Dodaj do ulubionych

Dyskretny powiew zazdrosci

05.07.18, 09:57
Le Figaro pokazuje od wewnatrz wiezowiec 44-pietrowy z widokiem na Palac Kultury. Wiezowiec zaprojektowal sasiad Helmut Jahn, ten sam ktory zaprojektowal siedzibe EU w Brukseli. Autorzy sie troche dziwia, ze w kraju w ktorym sredni zarobek jest okolo 1000 € znalazlo sie wielu polskuch kientow na mieszkania kosztujace 10 000€/m2 (jak w Paryzewie).I 90 % mieszkancow wiezowca to Polacy. Artykul konczy sie uwagami o wzroscie ekonomicznym Polski, ktory osiagnie 4 %/rok z solidnym rynkiem wewnetrznym.

No coz znajac zadrosna nature moich nowych rodakow, mysle ze gra ona pewna role. Jak to, takie zebraki i sprzataczki moga kupowac mieszkania drogie jak w Paryzu!?

Moge tylko powiedziec, ze z przyjemnosci czytam i analizuje takie artykuly. Pomagaja mi w utrzymaniu narodowej dumy.

PF
Obserwuj wątek
    • amunicyjny1 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 10:16
      No coz znajac zadrosna nature moich nowych rodakow, mysle ze gra ona pewna role. Jak to, takie zebraki i sprzataczki moga kupowac mieszkania drogie jak w Paryzu!?

A w którym miejscu pisze tam o żebrakach i sprzątaczkach?
      Mój francuski jest dosyć słaby,ale chyba nie o nich ci chodzi
      '' on compte parmi eux des stars de la chanson, du spectacle et du football, favoris des télévisions et des tabloïds.''
      • amunicyjny1 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 10:34
        Jeszcze odnośnie tych 90 procent to Polacy
        10 procent nieruchomości kupił niemiecki fundusz inwestycyjny,więc zrobiono proste odejmowanie
    • lont12 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 10:57
      Na przeminie ustrojowej można się było nieźle urządzić, jeśli wywodziło się z odpowiedniej strony i się tej przemiany nie kontestowało.
    • wojciech.2349 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 11:12
      PF-ie,
      tak ad vocem. Warto czasami znać liczby. Podany średni zarobek (1000 euro) jest zawyżony. Z danych ZUS wiadomo,że mediana zarobków pracowników przechodzących na emeryturę to ok. 570 euro. Ponieważ zarobki pracowników odchodzących na emeryturę są przez pracodawców podwyższane - dlatego średni polski zarobek wg mnie jest poniżej 500 euro.
      • europitek Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 17:45
        Albo mówisz o medianie albo o średniej.
        • wojciech.2349 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 18:49
          Znam medianę emerytury netto - to 1500 zł z małym haczykiem.
          Emerytura to ok. 60% ostatniej pensji - 2500 zł. Ta ostania pensja to ok. 570 euro.
          Dane GUS-u są wzięte z sufitu. Mówią o średnich i to często z wybranych dziedzin przemysłu.

Nie zbierałbym głosu gdyby nie rozbieżność w rachunku o prawie 100%.
    • amunicyjny1 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 11:43
      polski_francuz napisał:

> Moge tylko powiedziec, ze z przyjemnosci czytam i analizuje takie artykuly. Pom
      > agaja mi w utrzymaniu narodowej dumy.
      >
      > PF
      Panie pf,ty nie analizuj artykułów,ty szukaj w Polsce pracy
      • polski_francuz Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 18:10
        "Panie pf,ty nie analizuj artykułów,ty szukaj w Polsce pracy"

Szukalem w latach 90-tych ale znalazlem buta na me stope we Francji wlasnie. Moze corka? Moze na emeryturze? Los juz bedzie wiedzial jak pokierowac.

PF
    • j-k szajba warszawskiego "Paryzewa"... 05.07.18, 14:31
      poniewaz mam mieszkanie na warszawskim Muranowie - to gdy czasem zdarza mi sie jechac tramwajem - widze z przystanku ten warszawski "Manhattan" oddalony ZALEDWIE 2 km o
      d mojego mieszkania..

trzeba miec niezle "poyebane" w glowie - by kupowac tam mieszkanie
      - gdy tymczasem WILLE w Wawrze (ladna okolica) wraz z ogrodem - 10 km od centrum miasta
      mozna kupic za marne 1 mln zlotych.
      - gdybym ten milion mial - uczynilbym to natychmiast.
      • amunicyjny1 Re: szajba warszawskiego "Paryzewa"... 05.07.18, 14:54
        j-k napisał:

> poniewaz mam mieszkanie na warszawskim Muranowie - to gdy czasem zdarza mi sie
        > jechac tramwajem - widze z przystanku ten warszawski "Manhattan" oddalony ZALED
        > WIE 2 km o
        > d mojego mieszkania..
        >
        > trzeba miec niezle "poyebane" w glowie - by kupowac tam mieszkanie
        > - gdy tymczasem WILLE w Wawrze (ladna okolica) wraz z ogrodem - 10 km od centru
        > m miasta
        > mozna kupic za marne 1 mln zlotych.
        > - gdybym ten milion mial - uczynilbym to natychmiast.

Jak to się ma do tego
        cytat z pf
        Jak to, takie zebraki i sprzataczki moga kupowac mieszkania drogie jak w Paryzu!?
      • engine8 Re: szajba warszawskiego "Paryzewa"... 05.07.18, 17:51
        Ale wille to mozna mic gdzies na wsi i kazdy moze a mieszkanie takie w takim bloku to juz prownaie do Paryza czy NY..
        Tam Cie widza i ty masz widoki..
        • polski_francuz Re: szajba warszawskiego "Paryzewa"... 05.07.18, 18:12
          O to to...masz plusa za sam adres.

PF
    • bywszy2 Re: gratuluje i + 05.07.18, 15:16
      przypuszczam,ze nastal czas by dumni zebracy i sprzataczki,zaczeli wspomagac zebrakow i sprzataczek innych krajow-czlonkow UE.
      Wystarczy juz zebrac i sprzatac!
      • amunicyjny1 Re: gratuluje i + 05.07.18, 15:34
        bywszy2 napisał:

> przypuszczam,ze nastal czas by dumni zebracy i sprzataczki,zaczeli wspomagac ze
        > brakow i sprzataczek innych krajow-czlonkow UE.
        > Wystarczy juz zebrac i sprzatac!
        >
        >
        Bez przesady, wszystko przez zasranych humanistów którzy u nas chyba mnożą się przez pączkowanie.Ja tam człowiek techniczny, uczony jeszcze za komuny i jako spawacz później spawalnik nigdy nie musiałem wstydzić sie swojej roboty,a robiłem i robię po całym świecie
        Dzisiaj jak mnie Loid ,wyśle do jakiejś fabryki czy stoczni na akredytacje, to mogą mi wszystkie humanizowane ''izyniery ''skoczyć'' mogą się odwoływać,ale jeszcze nikomu się nie udało
      • engine8 Re: gratuluje i + 05.07.18, 18:00
        Masz Pan racje Panie bywszy...
        Bo kto wie moze sie niedlugo okazac ze budynek postawiono na miejscu zburzonej kamienicy zydowskiej - i teraz nie widomo czyja ta nowa kamienica jest i nie wiadomo czy nie trzeba bedzie jej oddac gminie jako mienie bezspadkowe np..
        No ale i nie wiemy jacy to "polacy" wykupili te mieszkania no i developerka Karolina Kaim sadzac po nazwisko to pewnie tez zydowka... Tak ze czyje w sumie sa te mieszkania? Nawet nie jest pewne ze sprzataczki tam beda Polkami - pewnie ukrainki zatrudnia..
        • jerry1989 Re: gratuluje i + 06.07.18, 17:04
          Hej!

engine8 napisał(a):

> Nawet nie jest pewne ze sprzataczki tam beda Polkami - pewnie
          > ukrainki zatrudnia..

-jeśli Izrael zaatakuje iran to tylko żydówki.

pozdrawiam!
          • bywszy2 Re: gratuluje i jeszcze raz gratuluje+ 07.07.18, 06:44
            "jerry1989 napisał:

> -jeśli Izrael zaatakuje iran to tylko żydówki.
            >
            > pozdrawiam!"

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<mam dwie sprzataczki w domu.
            Panskie krajanki.
            Jedna stara,druga mloda.
            Zona i corka na saksach?
            Sprzataja OK!
            • lont12 Re: gratuluje i jeszcze raz gratuluje+ 07.07.18, 06:49
              a ty Bywszyj, jako były komuch, w dalszym ciągu uwżasz że praca hańbi
              • bywszy2 Re: gratuluje i jeszcze raz gratuluje+ 07.07.18, 06:56
                lont12 napisał:

> a ty Bywszyj, jako były komuch, w dalszym ciągu uwżasz że praca hańbi

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                nie wszystkie.
                ale hustanie jadr kangurom raczej tak!
                • lont12 Re: gratuluje i jeszcze raz gratuluje+ 07.07.18, 07:27
                  co innego z pepeszy walnąć Polaczkowi w tył głowy... to już jest praca
                  • bywszy2 Re: czy pan juz majaczy?+ 07.07.18, 10:02
                    lont12 napisał:

> co innego z pepeszy walnąć Polaczkowi w tył głowy... to już jest praca

><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                    Mam dla pana porade:
                    zamiast zajmowaniem sie jadrami moze pan zajac wycieraniem ...!
    • engine8 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 17:47
      Eh nie przesadzaj... to tam jest jaks ie doczytalem 79 takich drogich apartamentow i nikt logicznie myslacy sie nie zdziwi bo tylu bardzo bogatych znajdzie sie w kazdym kraju.
      A porownanie ze w Polsce przy srednicha zarobkach 1100 euro ludzi kupuja mieszkania za 11ty za metr kw - to po prostu powala.. Przeciez tym mieszkna nie kupuja co co zarabiaja 1100 euro?
      Podobni mozna by napisac ze w Stanach gdzie sredni roczny dochod na rodzine jest ok $5tys/mies osiedle domow - ok 100, sprzedalo sie w mgnieniu oka a srednia cena takiego domu to ok $25M i sam podatek od nieruchomosci bedzie ich kosztowal ponad $20 tys miesiecznie - paradox?
      Ale gdyby napisali ze takie mieszkanie kosztuje powiedzmy tam 2M PLN i sprzedano 80 i porownal z tym ze Polsce jest 20 tys milionerow to wcale by sie nikt nie zdziwil ze 0.5% tam kupilo sobie mieszkanie..
      • polski_francuz Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 18:14
        Ty, nie badz taki inzynier. Le Figaro chce cos o Polsce powiedziec. I wybrali wlasnie wiezowiec a nie pania Gersdorf. To jest message.

PF
        • amunicyjny1 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 18:30
          polski_francuz napisał:
          Le Figaro chce cos o Polsce powiedziec.

Nie żartuj ....jest sezon ogórkowy...

Polacy są tak przewrażliwieni na swoim punkcie że głowa mała
          Napisze jakaś zagraniczna gazeta dobre słowo o Polsce,jest ekstaza i wyginamy się jak kot do głaskania
          Napisze źle , panika i od razu szukanie żydomasonerii,agentów Putina i opluwaczy dumy narodowej
          Jak dzieci
          • polski_francuz Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 19:26
            "...,agentów Putina..."

O to to:)

PF
        • engine8 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 20:35
          No zalezy jak kto to czyta.. Ja to odczytalem ze to dzieki m.in dotacjom EU i ze jedynie najbogatsi sie tam wprowadzaja ktorzy jus maja swoje srowdowisko i dobrze sie znaja z teraz tworza eliatarny budynek.. Za tak zupelnie pozytywna opinie to ja bym tego nie odebral..
    • bywszy2 Re: pgratulowalem i zproponowalem moze juz+ 05.07.18, 20:57
      nastapil czas by ci dumni zebracy i sprzataczki,zaczeli cos od siebie wkladac do UE.
      Przeciez nie musze tych dumnych utrzymywac?
      ale sa w tym forum s...yny,ktorzy nawet tutaj bez zyda nie obejda sie.
      No,ale czego mozna oczekiwac od potomka mordercy,szmalcownika albo nawet szabrownika.
      Panie,... panu w ...!
      "engine8 napisał(a):

> Masz Pan racje Panie bywszy...
      > Bo kto wie moze sie niedlugo okazac ze budynek postawiono na miejscu zburzonej
      > kamienicy zydowskiej - i teraz nie widomo czyja ta nowa kamienica jest i nie wi
      > adomo czy nie trzeba bedzie jej oddac gminie jako mienie bezspadkowe np..
      > No ale i nie wiemy jacy to "polacy" wykupili te mieszkania no i developerka Ka
      > rolina Kaim sadzac po nazwisko to pewnie tez zydowka... Tak ze czyje w sumie sa
      > te mieszkania? Nawet nie jest pewne ze sprzataczki tam beda Polkami - pewnie
      > ukrainki zatrudnia..
      "
    • monalisa2016 Re: Dyskretny powiew zazdrosci 05.07.18, 22:47
      Nie wiem czego tu zazdrosci?
      Centrum Warszawy z 44 pietrami budynku i 10 tys. euro za qm?
      Nie dziekuje za te 44 pietra nie skorzystam, wole moj domicil z ogrodkiem w pieknej malej miescinie ktora nazywam wioska.
      Znam mieszkanie w Pryzu, normalne nie jakies wykwintne 3,5 pokoju za miesieczny czynsz, tylko sam czynsz (Kaltmiete) bez dodatkowych kosztow jak wywoz smieci, woda, garaz, itd wynosi prawie 4 tysiace euro miesiecznie. Moze masz ochote na nie pefcia?
    • borrka Nie tylko Francuzi 06.07.18, 09:32
      W znacznie większym stopniu, no moim zdaniem, cierpią między Odrą, a Renem.
      Fakt, mają tam dziś zgoła inne problemy, ale zawalił się stereotyp wąsatego janusza w malym fiacie, obrabiającego szparagi.
      I niektórym tego bardzo brakuje, a najbardziej niegdysiejszym "dobrym wujkom" z Rajchu, robiącym za milionerów w bidnej Polsce lat 90-tych.

To zjawisko charakterystyczne dla lower class i w niewielkim stopniu dotyczy ludzi w miare zadowolonych z życia.
      • borrka PS. 06.07.18, 09:40
        Nie znaczy, ze nie ma wąsatych januszy :)
        Ale to, co postrzega niemiecki, czy inny "visitor" w Polsce, mniej odbiega od standardów Zachodu.
        Przynajmniej na pierwszy rzut oka - autostrady lepsze, bo nowe.
        Hotele lepsze, bo nowe.
        Fabryki dużo lepsze, bo nowe.

Całe szczęście, znajomość języków w Polsce bardzo sie upowszechnila i "nasi" nadrobią swym chorobliwym biadoleniem na wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka