Dodaj do ulubionych

Zieloni nie chca willi!

15.02.21, 12:28
Jeden z przywodcow niemieckich partii Zielonych wypowiedzial sie, ze

Einparteienhäuser verbrauchen viel Fläche, viele Baustoffe, viel Energie, sie sorgen für Zersiedelung und damit auch für noch mehr Verkehr

co w wolnym tlumaczeniu brzmi, ze

wille zuzywaja duzo powierzchni, energii i spalin jak sie do nich dojezdza

No, zaczynam rozumiec czemu dzi-kej im staje okoniem. Kilmat klimatem ale cel w zyciu, taki jak willa, trza miec!

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 Re: Zieloni nie chca domków jednorodzinnych! 15.02.21, 12:39
      polski_francuz napisał:

> co w wolnym tlumaczeniu brzmi, ze
      >
      > [i]wille zuzywaja duzo powierzchni, energii i spalin jak sie do nich dojezdza[/
      > i]
      > [/url]
      >
      > No, zaczynam rozumiec czemu dzi-kej im staje okoniem. Kilmat klimatem ale cel w
      > zyciu, taki jak willa, trza miec!

Naucz ty się choć trochę niemieckiego. Einfamilienhäuser to domki jednorodzinne, a nie wille. Willa to po niemiecku Villa, o tym nie ma ani słowa w artykule.

Zielonie chcą zabranić zwykłym obywatelom zwykłych domków jednorodzinnych. Wszyscy powinni być upchani do wysokich bloków, bo to zajmuje mniej miejsca.
      Oni zasłaniają się ochroną przyrody, ale tak naprawdę dodatkowe powierzchnie są im potrzebne do postawienia kolejnych wiatraków.

• de_oakville Willa to taki "lepszy" domek jednorodzinny. 15.02.21, 13:52
        eva15 napisała:

> Naucz ty się choć trochę niemieckiego. Einfamilienhäuser to domki jednorodzinne
        > , a nie wille. Willa to po niemiecku Villa, o tym nie ma ani słowa w artykule.

Willa to pewnie "cos lepszego" niz domek jednorodzinny. Ilez willi Niemcy pozostawili w Swinoujsciu, bedacym przed wojna dla Berlina tym, czym Sopot byl po wojnie dla Warszawy, czyli "letnim przedluzeniem Kurfürstendamm". Zreszta w Sopocie i w Gdansku Oliwie pozostawili rownie wiele. W czasach studenckich moja ulubiona niemiecka ksiazka "przygodowa" byla "Peter hat Pech", ktorej akcja dzieje sie tuz po wojnie w podzielonym Berlinie. Mam ja do dzis. Jest w niej taki oto , ciekawy fragment, z ktorego dowiedzialem sie wtedy przed laty, ze willa to po niemiecku Villa.

"Horst wohnte in einer Villa auf dem Fichtenberg, da wo früher zu Anfang des Jahrhunderts die Professoren der Berliner Universität, Künstler und Schriftsteller in dem idyllischen kleinen Dorfe Steglitz ihre Häuser gebaut hatten. Damals lebte man dort noch wie auf dem Lande, und das Berliner Zentrum war weit weg. Innerhalb von 20 Jahren war dann aber das kleine Dorf zu einer Grossstadt herangewachsen, und jetzt nach dem zweiten Weltkrieg war das einst so ländliche Steglitz selber zum Zentrum des neuen Berlins geworden, da die Innenstadt, teils von den
        Bomben, und teils von der grossen Politik zerrisen, brachlag. Die Steglitzer Hauptverkehrsader, die Schlossstrasse, bildet jetzt Berlins zweites Schaufenster neben dem Kurfürstendamm. Doch die Villen auf dem Fichtenberg unter den grünen Kiefern haben auch heute noch ihre vornehme Abseitigkeit vom geschäftlichen Leben der Hauptstrasse bewahrt."

W wolnym tlumaczeniu:

"Horst mieszkal w willi w dzielnicy Fichtenberg, tam gdzie dawniej, na poczatku wieku zbudowali swoje domy w idylicznej malej wiosce Steglitz profesorowie Uniwersytetu Berlinskiego, ludzie sztuki i pisarze. Wowczas mieszkalo sie tam jak na wsi, a centrum Berlina lezalo daleko. W ciagu 20 lat ta byla mala wies stala sie wielkim miastem, a teraz po II-giej Wojnie Swiatowej ten dawny sielski Steglitz sam stal sie centrum nowego Berlina, poniewaz srodmiescie lezalo odlogiem, zniszczone po czesci przez bomby a po czesci przez wielka polityke. Glowna arteria dzielnicy Stegliz - Schlossstrasse jest dzis najwiekszym "oknem wystawowym" Berlina, obok Kurfürstendamm. Jednak wille na Fichtenbergu polozwne wsrod zielonych sosen zachowaly nawet do dzis swoje wytworne polozenie na uboczu w stosunku do zycia handlowego glownej ulicy.
        • polski_francuz Wzdluz muru 15.02.21, 15:05
          de_oakville napisał:

" idylicznej malej wiosce Steglitz "

Steglitz Zehlendorf byl na trasie mojej wycieczki rowerowej "wzdluz muru berlinskiego" za czasow mojego tam pobytuw latach 80-tych. W ladne niedziele chodzilem czesto do tamtejszego ogrodu botanicznego.

Piekna belinska dzielnica. Tyle, ze bardzo droga.

PF
        • engine8 Re: Willa to taki "lepszy" domek jednorodzinny. 15.02.21, 17:36
          Wlosi to na kazdy domek jednorodzinny mowia villa.
      • j-k gdy sie nie przypie* do P_F, to zle sie czujesz ? 15.02.21, 14:58
        eva15 napisała:
        > Naucz ty się choć trochę niemieckiego. Einfamilienhäuser to domki jednorodzinne a nie wille.

doslownie - niby tak,

tyle, ze w potocznym j. polskim mowi sie niekiedy: "wille" - i na srednie i wieksze domki jednorodzinne

a co do Eko-Idiotow zwanych dla niepoznaki - "Die Grünen" :

- jedna z nich objela w zeszlym roku funkcje Burmistrza w moim miescie.

obawiam sie, ze zabronia mi jezdzic moim Dieslem.
        • polski_francuz von Grünen zu Linken 15.02.21, 15:15
          j-k napisał:

"a co do Eko-Idiotow zwanych dla niepoznaki - "Die Grünen"

Zielonych poparli Lewicowcy (Linken), jesli wierzyc artykulowi. Im sie tez wielorodzinne bloki podobaja. Ale, zaloze sie ze Sahra mieszka z Oskarem w willi:)

PF
          • j-k no za taka ekologia - to ja zawsze bylem :) 15.02.21, 15:45
            polski_francuz napisał:
            Ale, zaloze sie ze Sahra mieszka z Oskarem w willi:)

no za taka ekologia - to ja zawsze bylem :)

"Panstwo" do ogrodu - a Plebs do czworakow :)))

• eva15 Re: von Grünen zu Linken 15.02.21, 16:16
            Poprzedni "domek jednorodzinny" Oskara L.:

www.presseportal.de/pm/63589/1455771
            Aktualny:

saargau-blog.de/tag/lafontaine/
            • polski_francuz Re: von Grünen zu Linken 15.02.21, 16:23
              eva15 napisała:

"Poprzedni "domek jednorodzinny" Oskara L.:"

Powiedzialbym, ze sa to juz wille:) Moze nie sa jednorodzinne bo straz i sekratarki musza byc do dyspozycji panstwa dzien i noc.

PF

• eva15 Re: von Grünen zu Linken 15.02.21, 21:47
                No widzisz i tak oto dzięki Oskarowi L. nauczyłeś się odróżniać domek jednorodzinny od willi.
        • engine8 Re: gdy sie nie przypie* do P_F, to zle sie czuje 15.02.21, 17:38
          I wylicza ile m^2 na osobe wystarczy a za nadmetraz doloza kary. Skad my to znamy?
          • polski_francuz Re: gdy sie nie przypie* do P_F, to zle sie czuje 15.02.21, 18:26
            Z naszego polskiego socjalizmu. I Linken to jest partia rodem z NRD i idee ma podobne:)

PF
            • eva15 Re: gdy sie nie przypie* do P_F, to zle sie czuje 15.02.21, 21:49
              Die Linke owszem, ale to o czym mowa w wątku to są tezy z programu Zielonych. Zieloni to BRD, nie DDR.
            • j-k P_F, nie cusuj. 15.02.21, 21:58
              polski_francuz napisał:
              Linken[/i] to jest partia rodem z NRD i idee ma podobne:)

owszem.

ale w bylej NRD - AfD przebila die Linke w glosach :)

a tak sie sklada, ze z AfD obaj z synem sympatyzujemy :)))
              • polski_francuz Re: P_F, nie cusuj. 15.02.21, 22:00
                Eh, dzi-kej, dzi-kej, lepiej nie powiem co mysle...

Pozdro

PF
                • engine8 Re: P_F, nie cusuj. 16.02.21, 00:22
                  "dzi-kej, dzi-kej" ?
                  Chciles powiedziec "dzej- kej" ? :)
                  • polski_francuz Re: P_F, nie cusuj. 16.02.21, 08:26
                    engine8 napisał(a):

"dzi-kej, dzi-kej" ? Chciles powiedziec "dzej- kej" ? :)

Dzej-kej mi jakos nie brzmi. Moze byscie zmienili wymowe na dzi-kej, a?

PF
                    • engine8 Re: P_F, nie cusuj. 16.02.21, 17:56
                      Zapytam ogrodnika jak to po hiszpansku -
                      Mowi ze "Hota-ka"? LOL
        • kylax4 Re: gdy sie nie przypie* do P_F, to zle sie czuje 18.02.21, 09:19
          I dobrze, diesel jest dobry dla ciężarówek, czy samochodów terenowych, w mieście go nie potrzebujesz, tym bardziej, że są elektryki, które biją na łeb każdego diesla.
      • vermieter Re: Zieloni nie chca domków jednorodzinnych! 15.02.21, 19:50
        eva15 napisała:

> Oni zasłaniają się ochroną przyrody, ale tak naprawdę dodatkowe powierzchnie są
        > im potrzebne do postawienia kolejnych wiatraków.
        >
        >

a wiatraki szkodzą przyrodzie, krowy przestają dawać mleko, zwierzyna się płoszy, ludziska spać nie mogą...

nie ma to jak elektrownia węglowa (czyściutki prąd z kontaktu w ścianie) lub elektrownia jądrowa (jądra są najważniejsze)
        • obrotowy Zieloni nie chca villi - bo to eko-idioci 15.02.21, 21:41
          vermieter napisał(a):
          > nie ma to jak elektrownia jądrowa (jądra są najważniejsze)

masz racje.

tylko wytlumacz to eko-idiotom z "die Grünen"

• vermieter Re: Zieloni nie chca villi - bo to eko-idioci 16.02.21, 12:17
            zdziwiłbym się gdybyś wyczuł oczywistą ironię
            • j-k Zieloni / Die Grünen - to eko-idioci 16.02.21, 13:54
              vermieter napisał(a):
              > zdziwiłbym się gdybyś wyczuł oczywistą ironię

nie interesuje mnie to.

jestem zwolennikiem energii atomowej i stad moje sekowanie "Zielonych/Die Grunen" - wszedzie ,

- gdzie sie sa.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
              chemik i ekonomista

• jorl Re: Zieloni nie chca willi! 15.02.21, 18:38
      eva15 napisała:

> Naucz ty się choć trochę niemieckiego. Einfamilienhäuser to domki jednorodzinne
      > , a nie wille. Willa to po niemiecku Villa, o tym nie ma ani słowa w artykule.

PF na tyle umie niemiecki zeby wiedziec ze mowa o domkach jednorodzinnych a nie willach. Tylko ze on sobie tak po prostu pizdzi, lubi tak robic.

> Zielonie chcą zabranić zwykłym obywatelom zwykłych domków jednorodzinnych. Wszy
      > scy powinni być upchani do wysokich bloków, bo to zajmuje mniej miejsca.
      > Oni zasłaniają się ochroną przyrody, ale tak naprawdę dodatkowe powierzchnie są
      > im potrzebne do postawienia kolejnych wiatraków.

Akurat to co Zieloni chca z tymi domkami ja nie widze az tak falszywie. Zostawmy klimat, CO2 itd. Ale co wazne dla Niemiec jest to ciagly deficyt energii w Niemczech ktory wymaga importu i to ogromnego. A importem robia sie Niemcy szantazowalne. Jakie wyjscie? Z jednej strony oszczedzac energie z drugiej strony produkowac ja z tej ktora w Niemczech ze Slonca jest, czyli voltaika, ogniwa i wiatr.
      Napewno domki potrzebuja wiecej energii jak mieszkania w bloku. Raz to sa z wieksza powierzchnia na osobe, co jest naturalne, dwa izolacje termiczne sa duzo gorsze jak mozliwe w blokach. Bo w blokach jedno mieszkanie sie od drugiego ogrzewa.
      Juz pisalem, mieszkam w bloku super nowoczesnym, pierwszy lokator, 1,5 roku juz. Nawet teraz, zima akurat jest, potrzebuje tylko w lazience na 70% pokretlo ogrzewania podlogowego rozkrecic i mam zawsze 23°C minimum. Wpokojach juz nie, sa na zero. To jest cos niesamowitego, jest tu wentylacja z odzyskiem ciepla. I sasiedzi wcale mi nie grzeja, oni mowia ze maja tak samo. Ale ten blok spelnia nowe normy i to robi doskonale.

Ja wiem, sa ludzie co maja chlopska nature i lubia miec pod chalupa ogrodek i w nim grzebac. Ja tej natury nie mam za cholere, dla mnie domek bylby glupota. Ale OK sa tacy co lubia.
      I teraz jak chcemy w Niemczech oszczedzac energie to jak mozna zrobic? Podniesc ceny akzyza ogromnie? To by tez funkcjonowalo, ludzie by woleli w blokach mieszkac. Ale to byloby pskudne, naprawde, bogaci by sobie dalej grzali biedni w domkach by marzli bo by oszczedzali energie. A wiec mozna administracyjnie w jakis sposob zakazac wlasnie domkow. A ceny zostawic jakie byly. I wtedy beda oszczednosci a o to chodzi.
      Jesli jednak z tym CO2 i jego szkodliwoscia cos tam naprawde jest to przy tej okazji i to sie zalatwi. Ale uwolnienie sie od szantazowalnosci dostawcow energii z zagranicy jest bardzo wazna sprawa. Zyciowo wazna.

Dodam, u mnie w bloku mieszkania na parterze maja kazde taki kawalek (20mx50m?) ziemi do uprawiania od podworka. I mozna bylo takie wziasc, oczywiscie ja nie chcialem cos takiego ale sa tacy. Jakos nieduzo wiecej jak polowa z nich wyglada na zadbane, inni chcieli byc chlopami ale az tak sie nie przykladaja do tego.

Tez komunikacja, mam blisko do SBahn, autobusy tez samochodu nie potrzebuje. Domki juz tak.
      • polski_francuz Re: Zieloni nie chca willi! 15.02.21, 18:46
        Zmien signaturke to pogawarim.

PF
      • eva15 Zielony groch z kapustą w głowie 15.02.21, 21:36
        jorl napisał:

>
        > Akurat to co Zieloni chca z tymi domkami ja nie widze az tak falszywie. Zostawm
        > y klimat, CO2 itd. Ale co wazne dla Niemiec jest to ciagly deficyt energii w Ni
        > emczech ktory wymaga importu i to ogromnego. A importem robia sie Niemcy szanta
        > zowalne. Jakie wyjscie? Z jednej strony oszczedzac energie z drugiej strony pro
        > dukowac ja z tej ktora w Niemczech ze Slonca jest, czyli voltaika, ogniwa i wiatr.

Taaak, wiatri słońce. Trzba się będzie modlić do bogów jak w starożytnym Egipcie, żeby "zaćmienia" nie było, czyli na dzisiejsze przekładając, by zawsze świeciło słońce i wiał wiatr. Zieloni namieszali ci w głowie, że niby słońce i wiatr zastąpią elektrownie atomowe. Oni jak Stalin uznali, że zapanują nad naturą i uczynią ją sobie posłuszną.
        Poczytaj dyletancie, jak często w Niemczech/i EU dochodzi już prawie do blackoutów i jak to zagraża przemysłowi:

Was wäre passiert, wenn wir nur Wind- und Sonnenenergie hätten?

Was leisteten nun die massenhaft installierten Wind- und Solaranlagen in Deutschland im fraglichen Zeitraum? Bei einer Netzlast von 66,26 Gigawatt (GW) um 13 Uhr lieferten sie gemäß Einspeisevorrang des EEG alles, was sie konnten: 4,34 GW Windstrom (6,5 Prozent des Bedarfs) und 2,12 GW Solarstrom (3,2 Prozent). Da sie in keiner Form an der Netzregelung und Netzdienstleistungen beteiligt sind, waren sie bezüglich der Störung weder betroffen noch beteiligt. Sie waren, um eine populäre Kanzlerinnen-Formulierung zu gebrauchen, „nicht hilfreich“. Eine frequenzstabilisierende Wirkung durch die Massenträgheit der Rotoren der Windkraftanlagen gibt es nicht, da die Netzkopplung elektrisch über Umrichter erfolgt. Der erzeugte Gleichstrom wird in eine digitalisierte Sinuskurve überführt und als Drehstrom abgeführt, bei zu starker Abweichung von der Netzfrequenz schalten sich die Anlagen ab.

14. Dezember 2018: Abschaltungen von Teilen der deutschen Aluminiumindustrie (Grund: „Prognosefehler bei den erneuerbaren Energien aufgrund einer komplexen Wetterlage“).

10. Januar 2019: Frequenzabfall auf 49,8 Hz – zwei gestörte Kraftwerke in Frankreich, in Verbindung mit einer defekten Messstelle im Netz. Dennoch hätte es diesen Einbruch nicht geben dürfen

24. Januar 2019: Überfrequenz von fast 50,2 Hz, Ursache unbekannt, evtl. hat sich das Netz „aufgeschaukelt“.
        3. April 2019: Frequenzabfall 49,84 Hz – Ursache unklar

20. Mai 2019: "Alarmstufe rot" bei Swissgrid

6., 12. und 25. Juni 2019: bis zu 7 GW Unterdeckung im deutschen Netz - Auswirkung des „Mischpreisverfahrens“ – Spotmarktpreis höher als Regelenergiepreis, Bilanzkreisverantwortliche haben gepokert. Inzwischen sind die Regularien geändert.

7. Juni 2019: Datenpanne bei der europäischen Strombörse EPEX, dadurch Entkopplung des europäischen Marktes. Ursache war vermutlich ein „korruptes“ Datenpaket.

8. Januar 2021: Unterfrequenz 49,742 Hz

www.focus.de/auto/news/noteingriff-ins-stromnetz-noteingriff-ins-stromnetz_id_12867861.html

No ale wg Zielonych przemysł należy zlikwidować, więc problem sam się rozwiąże. Fabryki zamknąć, ludzi zamknąć w blokach, wprowadzić z powrotem pojęcie nadmetrażu, im ciaśniej, tym cieplej, to wszystko zaoszczędzi energię.

Ty jesteś kryptokomunistą, skoro take pomysły ci pasują.
      • boomerang Re: Zieloni nie chca willi! 15.02.21, 21:42
        Ja wiem, sa ludzie co maja chlopska nature i lubia miec pod chalupa ogrodek i w nim grzebac. Ja tej natury nie mam za cholere, dla mnie domek bylby glupota.

Psów i innych zwierząt też pewnie nie lubisz, ptaków w zimie nie dokarmiasz, a zapach bzu cię tylko denerwuje.
        • j-k zenada... 15.02.21, 21:51
          boomerang napisał:
          Ja wiem, sa ludzie co maja chlopska nature i lubia miec pod chalupa ogrodek i w nim grzebac.

zenada.
          cale dziecinstwo i mlodosc spedzilem w centrum Warszawy.
          meczylo i nudzilo mnie mnie to.

babcia miala ogrodek na Mazowszu.
          i moim marzeniem bylo zawsze taki miec.
          - tylko...
          ceny ziemi pod Warszawa , a i koszty budowy byly bardzo wysokie.

pozostawalo: mieszkanie w bloku, lub... emigracja.

PS. Grzebac w ziemi nie lubie.
          ma sie ogrod aw nim rosna tuje i trawa i w ziemi sie nie grzebie.

zielone samo rosnie :)

• swiblowo Re: zenada... 15.02.21, 22:04
            Zgadza sie, ale :
            - tuje moga wymarznac zima,
            - training trzeba kosic, podlewac i nawozic,
            - caly dom na twojej glowie - od dachu po piwnice, /komin tez :) /
            - trzeba dbac, odnawiac ogrodzenie,
            -wiosna krety,
            Uhhh, trzeba miec zdrowie...
            • eva15 Re: zenada... 15.02.21, 22:31
              swiblowo napisała:

> Zgadza sie, ale :
              > - tuje moga wymarznac zima,

a po jakiego h... sadzić tuje?

> - training trzeba kosic, podlewac i nawozic,

masz na myśli trawnik? Trawnik w postaci wielkich gotowych rolek można co roku od nowa kupić.

> - caly dom na twojej glowie - od dachu po piwnice, /komin tez :) /
              > - trzeba dbac, odnawiac ogrodzenie,
              > -wiosna krety,

Trzeba zrobić solidne ogrodzenie, nio i solidnie zbudować chałupę, to jak twierdzi mój nadworny architekt daje spokój na ca 20 lat.

> Uhhh, trzeba miec zdrowie...

No, a nic tak nie sprzyja zdrowiu, jak dbanie o własny dom i ogródek! Ruch na świeżym powietrzu, to jest to!
              Jorl może sobie poskakać w małej łazience lub na tycim balkoniku, jeśli sąsiedzi się nie wkurzą:-).
              • eva15 Re: zenada... 15.02.21, 22:34
                Sorry, powinno być:
                po jakiego ch....

jakoś nie mogę się przyzwyczaić, że "ch..." ma wspólny (że tak powiem ) korzeń:-) z językiem rosyjskim, czyli musi być "ch" a nie na "h". Jakby było na "h", to by było po rosyjsku "guj".
                • boomerang Re: zenada... 15.02.21, 22:39
                  kokietujesz
                  • eva15 Re: zenada... 15.02.21, 23:30
                    Hę, Swiblowo kokietuję?
                    • engine8 Re: zenada... 16.02.21, 00:26
                      Kto wie... Zreszta kto wie jaka to ona ma dzis plec - teraz wszytko wolno i mozna zmieniac zdanie ile sie chce.
                    • boomerang Re: zenada... 16.02.21, 20:49
                      a czemu nie? Swiblowo to ono, jeszcze nie zadecydowało o swoim gender.
                • j-k gdybys odwiedzala w PL meskie toalety 16.02.21, 11:19
                  eva15 napisała:
                  czyli musi być "ch" a nie na "h". Jakby było na "h", to by było po rosyjsku "guj".

jezykowo biorac - naturalnie masz racje

ale gdybys odwiedzala w PL meskie szkolne toalety (o co Cie rzecz jasna nie posadzam)

tobys byla zauwazyla, ze Narod Szkolny w 99 % wybral pisownie przez "h"

- tu widze zaniedbania ze strony MEN-u, ze nie dalo nauczycielom j. polskiego wskazowek,

by na lekcjach skorygowac te bledy.
              • swiblowo Re: zenada... 15.02.21, 22:49
                Mozna co roku kupowac trawnik, ale trzeba bedzie co roku przygotowac grunt pod niego.
                Tuje sa ladne. Dlaczego ich nie sadzic? Kazde drzewo czy krzew moze zachorowac.
                Spokoj na 20 lat to... prawie prawda :)
                Tylko czas szybko leci I nasz dom rozmienil juz trzecia dwudziestke... i te krety...
                • boomerang Re: zenada... 15.02.21, 23:05
                  Tuje sa ladne. Dlaczego ich nie sadzic?

Bo są trujące.
                  • swiblowo Re: zenada... 15.02.21, 23:10
                    Wystarczy spozywac w nieduzych ilosciach i nic Ci nie bedzie :))
                    • boomerang Re: zenada... 15.02.21, 23:24
                      Pod warunkiem że spożywasz tuję na cmentarzu, popijając wódką prosto z butelki.
                      • swiblowo Re: zenada... 16.02.21, 00:01
                        Nie moge konkurowac z Twoim doswiadczeniem, sorry...
                    • engine8 Re: zenada... 16.02.21, 00:28
                      Tak jak z wodka ....
                • engine8 Re: zenada... 16.02.21, 00:27
                  Raz jeszcze pisze - nalezy zatrudnic ogrodnika. Wtedy nie tylko ma sie co sie lubi ale zwieksza sie zatrudnieni w kraju czyli wszyscy na tym zyskaja?
              • swiblowo Re: zenada... 15.02.21, 23:04
                Nic tak nie sprzyjalo zdrowiu, jak wrzucenie 6-7 ton wegla lopata do piwnicy...
                • eva15 Re: zenada... 15.02.21, 23:34
                  No widzisz i fitnes- centra nie były nikomu potrzebne. A teraz zamiast za darmo machać łopatą, durnie machają za ciężkie pieniądze łapami w fitnes-centrach.

Bezpłatny ruch fizyczny został zastąpiony płatnym i ludzie się cieszą, są nopwocześni, jest postęp!
                  • swiblowo Re: zenada... 16.02.21, 00:00
                    Ha, ha, niezla puenta!!!
                  • engine8 Re: zenada... 16.02.21, 00:29
                    I to so jeszcze robia?
                    Najpierw jada autem do tego fitnes i tam kraza pol godziny aby znalezc parking przy samym wejsciu. A potem wskakuja na pol godziny na pasek i biegna jak chomik w jednym miejscu..
                    • eva15 Re: zenada... 16.02.21, 00:58
                      Dokładnie tak. Ale wykonywanie pracy fizycznej wokół domu i ogrodu to zacofanie i żenada. To takie nienowoczesne.
            • engine8 Re: zenada... 16.02.21, 00:24
              Trzeba miec zdrowie albo mozna miec i zdrowie i ogrodnika?
          • eva15 Re: zenada... 15.02.21, 22:17
            Jasiu, nie pij tyle.

to był cytat z jorla, nie z boomeragna. Jorl wykazał się pogardą wolności, własnych ogródków. To jorl chce, by ludzi wepchnąć do radzieckich chruszczowek.
            • boomerang Re: zenada... 15.02.21, 23:26
              Jorl ma swoiste poczucie romantyzmu.
              • eva15 Jorl jest kryptokomuchem 15.02.21, 23:43
                boomerang napisał:

> Jorl ma swoiste poczucie romantyzmu.

Jorl uważa, że ludzie powinni pracować dzień i noc za miskę ryżu/kartofli, wiatraki i enrgia słoneczna to świetlana przyszłość, a w zapędzenie ludzi do chruszczówek i odebranie im własności to najlepsze rozwiązanie na przyszłość.
    • swiblowo Re: Zieloni nie chca willi! 15.02.21, 21:21
      Co zrobic z juz istniejacymi?
      • eva15 Re: Zieloni nie chca willi! 15.02.21, 21:45
        swiblowo napisała:

> Co zrobic z juz istniejacymi?

Część Zielonych całkiem serio przebąkuje o wywlaszczeniu. Zabiorą "bogatym" (ha, ha) Niemcom i pewnie przydzielą nowym cennym obywatelom w ramach wyrównywania krzywd historycznych (kolonializm, niewolnictwo w USA etc.).
        • j-k Zieloni ... kabaretu ciag dalszy... 15.02.21, 21:54
          eva15 napisała:
          > Część Zielonych całkiem serio przebąkuje o wywlaszczeniu. Zabiorą "bogatym" ...

nazabawniejsze jest to, ze sa antyrosyjscy...

socjalisci antyrosyjscy... a... Rassija kapitalistyczna...

NOVUM historii :)))
          • eva15 Jak Zieloni mogą niechcący pomóc Putinowi 15.02.21, 22:13
            j-k napisał:

> nazabawniejsze jest to, ze sa antyrosyjscy...
            > socjalisci antyrosyjscy... a... Rassija kapitalistyczna...
            >
            > NOVUM historii :)))

To prawda, to jest piękne, jak się wszystko wywróciło o 180 stopni!

Ale:

w Rosji żyją jeszcze (starsi już nieco) nostalgicy ZSRR, płaczą po nim. Tym ludziom można doradzić wyjazd do Niemiec, jeszcze trochę, a poczują się jak u siebie za dawnych lat.

Ich wyjazd ułatwi Putinowi usunięcie zabalsamowanego Lenina.
            Putin, człowiek mądry i roztropny orzekł kilka lat temu, że jak długo żyją zwolennicy komunizmu i Lenina, tak długo temat usunięcia jego zwłok nie będzie poruszany. Później można wztehj sprawie zrobić referendum.
            Mądrzy przywódcy nie dzielą społeczeństwa i nie powodują awantur. Głupi - odwrotnie, vide Polska.
            • j-k ze 2 mln przecie to zrobilo... 16.02.21, 11:28
              eva15 napisała:
              > w Rosji żyją jeszcze (starsi już nieco) nostalgicy ZSRR, płaczą po nim.
              Tym ludziom można doradzić wyjazd do Niemiec, jeszcze trochę,
              a poczują się jak u siebie za dawnych lat.

Ze 2 mln przecie to zrobilo
              Zyja w swoim gronie - dosc szczesliwi i do asymilacji (jak Polakom) raczej im sie nie spieszy...
          • engine8 Re: Zieloni ... kabaretu ciag dalszy... 16.02.21, 00:32
            No Marks nie byl Rosjaninem. I do tego mowil ze aby komunizm sie powiodl to musi sie rozwinac w bogatym i wplywowym kraju....
            I dlatego teraz probuja go raz jeszcze testowac w Ameryce. Jak sie tu przyjmie to europa sama zadoptuje bez pytania.
      • polski_francuz Co zrobic? 15.02.21, 22:14
        swiblowo napisała:

"Co zrobic z juz istniejacymi?"

Nie ma o co sie martwic. Zieloni straca elektorow. Troche zaluje, bo Annalena, ich wspol-szefowa, jest niezla babka jak nie je za duzo. I mieli problem kto zostanie kancler/zem/ka ona czy jej wspol-szef Robert.

Problem zniknie przez program antywillowy i kanclerzem bedzie Laschet.

I wille zostana.

PF

• eva15 Płonne nadzieje 15.02.21, 22:23
          polski_francuz napisał:

> Nie ma o co sie martwic. Zieloni straca elektorow. Troche zaluje, bo Annalena,
          > ich wspol-szefowa, jest niezla babka jak nie je za duzo. I mieli problem kto zo
          > stanie kancler/zem/ka ona czy jej wspol-szef Robert.
          >
          > Problem zniknie przez program antywillowy i kanclerzem bedzie Laschet.
          >
          > I wille zostana.

Zieloni głupi nie są, już wiosłują z powrotem i tłumaczą, że ich źle zrozumiano. Naiwny lud im uwierzy, bo mało kto zada sobie trud zajrzeć do ich tez programowych, a tam stoi to czarno na białym, o co im chodzi.

To, że CDU wygra, to żadne odkrycie, ale sama nie będzie mogła rządzić, potrzebuje koalicjanta. Oczywiście, że będą nim Zieloni.
          Zielonego kanclerza nie będzie, ale będą najważniejsi ministrowie. Fajnie będzie. Wille zapewne zostaną, bo tam mieszka wielka kasa oraz CDU i Zieloni bonzowie. Gorzej będzie z domkami jednorodzinnymi, mogą się w ramach sprawiedliwości dziejoweji ekologocznej nie utrzymać. .
        • boomerang Re: Co zrobic? 15.02.21, 22:35
          zmieścili by się spokojnie obok Kwaśniewskiego w gierkowskim SZSP
        • swiblowo Re: Co zrobic? 15.02.21, 23:20
          Zieloni to sa jak wrzod na d@pie. To juz nawet nie orientacja a dezorientacja.
          • eva15 Re: Co zrobic? 15.02.21, 23:47
            Zieloni to niemiecka i w ogóle zachodnia przyszłość. Rosja jest zacofana, że nie chce się cofnąć do ZSRR. Ona nigdy nie nadążała za postępem, zawsze robi wszystko na odwrót i stąd problemy z nią na Zachodzie.
            • polski_francuz Isc do przodu 16.02.21, 08:48
              eva15 napisała:

" Zieloni to niemiecka i w ogóle zachodnia przyszłość. Rosja jest zacofana, że nie chce się cofnąć do ZSRR. Ona nigdy nie nadążała za postępem, zawsze robi wszystko na odwrót i stąd problemy z nią na Zachodzie. "

To sa takie uogolnienia wyssane z palca. Zieloni sa przyszloscia swiata bo na klimat trzeba coraz bardziej uwazac gdyz mamy tylko jedna planeta i trzeba zaczac o nia bardziej dbac. Tyle, ze z drugiej strony, z ludzi trzeba wydobywac ich energie, pozwolic im marzyc by mogli siegac do gwiazd. Ludzkosc potrzebuje Muskow, Wozniakow, Gatesow czy Bezosow, ktorzy zaczynaja w garazu a koncza osiedlami na Marsie.

I tu wrocmy do Rosji. Kraj jest obecnie utrzymywany przez grupe arystokratow zwanych oligarchami, ktorzy swa forse i swe zycie w arystokratycznych willach wiaza z zachodem. Wybrali sobie na prezia szpiega, ktory ten system utrzymuje. W zamian za datki arystokratow takich jak n.p. palace nad morzem Czarnym. Jego wladza jest osobista i niezbyt wiadomo co i kto po nim. Rosja sprzedaje swoje bogactwa naturalne i na tym sie opiera ich ekonomia. Ich waga w swiecie opiera sie na glowicach jadrowych i na straszeniu swiata.

Mysle, ze nie ma co mieszac osobistow kompleksow i "checi zemsty" za jakies doznania z przeszlosci i za brak sukcesu zaowodowego z tym jak swiat bedzie wygladal. I z tym jak swiat powinien wygladac. Rosja nie jest modelem przyszlosci. Jest pozostalosci z przeszlosci. Z ktorej nie potrafi sie wyzwolic by pojsc naprzod.

PF
    • jorl Re: Zieloni nie chca willi! 16.02.21, 09:43
      eva15 napisała:

> Taaak, wiatri słońce. Trzba się będzie modlić do bogów jak w starożytnym Egipci
      > e, żeby "zaćmienia" nie było, czyli na dzisiejsze przekładając, by zawsze świec
      > iło słońce i wiał wiatr.

Trzeba energie magazynowac i z magazynow ja uzyc jak wiatru/slonca akurat ne ma. I dlatego wlasnie podjeto decyzje ze magazynem energii bedzie wodor. Nie dotarlo do Ciebie Evo o wodorze?
      Wiem, na fizyce, technice sie nie znasz, klepiesz jak gosposia domowa.

>Zieloni namieszali ci w głowie, że niby słońce i wiatr
      > zastąpią elektrownie atomowe.

Zadni zieloni mi w glowie nie namieszali. A lektrownie jadrowe maja jedna powazna wade. Paliwo do nich trzeba importowac. Czyli byc zaleznym od innych krajow. I szantazowalnym z tego powodu.
      Abstrahuje od syfu z odpadami, choc i to nie jest blahostka.
      Jakos w Twoim slinotoku tutaj droga Evo ani slowa na tem samowystarczalnosci energetycznej Niemiec. A to wlasnie, tak uwazam, jest podstawowym argumentem za ekologiczna energia.
      A ze sie z CO2 pokrywa? Ladnie, mozna ukrywajac prawdziwe powody czyli dazenie do samowystarczalnosci Niemiec zwerbowac ludzi do osiagniecie tego celu. Bo jakby sie glosno mowilo ze chcemy w Niemczech byc samowystarczalni i dlatego te koszty ludzie by sie na nie nie zgodzili. A jak sie postraszy ze ich morza zaleja to dziala. Na tym polega polityka, czesto trzeba klamac aby sluszne cele osiagnac. A to dlatego ze za duzo ludzi jest za glupich aby im prawde powiedziec. Takim jestes i Ty droga Evo.

Oni jak Stalin uznali, że zapanują nad naturą i
      > uczynią ją sobie posłuszną.
      > Poczytaj dyletancie, jak często w Niemczech/i EU dochodzi już prawie do blackou
      > tów i jak to zagraża przemysłowi:

Trzeba wlasnie przemyslem HighTech sytuacje zoptymalizowac. Da sie, wodor produkowac, elektrownie z turbinami startujacymi i wylaczanymi w sekundach dla zrownowazenia skokow ekologicznych energii.
      Jak najbardzie mnostwo HighTech przemyslu trzeba.
      Sam moj dom jest, pisalem, energooszczedny ale dlatego ze jest w HighTech urzadzenia wyposazony. Tez przemysl musial pracowac, inzynierowie, robotnicy i mam nowoczesny dom. Prawie energii nie potrzebuje na ogrzewanie.

Wlasnie ten system ekologiczenj energii a dokladnie dajacej samowystarczalnosc Niemiec w tym zakresie wymaga HighTech i przemyslu.
      To chalupy z cegiel, albo z drewna jak ma f1 czy e8 nie wymaga zadnego przemyslu. Byle stolarz cos takiego zbuduje majac las w poblizu. Albi gline.
      A wiec o przemysl to Ty sie nie martw Evo, poza tym nie znasz sie na przemysle przeciez.
    • jorl Re: Zieloni nie chca willi! 16.02.21, 09:51
      engine8 napisał(a):

> I to so jeszcze robia?
      > Najpierw jada autem do tego fitnes i tam kraza pol godziny aby znalezc parking
      > przy samym wejsciu. A potem wskakuja na pol godziny na pasek i biegna jak chomi
      > k w jednym miejscu..

Ja od 20 lat auta nie mam, do fitnesstudio na piechote albo SBahn. Teraz to nowe na piechote.
      Biegalem od chyba jak mialem 28 l cale zycie. Do kilku lat temu na dworze, teraz w fitnesstudio. Tzn jak korony nie bylo. I na pasku bieganie jest najlepsze, stawy trzeba oszczedzac, pasek to tez robi. Poza tym czytam swojego ebooka jak biegne, lepiej sie biega ja sie czyta, mniejsza straty czasu.
      Jak mi fitnesstudio zamkneli spowrotem zaczelem biegac na dworze. Ale teraz sa snieg i mrozy, musialem przestac na co mnie cholera bierze. W fitnesstudio bym sobie biegal dalej.

I w fitnesstudio dokladnie wiadomo co sie zrobilo, tu sie samego nie oszuka.
    • jorl Re: Zieloni nie chca willi! 16.02.21, 10:01
      polski_francuz napisał:

>Rosja sprzedaje swoje boga
      > ctwa naturalne i na tym sie opiera ich ekonomia.

Polski export 65% to pracy robotnikow w Montowniach im. Balcerowicza gdzie sa produkowane na maszynach zachodnich wg. dokumentacji zachodniej produkty na Zachod.Na Wegrzech czy Bulgari tego jest 85%. Sprzedawana jest nedzna praca robotnicza.
      A te 35% pozostale z Polski to tez nedzne pracy tylko. jablka, swinie czy pieczarki zaden HighTech z polskimi inzynierami.

Za to Rosja w swoim gazie, ropie sprzedaje pracy przedsiebiorstw produkujacych maszyny do wydobywania gazu, jego transportu, przemysl. Gdzie pracuje inzynierowie i robotnicy nie jak w Polsce a jak na Zachodzie.

Poza tym Rosja sprzedaje mnostwo urzadzen ktore sa opracowane i skonstruowane przez unzynerow rosyjskich czego w Polsce nie ma.

Sprzedaz gazu lupkowego USA nie czyni z USA nedzneg kraju czy jak drogi PF?
    • polski_francuz Dyktatorek vs. orkiestra 16.02.21, 10:06

" ona lubi ssać bzdury z palucha, szczególnie ruskiego, Najchętniej cały świat oddałałaby w ręce faszysty putina, cały poza kawałkiem w którym mieszka,"

Twoja analize podzielam. Na takich "niezadowolonych" jak Ona gra szpiegowski system Rosji.I dobrze, ze mamy tutaj szanse takie niezadowolone, jak eva, przekonywac. Daje to nam szanse by znalezc sposob aby Rosje, wielki kraj jakos pokojowa cywilizowac.

I dobrze, ze ma wirtualna szanse poznac jak sie zyje u dyktatorkow jak Igorek. I jak widac woli nasze wieloinstrumentowe granie.

PF
      • boomerang Re: Dyktatorek vs. orkiestra 16.02.21, 20:56
        znalezc sposob aby Rosje, wielki kraj jakos pokojowa cywilizowac.

Już ich cywilizujemy. 4-ch dotarło do ćwierćfinału, a 2-ch będzie w półfinale Australian Open. Jeden pewnie wygra.
    • 1.melord Re: Zieloni nie chca willi! 16.02.21, 10:17
      W polskiej nowo mowie willa to przecietny dom jednorodzinny,mieszkanie w bloku to apartament w nim na 40-stu metrach/2 z ciemna kuchnia( krytykowana w czasach PRL) ...SALON
    • szwampuch58 Re: Zieloni nie chca willi! 16.02.21, 12:51
      Ruskie trolle tokujOm ä "Helmuty" na towyborcza.pl/7,75399,26794430,niemcy-kaczynski-siedzi-na-kobiecie-i-wbija-jej-krzyzem-kolek.html#S.-K.C-B.1-L.1.maly
    • kylax4 Re: Zieloni nie chca willi! 18.02.21, 09:18
      Ludzi na świecie coraz więcej, zasobów zużywają coraz więcej, a każdy chciałby żyć jak Amerykanin, Kanadyjczyk, Australijczyk, albo Niemiec, czy inny Szwed.
      Tak się nie da. Dlatego uważam, że powinno się zakazać domów jednorodzinnych. Zakaz budowy nowych, i systematyczne zaostrzanie norm i wyburzanie istniejących, które ich nie spełniają. Jak Cię nie stać na eko-dom, to won do mieszkań zbiorowych.
      W Rosji, czy Chinach większość mieszka w malutkich mieszkaniach i żyją. Czas aby Europejczycy i Amerykanie też zaczęli tak żyć.
    • tuttifrutti1234 Re: Zieloni nie chca willi! 18.02.21, 10:10
      Ten rzekomy naukowiec pominął w swoim wolnym tłumaczeniu "Zersiedelung", a to jest najważniejszy problem, z którego wynikają pozostałe
      Ale skąd taki nieuk ma o tym wiedzieć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka