Dodaj do ulubionych

Podroze bez wizy

10.10.18, 19:42
Najlepszy paszport to taki, ktory pozwala podrozowac bez klopotow, znaczy sie wizy, do wielu krajow. Gabinet doradczy Henley & Partners zrobil hierarchiczna liste paszportow, ktore pozwalaja bezwizowo podrozowac.

I tak, najlepszy jest paszport japonski, ktory pozwala podrozowac do 190 krajow. Moj paszport, francuski, jest wraz z niemieckim na 3, medalowym, miejscu (188 krajow bez wizy). Polski paszport jest na 13 pozycji z 175 krajami bez wizy. Izrael jak i Arabia Saudyjska (sic!) daja paszport, ktory pozwala podrozowac do 161 krajow (pozycja 21). Last but not least, rosyjski paszport pozwala podrozowac do 119 krajow bedac na 47 pozycji.

Z drugiej strony, nie kazdy lubi podrozowac...

PF
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 00:29
      Ale przyznasz, ze są takie kraje do których nie pojechałbyś nawet za darmo. Ja na przykład nie chcę jechać do Meksyku do Cancun, wolę Florydę albo jakieś karaibskie wyspy.
      • boavista4 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 01:10
        Felus ty gustu ni masz! Ja uwielbiam Jukatan i Meksyk, jest tam co zwiedzac, gdzie plywac, i delektowac sie kuchnia. Na Florydzydzie nic z tego.
        co do paszportu, Sadze ze amerykanski paszport jest gorszy od polskiego, w wielu krajach Amerykanin musi placic za wize, albo oplate wjazdowa.
        • felusiak1 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 01:21
          Ja mogę jeść mex i tex-mex codziennie nie muszę do meksyku jechać.
          • boavista4 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 01:43
            to twoja felus checa, ja lubie mole oaxacano zjesc w malutkiej restauracji w Mazunte i patrzyc sie na Pacyfik, albo pod piramida w Tulum z widokiem na seledynowe Morze Karaibskie i biale plaze przy doskonalej pogodzie caly okragly rok. Nigdie na Florydzie nie zobaczysz piramid jukatanu, a Cancun zostawie dla turystow z NYC - to dla nich pasuje.
          • engine8 Re: Podroze bez wizy 12.10.18, 09:16
            Ja bym nie tylko nie jechał do Meksyku ale i do Egiptu, Turcji, Kambodża itp. Tzn tam gdzie niebezpiecznie wg mnie
            Palacy jednak inaczej cenią sobie własne życie i bepiczenstwo i wybierają miejsca gdzie tanio
      • de_oakville Najzdrowsza kuchnia meksykanska jest w Stanach 11.10.18, 03:59
        felusiak1 napisał:

> Ale przyznasz, ze są takie kraje do których nie pojechałbyś nawet za darmo. Ja
        > na przykład nie chcę jechać do Meksyku do Cancun, wolę Florydę albo jakieś kara
        > ibskie wyspy.

W latach 90-tych bylem 3 razy sluzbowo w Albuquerque, najwiekszym miescie stanu Nowy Meksyk. Zachwycony bylem tamtejsza kuchnia - bylem tam w najlepszym chinskim bufecie jaki znam. Ale nie kuchnia chinska czy polska (a jakze, w jednym z lokalikow byla "kolbasa", bardzo dobra), tylko meksykanska w amerykanskim wydaniu ("tex-mex") jest tam dominujaca. Jadlem wspaniale burrita - kazdego dnia inne na lunch. W "prawdziwym" ("starym") Meksyku tej potrawy prawie nie znaja. "Stary" Meksyk jest przede wszystkim krajem niebezpiecznym - mozna latwo skonczyc z poderznietym gardlem. Owszem, ma piekne kolonialne miasta i zabytki (jak w Hiszpanii) we wspanialej "romantycznej" scenerii - gory, kaktusy itp. Hiszpanie byli w Meksyku 200 lat wczesniej niz Anglicy na polnocy kontynentu. Kuchnia rowniez niezwykle interesujaca i smaczna. Z tym, ze po powrocie z tego kraju, takze z jednej z podrozy sluzbowych (tez lata 90-te), cos nam wszystkim zaszkodzilo - przez tydzien chodzilem na "slabych nogach" i z ogolnym oslabieniem. I nie bylo to po tequili. W krajach III-ciego swiata higiena nie zawsze stoi na wysokim poziomie. Zupelne przeciwienstwo Albuquerque - takie odnioslem wtedy wrazenie.
        • razdwanic Re: Najzdrowsza kuchnia meksykanska jest w Stanac 11.10.18, 11:31
          najzdrowsza kuchnia meksykańska jest w Australii
      • polski_francuz Re: Podroze bez checi 11.10.18, 07:40
        Nie mam zadnej ochoty jechac do Afryki. Ani polnocnej ani srodkowej, ani poludniowej. Zupelnie mnie tam nie ciagnie. Mam kolege (polskiego pochodzenia), ktory sie tam urodzil i chetnie tam wraca, zaklada przedsiebiorstwa, daje wyklady. Ja nie czuje zadnego zwiazku. Moze w przyszlym zyciu pojade do Ameryki Poludniowej, ale do Afryki to pewnie w zaprzyszlym...

PF
        • razdwanic Re: Podroze bez checi 11.10.18, 11:41
          Afryki stosunkowo mało jest w Australii, poza białymi imigrantami z RPA, no a co do Ameryki Płd, to już lepiej, ale też niedużo. Kiedyś widziało się czilijczyków, ale ci się rozpłynęli bardziej niż Polacy. Tak że Afryka i Ameryka Płd są chyba najbardziej interesującymi dziś kontynentami dla tych turystów z Australii, którzy szukają czegoś odmiennego.
    • felusiak1 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 02:21
      idź vigil na drzewo gruszki pompować
      • boavista4 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 03:41
        Felus nie jest antylatinos, bo lubi mex-tex taco.
        bardzo lubie Palenke i wodospady azul, poplynac po rzezce Usumacinta do Guatemali, zobaczyc Tikal a potem w strone Rio Dulce do ruin Copan, Esquipulas, Antigua i na czarna plaze w Monte Rico, po drodze zatrzymujac na lunch w La Democracia. www.youtube.com/watch?v=siTZRbGnXqM
        • felusiak1 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 03:44
          Musisz przynudzać?
    • razdwanic a ja jako Australczyk 11.10.18, 11:22
      nie muszę nigdzie podróżować, bo u siebie na wyspie mam wszystko jednocześnie... zarówno ludzi z epoki kamienia łupnego jak i wyrafinowanych spryciarzy giełdowych, piasek na pustyni jak i śnieg w górach, drzewa wiecznie zielone jak i te zrzucające liście jesienią, domki z dykty na obrzeżach miast jak i wieżowce w CBD... a ponadto jest tu bezpiecznie, nikt nigdy mnie tu agresywnie nie zaczepił, nawet w środku nocy w dzielnicach takich gdzie handluje się ciałem... nikt nigdy mnie tu nie okradł, a jeśli komuś na ulicy rzuciłem banknot, zamiast monety, to tylko z przypływu nieprzymuszonej fantazji, a nie ze strachu. No a jeśli o tak zwane zabytki i muzea chodzi, to ja je wszystkie mam w Internecie.
    • yurek11111 Re: Podroze bez wizy 11.10.18, 20:47
      A jak ktos ma cztery paszporty to czy to znaczy ze moze podrozowac do 600-800 krajow...
      A moze z czterema paszportami to juz tylko w Kosmos....😀
    • j-k szalejesz, P_F ? 11.10.18, 21:31
      Slubna jest aktualnie w Kanadzie
      (z polskim paszportem - ma sie rozumiec...)
      i...

kutwa nie viem co na tam robi ?
      • boavista4 Re: szalejesz, P_F w Afryce 12.10.18, 02:26
        Kiedy przyjechalem do Ameryki zaraz wyjechalem zobaczyc Floryde. Od tego czasu jade tam tylko kiedy musze, ale nigdy na wakacje. Rowniez nie ciagnie mnie czarna Afryka - tam prawie nie ma zabytkow. Polnocna jest piekna, Piekny jest Egipt, Libia, Tunezja , Abisynia, Marocco. Nie boje sie biedy , a nawet rewolucji. Bylem w Peru w czasie kiedy bomby wybuchaly na drogach , a Lima byla bez elektrycznosci od czasu do czasu.
        Nie ciagnie mnie rowniez Japonia, za droga i wyglada jak USA. Jestem pod wrazeniem Wietnamu , Indi i Himalajow, ale jechac tam trzeba miec albo pieniadze na luksus, albo miec 20 lat. Do Izraela - to zostawiam dla wiernych, Australia dla kangurow, Koreia- jezeli Kim mnie zaprosi, Rosja - jak najszybciej kiedy bedzie latwiej o wize. Grenladia - koniecznie, Islandia - przepiekna. Europa jest najlepsza, najpiekniejsza, posiada wszystko, najlepsze kielbasy, strudle, makowce , zamki i katedry.
        • engine8 Re: szalejesz, P_F w Afryce 12.10.18, 09:20
          No jak myślisz że Japonia wygląda jak USA to chyba jednak powinieneś tam pojechac
        • engine8 Re: szalejesz, P_F w Afryce 12.10.18, 09:22
          Z Europą się zgadzam pod jednym warunkiem tzn jest dobra w czasie wakacji wtedy kiedy większość Europejczyków wyjeżdża na urlop
          • boavista4 Re: wakacyjna Europa 12.10.18, 14:18
            to ma rowniez dobra strone. to dowodzi ze Europejczycy maja ochote poznawania swiata i wlasnego kontynentu, te tlumy dzieciakow na wakacja robi dobre wrazenie. Amerykanow nie widac na swiecie, a jezeli w Ameryce to tylko wizyty rodzinne, NYC, LA , Las Vegas, Floryda, a w parkach narodowych tlumow nie ma tak jak w Wenecji. Nawet Polakow widac wiecej w Brazyli niz Amerykanow.
            • engine8 Re: wakacyjna Europa 14.10.18, 15:12
              Dla Polakow nie wazne gdzie jada byle bylo tanio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka