06.11.21, 10:19
Jako ze lubie matematyke, czesto obliczam i uzywam wartosci sredniej. Czesto sie usrednia po liczbie elementow, czasami po powierzchni, czy jeszcze inaczej. Czasami sie stosuje mediane czyli te wartosc, ktora odpowiada 50% na rozkladzie statystycznym. Dodajmy, ze wartosc srednia jest tez wazna w polityce i pozwala zroumiec czy dochody spoleczenstwa rosna czy maleja. A za nimi czy zadowolenie spoleczne jest czy go nie ma. A zadowolenie wyborcow z wladzy to elementarna rzecz dla kazdego polityka.

Porzucmy matematyke i wejdzmy w skore historyka znajacego polska historie. I popatrzmy sie na to kto doprowadzil do katastrofy historycznej Polski i do jej straty niepodleglosci. Ano byla to glownie magnateria. Nawet nie arystokracja, bo arystokrata jest zwiazany z dworem krolewskim. A ze krolowie byli wybieralni to i arystokracja przychodzila i odchodzila z nowym krolem. Zas magnaci czuli sie sami krolami i popierali kogo chcieli: czy to ruskiego cara, czy tez szwedzkiego protestanta, strzelajacego z dziala na klasztor w Czestochowie czy tez lagodnego Prusaka padajacego na kolana oddajac zasluzony hold polskiemu krolowi:)

No wiec gora rozkladu spolecznego byla niedobra i lepiej poprzec jej dol. Tym bardziej, ze na dole, wsrod tych o slabych dochodach czy o slabym wyksztalceniu jest o wiele wiecej ludzi. A zatem, o wiele wiecej wyborcow i o wiele wiecej szans na ponowne wybranie. Co sie liczy w oczach polityka. I co wiecej, polityk moze se powiedziec, ze wyciagnal wnioski z historii i dal szanse ludowi na realizacji swoich idei i swoich marzen. A wyciaganie wnioskow z historii to wazna sprawa. A konsekwencja to bezsprzecznie zaleta.

Ale niekonieczenie popieranie dolu rozkladu spolecznego ma sens. Juz raz byl system komunistyczny, ktory dal dolowi spoleczenstwa szanse i sie skonczyl katastrofa gospodarcza. A zwrocmy uwage jednak, na wartosc srednia czy na srednia klase spoleczna. Ta klasa ma troche grosza, ta klasa moze sie skoncentrowac na "wartosci dodanej" a nie na "nagim przezyciu". Ta klasa moze miec idee na nowe firmy, na nowe produkty i na poprawa pozycji kraju we wspolzawodnictwie z innymi. Warto zatem dac szanse tej klasie by pozostala w kraju i sie w kraju rozwijala a tym z nizszych klas by zawalczyli by do klasy sredniej wejsc.

A wiec sredniacy - do dziela. A politycy - popierajcie sredniakow.

PF
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 11:24
      nie było polskiej arystokracji, coś tam przylazło z Litwy, resztę sobie dokupili na obcych dworach
      polska była magnateria, zgadza się
    • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 11:27
      ...No wiec gora rozkladu spolecznego byla niedobra i lepiej poprzec jej dol....
      no, dobra wypadam, polecam lekturę w New Scientist z 30 października -
      .
      The vegan health illusion
      Veganism is equated with healthy eating, but look closely enough and you might be surprised at what you’ll find in plant-based alternatives, discovers Helen Thomson ....
      tylko cztery strony, nie zmęczysz się.
      • polski_francuz Re: Sredniacy 06.11.21, 11:57
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" ...No wiec gora rozkladu spolecznego byla niedobra i lepiej poprzec jej dol....no, dobra wypadam, polecam lekturę w New Scientist z 30 października - "

Zanim wypadniesz postaraj sie zrozumiec co autor chcial powiedziec. Dajesz mi weganska lekture to mi daj przynajmniej linka.

PF

• a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 13:42
          nie mam linka, mam magazyn w pdf, nie chciało mi się szukać oryginalnego wątku.
          wypadłem bo kluczysz umysłowo, a w weekendy nie pracuję
          opowiadasz o rozkładzie statystycznym, a ten pasuje w tym przypadku, jak pięść do oka.
          Kościuszko poparł dół i też uj wyszło. Często tak ci się robi?
          • polski_francuz Re: Sredniacy 06.11.21, 16:40

" nie mam linka, mam magazyn w pdf, nie chciało mi się szukać oryginalnego wątku. Wypadłem bo kluczysz umysłowo, a w weekendy nie pracuję opowiadasz o rozkładzie statystycznym, a ten pasuje w tym przypadku, jak pięść do oka. Kościuszko poparł dół i też uj wyszło. Często tak ci się robi?"

Uproszcze Ci zatem. Jestem za tym by klase srednia popierac. A jak jej nie ma albo jest malo-liczna to stworzyc lub powiekszac.

PF
            • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:02
              Akurat dziś klasę średnią się niszczy i w tym pomaga pandemia. Klasa średnia to siedlisko wolnomyślicielstwa, a to dziś jest tępione, bo naczalstwo wie lepiej i jak rozkaże że się trzeba szczepić to znaczy że trzeba bo w przeciwnym razie areszt domowy. Biznesy klasy średniej w tej pandemii poupadały. Średnie firmy cienko przędą. Zgodnie z ideą Wielkiego Resetu, prym wiodą firmy naczelne pod kryptonimem MAMAA (Meta, Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet), a jeśli doliczyć Teslę to MATMAA. Czy jest ktoś taki co nigdy nie dostał lufy z matmy?
              • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 23:11
                ja
                • boomerang Re: Sredniacy 07.11.21, 01:52
                  nie pamiętasz gdy się raz pomyliłeś z tabliczki mnożenia?
                  • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 07.11.21, 03:37
                    nigdy
                    szkołę podstawową przeszedłem piorunem poświęcając 15+30 min dziennie na odrabianie zadanej pracy domowej
                    w pierwszej klasie czytałem, pisałem, liczyłem i sylabizowałem po rosyjsku
                    miałem ciąg do książek i nauki
                    • boomerang Re: Sredniacy 07.11.21, 07:48
                      > i sylabizowałem po rosyjsku

bardzo ciekawy pociąg miałeś, czy coś z tego później wynikło?
                      • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 07.11.21, 10:58
                        literatura fachowa była tania, na oryginały nie było mnie stać lub były niedostępne
                        i Jesienina mogłem czytać bez pomocy tłumacza
                        język mi nie przeszkadzał, władza radziecka i owszem
                    • polski_francuz Zle milego poczatki 07.11.21, 09:17

" nigdy szkołę podstawową przeszedłem piorunem poświęcając 15+30 min dziennie na odrabianie zadanej pracy domowej w pierwszej klasie czytałem, pisałem, liczyłem i sylabizowałem po rosyjsku miałem ciąg do książek i nauki"

Mnie Tata pognal do dobrej szkoly podstawowej jak mialem 6 lat i "haratalem na podworku w gale" i tak znalazlem sie wsrod czytajacych, liczacych i im podobnych. I przez 2 lata bylem denny. Ale mialem ambicje z boiska pilkarskiego i zaczalem regularnie pracowac i niezadlugo doszlusowalem do dobrych uczniow. Moge powiedziec, ze te 2 pierwsze lata byly wazna bo nauczyly mnie systematycznej pracy. I ten nawyk pozostal mi do dzis. Ale, z drugiej strony, to tez ambicja sportowa jest wazna.

Co wazniejsze to trudno powiedziec. pewnie i jedno i drugie rownie wazne.

PF
                      • a.jej.rkoniak Re: Zle milego poczatki 07.11.21, 11:03
                        u mnie odwrotnie, przyzwyczaiłem się opierdalać
                        nauka szła mi gładko, oprócz historii
                        w 9 klasie zauważyłem celnie, że zmieni się ustrój, to zmieni się historia
                        chyba miała rację kierowniczka podstawowej ..."wie pani, pani syn ma takie cyniczne oczy"... to po pierwszej klasie ....
                        miałem dwie poprawki w liceum, nie przepadaliśmy się za sobą
                        powodem owej wymiany poglądów była moja niechęć do zaliczania ponad 3, a podobno mogłem na 4 lub 5
                        • polski_francuz Re: Zle milego poczatki 07.11.21, 11:40

" u mnie odwrotnie, przyzwyczaiłem się opierdalać nauka szła mi gładko, oprócz historii"

Interesujace. Mialem w tej szkole podstawowej bardzo dobrego kolege. Nasza fizyczka sie go czasami pytala "Czy to dobrze?" I spotkalismy sie na jednym wydziale PWr. Mial indywidualny program studiow. Jego rozwoj zatrzymal sie na studiach doktoranckich bo zwrocil na cos uwage promotorowi i ten i go wyrzucil i zablokowal studia doktoranckie.

Na pewno nauka i PWr stracila w nim dobrego naukowca. Gdzie byl problem? Ano wychowywala go Mama i pewnie gdzies i jakos zabraklo surowej reki Ojca. Z drugiej strony, mysle, ze jego promotor byl zazdrosny i zablokowal mu kariere bo mogl.

I raz jeszcze zazdrosc niszczy co moze.

PF
            • europitek Re: Sredniacy 08.11.21, 04:05
              polski_francuz napisał:
              > A jak jej nie ma albo jest malo-liczna to stworzyc lub powiekszac.

Tworzenie klas społecznych to pomysł podobny do odwracania biegu rzek syberyjskich.
              • polski_francuz Re: Sredniacy 08.11.21, 09:13
                europitek napisał:

" Tworzenie klas społecznych to pomysł podobny do odwracania biegu rzek syberyjskich."

Tworza sie same. Od pewnej wartosci dochodow. A dochody to kazdy ma, aby przezyc. Co do Syberii i tamtejszych rzek to temat na ocieplenie klimatyczne.

PF
    • de_oakville Re: Sredniacy 06.11.21, 11:44
      Poznalem za mlodu PRL, czyli Polske "komunistyczna" i jej przywodcow (z telewizji) - Gomułkę, Gierka, Kanię, Jaruzelskiego. To byly "paniska" i władcy, nikt nie mogl im w Polsce "podskoczyc". Ale oni sami tez byli "poddanymi" "wielkiego brata" i w kazdym przemowieniu "kadzili" mu i skladali słowne hołdy, bez ktorych ich przemowienia bylyby nie do pomyslenia. Pozniej nastala wolna Polska z ludzmi u wladzy, ktorzy na odleglosc wydawali sie dosc sympatyczni - Wałęsa, Kwaśniewski, Komorowski, Tusk. Nie znalem nigdy dotad smaku Polski butnej, wywyzszajacej sie nad innymi i aroganckiej z wlasnego charakteru, bez bycia "na sznurkach"
      jakiegos zewnetrznego "tyrana", ktory jej "tak kazał". Dopiero teraz wyobrazem sobie jaki mogl byc "smak" Polski sanacyjnej przed wojna, Rzeczypospolitej szlaheckiej tuz przed rozbiorami. Kraj moze byc biedny, moze byc bogaty, ale dla jego sasiadow najwazniejsze jest, zeby byl rozsadny. Jesli nie jest rozsadny tylko "szalony", to trudno wymagac, zeby historia i sasiedzi obchodzili sie z nim lagodnie. Jesli na osiedlu pojawi sie dziki niedzwiedz, to policja od samego poczatku nie podejrzewa go o "rozsadek" i moze obejsc sie wtedy okrutnie nawet jesli naprawde jest tylko lagodnym, przyjaznie nastawionym "misiem".
      • borrrka Bardzo trafna uwaga 06.11.21, 11:59
        Też odbieram kacze czasy, jako zaległą lekcje historii.
        Plebs, czy to drobnoszlachecki, czy z awansu, czy jarkowy, pozostaje plebsem.
        To była i jest ta zaraza Rzeczpospolitej, tyle że moje roczniki miały do czynienia już z softową wersją, taką po tuningu.
        Rakowski, Jaruzelski, czy Passent to już nie było chamowo lat stalinowskich.
        To byli inteligenci "na usługach" komuny.

Pozytywną stroną dzisiejszych hunweibinów jest absencja polskiej inteligencja w ich szeregach.
        To Polska Szeli, nie Rudego Bytnara.
        Jako długo fraternizacja z PiS będzie skrajnym obciachem dla inteligenta, zobaczymy.
        Na razie klasyczny polski inteligent nie występuje w kaczych szeregach.
        • boomerang Re: Bardzo trafna uwaga 06.11.21, 21:15
          > Rakowski, Jaruzelski, czy Passent to już nie było chamowo lat stalinowskich.
          To byli inteligenci "na usługach" komuny.

Chciałoby się powiedzieć chroń nas panie Boże przed takimi inteligentami. Jeszcze większym od nich inteligentem był/jest Jerzy Urban.
          • a.jej.rkoniak Re: Bardzo trafna uwaga 06.11.21, 23:17
            faktem jest, służyli złej sprawie, ale inteligencji odmówić im nie można (poza Jaruzelskim).
            Znasy życiorys Urbana po 1956?
            Ponadto - w liceum czytałem Politykę, Kulturę, życie literackie.
            Pokaż mi teraz pisma na takim poziomie w PRL-PiS. Potępianie wszystkiego w czambuł, co było za PRL jest prymitywne.
            Kim są twoi inteligenci w PRL-PiS? Podaj nazwiska.
            • boomerang Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 00:23
              Inteligencji nie można odmówić Kaczyńskiemu. Wyniki wyborów za tym przemawiają. Inteligentami niewątpliwie są ci których pamiętam z Krakowa: Ryszard Terlecki, Bronek Wildstein, profesor Legutko. Znam też kilku takich szerzej nieznanych. Poza tym profesor Zdzisław Krasnodębski. Nie siedzę tam to i znam niewielu. Łatwiej byłoby mi wymienić inteligentów anty-Platformianych, ale nie z PiSu,l bo jest ich multum i są głośni w mediach nieoficjalnych. Faktem jest że na Nagrodę Nobla żaden inteligent z PiSu nie ma szans.
              • a.jej.rkoniak Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 00:39
                wyniki wyborów świadczą o głupocie głosujących
                kaczyński nie jest inteligentny, psychopatą i owszem jest
                ach, wy krakowiacy, jak to ładnie ujął Sztaudynger -
                najlepiej czują tu się,
                centusie i docentusie
                ogólnie problem polskiej inteligencji polega na poddaniu się jakiejkolwiek ideologii i ślepym trwaniu w wyborze .... dodatkowo strachliwie trwającej w uległości wobec krk
                chleba z tego nie będzie
                • boomerang Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 01:50
                  Dostrzegam pozytywy takie jak to że lud prosty zaczął sobie świetnie radzić za rządów PiS, zakładają biznesy, produkują, budują się, ceny ziemi idą w górę, jeżdżą masowo samochodami EV, a po miastach już jeżdżą autobusy na wodór, produkcja wodoru rusza w Trzebini... Australia technologicznie zostaje w tyle. Za kilka dni marsz niepodległości w Warszawie i jedno jest pewne że policjanci w cywilu nie będą wyłapywać uczestników i kopać ich po głowach, jak za Herr Tuska.
                  • a.jej.rkoniak Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 03:40
                    ile masz w domu lalek z twarzą kurdupla?
                    • boomerang Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 07:01
                      co on ci zrobił?
                      • a.jej.rkoniak Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 11:09
                        posiał nienawiść w narodzie
                        jego dziadek w Wehrmachcie to było sqsyństwo pierwszej wody
                        podzielił Polaków, jak nigdy
                        jego lewe interesy, uwłaszczenie się na RSW razem z komuchem Czabańskim....
                        jest obrzydliwy fizycznie i moralnie
                        • boomerang Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 20:48
                          skąd to wszystko wiesz? no cóż, zestarzał się, ale jako chłopczyk był nawet ładny
                          a nie przeszkadza ci że Scott Morrison należy do sekty zielonoświątkowców (pentecostal)?
                          • a.jej.rkoniak Re: Bardzo trafna uwaga 07.11.21, 23:22
                            przeszkadza mi i to bardzo, podobnie katol Perittet
      • polski_francuz Re: Sredniacy 06.11.21, 12:03
        de_oakville napisał:

" Nie znalem nigdy dotad smaku Polski butnej, wywyzszajacej sie nad innymi i aroganckiej z wlasnego charakteru, bez bycia "na sznurkach" jakiegos zewnetrznego "tyrana", ktory jej "tak kazał". Dopiero teraz wyobrazem sobie jaki mogl byc "smak" Polski sanacyjnej przed wojna, Rzeczypospolitej szlacheckiej tuz przed rozbiorami. Kraj moze byc biedny, moze byc bogaty, ale dla jego sasiadow najwazniejsze jest, zeby byl rozsadny."

Rozsadku w postepowaniu dzisiejszej wladzy nie ma. Rzad, ktory sie z wszystkimi sasiadami kloci jest rzadem "samobojczym" czyli, mowiac innymi slowy, rzadem niepowaznym.

Czytam wlasnie, ze beda nowe banknoty 20 zl i 500 zl z podobienstwem brata szefa rzadzacej partii. Czy to nie jest przesada? Czy nie lepiej odczekac troche na uwiecznianie tych czy tamtych politykow?

PF
        • de_oakville Nowe polskie banknoty 06.11.21, 12:41
          polski_francuz napisał:

> Czytam wlasnie, ze beda nowe banknoty 20 zl i 500 zl z podobienstwem brata szef
          > a rzadzacej partii. Czy to nie jest przesada? Czy nie lepiej odczekac troche na
          > uwiecznianie tych czy tamtych politykow?

Ma wyjsc w Polsce banknot 20-to zlotowy z bylym prezydentem Lechem Kaczyńskim.
          A pod jego portretem napis "Warto być Polakiem". Zastanawiam sie, co bym czul, gdybym przyjechal do obcego kraju, na przyklad do Portugalii i dostal do reki miejscowy banknot z napisem "Warto być Portugalczykiem". Czyzby adresowany do mnie? Zacheca mnie do pozostania w Portugalii i do stania sie "nowym Portugalczykiem"? Bo warto nim byc? Ale po chwili pomyslalbym, ze to pewnie jednak adresowane nie do mnie, tylko do miejscowych. Czyzby kraj sie bal, ze jego wlasni obywatele Portugalczycy moga sobie, bron Boze, pomyslec, ze Portugalczykiem byc nie warto? Dlatego aby ocalic kraj przed emigracja np. do Hiszpanii warto im
          przypomniec, ze jednak warto byc Portugalczykiem, nawet jesli maja zyc pod jakims "Salazarem", to jednak warto.
          A moze lepszy bylby uniwersalny napis "Warto byc człowiekiem". Tylko, ze wtedy nie kazda twarz na banknocie by pasowala. Z pewnoscia pasowalaby Matka Teresa z Kalkuty albo jakis Polak, ktory ratowal zycie Żydow przed zaglada w czasach okupacji hitlerowsiej. Po drugiej stronie banknotu Stocznia Gdanska i strajki anno 1980.
          Bardzo dobre przypomnienie polskiej historii, z tym ze przy "wygumkowanym" Wałęsie z lekkim dodatkiem goryczy. Moze mlodzi ludzie ogladajacy kiedys film Wajdy "Czlowiek z żelaza" i sluchajacy na poczatku filmu wywiadu telewizji, bodajze francuskiej, z Maćkiem Tomczykiem, synem Birkuta, pomysla sobie, ze kiedy mowi on "Czekalismy na Lecha", "przyszedl Lechu", to chodzi o zupelnie innego Lecha niz Lech Wałęsa. Ja juz jestem za stary "Brunner" na "takie numery", ale mlodzi, kto wie? Z pewnoscia nie kazdy bedzie godny, zeby taki banknot dostac w swoje rece. Jezeli wezmie go w dlonie "prawdziwy Polak" to slowa "Warto byc Polakiem" poprawia mu jego samopoczucie. Jesli trafi "w łapy" jakiegos "nieprawdziwego", ktory odczuwa sentyment do Wałęsy czy Tuska, to inteligentny "czip" w banknocie powinien od razu wyczuc DNA takiego osobnika i wyspietlic mu inny napis "Spieprzaj...".
          Troche humoru nigdy nie zaszkodzi - bo wtedy kazdy nosilby takie banknoty z przyjemnoscia w kieszeni - jeden dla dumy, drugi dla poprawienia humoru.

• senioryta13 Re: Sredniacy 06.11.21, 12:59
          polski_francuz napisał:
          > Czytam wlasnie, ze beda nowe banknoty 20 zl i 500 zl z podobienstwem brata szef
          > a rzadzacej partii. Czy to nie jest przesada? Czy nie lepiej odczekac troche na
          > uwiecznianie tych czy tamtych politykow?

uwazam, ze to piekny gest.
          Byl prezydentem Wolnej Polski i zginal w czasie pelnienia obowiazkow.
          To juz 11 lat, ile nalezy czekac wedlug ciebie ?

Ponownie zajmujesz sie Polska zamiast Francja, typowy emigrant,
          nie daj Boze zasiadac takiemu we wladzach w nowej ojczyznie.
          Nie to co borrka, ktory wrocil z tulaczki po swiecie, aby ratowac ojczyzne.
          • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 13:50
            on nie powinien tam być
            to była żałosna eskapada zdesperowanego klona naciskanego przez wodzusia
            ten banknot jest graficznym symbolem tej władzy, bez polotu, prymitywnej, na siłę szukającej miejsca w historii
            wielu wybitnych Polaków nie ma swego banknotu, a ta ***** ma mieć dwa
            zginął podczas prywatnej wycieczki zagranicznej na koszt suwenira, bo mu klon kazał
            • yurek_1111 Re: Sredniacy 06.11.21, 17:55

> on nie powinien tam być
              > to była żałosna eskapada zdesperowanego klona naciskanego przez wodzusia
              > ten banknot jest graficznym symbolem tej władzy, bez polotu, prymitywnej, na si
              > łę szukającej miejsca w historii
              > wielu wybitnych Polaków nie ma swego banknotu, a ta ***** ma mieć dwa
              > zginął podczas prywatnej wycieczki zagranicznej na koszt suwenira, bo mu klon k
              > azał

A tym temacie, w mojej opinii pi@rdolisz jak potluczony, ponadto w rozbitym samolocie byla prawie setka innych politykow i wysokich ranga wojskowych, uwazasz ze oni tez byli na
              prywatnej wycieczce zagranicznej na koszt suwerena, bo im klon Prezydenta kazal...
              Przypominam ze lecieli na obchody rocznicy zbrodni katynskiej...
              Co do banknotu czy dwoch z podobizna LK , to to i tak duzo mniejsze zlo niz np. 100-zlotowy banknot z 1975 roku z Ludwikiem Warynskim, i nikt nie wybrzydzal tylko kazdy staral sie miec pelne kieszenie tych banknotow...
              • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 23:32
                kilka dni wcześniej Tusk był w Katyniu z oficjalna wizytą, mogli dołączyć się do tuskowej wizyty, zamiast organizowanej przez kwiaty inteligencji sasina i dudę
                krew tych ludzi jest na rekach organizatorów i szczującego
                tak oni byli na prywatnej wycieczce pana prezywzdęta, mieli byą kwiatkiem u siermiężnego kożucha,
                mieli dodać blasku temu bezbarwnemu wykonawcy cudzych poleceń - ...melduję wykonanie zadania...
                Tak mówił ten niby-prezydent do brata czyli nikogo
                Ponadto, poza pretekstem politycznym, wylecieli za późno, bez uwzględnienia komunikatu meteo, odmówili ruskiego nawigatora, mieli lądować na nieczynnym lotnisku z minimalnym sprzętem lokacyjnym, załoga bez uprawnień, kokpit jak bar w Bristolu, mgła..... można było zawrócić i nie dopuścić do śmierci prawie 100 osób. O czym klony gadały przez satfon? Kto próbował do skutku?
                argument z Waryńskim z dvpy wzięty - wtedy panowała PZPR, a poza tym - co ci się w jego życiorysie nie podoba? To był inny świat, to był XIX wiek .... co się wtedy działo na świecie?
                • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 23:58
                  Nie wiadomo czy te osoby wsiadły do tego samolotu, bo na Okęciu akurat wtedy wysiadły wszystkie kamery.
                  • tuttifrutti1234 Re: Sredniacy 07.11.21, 00:30
                    boomerang napisał:

> Nie wiadomo czy te osoby wsiadły do tego samolotu, bo na Okęciu akurat wtedy wy
                    > siadły wszystkie kamery.
                    >

wiadomo że nie wsiadły, zostały rozstrzelane w wojskowej części Okęcia
                  • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 07.11.21, 00:42
                    Boomie, to kogo wygrzebywali pogrzebaczem spod brzozy?
                    • boomerang Re: Sredniacy 07.11.21, 01:30
                      No właśnie. Przecież ciał tam nie było.
                      • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 07.11.21, 03:43
                        kogo zawinęli w ceratę w namiocie?
                        ciał nie było, a sto trumien przyjechało do Warszawy z przystankiem w kostnicy i na stole prosektorium .....
                        • boomerang Re: Sredniacy 07.11.21, 06:59
                          powrzucali te ciała łopatami do metalowych trumien to fakt, tylko skąd je wzięli tego dokładnie nie wiadomo
    • tuttifrutti1234 Re: Sredniacy 06.11.21, 11:58
      przecież polska arystokracja i magnateria to jedno i to samo

P.S. jak się miewa nieśmiertelny żółty październik?
      • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 13:53
        w odróżnieniu od arystokracji, fukcje pełnione przy dworze NIE były dziedziczne
        król był primus inter pares, cała szlachta była równa
        • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:25
          Jeśli byli hrabiowie czy baroni to z nadania obcego, głównie pruskiego. Szlachta takich gotowa była brać na szable, w imię równości szlacheckiej. W 2RP te tytuły nie były uznawane. Za czasów PRLu natomiast pamiętam że byli tacy inteligenci, którzy obnosili się ze swoim hrabiowskim pochodzeniem i Partia ich ceniła.
    • yabbaryt Re: Sredniacy 06.11.21, 12:57
      Warto sobie prześledzić historie wzlotów i upadków takich państw jak antyczny Rzym czy nawet nasza I RP. Na początku było społeczeństwo w miarę egalitarne w miare równo obdarzone wolnością i posiadające dużą mobilność społeczną. Potem następuje koncentracja bogactwa oligarchizacja, papuperyzacja klasy średniej bardzo przecież różnej w kontekscie historycznym. A potem upadek pod ciosami młodych barbarzyńskich potęg. Popatrzmy na I RP. Jeszcze za Jagiellonów, chłopi nie byli zarzynani pańszczyzną odwalani średnio jedna dniówke pańszczyzny na tydzien a potem robili dla siebie. Szlachta tworzyła tzw naród szlachecki i magnaci nie byli siła dominujacą. Wraz z czasem następował wzrost obciążen pańszczyźnianych, koncentracja majątku w rekach magnaterii. Nie było szerokich mas wolnych obywateli, którzy chcieli walczyc o swój kraj. No i padło. Nieżle stan tego upadku opisał Henryk Rzewuski w Pamiątkach Soplicy. Podobnie było w starozytnym Rzymie, podobnie jest teraz ale nie w Polsce tylko w skali świata. Korporacje zaczynaja odgrywać role magnaterii, koncentując w swoich rekach coraz wiekszy majatek i coraz wieksze wpływy. Kiedyś korporacje walczyły o klienta teraz wymuszają na państwach stosowanie ich produktów. No więc mamy już pierwsze, bardzo wczesne symptomu upadku społeczeństwa i to nie w skali jednego państwa. Co robi Pis? Próbuje zawracać kijem Wisłę. Słusznie ale mało skutecznie. Dysproporcja sił jest ogromna.
      • senioryta13 Re: Sredniacy 06.11.21, 13:07
        yabbaryt napisał:
        > Co robi Pis?
        > Próbuje zawracać kijem Wisłę. Słusznie ale mało skutecznie. Dysproporcja sił jest ogromna.

spojrz na ameryke jak sie wali i to w naszych oczach i to w takim tempie, ze 2 lata temu to bylo nie do pomyslenia. Komunisci dorwali sie (oszukali) do wladzy i zrobia takie zniszczenia, ze odwrotu juz nie bedzie.
        Polska nie oprze sie, nie da rady, zostanie pozarta, obojetnie jak bardzo bedzie sie starac.
        W tej chwili nalezy przypatrzec sie co tak naprawde dzieje sie na swiecie, jaka ideologia depcze obecna.
        • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 07.11.21, 11:12
          w piątkowym The Times przejechali się równo po Brandonie i lewej stronie Demokratów
      • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:30
        > Kiedyś korporacje walczyły o klienta teraz wymuszają na państwach stosowanie ich produktów.

To prawda. Przykładem Pfizer.
    • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 13:52
      Polecam książkę przedwojennego autora Kazimierza Morawskiego pt "Źródło rozbioru Polski". Dotyka i wyjasnia powody o których historycy boją się jak ognia mówić. Co do magnaterii - wina częściowa i to najbardziej tych rytu angielskiego z których jeden nawet został (ostatnim) królem Polski. Ciekawe jest również jak do rozbiorów doprowadzali Polskę niemieccy i żydowscy banksterzy - pl.wikipedia.org/wiki/Veitel_Heine_Ephraim , pl.wikipedia.org/wiki/Piotr_Fergusson_Tepper , pl.wikipedia.org/wiki/Issachar_Berend_Lehmann i inni.
      Upadek Polski nalezy liczyć od wejścia na tron Polski wolnomularza Augusta II Mocnego ze swoim Okrągłym Stołem w 1697 roku.
      • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 14:05
        z ostatnich 4 królów Polski trzech poza nielotem Augustem III było wolnomularzami
      • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 19:39
        Ciekawostka o której może polski_francuz nie wie.
        Pewien wolnomularz polski i magnat zrobił całkiem niezłą karierę we Francji.
        Ludwik XV wybrał na żonę jego córkę pomimo tego że Piotr I chciał aby ożenił się z jego córką Elżbietą (przyszłą carycą Rosji która po matce Katarzynie I Marcie Skowrońskiej była w połowie Polką).
        pl.wikipedia.org/wiki/Maria_Leszczyńska Najdłużej panująca królowa Francji.
      • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:36
        Upadek Polski zaczął się w wyniku Potopu Szwedzkiego, po którym Polska już nigdy się nie podniosła. Należało się ze Szwecją ułożyć na pokojowych warunkach, ale kościół katolicki by tego nie przeżył.
        • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 22:04
          W książce Morawskiego jest to wspomniane oraz przynależność króla Szwecji do pewnej organizacji. Ale po potopie jeszcze można było wyjść na prostą. Pierwszą porażką Polski był rokosz Lubomirskiego który kosztował Rzeczpospolitą wcześniej odbitą przez Jana Kazimierza połowę Ukrainy z Kijowem co wzmocniło Moskwę. Natomiast gwoździem do trumny było wejście masona Augusta II Mocnego w absolutnie dla nas niepotrzebną wojnę z Karolem XII.
          • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 22:13
            A jak wciąż potencjalnie silna była Rzeczypospolita w XVIII wieku pokazuje wynik walki z Rosją w latach 1768-1772 gdy zrzucilismy świeżo ogłoszony przez Rosję nasz status protektoratu. I tutaj Rosja rządzona przez uzurpatorkę niemiecką Katarzynę II popełniła chyba swój najwiekszy błąd ostatnich kilkuset lat. Zamiast szukać innej formy połączenia sił Polski i Moskwy który stworzyłyby nowego hegemona w Europie oddała nasze najlepsze terytoria Prusom i Austrii.
            Podoba mi sie ta ocena rozbiorów dokonana przez historyka rosyjskiego Leonida Gorizontowa.
            historia.uwazamrze.pl/artykul/961946/na-rozbiorach-rosja-stracila
        • yabbaryt Re: Sredniacy 06.11.21, 22:04
          dopóki rządzili Jagiellonowie, średnio zresztą udana dynastia to jeszcze trzymało się to kupy. Ale jak zapanowała demokracja szlachecka (samo to okreslenie jest oksymoronem) to państwo po kilkudziesieciu latach wpadło kryzys wywołany powstaniami kozackimi. A potem to juz korkociąg w dół, który potrwał jeszcze ponad 100 lat. Po 1700 roku truno o Rzeczypospolitej mówic jako o zoorganizowanym państwie. Nie winiłbym tu wolnomularstwa, carowie też nimi byli ale doprwadzili swoje państwo do potęgi.
          • peace2u Re: Sredniacy 06.11.21, 22:18
            Carowie wykonywali tylko polecenia Niemiec lub Anglii. Już za Anny Biron robił co chciał. Potem była pół Polka na tronie Elżbieta która nawet nam chciała dać Śląsk ale została zastapiona przez Prusaków Piotra III i Katarzynę II w dziwnych okolicznościach (jakoś w wylew nie wierzę). Natomiast car Paweł który nawet nie wiadomo czy naprawdę był synem Katarzyny II został zamordowany przez Anglików gdy wysłał armie do Indii.
    • car_fox Re: Sredniacy 06.11.21, 17:31
      To teraz jak tak usrednisz swoja rodzine i do tego doliczysz psa i kota to sie moze okazac ze jestes w 2/3 kobieta i masz ogon i z przozdu i z tyly i co tam jeszcze ??
      • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:38
        Opowiadasz treść filmu "Przekładaniec" z lat 60-tych, na podstawie opowiadania Stanislawa Lema.
    • felusiak1 Re: Sredniacy 06.11.21, 17:40
      Przeczytałem wszystkie wpisy.
      Zastanawiam sie o co tu chodzi.
      • car_fox Re: Sredniacy 06.11.21, 17:49
        O to ze najlpiej bylo to co juz bylo i najlepiej znow wszytkich w spoleczenstwach usrednic ..
        Czyli wolanie "komuno wroc!" ?
      • yurek_1111 Re: Sredniacy 06.11.21, 18:00
        felusiak1 napisał:

> Przeczytałem wszystkie wpisy.
        > Zastanawiam sie o co tu chodzi.
        >
        >

Jak to o co chodzi, jak zwykle o to samo, jak najmocniej przylozyc dyktatorkowi zoliborskiemu, a scigaja sie trzy "orly" liberalne, francuski, polski i kanadyjski...
        • felusiak1 Re: Sredniacy 06.11.21, 19:10
          To aż tyle trzeba pisać obok aby przyłożyć Naczelnikowi?
          Przecież mozna bylo wszystko zawrzeć w "J**ać PiS".
          W jakim celu ten taniec wokol totemu?
          • yurek_1111 Re: Sredniacy 06.11.21, 19:27
            "Lyberalne yntelektualisty" tak maja , liza cukierek przez papierek...:)
            • felusiak1 Re: Sredniacy 06.11.21, 22:11
              Mogę zrozumieć, ze rzadzacy komuś nie leżą. Teraz zachodzi pytanie co jest przyczyna. I tu mozna przedstawić argumenty na ktore jestem otwarty tak dlugo jak są umocowane w faktach.
              Ma orzyklad ktoś nie zgadza się z 500+ i potrafi rzeczowo wytlumaczyć negatywy.
              Natomiast zupelnie nie przemawia do mnie emocjonalne "łamią demokrację", "łamią konstytucję".
              Już tyle razy pytałem o przyklady lamania, ze palcow zabraklo i do tej pory nie otrzymalem od nikogo rzeczowej odpowiedzi. Gwarantuję, ze pf i oakvil też są emocjonalni. Nie lubią i nie ma o czym rozmawiać. A jak nie podzielasz ich zdania to coś z tobą nie tak.

W Las Vegas kazdy może otworzyć firme limuzynową, w końcu wolna konkurencja, Ameryka.
              To prawda ale warunkiem uzyskania licencji jest zgoda wszystkich istniejacych firm limuzynowych na otwarcie nowej. Czyż to nie jest tak jak poprzedni KRS nominujacy sadziow? Nikt nie poże być sedzią bez zgody sedziow? I tego broni totalna opozycja? Dlaczego nie nikt nie może być lekarzem bez zgody lekarzy albo pilotem bez zgody pilotow?
              Problem w tym, ze ci emocjonalni antypisowcy tego nie dostrzegaja. Oni prowadzą totalna walke nie tylko z PiSem. Oni prowadzą walkę z wyborcami. A poniewaz ustawili się w pozycji niewybieralności
              PiS nasiaka patologią i gnije od wewnatrz i ciagle bedzie u wladzy jako mniejsze zlo.
              • borrrka Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 06.11.21, 22:42
                Ja to obserwuję na co dzień i uważam, iż ludzie będący obecnie u władzy nawet świń nie powinni pasać.
                Brak im kwalifikacji.
                Do czegokolwiek.
                A tłumaczenie szczegółów komuś zza siedmiu mórz mija się z celem.
                Nie jesteś w stanie w pełni zrozumieć, bo nie ponosisz konsekwencji tej amatorszczyzny.
                Tak to działa i dlatego ja nie biorę się na przykład za politykę amerykańską.
                • felusiak1 Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 06.11.21, 23:13
                  Jakich szczególow? Łamania praworzadności? Łamania konstytucji? Głosujacej wiochy i niedouków?
                  Czego mianowicie nie jestem w stanie zrozumieć? Myslę, ze problem w tym, ze ty i inni nie są w stanie wytłumaczyć w rzeczowy sposob.
                  To nie jest pierwszy raz kiedy otrzymuje taką odpowiedź. "nie bedę tlumaczyl bo ty za siedmioma morzami nie ponosisz konsekwencji". Morza nie powstrzymują logiki i faktów....
                  • yurek_1111 Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 06.11.21, 23:25
                    felusiak1:"Myslę, ze problem w tym, ze ty i inni nie są w stanie wytłumaczyć w rzeczowy sposob."

Nie mozna wytlumaczyc czegos co jest niewytlumaczalne, pozostaje rzucac goovnem na wentylator, liczac na to ze sie rzadzacych ochlapie, a jak jeszcze rzuca sie kalumniami w przestrzeni miedzynarodowej, to mozna liczyc na kary finansowe na Polske, a tu już "lybralny yntelygent" nie zauwaza ze konsekwencje kalania wlasnego gniazda,dotykaja wszystkich zyjacych w Polsce...
                    • borrrka Rozszlochałem się! 07.11.21, 01:13
                      To powiem wyraźniej - nie macie zielonego pojęcia o sytuacji w Polsce.
                      Zresztą ... czy Was to jeszcze interesuje?
                      Sądze, że wątpie.

PS. Moja odpowiedź jest demagogiczna.
                      Dokładnie w stylu Felusiaka.
                      Ale ja tu żyję:)
                      • boomerang Re: Rozszlochałem się! 07.11.21, 01:35
                        Nie mamy zielonego pojęcia. Powiedz nam, ale tylko konkrety - kiedy i jak złamano konstytucję. Czy namawianie do *ebania PiSu, czyli do gwałtu w stylu żołnierza radzieckiego, nie jest przestępstwem?
                      • felusiak1 Re: Rozszlochałem się! 07.11.21, 02:19
                        borrrka, ja cię lubię ale dajesz plame za plamą. Powtarzanie "nie macie zielonego pojęcia o sytuacji w Polsce" to nieudolna proba ukrycia swojej niemocy.
                        Ja nie mam pojecia o sytuacji w Chinach ale kidy czytam, ze Jack Ma zniknal a po kilku tygodniach wiadomość, ze czuje sie znakomicie i zaadoptowal się do nowych warunkow to wiem co jest grane. Podobnie z Rosją.
                        Tu mogę zapytać kogo zamknąl w Polsce Naczelnik albo kogo zabil na moście?
                        Problem w tym, ze twoja awersja do PiSu jest czysto emocjonalna i irracjonalna.
                        Jak wytłumaczysz mi w jaki spodob łamana jest konstytucja i praworzadność to zastanowie sie czy nie zmienic zdania.

PS. Fakt, ze mieszkam daleko i poza znajomymi i granitem na cmentarzu nie mam w Polsce nikogo pozwala mi spogladać na rzeczy bez emocji a ty nie jesteś w stanie tego zrobić.
                        • borrrka Kiedyś przedstawiłem Ci zarzuty opozycji ... 07.11.21, 09:12
                          Odnośnie łamania konstytucji - zbagatelizowałeś je całkowicie, więc dałem sobie spokój.
                          Nie da się dyskutować z kimś, kto wzywa do przedstawienia konkretów, by potem je ignorować.

Mnie zresztą nie idzie wyłącznie o łamanie konstytucji
                          Raczej o potworną nieporadność tych ludzi na każdym kroku.
                          Tego nie odczuwasz za siedmioma morzami.
                          Ja mam to na co dzień.
                          Ja się wstydzę, że osobnicy tego typu reprezentują mój Kraj.
                          Ja nie tylko znałem "naczelników", ale widzę ich apologetów każdego dnia w akcji.

Wreszcie oparcie społeczne PiS stanowią ludzie niewykształceni, niekompetentni, powodowani zawiścią nieudacznicy życiowi.
                          Przynajmniej w zakresie wykształcenia jest to statystycznie dowiedzione.
                          • polski_francuz Rezultaty i cele kraju 07.11.21, 09:52
                            borrrka napisał(a):

" Mnie zresztą nie idzie wyłącznie o łamanie konstytucji. Raczej o potworną nieporadność tych ludzi na każdym kroku... Ja nie tylko znałem "naczelników", ale widzę ich apologetów każdego dnia w akcji. Wreszcie oparcie społeczne PiS stanowią ludzie niewykształceni, niekompetentni, powodowani zawiścią nieudacznicy życiowi. Przynajmniej w zakresie wykształcenia jest to statystycznie dowiedzione."

W polityce licza sie rezultaty. Te sa kiepskie i Polska szuka wszedzie wrogow a przeciez miala pozytywny obraz i poparcie wielu krajow europejskich. Mysle, ze granie na glosach wyborczych tych "ktorym sie nie udalo w zyciu" ma swoje granice. Wielu moze sie poczuc wreszcie docenonymi i to nie jest zle. Ale czy kraj moze sie rozwijac, czy powstana nowe inteligentne firmy czy atmosfera rozwoju, ktora jest Polsce niezbedna, zapanuje w to bardzo watpie.

A Polska jest poprzez rosyjska okupacje bardzo opozniona w rozwoju i teraz trzeba powalczyc o wieksze, wiele wieksze, PIB (czy PKB jak kto woli).

W koncu, nie wiem skad sie biora przekonania felusiaka. Moze z tego, ze czuje analogie miedzy Trumpem, ktorego popiera u siebie i Kaczynskim w Polsce? Ale, Stany sa inne bardzo inne. I analogii raczej nie ma.

PF

• felusiak1 Re: Kiedyś przedstawiłem Ci zarzuty opozycji ... 07.11.21, 17:47
                            borrrka napisal: Odnośnie łamania konstytucji - zbagatelizowałeś je całkowicie, więc dałem sobie spokój. Nie da się dyskutować z kimś, kto wzywa do przedstawienia konkretów, by potem je ignorować.

Czy możesz wskazać gdzie wskazaleś przyklady łamania konstytucji, ktore ja ponoć zbagatelizowałem?
                            • borrrka Nie znajdę 07.11.21, 22:52
                              Była to opozycyjna ulotka z zestawieniem wypadków złamania konstytucji.
                              Ja nie jestem prawnikiem i wierzę moim autorytetom.
                              To, co twierdzą pisi jest niespójne.
                              • felusiak1 Re: Nie znajdę 08.11.21, 07:22
                                Tak, to był polityczna ulotka opozycji z zarzutami i nic ponad to.
                                Zarzuty nie oznaczaja winy i niekoniecznie muszą być umocowane w faktach. Taka ulotka ma zadanie wzmocnienia bazy czyli jest propagandą.
                                W ulotce nie ma przypadkow lamania konstytucji, są oskarzenia ale nie ma przykladów poza jednym. Punkt 3 nie podaje konkretnego przypadku ale wiadomo, ze chodzi o werdykt, ktorego publikacje wstrzymała premier Szydło.
                                Interesujacy jest punkt 6 tej ulotki. Wtedy zarzucano PiSowi, ze łamie zasadą iż konstytucja jast najwyzszym prawem RP. Dzisiaj totalna opozycja powinna ten punkt usunąc. Wszak twierdzi, ze prawo unijne stoi ponad konstytucja.
                                Myslę, ze powinni głebiej zastanawiać się za czym są i przeciwko czemu.

Wtedy odpisalem ci: To jest polityczna agitpropaganda znana wszystkim.
                                Z tym mozesz iść na wiec protestu ale przedstawienie tego w dyskusji zakrawa na kpine. Prosiłem o konkretny przyklad a nie litanię bolaczek.
                                • borrrka Dla mnie dość przekonywujące 08.11.21, 08:54
                                  Ale nie jestem specjalistą i kieruje sie własną oceną, a ta jest negatywna z tendencją wzrostową.
                                  Główne zarzuty, to polityka izolacji międzynarodowej i niebywała drożyzna. Inflacja 7%.
                                  • felusiak1 Przekonany przez propagandę 08.11.21, 09:38
                                    borrrka napisał(a): Ale ja nie jestem specjalistą i kieruje sie własną oceną, a ta jest negatywna ...

Jednym slowem siermiężna propaganda przekonala cię i wystawileś wlasną ocenę i jest negatywna a bedzie jeszcze bardziej negatywna

Te miliony popierajace PiS nie sa specjalistami i kierują się wlasną oceną a ta jest pozytywna. Oni też są odbiorcami siermięznej propagandy, tak jak ty. Mało tego oni was postrzegają jako zarozumialych paniczykow z nosami zadartymi do góry i nawet jeśli nie zagłosuja na PiS to nigdy nie zagłosują na was. Innymi slowy sami sobie jestescie winni. Można psy wieszać na politykach ale nigdy nie wiesza się psów na wyborcach. Gratuluję madrości.
                                    • borrrka Nie jestem politykiem 08.11.21, 10:03
                                      I nazywam rzeczy po imieniu.
                                      PS. Szalony wzrost cen nazywasz propagandą?
                                      Mam inne zdanie.
                                      • boomerang Re: Nie jestem politykiem 08.11.21, 10:20
                                        szalony to on dopiero będzie, ten wzrost cen
                                      • felusiak1 Re: Nie jestem politykiem 08.11.21, 17:58
                                        W ulotce nie ma slowa o inflacji. Wtedy nie lubileś Naczelnika bo łamal konstytucję ponad 10 razy a teraz nie lubisz bo ceny rosną. U mnie też rosną. Pewnie Naczelnik maczał w tym paluchy.
                          • yurek_1111 Re: Kiedyś przedstawiłem Ci zarzuty opozycji ... 07.11.21, 20:20
                            borrka:Wreszcie oparcie społeczne PiS stanowią ludzie niewykształceni, niekompetentni, powodowani zawiścią nieudacznicy życiowi.

Z tego wynika ze opozycja to stado baranow nie majace pojecia o polskim elektoracie I nie majaca pojecia jak glosy suwerena pozyskac , podpowiem ,
                            jezeli elektoratem sa zule spod budki z piwem, to należy im darmowe piwo obiecac ,jak nie wszystkie to chociaz co dziesiate...
                            Czekajac na zmiane mentalnosci Grazyn i Januszy, może zycia nie starczyc, a bezproduktywne toczenie piany, może wydatnie to zycie skrocic, nawet bedac potrojnie zaszczepionym...:)
                            • borrrka Tu się zgadzam do pewnego stopnia 07.11.21, 22:57
                              Ale, powiedzmy szczerze, Janusz i Grażyna wszystkich nieco zaskoczyli politycznym zaangażowaniem.
                              Poradzimy sobie z nimi, ale przykro musieć uznać sporą część rodaków za trzodę.
                              • yurek_1111 Re: Tu się zgadzam do pewnego stopnia 08.11.21, 00:04
                                borrrka napisał(a):

> Ale, powiedzmy szczerze, Janusz i Grażyna wszystkich nieco zaskoczyli polityczn
                                > ym zaangażowaniem.
                                > Poradzimy sobie z nimi, ale przykro musieć uznać sporą część rodaków za trzodę.
                                >

Grazyny i Janusze to najbardziej zdrowa moralnie tkanka Narodu, intuicyjnie wyczuwaja donkowe szalbierstwa i dlatego go olewaja,popracowac troche nad ich rozwojem etycznym i estetycznym i bedzie można ich przerobic z kiepskich na niekiepskich...
                                A jak chcesz zobaczyc rzeczywista trzode to przyjedz do Toronto, dla okolo 70% torontonczykow, polskie Grazyny I Janusze mogą być niedoscignionym wzorem do nasladowania praktycznie we wszystkim...
                          • eva15 Go Kaczor, go, mówi zachodni manager 07.11.21, 22:53
                            borrrka napisał(a):

> Wreszcie oparcie społeczne PiS stanowią ludzie niewykształceni, niekompetentni,
                            > powodowani zawiścią nieudacznicy życiowi.
                            > Przynajmniej w zakresie wykształcenia jest to statystycznie dowiedzione.

Wczoraj rozmawiałam z moim bratem ciotecznym. Prawdziwy, rodowity waszawiak bez słoikowych korzeni, wykształcony, manager generalny dużej zachodniej firmy, facet z kasą, wieloma nieruchomościami i wynikającym z zamożności luzem, bo bez egzystencjalnego strachu, co byłoby, gdyby stracił pracę...

On powiedział mi, że życzy Kaczorowi 200 lat życia, bo on chce żyć w kraju o stabilnym fundamencie wartości moralnych, religijnych (choć sam religijny nie jest) i przede wszystkim rodzinnych. On nie chce, by jego dzieci w wieku lat 9-11 byly nakłaniane do zmiany płci i przekonywane, że to je wyzwoli. On nie chce, by dzieciaki i młodzież wyrastały w pogardzie do wszelkich autorytetów i donosiły na rodziców do polskiego odpowiednika niemieckiego Jugendamt (urząd do spraw młodzieży) . On nie chce, by jego syn był Pawką Morozowem. On chce mieć PRAWO do własnych poglądów i do własnego wychowywania dzieci.

Go Kaczor, go, powiedział ten zachodni manager z polskim paszportem. I dodał jeszcze, że nawet w jego do cna ogłupionej Warszawce około 30 % ludzi ma podobne zdanie.
                            • borrrka Mogę wrazić współczucie 07.11.21, 23:03
                              PS. Od kiedy to Efciu, zachodni menadżerowie stanowią autorytet dla Ciebie?
                              Rozbawiłaś mnie
                              i nie będę mógł zasnąć:)
                            • yurek_1111 Re: Go Kaczor, go, mówi zachodni manager 07.11.21, 23:42
                              eva :On chce mieć PRAWO do własnych poglądów i do własnego wychowywania dzieci.

Własnie takim podejsciem ,dajacym rodzicom prawo do wychowywania dzieci, wygral wybory republikanin w Virginii,demokrata stwierdzil ze rodzice nie mają nic do gadania i nie podpisal "Beloved bill "...

www.msn.com/en-us/news/us/fight-over-teaching-beloved-book-in-schools-becomes-hot-topic-in-virginia-governor-s-race/ar-AAPWLqI
                  • de_oakville Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 07.11.21, 01:18
                    felusiak1 napisał:

> Jakich szczególow? Łamania praworzadności? Łamania konstytucji? Głosujacej wioc
                    > hy i niedouków?
                    > Czego mianowicie nie jestem w stanie zrozumieć? Myslę, ze problem w tym, ze ty
                    > i inni nie są w stanie wytłumaczyć w rzeczowy sposob.

Jesli nawet tacy swiatowi ludzie jak Ty nie rozmumieja tego Łamania praworzadności, to co wymagac od mas ludu w Polsce, ktory pisowski propagandzista Kurski karmi swoimi "potrawami duchowymi" na codzien i o ktorym wyrazil sie sam kiedys z pogarda jako "ciemny" ("ciemny lud to kupi"). Co to sa za ludzie i jakie maja zasady moralne?
                    To, ze zaslaniaja sie krzyzem to nic nie znaczy. To to samo co zaslanianie sie gazeta o nazwie "Prawda", w ktorym nie bylo ni cna prawdy. Ale jesli wiekszosc ludu w Polsce ich kocha i akceptuje to beda nadal wygrywac i beda nadal rzadzic. Panstwa podobne istnieja na swiecie i egzystuja - Rosja, Bialorus, Turcja i kilka innych. Problem w tym, ze mi imponuja panstwa nieco inne - Szwecja, Szwajcaria, Finlandia. Przez pewien czas mi sie wydawalo, ze Polska chce sie wlasnie do takich panstw upodobniac. Rozczarowalem sie. Ale kazdy czlowiek przezywa w swoim zyciu niejedno rozczarowanie i niewiele z tego dla swiata wynika. Zycie toczy sie nadal.
                    • boomerang Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 07.11.21, 01:38
                      Więcej nas "światowych ludzi" nie rozumie tego łamania praworządności. Wyjaśnij nam ciemnym?
                    • felusiak1 Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 07.11.21, 02:30
                      Fantastyczny z ciebie demagog.
                      To mowisz, że nie rozumiem łamania praworzadnosci. To może postaralbyś sie wytłumaczyć żebym zrozumial. Jednak tego nie robisz. Dlaczego? Jestes wystarczajaco elokwentny aby wytłumaczyć a wszystko co robisz to dog whistle (wiesz co mam na mysli).
                      To jest tak jakbyś nazwal kogoś złodziejem a na pytanie dlaczego tak uważasz odpowiadal "Jesli nawet tacy swiatowi ludzie jak Ty nie widzą, że to zlodziej, to co wymagac od mas ludu w Polsce"
                      • de_oakville Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 07.11.21, 11:36
                        Przeciez madrzy ludzie i elekwentni prawnicy tlumacza to od lat jak [i]chłop krowie na pastwisku[/b]. W kraju demokratycznym jest trojpodzial wladzy. Sedziowie sa niezalezni od politykow i ich orzeczenia nie moga byc przez politykow ani sterowane ani naciagane. Musza byc niezalezne i zgodne z konstytucja. Wtedy kazdy obywatel, mieszkajacy w danym kraju moze czuc sie komfortowo psychicznie i chroniony przez prawo.
                        Zupelnie innym zagadnieniem jest to, jak takie samo prawo dziala w roznych krajach. Bo taka sama konstytucja moze byc napisana i w Danii i na Ukrainie. Tylko madry i zdyscyplinowany narod jest w stanie wyegzekwowac to wszystko niemal do perfekcji. Ponadto jest cos takiego jak "chemia" i zaufanie do pewnych ludzi, oraz brak zaufania do innych. Nie znam osobiscie ani sedziego Tuleyi ani ministra Macierewicza. Jednak, kiedy ogladam wywiad z tym pierwszym, to mu ufam, a jak przemawia ten drugi (szczegolnie o wypadku w Smolensku) to odwrotnie. W Rosji o wszystkim decyduje Putin. W III-ciej Rzeszy o wszystkim decydowal Hitler. W Unii Europejskiej obowiazuja zupelnie inne standardy. Ale mozna inaczej - mozna obsadzic wszystkie sady i stanowiska swoimi ludzmi i w ten sposob wszystkim pociagac za sznurki i o wszystkim decydowac. Hitler byl geniuszem na scenie wewnetrznej i doprowadzil gospodarke III-ciej Rzeszy do rozkwitu. Zgubily go jego nienasycone ambicje na arenie miedzynarodowej - chcial "polknac" kule ziemska i wiadomo, czym to sie skonczylo. Gdyby wiedzial gdzie i kiedy sie zatrzymac, to bylby byc moze uznany w Niemczech za drugiego po Bismarcku. Czasami zdarzaja sie inni geniusze niz geniusze gospodarczy - geniusze od intryg i sklocania, zbierania "hakow" na inne osoby, dzielenia i rzadzenia ("dziel i rzadz", "divide et impera").
                        I tacy geniusze nie moga sie juz zatrzymac, nawet gdyby chcieli. Wladcy jezdzacy na "tygrysach" zawsze boja sie ssiasc i skazani sa na dalsza "jazde". Zeby nie wpasc za bardzo w oko "tygrysowi", na ktorym jada.
                        • felusiak1 Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 07.11.21, 17:42
                          Kuriozalny argument. Oto Naczelnik jest porownany do Hitlera. Jak do tego doszedleś.
                          Okazuje się, że jednak Naczelnik nie ma pelni wladzy bo gdyby mial to zbudowalby swoje wieże na Srebrnej czy Zlotej. Nie pozwalaja mu. Taki dyktator i nie może przepchnąc projektu.
                          Zapytam czy sedziowie powinni uprawiać polityke? Sedzia Tuleya to robi i ty ufasz mu i nie widzisz w tym nic złego.

Co do "madrzy ludzie i elekwentni prawnicy tlumacza to od lat" powiem, że nie przekonują mnie bo ich argumenty sa cienkie i naciagane do potrzeb to znaczy wynikaja z potrzeb polityki w danym momencie.
                          Megafony i opozycja twierdzą, ze w Polsce sądy nie sa niezalezne. Jednak nie podają nawet jednego przykladu wyroku ktory potwierdzałby taką tezę. Twierdzą, ze sądy nie są niezalezne bo proces powolywania sedziow jest polityczny. Naprawdę? Wszedzie na swiecie jest to proces polityczny zatem wszystkie sady nie są niezalezne.

Zatem w konkluzji poproszę o przyklad wyroku sadu wysterowany przez Naczelnika.
                          • europitek Re: Nie ma takiej opcji, byś rozumiał szczegóły 08.11.21, 05:01
                            felusiak1 napisał:
                            > Taki dyktator i nie może przepchnąc projektu.

Można też dodać, że nie jest w stanie "załatwić" nazwania w Warszawie ulicy imieniem swego brata bliźniaka, który zginął w czasie podróży służbowej jako głowa państwa.
                            Ciekawe też - skoro to taki wszechmocny dyktator - dlaczego mianował "Szufladę" Grodzkiego na szefa Senatu. Po co mu była Izba Dyscyplinarna skoro mógł kazać "pomacać pałeczką" wszystkich nieposłusznych sędziów. A już szczególnie dziwne jest, że niejaka Lempart łazi z bandą bab po Warszawie i każe Wielkiemu Dyktatorowi "wypier..lać", a on nic. Nie czepiam się, że jej nie "zapuszkował" w podziemiach Cytadeli, ale mógłby okazać swoją potęgę i dyktatorstwo chociaż przez nakaz wlepienia jej mandatu za cokolwiek. Choćby za to, że żyje.

Wyższa izba parlamentu permanentnie sabotuje działanie rządu PiS, a Wielki Dyktator nie przejechał ich czołgami, nie zbombardował F-16, ani nawet nie kazał rozpędzić wojskom terytorialnym, które są pod komendą jego człowieka. Tusk jeszcze żyje i włóczy się po kraju grzmiąc wszem i wobec jaki to ten Kaczor jest kaczkowaty... a ten Kaczor nic. Żeby chociaż jakiś piorun wymodlił na taki tuskowy spęd lub jedynie deszcz. A tu nic!
    • boomerang Re: Sredniacy 06.11.21, 21:43
      > A wiec sredniacy - do dziela. A politycy - popierajcie sredniakow.

Zawracasz wodę kijkiem, bo dzieje się akurat na odwrót.
    • yabbaryt Re: Sredniacy 06.11.21, 21:59
      'Juz raz byl system komunistyczny, ktory dal dolowi spoleczenstwa szanse i sie skonczyl katastrofa gospodarcza.' Jeżeli uważasz że PRL za państwo robotniczo-chłopskie gdzie biedota miała władzę... to można cie uznać za kolejną ofiare propagandy komunistycznej.
      PRL i reszta obozu komunistycznego to był obszar gdzie próbowano za pomoca terroru zaprowadzic utopię społeczną z wiadomym skutkiem.
      • felusiak1 Re: Sredniacy 06.11.21, 23:15
        PRL to byl obszar gdzie za pomocą terroru kasta utrzymywala sie przy wladzy co bylo jej celem.
        • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 06.11.21, 23:43
          gdzie lud ustami swych reprezentantów spijał szampana i żarł kawior, czy jakoś tak
          • boomerang Re: Sredniacy 07.11.21, 00:34
            lud dostawał żywego karpia na święta, a karp to była ryba ze stołów przedwojennych hrabiów
            • senioryta13 Re: Sredniacy 08.11.21, 00:19
              boomerang napisał:
              > lud dostawał żywego karpia na święta, a karp to była ryba ze stołów przedwojennych hrabiów

a w Hameryce karpia nie jedza, bo blotem podobno czuc.
              swieta tuz, tuz, dla Polakow jak zwykle trudna decyzja.
          • europitek Re: Sredniacy 08.11.21, 05:06
            > gdzie lud ustami swych reprezentantów spijał szampana i żarł kawior, czy jakoś
            > tak

A nigdy nie obalałeś w bramie "Napoleona" pod czarny kawior? Ja przez to znielubiłem go do cna i od wielu lat nie biorę tego świństwa do ust.
            • a.jej.rkoniak Re: Sredniacy 08.11.21, 05:25
              kiedyś w Wiedniu był taki bar niedaleko Opery, podawali tylko francuskiego szampana i ruski kawior
              płacił przedstawiciel firmy z którą mieliśmy zrobić interes
              ale od dzieciństwa nie cierpię kawioru, był drogi ale dostępny w Polsce
              w domu były jakieś imieniny i kolega mamy przyniósł trochę
              obrzydliwie tłuste i słone, do tej pory nie cierpię wędzonych węgorzy, jedynie łosoś mi przez gardło przechodzi.
              W 1988 mama przyjechała do nas i przywiozła 2.5 l jasia wędrowniczka, po prawie 30 latach oddałem córce. Mam jakiś koniak w domu, ale użyty bodaj raz.
              "Czarny kawior" to cała rodzina lubi, mocnych trunków nikt nie pije. Piwo, wino. Flaszkę wina rozpijamy z małżą przez 3 dni.
              Ostatnie ekscesy alkoholowe to były podczas studiów, tak zwana chemia stosowana ;-)
              • felusiak1 Re: Sredniacy 08.11.21, 07:01
                W moich stronach nazywaliśmy ten przysmak szynką kaszana czgyba, ze chodzi o cwaniaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka