Dodaj do ulubionych

Rosyjski elektryk

25.12.23, 23:37
Rosjanie zbudowali prototyp własnego samochodu elektrycznego.
Ciekaw jestem, czy będą mieli odwagę go wyprodukować, i czy potem ktoś będzie mieć odwagę go kupić.
Dlaczego? Ano dlatego:
www.donald.pl/artykuly/G48ohrVJ/rosyjski-samochod-elektryczny-amber-wyglada-jak-multipla-z-kredytem-i-po-rozwodzie
Obserwuj wątek
    • boomerang Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 00:32
      Jorłowowi się pewnie spodoba, bo ma oczka i twarz Putina.
    • hordol Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 06:59
      wygląda śmieszno-dziwnie.
      tesla wygląda lepiej
      no ale w sumie co z tego?
      • szwampuch58 Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 09:32
        Co z wolska Izera,ktory milion schodzi z tasmy pisior ?
        • hordol Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 09:40
          wasserpolack-załóż wątek na fk.ten jest o czymś innym.
          • szwampuch58 Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 10:58
            Ulanku nadwislanski niechce mi sie
            • j-k schwammtuch - nadrenski ulanek. 26.12.23, 16:21
              szwampuch58 napisał:
              > Ulanku nadwislanski niechce mi sie

to pomodl sie, schwammtuch, nadrenski ulanku - za niemiecka granice na Odrze i nysie.
          • hadrian_pl Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 15:17
            Użyłeś słowa wasserpolack a sam jesteś Polack.Czyli doceniasz swoja wartość. Dobre.
            A "Polish joke" is an English-language ethnic joke deriding Polish people, based on derogatory stereotypes
            • hordol Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 16:59
              wasserpolack to gatunek bytujący w szwabii. ani niemiec, ani polak
        • tapatik Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 10:53
          Odnośnie Izery mam mieszane uczucia, ponieważ z jednej strony chciałbym, abyśmy coś produkowali samemu, z drugiej strony nie mamy infrastruktury do ładowania tych elektryków, no i ceny energii elektrycznej są za wysokie.
          Moim zdaniem powinniśmy najpierw zainwestować w infrastrukturę, potem w tańsze źródła energii elektrycznej, a dopiero potem w fabrykę samochodów.
    • jorl11 Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 09:48
      tapatik napisał:

> Rosjanie zbudowali prototyp własnego samochodu elektrycznego.
      > Ciekaw jestem, czy będą mieli odwagę go wyprodukować, i czy potem ktoś będzie m
      > ieć odwagę go kupić.
      > Dlaczego? Ano dlatego:
      > www.donald.pl/artykuly/G48ohrVJ/rosyjski-samochod-elektryczny-amber-wyglada-jak-multipla-z-kredytem-i-po-rozwodzie
      >

No to jedziemy z ta wiadomoscia.
      Najpierw to strona tej firmy Avtotor w Kaliningradzie ktora miala ten samochd opracowac:
      www.avtotor.ru
      Sa tam rozne rubryki tez te nowosci.
      Przejrzalem i o tym samochodzie Amber ani slowa. Raczej to oni powinni go pokazac, prawda?

Ale poszukalem dalej i znalazlem na niemieckej Merkur strony ktora sie powoluje na X ukrainski.
      twitter.com/NewVoiceUkraine/status/1737435677925789804?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1737435677925789804%7Ctwgr%5E33527919eee5ea08218a0fdcab0d1b46db6a0196%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.merkur.de%2Fwirtschaft%2Famber-russland-e-auto-elektro-mobilitaet-hohn-spott-reddit-x-sanktionen-moskau-zr-92741933.html
      Jak widac Ukrancy pisza ze ten samochod opracowali studenci politechniki moskiewskiej. Screen z X zalaczam.

I link do ukrainskiego artykulu o tym
      english.nv.ua/life/russia-boasted-about-the-prototype-of-their-electric-car-amber-it-would-be-better-if-they-didn-t-50377776.html
      A wiec co?

Ze zrodla rosyjskiego firmy ktora miala go opracowac nie ma o nim. Zato z ukrainskiej strony po angielsku.
      Wniosek?
      Ukraincy sobie go w komputerze stworzyli i rozprzestrzeniaja po swiecie.

Ale to ne zmienia ze Rosjanie opracowywuja swoje samochody elektryczne. Wlasnie w Kaliningradzie buduja ogromna fabryke baterii do elektrykow wlasnie. Wlacznie z ogniwami a wiec wszystko. Ma byc gotowa z 1..2 lat. I to nie jest ukranski fake a prawda.
      • tapatik Re: Rosyjski elektryk 26.12.23, 12:41
        A wiesz, że możesz mieć rację? Zmyliło mnie, że mamy grudzień, a nie 1 kwietnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka