Dodaj do ulubionych

List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ

02.06.22, 05:34
Nie tak dawno świat obiegła informacja o rezygnacji z funkcji ambasadora Rosji przy ONZ Borysa Bondariewa, w proteście przeciw wojnie Rosji na Ukrainie. Kilka dni temu, z Moskwy zaczęły dochodzić informacje, że wściekły Putin, zarządził czystki w całym ruskim MSZ-ecie, aby wykluczyć dalsze tego typu przypadki.

Niżej cała treść listu, który z okazji rezygnacji Bondariew wysłał do The Associates Press. Przetłumaczony przez Google Translate, bo jest zbyt długi aby tłumaczyć go osobiście. Oryginał w j. angielskim pod linkiem zamieszczonym pod tłumaczeniem

PEŁNE TŁUMACZENIE

„Nazywam się Boris Bondarev, w MSZ Rosji od 2002 roku, od 2019 do chwili obecnej – radca Misji Rosyjskiej przy Biurze ONZ w Genewie.

Przez dwadzieścia lat mojej kariery dyplomatycznej widziałem różne zwroty naszej polityki zagranicznej, ale nigdy nie wstydziłem się swojego kraju tak bardzo, jak 24 lutego br. Agresywna wojna, którą Putin rozpętał przeciwko Ukrainie, a właściwie przeciwko całemu światu zachodniemu, jest nie tylko zbrodnią przeciwko narodowi ukraińskiemu, ale być może także najpoważniejszą zbrodnią przeciwko narodowi Rosji, z grubą literą Z przekreśloną wszystkie nadzieje i perspektywy dostatniego wolnego społeczeństwa w naszym kraju.

Ci, którzy wymyślili tę wojnę, chcą tylko jednego – pozostać przy władzy na zawsze, mieszkać w pompatycznych, pozbawionych smaku pałacach, pływać na jachtach porównywalnych tonażem i kosztami całej rosyjskiej marynarki wojennej, ciesząc się nieograniczoną władzą i całkowitą bezkarnością. Aby to osiągnąć, są gotowi poświęcić tyle żyć, ile potrzeba. Tysiące Rosjan i Ukraińców już za to zginęło.

Z przykrością muszę przyznać, że przez te dwadzieścia lat poziom kłamstwa i nieprofesjonalizmu w pracy MSZ cały czas wzrasta. Jednak w ostatnich latach stało się to po prostu katastrofalne. Zamiast bezstronnych informacji, bezstronnej analizy i trzeźwych prognoz, pojawiają się propagandowe klisze w duchu sowieckich gazet z lat 30. XX wieku. Zbudowano system, który sam się oszukuje.

Minister Ławrow jest dobrą ilustracją degradacji tego systemu. W ciągu 18 lat z profesjonalnego i wykształconego intelektualisty, którego wielu kolegów darzyło tak wielkim szacunkiem, stał się osobą, która nieustannie publikuje sprzeczne oświadczenia i grozi światu (czyli Rosji także) bronią jądrową!

Dziś w MSZ nie chodzi o dyplomację. Chodzi o podżeganie do wojny, kłamstwa i nienawiść. Służy interesom nielicznych, bardzo nielicznych, przyczyniając się tym samym do dalszej izolacji i degradacji mojego kraju. Rosja nie ma już sojuszników i nie można winić nikogo poza jej lekkomyślną i źle przemyślaną polityką.

Studiowałem dyplomację i jestem dyplomatą od dwudziestu lat. Ministerstwo stało się moim domem i rodziną. Ale po prostu nie mogę już dłużej uczestniczyć w tej krwawej, świadków i absolutnie niepotrzebnej hańbie.

www.newsweek.com/read-putin-official-boris-bondarevs-scathing-resignation-letter-1709256
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 05:48
      On był senior dyplomat a, nie ambasador. Musiał zabrać ze sobą dużo ciekawych informacji i przywiązanie do zachodniego luksusu. Ciekawe ile to kosztowało.
      • bmc3i Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 05:51
        boavista4 napisał(a):

> On był senior dyplomat a, nie ambasador. Musiał zabrać ze sobą dużo ciekawych i
        > nformacji i przywiązanie do zachodniego luksusu. Ciekawe ile to kosztowało.

Do Rosji przypuszczam ze już nie wrócił, bo pewno skończyłby jak Pieńkowski.
        • felusiak1 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 09:27
          Jak zwykle śmierdziel nie potrafi przyznać się do błędu.
    • felusiak1 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 05:49
      no proszę, radca Misji Rosyjskiej przy Biurze ONZ w Genewie stał sie dla bumcyka ambasadorem.
      Niedługo plutonowy stanie sie generalem.
      • tuttifrutti1234 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 09:54
        felusiak1 napisał:

> no proszę, radca Misji Rosyjskiej przy Biurze ONZ w Genewie stał sie dla bumcyk
        > a ambasadorem.
        > Niedługo plutonowy stanie sie generalem.
        >

tylko ty pozostaniesz do usranej śmierci pospolitym trollem
        • boavista4 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 18:31
          fELUS MA ABSOLUTNA RACJE. Ten pan radca musial dobrze skalkulowac.
          • tuttifrutti1234 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 20:24
            boavista4 napisał(a):

> fELUS MA ABSOLUTNA RACJE. Ten pan radca musial dobrze skalkulowac.

a kto jest ten senior dyplomata?
            Ten termin jest w Polsce nieznany.
            • bmc3i Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 22:17
              tuttifrutti1234 napisał(a):

> boavista4 napisał(a):
              >
              > > fELUS MA ABSOLUTNA RACJE. Ten pan radca musial dobrze skalkulowac.
              >
              >
              > a kto jest ten senior dyplomata?
              > Ten termin jest w Polsce nieznany.

Nieznany bo to nie jest żadne stanowisko. W Stanach co chwile uzywa sie podobnych konstrukcji, senior offcer, senior executive, senior level manager, etc. Co oznacza zwyczajnie wyzszy rangą xx. Felusiak nie ma nic do powiedzenia na temat, bo to nie jest temat o ktorym może doinformowac sie na Parlerze i innych forach MAGA/QAnon, niebma tu nic o Bideni/Harris, wiec przeszkadza mu ambasador, mimo ze w tekscie tlumaczenia ma jak wół radca.
    • jorl9 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 18:35
      bmc3i napisał:

> Nie tak dawno świat obiegła informacja o rezygnacji z funkcji ambasadora Rosji
      > przy ONZ Borysa Bondariewa, w proteście przeciw wojnie Rosji na Ukrainie. Kilka
      > dni temu, z Moskwy zaczęły dochodzić informacje, że wściekły Putin, zarządził
      > czystki w całym ruskim MSZ-ecie, aby wykluczyć dalsze tego typu przypadki.

Jakby nie obcinali dostepu do rosyjskego netu to by Swiat obiegala od paru miesiecy wiadomosc oficjeli rosyjskich opowiadajacych jak to wszelcy mozliwi dyplomatyczni przedstawiciele Rosji na Zachodzie sa ciagle nagabywani prze sluzby zachodnie aby przeszli na Dobra (Zla?) Strone Mocy. Tak sa upierdliwi jak najlepsi handlarze obwozni, zaczepiani sa wszyscy. Obiecuja jakies gory albo gorki zlota za to przejscie i jak widac u jednego sie udalo.
      Skasowal. Ciekawe czy mu starczy do konca zycia czy bedzie kiedys na socjalu bo mu sie jego gorka zlota skonczy.
      • bmc3i Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 19:15
        jorl9 napisał(a):

> bmc3i napisał:
        >
        > > Nie tak dawno świat obiegła informacja o rezygnacji z funkcji ambasadora
        > Rosji
        > > przy ONZ Borysa Bondariewa, w proteście przeciw wojnie Rosji na Ukrainie.
        > Kilka
        > > dni temu, z Moskwy zaczęły dochodzić informacje, że wściekły Putin, zarz
        > ądził
        > > czystki w całym ruskim MSZ-ecie, aby wykluczyć dalsze tego typu przypadki
        > .
        >
        >
        > Jakby nie obcinali dostepu do rosyjskego netu to by Swiat obiegala od paru mies
        > iecy wiadomosc oficjeli rosyjskich opowiadajacych jak to wszelcy mozliwi dyplom
        > atyczni przedstawiciele Rosji na Zachodzie sa ciagle nagabywani prze sluzby zac
        > hodnie aby przeszli na Dobra (Zla?) Strone Mocy.

A kto obcina dostep do rosyjskiego internetu? Ja nie mam z tym najmniejszego problemu, nawet bez uciekania sie do pomocy VPN
        • jorl9 Re: List rezygnacyjny Rus ambasadora przy ONZ 02.06.22, 19:35
          bmc3i napisał:

> A kto obcina dostep do rosyjskiego internetu? Ja nie mam z tym najmniejszego pr
          > oblemu, nawet bez uciekania sie do pomocy VPN

Jak to, RT i inne po niemiecku ktore niedawno moglem widziec teraz nie ma dostepu. U mnie w Niemczech. Tylko mam dostep do rosyjskojezycznych, te widze u mnie. Ale w Polsce np. i rosyjski RT jest blokowany, wiecej jak w Niemczech. W Grecji tez rosyjski RT jest blokowany, bylem niedawno na kajakach na Milos, widzialem.

Ale chodzi o cos innego drogi bmc. Slyszales o tym w Twoich szczekaczkach jak to Twoi biegaja kolo dyplomatow rosyjskich i namawiaja ich na przejscie na, jak wyzej, Dobra (?) Strone Mocy czy nie slyszales?
          No jak?
          • felusiak1 Niemiecki RT działa 02.06.22, 20:46
            de.rt.com/
            Zalogowałem się we Frankfurcie przez VPN i bez problemu RT zadzialało
            • jorl9 Re: Niemiecki RT działa 02.06.22, 21:58
              A ja mam ta jak Twoj link klikne drogi f1:

To z mojego smartfona ale na iMacu tez tak mam.

Ale fakt jest chyba jedna mozliwosc wejsc na RT De ale nie ta co podajesz.

Ale sputnikow juz nie ma.

Zreszta nawet juz nie probuje, wchodze na rosyjskie wersje, mam skierowana na Rosje wiadomosci, bardziej interesujace mnie.

I jak wyzej w Polsce wiecej blokuja, w Grecji tez.
              • bmc3i Re: Niemiecki RT działa 02.06.22, 22:21
                Komisja UE calkowicie zablokowala Sputnika i RT nacyerenie calej Unii w ramach sankcji i za szerzenie kłamliwej propagandy.
                • jorl9 Re: Niemiecki RT działa 02.06.22, 22:31
                  bmc3i napisał:

> Komisja UE calkowicie zablokowala Sputnika i RT nacyerenie calej Unii w ramach
                  > sankcji i za szerzenie kłamliwej propagandy.

Zawsze cenzorzy tak gadaja, przeciez niech klamliwa propaganda jest prostowana przez prawdomownego przeciwnika.Nie jest to lepsze?
                  OK, nie jest. Ale dlatego nie wiesz drogi bmc ze Twoi agenci biegaja jak handlarze domokrazcy dookola rosyjskich urzednikow bedacych za granica na placowkach aby ich namowic na to co tej jedne zrobil. Obiecujac gory zlota.
                  O tym od miesiecy RT i Sputnik mowi, teraz jeden sie zlakomil. Ten ktory pokazales.
                  Nie byloby ta cala prawda interesujaca i ustawiajaca ta sprawe w rzeczywistym swietle? A tak to przez cenzure nie wie sie tego.
                  No chyba ze Ty bmc wiedziales. To powiedz, pytalem juz.
                • felusiak1 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 00:29
                  Nie ma najmniejszego problemu z dostępem do RT w Unii. Trzeba sobie kupić VPN.
                  Nord VPN kosztuje 70 euro za 2 lata, 2.89 miesięcznie.
                  A tu sputnik po niemiecku snanews.de/
                  • stavros2002 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 12:12
                    jest też sputnik angielsku

twitter.com/Sputnik_Not
                  • jorl9 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 14:27
                    felusiak1 napisał:

> Nie ma najmniejszego problemu z dostępem do RT w Unii. Trzeba sobie kupić VPN.
                    > Nord VPN kosztuje 70 euro za 2 lata, 2.89 miesięcznie.

Chodzi o crnzure noe od dostep. Mam dostep pi rosyjsku, tego w Niemczech nie blokuja, jak zaczna to zajme sie VPNem
                    > A tu sputnik po niemiecku snanews.de/
                    >
                    >
                    To masz co ja z Twojego linka widze. Ostatnia wiadomosc 3marzec
                    • felusiak1 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 18:50
                      Spróbuj ten
                      • jorl9 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 19:18
                        felusiak1 napisał:

> Spróbuj ten

To samo, nie idzie. Cenzura

Ale jeszcze raz, ida rosyjskie:

russian.rt.com
                        ria.ru
                        news-front.info
                        Wszystkie po rosyjsku, mi starczy.
                        Jak te u mnie w Niemczech zablokuja zajeme sie VPNem ale dopiero wtedy.
                        • felusiak1 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 20:05
                          Masz na kórvy a nie masz drobnych na wolność?
                          • jorl9 Re: Niemiecki RT działa 03.06.22, 20:24
                            felusiak1 napisał:

> Masz na kórvy a nie masz drobnych na wolność?
                            >

Ciagle nie dociera f1? I tak wole czytac wiadomosci z Rosji te po rosyjsku. Bo rosyjskie na Niemcy np. sa troche inne, napewno poruszaja sprawy tez niemieckie a to ja nie potrzebuje z Rosji wiedziec. Tu mieszkam i wiem, do tego Rosji nie potrzebuje.
                            Ale co Rosjanie nadaja na Rosje jest dla mnie duzo ciekawsze, nawet jakbym mial nieblokowanie po niemiecku bym czytal te rosyjskie na Rosje. Co najmniej najpierw albo nawet tylko.
                            I jak wyzej rosyjskich mi nie blokuja. W Niemczech conajmniej. W Polsce jak jestem, w hotelach to widze ze sa blokowane i te po rosyjsku ale wtedy i tak mam co innego do roboty jak czytac wiadomosci. Sex, restauarcje, disco wtedy.
                            Ale rejestruje ze cenzura jest.
                            Twoje rady czyli Twoje linki jak sam widzisz mozesz o kant d... rozbic, w Niemczech nie funkcjonuja nawet jak z Twoich VPNeme sie rejestrujesz z Frankfurtu i dziala u Ciebie. Screenshoty wysylalem.

Dotarlo f1?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka