Dodaj do ulubionych

Batalion "Monaco"

18.10.22, 14:42

Tak tworzy się wiarygodność przekazu, a więc nie tylko "banderowski" (jak chcą radzieccy) batalion/pułk Azow.
Dość głośne w Ukrainie są ostatnio reportaże o batalionie Monaco.
Trochę się zastanawiałem, czy zamieszczać, bo radzieckie trolle wykorzystają na rzecz sowka...
Ale ta krytyka oligarchów, to też nowa Ukraina.
Lepsza.

I tu widać, że Ukraińcy potrafią być samokrytyczni.
Bo "batalion Monaco", to ukraińscy ekspaci na Lazurowym Wybrzeżu.
Miliarderzy ukraińscy, ich współpracownicy i dzieci spędzają czas wojny w Monako i Nicei, a jeśli nie we własnych willach, to w luksusowych hotelach i na jachtach.
Bo krajowe "służby zaopatrzeniowe" sprawnie dostarczają środków płatniczych swym najlepszym reprezentantom..

I nie myślę, że chłopaki z pierwszej linii frontu tym razem im zapomną i wybaczą.
Ton reportażu raczej na to nie wskazuje.
Niestety dysponuję jedynie wersją ukraińską, ale i tak kozik w karmanie się otwiera.

Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Batalion "Monaco" 19.10.22, 00:47
      kto ci to podrzucił trollu? tak samo ci to w ręce wpadło? tyle tego szajsu w necie a kacap od razu znajdzie to, czego szukał, ot swołocz z tego borrkił
    • senioryta13 Re: Batalion "Monaco" 19.10.22, 10:26
      borrrka napisał:
      > I nie myślę, że chłopaki z pierwszej linii frontu tym razem im zapomną i wybaczą.

no, wreszcie do ciebie zaczyna docierac...
      • tapatik Re: Batalion "Monaco" 19.10.22, 21:18
        senioryta13 napisał:

> borrrka napisał:
        > > I nie myślę, że chłopaki z pierwszej linii frontu tym razem im zapomną i
        > > wybaczą.
        >
        > no, wreszcie do ciebie zaczyna docierac...

wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-zona-dmitrija-pieskowa-wyjechala-do-izraela-jest-objeta-sank,nId,6355532
        A nie, czekaj, to nie ukraińscy oligarchowie.
        • senioryta13 Re: Batalion "Monaco" 20.10.22, 08:50
          tapatik napisał:
          > A nie, czekaj, to nie ukraińscy oligarchowie.

to do kogo masz pretensje ?
          borrrka doskonale wie o czym mowi, tylko do niektorych jeszcze nie dotarlo.
          • tapatik Re: Batalion "Monaco" 20.10.22, 16:59
            senioryta13 napisał:

> tapatik napisał:
            > > A nie, czekaj, to nie ukraińscy oligarchowie.
            >
            > to do kogo masz pretensje ?

A kto powiedział, że ja mam pretensje?

> borrrka doskonale wie o czym mowi, tylko do niektorych jeszcze nie dotarlo.

To może napisz wprost, o co ci chodzi, bo do mnie nie dotarło.
            • senioryta13 Re: czytaj kilkakrotnie 22.10.22, 09:27
              tapatik napisał:
              > To może napisz wprost, o co ci chodzi, bo do mnie nie dotarło.

wystarczy przyczytac posty borrrki, ty kilkakrotnie, ale nie jest gwarantowane , ze jednak cos do ciebie dotrze.
              • tapatik Re: czytaj kilkakrotnie 22.10.22, 14:43
                Czyli nie potrafisz wytłumaczyć o co ci chodzi.
                Szkoda, liczyłem na ciekawą dyskusję.
                • senioryta13 Re: czytaj kilkakrotnie 23.10.22, 08:57
                  przeczytaj wszystkie posty borrrki.

Postep:
                  "Zełenski zaznaczył jednak, że "każda wojna kończy się dyplomacją".
                  wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29058613,wolodymyr-zelenski-postawil-warunek-ws-rozmow-z-rosja-obwinia.html#s=BoxOpImg1
                  • tapatik Re: czytaj kilkakrotnie 23.10.22, 16:54
                    senioryta13 napisał:

> przeczytaj wszystkie posty borrrki.

Nie mam problemów z wypowiedziami Borrki, tylko z twoimi aluzjami.

> Postep:
                    > "Zełenski zaznaczył jednak, że "każda wojna kończy się dyplomacją".

"Jeśli Rosjanie chcą rozmów, to muszą oddać nam nasze terytorium - mówił w wywiadzie dla kanadyjskich telewizji prezydent Ukrainy"
                    O, ten fragment jest ważny.
                    Jak się uda Rosjan wywalić z Ukrainy, to dopiero wtedy będzie można z nimi cokolwiek negocjować.
                    • szwampuch58 Re: czytaj kilkakrotnie 23.10.22, 20:22
                      Te "wywalanie" to dalszy ciag wojny,tysiace dramatow ludzkich.
                      Dlaczego odrzucasz zawieszenie broni i nagocjacje o odwrocie putlera?
                      Tego banderowca kompletnie nie rozumiem,czego chce ,dlaczego rozlewu krwi?
                      • tapatik Re: czytaj kilkakrotnie 23.10.22, 20:43
                        Jestem jak najbardziej za zawieszeniem broni i negocjacjami, ale jednym z warunków ma być bezwzględne oddanie Ukrainie terenów zagrabionych po 2014 roku, a na to się nie zanosi.
                        No i jeszcze powrót Ukraińców wywiezionych do Rosji.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29059838,ukraina-rosjanie-porwali-anje-i-wywiezli-pod-moskwe-do-nowej.html
                • senioryta13 Re: czytaj kilkakrotnie 23.10.22, 11:12
                  czy rozowe okulary zaczynaja spadac ?
                  next.gazeta.pl/next/7,150859,29058670,jeden-z-najbogatszych-ukraincow-aresztowany-mial-dostarczac.html#s=BoxOpImg1
    • szwampuch58 Re: Batalion "Monaco" 19.10.22, 16:04
      Po jakiego"wuja" amerykanie dzisiaj bija piane?
       Północnoamerykańskie Dowództwo Obrony Powietrznej namierzyło i przeprowadziło rosyjskie samoloty, które weszły w międzynarodową przestrzeń powietrzną. Amerykanie zaznaczają, że bombowce Tu-95 formalnie nie naruszyły przestrzeni powietrznej USA ani Kanady, nie ma mowy o "zagrożeniu", ani "prowokacji".
    • senioryta13 Re: zapamietaj sobie: 20.10.22, 09:30
      art. 117 §3 Kodeksu karnego:
      Kto publicznie nawołuje do wszczęcia wojny napastniczej lub publicznie pochwala wszczęcie lub prowadzenie takiej wojny, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
      • tapatik Re: zapamietaj sobie: 20.10.22, 21:44
        senioryta13 napisał:

> art. 117 §3 Kodeksu karnego:
        > Kto publicznie nawołuje do wszczęcia wojny napastniczej lub publicznie pochwala
        > wszczęcie lub prowadzenie takiej wojny, podlega karze pozbawienia wolności od
        > 3 miesięcy do lat 5.

fiutin do pierdla? :-)
    • borrrka Będzie inaczej 20.10.22, 09:52
      Ukraińska publicystyka bardzo krytycznie odnosi się do osób, przede wszystkim mężczyzn, unikających w luksusowych warunkach aktywnej obrony Kraju.
      Jeszcze bardziej jednoznaczne są komentarze pod filmem na Youtube.

Dla mnie to znak, że naszym Sąsiadom uda sie rozprawić z korupcją i po zwycięstwie nad rosją będzie to inny Kraj.
      Front, to jedno, ale skuteczna odbudowa Ukrainy wymaga odejścia od systemu oligarchii i oni to właśnie robią.
      Bo Igorowi z Dniepro i Oksanie z Kijowa nie da się już
      powiedzieć, iż donbascy miliarderzy z to sól Narodu Ukraińskiego!
    • szwampuch58 Re: Batalion "Monaco" 20.10.22, 20:51
      W bylej NRD poszedl z dymem "hotel"dla ukrainskich emigrantow wojennych....robota AfD?
      • vermieter Re: Batalion "Monaco" 20.10.22, 23:08
        szwampuch58 napisał:

> W bylej NRD poszedl z dymem "hotel"dla ukrainskich emigrantow wojennych....robo
        > ta AfD?
        >

wszystko wskazuje na strażaka-piromana
      • petronella.kozlowska Re: Batalion "Monaco" 22.10.22, 14:06
        szwampuch58 napisał:

> W bylej NRD poszedl z dymem "hotel"dla ukrainskich emigrantow wojennych....robo
        > ta AfD?
        >

I MSW Faeser pojechała na miejsce zbrodni, podczas gdy tam nikt nie zginął.
        W Ludwigsburgu Somalijczyk zabił dwóch Niemców, bo przyjaciółka go opuściła i pan był sfrustrowany.

• vermieter Re: Batalion "Monaco" 23.10.22, 11:08
          twoim zdaniem Afrykanin nie ma prawa do głębszych uczuć? wiesz ile frauenhäuser było w Niemczech zanim kolebka ludzkości zaczęła przybywać?
          • petronella.kozlowska Re: Batalion "Monaco" 23.10.22, 19:56
            nie wiem.

In den 1990er Jahren stieg der Anteil von Migrantinnen unter den Bewohnerinnen der Frauenhäuser an und ist seitdem in den Großstädten, vor allem in Berlin, hoch. Mitte bis Ende der 90er Jahre betrug der Anteil der Migrantinnen zum Beispiel in einem Berliner Frauenhaus 60 bis 80 Prozent.[29] Bundesweit sind etwa 40 Prozent der in den 350 Frauenhäusern Schutz suchenden Frauen Migrantinnen (Stand: 2012).[30] Fraue
    • borrrka Post nie zniknął wbrew forumowej czekistce:) 22.10.22, 09:00

Ukraińska krytyka oligarchów jest cennym zjawiskiem.
      Naród uświadamia sobie szkodliwą rolę tych pasożytów, mentalnie należących do sowka.
      I nie wybaczy.
      • tapatik Re: Post nie zniknął wbrew forumowej czekistce:) 22.10.22, 14:58
        Zastanawiam się, co będzie po wojnie, czy coś się zmieni. Obecnie Ukraina ma opinię bardzo skorumpowanego kraju.
        Swojego czasu była głośna sprawa nastolatki - adoptowanej córki jakiegoś oligarchy - która doprowadziła do wypadku samochodowego i kogoś zabiła. Na początku były głosy, że sprawa zostanie zamieciona pod dywan.
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,22543565,corka-ukrainskiego-oligarchy-rozjechala-5-osob-uniknie-kary.html
        Dostałą 10 lat, ale ne mogę się doczytać, czy wyrok uprawomocnił się.
        kresy24.pl/charkow-10-lat-wiezienia-za-spowodowanie-wypadku-w-ktorym-zginelo-6-osob/
        • borrrka Korupcja wynika z ruskich wpływów - to import 22.10.22, 15:58
          A te będą po wojnie dużo mniejsze.
          Więc korupcja też.
          Europeizacja gospodarki, odejście od oligarchii, to prosta droga do zmniejszenia korupcji.

Wreszcie zwycięstwo da (tak sądzę) szansę pewnej odnowy moralnej i tego bym nie lekceważył.
          Żeby zrozumieć te mechanizmy, przyjmijcie jako tezę wyjściową, iż Ukraińcy są bardzo podobni do Polaków - ani lepsi, ani gorsi.
          Więc szansa poprawy jest.
          • borrrka PS. Kijów przekroczył Rubikon 22.10.22, 16:07
            Ma miejsce pewne przewartościowanie - już nie kasa jest najważniejsza.
            To jest czarno-białe.
            Walka o wszystko bez wątpliwości moralnych.
            Sam jestem trochę zdziwiony postawą znajomych Ukraińców.
            To jakiś wyższy poziom.
            • mateusz572 Re: PS. Kijów przekroczył Rubikon 22.10.22, 18:55
              borrrka napisał:

> Ma miejsce pewne przewartościowanie - już nie kasa jest najważniejsza.
              > To jest czarno-białe.
              > Walka o wszystko bez wątpliwości moralnych.
              > Sam jestem trochę zdziwiony postawą znajomych Ukraińców.
              > To jakiś wyższy poziom.

Możesz trochę przybliżyć ? Co to znaczy ten wyższy poziom ?
              • borrrka Zaangażowanie patriotyczne 22.10.22, 20:22
                W stylu "nie mamy wyjścia, walczymy do skutku".
                Nie było tego dawniej.
                • krzy-czy Re: Zaangażowanie patriotyczne 23.10.22, 10:19
                  ....do skutku..
                  tzn. aż wszzystkich nas wyrezają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka