Dodaj do ulubionych

Poprawa punktu widzenia

17.12.20, 10:43
Informacja o kupnie polskiej grupy prasowej przez panstwowy koncern Orlen zbulwersowala i mnie i wielu innych. Znajac propagandowy kurs (ki) TV kierowany przez wiernego partii kapitana, zakup prasy wydawal mi sie krokiem w dyktaturke manipulatorka z Zoliborza.

Az dzisiaj wpadlo mi w oko od kogo Orlen kupil te grupe prasowa ano od Germany’s Verlagsgruppe Passau, (which) publishes 20 regional dailies, about 100 local weeklies, several magazines and Naszemiasto.pl, a free city newspaper, according to its website..

No i nastepne pytanie jest czy niemiecki wlasciciel polskiej prasy jest lepszy (w oczach Polaka) niz polski (a wlasciwie polskie panstwo). Sadze, ze wladza w Polsce jest moze niezbyt udolna ale wybrana demokratycznie. Poza tym jak straci wladze to przyjdzie nowa administracja. Moze bardziej udolna.

Wiec moze przywrocmy troche proporcje wladza nad koncernem Polska Press wrocila z niemieckich w polskie rece. I to zmienia troche punkt widzenia.

PF
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 11:29
      polski_francuz napisał:

> Informacja o kupnie polskiej grupy prasowej przez panstwowy koncern Orlen zbulw
      > ersowala i mnie i wielu innych. Znajac propagandowy kurs (ki) TV kierowany prze
      > z wiernego partii kapitana, zakup prasy wydawal mi sie krokiem w dyktaturke man
      > ipulatorka z Zoliborza.

Wlasnie - "wiernego kapitana" tylko jakiego statku? Czy naprawde handlowego? Sciagnieto z masztu flage niemiecka (jak niegdys na zaglowcu "Dar Pomorza", bylym szkolnym statku niemieckiej marynarki), a wciagnieto jakoby polska. A moze to kapitan z drewniana noga i czarna opaska na oku ,z parrabelum za pasem, woli inne flagi, na przyklad w kolorze opaski? Bo zanosi sie na propagande, jeszcze lepsza niz w czasach PRL-u.
      • szwampuch58 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 11:58
        Propaganda pisiorow a propaganda PRL-u to jak wielkosc Jowisza do Merkurego
      • tuttifrutti1234 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 18:29
        de_oakville napisał:

> Wlasnie - "wiernego kapitana" tylko jakiego statku? Czy naprawde handlowego? Sc
        > iagnieto z masztu flage niemiecka (jak niegdys na zaglowcu "Dar Pomorza", bylym
        > szkolnym statku niemieckiej marynarki), a wciagnieto jakoby polska.

Nie rozpowszechniaj bzdur.
        Przed wciągnięciem polskiej flagi na Darze Pomorza ściągnięto flagę francuską.
      • engine8 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:59
        I jak sie zmieni wladza to zmiania pare glowek na gorze i dopasuja sobie propagnade do wlasnych potrzeb...Nic nadzwyczajnego - kada wladz potrzebue posiadac wlasne tuby.
        A tak to tuba by grala tak plyte jaka by niemcy wlozyli..
      • eva15 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 22:52
        A w czym propaganda niemiecka jest dla Polaków lepsza niż kacza?
        • tuttifrutti1234 Re: Poprawa punktu widzenia 18.12.20, 00:16
          jest inna
    • gabbaryt Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 11:50
      No dobra , powiedz ile gazet francuskich jest w rękach zagranicznych firm.
      • polski_francuz Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 11:59
        Nie wiem, ale pewnie zadna wazna. Ale Polsce jeszcze troche brakuje do Francji. Patrzac ekonomicznie, zacznijmy od PIB. Jak dojdziemy do piewszego biliona to pogadamy.

PF
        • gabbaryt Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 13:40
          No więc walczymy o pierwszy polski bilion odkupując prasę z rąk niemieckich, zmuszajac francuskie supermarkety do płacenia podatków w Polsce czy też reformujac skorumpowane sądownictwo. Bardzo cię to bulwersuje?
          • polski_francuz Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 13:48
            "reformujac skorumpowane sądownictwo"

I ci reformatorzy sa bez zadnej skazy, a? I skorumpowanie to popieranie swoich, co nie? I ta wladza tego nie robi chcesz powiedziec?

Poza tym, Francuzi nie placa podatkow? Quelle histoire! we Francji sie placi podatek za prawo do oddychania (no prawie ze) a wiec zycie bez podatkow jest dla, tu zyjacych, nieprawdopodobne.

Sprobuj napisac cos z Twoim starym nickiem. Nie sadze by Ci go zablokowali. Niezbyt rozumiem czemus go zmienil?

PF
            • gabbaryt Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 14:41
              'I ci reformatorzy sa bez zadnej skazy, a? I skorumpowanie to popieranie swoich, co nie? I ta wladza tego nie robi chcesz powiedziec?' Kradna zdecydowanie mniej. A po za tym reformuja sądownictwo. Za reforma sadownictwa jest jakies 80% spoleczeństwa.
              Nie chodzi mi o Francuzów z Francji tylko firmy francuskie w Polsce. Cezary Kazimierczak kiedyś podal informacje że francuskie sieci typu Auchan nie zapłaciły przez 30 lat ani złotówki podatku dochodowego w Polsce. Biedacy jadą na stratach, charytatywnie nas dcywilizując :). No niestety Morawiecki zmusił tych ,... to płacenia podatków w naszym kraju. A to jest jawne lamanie standartów europejskich. Jakim prawem firma francuska będzie płacic podatki w takim psudokraju jak Polska.
              PF ja opusciłem to forum w czasie wyborów prezydenckich- atmosfera byla zbyt nerwowa. Takie fora wysysaja mnie energetycznie jak zombi. Ja na dłuższą metę tu nie dam rady. Planuje niedługo zniknąć stąd.
          • czizus Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 14:51
            gabbaryt napisał:

> No więc walczymy o pierwszy polski bilion odkupując prasę z rąk niemieckich, zm
            > uszajac francuskie supermarkety do płacenia podatków w Polsce czy też reformuja
            > c skorumpowane sądownictwo. Bardzo cię to bulwersuje?

A jakich to podatków nie płacą w Polsce francuskie markety??? Przypomnę, że wszelkie podatki to: podatek dochodowy od firm, pod. od nieruchomości, zaliczki na pod dochodowy od wynagrodzeń pracowników, VAT, ZUS, PCC(niektórzy). Więc które podatki z tych wymienionych są niepłacone??
            • czizus Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 15:43
              czizus napisał:

> gabbaryt napisał:
              >
              > > No więc walczymy o pierwszy polski bilion odkupując prasę z rąk niemiecki
              > ch, zm
              > > uszajac francuskie supermarkety do płacenia podatków w Polsce czy też ref
              > ormuja
              > > c skorumpowane sądownictwo. Bardzo cię to bulwersuje?
              >
              > A jakich to podatków nie płacą w Polsce francuskie markety??? Przypomnę, że wsz
              > elkie podatki to: podatek dochodowy od firm, pod. od nieruchomości, zaliczki na
              > pod dochodowy od wynagrodzeń pracowników, VAT, ZUS, PCC(niektórzy). Więc któr
              > e podatki z tych wymienionych są niepłacone??

No dobra, to ja odpowiem. Płacone są wszystkie podatki a pod. dochodowy od firm jest płacony wówczas kiedy jest dochód, . . . bo jeżeli jest strata to pod. nie płaci się. Więc zapewne te francuskie markety wykazywały stratę ale to podobnie jak tysiące polskich firm. Każdy przedsiębiorca chce uciec od podatków a zadaniem Urzędów Skarbowych jet kontrola i wykazanie nieprawidłowości. Ja w swoim czasie czyniłem podobnie w swojej firmie. No, chyba że z tych podatków pozwalniał Francuzów zdrajca Tusk.
              • felusiak1 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 18:55
                Wszystkie podatki są płacone przez osoby fizyczne czyli przez ludzi. Firmy nie płacą podatków. A nie placą bo te podatki wliczone są w cenę i placi go końcowy odbiorca. Profit pochodzi od końcowego odbiorcy. Już nie mówię o podwojnym opodatkowaniu tego profitu. Raz płaci firma a drugi raz udzialowiec, któremu wyplacono dywidendy. Czyli udzialowiec jako wlasciciel firmy placi dwa podatki od tych samych pieniedzy.
          • czizus Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 16:16
            gabbaryt napisał:

czy też reformuja
            > c skorumpowane sądownictwo. Bardzo cię to bulwersuje?

Reformując sądownictwo???? A na czym polega to reformowanie? Zamieniam się w słuch. Skorumpowane? Bardzo proszę o bardziej szczegółowe wyjaśnienia i przykłady ale nie jakieś pojedyncze(bo takie zdarzają się wszędzie) a te masowe, wymagające reformowania. Ja z własnego doświadczenia wiem, że jedyną wadą polskiego sądownictwa była przewlekłość rozpraw ale z tego co słyszę ta przewlekłość znacznie się wydłużyła w stosunku do lat przed 2015. Więc jak to jest?? A może reformowaniem nazywasz podporządkowywanie sobie sędziów i prokuratorów przez Ziobrę - z reguły wyjątkowe miernoty i karanie tych niezależnych czy krytykujących władzę? A może reformowanie to odsuwanie od prowadzenia sprawy prokuratorów ścigających bandytów bijących kobiety???
            • felusiak1 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 19:00
              Prokuratorzy są podporzadkowani ministrowi w kazdym państwie. Prokurator to państwowy funkcjonariusz.
      • czizus Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 14:43
        gabbaryt napisał:

> No dobra , powiedz ile gazet francuskich jest w rękach zagranicznych firm.

To bez znaczenia. Te polskie gazety które były w "niemieckich rekach" były bardzo rzetelne, obiektywne i profesjonalne a "niemieckie ręce" w żaden sposób nie wpływały na to co i jak pisały. Przyznał to również pro PIS-owski dziennikarz Ł. Warzecha. A taka TVP Info, . . . co prawda w polskich rękach ale takich kłamstw, takiego matactwa i takiej nienawiści do oponentów jaką tam prezentowano nie widziano nawet w TV stanu wojennego. Więc po co mi te PIS-owskie ręce?? Czy polska racja stanu wymaga, żeby z profesjonalnej prasy robić gnojowisko i smród bo tak sobie życzy Nadprezes.

• polski_francuz Milosc do faktow 17.12.20, 19:27
          Pozwole sobie dav globalna odpowiedz.

Kolezanki i koledzy zwracaja czeston uwage na to zeby dyskutowac o faktach a nie o narracjach ktore podaja zrodla. Zrodla, ktore staraja sie fakt oswietlic w sposob korzystny dla tych, ktorzy zrodlu placa. I fakt od kogo zostal kupiony Polski Press nie jest banalny ale istotny. Spostrzeglem to ja i chcialem to pokazac innym.

Warto bysmy starali sie trzymac faktow tak dlugo i tak namietnie jak mozliwe. Zanim pokazemy swoje sentymenta (ci ktorzy dla nich uczestnicza na forum) albo interesy ( tych ktorzy pisza tu dla interesow takich innych).

PF
        • engine8 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 21:07
          Niemcy nie moga byc calkime obiektywne bo maja "uklady i zaleznosci" z Polska ale Rosja nie ma wiec najlepeiej im przkazac kontrole na mediami Polskimi i wtedy wszyscy beda miec rzetelne i obiektywne informacje.
      • petronella.kozlowska Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 19:55
        gabbaryt napisał:

> No dobra , powiedz ile gazet francuskich jest w rękach zagranicznych firm.

> No dobra , powiedz ile gazet niemieckich jest w rękach zagranicznych firm.
    • petronella.kozlowska Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 19:58
      Dziwne w tym wszystkim jest to że koncerny medialne z RFN inwestują w Polsce, Czechach, na Węgrzech, w krajach które właśnie w Niemczech są najbardziej krytykowane!

Ich własne gazety mają coraz mniej nakładu, bo tego dziadostwa nikt nie kupuje, bo nikt nie chce czytać syfu o refudżis i ich wykształceniu.
      • tuttifrutti1234 Re: Poprawa punktu widzenia 18.12.20, 00:31
        tzw. koncerny medialne z RFN mają się dobrze a syf o refudżis i ich wykształceniu można znaleźć na forum świat

P.S. Czy masz jakieś wykształcenie, jeżeli tak, to jakie?
    • felusiak1 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:13
      polski_francuz napisał: panstwowy koncern Orlen

Pewien jesteś, że państwowy?
      • polski_francuz Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:15
        Nie jestem pewien. Jaki jest zatem?

PF
      • boomerang Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:16
        Właśnie! Orlen to spółka giełdowa.
        • polski_francuz Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:18
          Wow, no to teraz z felusiakiem dajcie mi interpretacje polityczna. Bo zaczynam sie gubic. Kto byl za tym kupnem? Czyzby nie milosc do Kaczynskiego ale milosc do pieniadza?

Ale historia:)

PF
          • boomerang Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:36
            CEO Orlena Daniel Obajtek należy do PiS. To były wieloletni wójt gminy Pcim, a jak wiemy honorowym mieszkańcem gminy Pcim jest John Cleese.
      • eva15 Akcjonat Orlenu 17.12.20, 22:06
        felusiak1 napisał:

> polski_francuz napisał: panstwowy koncern Orlen
        >
        > Pewien jesteś, że państwowy?

Państwo jest największym akcjonariuszem - 27,52 %

potem idą akcjonariusze zachodni, ale w sposób rozproszony, łącznie to 22,80%

reszta to pewnie prywatny kapitał rozproszony. Nawet polski_francuz może sobie akcje kupić i być właścicielem Orlenu!

www.biznesradar.pl/akcjonariat/PKN-ORLEN
        • polski_francuz Re: Akcjonat Orlenu 17.12.20, 22:17
          "Nawet polski_francuz może sobie akcje kupić i być właścicielem Orlenu! "

Francuzi inwestuja w nieruchomosci.

PF
          • eva15 Re: Akcjonat Orlenu 17.12.20, 22:22
            A Polacy francuscy?
            • polski_francuz Re: Akcjonat Orlenu 17.12.20, 22:27
              Ucza sie od nowych rodakow. A serio, to mam jescze, kupiona podczas pracy w Niemczech ksiazke, "Technische Aktien Analyse". Ale juz jej nie przeczytam. Tutaj trzeba czytac raczej "Journal des Impôts" gdyby taki byl:)

PF
        • eva15 Uprzywilejowana pozycja Skarbu Państwa w Orlenie 17.12.20, 22:21
          W statucie PKN Orlen S A uprzywilejowanie to polega na tym, że jedynie Skarb Państwa i zależna od niego spółką Nafta Polska S A mogą wykonywać prawa z więcej niż 10% ogólnej liczby głosów - nie może tego żaden inny akcjonariusz. Zapisy statutu mówią zaś, że dla podjęcia uchwał w określonych sprawach o podstawowym znaczeniu dla spółki wymagana jest większość 90% oddanych głosów. Akcjonariat Orlenu jest bardzo rozproszony (ponad 70% akcji znajduje się w wolnym obrocie), zapisy te gwarantują więc Skarbowi Państwa decydujący wpływ na sprawy spółki i zapobiegają jej wrogiemu przejęciu w drodze wezwania do sprzedaży lub zamiany akcji. Taki statut czyni przejęcie spółki nieopłacalne, gdyż akcjonariusz większościowy (inny niż Skarb Państwa) nie mógłby wykonywać prawa głosu z akcji dających ponad 10% ogółu głosów.

orka2.sejm.gov.pl/IZ6.nsf/main/5C9ABC0B

To dość stara ocena sytuacji w interpelacji poselskiej, musiałabym pogrzebać/poszukać, jak jest aktualnie, bo oczywiście EU się w to wszystko wtrąciła, powołując się zresztą na casus VW.
    • boomerang Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:15
      Władza żoliborska wykonała kolejny gest patriotyczny, czyli faszystowski jak to się nazywa w zjednoczonych kręgach europejskich, który oddala Polskę od Brukseli. A co na to Der Spiegel?
      • polski_francuz Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:16
        "A co na to Der Spiegel? "

Nie wiem.

PF
        • boomerang Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 20:49
          Warto żebyś się dowiedział, Watsonie.
          • eva15 Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 22:50
            Spiegel może być tylko niezadowolony. Może jest tak wkurzony, że słów mu brakło.
            • eva15 Jest artykuł w Spieglu, a jakże ! 17.12.20, 23:05
              Znalazłam artykuł w Spieglu. No i zgodnie z przewidywaniami Spiegl zapluwa się aż po kolana z oburzenia na to, co Kaczy klan zrobił. Wyrzucając Niemców Kaczor zgwałcił wolność prasy, podobnie jak wcześniej Orban. Bo prasa wolna jest tylko wtedy, gdy służy jedynie słusznym demokracjom.

www.spiegel.de/politik/ausland/polen-staatlicher-oelkonzern-kauft-medienhaus-a-0f56dde7-8829-48ac-9751-50eca4870150
    • jk2007 Informacja o kupnie polskiej grupy prasowej 17.12.20, 22:23
      przez koncern Gazprom też może pojawić się.
    • jorl Re: Poprawa punktu widzenia 17.12.20, 23:13
      polski_francuz napisał:

> No i nastepne pytanie jest czy niemiecki wlasciciel polskiej prasy jest lepszy
      > (w oczach Polaka) niz polski (a wlasciwie polskie panstwo). Sadze, ze wladza w
      > Polsce jest moze niezbyt udolna ale wybrana demokratycznie. Poza tym jak straci
      > wladze to przyjdzie nowa administracja. Moze bardziej udolna.

Przeciez od dawna mowie ze wszyscy tu to sa PiSowcy jak dobrze pogrzebac. Tylko jeszcze tego nie wiedza jak np. PF, w_k, czuzis, borrka.

Co do tej prasy w niemieckich rekach. Jakos tak mysle ze Niemcy do tego doplacaja na biezaco do tego. Dostaja pieniadze zapewne od mojego niemieckiego rzadu bo inaczej w Polsce byloby dno a nie prasa. przeciez. A GW nie jest w rekach polskich, zostala sprzedana bo inaczej i tak bylaby byle czym. Amerykanom chyba.
      U mnie w Niemczech prasa papierowa dostaje doplaty od rzadu, rowno wszystkie bo inaczej by upadly. Dzisiaj w dobie netu papier juz przezytek, za drogi. Ale najwazniejsze jest teraz ze dzieki netu moze byle chmyz, malym kosztem, miec i dojscie do duzej publiki i ksztaltowac poglady. Jakies paskudne, sa tu tacy na forum, np. monaliza ktorzy w to wpadaje. Zreszta duzo wpada. I aby wykladac ludziom co i jak ma byc, propanstwowo, sa te doplaty mojego rzadu do gazet. I niemeckich i polskich.
      Teraz Orlen. Oczywiscie ze te gazety i strony netu, podobno 300 ich, popularne, dostana sie w lapy polskiego rzadu teraz. Czyli PiSu. Ja w Polsce troche TV ogladam, taka propaganda jaka z TV jedzie to rzadko spotkac. Teraz beda mieli i te gazety, beda doplacac jak to Niemcy dotad robili, ale propaganda bedzie juz na szerokim froncie.
      I dzieki tej propagandzie maja nastepne wybory wygrane. Oczywiscie jak nie straca subwencji unijnych na co sie zanosi ale i wtedy, dzieki mozliwosci propagandy na wszystkich falach, i to wytlumacza Polakom. Ze hitlerowcy, ze Zabojady a skapi Holendrzy to kolabornacji Hitlera a wiec wlasciwie tez hitlerowcy a moze i gorsi nawet. I Polexit lepszy i tak. Z tych 82% za Uniia bedzie 45%. Pare lat.

Ten kierunek jest wybrany i wlasnie dlatego mowie ze Polexit bedzie. I za nim bedzie i czuzis i w_k i borrka a i PF.
      I dobrze, uwazam ze do Unii Polska nie dorosla, niech sobie sojusz z USA ma, okopie sie z dywizjami amerykanskimi, my bedziemy ja omijali, NS1 NS2 statki z Rosji do Niemiec, zadne ciezarowki przez Polske. Nie widze innego rozwiazania.
      • gabbaryt Re: Poprawa punktu widzenia 19.12.20, 00:40
        jorl Pozwolisz że ci wytłumacze po co jest prasa niemiecka w Polsce. Np jest jakieś czasopismo samochodowe dla fanów motoryzacji (o tym to nawet mówili kiedyś w TOK FM). Kapital niemiecki. I co roku urządzają konkurs, obiektywny a jakże, na najlepszy samochód roku. I kuźwa co roku wygrywa samochód marki Volkswagen, albo Mercedes a jakoś nigdy w tymże czasopismie nie wygrywa Mazda czy Renualt. Po to sa mniej wiecej te czasopisma. Mój kolega kiedys pracowal w podobnym tylko że francuskim. Zycie Handlowe. Teraz tam Polacy wydy...li Francuzów i je przejęli. No w kazdym razie tam pracowal moj kumpel stara sprawa i opowiadał różne fajne kawałki. Np jakiś kolo Polak z francuzskiej agencji rzadowej nadal jakieś reklamy do niemieckiej konkurencji a nie do Życia Handlowego. No wylecial z francuskiej agrncji rzadowej jeszcze w tym samym tygodniu jak sprawa dotarla do francuskiego szefa. Tak to mniej wiecej działa i wcale nie dziwie się że Niemcy i Francuzi na własnym podwórku ograniczają napływ obcego kapitału.
        • jorl Re: Poprawa punktu widzenia 21.12.20, 10:48
          gabbaryt napisał:

> jorl Pozwolisz że ci wytłumacze po co jest prasa niemiecka w Polsce. Np jest ja
          > kieś czasopismo samochodowe dla fanów motoryzacji (o tym to nawet mówili kiedyś
          > w TOK FM). Kapital niemiecki. I co roku urządzają konkurs, obiektywny a jakże,
          > na najlepszy samochód roku. I kuźwa co roku wygrywa samochód marki Volkswagen
          > , albo Mercedes a jakoś nigdy w tymże czasopismie nie wygrywa Mazda czy Renualt

Ja od 20 lat samochodem nie jezdze, malo sie tym ineteresuje, ale tez slysze ze w moich, niemieckich, czasopismach sa niemieckie samochody raczej gora.

> . Po to sa mniej wiecej te czasopisma.

Wasz polski rynek na nowe samochody jest malutki to naprawde bez przesady ze po to sa niemieckie czasopisma w Polsce. Macie mnostwo niemieckich samchodow ale kupione uzywane. Bo do Niemiec blisko wiec tez dlatego.

Duzo wazniejsza sprawa jest polityka. I sie toczy przeciez walka z koncepcja Europy jako jednego panstwa a zbiorowiskiem wiosek indianskich, Siuxow, Apaczow, Komanczow. I do tego rozgrywanych przez inne wielkie panstwo czyli USA przeciw sobie.
          Wasza polska koncepcja jest i to dotyczy nie tylko PiSu ale i innych liczacych sie sil politycznych w Polsce byc Siuxem, brac kase od innych tych bogatszych sasiadow a sie opierac na praktycznie wrogim mocarstwie USA.
          Juz to mocarstwo w 1918r odwrocilo integracje Europy, powstaly nagle jak kroliki z kapelsza Siuxy, Apacze Komancza. jezyki z wioch zostaly odkurzone, nawet gramatyki napisane bo ich nie bylo i bylo swietnie dla USA. Bo sytuacja byla niestabilna i ukochana przez to mocarstwo nastepna wojna przyszla. A dzieki tej wojnie USA wlazla do Europy i stala sie naprawde supermocarstwem.

Teraz chcemy w Europie, wrocic do zjednoczenia Europy ale naturalnie Siuxy i Apacze chca sami sie rzadzic.
          Nic nowego pod sloncem, np. jak Niemcy sie jednoczyly, Bismarck, Francuzi, byli wtedy mocarstwem bo jednym panstwem, wszystko robili aby popierac przeciw innym tych nemieckich Siuxow i Apaczow. Bawaria i inne kraiki. Dlatego musiala byc wojna 1971, Francja przegrala i wtedy te Siuxy i Apacze musialy sie jednoczyc.
          Role Francje wtedy pelni USA teraz, Siuxy polskie opieraja sie na USA. Oczywiscie nie bedzie wojny kinetycznej z USA ale wszystko pod tym progiem bedzie. Patrz NS2.
          Zauwaz drogi jabb jaka przewage w Parlamencie Europejskim maja tak naprawde zwolennicy jednoczenia sie Europy. Jakies glosowania za Polska przegrywacie w ogromnym stosunku. To nic ne znaczy da was?
          Wracajac do prasy w Polsce w rekach niemieckich. Napewno ona nie jest prorzadowa ale napewno nie wychyla sie w polityce jakos wyraznie przeciw trendom w Polsce. Stara sie byc obiektywna, tak uwazam. Obiektywna w sensie ze w rzeczywistosci bo to pytanie niegdzie sie wyraznie nie stawia jest za jednoczenem sie Europy.
          Teraz ja kupujecie i bedzie plynela propaganda pisowska z niej. Zreszta mozecie ja kupic bo chyba szykowaliscie prawo aby je i tak wywlaszczac, tak slyszalem. Dlatego jest sprzedana. Pod przymusem tak naprawde.
          No i fajnie. Ja jestem przekonany ze wiekszosc Polakow jest tak naprawde za celami PiSu. Teraz borrka, pijaczyna czuzis, tez PF i de_o. Mimo ze deklaruja inaczej. A wiec dojdzie do shotdow z subwencjami i bedzie szlo dalej. Za wazna sprawa dla Europy aby te dwa kraiki, Polska i Wegry, mialy hamowac Zjednoczenie Europy. Dodam ze Wegry to raczej mniej politycznie hamuja a wiecej z powodu kasy a wiec Polska jest jedynym prawdziwym przeciwnikiem Zjednoczena Europy. T widac tez po scislych zwiazkach Polski z USA.

Tu masz Twojego Patrika Jakiego

wpolityce.pl/polityka/531681-hamiltonowski-moment-europy-zacznijmy-wierzyc-w-siebie
          Wlasnie on tez to wie co ja pisze.
          Cytat stamtad:

Ten fakt nie zmienia jednak planu tworzenia „państwa europejskiego”, który jest konsekwentnie realizowany. Zmarły niedawno były prezydent Francji Valéry Giscard d’Estaing chwalił determi-nację kanclerz Merkel za konsekwencję w realizacji „postulatów odrzuconych” w referendach w 2005 r.

Nastepny:
          Do tego dochodzi proces całkowicie niezauważalny w polskiej debacie publicznej, tj. tworzenie zrębów europejskiej armii. Liderzy UE po cichu wykorzystali wyjście Wielkiej Brytanii z UE, która zawsze wszystko w tym zakresie blokowała i szybko przystąpili do działania. Stworzyli MPCC, czyli „struktury dowodzenia”, ustanawiając Komórkę Planowania i Prowadzenia Operacji Wojskowych w ramach Sztabu Wojskowego UE. Od lat była to kwestia sporna. Teraz oznacza ona uznanie UE jako – drugiego po NATO – autonomicznego aktora w obszarze obronności w Europie.

Usmiac sie moge, niezauwazalny w polskiej opini publicznej. Ja na tym forum pisze to od paru lat, jak tylko brexit sie uprawomocnil bylo dla mnie jasne, i to mowilem, teraz bedzie mozna miec Armie Europejska. Wyscie sie dopiero teraz obudzili. Trzeba bylo Jorla czytac, wiedzielibyscie wczesniej. I nie trzeba bylo wtedy Cameronowi pokazac fige jak chcial obnizenia socjali dla naplywowych unijnych. Polska postawila wtedy weto i to jako jedyna. No i mamy UK za burta. Bo UK nie daloby sie zmusic do ideii zjednoczonej Europy, waszymi polskimi rekoma sie UK pozbylismy.
          Popelniacie bledy polityczne jeden za drugim ale dzieki tym waszym polskim bledom bedziemy mieli w Europie lepiej. Bo USE bedziemy mieli. I ja, Jorl, uwazam to za doskonale.
          I wlasnie popelniacie nastepne bledy. Z tymi niby wetami, szablami Kaczynskiego itd.
          Jak juz sie cos robi nalezy to robic z glowa, ja osobiscie patrzec nie moge na partactwo. Nawet tu niewazne ze dzieki waszemu partactwowi cele za ktorymi ja stoje beda osiagniete. Po prostu organicznie partactwa nie lubie. Pogardzam nim doslownie.

> francuskiego szefa. Tak to mniej wiecej działa i wcale nie dziwie się że Niemc
          > y i Francuzi na własnym podwórku ograniczają napływ obcego kapitału.

Tylko sprostowanie. Cos za duzo naplywy kapitalow w glowie masz. Jesli chodzi o sprzedawanie wlasnych samochodow na wlasnym rynku to przeciwz nie chodzi o ograniczenia naplywu obcego kapitalu a odwrotnie tak naprawde. Bo o wyplyw wlasnych pieniedzy na zakup zagranicznych samochodow zamiast aby zostaly w kraju jak sie rodzime kupi.
          Ty drogi jabb w dziedzienie gospodarki masz kogel mogel w glowie. Bez zrozumienia jej rzucasz bezmyslnie terminami, to tez duzy ugor do zaorania u Ciebie, moze sie i tym zajme.
          • jorl Errata 21.12.20, 10:51
            jorl napisał:

> m tych nemieckich Siuxow i Apaczow. Bawaria i inne kraiki. Dlatego musiala byc
            > wojna 1971, Francja przegrala i wtedy te Siuxy i Apacze musialy sie jednoczyc.

Naturalnie mialo byc 1871r

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka