Dodaj do ulubionych

Rola kobiet

08.03.23, 09:14
Mamy dzis Dzien Kobiet.

Tradycyjnie pozyczmy im wzystkiego najlepszego. A mniej tradycyjnie? Rola kobiet w ekonomii i w polityce bardzo wzrosla. Zacznijmy od wschodu. Za lysawym blondynem jest duzo kobiet: doradczynie, kochanka-zona-matka dzieci (Dubajewa)...i pewnie ich slucha w nadmorskich palacach czy podziemnych schronach jak mordowac ukrainskich sasiadow by powrocilo ZSRR.

W Polsce? Kobiety od zawsze mialy wazna role. A przynajmniej od czasu straty niepodleglosci i samobojczych Powstan Narodowbych w ktorych mezczyzni dawali sie przez ruskich oprawcow mordowac.

W Niemczech kobiety maialy juz top-wladze (pani Merkel) i dzisiaj mieszaja w Berlinie i na polnocy (uwaga blondynki jak Gifejowna - trza troche schudnac...popatrz na Sahre ona ma dobry BMI). Zatrzymajmy sie we Francji gdzie kobiety ciagle czekaja na swa godzine chwaly, a poki ci mniej (raczej to) czy bardziej inteligentni mezczyeni awanturuja sie, kto tu rzadzi.

Skoczmy w koncu, przez Atlantyk, do Stanow gdzie kobiety jeszcze dosc tradycyjna role graja (domowych szefunc). Moze zona Obamy jakos to przelamie? Oby.

No to slonecznego 8 marca!

PF
Obserwuj wątek
    • de_oakville Re: Rola kobiet 08.03.23, 11:34
      Mysle, ze rola kobiet jest bardzo czesto zasadnicza. W krajach skandynawskich, w Finlandii, w Wielkiej Brytanii (Margaret Thacher) kobiety dawaly i daja sobie czesto lepiej rade z rzadzeniem niz mezczyzni. Ale w i w innych krajach odgrywaja rownie wazna role - tam gdzie np. nie mozna zostac prezydentem, jezeli sie nie jest zonatym (np. w USA). Niezonaci wladcy w innich krajach (np. Hitler w Niemczech) lub rzadzacy w takich krajach, gdzie facet uwaza sie za "pana i wladce" (np. Rosja, Korea Polnocna) powstaje polityka czesto prowadzaca ich kraje na manowce, nawet ku przepasci. Bo kieruja sie bardziej ambicja "macho" albo wlasnymi kompleksami w wiekszym stopniu niz rozwaga i rozsadkiem. Znamy to teraz i z wlasnego polskiego podworka.
    • boomerang Re: Rola kobiet 08.03.23, 13:37
      Tytuł bardzo rzekłbym socrealistyczny.
      • j-k wraz z dojrzalym wiekiem... 08.03.23, 14:42
        boomerang napisał:
        > Tytuł bardzo rzekłbym socrealistyczny.

wraz z dojrzalym wiekiem... P_F melancholijny sie zrobi :)

coby uniknac zyciowej szarzyzny

- mamy jeden dzien kobiet, a caly rok mezczyzny

/trawestacja strofki Staudyngera/
    • bmc3i Re: Rola kobiet 08.03.23, 13:40
      Kiedyś w Polsce kobiety podpisywały się 8 marca na liście odbioru uroczystego goździka. W najbliższy czwartek, pochodząca z Twojego kraju kobieta, będzie sędziowała Lechowi Poznań mecz 1/8 Ligi Konferencji, wspomagana na liniach przez dwóch mężczyzn.

A ponoć jest jedną z najlepiej wybieganych sędziów Twojej Lige A, i takaż była na ubiegłorocznym Mundialu.
      • dunajec1 Re: Rola kobiet 08.03.23, 14:32
        No nie wiem, z tego co sie czyta i slyszy to w Polsce kosciol przy pomocy rzadu ustawia kobiety w kuchni i w "jebotku". Ze juz nie wspomne o tym ze i zabrania sie cos zrobic z tym wynikiem z "jebotka" jak cos z nim jes zle.
      • malkontent6 Re: Rola kobiet 08.03.23, 20:52
        bmc3i napisał:

> Kiedyś w Polsce kobiety podpisywały się 8 marca na liście odbioru uroczystego goździka.

Tak, widziałem to na własne oczy ponad 50 lat temu i do tej pory pamiętam. Czy to było pomysł?
        • bmc3i Re: Rola kobiet 09.03.23, 04:23
          malkontent6 napisał:

> bmc3i napisał:
          >
          > > Kiedyś w Polsce kobiety podpisywały się 8 marca na liście odbioru uroczys
          > tego goździka.
          >
          > Tak, widziałem to na własne oczy ponad 50 lat temu i do tej pory pamiętam. Czy
          > to było pomysł?

Moja mama przynosiła takie do domu. Parafrazując Pietrzaka, czy się cieszyć z takich upominków, sama chyba niestety już nie wie.
          • malkontent6 Re: Rola kobiet 09.03.23, 05:23
            Najbardziej żałosne w tym wszystkim był obowiązek podpisania otrzrymania prezentu (sztuk 1). Tylko komuniści mogli wpaść na taki pomysł.
            • felusiak1 Re: Rola kobiet 09.03.23, 06:08
              Nie tylko. Korporatysci też. Don Rickles mówil, że kiedy Vegas było zarzadzane przez mafie przynoszono kawe i drinka bez proszenia. Teraz trzeba poprosić, czekać i kiedy przyniosa, podpisać.
            • bmc3i Re: Rola kobiet 09.03.23, 06:31
              malkontent6 napisał:

> Najbardziej żałosne w tym wszystkim był obowiązek podpisania otrzrymania prezen
              > tu (sztuk 1). Tylko komuniści mogli wpaść na taki pomysł.
              >

No o tym właśnie mówię.
    • senioryta13 Re: Rola kobiet 08.03.23, 14:46
      polski_francuz napisał:
      > Mamy dzis Dzien Kobiet.
      > Tradycyjnie pozyczmy im wzystkiego najlepszego. A mniej tradycyjnie? Rola kobie
      > t w ekonomii i w polityce bardzo wzrosla.

Wypada tylko podziekowac.
      Moze wymien kobiety, ktore w ostatnim 30-leciu stworzyly olbrzymie korporacje, np. Facebook, czy Google itp.

> Skoczmy w koncu, przez Atlantyk, do Stanow gdzie kobiety jeszcze dosc tradycyjn
      > a role graja (domowych szefunc). Moze zona Obamy jakos to przelamie? Oby.
      > No to slonecznego 8 marca!

Dlaczego przyszla ci na mysli M. Obama, a nie np. Kamala Harris?

...a slonca nie brakuje
      • engine8t Re: Rola kobiet 08.03.23, 20:14
        Moze wymien kobiety, ktore w ostatnim 30-leciu stworzyly olbrzymie korporacje, np. Facebook, czy Google itp.

Theranos?
        • senioryta13 Re: Rola kobiet 08.03.23, 20:24
          engine8t napisał:

> Moze wymien kobiety, ktore w ostatnim 30-leciu stworzyly olbrzymie korporacj
          > e, np. Facebook, czy Google itp.

>
          > Theranos?

Byl o niej kiedys program , o jej oszustwie. Podobno ma isc do wiezienia, ale nie sledze.
          • engine8t Re: Rola kobiet 09.03.23, 03:52
            Zachodzi w ciaze raz po raz zeby sie odwleklo. A wisie jej chyba 11 lat.. Wrobili glupia i naiwna dziewczyne. Oj musza sie kobiety nauczyc robic biznesy, musza..
            • senioryta13 Re: Rola kobiet 09.03.23, 14:39
              engine8t napisał:

> Zachodzi w ciaze raz po raz zeby sie odwleklo. A wisie jej chyba 11 lat.. Wr
              > obili glupia i naiwna dziewczyne. Oj musza sie kobiety nauczyc robic biznesy,
              > musza..

Tysiace lat panowania brzydkiej placi, zrobilo swoje, a te kilka lat wolnosci/niezaleznosci, nie od razu da porzadane wyniki.
              • senioryta13 Re: Rola kobiet 09.03.23, 14:40
                Wczoraj az 3x usuwano moj post karcacy mezczyzn. Widac, ze droga jest jeszcze bardzo daleka.
                • wykrywacz_klamcow serio? 09.03.23, 17:56
                  senioryta13 napisał:

> Wczoraj az 3x usuwano moj post karcacy mezczyzn. Widac, ze droga jest jeszcze b
                  > ardzo daleka.
                  >
                  >

To może przypomnę ci co ty pisałaś o kobietach na stanowiskach:

senioryta13 napisał:

> a nasza Pani Pelosi , placze, ze w tym roku i w ogole, nie bylo jeszcze Czarnej
                  > kobiety w wyscigu po fotel
                  > prezydencki, mysli, ze za 4 lata nie zabraknie demokratom takiej przedstawiciel
                  > ki. Bardzo chca byc pierwsi w tej
                  > kategorii, chca ubiec Republikanow, tu nie licza sie juz zdolnosci, tylko kolor

forum.gazeta.pl/forum/w,50,169418614,169418614,Granice_emancypacji.html?p=169559744

senioryta13 napisał:
                  >
                  > Tak, kobiety sa niebezpieczne /niezrownowazone/zlosliwe/........
                  >

forum.gazeta.pl/forum/w,50,169418614,169418614,Granice_emancypacji.html?p=169564467

mogę więcej takich kwiatków powyciągać
              • engine8t Re: Rola kobiet 09.03.23, 18:33
                I plec brzydka jak rzadzila to bylo coraz lepiej a od czasy kiedy sie piekna dorwala to lecimy z gorki na pysk?
                I to nie znaczy ze plec piekna nie portafilaby rzadzic ale ona nie rzadzi wg swojego umyslu i charakteru ale nasladuje plec brzydka i nic jej nie wychodzi - no bo np nie jest latwo kobietom sikac do pisuaru na stojaco? :)) I chybanie potrafia ani wymyslec nowego urzadznia ani zmusic plec brzydka do sikania na siedzaco ?? I najlpesze co wymyslily to to zeby plcie wyeliminowac ? LOL

• borrrka Niech sobie będą... 08.03.23, 14:56
      Zawsze je trzymaliśmy i po co to zmieniać?

PS. Właśnie mnie wyśmiała Pani z mojej sygnaturki za próbę złożenia życzeń na okoliczność.
      I tak bywa.
    • felusiak1 Re: Rola kobiet 08.03.23, 17:37
      Czy chodzi o kobiety czy o osoby z macicą?
      Ta kobieta nie ma macicy przez co wygrywa z rywalkami. Zatem brak macicy pomaga w pływaniu.
      • polski_francuz Re: Rola kobiet 08.03.23, 18:30
        felusiak1 napisał:

" Czy chodzi o kobiety czy o osoby z macicą?"

Daj spokoj. W kazdej epoce sa cwaniacy, ktorzy chca korzystac z durnot jak ta transgeniczna. Idz lepiej i kup zonie ladne kwiatki:)

PF
        • felusiak1 Re: Rola kobiet 08.03.23, 18:45
          Daj spokoj? Ty i tobie podobni tak dbacie o kobiety, ze wybrykom, ktore niszczą kobiece aspiracje należy dać spokoj. Wyobraź sobie, ze twoja corka biega na 100 metrow i jest calkiem dobra. Wygrywa uniwersyteckie zawody. Aż tu nagle jej rywalką staje się biegaczka bez macicy, ktora wygrywa wszystko spacerem. Ale daj sobie spokoj. Przeciez zawsze są cwaniacy korzystajacy z durnot. Wytłumacz to swojej corce. Powiedz jej żeby zamiast biegać zajela się tańcem towarzyskim. Tam bedzie bezpieczna, na jakiś czas.
      • bmc3i Re: Rola kobiet 08.03.23, 19:26
        felusiak1 napisał:

> Czy chodzi o kobiety czy o osoby z macicą?
        > Ta kobieta nie ma macicy przez co wygrywa z rywalkami. Zatem brak macicy pomaga
        > w pływaniu.

Jest wielki miedzynarodowy spór o to, i nie zanosi sie na to, aby mezczyzni po zmianie plci zostali dopuszczeni do zawodów z

Z dawnych lat wystarczy przypomniec sobie spór o Martinę Nawratilową, z ktora niektore kobiety odmawialy rywalizacji.
        • felusiak1 Re: Rola kobiet 08.03.23, 19:46
          Mnie nie chodzi o spor lecz o kobiety, ktorych aspiracje i wysilek jest tlamszony przez skrajny leftyzm w imie politycznie nacechowanej rownosci płci. Tak zwane feministki nabrały wody w usta i uciekly do dziury.
          A te dziewczyny mają stypendium i muszą plywać i przegrywać z hohsztaplerem, zeby nie stracić stypendium i robia dobrą mine do zlej gry. I ja mam to popierać? Udawać, ze wszystko jest OK? I dawać kwiatki na dzień kobiet oprócz dania spokoju?
          Nie przypominam sobie aby Navratilova byla bojkotowana.
          • bmc3i Re: Rola kobiet 09.03.23, 03:22
            felusiak1 napisał:

> Mnie nie chodzi o spor lecz o kobiety, ktorych aspiracje i wysilek jest tlamszo
            > ny przez skrajny leftyzm w imie politycznie nacechowanej rownosci płci. Tak zwa
            > ne feministki nabrały wody w usta i uciekly do dziury.
            > A te dziewczyny mają stypendium i muszą plywać i przegrywać z hohsztaplerem, ze
            > by nie stracić stypendium i robia dobrą mine do zlej gry. I ja mam to popierać?
            > Udawać, ze wszystko jest OK? I dawać kwiatki na dzień kobiet oprócz dania spok
            > oju?

Nie ma wątpliwości co do tego, że mężczyźni po zmianie płci mają w sporcie przewagę nad kobietami z urodzenia, i nie ma sporu co do tego, dlatego te organizacje sportowe które dopuszczają rywalizację takich osób z kobietami, wymagają przyjmowania przez nie jakichś tam hormonów obniżających ich parametry przez ileś tam tygodni przed każdymi zawodami. A pomimo to, wciąż budzi to kontrowersje, i niemal strajki sportsmenek. I badają poziom tych hormonów przed każdymi zawodami. Jeśli mnie pamięć nie myli, jakaś Amerykanka, czy inna Jamajka, albo z innego z DR, nie poleciała do Tokio, bo miała zbyt niski poziom tego hormonu, który miała obowiązek brać. W tej chwili nie ma mowy o masowym dopuszczeniu takich osób do regularnego sportu kobiet.

> Nie przypominam sobie aby Navratilova byla bojkotowana.

A ja tak. Nie otwarty bojkot, ale niektóre tenisistki mówiły o nierówności. Wtedy w ogóle nie mówiło się o tym problemie głośno, bo i nie było środków medycznych na tak całkowita zmianę płci jak dzisiaj. Chyba też niewiele wiedziano medycznie o takich osobach, stad sprawa nie była tak głośna, a wiec problematyczna.

• felusiak1 Re: Rola kobiet 09.03.23, 06:03
              O Navratilovej strasznie kitujesz. Sie nie mówiło o czym? Przeciez ona nie jest trans.
              • bmc3i Re: Rola kobiet 09.03.23, 06:35
                felusiak1 napisał:

> O Navratilovej strasznie kitujesz. Sie nie mówiło o czym? Przeciez ona nie jest
                > trans.

Ale była o to podejrzewana.
                • felusiak1 Re: Rola kobiet 09.03.23, 17:23
                  Pierwsze słyszę.
          • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 09.03.23, 11:26
            Feministki prawdziwe w tym lesbijki są największymi wrogami transów (w opinii tych ostatnich)
      • engine8t Re: Rola kobiet 08.03.23, 20:15
        Ale jaja
      • wykrywacz_klamcow masz zacięcie 09.03.23, 18:10
        Co roku będziesz to samo wklejał?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,173306594,173306594,Dzien_Kobiet.html?p=173309563
    • boomerang Rola kobiet, a dola chłopa 09.03.23, 06:19
      Pozwoliłem sobie rozszerzyć temat.
      • bmc3i Re: Rola kobiet, a dola chłopa 09.03.23, 06:40
        boomerang napisał:

> Pozwoliłem sobie rozszerzyć temat.

Jak kobieta nie da, to chłop sobie nie podoli.
    • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 09.03.23, 11:16
      tu na zachodzie przegięli i to bardzo, partie parytetują puszczając oko do niewiast. Stąd mamy rządy aktywistek i niezbyt lotnych. Te lotne zajmują się pracą na włąsny rachunek i dla włąsnej korzyści. Miałem w pracy taką panią inzynier, co się nie sprawdziła na odcinku, to ją pchnęli w dyrektory. Sztuka się liczy, w rocznym raporcie widać.
      Ja wolę pracować z facetami, bo nie wyskakują ze swoimi krzywdami urojonymi.
      Powtarzam - panie są ok, ale nie wszystkie, a robienie na siłę z nich bostw rozumu niczego nie zmienia.
      W North Sydney był posioł gej, to go wymienili na postępacką osobę z macicą i: pierwszy poważny projekt to zmiana nazwy North Sydney na coś aboryeńskiego. Okręg wyborczy NS leży na terenach trzech grup lokalsów, więc nie wiadomo w jakim języku i z kim uzgadniać ... takich kwiatków w polityce federalnej i stanowej mnóstwo.
      • polski_francuz Re: Rola kobiet 09.03.23, 12:55
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" tu na zachodzie przegięli i to bardzo, partie parytetują puszczając oko do niewiast."

Innym elementem jest ekonomia. Zaczynalo braknac rak do pracy i zatrudnienie wiekszej liczby kobiet bylo alternatywa dla sprowadzania emigrantow.

Ale jak widac, zamiast wysilku integracji imigrantow niezbedny jest wysilek "przemeblowania" spoleczenstwa. Tez nielatwy.

PF
        • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 09.03.23, 13:37
          czysta ideologia i wyrachowanie, profesor
          dobrze, że kobiety mogą i pracują
          dobrze gdy robią kariery dzięki swoim umiejętnosciom
          ale promowanie za posiadanie cycków i macicy nikomu nie służy
          wyguglaj sobie senator żeński Thorpe z Victorii
          to jest efekt politycznej prostytucji, tym razem przewiozła się partia zielonych oraz suweren z tamtego okregu
          • polski_francuz Re: Rola kobiet 09.03.23, 14:04

"... dobrze, że kobiety mogą i pracują dobrze gdy robią kariery dzięki swoim umiejętnosciom..."

Brzmi rozsadnie i zostanmy z te opinia.

PF
            • senioryta13 Re: Rola kobiet 09.03.23, 14:32
              polski_francuz napisał:

> a.jej.rkoniak napisał(a):
              >
              >
              > "... dobrze, że kobiety mogą i pracują dobrze gdy robią kariery dzięki swoim
              > umiejętnosciom..."

>
              > Brzmi rozsadnie i zostanmy z te opinia.
              >
              > PF

Ty jak zwykle, wszystko potrafisz zamiesc pod dywan. Szczesliwy czlowiek, ze nie potrafisz lub nie chcesz dostrzec problemow XXI wieku.
            • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 10.03.23, 10:41
              rofesor, masz dziwną manierę zaczynania wątku, który później ograniczasz
              w sposób daleki od savoir vivre
              opinie inne od twoich należy wykluczyć?
              cancel culture?
              zmartwię cię, obecnie kobiety mają zdecydowanie więcej praw i zdecydowanie więcej do powiedzenia we współczesnym społeczeństwie zachodnim. Sporo o tym pisze pani Bettina Arndt, biorąca strone pokrzywdzonych facetów.
              A idzie jeszcze gorsze.
              • polski_francuz Re: Rola kobiet 10.03.23, 11:47

"... masz dziwną manierę zaczynania wątku, który później ograniczasz w sposób daleki od savoir vivre opinie inne od twoich należy wykluczyć?"

Moja idea jest szukanie kompromisu. Czasem jest to mozliwe czasem dosc trudne. Czy zmieniam moje idee po dyskusji na FS? Zdarzylo mi sie to raz czy dwa. Czasem, wlasnie perspektywa prezentowana przez innych forumowiczow pozwala na lepsze zrozumienie spraw i na inna opinie syntetyczna.

"zmartwię cię, obecnie kobiety mają zdecydowanie więcej praw i zdecydowanie więcej do powiedzenia we współczesnym społeczeństwie zachodnim. Sporo o tym pisze pani Bettina Arndt, biorąca strone pokrzywdzonych facetów. A idzie jeszcze gorsze."

No coz, by uzasadnic moja wizje spraw, to powiem ze w poznych latach 80-tych, kiedy pracowalem i zylem w Melbourne, to widzialem pozycje/role kobiet jako dosc slaba profesjonalnie. Tym bardziej, jak ja porownalem z rola/pozycje kobiet w Niemczech skad przybylem. Ale to juz prawie 40 late temu i dzisiajsza systuacja jest pewnie dosc inna.

PF
                • boomerang Re: Rola kobiet 10.03.23, 12:34
                  Moja idea jest szukanie kompromisu.

Czyżby poprzez dyskurs do konsensusu? Frankfurcka szkoła marksizmu.
                  • polski_francuz Re: Rola kobiet 10.03.23, 14:23
                    boomerang napisał:

" Czyżby poprzez dyskurs do konsensusu? "

Poprzez dyskusje do poszerzenia wizji spraw. Czy, jak wolisz, do uzyskania perspektywy.

"Frankfurcka szkoła marksizmu."

Jesli juz to szkola z Waldenburga. Albowiem, to w sali Walbrzyskiej PWr dawano nam wyklady z fiozofii marksistowskiej. I to dla calego roku Elektroniki (blisko 300 studentow). I do dzis podziwiam wykladowcow bo moi koledzy mieli czesto, gesto ciety jezyk. I sie wykladowca niekiedy gubil w odpowiedziach:).

Last but not least, wyglada na to ze dzwony nie zadzwonily jeszcze dla marksizmu. Sa filozofowie, ktorzy widza koniec obecnej gospodarki kapitalistycznej i nadejscie socjalizmu. Na rzeczy sa wlasnie podatki, ktore wielkie koncerny niechetnie placa a az nazbyt chetnie narzucaja swoja wole. Jedna z filiozofek pracujacych na temat, Wloszka z nazwiskiem zaczynanajacym sie na Ma... uzyskala wystarczajca popularnosc by Spiegel o niej pisal.

PF

• boomerang Re: Rola kobiet 11.03.23, 08:14
                      Poprzez dyskusje do poszerzenia wizji spraw. Czy, jak wolisz, do uzyskania perspektywy.

Dyskusja taka, czyli po marksistowsku dyskurs, kończy się demokratycznym głosowaniem, a w rezultacie takiego głosowania może okazać się że ziemia jest jednak płaska.

• polski_francuz Kazdy orze jak moze 11.03.23, 09:50
                        boomerang napisał:

" Dyskusja taka, czyli po marksistowsku dyskurs, kończy się demokratycznym głosowaniem, a w rezultacie takiego głosowania może okazać się że ziemia jest jednak płaska."

Zaproponuj cos lepszego. Jestem za dazeniem do doskonalosci:)

PF
                        • boomerang Re: Kazdy orze jak moze 11.03.23, 11:07
                          Malarz Modigliani twierdził że
                          Życie jest darem, od nielicznych dla wielu, od tych którzy wiedzą i mają, dla tych którzy nie wiedzą i nie mają
                • vermieter Re: Rola kobiet 11.03.23, 06:39
                  polski_francuz napisał:

> No coz, by uzasadnic moja wizje spraw, to powiem ze w poznych latach 80-tych, k
                  > iedy pracowalem i zylem w Melbourne, to widzialem pozycje/role kobiet jako dosc
                  > slaba profesjonalnie. Tym bardziej, jak ja porownalem z rola/pozycje kobiet w
                  > Niemczech skad przybylem. Ale to juz prawie 40 late temu i dzisiajsza systuacja
                  > jest pewnie dosc inna.
                  >
                  W 1988 roku szukałeś w Niemczech pracy, równocześnie latałeś na konferencje do USA. Z takim życiorysem mogłeś w Melbourne tylko owce strzyc. Stawianie za przykład roli kobiet w Niemczech potwierdza twoją niewiedzę. Helmut Schmidt mawiał: Kto ma wizje, ten powinien iść do psychiatry.
                  Pamiętaj, że w necie nic nie ginie i twoje wpisy z lata 2005 i później są do przeczytania.
    • jorl11 Re: Rola kobiet 09.03.23, 19:06
      felusiak1 napisał:

> A te dziewczyny mają stypendium i muszą plywać i przegrywać z hohsztaplerem, ze
      > by nie stracić stypendium i robia dobrą mine do zlej gry. I ja mam to popierać?

Co to za stypendia za dobre plywania? Nawet w Akademi Wychowania Fizycznego to glupota, chociaz ta akurat ma najblizej do sportu. A glupota w AWFie bo ta uczelnia szkolila trenerow dzialaczy w tej dziedzinie a nie miala hodowac jakis wyczynowcow sportowych.
      A na wszystkich innych kierunkach stypendia nie za nauke i wiedze w tym kierunku co studiuja ale czy dobrze sport uprawiaja? Macie w USA popieprzone w glowkach jak tak jest, a podobno tak jest.
      Wogole uwazam sport wyczynowy to jak cyrk jak juz chca jacys w cyrku wystepowac to na wlasny koszt.
      Sport masowy to jest to i potrzebne, fitnesstudia itd

> Nie przypominam sobie aby Navratilova byla bojkotowana.

Tez nie slyszalem ale jakos jestem przekonany ze miala mieszkanke kobiety z facetem. Biologia takie rzeczy wyprawia. Wezmy polska Stanisławe Walasiewicz, jakos szybko biegala przed wojna. A dlaczego szybko biegala? Bo byla krzyzowka kobiety z facetem

pl.wikipedia.org/wiki/Stanisława_Walasiewicz

I cytat stamtad:
      Walasiewicz zginęła 4 grudnia 1980 postrzelona w szarpaninie z napastnikiem z bronią. Zgodnie z amerykańskim prawem dotyczącym zgonów nienaturalnych, ciało zostało poddane sekcji zwłok. Okazało się, że w rzeczywistości sportsmenka była osobą interpłciową, to znaczy posiadała żeńskie i męskie narządy płciowe (jednak nie w pełni rozwinięte)[14]. Badania genetyczne wykazały, że miała też chromosom Y[15][16]

Takich jest sporo, Klobuszewska w Polsce, gwarantowanie Nawratilova.

Jeszcze raz wisi mi co sie w sporcie dzieje ale jak juz to mysle ze powinny byc 3 plcie osobne w sportach. M, W i D.

Odpowiednie kryteria medyczne do tych 3 kategorii kazdy na badania i przydzial do kategorii jemu najblizszej. Jak co mozna np. 2 D kategorie stworzyc aby bylo sprawiedliwiej albo i trzy.
      I niech sie nawalaja z podobnymi do siebie jak juz musza i chca.
      • boomerang Re: Rola kobiet 10.03.23, 01:32
        Bo sport to jest model biznesu, którego ty Jorłow, wychowany na wzorcach partyjnych z ZSRR, nie rozumiesz.
    • senioryta13 Re: Rola kobiet 10.03.23, 04:47
      No wlasnie. Jaka jest rola naszej Pani vice prezydent, Kamali Harris ? Podobno miala zrobic porzadek na poludniowej granicy. Jak na razie, cisza w tej kwestii.
      W tak waznym dniu, 8 marca, spotkala sie z grupa osob, byc moze z kobietami i zaczela, jak to ona, mowic/opowiadac o 'climate mental health'. Nikt nie wie o co chodzi, moze ktos z was?
      Wszedzie gdzie pojawia sie, opowiada jakies historie ze swojego dzicinstwa, tak samo jak nasz prezydent, oczywiscie chichoczac przy tym w nieskonczonosc. Zaznaczam, nikt sie nie smieje. Jedno co jest pewne, ma dobry ubaw za nasze pieniadze.
      • wykrywacz_klamcow a podobno jesteś z Ameryki a nie rosji... 10.03.23, 08:23
        senioryta13 napisał:

> No wlasnie. Jaka jest rola naszej Pani vice prezydent,

wydawało mi się, że skoro ktoś mieszka w Ameryce to powinien wiedzieć jaka jest rola wiceprezydenta w USA, a jak nie wie to powinien wiedzieć gdzie znaleźć takie informacje zamiast pytać na polskim forum.
        Nie będę jednak złośliwy i udzielę ci odpowiedzi:
        en.wikipedia.org/wiki/Vice_President_of_the_United_States
        a tak na marginesie tobie najbardziej przeszkadza w obecnej wiceprezydent USA to, że jest kobietą, czy to że nie jest biała?

senioryta13 napisał:

> a nasza Pani Pelosi , placze, ze w tym roku i w ogole, nie bylo jeszcze Czarnej
        > kobiety w wyscigu po fotel
        > prezydencki, mysli, ze za 4 lata nie zabraknie demokratom takiej przedstawiciel
        > ki. Bardzo chca byc pierwsi w tej
        > kategorii, chca ubiec Republikanow, tu nie licza sie juz zdolnosci, tylko kolor

forum.gazeta.pl/forum/w,50,169418614,169418614,Granice_emancypacji.html?p=169559744

senioryta13 napisał:
        >
        > Tak, kobiety sa niebezpieczne /niezrownowazone/zlosliwe/........
        >

forum.gazeta.pl/forum/w,50,169418614,169418614,Granice_emancypacji.html?p=169564467
      • 1.melord Re: Rola kobiet 11.03.23, 08:14
        Osobiscie pracowalem w srodowisku zdominowanym przez mezczyzn...istnialy naciski,faworyzowanie jednego,gnojenie drugiego ....jak wszedzie na swiecie,ale nie w drastyczny sposob.
        Moja zona pracuje w srodowisku zdominowanym przez kobiety,brakuje jej 2 lata do emerytury wiec olewa to co wyprawia/jak sie odnosi do pracownikow jej szefowa- kobieta.
        Baba nie do usuniecia gdyz ma solidne garbate polityczne plecy...
        Reasumujac dziekuje opatrznosci(cokolwiek o tym myslec),ze nie mialem szefa-kobiety
        • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 11.03.23, 11:55
          coś dla osłody
          miałęm dwie szefowe w okresie okołostudenckim
          w instytucie pracował gość, pan B, na etacie kijka do popychania gvna. Otóż pan B poszedł ze sprawą do dyrektora. Ten mu na to - panie B, niech pan idzie do pana kierowniczki dr R.
          Na co B - panie dyrektorze, ja wolę rozmawiać z głową, nie z d..ą.
          Moim zdaniem pani R nie spadła tak nisko.
          • senioryta13 Re: Rola kobiet 11.03.23, 18:34
            > Na co B - panie dyrektorze, ja wolę rozmawiać z głową, nie z d..ą.

To bylo w XX wieku, miejmy nadzieje,
            ze XXI -y przyniosl postep w tym kierunku.
            Zagrozenie jesli co, to przychodzi od transgender no i od koloru skory. Jedno i drugie nie wrozy zmian na lepsze, a wyrzadza krzywde zdolnym kobietom, co, na dzisiaj nie jest w ogole brane pod uwage. Kolor ciemny jest w modzie.
            H. Clinton, w tym, tak waznym dniu, uhonorowala czyms tam, wlasnie chlopo-kobite.
            • a.jej.rkoniak Re: Rola kobiet 12.03.23, 00:47
              w XX wieku panie dobrze radziły sobie na uczelniach i instytutach
              pełna zgoda z zagrożeniem woke , transami, "edukacją" seksualną w przedszkolach i szkołach itd.
              Affirmative action to cofanie w rozwoju.
              Agresja neokomuchów jest przeogromna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka