Dodaj do ulubionych

Ale historia...

19.03.24, 12:13
Idac na zakupy napotkalem manifestantow z flagami. Zapytalem dwie starsze panie skad te flagi i dlaczego ludzie manifestuja. Okazuje sie, ze 19 marca byl koniec wojny w Algerii i ze ludzie to swietuja. Pomyslem sobie, po zastanowieniu, ze dotknelem granicy mojej imigranckiej integracji. Kto wychowany w komunistycznej Polsce bedzie swiecil koniec kolonialnej wojny...?

PF
Obserwuj wątek
    • vermieter Re: Ale historia... 19.03.24, 12:45
      "Ludzie to świętują". Jacy ludzie? Kto to świętuje? Jaka "wojna"? Ten termin był zabroniony. Do dzisiaj nie ukarano nikogo z narodu masowych morderców. Miliony ofiar spoczywają w Algerii. Te zbrodnie legitymują dzisiaj postępowanie Putina.
      • krabat01 Re: Ale historia... 19.03.24, 13:17
        I Kosowo. Przeciez USA - Nato moglo sobie zmienic granice, oderwac rdzenne ziemie Serbii, wybudowac tam potezna baze wojenna .
        Wynika z tego , ze tylko zachodnie, demokratyczne kraje tzw.wartosci ( czy Izrael ) maja Monopol na uszczesliwianie, bombardowanie innych wg swoich interesow ? , tak wielu uwaza.

• vermieter Re: Ale historia... 19.03.24, 13:21
          Irak zaatakowano na podstawie kłamstw.
          • krabat01 Re: Ale historia... 19.03.24, 16:01
            Wiedzieli , ze Irak ma bron abc ..
            Wiedza, ze Rosja ma nspasc na Polske,
          • j-k To odetchnalem... 19.03.24, 16:45
            vermieter napisał(a):
            > Irak zaatakowano na podstawie kłamstw.

To odetchnalem..., ze przynajmniej Afganistan Amerykanie zaatakowali "w prawdzie"...
        • senioryta13 Re: Ale historia... 19.03.24, 13:21
          krabat01 napisał(a):

> I Kosowo. Przeciez USA - Nato moglo sobie zmienic granice, oderwac rdzenne zi
          > emie Serbii, wybudowac tam potezna baze wojenna .
          > Wynika z tego , ze tylko zachodnie, demokratyczne kraje tzw.wartosci ( czy Izr
          > ael ) maja Monopol na uszczesliwianie, bombardowanie innych wg swoich interes
          > ow ? , tak wielu uwaza.

Slyszalam, ze w Rumunii, ma byc budowana najwieksza baza NATO
      • malkontent6 Re: Ale historia... 19.03.24, 15:07
        vermieter napisał(a):

> Te zbrodnie legitymują dzisiaj postępowanie Putina.[/b]

Nie. Tak chłopcy tłumaczyli swoje złe zachowanie w szkole: "Proszę pani, Jasio też rzucał papierkami..."
        • senioryta13 Re: Ale historia... 19.03.24, 15:14
          malkontent6 napisał:
          > Nie. Tak chłopcy tłumaczyli swoje złe zachowanie w szkole: "Proszę pani, Jasio
          > też rzucał papierkami..."

moze warto wspomniec o Haiti, francuz bedzie wiedzial.
          Cytuje z wiki :
          W XVIII wieku francuska administracja kolonialna przeżywała rozkwit — rozwinęły się uprawy trzciny cukrowej, kawy, bawełny i indygowca. Do pracy sprowadzono niewolników z Afryki, którzy pod koniec wieku stanowili większość mieszkańców...."
          I odczepcie sie od amerykancow.
      • j-k wymien jescze innych kolonizatorow 19.03.24, 16:43
        vermieter napisał(a):
        Te zbrodnie legitymują dzisiaj postępowanie Putina.

wymien jescze innych kolonizatorow i zabicie paru milionow Indian przez Bialych Anglosasow.
    • senioryta13 Re: Ale historia... 19.03.24, 13:25
      polski_francuz napisał:

>Zapytalem dwie starsze panie
      > skad te flagi i dlaczego ludzie manifestuja. Okazuje sie, ze 19 marca byl koni
      > ec wojny w Algerii i ze ludzie to swietuja. Pomyslem sobie, po zastanowieniu, z
      > e dotknelem granicy mojej imigranckiej integracji. Kto wychowany w komunistyczn
      > ej Polsce bedzie swiecil koniec kolonialnej wojny...?

Mam nadzieje, ze przeczytales moje posty o wnukach, zanim moderator wycial.
      Cale szczescie, ze nie zasiadasz na stolku gdzies wysoko we wladzy, bo nie rozumiesz ducha swojej nowej ojczyzny. (to tak w skrocie)
      • vermieter Re: Ale historia... 19.03.24, 14:04
        o jakiej nowej ojczyźnie piszesz? przecież to jest troll stworzony na potrzeby forum, dopisano nieudolnie życiorys, od dwudziestu lat usiłuje sobie "przypomnieć" język polski.
        • j-k belkot 19.03.24, 16:49
          vermieter napisał(a):

> [b]o jakiej nowej ojczyźnie piszesz? przecież to jest troll stworzony na potrze
          > by forum, dopisano nieudolnie życiorys, od dwudziestu lat usiłuje sobie "przypo
          > mnieć" język polski.
          > [

belkot vermietera, forumowej po-niemieckiej bidulinki,,

a Profesora znam osobiscie i zapewniam, ze wyglada zupelnie normalnie i nie jest hologramem.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          • senioryta13 Re: belkot 19.03.24, 17:03
            j-k napisał:

> a Profesora znam osobiscie i zapewniam, ze wyglada zupelnie normalnie i nie jes
            > t hologramem.

Wedlug mnie, kto jak kto, ale Professor nie powinien klamac, niestety, jest dowod na tym forum. Sorry, ale musialam o tym napisac.
            • polski_francuz Zawod 19.03.24, 18:21
              senioryta13 napisał:

" Wedlug mnie, kto jak kto, ale Professor nie powinien klamac, ..."

Potwierdzam. W tym zawodzie nie nalezy klamac. Ale, mylic sie mozna. Tyle ze pomylek nalezy wyciagac wnioski.

PF
          • vermieter Re: belkot 19.03.24, 18:43
            j-k napisał:

> a Profesora znam osobiscie i zapewniam, ze wyglada zupelnie normalnie i nie jes
            > t hologramem.
            >
            > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

nie ośmieszaj się trollu, znam ciebie osobiście i wiem, że nie masz nawet matury
            • petronella.kozlowska Re: belkot 22.03.24, 10:52
              vermieter napisał(a): o j-k

nie ośmieszaj się trollu, znam ciebie osobiście i wiem, że nie masz nawet matury

Na pewno tak jest?
    • szwampuch58 Re: Ale historia... 19.03.24, 17:49
      W wieku 42 lat zmarl facet Sabalenki,Arena nie wystapi w Maiami..dobra wiadomosc dla Igi,co nie ubijacze piany?
    • a.jej.rkoniak Re: szwampuch58 napisał: 19.03.24, 23:33
      a dlaczego znaleziono go pod balkonem?
      • szwampuch58 Re: szwampuch58 napisał: 20.03.24, 09:29
        Tja, dlaczego?
        Sabalenka chce grac podobno
        • szwampuch58 Re: szwampuch58 napisał: 20.03.24, 15:38
          www.plotek.pl/plotek/7,154063,30812108,policja-potwierdza-ukochany-sabalenki-popelnil-samobojstwo.html
    • madameleloupblanc Re: Ale historia... 21.03.24, 19:18
      Przecież chyba juz wiesz ze Francuzi manifestuja z byle powodu. Dla nich to ja wyjście na spacer częste. Zaraza ta panuje od Wielkiej Rewolucji Francuskiej i rozmywa wszystkie powazniejsze manifestacje bo juz nikt powaznie ich nie traktuje przez te ciagle manifestacje o pierdoly
      • polski_francuz Re: Ale historia... 21.03.24, 19:34
        madameleloupblanc napisała:

" Przecież chyba juz wiesz ze Francuzi manifestuja z byle powodu. Dla nich to jak wyjście na spacer częste."

Zyjesz we Francji? Gdzie ciakawym?

PF
        • madameleloupblanc Re: Ale historia... 21.03.24, 21:51
          A to trzeba zyc by wiedziec co sie dzieje u sasiadow? Cale lata pracowałam we francuskiej firmie.

Tak jakby Polacy Niemcow albo Czechow nie znali. Poza samolotem to stad sie nie da wyjechac nigdzie jesli sie nie jedzie przez Francje.
          • polski_francuz Sasiedzi 21.03.24, 23:01
            madameleloupblanc napisała:

" Tak jakby Polacy Niemcow albo Czechow nie znali. Poza samolotem to stad sie nie da wyjechac nigdzie jesli sie nie jedzie przez Francje. "

Ales mi zabila klina: Monako, Szwajcaria, Belgia...? Ales skoros sasiadka to dobrze. Tyle, ze rozumienie sasiadow nie znaczy koniecznie sympatia do nich. Niemcy granicza z Polska ale sympatii ciut brakuje. Pdobnie z relacja Polacy ruscy. Co trzeba dodac by sasiedzkie relacje ogarnac? Pewnie troche historii i duzo geopolityki, takze kto jest wiekszy i kto wiecej politycznie znaczy.

PF
            • a.jej.rkoniak Re: Sasiedzi 22.03.24, 03:43
              profesor, pociągi nadal kursują między pankracem a paryżewem
              • polski_francuz Oh Ty Karol... 22.03.24, 09:25
                a.jej.rkoniak napisał(a):

"... pociągi nadal kursują między pankracem a paryżewem"
                Znaczy sie miedzy Praga a Paryzem. Ciekawe, wczoraj rozmawialismy z sasiadami, ktorych corka zyje w Pradze wlasnie. Piekne miasto i piekny most.

PF

• a.jej.rkoniak Re: Oh Ty Karol... 22.03.24, 09:52
                  nie, taki wokzał w Lądku
    • pijatyka Re: Kto bedzie swiecil koniec kolonialnej wojny 10.07.24, 16:40

Dziwne zdziwienie - dla mnie to całkowicie naturalne (a we Francji nie byłem nawet turystycznie)

Choć pewnie w Algierii z tej okazji większe święto...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka