borrrka 26.01.22, 22:44 Medina-Yalla kompis ft Ma-Tinz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buldog2 Re: Muzyka skandynawska - Yalla kompis! 26.01.22, 22:53 Poszedł w cholerę. W wątku Kirka masz to do dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Muzyka skandynawska - Yalla kompis! 27.01.22, 06:04 co tam muzyka St. Paul’s Cathedral: The Baroque Wonder (Waldemar Januszczak Documentary) | Perspective Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Muzyka skandynawska - Yalla kompis! 27.01.22, 12:28 boavista4 napisał(a): > co tam muzyka Ciekawy filmik. Do Londynu mam ogromny sentyment - byla to moja pierwsza zachodnia stolica i w oglole pierwsze miasto na Zachodzie, ktore zwiedzilem. Tak wiec poznawanie zarowno "demoludow" jak i Zachodu rozpocznyalem przez przypadek od najciekawszych miast (Budapeszt, Londyn), chociaz planowalem inaczej - chcialem zaczac od Berlina Wschodniego i od Kopenhagi. Los zamiary te "skorygowal" na lepsze, tak moge stwierdzic po latach. Byl wtedy rok 1976 i atmosfera Londynu miala jeszcze sporo wspolnego z okresem stosunkowo niedawnej "Beatlemanii" i "Swinging Sixties". Katedra sw. Pawla, o ile dobrze pamietam, zostala odbudowana po wielkim pozarze, w roku bodajze 1666. Zmieniajac kontynent i czas, okazuje sie, ze 17-cie sposrod 20-tu najwyzszych obecnie budynkow w New Yorku wybudowano po roku 2001, Empire State Building jest obecnie na miejscu 7-mym, a Chrysler Building na miejscu 12-tym. Sporo tych budynkow jest niezwykle waskich - pewnie nawiazanie do tradycji Amsterdamu majacego niektore stare kamienice bardzo waskie. Na 21-szym miejscu pod wzgledem wysokosci znajduje sie taki oto wiezowiec. en.wikipedia.org/wiki/List_of_tallest_buildings_in_New_York_City#/media/File:220_CPS_fr_9th_Av_jeh.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Samarkanda 27.01.22, 09:35 ВИА "Ялла" - "Учкудук" (1982) Yalla kompisar, to jednoznacznie link szwedzki. Ale szybko uświadomiłem sobie, że pierwszy kontakt z tym zwrotem miałem strasznie dawno, w bratskiej Samarkandzie. Tak nazywał się uzbecki zespół ... rockowy. Były czasy - moj adres Sowieckij Sojuz:) PS. Yalla w Rinkeby svenska znaczy tyle co radzieckie "dawaj". Alle i "cześć" też. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Muzyka skandynawska - Yalla kompis! 28.01.22, 22:46 www.arte.tv/de/videos/093680-000-A/pink-floyd-delicate-sound-of-thunder/ Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Geneza wątku 29.01.22, 09:42 Ponieważ mamy w Bolandzie szczyt epidemii, siłą rzeczy pracuję, jak mawiają ruskojęzyczni, na udalionkie. Między telekonferencjami oglądam telewizję i obejrzałem taki szwedzki film o muzułmańskim środowisku kryminalnym Sztokholmu. Zdumiewające, że w kraju politycznej poprawności mógł powstać, bo nawet jeśli jeszcze nie gangster na początku odcinka, to na końcu już owszem, tak. W zasadzie uczciwych muzułmanów w kraju Kallego Andersona nie ma. Sam Kalle zresztą złodziejowaty. Po sprawiedliwości. Ale przekaz jasny: multi kulti poszło się je..ć. Odpowiedz Link Zgłoś