Dodaj do ulubionych

Alaska - amerykańska Syberia

20.01.23, 22:09
pl.m.wikipedia.org/wiki/Alaska
- ruskie wyszły na tym jak Zabłocki na mydle.mityczna kraina za młody rozczytywałem się w książka J Londona. Z Alaska przede wszystkim kojarzy się gorączka złota z końca XIX w . Brak w niej tez.. mój pradziadek ze swoim ojcem. Poszczęściło im się i znaleźli złoto . Cześć kruszcu przesłali rodzinie w Polsce . Pradziad sfinansował sobie ekwipunek i wyruszył na wojnę a ścisłej włączył się w powstanie wielkopolskie oraz wojnę polsko bolszewicka . Potem otworzył piekarnie w czasie wojny skonfiskowali mu ja Niemcy a potem Rosjanie - o tyle dobrze ze został zdegradowany do zwykłego robotnika prapradziadek znow wyemigrował natomiast pradziadkowi się to nie udało . Cześć złota smchowal na czarna godzinę . Za te złoto kupił pod Poznaniem kilka działek które odziedziczyli potomni. Mnie tez się cos niecos się Skapnęło. Złoto Alaski po dziś dzień mojej rodzinie procentuje
Obserwuj wątek
    • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 20.01.23, 22:14
      Klimat tam surowy zima trwa tam od 6 miesięcy na południu tego stanie do nawet 9 na północy i zachodzie. Głupie Ruskie myślały ze tu nic niema a tu tymczasem jest ropa gaz miedź złoto i różne metale w tym szlachetne . Bogata to ziemia złe to dla ludzi o silnym zdrowiu i kondycji fizycznej. Nie każdemu taki surowy klimat odpowiada władze stanu robią co mogą by zwiększyć osadnictwo. Nie ma tam Orawie żadnych podatków a na dodatek każdemu śmiałkowi który zechce osiąść na stałe co miesiąc wypłaca 2 tys Dolarów . Może jeszcze die skuszę śle nie wiem czy nie jestem na to już za stary a rocznikowo to już 45…,
      • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 20.01.23, 22:32
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Klimat tam surowy zima trwa tam od 6 miesięcy na południu tego stanie do nawet
        > 9 na północy i zachodzie. Głupie Ruskie myślały ze tu nic niema a tu tymczasem
        > jest ropa gaz miedź złoto i różne metale w tym szlachetne . Bogata to ziemia zł
        > e to dla ludzi o silnym zdrowiu i kondycji fizycznej. Nie każdemu taki surowy k
        > limat odpowiada władze stanu robią co mogą by zwiększyć osadnictwo. Nie ma tam
        > Orawie żadnych podatków a na dodatek każdemu śmiałkowi który zechce osiąść na s
        > tałe co miesiąc wypłaca 2 tys Dolarów . Może jeszcze die skuszę śle nie wiem c
        > zy nie jestem na to już za stary a rocznikowo to już 45…,

Mozesz też czasowo. Na statku rybackim tam popływasz przez 6 mcy, 15k na miesiac do rączki wpadnie - tyle placili w 2006 roku - i jesteś gościu ustawiony, na nastepne pół roku na cieplej i słonecznrj wysepce karaibskiej.

• oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 20.01.23, 22:46
          Może moje dzieci się na to zdecydują ….
          • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 20.01.23, 23:33
            oszol-lom-z-rm napisał:

> Może moje dzieci się na to zdecydują ….

Tylko wspomnij im, że ślina zamarza zanim wypluta upadnie na pokład.

• vermieter Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 01:12
              bmc3i napisał:

> Tylko wspomnij im, że ślina zamarza zanim wypluta upadnie na pokład.
              >

uryna też zamarza zanim doleci do ziemi,
              na statku plujemy z wiatrem, nigdy pod wiatr
              • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 01:37
                vermieter napisał(a):

> bmc3i napisał:
                >
                > > Tylko wspomnij im, że ślina zamarza zanim wypluta upadnie na pokład.
                > >
                >
                >
                > uryna też zamarza zanim doleci do ziemi,
                > na statku plujemy z wiatrem, nigdy pod wiatr

Usiłowałem być delikatny.
                • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 09:11
                  Wiem ze na Syberii zamarzają rzęsy i smarki w nosie na Alasce jest nic inaczej
    • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 10:31
      Ta wiedza o pradziadzie skad,z brudnego palca wyssana?
      • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 13:55
        Naucz się wpierw odmianow po polskiemu to potem pogadamy
        • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 14:12
          Twojego tatusia,przemytnika wiertarek,znasz
          Twojego dziadka znasz slabo
          Twojego pradziadka nie znasz wcale....ale pitolic o Alasce potrafisz jak Jack London,brawo ty
          • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 14:20
            Mój tata nigdy żadnym przemytem się nie trudnił jest inżynierem od sanitariatów a raczej był bo jest na emeryturze
            • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 14:26
              Stalem w tej kolejce na granicy czeskiej jak was przemytnicy pakowali do suki,hehehe
              • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 18:33
                Mojego ojca tam przetrzepali i niektóre rzeczy które tam kupił były przez Czechosłowackich pograniczników mu skonfiskowane
                • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 18:40
                  Te" kurwy " przemytnika w obecnosci dzieciaka byly ekstra klasa ,hehehehe
      • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 16:34
        szwampuch58 napisał:

> Ta wiedza o pradziadzie skad,z brudnego palca wyssana?
        >

Kazda rodzina ma swoje przekazywane z pokolenia na pokolenie historie. Twoja pewno też, chyba że jestes z jakiegoś przytułku dla sierot.
        • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 16:52
          To tak" kawa na lawe" bez tych modnych oszustow z interetu od "drzewek " znasz cusik z pradziadka?
          • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 17:10
            Przykladowo u mnie:
            Strona mamy,po dziadku zero wiedzy ,nawet nazwisko nie znane
            Strona taty,po dziadku zero wiedzy,nazwisko to same
            • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 18:34
              To tylko świadczy o wielkim wykorzenieniu twojej rodziny
              • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 18:41
                To jest zycie,przyglupie
                • j-k nie belkocz, - schwammtuch, belkotko pro niemiecka 21.01.23, 20:33
                  wez ty nie belkocz, - schwammtuch, belkotko pro niemiecka

a jak juz belkoczesz- to przepros Pana Boga.
                • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 20:38
                  Jak se pościelisz tak się wyśpisz
            • boomerang Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 23:45
              i jak ten pies ruchasz swoją matkę, nie wiedząc nawet że to twoja matka.
              • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 22.01.23, 16:34
                Boże! Co to za patologia na tych forach wypisuje
          • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 18:47
            szwampuch58 napisał:

> To tak" kawa na lawe" bez tych modnych oszustow z interetu od "drzewek " znasz
            > cusik z pradziadka?

Znam jakąś legendę rodzinną o prapradziadku, zeslanym na Syberię, skąd po iluś latach wrócił jako bogaty człowiek, za co kupił udzialy w kopalni ropy, co uczyniło go jeszcze bogatszym. Dalsza historia rodziny typowa dla tuż-powojennej Polski.
            • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 19:02
              Acha a ja znam legende o smoku wawelskim
              Czlowieku te wszystkie opowiastki rodzinne przy kielichu na imieninach ciotki Zuzi sa przepiekne tylko ze wymyslone
              • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 19:12
                szwampuch58 napisał:

> Acha a ja znam legende o smoku wawelskim
                > Czlowieku te wszystkie opowiastki rodzinne przy kielichu na imieninach ciotki Z
                > uzi sa przepiekne tylko ze wymyslone

Niemniej resztki zruinowanylego tuż po wojnie - jedynego w tamtej okolicy przed wojną murowanego - domu rodzinnego wciąż są widoczne.
                • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 19:22
                  Jakies dokumenty prawne o tych ruinach posiada rodzina albo tak sie belkocze przy kielichu.....kiedys sprawdzalem dostepne mi dokumenty rodzinne,ciekawe rzeczy ale tylko jeden prawie stuletni i dotyczy spraw matrymonialnych
                  • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 19:52
                    szwampuch58 napisał:

> Jakies dokumenty prawne o tych ruinach posiada rodzina albo tak sie belkocze pr
                    > zy kielichu.....kiedys sprawdzalem dostepne mi dokumenty rodzinne,ciekawe rzecz
                    > y ale tylko jeden prawie stuletni i dotyczy spraw matrymonialnych

Akurat moi przodkowie z jednej i drugiej strony umieli przed wojną czytać i pisać, wiec dokumenty zapewne istnialy. Po wojnie jednak 9 dzieci mojego pradziadka zostalo rozrzuconych po całym świecie, łącznie z Australią, nikt juz wiec nie wie co gdzie jest.
                    • szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 20:09
                      No widzisz,zapewne oznacza dupa
                      • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 20:18
                        szwampuch58 napisał:

> No widzisz,zapewne oznacza dupa
                        >

Ta, i dlatego dawni sąsiedzi w pobliżu tego zrujnowanego domu rozpoznali i witali moją babcię z otwartymi ramionami, gdy kiedyś pojechala odwiedzić swoje rodzinne strony. Mój prapradziadek, a później i jego syn, ponoć całą wioskę utrzymywali, urządzając co czwartkowe objady dla wszystkich biednych w okolicy. Zbyt wiele faktów świadczy o tym że cala histora jest przynajmniej czesciowo prawdziwa. Zwlaszcza że w powstaniu styczniowym po ktorym pra-pra został zesłany na Sybir, toczyly sie cieżkie walki w tej okolocy.

• szwampuch58 Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 21:00
                          Mokre sny
                          • bmc3i Re: Alaska - amerykańska Syberia 21.01.23, 21:49
                            szwampuch58 napisał:

> Mokre sny

Wypada Ci tylko współczuć, że nie znasz swoich własnych korzeni.
                          • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 22.01.23, 10:36
                            Współczuje
    • j-k Alaska - istotna historyczna korekta 21.01.23, 15:07
      oszol-lom-z-rm napisał:
      > - ruskie wyszły na tym jak Zabłocki na mydle.

Ruskie nic na tym nie mogly "wyjsc" - bo Alaske sprzedali nie dobrowolnie, lecz faktycznie pod przymusem.

Amerykanie proponowali im gigantyczna jak na tamte czasy sume 25 mln US $ (faktycznie zaplacili tylko 7 mln)

ale pod stolem delikatnie zaznaczyli, ze jak im Ruskie Alaski nie sprzedadza - to zabiora ja sila.

- Car po przeanalizowaniu, ze Alaska jest nie do obrony - dopiero wtedy zgodzil sie na sprzedaz...

• oszol-lom-z-rm Re: Alaska - istotna historyczna korekta 21.01.23, 18:35
        Car liczył na to ze będzie konflikt z Anglia która miała wtedy Kanadę ze będzie otoczona
      • boavista4 Re: Alaska - istotna historyczna korekta 21.01.23, 20:11
        nicc takiego nie bylo.
        • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - istotna historyczna korekta 21.01.23, 20:40
          Przeliczył się a po gorączce złota pluł sobie w brodę
      • szczypawka.jadowita Re: Alaska - istotna historyczna korekta 21.01.23, 22:11
        Pełna zgoda.
    • boomerang Re: Alaska - amerykańska Syberia 22.01.23, 00:01
      Właśnie na Alasce jedną ze swoich kopalni złota ma Northern Star, drugi największy producent złota w Australii. Na Alasce mielą oni milion ton skały rocznie i uzyskują stamtąd rocznie ponad 200 tysięcy uncji złota.
      • oszol-lom-z-rm Re: Alaska - amerykańska Syberia 22.01.23, 10:40
        To te złoto jeszcze tam jest? Myślałem ze wszystko już stamtąd doszło wydobyte

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka