Dodaj do ulubionych

Jutro final Homelandu

28.04.18, 09:21
Pierwsze 6 sezonow dostepne na Netflixie.

Sila rzeczy sezon 7 nie jest tak wysmienity jak sezony poczatkowe. Tym niemniej swietna rozrywka dla milosnikow filmow szpiegowskich i thrillerow politycznych. Tej kategorii ktora zna na pamiec kazdy odcinek Stawki wiekszej niz zycie i szarmanckiego Klossa.

Obserwuj wątek
    • zeitgeist2010 Re: Jutro final Homelandu 28.04.18, 09:26
      W serii ostali sie tylko Carrie Mathieson – mloda zupelnia nieprawdopodobna bohaterka. Gwiazda analitykow CIA a do tego i w morde kopnac moze. Carrie cierpi na chorobe bipolarna, bierze lithium ale nie przeszkadza to jej w karierze agenta CIA i matczeniu malej coreczki.
      Saul Berenson – ponury byly dyrektor wydzialu operacyjnego CIA teraz doradca prezydenta do spraw bezpieczenstwa. Postac mroczna i cyniczna. Eksploatuje Carrie do kazdego niecnego zadania nawet z narazeniem jej zycia. Ale odczuwa do niej uczucia ojcowskie.

Mistrz od kompromitowania iranskich i rosyjskich dyplomatow i uzywania ich jako podwojnych agentow.

Mandy Patinkin grajacy Saula jest potomkiem polskich zydow.
      A HOmeland jest US-wersja wdzesniejszej popularnej serii izraelskiej.

Sila scenariusza jest pokazanie delematow moralncyh oficerow CIA, zmoszonych do lamania prawa i niszczenia zycia niewinnych ludzi, oczywiscie dla dobrej sprawy. Innym atutem jest w miare udana proba obiektywnego pokazania ludzkiego oblicza wroga.

Pokazuej sie w miare udanie proces ktory prowadzi czlowieka, rowniez Amerykanina , do stania sie islamskim terrorysta.
      Islamscy terrorysci i rosyjsczy szpiedzy pokazani sa jako patrioci swojej sprawy. Maja swoja morarlnsoc wedlug ktorej dzialaja. Oczywiscie jest tez wiele starych stereotypow po drodze.

Islamscy bojownicy maja tendencje do sadyzmu a rosyjscy do oszukiwania wlasnego kraju i ukrywania dolarowych kont w zachodnich bankach.

DLa mnie osobiscie najlepsza strona scenariusza jest dopasowanie serialowej intrygi do aktualnych wydarzen politycznych na swiecie i USA.

• zeitgeist2010 Uwaga! spoiler 28.04.18, 09:30
      Pisanie scenariusza do aktualnego sezonu zbieglo sie w czasie z wyborami.
      Scenarzysci przewidywali zwyciestwo HIlary, wiec prezydentem w serii jest kobieta.

Pani prezydent jest jednak bardzo nietypowa, cos jak mutacja Trumpa. Nikomu nie ufa i wsadza 100 oficjeli i generalow do pierdla.

W koncu sama zostaje usunieta ze stanowiska wedlug 25 poprawki do konstytucji o mozliwosci przejecia stanowiska przez wiceprezydenta , gdy wiekszosc kabinetu odmowi mu posluszenstwa. - high crimes and misdemeanors.

Przed finalem Carrie i Saul sa na nielegalnej misji "black op" w MOskwie. Ich team zabija kilku Rosjan i traci jednego ze swoich w probie uprowadzenia podwojnej agentki.

Oczywiscie bipolarnej Carrie udaje sie we wlasciwy dla niej genialny sposob wyluskac podwojna agentke.
      W tej sytuacji Saul otrzymuje zakryptowana wiadomosc , ze nastapila zmiana prezydenta i on sam jest odwolany ze stanowiska doradcy do spr. Bezpieczesntwa!!

The stakes and suspense were never higher!

Let´s enjoy the show!

• felusiak1 Re: Uwaga! spoiler 28.04.18, 16:17
        High crimes and misdemeanors to impeachement. Pomyliłeś się.
        To najgorszy sezon. Zbyt blisko i zbyt politycznie.
        • zeitgeist2010 Nigdy sie nieswiadomie nie myle 30.04.18, 13:46
          felusiak1 napisał:

> High crimes and misdemeanors to impeachement. Pomyliłeś się.
          > To najgorszy sezon. Zbyt blisko i zbyt politycznie.

Osobiscie wole fikcyjne rozwiazania na filmie niz medialna sieczke w realu. W scenauriuszu wiceprezydent przychodzi do Prez. Keane i mowi: ”I relieve you from your command”. Najlepiej pasuje do am. 25, section 2, clause 1.

Dzieje sie to jeszcze przed glosowaniem w kongresie. Prezydent milczy i opuszcza oval office.

Scenarzysci maja wolne rece bo tekst konstytucji jest w sczegolach nieznany normalnym obywatelom a do interpretacji potrzeba armii prawnikow.
          High crimes, misdemeanors to moje ulubione slowa. Nieprzetlumaczalne na inne jezyki a chyba i w normalnym angielskim nie wiadomo co to moze oznaczac.

• kalllka Re: Nigdy sie nieswiadomie nie myle 30.04.18, 15:45
            ..Czyli, póki co, nie ma na [high crimes and misdemeanors] odpowiedniego idiomu /?/
            PS
            To bardzo interesujące zjawisko socjologiczne, takie serie;
            mimo, ze sposób filmowania jest typowy dla produkcji soap, to scenariuszowo wciąż pozostaje wierny jednorodnej fabule...
            Znaczy to chyba, ze przemysł telewizyjny trzepnąl wielkie wytwórnie w nocha i podwedzajac prawa do dystrybucji i rozpowszechniani zaczął zarządzać treści , życie prostych obywateli
            Zaś uzależniając dochodowość przedsięwzięcia od obrotu, a statystyki od miliardów telewizorów, uzasadnił prawnie trick z trzepaniem obywateli po kieszeni z powodu oglądania się w telewizji.
            /Nawet jeśli bez przyjemności.../

• zeitgeist2010 zjawisko socjologiczne i pedagogika 01.05.18, 08:59
              kalllka napisała:

> To bardzo interesujące zjawisko socjologiczne, takie serie;
              > mimo, ze sposób filmowania jest typowy dla produkcji soap, to scenariuszowo wciąż pozostaje wierny jednorodnej fabule...

Jezeli mowisz o genru szpiegowskim i thrillera politycznego serii tv ”HOmeland, the AMericans, Sleeper cell” itp. w swiecie anglosaskim to nie jesty tylko zjawisko socjologiczne ale i pedagogiczne.
              Nie ma watpliwosci ze serie te ksztaltuja wiele cech zachowania, myslenia , stylu zycia i oceny rzeczywistosci , rozniez politycznej.
              Genre ten jest dosyc popularny ale daleki od masowegu przekazu. Homeland na 25 miejscu popularnosci.
              Czyli jest to raczej genre ekskluzywny dla koneserow polityki i tematyki wywiadowczej. Ich wydzwiek jest liberalny, krytyczny wobec establiszmentu i aktualnej polityki rzadowej.

Zaś uzależniając dochodowość przedsięwzięcia od obrotu, a statystyki od miliardów telewizorów, uzasadnił prawnie trick z trzepaniem obywateli po kieszeni z powodu oglądania się w telewizji.
              > /Nawet jeśli bez przyjemności.../

Tu pewno masz na mysli sitcomy i wyjatkowe szlagiery jak Breaking bad albo Seinfeld.

Nastapila rewolucja konsumpcji medialnej. Ja przykladowo nie posiadam telewizora od 5 lat. TV w ogole nie ogladam. Tak sie odzwyczailem, ze nie zauwazam telewizora w pokoju hotelowym.
              Natomiast konsumuje i to dosyc intensywnie wybrane przeze mnie tematy na Netflix, youtube, kanaly tv online od Al Jazeery po SVT play.

• szwampuch58 Re: Jutro final Homelandu 28.04.18, 11:06
      ogladalem 3 pierwsze odcinki 1 sezonu,nie wciaglo mnie dalem sobie spokoj.
      a tu 15/15:
      kultura.gazeta.pl/kultura/13,143499,9014,sprawdz-jak-dobrze-znasz-polskie-seriale-rozpoznaj-je-po.html#Z_Czolka3Img
    • malkontent6 Re: Jutro final Homelandu 30.04.18, 14:37
      Oglądałem pierwsze 3 sezony. Później miałem wrażenie, że autorom scenariusza zaczęło brakować pomysłów i za bardzo wszysto skomplikowali. A może mi sie po prostu ta seria znudziła.

Nadal oglądam The Americans, głównie z powodu Kerri Russell. :)
      • zeitgeist2010 Re: Jutro final Homelandu 01.05.18, 09:03
        malkontent6 napisał:

> Oglądałem pierwsze 3 sezony. Później miałem wrażenie, że autorom scenariusza zaczęło brakować pomysłów i za bardzo wszysto skomplikowali. A może mi sie po prostu ta seria znudziła.

A moze nie interesuje cie polityka i genre szpiegowski. Wlasnie sezon 4 byl klasyczny dla walorow Homelandu. Wprowadzenie do zrozumienia labiryntu sytuacji w Afganistanie i Pakistanie. KLasyczny odcinek: ”the Drone queen.” Intryga jedna z najlepszych w calej historii serialu.
        >
        > Nadal oglądam The Americans, głównie z powodu Kerri Russell. :)

”The Americans” znam na pamiec. Kazdy sezon ogladalem kilka razy. Mam nadzieje , ze poza Kerri zauwazyles cala palete rzemiosla szpiegowskiego i swietne wprowadzenie do psychologicznego i organizacyjnego wnetrza FBI i rosyjskiej razwiedki. Plus kronika wydarzen lat 70, 80-tych w USA.
        >
    • 1.melord Re: Jutro final Homelandu 30.04.18, 23:40
      Poddalem sie po 4 sezonie,przestalem kumac o co naprawde w tym serialu chodzi,glownej bohaterki psychicznie niezrownowazonej zdzierzyc nie moglem choc zdawalem sobie sprawe,ze to fikcja i taka wlasnie jej rola.
      Zdecydowana wiekszosc seriali po sukcesach w pierwszym , drugim czy nawet trzecim sezonie zaczyna ciagnac sie juz na sile-ped na kase.
      Podobnie bylo z "House of Cards",ktory jednak wytrzymalem do konca choc ostatni sezon byl zupelnie do luftu.
      Obecnie ogladam 3 sezon"Billions"(ten sam aktor co w Homeland)...dwa pierwsze sezony byly niezle,ten trzeci zaczyna sie sypac..
      • zeitgeist2010 Re: Jutro final Homelandu 01.05.18, 09:20
        1.melord napisał(a):

> Poddalem sie po 4 sezonie,przestalem kumac o co naprawde w tym serialu chodzi, lownej bohaterki psychicznie niezrownowazonej zdzierzyc nie moglem choc zdawalem sobie sprawe,ze to fikcja i taka wlasnie jej rola.
        > Zdecydowana wiekszosc seriali po sukcesach w pierwszym , drugim czy nawet trzecim sezonie zaczyna ciagnac sie juz na sile-ped na kase.

Coz, albo sie lubi dany genre albo nie. Bo wlasnie zmianu teatru wydarzen to jeden z najwiekszych atutow Homelandu.
        Do tego bezceremonialne usmiercanie bohaterow!

Wątek choroby bipolarnej jest zupelnie niewiarygodny u agenta wywiadu. Ale wlasnie to jest jedno z tresci scenariusza ktory go czynia tworczym. Jak zawsze wsadza sie watek rodzinny. No bo zwabia sie cale rodziny widzow do tv.
        DLa mnie osobiscie watek psychiczny jest ok bo sie tymi sprawami interesuje.

Glowna wartosc HOmelandu lezy w jego pedagogice politycznej i wywiadowczej tudziez blyskotliwym tematyzowaniu aktualnych zjawisk politycznych.

> Podobnie bylo z "House of Cards",ktory jednak wytrzymalem do konca choc ostatnisezon byl zupelnie do luftu.
        > Obecnie ogladam 3 sezon"Billions"(ten sam aktor co w Homeland)...dwa pierwsze ezony byly niezle,ten trzeci zaczyna sie sypac..

House of cards (US wersja , no bo oryginal jest brytyjskai sprzed 20 lat!!!) ogladalem od pewnego czasu. POzniej juz nie, bo nie mam czasu. Ale aktorka Elizabeth Marvell, ktora grala kontrkandydata Underwooda wystepuje w HOmelandzie jako kobiecy, nieplanowany off-spin Trumpa …. , bo scenarzysci mysleli ze Hilary wygra wybory.

Milosnikom genru szpiegowskiego polecilbym "The AMericans". na netflixie. 5 sezonow.

• polski_francuz Ewolucja 01.05.18, 09:26
        Doszedlem do 5 serii ale i mnie serial znudzil. Ciekawy byl poczatek z zolnierzem amerykanskim, ktory przeszedl na strone islamistow. Mozna sie bylo zastanowic nad mechanizmem. Ale jak sie pomysli i jego dzieciach i zonie to zastanowienie przechodzi. A przychodzi wspolczucie.

Czulem reke izraelska. Intrygi skomplikowane, kazdy zdradza kazdego...troche inna mentalnosc.

Pozostalismy wierni NCIS a ja ogladam Dr. Hause i mi sie dosc podoba: mizantrop, inteligentny, arogancki...ale ratuje ludzi to sie liczy.

PF
        • zeitgeist2010 Re: Ewolucja 02.05.18, 21:47
          polski_francuz napisał:

> Doszedlem do 5 serii ale i mnie serial znudzil. Ciekawy byl poczatek z zolnierzem amerykanskim, ktory przeszedl na strone islamistow. Mozna sie bylo zastanowic nad mechanizmem. Ale jak sie pomysli i jego dzieciach i zonie to zastanowienie przechodzi. A przychodzi wspolczucie.

Kazdy sezon rozgrywal sie na innym teatrze wydarzen. Podobne przypadki zdarzaly sie w rzeczywistosci. Brody byl zbitka kilku prawdziwych ludzi. M.in. potrojnego agenta , ktory dal nagrode Pulitzera Joby Warrickowi.
          scribepublications.com.au/books-authors/books/the-triple-agent
          i byl podstawa swietnego filmu: BOdy of lies.

> Czulem reke izraelska. Intrygi skomplikowane, kazdy zdradza kazdego...troche inna mentalnosc.
          Pierwowzorem byla seria izraelska : Prisoners of war.
          >
          > Pozostalismy wierni NCIS a ja ogladam Dr. Hause i mi sie dosc podoba: mizantrop , inteligentny, arogancki...ale ratuje ludzi to sie liczy.

Doskonale to rozumiem. MOje dzieci - lekarze - wylacznie Dr. House.

A ja juz mam takie ciagoty do genru szpiegowsko-politycznego. The Americans, HOuse of Cards, The designated survivor, West wing dawno temu.

• szwampuch58 Re: Jutro final Homelandu 02.05.18, 14:17
      chyby dobry serial,jednak hehehehe
      kultura.gazeta.pl/kultura/7,114628,23347145,serial-homeland-oglasza-upadek-polskiej-demokracji-polska.html#Z_Czolka3Img
      • zeitgeist2010 HOmeland moze zaoferowac wiele ciekawostek 02.05.18, 21:34
        DLa kazdego cos milego. Przykladowo 2 ostatnie odcinki rozgrywaja sie w MOskwie. Ale to Budapeszt ”udaje” Moskwe.

Wytlumaczmy, ze filmowa pani prezydent mowi: "demokracje umieraja. W Nikaragui, Turcji, Filipinach, Polsce i na Wegrzech.

Autorem scenariusza ostatniego odcinku jest Alex Gansa. Filar calej serii. Jest typowym liberalem i nalogowcem polityki. Przyznaje ze kazda wolna chwile spedza na ogladaniu MSNBC, FOX i CNN. Nie dziwi wiec , ze dosiegly go plotki o "lamaniu demokracji" w Polsce i Na Wegrzech.
        Latwo zrozumiec, ze polski premier i prezydent nie sa mile widziani w USA.
    • zeitgeist2010 Gina Haspel przeszla przesluchania 18.05.18, 16:40
      w senacie i bedzie pierwsza niewiasto na czele CIA. Republikanie maja tam wiekszosc 51 – 49.
      Juz sie ciesze na ostatni sezon Homelandu! Carrie head of the agency!
      Zaloze sie o kazda sume.
      NIe wiem jak onie to wiedzieli, ale juz przed wyplynieciem Izraela na szczyty fal oceanicznych ogloszono, ze teatrem zamykajacego sezonu bedzie … no zgadnijcie jaki kraj? ;)
    • karbat Re: Jutro final Homelandu 19.05.18, 01:32
      ten , kogo nie stac na Amazona ... oglada Netflixa . niestety to fakt .
      dla kazdego cos milego , odpowiednio do kasy .

Netflix to zlom , w porownaniu z drozszym Amazonem . osobista opinia .
      gdyz, niestety Amazon ma wszystko , Netflix to co tanie . taka specjalizacja .
      • zeitgeist2010 Re: Jutro final Homelandu 19.05.18, 08:19
        karbat napisał:

> ten , kogo nie stac na Amazona ... oglada Netflixa . niestety to fakt . dla kazdego cos milego , odpowiednio do kasy .
        > Netflix to zlom , w porownaniu z drozszym Amazonem . osobista opinia . gdyz, niestety Amazon ma wszystko , Netflix to co tanie . taka specjalizacja .

a co to amazon? obilo mi sie o uszy ale nie znam. Co oni poza "wszystkim" konkretnie oferuja odnosnie kinematografii?

>
    • karbat Re: Jutro final Homelandu 19.05.18, 10:46
      op ile z Netflixa mozesz korzystac praktycznie za darmo .
      o tyle Amazon kosztuje nieraz niemalo .

na Netflixie masz stare filmy , tanie , oraz extra robiona tania produkcje ,
      o tyle na Amazonie masz szerszy wybor , najnowsze , aktualne , seriale, filmy .

www.amazon.de/gp/video/storefront/ref=atv_mv_hom_1_c_tsub_12_2?ie=UTF8&merchId=award&pf_rd_i=home&pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_p=1679254507&pf_rd_r=CQQHV33V4714HXB9WAZJ&pf_rd_s=center-28&pf_rd_t=12801

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka