Dodaj do ulubionych

Удалёнка wita was!

28.10.21, 14:16
Pod nazwą "świąt" pełny lockdown w Moskwabadzie.
Skąd innąd nowoczesna i światowa mieścina cierpi konsekwencje niebywałej wręcz ilości nielegalnych mieszkańców, których żadna siła nie zmusi do rejestracji i szczepień.
Szacuje się, iż w megapolis moskiewskim przebywa 6 ... 8 mln czurek itp. nierejestrowanych obywateli różnych "stanów" i nie są to stany USA.
Radzieccy, z bliskim mi poczuciem humoru słowiańskiego, zwalają winę na Chińczyków, którzy żrą latające myszy, inaczej nietoperze.
Nawet monopol będzie zamknięty!
Obserwuj wątek
    • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 15:04
      W sensie - monopol??
      • borrrka Z gorzałą 28.10.21, 15:28
        Sklepy, które sprzedają tylko gorzałe, mają być zamknięte.
        • swiblowo Re: Z gorzałą 28.10.21, 15:31
          A, tak, zgadza sie.
            • swiblowo Re: Będzie, jak dawniej 28.10.21, 17:42
              Красное и Белое otwarte. Chociaz tam same butelki.
              Nie wiem jak Ароматный мир.
        • j-k to musza udac sie do Polakow po nauke. 28.10.21, 15:37
          w supermarkecie otwierasz poczte i juz jako placowka pocztowa moze byc czynny w kazda niedziele...
    • senioryta13 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 16:15
      A ja jestem zaskoczona, jak wiele osob z FS ma ruskie korzenie.
      • j-k и пленник wita was! 28.10.21, 16:49
        senioryta13 napisał:
        > A ja jestem zaskoczona, jak wiele osob z FS ma ruskie korzenie.

ja poniekad rowniez.

pradziadek sluzyl w rosyjskiej armii (przymusowa branka)

dziadek umial czytac i pisac tez tylko po rosyjsku.

i w juz niepodleglej II. RP prenumerowal rosyjskie (sovieckie juz) gazety

- bo chcial wiedziec - co sie dzieje na Swiecie.

chlopi z calej wsi przychodzili do niego - by sie czegos o Swiecie dowiedziec.

w zamian za pol litra wszystko im tlumaczyl.
        • dunajec1 Re: и пленник wita was! 28.10.21, 18:22
          Dzisiejsi 50-io latkowie przeciez umieja czytac albo i pisac po "naszem" , przeciez chodzili do szkol gdzie ruski musial byc uczony.

"Kostia, gawari pa naszem, my wsie poliaki..."
        • a.jej.rkoniak Re: и пленник wita was! 28.10.21, 23:18
          idąc tym tropem, to ja mongrel czyli kundel jestem. Wprawdzie rodzina mazowiecka, ale dziadek z zaboru pruskiego. Posługiwał się czterema językami, bo mu w prowadzeniu firmy były potrzebne. Polski, rosyjski, niemiecki i jidisz.
          Znamy już element rosyjski, kto się przypucuje do chińskich korzeni?
      • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 18:26
        Jak "wiele"?
        Ja jestem w Rosji od 20 lat. Zadnych "korzeni" nie mam. Kilka osob bylo zwiazanych z tym krajem praca, lub praca ich rodzicow. - moze dyplomaci.
        I osoby tu piszace nie sa mlodzieza juz od dawna, a wiec mnie jeszcze uczyli rosyjskiego w szkole.
        Znam kilkanascie polskich rodzin, ktore tu mieszkaja ze wzgledu na prace - kontrakty firm. Ich dzieci koncza, konczyly rosyjskie szkoly - doskonale znaja jezyk, srodowisko, mentalnosc. Jesli za kilka lat zaczna tu pisac, beda wygladac na majacych "ruskie korzenie". Chociaz nawet obywatelstwa miec nie beda.
        • borrrka Już maestro Woland mawiał... 04.11.21, 09:05
          Że ludzie lubią pieniądze.
          Ja też lubię, a pełna znajomość rosyjskiego daje mi dostęp.

To fascynujący kraik in plus i in minus, ale zaraz "korzenie" ?
    • malkontent6 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 18:53
      borrrka napisał(a):

> Nawet monopol będzie zamknięty!

To może doprowadzić do kolejnej rewolucji w Rosji.
      • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 18:58
        Nie. Putin piwiedzial, ze rewolucja to nie jest choroszo.))
        • eva15 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 19:54
          Mądrze mówił, Rosja już swój limit wyczerpała. Teraz kolej na innych.
          • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 19:57
            No, madrze. Bo po co mu rewolucja? - wiec przedstawia ja jako apokalipse. Tez bym tak robila.
            • engine8 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 20:12
              Zwlaszcza ze pierwsze co rewolucjonisci robia to morduja "cara".
              • malkontent6 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 20:30
                Dlatego Putin mówi, że rewolucja nie jest choroszo. :)
            • eva15 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 20:14
              Nie tylko "mu" ale i narodowi rewolucja nie jest do niczego potrzebna. To zawsze jest apokalipsa.
              • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 20:44
                Ciekawe, czy np. Francuzi tez tak mysla?
                • eva15 Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 20:53
                  Nie wiem, ale w czasie Rewolucji Francuskiej apokalipsa była, było morze krwi i barbarzyństwa.
                  • swiblowo Re: Удалёнка wita was! 28.10.21, 21:14
                    Zastanow sie - to wydarzenie jest wykorzystywane przez ichnich prezydentow jak straszak?

A moze Francuzi sie tego wstydza?
              • engine8 Re: Удалёнка wita was! 29.10.21, 17:22
                Na razie mamy Covid i ten zastapil rewolucje na skale swiatowa i do tego mozna nia sterowac jak sie chce.

Uslyszane od znajomego lekarza

Przychodz pacjent do lekarza i pyta
                - Panie doktorze niech mi Pan powie kiedy sie ta pandemia skonczy??
                Doktor rozklada rece i mowi:
                - Prosze Pana a skad ja mialbym to wiedziec? Przeciez ja jestem lekarzem nie politykiem..
    • eva15 алёнка to smaczna czekolada 28.10.21, 20:15
      Jest podobna w smaku do dawnej czekolady wedlowskiej, zanim jej jakość zniszczyli zachodni inwestorzy z USA na czele.
      • borrrka Brawo Efcia! 28.10.21, 21:28
        Nareszcie ktoś zwrócił uwagę na detal, będący faktycznym gwoździem programu.
        Bo tak naprawdę to niezwykle zabawny "mem", czy jak to się w wielkim świecie nazywa!
        • borrrka PS. Nawiasem mówiąc, czurki to NCO czystej wody 28.10.21, 21:39
          Ale ciut ich więcej, niż w bratnim Rajchu.
          Zwracam uwagę na wzruszający napis na transparencie - druga ojczyzna!
          • j-k masz na mysli kilka milionow Nielegalow w Maskwie? 28.10.21, 21:50
            borrrka napisał(a):
            > Zwracam uwagę na wzruszający napis na transparencie - druga ojczyzna!

masz na mysli te kilka milionow "Nielegalow" w Maskwie?
          • eva15 Nawiasem mówiąc, czurki to NCO czystej wody. Nie! 28.10.21, 22:24
            borrrka napisał(a):

> Ale ciut ich więcej, niż w bratnim Rajchu.

Nic podobnego, to dwa zupełnie różne światy. Ruskie czurki jadą do Rosji/Moskwy, by pracować, zarabiać, na ogół na czarno. NCO walą do niemieckiego socjalu, pracy się brzydzą, to coś dla Niemców.

> Zwracam uwagę na wzruszający napis na transparencie - druga ojczyzna!

NCO nigdy tak o Niemczech nie napiszą, zero identyfikacji.
            • borrrka Prowadziłaś badania socjologiczne wśród czurek ? 28.10.21, 22:57
              Nawet komitet centralny nie dysponuje takimi danymi.
              A co do Rajchu, już pisalem:
              NCO walą milionami, bo "Niemcy ich lubią".
              Och, jak bardzo lubią!
              • eva15 Re: Prowadziłaś badania socjologiczne wśród czure 28.10.21, 23:08
                Sugerujesz, że się mylę i czurki jadą do Moskwy nie do pracy a na socjal?
                • borrrka Do pracy 28.10.21, 23:14
                  Też.
                  Na handel, w celu prowadzenia działalności niezgodnej z kodeksem prawnym Matuszki, wreście zostają siłą bezwładności, straciwszy pracę, lub chęć do pracy.
                  • eva15 Re: Do pracy 28.10.21, 23:15
                    Handel to też praca.
                    • borrrka Czasem ciężka i ryzykowna 28.10.21, 23:18
                      Jak w wypadku handlu pochodnymi morfiny.
                      • eva15 Re: Czasem ciężka i ryzykowna 28.10.21, 23:39
                        No i w tym miejscu występuje podobieństwo czurków z NCO na Zachodzie. Wielu z nich podobnie się trudzi.
                        • borrrka I wykuliśmy kompromis, Efciu 28.10.21, 23:42
                          Brawo my!
                          • eva15 Re: I wykuliśmy kompromis, Efciu 28.10.21, 23:44
                            :-)
            • malkontent6 Re: Nawiasem mówiąc, czurki to NCO czystej wody. 28.10.21, 22:59
              eva15 napisała:

> NCO nigdy tak o Niemczech nie napiszą, zero identyfikacji.

A ty tak napiszesz? Pytam z ciekawości, bez złośliwości.
              • eva15 Re: Nawiasem mówiąc, czurki to NCO czystej wody. 28.10.21, 23:14
                Niby czemu mam zaspokajać twoją ciekawość?
                • malkontent6 Re: Nawiasem mówiąc, czurki to NCO czystej wody. 29.10.21, 01:28
                  Nie musisz.
      • engine8 Re: алёнка to smaczna czekolada 29.10.21, 17:27
        Nieprawda. Amerykanscy inwestorzy pomogli poprawic inne czekolady a Wedel sie zagapil i zostal w tyle :)
        • eva15 Re: алёнка to smaczna czekolada 30.10.21, 14:20
          Amerykanie zniszczyli jakość polskich słodyczych w przejętych przez siebie firmach.
          • eva15 Re: алёнка to smaczna czekolada 30.10.21, 14:23
            Najlepszym przykładem jest wedlowska chałwa. Niegdyś super smaczny i super tłusty produkt- niezdrowy, ale taka jego natura - , a dziś to sprasowane suche trociny, niejadalne!
            • buldog2 Re: алёнка to smaczna czekolada 30.10.21, 16:14
              Prawda najprawdziwsza. Niestety.
              • europitek Re: алёнка to smaczna czekolada 04.11.21, 07:07
                Od dekady nie kupuję w ogóle wyrobów "Wedla" za wyjątkiem torcików czekoladowych z wafli. Zresztą widać to nawet w nieco większej skali - w supermarketach pustki przy półkach w ich wyrobami (słabe zainteresowanie). Od Amerykanów kupili firmę Japończycy (jeśli dobrze pamiętam) i się teraz męczą z tym "rarytasem".
                Ale ten problem dotyczy nie tylko "Wedla", bo na "Bliklego" też ludzie od dawna narzekają, że "zasłabł" w temacie jakości.
    • borrrka Re: Удалёнка wita was! 30.10.21, 09:40
      "Udalionka" i lockdown są oczywiście trafną decyzją w okresie olbrzymiego nasilenia epidemii i (jednocześnie) tradycyjnych świąt państwowych.
      Tylko we wrześniu ilość ofiar wynosi 34 000 i zapewne wynika to z małego stopnia "wyszczepienia" Sputnikiem.
      Prywatnie mogę przedstawić optymistyczną statystykę - nikt z moich znajomych nie miał zdiagnozowanego Covidu, ale to obywatele szczepiący się przy pierwszej okazji.

I taka refleksja - czy władza sowiecka skuteczniej radziłaby sobie z zarazą?
      Myślę, że tak, bo uznałaby ją za zagrożenie dla obronności i wprowadziła przymus szczepień.
    • szwampuch58 Re: Удалёнка wita was! 02.11.21, 14:25
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27758302,rosja-odnaleziono-zweglone-cialo-sedziego-jurija-wasiljewa.html#do_w=60&do_v=143&do_st=RS&do_sid=287&do_a=287&s=BoxNewsMT
    • jk2007 Re: Удалёнка wita was! 02.11.21, 19:42
      Udalonka stala sie jak sputnik czy samowar.
      • szwampuch58 Re: Удалёнка wita was! 02.11.21, 19:47
        Przepraszam dzikusie ze Wschodu o czym ty pipcýsz?
        • jk2007 Re: Удалёнка wita was! 02.11.21, 19:51
          W Polsce udalonka tez jest popularna.
          • szwampuch58 Re: Удалёнка wita was! 02.11.21, 20:13
            Nie wiem,bo mam zero pojecia co to za zwierz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka