Dodaj do ulubionych

Minęły 22 lata

11.09.23, 11:47
Mało kto pamięta, bo dzieje się dużo.
Ale ja pamiętliwy jestem i 11/09 kojarzy mi się z kacapczikiem z serbsko-ruskiego forum, który szczytował, gdy wieże się waliły.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 18:20
      Biden tez zapmnial... Pierwszy raz ze Prezydent zapomnial
      W tym roku wyjatkow cicho a Biden gdzies na Alasce.
      Dla lewactwa WOKE przestala byc tez wazna historia i patriotyzm?

Mam nadzije ze mu to popamietaja w przyszlym roku.
      • engine8t Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 18:22
        A moze to celebruja (calodniowym) momentem ciszy?
    • malkontent6 Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 19:23
      Ja tego dnia nigdy nie zapomnę... Po raz pierwszy i jedyny w życiu bałem się o swoje życie.
      • szwampuch58 Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 20:33
        Dlaczego?
      • felusiak1 Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 21:40
        Ja pamietam bo tam byłem.
      • engine8t Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 21:52
        Ja sie nie balem bo to nie " u nas" bylo tylko co pierwsze mi przyszlo na mysl bylo pytanie.. Ile i co "oni" "tym" ludziom obiecali zeby im dali taka opcje i powod do zaorania BW?
        I jak patrzylem jak sie te WTC budynki pieknie skladaly to mowie ze musialy byc juz zaprojektowane do wyburzania bo nawet planowane wyburzanie tak wysokich budynkow tak sie nie walilo - koronkowa robota.
        Bo chyba te ciemne i dzikie araby nie wiedzialy gdzie tak precyzyjnie walnac aby osiagnac taki efekt na jaki inzynierowie potrzebuja lat aby sie przygotowac.
        I do dzis mam watpliwosci to za tym stal.
        • amg10 Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 22:25
          Jest pare pytan jeszcze nieodpowiedzianych .... ale co tam ... nie musza byc.
          • engine8t Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 22:54
            W koncu przestana pytac nie trzeba bedzie odpwiadac jak w innych przypadkach.
    • wykrywacz_klamcow Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 23:08
      borrrka napisał:

> Mało kto pamięta, bo dzieje się dużo.
      > Ale ja pamiętliwy jestem i 11/09 kojarzy mi się z kacapczikiem z serbsko-ruskie
      > go forum, który szczytował, gdy wieże się waliły.
      >
      >

Dzisiaj pieskow przyznał, że ruscy maczali w tym palce i sugerował, że następnym razem wezmą z bronią nuklearną popróbują
      • jorl11 Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 23:22
        wykrywacz_klamcow napisał:

> Dzisiaj pieskow przyznał, że ruscy maczali w tym palce i sugerował, że następny
        > m razem wezmą z bronią nuklearną popróbują

Link do strony gdzie Pieskow to powiedzial? Ale do rosysjkiej, urzedowej nie jakis tam polskiej. Bo wy zaraz przekrecacie.
        • vermieter Re: Minęły 22 lata 11.09.23, 23:44
          jorl11 napisał:

> Link do strony gdzie Pieskow to powiedzial? Ale do rosysjkiej, urzedowej nie ja
          > kis tam polskiej. Bo wy zaraz przekrecacie.
          >
          >
          nie dostaniesz linku, za własną głupotę>
    • yabbaryt Re: Minęły 22 lata 12.09.23, 18:40
      Straszna tragedia ale tymczasem w USA:
      - Rekordowy odsetek 38 proc. Amerykanów zrezygnowało w 2022 roku z leczenia ze względu na wysokie koszty. Najbardziej cierpią na tym osoby o niższych dochodach, młodsi dorośli i kobiety - wynika z sondażu Gallupa.

-More than 650,000 Americans have died of drug overdoses since the opioid epidemic began.

- During 2021, an estimated 20.9% of U.S. adults experienced chronic pain, similar to the reported estimate of 20.4% in 2016 .

Wracając do samego 11 IX to efektem była interwencja USA w Afganistanie cyt: "
      Amerykańska interwencja w Afganistanie rozpoczęła się po zamachach z 11 września 2001 roku i trwała 11 lat.

Jak obliczyli naukowcy z uniwersytetu Browna w Providence, przez ten czas Stany Zjednoczone wydały na nią 2,2 biliony dolarów - pisze interia.pl.

To tyle, ile pięcioletni produkt krajowy brutto Polski i więcej, niż wartość netto 30 najbogatszych miliarderów z rankingu "Forbesa", z Elonem Muskiem, Jeffem Bezosem i Billem Gatesem na czele."

-Dodajmy jeszcze totalne spustoszenie Iraku, którego reżym nie był w żaden sposób zamieszany w zamach.

Podsumowując jeżeli Amerykanie godza sie na taka polityke to sa en-masse cięzkimi idiotami.
      • felusiak1 Re: Minęły 22 lata 12.09.23, 18:52
        Masz link do tych rewelacji?
        • yabbaryt Re: Minęły 22 lata 12.09.23, 19:10
          kazdy fragment mozesz sobie wrzucic w googla i pojawi ci sie link:

a jescze dodam:
          Mija 20 lat od interwencji w Iraku. Kosztowała 2,5 biliona dolarów, życie straciło 4614 amerykańskich żołnierzy i niewykluczone, że aż milion Irakijczyków. Operacja militarna odniosła spektakularny sukces. Po czym zaczęły się kolejno spełniać wszystkie najbardziej ponure prognozy ekspertów.
          • felusiak1 Re: Minęły 22 lata 12.09.23, 22:41
            Amerykańska interwencja w Afganistanie rozpoczęła się po zamachach z 11 września 2001 roku i trwała 11 lat.

Jeśli zaczeła się w 2001 i skończyła w 2021. To wyglada na 20 lat a nie 11.
            Wojsko kosztuje 2.25 mld dziennie.
          • senioryta13 Re: Minęły 22 lata 13.09.23, 07:29
            yabbaryt napisał:
            ...> od interwencji w Iraku. Kosztowała 2,5 biliona dolarów..

piszesz po polsku o tych bilionach, ale chodzi o tryliony (ang), dlatego niektorzy maja watpliwosci.
            • yabbaryt Re: Minęły 22 lata 14.09.23, 06:50
              czyli reasumując zamach 11IX wywołał dwie interwencje zbrojne, które amerykańskich podatników kosztowały circa 4,7 biliona USA. Po amerykańsku to będzie 4,7 trillions USA a to daje jakieś 7 rocznych budżetów Pentagonu. Oczywiście chodzi o rząd wielkości a nie dokładne wyliczenia. Budżet Pentagonu rośnie, dolar osłabia inflacja. Ale kwota osłabia. I mam pytanie co dały społeczeństwu amerykańskiemu te dwie interwencje? Jakie korzyści? Większe bezpieczeństwo?
              Napewno poprawiło się bezpieczeństwo w Izraelu. Ale amerykańskich korzyści to ja za dużo nie widzę.
              • oktavian_pl Re: Minęły 22 lata 14.09.23, 16:58
                yabbaryt napisał:

> czyli reasumując zamach 11IX wywołał dwie interwencje zbrojne, które amerykańsk
                > ich podatników kosztowały circa 4,7 biliona USA. Po amerykańsku to będzie 4,7 t
                > rillions USA a to daje jakieś 7 rocznych budżetów Pentagonu. Oczywiście chodzi
                > o rząd wielkości a nie dokładne wyliczenia. Budżet Pentagonu rośnie, dolar osł
                > abia inflacja. Ale kwota osłabia. I mam pytanie co dały społeczeństwu amerykańs
                > kiemu te dwie interwencje? Jakie korzyści? Większe bezpieczeństwo?
                > Napewno poprawiło się bezpieczeństwo w Izraelu. Ale amerykańskich korzyści to j
                > a za dużo nie widzę.
                >
                www.fotosik.pl/zdjecie/d2dcabde23694ead
    • senioryta13 Re: Minęły 22 lata 13.09.23, 07:32
      borrrka napisał:

> Mało kto pamięta, bo dzieje się dużo.

to tylko W.H. nie pamieta, nie chce, taka mala grupka ludzi, ale wszyscy inni doskonale pamietaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka