Dodaj do ulubionych

Mur rosnie

16.11.23, 10:12
Znany muzyk Roger Waters ma klopoty ze znalezieniem hotelu w Montevideo i w Buenos Aires w Argentynie, gdzie wlasnie koncertuje. Czy Argentynczycy nie lubia ex-Pink Floyda? Nie Roger podpadl za swoje poglady polityczne n/t wojny na BW. Poglady, ktore zostaly uznane za antysemickie.

Ciekaw jestem czy na jego koncertach jest wielu fanow Rogera? Ten mur miedzy filo- i antysemitami zaczyna rosnac...

PF

Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Mur rosnie 16.11.23, 10:25
      a jakie jest nazwisko właścicieli hoteli?
      • borrrka Nawet jeśli Shapiro... 16.11.23, 10:50
        Nie zmienia to faktu, że mamy do czynienia z konfliktem moralnym wymykającym się spod kontroli.

Bo gdzieś jest granica najsłuszniejszego gniewu, a do tego Izrael ma 100% prawa.
        Ale myślę, że dość akcji militarnej.
        Inna rzecz, nie potrafiłbym tego powiedzieć rodzinom zakładników izraelskich.
        • boomerang Re: Nawet jeśli Shapiro... 16.11.23, 10:54
          Izrael to jedno z niewielu państw, które wciąż stosuje z powodzeniem Kodeks Hammurabiego.
          • melikles Re: Nawet jeśli Shapiro... 16.11.23, 11:11
            Eeeetam, krzyżowcy wyrżnęli mieszkańców Jerozolimy w imię chrześcijańskiej miłości bliźniego.

Hammurabi nie był też potrzebny do masakr i wojen religijnych toczonych w Europie w całym okresie nowożytnym.

"Zabijcie wszystkich, Bóg rozpozna swoich"
            Arnaud Amaury
            arcybiskup Narbonne i legat papieski
            Béziers, A.D. 1209
        • a.jej.rkoniak Re: Nawet jeśli Shapiro... 16.11.23, 14:12
          to nie jest konflikt moralny, to jest zaplanowana zbrodnia
          każdy może się bronić we własnym domu, ale nie może przekraczać granicy obrony koniecznej
          nie możesz gonić uciekającego rabusia i wbić mu nóż w plecy ....
          bo to jest morderstwo
          Przyczyny akcji Hamasu możemy szukać w latach 1947-48, ale i wcześniej
          to Izrael jest atakującym, to nielegalne osady/kibuce powstają na ziemii przeznaczonej dla Palestyńczyków
          to osadnicy bezkarnie mordują, prześladują Palestyńczyków, zmuszając ich do opuszczenia wiosek ....
          OD LAT
          Rodzinom zakłądników bym poradził, by sprawdzili, czy mieszkają na teranach przyznanych Izraelowi ....
          1200 osób zabili hamasowcy, plus zakłądnicy którzy nadal żyją. W odróznieniu od tysięcy cywilnyh - kobiet, dzieci zamordowanych przez wojsko izraelskie. Bo bombardowanie domów szpitali itd to jest zbrodnia wojenna i żadne rwanie rudych włosów tego nie zmieni.
          Mamy potężną kampanię propagandową na rzecz Izraela, wciska nam się jednostronną ocenę konfliktu.
          Wyguglaj sobie spory sądowe w sydnejskiej dzielnicy St Ives, gdzie mojżeszowi wymusili instalację drucianego płotu eruv. Zapytaj ich sąsiadów gojów, gdzie jest ICH sympatia...
          • j-k nawet gdy te szpitale sa centrami... 16.11.23, 14:53
            a.jej.rkoniak napisał(a):
            . Bo bombardowanie ... szpitali itd to jest zbrodnia wojenna

nawet gdy te szpitale sa centrami dowodzenia hamasu , co ?
            .
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,30411362,izrael-ujawnil-co-odkryl-w-szpitalu-w-centrum-gazy-nie-sa.html#s=BoxOpMT
            • polski_francuz Samobojcze ataki 16.11.23, 15:59
              j-k napisał:

"nawet gdy te szpitale sa centrami dowodzenia hamasu , co ?"

Palestynczycy atakuja ryzykujac nie tylko swoim zyciem ale i zyciem innych mieszkancow Palestyny. Przypomina to troche Japonczykow z czasow 2 ws. atakujacych samobojczo. Bardzo trudno z takimi walczyc. Doszly do tego media i ich prezentacja sytuacji. Powoduje to, coraz wieksze podzielenie sympatii na calym swiecie.

PF
              • boomerang Re: Samobojcze ataki 16.11.23, 16:09
                Palestynczycy atakuja ryzykujac nie tylko swoim zyciem ale i zyciem innych mieszkancow Palestyny.

Czy Hamas to Palestyńczycy? Hamas nie ryzykuje życia mieszkańców Palestyny. On ma ich gdzieś.
            • a.jej.rkoniak Re: nawet gdy te szpitale sa centrami... 16.11.23, 22:38
              Jasiu, gazeta nie jest źródłęm całęj prawdy. To, że propaganda izraelska tak mówi, to jeszcze nie dowód prawdy. "Izrael ujawnił..." to taki naukowy dowód, panie doktorze?
              Na początek, Jasiu, porównaj mapy terenów porzyznanych Izraelowi przez ONZ w 1947 z tymi obecnymi ....
              Kto tu jest agresowrem?
              • j-k Re: nawet gdy te szpitale sa centrami... 17.11.23, 14:41

> Jasiu, gazeta nie jest źródłęm całęj prawdy. To, że propaganda izraelska tak mó
                > wi, to jeszcze nie dowód prawdy. "Izrael ujawnił..."

sugerujesz , ze to zdjecie jest ustawka, a hamas bywa w szpitalach tylko po to,

by leczyc tam swoich rannych wojownikow ? :)

ale "beka" - jak mawia dzis Mlodz...
                • a.jej.rkoniak Re: nawet gdy te szpitale sa centrami... 18.11.23, 13:34
                  łagodnie mówiąc mam sceptyczne nastawienie do propagandy agresora
                  • j-k a ja mam sceptyczne nstawienie do ideologii hamasu 18.11.23, 15:35
                    > łagodnie mówiąc mam sceptyczne nastawienie do propagandy agresora

a ja mam sceptyczne nstawienie do ideologii hamasu

zabili 1300 Zydow (fakt, ze dla Izraela to polityczny cios) i sprowokowali jego odwet, dzieki ktoremu polowa miasta Gazy lezy w ruinie, a ca. 20 tys. wlasnych ludzi JUZ zostalo zabitych.

- gdzie tu widzisz interes ?

zeby poruszyc Swiat islamski ?

Swiat islamski sie nie poruszy, bo na Morzu Srodziemnym i w poblizu Zatoki Perskiej stoja

CZTERY Flotylle Amerykanskie i tylko czekaja, na to by ktores z panstw islamskich zaczelo...

• polski_francuz Re: Mur rosnie 16.11.23, 10:51

" a jakie jest nazwisko właścicieli hoteli?"

Pewnie sie na -ski albo -icz konczy:) A serio, to nie wiem.

PF
        • a.jej.rkoniak Re: Mur rosnie 16.11.23, 14:02
          przecież nie o to pytałem :D
    • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 10:40
      Należałoby się zastanowić nad zasadnością samego pojęcia "antysemityzm". Palestyńczycy Semitami są z całą pewnością, natomiast Żydzi niekoniecznie.
      • polski_francuz Re: Mur rosnie 16.11.23, 10:54
        boomerang napisał:

" Należałoby się zastanowić nad zasadnością samego pojęcia "antysemityzm". Palestyńczycy Semitami są z całą pewnością, natomiast Żydzi niekoniecznie."

Slowa zyja swoim zyciem. I Palestynczyk jest moze Semita ale obecnie stal sie antysemita.

PF
        • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 10:58
          a może Palestyńczyk tego nie rozumie i trzeba mu wyjaśnić?
        • a.jej.rkoniak Re: Mur rosnie 16.11.23, 14:17
          bo to jest konflikt izraelski - państwowy
          szermowanie określeniem antysemityzmu to jedna z metod propagandowych
          czy krytykując rząd w Riadzie jestem islamofobem?
        • boomerang Re: Mur rosnie 17.11.23, 00:12
          polski_francuz napisał:

> Slowa zyja swoim zyciem. I Palestynczyk jest moze Semita ale obecnie stal sie a
          > ntysemita.

To bardzo niedobrze że język się ludzkości zerwał ze smyczy i wyrwał spod kontroli.
    • maxe Re: Mur rosnie 16.11.23, 14:56
      Roger jest juz starym prykiemi powinien grzecznie zejsc ze sceny,jeszcze zanim go tam nie wpuszcza .

Antysemityzm jest "zwyczajnym" Rasizmem, tzn. najbardziej haniebna cecha czlowieczenstwa !
      • polski_francuz Re: Mur rosnie 16.11.23, 16:01
        maxe napisał(a):

"Antysemityzm jest "zwyczajnym" Rasizmem, tzn. najbardziej haniebna cecha czlowieczenstwa !"

Jak widzisz przyszlosc Palestyny? Beda mieli swoje panstwo? Uloza sie z Izraelem?

PF
        • felusiak1 Re: Mur rosnie 16.11.23, 17:43
          Jak widzisz przyszlosc Palestyny? Beda mieli swoje panstwo? Uloza sie z Izraelem?

N I E ! ! !
        • maxe Re: Mur rosnie 16.11.23, 23:47
          polski_francuz napisał:

> maxe napisał(a):
          >
          >
          > "Antysemityzm jest "zwyczajnym" Rasizmem, tzn. najbardziej haniebna cecha cz
          > lowieczenstwa !"

>
          > Jak widzisz przyszlosc Palestyny? Beda mieli swoje panstwo? Uloza sie z Izraele
          > m?
          >
          > PF

To nie jest temat watka ale jak pytasz to ci krotko odpowiem.

Beda mogli miec wlasne panstwo ale nie dzis ani jutro.
          Do tego trzeba miec demokratyczny rzad ktory sklada sie z wizjonerow a nie z ex.faszystow.

Powinni byli zaakceptowac plan szczytu Camp David i uzyskania ok. 97 % terenow zachodzniego brzegu i zrealizowac plan utworzenia czegos w rodzaju islamskiego Watykanu na obszarze Jerozolimy.
          Abraham Accords pl.wikipedia.org/wiki/Porozumienia_Abrahamowe
          jest jedynym w swoim rodzaju racjonalnym rozwiazaniem tego konfliktu na dluzsza mete.

• felusiak1 Re: Mur rosnie 17.11.23, 07:10
            W tym konflikcie nie chodzi o ziemię albo państwo.
            Ich wizja to Palestyna od rzeki do morza bez zydow.
          • polski_francuz Negocjacje 17.11.23, 10:44
            maxe napisał(a):

" 
Powinni byli zaakceptowac plan szczytu Camp David i uzyskania ok. 97 % terenow zachodzniego brzegu i zrealizowac plan utworzenia czegos w rodzaju islamskiego Watykanu na obszarze Jerozolimy."

Przed agresja rosji na Ukrainie tez byly negocjacje i pewnie tez podpisane umowy. Tyle ze putin chce zaprowadzic swoja wizje spraw. I mamy wojne. Dosc podobnie widze sytuacje na BW. Negocjacje maja sens jak po 2 ws. i jak sie wszystko przegra na polu bitwy to sie siada do stolu by podpisac kapitulacje. Bo w Wersalu po 1 ws. tez negocjowano i wynikla z tego kolejna wojna swiatowa bo sie Niemcy czuli oszukani.

Niestety, nauka historii niezbyt pomoze w rozwiazaniu konfliktu na BW.

PF
            • maxe Re: Negocjacje 17.11.23, 14:24
              polski_francuz napisał:
              > Niestety, nauka historii niezbyt pomoze w rozwiazaniu konfliktu na BW.

Trzeba odkryc w sobie fundamentalna potrzebe spokojnego wspolzycia z innymi mimo roznic kulturowych,taka metamorfoze przeszly przykladowo ,choc moze nie do konca, Niemcy .....
      • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 20:58
        szermując słowem "antysemityzm" kompromitujesz się tylko
        • felusiak1 Re: Mur rosnie 16.11.23, 22:30
          Waters jest znany z antysemityzmu nie od wczoraj.
          Na twoim miejscu nie bronilbym go.
          • a.jej.rkoniak Re: Mur rosnie 16.11.23, 22:48
            proponujesz cancel culture, ten wasz amerykański wynalazek?
            BTW - poglądy tego pana są mi obce.
            • felusiak1 Re: Mur rosnie 17.11.23, 07:14
              Człowiek korzystajac z wolności wypowiedzi jednocześnie ponosi konsekwencje tego co mówi.
              Cancel culture wymyslili tacy jak Waters i teraz ponoszą konsekwencje swojego wynalazku.
          • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 22:55
            Antysemityzm felusiaku nie istnieje. Umarł wraz z hitlerem.
            • maxe Re: Mur rosnie 16.11.23, 23:52
              boomerang napisał:

> Antysemityzm felusiaku nie istnieje. Umarł wraz z hitlerem.

Antysemityzm=rasizm nie istnieje ? ...na jakiej planecie zyjesz ??
              • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 23:55
                ty żyjesz na orbicie
                • maxe Re: Mur rosnie 16.11.23, 23:58
                  boomerang napisał:

> ty żyjesz na orbicie
                  mozesz to rozwinac ?

• boomerang Re: Mur rosnie 17.11.23, 00:02
                    sam sobie rozwiń
            • felusiak1 Re: Mur rosnie 17.11.23, 07:16
              Antysemityzm felusiaku nie istnieje. Umarł wraz z hitlerem.

Jest żywszy niż w Dritte Reich. Nie spodziewałem się tego. Niestety widać golym okiem.
              • boomerang Re: Mur rosnie 17.11.23, 07:29
                Ja przez oko wzmocnione szkiełkiem żadnego antysemityzmu nie widzę, no chyba że w odniesieniu do muzułmanów.
      • a.jej.rkoniak Re: Mur rosnie 16.11.23, 22:41
        rasizm jest obecny we wszystkich rasach, kulturach, narodach ....
        w nowoczesnej formie prezentowany przez cancel culture ideologii woke
    • jorl11 Re: Mur rosnie 16.11.23, 19:20
      maxe napisał(a):

> Antysemityzm jest "zwyczajnym" Rasizmem, tzn. najbardziej haniebna cecha czlowi
      > eczenstwa !

Ja napewno nie jestem antysemita, zawsze mnie smiesza tacy, w Polsce ich jest mnostwo ale nie tylko w Polsce, ktorzy twierdza ze Zydzi rzadza swiatem. Jakies tam Rockefellery itd.
      To mnie smieszy bo to by znaczylo ze Zydzi to jacys nadludzie, madrzejsi od reszty. Bo rzadza reszta czyli Swiatem.

Ja nie uwazam ze Zyd jest madrzejszy odemnie bo jest Zydem, to bylaby dla mnie obraza. Bo jak ktos moze byc madrzejszy odemnie? Niemozliwe!

Ale problem jest inny. zescie sobie na tym kawalku ziemi, ktory kiedys przed 2tys lat, mieliscie uzadziliscie panstwo. Przed 100 laty zaczeliscie to robic. To dobrze szlo jak tubylcy byli na duzo nizszym poziomie cywilizacyjnym. Wiec militarnie, naturalnie z innymi Bialasami, sobie swietnie dawalisci rade. Ale czasy sie zmieniaja, ci miejscowi Indianie juz nie sa tacy glupi, do tego istneja powazne panstwa na Swiecie ktore uwazaja ze jako ze macie sojusznikow w Bialasach, Europa USA, a ci sa ich wrogami, dobrze jest pomoc tym waszym Indianom abyscie mieli problemy jak cholera. Te Panstwa to sa Rosja i Chiny oczywiscie.
      Naturalnie bedziecie sie bronic juz pomrukujecie o uzyciu broni jadrowej aby Gaze wyczyscic z tych Indian ale to nie idzie za dobrze.

Nei wiem jak ten problem rozwiazac, siedzac na tym Bliskim Wschodzie bedziecie mieli coraz bardzie do tylu, bedziecie musieli mordowac jak cholera ale to na dluzsza mete nie pomoze. Oni sie mnoza, nie tak jak tu w Europie.
      Macie pomysl aby Gaze wysiedlic, arabskie kraje ich nie wezma kombinujecie aby Bialasy ich wzieli ale Rosja od 2015r juz zabrala ta mozliwosc. Bo naslala nam Arabow jako migrantow taka ilosci a oni sa na was tak wsciekli ze robia syf u nas. A wiec pare milionow waszych Indian z Gazy do nas przyslac juz nie idzie bo sie u nas rozwali spoleczenstwo. Bo oni sa naladowanie wsciekloscia przeciw wam na zawsze.

Ja uwazam ze co madrzejsi powinni z Izraela emigrowac tu do Europy i/czy USA. Tylko nie opowiadaj mi ze religie Sciany Placzu maja znaczenie. Z tym to do jaskiniowcow nie do mnie.
      Ja sam jestem emigrant, moj ojciec tez byl takowym, nie opowiadaj ze nie idzie.

Zobaczymy co bedzie ale macie przerabane. Mi wszystko jedno co bedzie ale wolalbym zebyscie w rozpaczy nie zaczeli uzywac broni jadrowej bo cholera wie do czego dojdzie jeszcze. A to za blisko do mnie.

A te wasze oskarzenia o antysemityzm to proaganda. Jak co jest antyizraelizm.
      • boomerang Re: Mur rosnie 16.11.23, 21:04
        całkiem rozsądnie tym razem, Jorłow
      • maxe Re: Mur rosnie 16.11.23, 23:56
        kompromitujacy zbior bzdur *
      • maxe Re: Mur rosnie 17.11.23, 00:01
        jorl11 napisał:

kompromitujacy zbior bzdur *
        • jorl11 Re: Mur rosnie 17.11.23, 17:20
          maxe napisał(a):

> jorl11 napisał:
          >
          > kompromitujacy zbior bzdur *

Jestem przekonany ze jestes przedstawicielem oddzialu propagandy izraelskiej na Polske i tu masz zadanie przeciagac ludzi na strone Izraela.
          I ta odpowiedz na moj post jest w wytycznych waszej izraelskiej propagandy. Nie masz nic merytorycznego drogi maxe to tylko wlasnie taka odpowiedz.

Bo akurat na to co pisze nie masz odpowiedzi od Twoich przelozonych. Bo nie mozna miec merytorycznej.
      • j-k "niech na Swiecie wojna - byle moj wies spokojna?" 17.11.23, 14:59

rozumiem Cie Jörl, ze g... Cie ta wojna obchodzi, a wazne tylko, zeby tylko twoja wlasna d... byla cala ...

- to zdroworozsadkowe podejscie - ignoranta (w danej sprawie)

Tak sie jednak sklada, ze ja bylem w Palestynie /Ziemi Swietej/Izraelu (- kazdy nazywa ja inaczej)

Otoz tylko jeden z dyskutantow obwinia za te wojne nie tylko Izrael, ale i Palestynczykow.

Izrael chce zgarnac cala te Ziemie i... Palestynczycy tez.

nie chca sie pogodzic z Istnieniem Izraela.

gdyby zaakceptowali porozumienia Cam David (1978) i uznali definitywnie Izrael

- to mieliby dzis Gaze i 97 % West Banku - jak ow przedmowca zauwazyl

. Ale on ciagle jatrza - liczac, ze Panstwa islamskie im pomoga w zniszczeniu Izraela.

na razie USA sa silne - wiec islamuski siedza cicho - ale kto wie. jak bedzie za 50 lat...

ERGO: - to Palestynczycy nie chca pokoju, beda dalej jatrzyc i strzelac i czekaja na swoj historyczny czas...

• bmc3i Re: "niech na Swiecie wojna - byle moj wies spoko 18.11.23, 05:19
          j-k napisał:

> ERGO: - to Palestynczycy nie chca pokoju, beda dalej jatrzyc i strzelac i czeka
          > ja na swoj historyczny czas...

Skoro już w szkołach podstawowych Hamas uczy ich, że Izrael trzeba zmazać z mapy, a zabicie Żyda to zaszczyt.
          • boomerang Re: "niech na Swiecie wojna - byle moj wies spoko 18.11.23, 05:33
            nas też w szkole podstawowej uczono przyjaźni polsko-radzieckiej
            • bmc3i Re: "niech na Swiecie wojna - byle moj wies s 18.11.23, 06:29
              boomerang napisał:

> nas też w szkole podstawowej uczono przyjaźni polsko-radzieckiej

Mhm, i zapewne stąd te obrazki Palestyńczyków tańcujących z radości na ulicach, na wieść o zburzeniu dwóch wież w NYC 9-11.
              • a.jej.rkoniak Re: "niech na Swiecie wojna - byle moj wies s 18.11.23, 13:36
                i to powód by ich masowo zabijać?
                • j-k przyczyny i skutki... 18.11.23, 15:42
                  > i to powód by ich masowo zabijać?

powod dali Palestynczycy - atakujac Izrael.

a dla niewiedzacych przypominam, ze (na prosbe Amerykanow) w roku 2005 wojska izraelskie opuscily

strefe Gazy i wiecej tam nie wchodzily. gdy Hamas nie atakowal Izraela - Izrael strefy Gazy nie ruszal.

• boomerang Re: przyczyny i skutki... 18.11.23, 20:45
                    powod dali Palestynczycy - atakujac Izrael.

Nie utożsamiaj Hamasu z Palestyńczykami. Czyżbyś już zapomniał jak mordowałeś polskich patriotów rękami UB/PZPR?
    • jorl11 Re: Mur rosnie 17.11.23, 17:27
      polski_francuz napisał:

> Przed agresja rosji na Ukrainie tez byly negocjacje i pewnie tez podpisane umow
      > y. Tyle ze putin chce zaprowadzic swoja wizje spraw. I mamy wojne.

strasznie pieprzysz PF.

Rosjanie gdzies w grudniu 2021 polozyli na stol dla Zachodu wyronki jakie ma Zachod spelnic dla bezpieczenistw Rosji..
      Jednym z warunkow bylo wycofanie sie NATO do stanu z 1998r czyli bez Polski i innych bylych Ostblokowcow. I powiedzieli ze to ma byc inaczej musza wszelkie potrzebne srodki zastosowac dla wlasnego bezpieczenstwa.
      Na to Zachod sie oczywiscie nie zgodzil zadnych negocjacji nie bylo przy tak rozbieznych stanowiskach a wiec i nic nie zostalo podpisane wbrew temu co piszesz.
      No i mamy wojne. Ukraina Rosja nr1. juz mamy Izrael przeciw innym to nr2. beda nastepne. na dalekim Wschodzie.
      • j-k Jörl jestes zwyklym ignorantem w/s BW. 17.11.23, 19:00
        i cenzura kasujaca moje posty - nic tu nie pomoze.
      • boomerang Re: Mur rosnie 17.11.23, 21:21
        Jednym z warunkow bylo wycofanie sie NATO do stanu z 1998r czyli bez Polski i innych bylych Ostblokowcow.

Bardzo rozsądny warunek - odrestaurowanie Układu Warszawskiego. Ten szczurek Putin to ma kiepełe.
        • jorl11 [...] 17.11.23, 21:52
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • boomerang Re: Mur rosnie 17.11.23, 22:01
            Polske to najlepiej omijac jak cos smierdzacego.

Póki co to Rosja jest omijana jak coś śmierdzącego.
    • jorl11 Re: Mur rosnie 17.11.23, 22:23
      j-k napisał:

>
      > rozumiem Cie Jörl, ze g... Cie ta wojna obchodzi, a wazne tylko, zeby tylko two
      > ja wlasna d... byla cala ...
      >
      > - to zdroworozsadkowe podejscie - ignoranta (w danej sprawie)

Nieprawda, nie o to mi chodzi. ja tylko mowie ze nie mam sympaiti do zadnej ze stron. Tylko to.

>
      > Tak sie jednak sklada, ze ja bylem w Palestynie /Ziemi Swietej/Izraelu (- kazdy
      > nazywa ja inaczej)

Fakt, ja nie bylem, jakos sie nie zlozylo chociasz bylem blisko odwiedzin Izraela. Ale nie byl proritetem dla mnie wiec inne okolice byly wazniejsze. Swiat jjest wielki.

Uzywanie nazwy Ziemia Swieta to mnie bawi. Wszystkie religie to sa dla mnie smieszne, prymitywne. Ale jak ktos lubi niech sobie wierzy. Religie pomagaja looserom podniesc sie na duchu, po co psychiatrzy, wystarczy kaplani dla wielu.
      Ja bylem np. w Indii. Dobrze ponad miliard ludzi, olewaja ta Twoja Ziemie Swieta cieplym moczem. maja bogow innych. Nawet raz widzialem podczas wycieczki, autobus z nami podjechal tam, tlumek kleczacy i zawodzacych Hindusow. A w srodku stal motocykl, fabrykant brytyjski z przed wojny jeszcze. I do niego sie modlili. Powaznie, nasz przewodnik to opowiadal. Natezenie ich religijnosci przekraczalo najzarliwszych widzianych przeze mnie katolikow. I tez dobrze, motocykl czy jakis tam inny Bog? Ludziom sie podoba.

Poza tym juz jak bylem chlopakiem to ta religia, katolicyzm mi sie nie podobala z powodu ze trzeba bylo na kolana i zawodzic Pania, Panie. Dla mnie ciag dalszy feudalizmu, co ja jestem ze mam na kolana przed Panem? Takiego wala, nie mam duszy niewolnika, jak kto lubi prosze nie ja. Do tego co? Ten Pan to ma byc madrzejszy jak ja? Nie wierze.
      Na kolana i Pania Panie to jakos we wszystkich znanych religiach jest. Pozostalosci feudalizmu/niewolnictwa w tym.

> Izrael chce zgarnac cala te Ziemie i... Palestynczycy tez.

> nie chca sie pogodzic z Istnieniem Izraela.

Oczywiscie ze Arabowie chca wywalic Izrael stamtad a Izrael nie chce tego. Dlatego ten problem nie jest rozwiazywalny, tzn aby byly 2 panstwa w zgdze ze soba zyjace.
      Ale Izrael klamie ze Arabowie chca smierci Izraelczykow. Jkaby sie Izraelczycy zdeklarowali ze np. w 6 miesiecy odjada stamtad to by Arabowie spokojnie to odczekali, jescze kwatami by rzucali na nich. No ale lepiej mowic ze Arabowie chca wszystkich Zydow pozabijac. Nie oni chca sie ich stamtad pozbyc.

> gdyby zaakceptowali porozumienia Cam David (1978) i uznali definitywnie Izrael
      >
      > - to mieliby dzis Gaze i 97 % West Banku - jak ow przedmowca zauwazyl

Zgodzili sie na to jakby bo nie mieli wtedy wyjscia. Wtedy Swiat stal sie jednobiegunowy i wzieli na przeczekanie.

I mieli racje bo teraz karty na Swiecie sa od nowa tasowane. Juz Swiat sie robi wielobiegunowy wojna na Ukrainie pierwsza potwierdzajaca ta zmiane. Bo bez wojen to nie idzie.

Najpierw Zachod przerobil Rosjan na Ukrainie w antyrosjan i rzucil na Rosje a teraz Rosja rzucila Arabow, szerzej Muzulmanow bo Iran nie Arabowie, na Bialasow czyli Izrael. Niech teraz Zachod placi tez zyciem swoich nie tylko
      pieniadzmi.

> na razie USA sa silne - wiec islamuski siedza cicho - ale kto wie. jak bedzie z
      > a 50 lat...

Cos Ci sie przecinki drogi j-k poprzesuwaly. Bo nie 50 lat a 5 lat i to najwyzej.

500 lat panowania na Swiecie Europejczykow sie konczy wlasnie, ta placowka Europejczykow na Bliskim Wschodzie nie jest do obrony, tylko sie bedzie resursy marnowalo.
      Trzeba sie okopac w Europie, naturalnie zjednoczonej, najlepiej bez Polski i jakis innych Ostblokowcow bo ci tak naprawde nie chca, armie zbudowac w Niemczech bron jadrowa niemiecka, energie ze Slonca aby surowcow energetyczniych nie musiec importwoac od wrogow tak trzeba zrobic.
      Naturalne poziom zycia spadnie spada juz ale da sie zyc.
      Ale marnowanie resursow w Izraelu na beznadziejna jego obrone to bez sensu.
      Wiem, wiem, bedzie sie probowalo to robic, tak latwo Zachod nie ustapi. A przeciez demografia siada na Zachodzie, miejsce dla Izraelczykow przyjezdzajacych spowrotem do Europy/USA jest od cholery, z kwiatami bym ich wital, no prawie z kwiatami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka