Dodaj do ulubionych

Hit wieczoru w Bolandzie

• bmc3i Re: Hit wieczoru w Bolandzie 10.12.23, 23:32
      Dlaczego nazywasz "Bolandą"?
      • de_oakville Re: Hit wieczoru w Bolandzie 10.12.23, 23:54
        bmc3i napisał:

> Dlaczego nazywasz "Bolandą"?

Pewnie dlatego, ze zabawne rzeczy niekiedy wychodza, kiedy sie w wyrazach pozamienia spolgloski bezdzwieczne na dzwieczne i odwrotnie. Jechalem kiedys z kolega autobusem i zamienialismy w ten sposob napisy na szyldach.
        Na przyklad:

"drób, wędliny" na "trup, fętliny"

A zatem:

"Mate in Bolant"
        "Tuta"
        "Gaczynzgi"
        "Siopro"
        "Duzg"
        "Farszafa"

• felusiak1 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 11.12.23, 00:40
          Dobre. To dodam Wizna, Chur, Wyrwa i Sirepolić.
      • 1.melord Re: Hit wieczoru w Bolandzie 10.12.23, 23:56
        bmc3i napisał:

> Dlaczego nazywasz "Bolandą"?

bo nadaje z warsiawki
        • j-k ja tez jestem "warsiawiak" 11.12.23, 00:00
          1.melord napisał(a):
          > bo nadaje z warsiawki

ja tez jestem "warsiawiak"

tyle ze nie jak borrka z Zoliborza, ale z pobliskiego Muranowa.

ale zadnego polskiego Rzadu wybranego w demokratycznych wyborach - nie mam zwyczaju obrazac.

• 1.melord ja jestem Warszawiak 11.12.23, 00:09
            urodzony na Koszykowej(Srodmiescie)

nie zaden warsiawiak?
            • felusiak1 Re: ja jestem Warszawiak 11.12.23, 00:34
              Pochodzenie szlacheckie. Nie to z Żoliborza lub zasciankowego Muranowa.
              Kiedyś jeden pan zapytał mnie czy Polska to pusty kraj bo wszyscy odpowiadali mu, ze sa z Warszawy.
              Ja nie bede sie chwalił. Urodziłem się na wozie w drodze z Niewodnicy do Nowosiółek.
              • 1.melord Re: ja jestem Warszawiak 11.12.23, 00:57
                jakie tam szlacheckie?
                tym bardziej to nie ja decydowalem gdzie mam sie urodzic.
                • boomerang Re: ja jestem Warszawiak 12.12.23, 00:31
                  a jest tu ktoś z Nalewek?
          • vermieter Re: ja tez jestem "warsiawiak" 12.12.23, 11:04
            j-k napisał:

> ale zadnego polskiego Rzadu wybranego w demokratycznych wyborach - nie mam zwyc
            > zaju obrazac.
            >

tylko że żaden polski rząd (a nie Rząd) nie jest wybierany, lecz powoływany;
            wybierany jest parlament, czyli Sejm;
            a rzekomo tyle lat jesteś w polityce, putinowski trollu, brakuje tobie rudymentarnej wiedzy o polskim państwie
            • j-k vermieter , biedactwo... 12.12.23, 16:49
              vermieter napisał(a):
              > tylko że żaden polski rząd (a nie Rząd) nie jest wybierany, lecz powoływany;
              > wybierany jest parlament, czyli Sejm;
              > a rzekomo tyle lat jesteś w polityce, putinowski trollu, brakuje tobie rudyment
              > arnej wiedzy o polskim państwie

- ty belkotko, po-niemiecka, tu nie jest forum naukowe - by trzymac sie scisle semantyki.

Sejm jest wybierany, wiec - de facto - jak w obecnym przypadku - wybiera sobie Rzad. :)

- a to , ze Prezydent go "powoluje" - nie ma politycznego znaczenia

- bo to nie Prezydent ostatecznie o ksztalcie Rzadu decyduje.

Tfu(j, jak zawsze, Dr. J.K.

ponad 40 lat w polityce.

• vermieter Re: vermieter , biedactwo... 12.12.23, 17:27
                j-k napisał:

> - ty belkotko, po-niemiecka, tu nie jest forum naukowe - by trzymac sie scisle
                > semantyki.
                >
                > Sejm jest wybierany, wiec - de facto - jak w obecnym przypadku - wybiera sobie
                > Rzad. :)
                >
                > - a to , ze Prezydent go "powoluje" - nie ma politycznego znaczenia
                >
                > - bo to nie Prezydent ostatecznie o ksztalcie Rzadu decyduje.
                >
                > Tfu(j, jak zawsze, Dr. J.K.
                >
                > ponad 40 lat w polityce.
                >

ponieważ na każdym kroku podkreślasz, że jesteś rzekomo doktorem, to pisz jak na doktora przystało,

zarówno prezydent jak i rząd piszemy w tym przypadku małą literą, nieuku
                • szwampuch58 Re: vermieter , biedactwo... 18.12.23, 10:30
                  Helga doktorem, buhahahaha
      • borrrka Spoufalam się z moim Krajem 11.12.23, 00:34
        Rodzaj skromnego patriotyzmu.
        Nie kacznikowego.
        • bmc3i Re: Spoufalam się z moim Krajem 11.12.23, 01:41
          borrrka napisał:

> Rodzaj skromnego patriotyzmu.
          > Nie kacznikowego.

Raczej celowo przekręcasz jego nazwę. Musiał Ci bardzo zajść za skórę.
          • borrrka Chyba jasne, że celowo 11.12.23, 14:53
            Czyżbym robił wrażenie osoby nieznającej nazwy swego Kraju?
            Dziś hyper-patriotyczne nadęcie pisich czopków razi i śmieszy.
            • bmc3i Re: Chyba jasne, że celowo 11.12.23, 16:33
              borrrka napisał:

> Czyżbym robił wrażenie osoby nieznającej nazwy swego Kraju?
              > Dziś hyper-patriotyczne nadęcie pisich czopków razi i śmieszy.
              >

A coś takiego zasugerowałem? Napisałem że celowo przekręcasz jego nazwę. Tak jest modnie, co?
              • borrrka W języku ciut młodszych... 12.12.23, 00:27
                Kraj w którym PiS zdobywa 36% to właśnie Bolanda.
                • borrrka PS. Ale Budapesztu w Warszawce nie będzie:) 12.12.23, 00:28
                  borrrka napisał:

> Kraj w którym PiS zdobywa 36% to właśnie Bolanda.
                  >
                • 1.melord Re: W języku ciut młodszych... 10.01.24, 10:21
                  borrrka napisał:

> Kraj w którym PiS zdobywa 36% to właśnie Bolanda.
                  >

kraj w ktorym PO zdobywa 28% to kto?...mniejszewiki(nie wiem jak to po niemiecku)
        • j-k to czujesz spory dyskomfort, borrka, 11.12.23, 15:23
          borrrka napisał:
          > Rodzaj skromnego patriotyzmu.
          > Nie kacznikowego.

Prezesa masz tuz pod reka, pare ulic obok, a nie chcesz sie z nim spoufalic.

ale teraz, gdy po oddaniu wladzy bedzie chodzil bez ochrony, to powiedz mu, mijajac go na ulicy

- chociaz "Dzien Dobry"

• pijatyka "Bolanda" pasowała do bantustanu kaczego kacyka 10.01.24, 12:41

Ale teraz wybijamy się już na niepodległość ;)

• polski_francuz Wladza 11.12.23, 09:05
      borrrka napisał:

"ta ostatnia niedziela"

Dosc popieralem borke w jego krytycyzmie anty-zoliborskim. Ale trzeba troche ulagodzic przejecie wladzy. Dochodzac do wladzy wchodzi sie w pewne koleiny. I nie jest latwo czy nawet wskazane zbytni z tych kolein wychodzic. Wlasnie czytam, ze nowy prezydent Argentyny, Milei, zaczyna lagodzic swoj program wyborczy. Pewnie zdaje sobie z tego sprawe, ze co innego mowic a co innego robic.

Dosc podobnie bedzie z nowymi wladzami polskimi jak do nich dojdzie. Niemieccy sasiedzi juz sie na nie ciesza bo ich wschodni sasiedzi beda lagodniejsi w wymaganiach ale jak nowe polskie wladze porzadza to jeszcze trudno powiedziec.

Tym bardziej, ze rzadzic bedzie koalicja i ze trzeba bedzie uwaznie wysluchac co kazdy koalicjant mysli. A to zabiera duzo czasu i wymaga cierpliwosci. Ktora nie jest polska cecha charakteru:)

PF
      • prze.nick Re: Wladza 11.12.23, 14:45
        Takie mam spostrzeżenie, że coś tu nie gra - na koalicję Tuska głosowało 39,28 procenta uprawnionych do głosowania a nie głosowało na niego 60,72 procenta uprawnionych Polaków.
        To że Tusk będzie dobrym premierem wierzy tylko 31,2 procenta Polaków a to, że będzie złym 41,8.
        Gdy Tusk odkryje karty to ta liczba przeciwników przebije jego notowania sprzed 10 lat gdy jego rząd miał 74 procenty w plecy a on jako dobry car tylko minus 70.
        Ale niektórym się z pewnością znacznie polepszy i do tej grupy, dla której Polska to nienormalność zapewne należy osoba mówiąca lekceważąco o Polsce Bolanda.
      • borrrka Gwoli ścisłości 11.12.23, 15:00
        Żoliborz nijak nie odpowiada za kacze brewerie - kacznik pojawił się u nas w sprzecznych okolicznościach i tylko badania DNA mogłyby potwierdzić prawdziwość miejskiej legendy.
        • polski_francuz Bledy sasiadow 11.12.23, 15:57
          borrrka napisał:

" Żoliborz nijak nie odpowiada za kacze brewerie - kacznik pojawił się u nas w sprzecznych okolicznościach i tylko badania DNA mogłyby potwierdzić prawdziwość miejskiej legendy."

No to masz szczescie, ze za bledy sasiadow sie w Polsce nie odpowiada:)

PF
      • j-k Nie jestem tego pewnien, Drogi P_F, 11.12.23, 15:29
        polski_francuz napisał:
        Niemieccy
        > sasiedzi juz sie na nie ciesza bo ich wschodni sasiedzi beda lagodniejsi w wymaganiach

Nie jestem tego pewnien, Drogi P_F,

Holownia juz zapowiedzial, ze kobiety z dziecmi stojace przy murze na wschodniej granicy - nalezy wpuszczac...

a przeciez kazde (polityczne) dziecko wie, ze 90 % z tych nachodzcow wyladuje wkrotce w Reichu,

- i w ten to sposob nowy, przyjazny Niemiaszkom polski Rzad - "pojdzie im na reke" :)
        • polski_francuz Ciesza sie czy nie? 11.12.23, 15:55
          j-k napisał:

" Nie jestem tego pewnien, Holownia juz zapowiedzial, ze kobiety z dziecmi stojace przy murze na wschodniej granicy - nalezy wpuszczac..."

Poczytuje Spiegla i stad biore opinie o niemieckiej opinii publicznej. A co i jak rzeczywiscie bedzie to zobaczymy.

PF
        • jorl11 Re: Nie jestem tego pewnien, Drogi P_F, 11.12.23, 18:09
          j-k napisał:

> Holownia juz zapowiedzial, ze kobiety z dziecmi stojace przy murze na wschodnie
          > j granicy - nalezy wpuszczac...
          >
          > a przeciez kazde (polityczne) dziecko wie, ze 90 % z tych nachodzcow wyladuje w
          > krotce w Reichu,

Nieprawda. Polacy musza nie tylko wpuszczac, ale nadac takiemu status uchodzcy. Wtedy taki wchodzi do banku danych i jak sie pojawi w Niemczech dostanie odpowiedz ze ma wracac do Polski po azyl. Zadne miejsce do spania zadne jedzenie.

Teraz Polacy wpuszczaja, daja takim transport i dowoza do polsko-niemieckiej granicy. Bez formalnego zanotowania taiego jako uchodzcy azylowego.

I jesem ciekaw czy ci nowi w polksim rzadzie beda tak robili. Uczciwie, zgodnie z przepisami. Poprzednicy nie robili i jakos mysle ze nastepni beda tak samo robic jak kaczynski.
          Zreszta mnostwo spraw bedzie Polska robila jak Kaczynski, Polska pozostanie wrogiem Niemiec tak samo jak PiSu, tak uwazam
          • jorl11 Re: Nie jestem tego pewnien, Drogi P_F, 11.12.23, 19:41
            Bierze sie takiemu odciski palcow wprowadza sie do europejskiej bazy danych azylantow i gdzie sie pojawi wiadomo kto on. Nie pomoze zgubienie dokumentow itd.
          • j-k fantasto 12.12.23, 15:57
            to "azylowe" towarzystwo doskonale o tym wie i zaraz po przekroczeniu polskiej granicy zwiewa polskim
            Wladzom w cztery migi, aby tylko dojechac do granicy Niemiec.

PS. miales mi opisac sytucje w Kaliningradzie.

jak z nastawieniem miejscowych do Polakow i Niemcow ?
            • jorl11 Re: fantasto 12.12.23, 17:59
              j-k napisał:

> to "azylowe" towarzystwo doskonale o tym wie i zaraz po przekroczeniu polskiej
              > granicy zwiewa polskim
              > Wladzom w cztery migi, aby tylko dojechac do granicy Niemiec.

Jakos masowo bo po kilkast dziennie ladowali na granicy nimiecko-polskiej. Slyszalem ze na granicy polsko-bialoruskiej stoi piekny plot, wojsko pilnije a tu przelaza setkami dziennie. Cos mysle ze od dawna juz maja tam bramke, siedzi w tej bramace polski urzednik, kasuje myto od migrantow, oczywiscie nie daje statusu azylanskiego i ich woza do polsko- niemieckiej granicy.
              Chyba tez przylatuja do Polski z wizami polskimi i z lotniska w Polsce do granicy do Niemiec.

Cos czytalem przed kilkoma tygodniami w polskich mediach ze Niemcy proponowali swoja policje aby lapac takich w Polsce, sporo przed granica. Oczywiscie odmowa.

> PS. miales mi opisac sytucje w Kaliningradzie.
              >
              > jak z nastawieniem miejscowych do Polakow i Niemcow ?

Opisze o Kalinigradzie jeszcze, mam o czym.
              • vermieter Re: fantasto 12.12.23, 18:27
                jorl11 napisał:

> Jakos masowo...
                Slyszalem...
                Cos mysle...
                Chyba tez...
                Cos czytalem...

nie ma to jak powtarzanie plotek

> .
                >
                >
                > >
    • prze.nick Re: Hit wieczoru w Bolandzie 11.12.23, 14:31
      a to hit wieczou 13 grudnia w okupowanej Polsce
    • borrrka I doopa panie premierze! 11.12.23, 16:24
      Po wszystkim.
      • boomerang Re: I doopa panie premierze! 12.12.23, 00:47
        Jeszcze nie po wszystkim, bo trzeba będzie wypłacić odszkodowania byłym esbekom za to że PiS niedemokratycznie zredukował im emerytury.
        • bmc3i Re: I doopa panie premierze! 12.12.23, 16:42
          boomerang napisał:

> Jeszcze nie po wszystkim, bo trzeba będzie wypłacić odszkodowania byłym esbekom
          > za to że PiS niedemokratycznie zredukował im emerytury.

Nie .ożna zrobić tego niedemokratycznie. Można tylko zgodnie z prawem, albo bezprawnie.
          • vermieter Re: I doopa panie premierze! 12.12.23, 17:10
            bmc3i napisał:

>
            > Nie .ożna zrobić tego niedemokratycznie. Można tylko zgodnie z prawem, albo bez
            > prawnie.

spójrz co obok napisał ten rzekomy doktor, to nie jest forum naukowe i tak dalej bla bla bla :)
    • szwampuch58 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 11.12.23, 19:42
      Zwieracze mu puscily
      Jest taki tryb, jak ktoś kogoś obraża. Nie wiem, kim byli pana dziadkowie, ale wiem jedno - że jest pan niemieckim agentem- mówi z sejmowej mównicy Jarosław Kaczyński. - Panie pośle, proszę opuścić mównicę. Dziwne są tego rodzaje obelgi rzucane w takim dniu i w takim momencie - mówi Szymon Hołownia. 
    • vermieter Re: Hit wieczoru w Bolandzie 11.12.23, 20:06
      pf jak Kaczyński:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30495923,kaczynski-wtargnal-na-mownice-po-tusku-pan-jest-niemieckim.html#s=BoxMMtImg3

teraz wiadomo na kim się pf wzoruje gdy obraża polskich forumowiczów żyjących w Niemczech
    • borrrka Pożegnanie władzy 12.12.23, 00:07
      Na koniec dzisiejszych obrad komendant wdarł się na mównicę, no, tak w swoim stylu "bez żadnego trybu".
      I zwymyślał Tuska od niemieckich agentów.
      Przyznam, spektakularne posunięcie, bo Donek musi albo odwołać się do jakiejś komisji etyki (czy od razu do sądu), albo poczekać na wyniki leczenia komendanta.
      • boomerang Re: Pożegnanie władzy 12.12.23, 00:43
        Donek musi albo odwołać się do jakiejś komisji etyki (czy od razu do sądu)

a co jeśli Kaczyński ma na Donka haka?
        • de_oakville Re: Pożegnanie władzy 12.12.23, 01:46
          boomerang napisał:

> [i]Donek musi albo odwołać się do jakiejś komisji etyki (czy od razu do sądu)[/
          > i]
          >
          > a co jeśli Kaczyński ma na Donka haka?

Haki to on moze sobie kupic na ryby lowione w Wisle na wysokosci Zoliborza. Czas najwyzszy, zeby ten dziadek, zyjacy w jakims swoim wyimaginowanym swiecie, na innej planecie, poszedl wreszcie na emeryture i chodzil na ryby zamiast opowiadac "banialuki" tonem zdradzajacym przekonanie, ze uwaza sie za "proroka" na miare Mojzesza.
          On sie rozminal ze swoim powolaniem - gral kiedys jako dziecko w filmie (chociaz glosu udzielil mu ktos inny). Moglby zostac doskonalym aktorem komediowym, prawie na miare Romana Kłosowskiego (podobne warunki fizyczne by mu w tym bardzo pomogly - "kup pan cegłówkę za stówkę, ocalisz pan główkę").
          • borrrka Szampan za naszego agenta w Sejmie 12.12.23, 09:02
            Szampanem (bezalkoholowym:) uczciła moja berlińska Rodzina fakt posiadania swojego człowieka w Sejmie.
            Zdrajcy ojczyzny trzymają się razem.
        • de_oakville Re: Pożegnanie władzy 20.12.23, 04:16
          Niech pies trąca tego brzdąca.
    • oszol-lom-z-rm Re: Hit wieczoru w Bolandzie 12.12.23, 09:17
      Okrągły stół reaktywacja
      • szwampuch58 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 12.12.23, 10:07
        z chamami nie ma rozmowy
    • jorl11 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 17.12.23, 21:50
      j-k napisał:

> to "azylowe" towarzystwo doskonale o tym wie i zaraz po przekroczeniu polskiej
      > granicy zwiewa polskim
      > Wladzom w cztery migi, aby tylko dojechac do granicy Niemiec.

Dodam nastepne na ten temat.
      Niedawno w Nigrze, jak wywalili predzia z francuskiegi nadania, anulowali prawo w ich kraju ze karani sa przez wladze nigeryjskie pomocnicy tych migrantow. Bo przez Niger szly trasy ktore potem konczyly sie na lodkach na Morzu Srodziemnym. To prawo bylo im narzucone przez EU aby zmniejszyc migracje.
      Wlasnie takie prawo powinna Polska sama z siebie przestrzegac. Jakby zlapala a powinna sie do tego przykladac, transporty migrantow ze wschodniej granicy do Niemiec powinny wladze polskie karac tych pomocnikow. To by ladnie wysuszylo tranzyt migrantowe przez Polske do Niemiec. No ale wladze Polskie nie zamierzaja tak postepowac, napewno za PiSu nie a i teraz mysle ze i Tusk nie zamierza. Bo dla mnie Tusk czy inny Kaczynski to jest to samo. W tych waznych kwestiach. Antyniemieckich i antyunijnych.
      • 1.melord Re: Hit wieczoru w Bolandzie 10.01.24, 10:31
        jorl11 napisał:

> Dodam nastepne na ten temat.
        > transporty migrantow ze wschodniej granicy do Niemiec powinny wladze polskie karac tych pomocnikow. To by >ladnie wysuszylo tranzyt migrantowe przez Polske do Niemiec.

Napisalem juz kiedys...
        Polskie wladze sa do doopy,nie powinny budowac zadnego muru z Bialorusia na wlasny koszt,udawac ze nie widza jak Austriacy
        Turcy slali imigrantow.rzekomo powstrzymali? i dostaja od EU 2-3 mld Euro
        Polska wpakowala ponad miliard nie dostajac od Niemca nawet euro
        100% tych z Bialorusi chce do Niemca.
        • senioryta13 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 10.01.24, 12:05
          1.melord napisał(a):
          > Polskie wladze sa do doopy,nie powinny budowac zadnego muru z Bialorusia na wla
          > sny koszt,

Z tego co pamietam, kiedy Polska weszla do Unii, miala przykazane, zabezpieczyc wschodnia granice z Bialorusia.
    • szwampuch58 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 20.12.23, 21:40
      pbs.twimg.com/media/GByaaSTWIAALo-p?format=jpg&name=medium
    • szwampuch58 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 21.12.23, 11:38
      bi.im-g.pl/im/f5/1d/1d/z30530037IH.jpg
    • szwampuch58 Re: Hit wieczoru w Bolandzie 09.01.24, 20:20
      tiny.pl/cv5lt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka