borrrka 16.10.23, 00:24 Nie wywalajcię wątku! To nie tylko polityka krajowa - sam odebrałem parę telefonów z gratulacjami z zagranicy. Oczywiście, głównie z Niemiec:) www.facebook.com/100000805436724/videos/299273982878565/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 00:47 Moderator (czytaj cenzor) jest ideologicznie zaprogramowany i nie dopuszcza do dyskusji tych o nieprawomyślych pogladach zgodnie z doktryną, ze kwestia nie istnieje jesli zabroni o tym mówić. Wynik wyborów, jesli exit poll odzwierciedla faktyczny wynik jest bardzo pesymistyczny. Nie dlatego, ze PiS nie wygrał lecz dlatego, ze nie wygrała opozycja. PiS praktycznie ma znikomą sznse na sklejenie rzadu. PO ma wieksze mozliwosci klejenia z tym, ze klej jest do dvpy. Ciekawe kiedy nastepne wybory. To nie bedą 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 01:39 Pesymistyczna to jest nieważność referendum. Jeśli przy 73 procentach frekwencji w wyborach, w referendum głosuje tylko 40 procent to oznacza to, że rudy folksdojcz ma wolną rękę do ponownego podniesienia wieku emerytalnego i sprowadzania nadmiaru inżynierów z Niemiec. Mam 100 procentową pewność, że to zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 03:05 prze.nick napisał: > rudy folksdojcz Między innymi przez takie wypowiedzi PiS dostał w doopę. Kampania wyborcza PiS-u była dość prymitywna. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 03:24 przez takie wypowiedzi?! to ludzie już nie pamiętają co wyrabiał rudy folksdojcz jako premier?! to sobie przypomną :D Duda powinien uważać za premiera Tuska gdzie będzie latał samolotem, żeby nie było jak z poprzednim weciakiem/strażnikiem żyrandola Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 03:25 głosowałem na Polska Jest Jedna podziękowałem tak PiSowi za lokdauny i "szczepionki" Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 05:20 To jest idiotyczny motyw. PO postapiłoby dokladnie tak samo. Ja nie głosuję w polskich wyborach. Nie wybieram polakom w polsce opcji ktorych konsekwencji nie ponoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 05:44 Nie jest wcale idiotyczny. PO postąpiłoby gorzej i zapewne z przymusowymi szczepieniami. Ale od PiS wymagałem dużo więcej niż od targowicy z PO. Pierwsza kadencja PiS naprawdę była dużo lepsza niż rządy Tuska i Kopacz. Ale w drugiej dali tyłka i to bardzo. Nadmiarowe 200 tysięcy zgonów z powodu "plandemii" WHO to stanowczo zbyt dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 07:21 Przecież te zgony to nie wynik działania rzadu i te 200 tysiecy z dvpy wyjąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 08:48 powoli męczy mnie użeranie się z chamami na forum www.mp.pl/covid19/covid19-aktualnosci/299222,nadumieralnosc-minister-wskazal-winnych "Według statystyk, lata 2020-2021 zamknęły się liczbą ok. 200 tysięcy nadmiarowych zgonów. Średnia długość życia w Polsce znacząco się skróciła, a choć fala zwiększonej umieralności dotknęła Polaków w wieku zaledwie wkraczającym w wiek średni (czyli czterdziestolatków), nie ma żadnej wątpliwości, że COVID-19 największe żniwo zbierał wśród osób powyżej 70. roku życia." nawet nie chce mi sie rozpisywać co spieprzył rząd stosując się do wytycznych WHO o teleporadach w Polsce czyli leczeniu przez telefon słyszałeś? itd, itp Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 13:59 prze.nick napisał: > powoli męczy mnie użeranie się z chamami na forum Nie pacz w lustro ... bo widzisz to o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 14:08 Głosują na PiS, bo ... kradną, ale dzielą się !! Cóż, złodziej dzieli się; ze wspólnikiem. Z paserem. Są tacy z którymi się nie dzieli, emeryci na przykład. Wystarczy sprawdzić zmianę relacji minimalnej emerytury do minimalnej płacy, oraz średniej emerytury do średniej płacy w okresie ostatnich 10 lat. Kłania się brak wykształcenia i prymitywna w sumie propaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 15:18 > Wystarczy sprawdzić zmianę relacji minimalnej emerytury do minimalnej płacy, oraz średniej emerytury do średniej płacy w okresie ostatnich 10 lat. masz może dostępne te wykresy plus wartość realną emerytur z uwzględnieniem inflacji? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 17:25 Co ty mi tu felietony wklejasz. Statystyka nie potwierdza tego. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 19:42 artykuł na portalu medycznym to felieton?! to sobie porównaj wyniki Polski z UE ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20220216-2 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 20:48 Bądź poważny. Nie wklejaj obrazków. Statystyki wskazują, ze w Polsce w 2020 zmarło o 68 tys wiecej ludzi niż w 2019 a w 2021 zmarło o 100 tys wiecej niż w 2019 a w 2022 o 68 tys wiecej niż w 2019. W 2022 nie było lockdownow i covidu. Spoleczeństwo się starzeje. W Polsce w 2019 żyło 4.45 mln ludzi w wieku ponad 70 lat. W 2020 - 5.65 mln a w 2021 - 4.85 mln. W 2025 bedzie takich ludzi 5.5 mln co oznacza, ze bedzie wiecej ludzi umierać. Artykuł w MP jest felietonem gdyż wyraża opinie autorki. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 21:11 Powinno być W 2020 - 4.85 mln mln a w 2021 - 5.20 mln. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Bardzo proszę moderatorów... 18.10.23, 01:18 ourworldindata.org/grapher/excess-mortality-p-scores-average-baseline?country=~POL Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Paradne... 16.10.23, 21:59 ...szur-posraniec od plandemii i rudego folksdojcza użala się na chamstwo na forum ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 05:16 Kampania PO byla równie prymitywna i dodatkowo posiadala element "penitencjarny" co czyni ją bardziej prymitywna. Zastanawiam się czy tym glosujacym na opozycję nie przyświecala kasa z Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz572 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 09:34 felusiak1 napisał: > Kampania PO byla równie prymitywna i dodatkowo posiadala element "penitencjarn > y" co czyni ją bardziej prymitywna. Zastanawiam się czy tym glosujacym na opozy > cję nie przyświecala kasa z Unii. > Mimo, że bystry chłopak jesteś to od razu widać, że daleko od tego teatrum jesteś i w związku z tym powierzchownie oceniasz to po pierwsze. Po drugie za bardzo wszedłeś w skórę jednej tylko opcji, a niekiedy warto wyjść na zewnątrz i popatrzeć z boku i to pomimo tego, że nie brałeś udziału w tym przedstawieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nawet napewno. 16.10.23, 14:51 felusiak1 napisał: Zastanawiam się czy tym glosujacym na opozycję nie przyświecala kasa z Unii. nawet napewno. licza, ze Bruxelka po zwyciestwie PO w cuglach odblokuje im te pieniadze z Programu "Odbudowy". Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: prymitywny element penitencjarny 03.03.24, 13:11 No bo kto to widział, żeby rozliczać łamiących prawo i złodziei - czy to Kaczyński czy Trump - nie?... Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Bardzo proszę moderatorów... 18.10.23, 02:34 prze.nick napisał: > Pesymistyczna to jest nieważność referendum. > Jeśli przy 73 procentach frekwencji w wyborach, w referendum głosuje tylko 40 p > rocent to oznacza to, że rudy folksdojcz ma wolną rękę do ponownego podniesieni > a wieku emerytalnego i sprowadzania nadmiaru inżynierów z Niemiec. Mam 100 proc > entową pewność, że to zrobi. Za to Kaczynski skorzystał w pełni ze swojej ręki wolności zrobienia Polakom wody z mózgu. Polska jest w tej chwili krajem o największej w UE liczbie uchodźców w stosunku do liczby ludności, i jednej z największych na świecie. Wprowadzenie więc paktu migracyjnego, spowodowało by po pierwsze relokację uchodźców z Polski, a nie do Polski, po drugie dotacje z UE dla Polski na utrzymanie uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 00:51 Daj znać, gdy Tusk utworzy rząd. Póki co, orkiestra gra, titanic na prawej burcie. Włościanie nie opuszczą mostka kapitańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Jałowe komentarze (oba) 16.10.23, 01:11 Przewaga, to przewaga, a w tej chwili wszystko wskazuje na dość skuteczną koalicję antypisu. Co dalej, tego nigdy nie wiadomo na etapie tworzenia rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Jałowe komentarze (oba) 16.10.23, 02:13 Koalicja antypisu, to brzmi smutno. Ci, ktorzy na to glosowali niedługo poczują smak zwyciestwa. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Pozamiatane i widzą to też w Ukrainie 16.10.23, 08:42 Czytam ukraińską prasę i coś tam piszę na forach Ukraińskiej Prawdy. Ton wypowiedzi bardzo się zmienił, bo Ukraińcy byli dość zaskoczeni pisią woltą "zbożową" i przejściu do retoryki (w najlepszym razie) pełnej rezerwy wobec naszego krwawiącego sąsiada. Dziś, tzn. po porażce PiS, nikt już nie pisze peanów na cześć "białoczerwonej drużyny" komendanta - ten pociąg odjechał w nicość. Moim zdaniem, Donek powinien zacząć od wizyty w Kijowie. To dużo da, również w świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Pozamiatane i widzą to też w Ukrainie 16.10.23, 13:45 borrrka napisał: > Moim zdaniem, Donek powinien zacząć od wizyty w Kijowie. a jakie ma podejscie do nielegalnych imigrantow w Polsce? Bedzie placil 20 000 Eu za jednego, czy otworzy granice, teraz akurat na czasie sa palestynczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Pozamiatane i widzą to też w Ukrainie 18.10.23, 02:03 senioryta13 napisał: > borrrka napisał: > > Moim zdaniem, Donek powinien zacząć od wizyty w Kijowie. > > a jakie ma podejscie do nielegalnych imigrantow w Polsce? Bedzie placil 20 000 > Eu za jednego, czy otworzy granice, teraz akurat na czasie sa palestynczycy. Zapewne skończy ze sprzedażą polskich wiz za $5000 sztuka, na straganach od New Delhi w Indiach, po Abudżę w Nigerii. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Przedziwne komentarze Lenty.ru 16.10.23, 09:53 Zrobiłem wyjątek i sprawdziłem radziecki portal Lenta.ru. Wyjątek, bo nie czytam ruskiej prasy - od tego jest CIA :) Ale warto było - bzdury w pisowskim stylu: Abstrakcyjnie zawyżone wyniki (jakieś cząstkowe) PiS i konkluzja - Morawiecki tworzy rząd. Niby może być prawda, ale wydźwięk, jak by w KC PiS opracowali. Zdziwiło mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wait a moment 16.10.23, 09:57 borrrka napisał: "To nie tylko polityka krajowa - sam odebrałem parę telefonów z gratulacjami z zagranicy. Oczywiście, głównie z Niemiec" Jeszcze troche za wczesnie na oceny. Nie wiadomo kto wygral i niezbyt wiadomo ktos z kim sie sprzysiezy. Tym niemniej sa tego ranka wazne wiesci. Polski prezio, ktory zdaje sie zgodnie z konstytucja ma zaproponowac zwycieskiej partii stworzenie rzadu pojechal do Watykanu . Pewnie chce sie naradzic "что делать сейчас" Jesli to nie jest symbol to nie wiem co to jest. A drugi wazny morning news, niemiecka ultraprawicowa blondynka zaczyna wazyc takze na zachodzie Niemiec . I mozna sobie wyobrazic, ze Polacy zcaczna lubic Niemcow ale Niemcy przestana lubic Polakow:) Eh demokracjo, demokracjo doprowadzasz do bolu glowy... PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Już całkiem dobrze wiadomo - podano late exit poll 16.10.23, 10:08 W perspektywie półrocznej wszystko jasne. To koniec PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka PS. Komendant jest za stary i zmarnowany 16.10.23, 10:12 Nie pozbiera sie po ewidentnej klęsce ... a reszta rozbiegnie się po świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Multikolorowa koalicja 16.10.23, 10:16 borrrka napisał: " W perspektywie półrocznej wszystko jasne. To koniec PiS." Poczekajmy na szukaczy aliansow. Polacy sa bardziej monochromatyczni niz Niemcy. I multikolorowa koalicje typu "zolto-zielono-czerwoni" trudno sobie wyobrazic. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Spoiwem jest nienawiść do PiS 16.10.23, 10:23 Takie emocjonalne więzi będą silniejsze, niż racjonalna kalkulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Re: Spoiwem jest nienawiść do PiS 16.10.23, 10:36 borrrka napisał: " Takie emocjonalne więzi będą silniejsze, niż racjonalna kalkulacja." Szefuncio kupil wielu. A milosc do pieniadza jest silna...zobaczymy co dalej. PF Abba - Money, Money, Money (Official Music Video) Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: To koniec PiS 16.10.23, 22:05 To koniec rządów PiS, a nie Partii - ta skończy się dopiero, gdy Wódz odwali kitę. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka To jest jakieś pytanie 18.10.23, 08:25 Komendant nie prezentuje się dobrze i całym swoim senilnym wyglądem wręcz krzyczy - pozbawcie mnie władzy! Na razie odcina kupony ze swej polityki otaczania się miernotami, ale jest już trochę nie z tego świata. Ktoś się skusi. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Wait a moment 18.10.23, 02:09 polski_francuz napisał: > borrrka napisał: > > "To nie tylko polityka krajowa - sam odebrałem parę telefonów z gratulacjami > z zagranicy. Oczywiście, głównie z Niemiec" > > Jeszcze troche za wczesnie na oceny. Nie wiadomo kto wygral i niezbyt wiadomo k > tos z kim sie sprzysiezy. Tym niemniej sa tego ranka wazne wiesci. Polski prezi > o, ktory zdaje sie zgodnie z konstytucja ma zaproponowac zwycieskiej partii stw > orzenie rzadu A kto Ci to wmówił? Nie ma takiego zapisu w Konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 11:38 W sobote, 14-tego pazdziernika, byla u nas piekna sloneczna pogoda. Jechalismy do polskiej ambasady w Ottawie z naszego, odleglego o kilkadziesiat kilometroe miasteczka w bardzo dobrych nastojach. Liscie drzew mienily sie pieknymi kolorami - to okres "indianskiego lata", najpiekniejsza tutaj, ale niestety bardzo krotka pora roku. Po niej nastepuje zazwyczaj szara pozna jesien i plucha. Jechalismy jedna z najpiekniejszych tras w stolicy Kanady - wzdluz kanalu Rideau. Z przyjemnoscia zobaczylismy, ze w ambasadzie glosowala bardzo duza liczba osob i czulismy intuicyjnie, ze wiekszosc z nich ma podobne poglady do nas. Czy slusznie? Nie wiadomo. Kiedy wczoraj podano wstepne wyniki glosowania w Polsce nastapilo pewne "otrzezwienie" i "przebudzenie". Rozwiane zludzenia na temat pogladow i odczuc wiekszosci Polakow. "Etap prawdy". Najwiekszy procent narodu, wiecej niz jedna trzecia, zaglosowal ponownie na partie, ktora Tusk nazwal "mafia", a pozostala przytlaczajaca wiekszosc jest podzielona w swoich pogladach i posiada kilku liderow, z ktorych kazdy chce byc "najwazniejszy". Jest nieco bardziej optymistycznie niz bylo przedtem, ale wcale nie jest bardziej komfortowo psychicznie. Przed wyborami narod polski byl sklocony i w takiej sytuacji jaka sie wyklarowala, pozostanie nadal sklocony. W zasadzie nie powinno sie bylo miec wczesniej zludzen, a jednak czasami czlowiek liczy naiwnie na jakies "cuda". Trzeba sie teraz przygotowac do zimnej pogody, jesiennej pluchy i nie wiadomo jak srogiej zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka W Kraju wygląda to dokładnie odwrotnie 16.10.23, 11:48 Ludziom dobrej woli udało sie dogadać, by zdecydowaną większościa sprzątnąć po pisie. A że polska wieś głosuje na PiS... Coż w 1846 cięli panów piłami, w trakcie Powstania Styczniowego wyłapywali powstańców, więc i tak jest postęp. Ale 500 lat pańszczyzny zrobiło swoje i udawanie, że jest inaczej mija się z celem. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Polska A i B 16.10.23, 12:36 borrrka napisał: " A że polska wieś głosuje na PiS... Coż w 1846 cięli panów piłami, w trakcie Powstania Styczniowego wyłapywali powstańców, więc i tak jest postęp. Ale 500 lat pańszczyzny zrobiło swoje i udawanie, że jest inaczej mija się z celem." Jest dokladnie jak piszesz. Miastowi, wyksztalceni glosuja na innych niz PiS a rolnicy i ci z mniejszym wykszalcenia popieraja szefuncia. Mowi mi to radio francuskie RTL pisze mi to niemiecki Der Spiegel. Wiec pewnie taka jest Polska wlasnie. Potrwa to jeszcze 123 (zaborow)-33(demokracji)=90 lat zanim te podzialy zanikna. Pod warunkiem, ze pozostaniemy demokratyczni i niezalezni duchem. Niestety juz sie nie doczekam. PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Jestem optymistą 16.10.23, 13:01 Młodsi ludzie z głębokiej nawet prowincji już wyrwali się z kręgu plebania - ochotnicza straż pożarna - kółko gospodyń. W mieście szybko się dostosowują (no chyba, że próbują dostosować miasto do swych upodobań), a na wsi coraz częściej są przedsiębiorcami, a nie walkami i józkami. A i noszenie baldachimu w Boże Ciało trochę straciło na znaczeniu. Będzie normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tak nam dopomoz 16.10.23, 13:08 borrrka napisał: "Będzie normalnie." :) Pozdro PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Tak nam dopomoz 17.10.23, 00:51 "Będzie normalnie." Czyli tak jak we Francji, Szwecji i Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Tak nam dopomoz 17.10.23, 01:14 albo jak w stolicy IV Rzeszy Europejskiej www.rp.pl/przestepczosc/art39278231-strzelanina-w-brukseli-nie-zyja-obywatele-szwecji-sprawca-na-wolnosci Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: W Kraju wygląda to dokładnie odwrotnie 17.10.23, 00:59 Polscy wieśniacy robią dobre wędliny i sery. Ilość gatunków w prowincjonalnym galicyjskim sklepie przerasta oferty australijskich supermarketów. A co do zaoferowania mają nam polscy inteligenci poza ***** *** ? Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Polscy inteligenci oferują dokładnie tyle... 17.10.23, 09:25 Na ile aktualnie stać Naród. Tak to działa w każdym kraju. Mnie, w sumie, wystarcza, szczególnie dziś, po spektakularnej pobiedzie nad lumpeninteligencją! Bo zwyciężyła głównie polska inteligencja. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Polscy inteligenci oferują dokładnie tyle... 17.10.23, 09:33 zwyciężyła głównie polska inteligencja. oczywiście że tak ***** *** Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo proszę moderatorów... 16.10.23, 18:07 Panicz jechal powozem do ambasady obcego kraju aby wybrać władzę obywatelom tego obcego kraju ale jednocześnie nie ponosi konsekwencji wyboru. Panicz robi dobrze temu obcemu krajowi. Ja, prostak, nie jeżdżę powozami do ambasady obcego kraju i nie robie dobrze obcemu krajowi. Interesuję się tym obcym krajem bo jestem z nim emocjonalnie zwiazany ale nie głosuję gdyż byłoby to z mojej strony niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Panicz jechal powozem do ambasady 16.10.23, 22:11 Obywatel skorzystał z przysługujących mu praw; jeśli mu je odbiorą, to nie będzie korzystał. Proste? Proste. BTW PiSyf bardzo lubił i hołubił Polonię, kiedy ta gremialnie go popierała; teraz kocha ją jakby mniej ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Panicz jechal powozem do ambasady 17.10.23, 00:41 To niech obywate przeprowadzi się tam i ponosi konsekwencje swojego narcyzmu. Zastanawia mnie dlaczego jedynie poszczekujesz napedzany emocją. Może to wynika z ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Panicz jechal powozem do ambasady 18.10.23, 02:17 felusiak1 napisał: > To niech obywate przeprowadzi się tam i ponosi konsekwencje swojego narcyzmu. Obywatel ponosi konsekwencje wyboru, niezależnie od tego gdzie mieszka. A zabranie temu obywatelowi prawa do głosowania, byłoby naruszeniem jednej z pięciu określonych w Konstytucji zasad wyborczych - zasady powszechności wyborów (uprawnieni do głosowania są wszyscy pełnoletni obywatele, którym to prawo nie zostało odebrane prawomocnym wyrokiem sądu). Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent6 Re: Bardzo proszę moderatorów... 18.10.23, 01:40 de_oakville napisał: > Jechalismy do polskiej ambasady w Ottawie Czy miałeś kontakty z poprzednim ambasadorem Polski w Kanadzie? Pytam, bo kolega, który go znał w Polsce bardzo źle się o nim wyrażał. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Donek ostrzy kozik 18.10.23, 08:32 By (w sensie symbolicznym, oczywiście) dorżnąć PiS. Wg mnie Tusk w gremiach kierowniczych stanowi gwarancję happy endu. To świetny i spełniony polityk, a po drugiej stronie próżnia... Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Re: Donek ostrzy kozik 18.10.23, 08:49 twitter.com/i/status/1713851178906267716 Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Donek ostrzy kozik 18.10.23, 09:03 Orgazm cię dopadł i w ekstazie majaczysz? Donek błysnął 16 lat temu i od tamtej pory zgasł i okropnie zeszpeciał. Załozę się o paznokieć, ze nie będzie premierem. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Pozory zewnętrzne mylą, Felusiak 18.10.23, 09:09 Komendant, jak Robert Redford, a przegrał! Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Założę się, ze nie będzie premierem 22.01.24, 05:34 Tak też sobie pomyślałem że to ty właśnie wygrzebałeś ten wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Założę się, ze nie będzie premierem 26.03.24, 14:57 Bo lubie przypominać innym ich głupie prognozy ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Donek ostrzy kozik 22.01.24, 05:38 To że zeszpeciał to fakt, a to że został premierem to błąd, ale przeciętnemu Polakowi może się to opłacić, bo Unia będzie teraz łożyła w swego faworyta, a ten w naród odziedziczony po pisiorach, byle tylko ten naród dał się ogłupić i zagłosował za likwidacją narodowego państwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Donek ostrzy kozik 22.01.24, 06:20 Po podwyżkach dla nauczycieli i kwocie wolnej od podatku 60 tysięcy widać że Tusk nie będzie rozpieszczać nawet swojego elektoratu. Ale będzie robił to co potrafił najlepiej - rozwalać. TVP to tylko gra wstępna. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Re: Donek ostrzy kozik 22.01.24, 07:55 boomerang napisał: > w naród odziedziczony po pisiorach, byle tylko ten naród dał się ogłupić i zag > łosował za likwidacją narodowego państwa polskiego. A co to znaczy "narodowe panstwo polskie?". Jakies mocarstwo? Polska jest normalnym krajem europejskim, raczej przecietnym i w niczym nie "lepszym" od Hiszpanii, od Grecji czy od Czech. Mocarstwem bedzie dopiero we wspolnocie europejskiej, gospodarczej potedze, mogacej konkurowac z USA i z Chinami. Slowo "narodowe" od razu kojarzy sie wielu ludziom z "nacjonalistyczne" a nawet "faszystowskie", czyli "w domysle" ("mowimy partia, a w domysle Lenin") "slepe", "zadufane w sobie", zalezne od Rosji czyli, innymi slowy, glupie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Donek ostrzy kozik 22.01.24, 08:01 > "mowimy partia, a w domysle Lenin" No właśnie. Lenin był właśnie za likwidacją państw narodowych, czyli był prekursorem Unii. Hasło "Lenin wiecznie żywy" nie było wcale takie głupie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Po owocach ich poznacie 22.01.24, 08:49 Na forum Kraj złożyłem deklarację, że będę się regularnie radował owocami zwycięstwa. Bo widać je na każdym kroku: komendantowe czopki manifestują pod prowincjonalnym anclem (tak określał areszt mój kapral z MON-u). Może też chcieliby martyrologii? TVP do znudzenia neutralne. Jedyna szczujnia się ostała, tv respublika, o całkowicie niszowym zasięgu, zbiera spady po kurskim i rośnie w siłę, a jej dziennikarze "żyją dostatniej" jak był mawiał tow. sekretarza z Zagłębia. Nawiasem mówiąc, tegoż kurskiego w...bali z pracy w światowym banku i nie bardzo wiem, gdzie się podziewa sierotka. Donek jest tak sprawnym politykiem, że aż żal kacznika. A seweryn może i nie zauważył, iż tvp kuje po innej linii.:) Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 09:03 Donek jest tak sprawnym politykiem, że aż żal kacznika. A seweryn może i nie zauważył, iż tvp kuje po innej linii.:) Rozumiem że Donek trzyma sztamę z tymi znad Donu, ale Andrzej Seweryn chyba też. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville "Na Muppet Show juz czas" 22.01.24, 12:38 "Paskuda, cały dzień Muppet Show Czasem się cieszysz, czasem byś klął" (Edward Hulewicz - "Paskuda") Piosenka sprzed lat, pewnie o Urbanie i jego telewizji. A Kurski z pisowska propaganda "przerosli" Urbana. "Gonzo" i "Kermit" Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 09:06 tv Republika stała się po wejściu Sienkiewicza do TVP 5-tym najbardziej oglądanym kanałem w Polsce a TVP Info ma teraz tylko ćwierć poprzedniej oglądalności Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 19:33 prze.nick napisał: > tv Republika stała się po wejściu Sienkiewicza do TVP 5-tym najbardziej > oglądanym kanałem w Polsce a TVP Info ma teraz tylko ćwierć poprzedniej > oglądalności Czyli jest dopiero 5, a jaka stacja jest na 1, 2 i 3 miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 19:50 Dobra, sam wynalazłem: 1.TVN24 (10,18%) 2.TVP1 (7,44%) 3.TVP2 (7,44%) 4.Polsat (6,88%) 5.TVN (6,72%) 6.Republika (4,93%) 7.TVN7 (3,52%) 8.Polsat News (2,77%) 9.TV4 (2,64%) 10.TV Puls (2,63%). Czyli Telewizja Republika wcale nie jest na 5 miejscu. Źródło: www.wirtualnemedia.pl/artykul/tvn24-jak-odbierac-tv-republika-mux-naziemna-telewizja-cyfrowa Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 20:15 Bayer w kaczniku zawsze w cenie ! Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 22:35 dałeś dokładnie ten sam link, który cenzura mi wycięła gdy poprawiłem w tym wątku swój błąd brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 22:47 Skoro dałeś ten sam link, to dlaczego pisałeś o 5 miejscu, skoro w artykule jest mowa o 6? Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 22:53 zaraz po napisaniu o 5 miejscu szybko napisałem następny w którym poprawiłem błąd i dorzuciłem link, ten sam który ty dałeś zniknęło w tym wątku sporo moich wpisów Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 22:51 ten też usunięto www.wirtualnemedia.pl/artykul/19-30-tvp1-nowy-program-marek-czyz-wiadomosci "19.30” ze słabszymi wynikami oglądalności niż „Wiadomości” Serwis informacyjny „19.30” w TVP1, TVP Info i TVP Polonia ogląda średnio 2,10 mln widzów, o 620 tys. oglądających mniej niż notowały wcześniej nadawane w tym samym paśmie „Wiadomości”." Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 22.01.24, 23:05 oglądalność TVP Info przed wejściem Sienkiewicza w okresie 11.12.23 - 17.12.23 wynosiła 7,62 procenta (3 miejsce) a teraz 2,16 procenta (11 miejsce). Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Po owocach ich poznacie 23.01.24, 11:19 Podniecasz się tą telewizją jak żaba ciążą. Sam kiedyś na to wlazłem, bo byłem ciekaw co to za cudo. Zobaczymy jak oni finansowo na tym wyjdą, bo reklamodawcy ich średnio lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: Po owocach ich poznacie 23.01.24, 11:33 Chciałem tylko sprostować twierdzenie borki o niszowej stacji i przetestować moderację. Jedni interesują się mediami a dla innych to żaba w ciąży. Co za różnica? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 08:57 może popełniłem błąd, a ty ucz się na moich błędach Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 09:17 > państwa to sztuczne twory bardzo ciekawe spostrzeżenie Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 09:24 > państwa to sztuczne twory i ich dobrobyt nie ma nic wspólnego z narodami Państwa bywają sztucznymi tworami, ale nie państwa narodowe. Sztucznym tworem jest Unia, mega-państwo. Dobrobytu ci się zachciewa, biedaku? Zdobądź odpowiednie wykształcenie, to będziesz miał dobrobyt. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 09:47 > UE to organizacja międzynarodowa Aha, czyli podobnie jak UEFA. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 09:59 > dawaj co z tymi państwami narodowymi? Ja nie muszę, bo wystarczy przycisnąć guziczek "poczytaj mnie mamo": pl.wikipedia.org/wiki/Państwo_narodowe Angielska mama to lepiej tłumaczy: en.wikipedia.org/wiki/Nation_state Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 10:17 Napisałem "poczytaj mi mamo", a chochlik zamienił "mi" na "mnie". Czy to nie ty, w_k jesteś tym chochlikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: o czym ty bredzisz? 22.01.24, 21:02 > Jeśli przyjąć etniczną definicję narodu, to państwa narodowe praktycznie nie istnieją. W Polsce grupy etniczne (Ślązacy, Górale, Kaszubi, Mazowszanie, Małopolanie, Wielkopolanie, etc) są ze sobą powiązane historycznie i językowo. Nawet Niemcy, Żydzi czy Tatarzy wkomponowali się w polski etnos, wykazując się polskim patriotyzmem. Mam w Polsce kolegę Żyda, który jest większym polskim patriotą ode mnie. Wielu Polaków ma spolszczone nazwiska niemieckie i może nawet nie zawsze zdaje sobie z tego sprawę. Z kolei wielu Żydów nosi niemieckie nazwiska, ale to dlatego że ponadawał im te nazwiska, które sam wymyślał, pruski poeta epoki romantyzmu E.T.A. Hoffmann, polonofil, pracujący na stanowisku urzędnika w carskiej Warszawie. Jego twórczość w tym zakresie przerwało dopiero wkroczenie do Warszawy Francuzów. Odpowiedz Link Zgłoś