Dodaj do ulubionych

Symbol Narodu

10.06.21, 10:34
Kolega z Teksasu mnie systematycznie ruga, ze tak atakuje szefuncia. Zastanowilem sie dlaczego mi on nie lezy. Kazdy rzadzacy panstwem w jakis sposob je uosabia. A ze spoleczenstwo ma kilka roznych twarzy to jedni sie z nim uosobiaja a inni nie.

Wezmy kilka przykladow. Trump byl prezydentem tych, ktorym sie w zyciu powiodlo. Ktorzy sobie mogli wziac modelke za zone i grywac se w golfa w swoim klubie. Jego nastepca jest wzorem dla tych, ktorzy szukaja kompromisoww i nie lubia klotni na lewo i prawo. Dzisiejszy prezio kraju, w ktorym zyje, podoba sie tym, ktorzy sie daja uwodzic: ladnej twarzy, pogladow takich, ktore we Francji nazywamy "tout et son contraire", czyli takich ktore sie wszystkim podobaja. W koncu niemiecka "Mutti" jest szanowana za swoj spokoj, za umiejetnosc matematycznego rozwazania za i przeciw i za podejmowanie decyzji jak jedna strona wagi przewazy. I z takim symbolem wielu sie moze i chce utozsamiac.

Polski wladca podoba sie wielu za jego spryt. Nie bierze zadnych widocznych funkcji, ale rzadzi. Udaje uczciwego, a atakuje wrednie swoich przeciwnikow politycznych historiami z zycia opozycyjnego. A sam byl w opozycji niewidoczny. Gra w koscielna karte a dzisiejszy kosciol katolicki ma duzy problem z pedofilia ksiezy i przestal byc podpora spoleczenstwa. I mi, osobiscie, trudno sie z takim liderem utozsamiac. I jesli jest dla mnie symbolem, to raczej tego co trzebaby bylo w Narodzie poprawic i udoskonalic.

PF
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Symbol Narodu 10.06.21, 12:10
      Pewnie dla kazdego symbolem narodu moglaby byc w Polsce zupelnie inna osoba. Dla mnie, na przyklad, symbolem narodu moglby byc ewentualnie prezydent Komorowski. Nie mialbym nic przeciwko, zeby sie z nim utozsamiac. No, ale zwolennicy PiSu, dla niepoznaki "obrocili kota ogonem" i nadali mu ksywe Komoruski. Chwytliwa propaganda dla ludzi, ktorzy widza u kogos "slomke w oku", a u siebie nie dostrzegaja "belki". Jakas pani, ktora widzialem przypadkowo w polskiej telewizji, zwolenniczka PiSu, powiedziala, ze "Komorowski nie umie dobrze mowic po polsku". Zaskoczenie, bo sam mowie bardziej jak Komorowski niz jak "oni". Moze miala jednak racje, bo na emigracji czlowiek zapomina ojczystego jezyka. Ale przeciez z drugiej strony ś.p. Wojciech Młynarki, ktory konczyl polonistyke, zarecytowal, wcale nie tak dawno, nastepujacy wierszyk:

"Drogi panie prezesie,
      Opadają mi rece, gdy Platformę pan bierze na kieł,
      A Polacy naprawdę zasługują na więcej,
      Także to, by wymawiał pan ł"

No, ale tego oni nie dostrzegaja bo milosc, jak widac "jest slepa". Nie pamietam rowniez, zeby prezydent Komorowski stanal kiedys w szranki w zawodach kto lepiej zaspiewa polski hymn. A pewnie nie raz zaspiewal, tylko nikt w tym nic szczegolniego nie zauwazyl.

• boomerang Re: Symbol Narodu 10.06.21, 12:45
      Lepiej żeby Polska nie miała symbolu narodu. Symbolem Francji jest wciąż Napoleon, a symbolem Niemiec Adolf Hitler, niestety.
      • tuttifrutti1234 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:22
        boomerang napisał:

> Lepiej żeby Polska nie miała symbolu narodu. Symbolem Francji jest wciąż Napole
        > on, a symbolem Niemiec Adolf Hitler, niestety.
        >

a symbolem australii boomerang, biestety
        • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:47
          na szczęście Ned Kelly oraz Paul Hogan.
          • szwampuch58 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:50
            Kangury, Koala znam lepiej
          • polski_francuz Re: Symbol Narodu 10.06.21, 14:46
            a.jej.rkoniak napisał(a):

" na szczęście Ned Kelly oraz Paul Hogan."

Kelly'go nie znam ale krokodyla Dundee ogladalem by sie mentalnie przygotowac do wyjazdu do Australii. Nie jest niesympatyczny.

PF
            • borrrka To chyba bandyta. Taki dobry, Janosik. 10.06.21, 15:43
              Grał go Jagger i znajomi Irlandczycy byli krytyczni, bo Kelly to porządny złodziej irlandzki:)
              • boomerang Re: To chyba bandyta. Taki dobry, Janosik. 10.06.21, 23:13
                Neda Kelly powiesili za zabicie 3-ch policjantów. Jeden z tych policjantów zgwałcił wcześniej jego młodszą siostrę, a 2-ch pozostałych się po prostu nawinęło. Irlandczycy byli krytyczni bo Jagger to cherlak z Londynu (żeby chociaż z Liverpoolu był), a Ned Kelly to kawał chłopa był.
            • tuttifrutti1234 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 21:53
              polski_francuz napisał:

> Kelly'go nie znam ale krokodyla Dundee ogladalem by sie mentalnie przygotowac d
              > o wyjazdu do Australii. Nie jest niesympatyczny.
              >
              > PF

porwałeś się na taki trudny film? ja bym zaczął od Żony dla Australijczyka, bardzo patriotyczny obraz, akurat w twoim duchu
        • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:56
          bumerang znaleziony koło Krakowa jest starszy i technologicznie bardziej rozwinięty niż te tutaj
          dlatego mamy emu i kangura oraz koala a z ryb barramundi
      • polski_francuz Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:23
        boomerang napisał:

"Lepiej żeby Polska nie miała symbolu narodu. Symbolem Francji jest wciąż Napoleon, a symbolem Niemiec Adolf Hitler, niestety."

Jesli juz tak siegasz w przeszlosc, to Polska miala swego Kosciuszke, Mickiewicza a takze z nie-tak-dawnej historii Pilsudskiego. Ten ostatni ma juz bardziej "ludzki" charakter, Polaka, ktory latal za dziewczynami czy ktory sie mylil w wyborach ale honoru nie stracil.

Trudno mi traktowac jak symbol cwaniaczkow, jak szefuncio. Zbyt moj Narod szanuje.

PF
        • boomerang Re: Symbol Narodu 10.06.21, 23:17
          Te polskie postaci były takie bardziej lokalne i Świat niekoniecznie o nich słyszał. Kościuszko w Australii uchodzi za Aborygena.
          • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 11.06.21, 04:07
            niekoniecznie, ta pi..a burmistrz z Cooma chciała przemianować Kosciuszko NP na cos aborygeńskiego, przy czym nie przeszkadzał mu Royal NP w Sydney. Faktycznie Kościuszko by się Aborygenom nadał.
      • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:46
        Umówmy się, że to naród wybiera swój symbol. Spędziłem w Reichu wystarczająco dużo czasu by się o tym przekonać. Prędzej Bismark.
      • de_oakville Re: Symbol Narodu 11.06.21, 12:02
        boomerang napisał:

> Symbolem Francji jest wciąż Napoleon, a symbolem Niemiec Adolf Hitler, niestety.

Lepiej slawny Napoleon niźli jakis kameleon

A moze tylko Hitler niestety, a Napoleon na szczescie?
        Hitler byl maniakiem. Straszliwie go meczylo, ze armia w ktorej walczyl podczas I-szej Wojny Swiatowej poniosla kleske. Wagon marszalka Focha, w ktorym Niemcy podpisywaly kapitulacje w Compiegne snil mu sie pewnie po nocach przez ponad 20 lat. W wagonie tym marszalek Foch dumnie nie podal na koniec reki przedstawicielowi Niemiec, ktory podpisywal kapitulacje. W roku 1940, kiedy hitlerowskie Niemcy pokonaly Francje, ow wagon wyciagnieto z muzeum i postawiono w tym samym miejscu, w ktorym stal w roku 1918. Przywiezieni Francuzi musieli podpisac w nim teraz kapitulacje, a Hitler siedzial w tym samym fotelu, w ktorym przed laty
        siedzial Foch. Nastepnie wagon zabrano do Niemiec, stal on przez jakis czas obok katedry w Berlinie, pozniej zabrano go do Turyngii. Pod koniec wojny SS-mani zniszczyli go, zeby nie wpadl w rece Amerykanow. Bali sie pewnie, ze znow beda musieli podpisywac nim kapitulacje. Mysle, ze normalny, zdrowy psychicznie czlowiek, potrafi jakos przetrawic swoje kleski i przejsc nad nimi do porzadku dziennego, wiedzac ze "raz sie wygrywa, raz sie przegrywa". Tylko maniakowi wydaje sie, ze pisane mu sa zawsze tylko same zwyciestwa. Najgorsze jest to,
        ze duch tego maniaka "rozlal sie szeroko" na kraje sasiednie i po dzis dzien straszy to tu to tam. W Warszawie w roku 1939 Hitler osobiscie przyjmowal parade zwyciestwa w Alejach Ujazdowskich. W Paryzu w roku 1940 przyjmowal defilade w Alei Focha. Parady w Moskwie w roku 1945 juz nie doczekal. Bal sie straszliwie, ze przywiaza go w klatce.
    • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 10.06.21, 13:42
      Nie podzielam twojej opinii o Trumpie i tym nowym. Pełna zgoda o tym niewymienionym z nazwiska.
    • herr7 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 14:47
      Matka Boska Częstochowska. Dla mnie jest to symbol Polski. To nie znaczy, że dla wszystkich, ale dla bardzo wielu. Nie jest to żaden powód do wstydu. Po prostu symbol ten odzwierciedla polską historię. Żyjących polityków do symboli bym nie zaliczał.
      • szwampuch58 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 15:17
        Do dumy tym bardziej
      • a.jej.rkoniak Re: Symbol Narodu 11.06.21, 04:12
        masz upodobania do bajek? Na trzeźwo biorę Kopernika lub Marysię S-C.
    • borrrka Jaki tam spryt 10.06.21, 15:59
      Jarek wychował się w otoczeniu lumpenproletariatu - w oficerskich domkach zamieszkała hołota i "nowi ludzie" władzy. Kaczyński nauczył się manipulować takim elementem z baraków dla bezdomnych
      Ja to rozumiem, bo mieszkałem w podobnym środowisku.
      Obaj mieliśmy trudne warunki podwórkowe:)
      • borrrka Cała polityka PiS jest dla "nieskomplikowanych" 10.06.21, 19:11
        Nawet komuna miała ambicję, by przeciętnego wacka jakoś ciut ucywilizować.
        Odrobinkę, ale jednak.
        Ambicją PiS jest ciemniak konsumujący "pińćset" w płynie na postpegerowskiej ławce przed sklepem i wielbiący discopolo.
        To jest świadome degenerowanie niezbyt wybitnej części społeczensta i Kurski robi to ręka w rękę z ojcami toruńskimi.
        Czyli produkcja takiej zero-jedynkowej masy: daje pińćset dobry, każe dłużej pracować zły.
        Oczywiści cyniczni przedstawiciele KK zawsze przyklasną.
        Piszę "cyniczni", bo sam znam takich zupełnie w porządku.
        Różni są.

Rola ludzi Kaczyńskiego?
        Wyzwalac takie postawy.

Nie mam zwyczaju występować pod pięcioma nickami, więc donoszę.
        Z nieznanych przyczyn przestał działać mój loging "borrka", a próbując odzyskać konto zablokowałem je ostatecznie.
        Mam nowy nick borrrka.
        Ale to ja:)
    • felusiak1 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 17:41
      polski francuz napisal: Trump byl prezydentem tych, ktorym sie w zyciu powiodlo.

I to w zasadzie wyjaśnia dlaczego kolega zablądzil wysoko w chmurach i nie moze zejść na ziemię.
      Derszpigiel poczynił spustoszenie pod sufitem. Szkoda bo głowa zupelnie niezla ale nabita propagandą.
      • eva15 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 23:20
        felusiak1 napisał:

> Derszpigiel poczynił spustoszenie pod sufitem. Szkoda bo głowa zupelnie niezla
        > ale nabita propagandą.

Nie kumam. Jak głowa może być niezła, skoro daje się nabić propagandą? To taki oksymoron: mądry, ale głupi.
        • peace2u Re: Symbol Narodu 11.06.21, 00:28
          dobry procesor w kompie ze slabym software duzo nie zrobi
          • peace2u Re: Symbol Narodu 11.06.21, 00:30
            to bardziej uwaga o Microsoft Teams :D
    • jabbarytt Re: Symbol Narodu 10.06.21, 18:29
      Dla mnie Kaczyński nigdy nie był symbolem Polski. jednak po zastanowieniu uważam że jego losy bardzo dobrze odzwierciedlają ostanie 30 lat w Polsce. Co możemy powiedzieć o ostatnich 30 latach? Jest to żmudna, trudna ale niezmordowana pogoń za resztą cywilizowanego świata. To nie jest triumfalny marsz, ale trudna wspinaczka pod górkę. Bez Musków, Gatesów, wielkich triumfów. To ciężka harówka rożnych Mietków, Piotrków którzy coś dłubią w rożnych zawodach i powoli windują Polskę w górę. Często odbywa się to w dość złym stylu. Jest wiele dziedzin życia społecznego gdzie człowiek może i powinien się wstydzić. Polska jednak znajduje coraz to nowe nisze życia gospodarczego gdzie wchodzi i je zajmuje. Np gry komputerowe czy systemy Blik. Sytuacja taka trochę jak w czasach prehistorycznych gdy drobne ssaki różne gryzonie przemykały się pod nogami wielkich dinozaurów. No ale te ssaki jakoś dawały radę mimo ogromnej dysproporcji potencjałów.
      Podobne chociaż bardziej dramatyczne są losy Kaczora. Budował swoje ugrupowanie od zera, był wielokrotnie skazywany na polityczny niebyt. Ja po katastrofie smoleńskiej myślałem, że to już koniec PiSu i Jarosława. Tymczasem on odbijał najcięższe ciosy i nie dał się wysłać na aut. No i w końcu jest tam gdzie jest. Taka Jarkowa determinacja i upór w pewnym sensie charakteryzuje polskie społeczeństwo.
      • szwampuch58 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 18:43
        Doskonale wylizanie rowa,pisior,kurdupel zadowolony,bedzie premia...hehehehe
      • felusiak1 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 18:51
        Pewnego dnia w 2005 PiS utworzyl rząd, pierwszy raz. Po 2 latach zostal odsuniety przez triumfujace PO.
        8 lat w opozycji wzmocnilo partie i w 2015 wrocila do wladzy.
        I teraz popatrzmy co stalo się z partiami, ktore nie poradzily sobie w opozycji. Jedne rozpadly się a inne to szkielety utrzymujace nazwę.
        Latwo przetrwać kiedy jest sie u wladzy i rozdaje sie przywileje, apanaże. Znacznie trudniej kiedy jest sie zepchnietym, odsunietym i wyszydzanym. I PiS przetrwal. To znaczy, ze jego sila jest nie w warszaskich ukladach lecz w ludziach, zwyklych wyborcach. Można powiedzieć, ze PiS jest najbliższy ich aspiracjom a nie odpowiada ludziom już dobrze w życiu ustawionym, tym z salonów.
        • szwampuch58 Re: Symbol Narodu 10.06.21, 19:22
          Bo to nie jest partia Felus,to mafijna ferajna chamow
        • borrrka Ty jednak niczego w Bolandzie nie rozumiesz 10.06.21, 19:29
          To, co piszesz jest groteskowe.
          Pielęgniarka po 12 godzinach pracy, to salony?
          Nauczycielka jeżdżąca cały boży dzien po Warszawie, by dorobić, też?
          A wreszcie ja, to salony?
          Nawet samo słowo budzi moją niechęć:)
          Nienawiść do pisu wynika z elementarnej uczciwości, obrzydzenia wobec ochłapów rzucanych w tłuszcze i choćby odrobiny tego, jak mu tam ... IQ!
          • felusiak1 Re: Ty jednak niczego w Bolandzie nie rozumiesz 10.06.21, 20:55
            Zamulasz borrrka. Uczciwość nie pozwala na nienawiść. Uczciwość jest cechą racjonalną. Nienawiść to emocja zasnuwajaca rozum mgłą.
            Spójrz w lustro. Zobacz siebie pretendujacego do bycia na wyższym poziomie, z wyższym IQ, z wyzszym wyksztalceniem o tej głupiej tluszczy glosujacej na PiS. A może ta tluszcza glosuje we wlasnym interesie, tak jak ty z wyższym IQ. Tej tłuszczy jest wiecej.
            Z drugiej strony ubolewam, ze będziesz się meczył z PiSem do końca zycia.
            No i daj spokoj z pielegniarakami i nauczycielkami. To jest groteskowe.
            • borrrka A w Warszawie, która jest anty-pisia 10.06.21, 22:52
              Mieszka 2.5 miliona elit!
              Brawo my!
              • felusiak1 Re: A w Warszawie, która jest anty-pisia 11.06.21, 03:00
                Trzaskowski zdobyl 695 tys glosow w Warszawie. To jakie 2.5 milioną?
                Te 695 tys uważa się za lepszych, bardziej wyksztalconych, mądrzejszych.
                Nie wierzysz to porozmawiaj z nimi. Chociaż ty jesteś taki sam to nie zalapiesz.
                Dla ciebie to normalne. Jesteś wpasowany w tlo.
      • polski_francuz Symboliczna katastrofa 11.06.21, 09:35
        jabbarytt napisał:

" Ja po katastrofie smoleńskiej myślałem, że to już koniec PiSu i Jarosława. Tymczasem on odbijał najcięższe ciosy i nie dał się wysłać na aut. No i w końcu jest tam gdzie jest. Taka Jarkowa determinacja i upór w pewnym sensie charakteryzuje polskie społeczeństwo. "

Katastrofy trzeba rozumiec i racjonalizowac by sie nie powtorzyly. Na skale tej smolenskiej byla juz niedoszla katastrofa w Gruzji, kiedy Lech Kaczynski chcial zmusic do ladowania pilota a ten sie nie dal zmusic. W Smolensku pilot dal sie zmusic i spowodowal patriotyczna smierc blisko 100 osob.

Szefuncio i jego wawelski bracholek nie sa pierwsi w polskiej historii, ktorzy patriotycznie spowodowali smierc setek tysiecy Polakow. 77 lat temu, owczesny szefuncio Okulicki, zaczal powstanie warszawskie bo chcial by Warszawe wyzwolili Polacy. Co pozwolilo niemieckim masowym mordercom zrownac nasza stolice z ziemia a naszym "rosyjskim braciom" spuscic skromnie oczy i patrzec w innym kierunku, zacierajac rece z uciecha.

O takie symbole i o taka racjonalizacje chodzi. Wielu Polakow jest gotowych zginac za Ojczyzna bo takie jest nasze wychowanie, historia i kultura. Ale tej gotowosci nie mozna naduzywac, z niej korzystac i na niej grac.

Dlatego tez trudno mi przychodzi szacunek dla szefuncia. Jego racjonalnosci jest glownie utrzymywanie sie u wladzy. A jego uczucie patriotyzmu nie jest zdrowe i bezpieczne dla Polski.

PF
        • jabbarytt Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 14:43
          'W Smolensku pilot dal sie zmusic i spowodowal patriotyczna smierc blisko 100 osob.' Możesz podać źródło tych rewelacji?
          • szwampuch58 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 15:43
            Czarna skrzynka Tutki,pisior,gdzie slychac jakiegos "wazniaka "kaczego ktory mowi do pilota
            Nie ma jeszcze decyzja prezydenta
          • polski_francuz Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 15:51
            jabbarytt napisał:

'W Smolensku pilot dal sie zmusic i spowodowal patriotyczna smierc blisko 100 osob.' Możesz podać źródło tych rewelacji?"

Zastosujmy logike (tylko nie IKL=Inverted Kaczynski Logic). Mozesz mi podac rozdzial w podreczniku pilotow w ktorym sie opisuje ladowanie nie malym lotnisku we mgle?

Pomoge Ci, podrecznik mowi, ze trzeba odleciec na inne lotnisko z lepsza widocznoscia. I teraz pytanie: dlaczego sie Twoim zdaniem nie zastosowal do podrecznika?

PF
            • jabbarytt Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 16:08
              '19 kwietnia 2011 rzecznik Naczelnej Prokuratury Wojskowej oświadczył, że prokuratura wojskowa nie zebrała materiału dowodowego wskazującego na to, by katastrofa była efektem czyichkolwiek nacisków na załogę. '
              .wikipedia.org/wiki/Katastrofa_polskiego_Tu-154_w_Smole%C5%84sku#%C5%9Aledztwa_prokuratorskie
              Rozumiem, że Ty takie dowody zebrałeś. Możesz je ujawnić?
              • jabbarytt Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 16:18
                I jeszcze jedna prośba. Proszę o nie wciąganie mnie w dyskusje o przyczynach katastrofy smoleńskiej. Ja się na tych sprawach nie znam. Przytaczam tylko opinię prokuratury wojskowej albo Komisji do badań wypadków lotniczych, nie dlatego że ufam tym instytucjom tylko dlatego, że tak zwana wasza strona uważa to za wyrocznie. A kto się z tymi wyroczniami nie zgadza to jest świrem jak Maciarewicz. No więc okazuje się że zgodnie z wasza logiką, że sporo świrosławów smoleńskich jest tez po waszej stronie. Praktycznie każdy jeden...
              • polski_francuz Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 16:54
                jabbarytt napisał:

" '19 kwietnia 2011 rzecznik Naczelnej Prokuratury Wojskowej oświadczył, że prokuratura wojskowa nie zebrała materiału dowodowego wskazującego na to, by katastrofa była efektem czyichkolwiek nacisków na załogę."

A wiec winni ladowania na lotnisku na malym w mgle byli piloci. Pozostaje tylko pytanie, dlaczego majac prezydenta swego kraju na pokladzie poszli na takie ryzyko i ladowali we mgle. Uwazasz, zatem, ze to byl zamach stanu?

A dyskutowac tez nie mam ochoty. Zbyt szanuje lotnikow, polska historie i ofiary katynskich rosyjskich mordow masowych by sie na tym rozwodzic. Badz jednak pewny, ze i CIA i FSB duzo sie nauczyly o Polsce, o Kaczynskim i o polskich elitach wladzy z tej katastrofy.

By podsumowac, dales sie uwiesc malemu kombinatorkowi. Liczmy na to, ze on wiekszych szkod Polsce nie przyniesie.

PF
                • jabbarytt Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 17:26
                  A wiec winni ladowania na lotnisku na malym w mgle byli piloci. Pozostaje tylko pytanie, "dlaczego majac prezydenta swego kraju na pokladzie poszli na takie ryzyko i ladowali we mgle. Uwazasz, zatem, ze to byl zamach stanu?"
                  Czy naprawdę chcesz mnie zmusić abym powtórzył swoją prośbę o nie wciagąniu mnie w dyskusję o przyczynach katastrofy smoleńskiej? Ale w sposób bardziej zdecydowany i mniej kulturalny?
                  "By podsumowac, dales sie uwiesc malemu kombinatorkowi. Liczmy na to, ze on wiekszych szkod Polsce nie przyniesie."
                  Mój stosunek do Kaczora nie jest jednoznacznie pozytywny ale nacechowany pewną skalą emocji. Natomiast do pewnego 'chyżego ruja', to mam absolutna pogardę, zero szacunku ale też co raz mniej emocji. No bo co mnie w końcu obchodzi jakiś szatniarz z Brukseli.

,
                  • malkontent6 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 19:15
                    jabbarytt napisał:

> No bo co mnie w końcu obchodzi jakiś szatniarz z Brukseli.

Dodaj, że jego dziadek był w Wehrmachcie.

Zauważyłem, że sympatycy PiS są uczuleni na Tuska i Owsiaka.
                    • felusiak1 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 21:35
                      malkontent napisal: Zauważyłem, że sympatycy PiS są uczuleni na Tuska i Owsiaka.

No wlasnie. Tego nie rozumiem. Wygrali wybory 2 razy. Odsunęli tuskową formację od wladzy i jeszcze im malo. Muszą jeździć po Tusku jak po lysej kobyle? Wygraleś, ciesz sie.
                      I tu mamy przejaw polskiego charakteru. Nie pozwolić ranom sie zabliźnić.
                      Co do Owsiaka to nie mam pojecia skąd awersja. Może on plul na PiS to odplacają się pieknym za nadobne.
                      • szwampuch58 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 21:42
                        Doskonale wiesz pisior ze zabiera raz w roku z tacy koscielnej ale rzniesz gupa
                • felusiak1 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 18:55
                  Może zacznij szanować fakty. Nikt nie zmuszal pilotow do ladowania w Smoleńsku.
                  Piloci popelnili szereg bledow. Kardynalnym bledem było ustawienie autopilota na Go Around (odejscie na drugi krag), ktory nie mogl zadzialać bo w Smoleńsku nie ma ILS. Biedny pilot myslał, ze samolot wykona manewr.
                  • polski_francuz Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 19:21
                    felusiak1 napisał:

"Może zacznij szanować fakty. Nikt nie zmuszal pilotow do ladowania w Smoleńsku. Piloci popelnili szereg bledow. Kardynalnym bledem było ustawienie autopilota na Go Around (odejscie na drugi krag), ktory nie mogl zadzialać bo w Smoleńsku nie ma ILS. Biedny pilot myslał, ze samolot wykona manewr."

Fakty sa obiektywne. Tyle ze jak sie wiaza w pewna calosc to nie ma co szukac w nich ratunku. I problem z te katastrofa jest to, ze jest duzo faktow, ktore sie skladaja w pewna calosc.

Poczekajmy na wyrok historii. My sie pewnie tego juz nie doczekamy.

PF
                    • felusiak1 Re: Symboliczna katastrofa 11.06.21, 21:30
                      Nie trzeba czekać. Fakty sa znane. Zapis danych samolotu i zapis rozmow w kabinie.
                      Można powiedzieć, ze beztroska i infantylizm wziely gore.
                      Inna rzecz, ze lotnisko powinno bylo być zamkniete ale politycznie to nie bylo poprawne.
                      Moskwa nie chciala być oskarzana o utrudnianie.
    • eva15 Re: A w Warszawie, która jest anty-pisia 10.06.21, 23:31
      Sorry:
      na pewno
      • borrrka Sądzę, że wątpię 11.06.21, 08:52
        Ja znam dwie osoby w Warszawie, które głosowały na pis, no i się przyznały.
        To słoiki.
        Nie prowadzę statystyk, ale intuicyjnie sądzę, że w elektoracie PiS również w Warszawie dominują ludzie słabo wykształceni, wiekowi i silnie związani z KK.
        Ani "pielęgniarki", ani "nauczyciele" się nie załapują.

A specyfikę wielkiego miasta stanowi grupa napływowa, reprezentująca przekonania rodem z Rutki-Tartak.
        Bo wprawdzie oni opuścili Rutkę-Tartak, ale Rutka nie opuściła ich.
        • felusiak1 Re: Sądzę, że wątpię 11.06.21, 18:41
          Pan kolega ma elitarne aspiracje. Zna tylko dwa sloiki.
          To przypomina mi slawne nowojorskie wynurzenia elit w 1972: "Nie wiem jak Nixon mogl wygrać. Nie znam nikogo kto glosowal nie niego".
          No i oczywiscie "ludzie słabo wykształceni, wiekowi i silnie związani z KK."
          Ci znakomicie wyksztalceni chodzą ulicami krzycząc "wypierdalać".
          Dlaczego nie powiesz wprost co myslisz. Zamiast Rutka-Tartak powiedz wiocha i wtedy sobie pogaworzymy.
          • borrrka Mam zgoła inne aspiracje 11.06.21, 20:07
            Żeby pracować do 85 roku życia.
            Elity w sensie plotka.pl mnie walą.

Odnośnie "wiochy".
            Bez zachwytu, ale nie uogólniam.
            Uogólnia statystyka, a ta jest bezlitosna dla "wsi i miasteczek" (audycja kiedyś taka była).

Jestem również katolikiem, ale z tradycji - mentalnie raczej protestantem.
            Lecz na miły Bóg, nikt mnie nie nawróci na wsiowy katolicyzm Bolandy.
            Dobrze znam, bo komuna nie pozwoliła praktykować w mieście mojemu Dziadkowi i jeździłem na wakacje na pomorską wieś.
            To obecnie formacja szkodliwa ze swym fundamentalizmem, średniowiecznymi strukturami i żądzą władzy.
            Lutra potrzeba nad Wisłą!

-
            Nie mam zwyczaju występować pod pięcioma nickami, więc donoszę.
            Z nieznanych przyczyn przestał działać mój loging "borrka", a próbując odzyskać konto zablokowałem je ostatecznie.
            Mam nowy nick borrrka.
            Ale to ja:)
            • eva15 Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 22:50
              borrrka napisał(a):

> Jestem również katolikiem, ale z tradycji - mentalnie raczej protestantem.

W sensie filozogfii religii myślę podobnie, ale co z tego to nie ma nic do rzeczy.

> To obecnie formacja szkodliwa ze swym fundamentalizmem, średniowiecznymi strukt
              > urami i żądzą władzy.

Czemu Zydzi przetrwali tysiące lat, mimo prześladowań? Bo jednym z najważniejszych spoiw była wiara, w niezmiennej postaci przez cały czas. Bez żadnej mody i ulegania tzw. "duchowi czasu" i trendom. Wiara musi być jak skała (to Jezus jako Zyd słusznie to zaobserwował i przekazał Piotrowi). Ona przez to ma prawo wyglądać jak zacofana, takie wrażenie sprawiają na nas dzisiaj ortodoksyjni Zydzi w swoich chałatach. Ale wiara ma być opoką - jedyną niezmienną wartością, gdy wszystko dookoła się zmienia.
              To jak silne korzenie dla drzewa, gdy dookoła wichry. Drzewo bez korzeni nie przetrzyma nawet lekkiego halnego. Albo skala, opoka, albo równia pochyła.

> Lutra potrzeba nad Wisłą!

Niemieccy następcy Lutra są już tak nowocześni, że olewają i Biblię i Nowy Testament, bo te księgi nie idą z duchem czasu. Tak więc oni - postępowi udzielają sakramentu małżeństwa wielokrotnym rozwodnikom, homoseksualistom i każdemu, kto sobie życzy.

Na zjazdach ewangelików organizowane są warsztaty malowania wagin (vulv) jako oznaki nowoczesności i otwarcia na feminizm.

Duch czasu jest zachwycony:

Vulven malen beim Evangelischen Kirchentag – endlich tut sich was in der Kirche!

Malowanie vulv na Zjeździe Ewangelików - wreszcie coś się dzieje w Kościele!

www.brigitte.de/aktuell/buzz/evangelischer-kirchentag--workshop-vulven-malen-sorgt-fuer-aufregung-11606128.html

Jest tak fajnie i postępowo, ale ewangelikom uciekają duszyczki w zastraszającym tempie. Może nie gołej cipki w Kościele szukają? Przecież tę można znaleźć tanio w każdym burdelu, po co mają ewangelickiej konkurencji za to płacić na zjazdach?

Ja takiej religii mówię słowami Lempart:
              "wyp.edalać"!
              • boomerang Re: Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 23:11
                Czemu Zydzi przetrwali tysiące lat, mimo prześladowań? Bo jednym z najważniejszych spoiw była wiara, w niezmiennej postaci przez cały czas. Bez żadnej mody i ulegania tzw. "duchowi czasu" i trendom.

Oni też ulegli duchowi czasu, bo w I wieku jeszcze wieszali na krzyżach i kamienowali, a później już nie. Przetrwali do dziś głównie dlatego że im chrześcijanie oddali banki, a więc nie dzięki wierze, a dzięki lichwie.
                • eva15 Re: Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 23:22
                  Jedno jest silnie związane z drugim:

„Ich bin ein Banker, der Gottes Werk verrichtet“

"Jestem bankierem, który wykonuje dzieło Boga"

Powiedział skromnie szef Goldmana- Sachsa Blankenfein

www.faz.net/aktuell/wirtschaft/unternehmen/goldman-sachs-chef-blankfein-ich-bin-ein-banker-der-gottes-werk-verrichtet-1886316.html
                  www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/blankfein-spruch-gottes-werk-der-banken-erstaunt-die-kirche-a-660132.html
              • caesar_pl Re: Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 23:15
                W Niemczech nikogo to nie interesuje.W Polsce byly by masowe protesty episkopatu,katolikow,psiakow,wiesniakow.Nasz proboszcz w Rybniku bylby pierwszy demonstrator.Pewnie mial pare kochanek i wiele dzieci.Ale to jest boska tajemnica,on nie wie co to vulva.
                • eva15 Re: Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 23:25
                  caesar_pl napisał:

> W Niemczech nikogo to nie interesuje.W Polsce byly by masowe protesty episkopat
                  > u,katolikow,psiakow,wiesniakow.Nasz proboszcz w Rybniku bylby pierwszy demonstr
                  > ator.Pewnie mial pare kochanek i wiele dzieci.Ale to jest boska tajemnica,on ni
                  > e wie co to vulva.

Wasz proboszcz pewnie miał parę kochanek i wiele dzieci. Pewnie tak, a konkretnie to ile i gdzie? Pewnie tyle, ile uznasz za stosowne.
                  • caesar_pl Re: Skała, opoka albo równia pochyła 11.06.21, 23:31
                    Proboszcz sam pewnie nie wie.Tyle owieczek w parafii.
                    Wiesz co ozanczalo w PRLu powiedzenie - gosposia proboszcza?
            • malkontent6 Re: Mam zgoła inne aspiracje 11.06.21, 23:39
              borrrka napisał(a):

> Jestem również katolikiem, ale z tradycji - mentalnie raczej protestantem.

Co to znaczy?
              • borrrka Proste, jak myśl Lenina 11.06.21, 23:49
                Urodziłem się jako katolik, co będę zmieniać?
                A że obecny stan KK trudno zaakceptować, to grzeszę.
                • polski_francuz Re: Proste, jak myśl Lenina 14.06.21, 08:51
                  borrrka napisał(a):

"Urodziłem się jako katolik, co będę zmieniać? A że obecny stan KK trudno zaakceptować, to grzeszę."

Mysle, dosc podobnie, ze bycie katolikiem to tradycja i historia naszego kraju. A tej sie trzymam. Kk w dzisiejszej Polsce zaczal sie mieszac do polityki, ksieza zaczynaja brac i dostawac duze pieniadze...to nie ma z wiara nic wspolnego. I z tymi ludzmi nie mam nic wspolnego. Nie sa zadnymi nosicieliami prawdy. Raczej sami maja problem z moralnoscia.

Przyjme ich do spowiedzi:)

PF
                  • borrrka Sakrament pokuty 14.06.21, 09:16
                    KK zapłaci wysoką cenę za swoją postawę.
                    Zawsze darzyłem Kościół pewną sympatią, bo w wersji warszawskiej był akceptowalny i angażował się po stronie opozycji lat 80-tych.
                    Ale to był Kościół prymasa Glempa - gość niewątpliwie godny szacunku.
                    Dziś 'epidiaskop" pochodzi z miotu "jeden na księdza, drugi na milicjanta" i to widać, słychać, i czuć.
        • eva15 Re: Sądzę, że wątpię 11.06.21, 22:01
          Wiele osób z elyt jest z pochodzenia słoikami. Np. taka Krystyna Janda - wielka Warszawianka , postępowa, nowoczesna, światowa (w swoim mniemaniu) - urodziła się i wychowała w takiej dziurze jak Starachowice. Gdyby nie fabryka ciężarówek za komuny, nikt by o tym pipidówku nie słyszał.

Wierz mi najgorsi są neofici, oni najgłośniej krzyczą kulturalnie, jak na elyty przystało "wyp.erdalać". Głośno krzyczą, bo chcą coś w sobie samych zagłuszyć.
    • boomerang Re: Symbol Narodu 10.06.21, 23:38
      Trump byl prezydentem tych, ktorym sie w zyciu powiodlo.

Rozumiem że twoim prezydentem być nie mógł.
      • polski_francuz Greater than world 11.06.21, 09:13
        boomerang napisał:

" Rozumiem że twoim prezydentem być nie mógł."

Odpowiem Ci to co kiedys napisalem xiazkowi. Kiedys mnie moi niemieccy przyjaciele w Berlinie pytali, kiedy bede wiedzial ze osiagnalem sukces. Odpowiedzialem im, ze kiedy bede mogl byc arogancki. A oni mi na to, ze nigdy nie mozna byc aroganckim a juz szczegolnie wtedy, kiedy sie osiaga sukces.

Trump jest przykladem kogos to osiagnal sukces i kto jest arogancki. Jak mu media klasyczne podpadna to wybiera media internetowe. Jak go te zablokowuje to probuje stworzyc swoje, itd, itp.

Arogancja niezbyt lezy politykowi. Trza rozmawiac z innym i ich sluchac.

PF

• boomerang Re: Greater than world 11.06.21, 09:20
          Blokowanie prezydenta jest OK, uważasz?
          • polski_francuz Re: Greater than world 11.06.21, 09:36
            Explain, o jakie blokowanie i jakiego prezydenta. Odpowiem troche pozniej.

PF
            • boomerang Re: Greater than world 11.06.21, 09:48
              Jakiegokolwiek.
          • czizus Re: Greater than world 11.06.21, 12:35
            boomerang napisał:

> Blokowanie prezydenta jest OK, uważasz?
            >

No nie jest. Ale tym blokującym Dudę jest J. Kaczyński, . . . . . uczynił z niego marionetkę, taką kukłę wykonująca rozkazy i podpisującą bez żadnego sprzeciwu wszystkie PIS-owskie ustawy.
            Dno i wstyd!
    • senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 15:23
      Bedziesz mial trudny orzech do zgryzienia w wyborze symbolu ameryki, Obama czy Biden ?
      • polski_francuz Re: Symbol Narodu 11.06.21, 15:57
        senioryta13 napisał:

" Bedziesz mial trudny orzech do zgryzienia w wyborze symbolu ameryki, Obama czy Biden ?"

Jesli to do mnie, to I do not care. Mamy swoje klopoty w Europie i chetnia zostawiam Amerykanom te amerykanskie.

PF

• senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 16:25
          polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          > " Bedziesz mial trudny orzech do zgryzienia w wyborze symbolu ameryki, Obam
          > a czy Biden ?
          "
          >
          > Jesli to do mnie, to I do not care. Mamy swoje klopoty w Europie i chetn
          > ia zostawiam Amerykanom te amerykanskie.

To nie obgryzaj ciagle kostek Tru.mpowi.
          Wychwalaj Bidena, co powinien zrobic, albo co zrobil, on jest teraz prezydentem.
          • polski_francuz Re: Symbol Narodu 11.06.21, 16:59
            senioryta13 napisał:

" To nie obgryzaj ciagle kostek Tru.mpowi. Wychwalaj Bidena, co powinien zrobic, albo co zrobil, on jest teraz prezydentem"

Again, I do not care about neither Trump nor Biden . Dyskusja jest na temat politykow bedacych narodowymi symbolami. I Twoj kolega z Teksasu mnie ciagla ustawia do pionu co do Kaczynskiego.

Kaczynski jest dyktatorkiem w Polsce a Polska jest czescia Unii Europejskiej.

I to ta unia mnie obchodzi.

PF
            • senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 17:16
              polski_francuz napisał:
              > [i]Again, I do not care about neither Trump nor Biden ... I Twoj kolega z Teksasu mnie ciagl
              > a ustawia do pionu co do Kaczynskiego.

> Kaczynski jest dyktatorkiem w Polsce a Polska jest czescia Unii Europejskiej.
              >
              > I to ta unia mnie obchodzi.

Nie, on cie nie ustawia, on koryguje twoje bledne pojecie o sprawach o ktorych sie wypowiadasz. W twoim przypadku, Spiegel , stal sie murem nie do pokonania, 'swiety', ktory jest bardziej wiarygodny niz kolega, 'tubylec' juz.

• polski_francuz Re: Symbol Narodu 11.06.21, 18:26
                senioryta13 napisał:

"W twoim przypadku, Spiegel , stal sie murem nie do pokonania, 'swiety', ktory jest bardziej wiarygodny niz kolega,"

Przyszlosc Polski jest u boku Niemcow czy sie nam to podoba czy nie. I warto, a nawet trzeba ich zrozumiec. Stad "Der Spiegel", droga Florydczanko.

PF
                • senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 19:08
                  polski_francuz napisał:
                  > Przyszlosc Polski jest u boku Niemcow czy sie nam to podoba czy nie. I warto, a
                  > nawet trzeba ich zrozumiec. Stad "Der Spiegel", droga Florydczanko.

nauczyles sie od Spiegel'a krecic ? Doskonale wiesz o czym pisze a jednak probujesz troche poplywac.

nie mam nic przeciwko temu, aby Polska byla blizej Europy,
                  chociazby dlatego, ze pobiera olbrzymie pieniadze od 'frajerow'.
                  • polski_francuz Re: Symbol Narodu 11.06.21, 19:27
                    senioryta13 napisał:

"Nauczyles sie od Spiegel'a krecic ? Doskonale wiesz o czym pisze a jednak probujesz troche poplywac. "

Od kogo Ty nauczylas sie obrazac? U nas jeszcze woda troche zimniejsza niz na Florydzie by poplywac. Ale jogging juz mozna zrobic. Jak Obama w Paryzu.

Krytykowalne zatem a jednak zrobilem:)

PF
                    • senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 19:36
                      polski_francuz napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      >
                      > "Nauczyles sie od Spiegel'a krecic ? Doskonale wiesz o czym pisze a jednak p
                      > robujesz troche poplywac. "

>
                      > Od kogo Ty nauczylas sie obrazac? U nas jeszcze woda troche zimniejsza niz na F
                      > lorydzie by poplywac. Ale jogging juz mozna zrobic. Jak Obama w Paryzu.
                      >
                      > Krytykowalne zatem a jednak zrobilem:)
                      >
                      > PF
                      • senioryta13 Re: Symbol Narodu 11.06.21, 19:39
                        senioryta13 napisał:

> polski_francuz napisał:
                        >
                        > > senioryta13 napisał:
                        > >
                        > >
                        > > "Nauczyles sie od Spiegel'a krecic ? Doskonale wiesz o czym pisze a je
                        > dnak p
                        > > robujesz troche poplywac. "

> >
                        > > Od kogo Ty nauczylas sie obrazac? U nas jeszcze woda troche zimniejsza ni
                        > z na F
                        > > lorydzie by poplywac. Ale jogging juz mozna zrobic. Jak Obama w Pa
                        > ryzu.
                        > >
                        > > Krytykowalne zatem a jednak zrobilem:)

w zyciu nie pomyslalabym, ze mozna w ten sposob kogos obrazic.
                        Nie chcialam dalej tematu tru.mpa ciagnac.
                        Widze, Latwiej sie tobie obrazic o nic, niz zrozumiec przeslanie.

• polski_francuz Re: Symbol Narodu 11.06.21, 19:47
                          senioryta13 napisał:

" Nie chcialam dalej tematu tru.mpa ciagnac. Widze, Latwiej sie tobie obrazic o nic, niz zrozumiec przeslanie. "

Poglady sie ma jakie sie ma. Ale lepiej nie mowic innym, ze ich poglady nie sa OK. Proponuje zatem zakonczyc kontrowersje na ten czy inny temat.

BTW, pogode mamy do polowym przyszlego tygodnia, jak na Florydzie:)

PF
                          • senioryta13 Re: dyskusyjne forum ?, ! , ? 11.06.21, 19:55
                            polski_francuz napisał:
                            > Poglady sie ma jakie sie ma. Ale lepiej nie mowic innym, ze ich poglady nie sa
                            > OK. Proponuje zatem zakonczyc kontrowersje na ten czy inny temat.

oczywiscie, ze nie bede tego ciagnac , ale zostawiles mnie w wielkim zdziwieniu.
            • jabbarytt Re: Symbol Narodu 11.06.21, 17:30

> Kaczynski jest dyktatorkiem w Polsce a Polska jest czescia Unii Europejskiej.
              >
              > I to ta unia mnie obchodzi.

Ja tez uważałem ze Kaczor to taki mały Stalinek. I dlatego właśnie głosowałem na niego w 2015. Uważałem bowiem że peowców należy potraktować po stalinowsku. Czyli wielka czystka. Ale Kaczor okazał się miękka fają i nikogo nie powiesił, ba prawie nikogo nie posadził. Żal...
      • krzy-czy Re: Symbol Narodu 11.06.21, 16:03
        winnetou.
    • caesar_pl Re: Symbol Narodu 11.06.21, 16:24
      www.porta-polonica.de/de/atlas-der-erinnerungsorte/jozef-pilsudski-deutschen-gefaengnissen
      Pilsudzki podobno byl maltretowany a naprawde mial domek i jedzenie z restauracji.Tak wyglada OPolskosc jak on - szajse i to do dzis.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka