Dodaj do ulubionych

Duzo za malo

15.08.25, 09:52
Obawiam sie, ze grozi nam potop pod opakowaniami plastikowymi. W Genewie odbylo sie spotkanie n/t redukcji tego ryzyka, ale nie udalo sie wprowadzic ograniczen. I jedynie okolo 10 % polimerow jest odzyskiwanych i reprodukowanych.

Duzo za malo

PF

Obserwuj wątek
    • borrrka W ferienhauzie nad wodą 15.08.25, 10:16
      Mam zbiórkę plastików.
      Dwie osoby, bo zstępni nie garną się na wioskę i olbrzymi wór.
      To chore jest, uwzględniwszy świetną trwałość PE i PP.
      • polski_francuz Zolty smietnik 15.08.25, 10:40
        borrrka napisał:

" To chore jest, uwzględniwszy świetną trwałość PE i PP."

I ja wrzucam butelk plastikowe do zoltego (smietnika). Ale grzesznicy sa tu i tam.

PF
        • boomerang Re: Zolty smietnik 15.08.25, 10:44
          Ja też wrzucam do oddzielnego żółtego pojemnika, ale niepotrzebnie, bo te śmieci są później mieszane i wysyłane wszystkie razem do utylizacji na Filipiny.
          • stefan4 Re: Zolty smietnik 15.08.25, 11:26
            boomerang:
            > Ja też wrzucam do oddzielnego żółtego pojemnika, ale niepotrzebnie, bo te śmieci
            > są później mieszane i wysyłane wszystkie razem do utylizacji na Filipiny.

Nasze nie jadą na Filipiny. Za daleko...

A co się z nimi dzieje? — gdyby coś bardzo nieprawidłowego, to chyba jacyś dziennikarze by to opisali.

W każdym razie u nas samochody zabierające śmieci są wybredne: biorą tylko śmieci swojego koloru. Więc jeśli mieszanie następuje, to na jakimś dalszym etapie, nie od razu przy śmietniku.

- Stefan
    • boomerang Re: Duzo za malo 15.08.25, 10:18
      Liczę na to że AI podejmie wreszcie słuszną decyzję, bo człowiek nie potrafi.
      • 1.melord Bledne kolo 15.08.25, 10:35
        W AU wycofali ze sklepow torby plastikowe zastepujac papierowymi ( plastikowe do koszy na smiecie pozostaly)

Psedo ekolodzy pruja mordy....plastik jako trudno rozkladalny zanieczyszca ziemie, morza i oceanyny...likwidowac.
        Na torby papierow nie otwieraja dziobow choc awanturuja sie,ze na swiecie nastepuja wyrab lasow(Brazyli,Indonezja inne) do rownie zagraza matce ziemi

Jedyne wyjscie by eko-teroystow zadowolic to rezygnacja,ze wszelkich opakowan plastikowych czy papierowych...zakupy brac w rece ile sie da....haha
        • polski_francuz Myslec o wnukach 15.08.25, 10:45
          1.melord napisał(a):

"W AU wycofali ze sklepow torby plastikowe zastepujac papierowymi (plastikowe do koszy na smiecie pozostaly). Pseudo ekolodzy pruja mordy....plastik jako trudno rozkladalny zanieczyszcaja ziemie, morza i oceany...likwidowac."

Papier jest bardziej ekolo. Ale, czy tak, trudno przychodzi zbierac i reprodukowac. Czy trzeba przekonywac a moze trzeba hitlera ekolo? Sam nie wiem...

PF
        • boomerang Re: Bledne kolo 15.08.25, 10:46
          W PRLu nie mieliśmy jednorazowych toreb plastikowych i jakoś dawaliśmy rady z zakupami.
      • polski_francuz Re: Duzo za malo 15.08.25, 10:41
        boomerang napisał:

" Liczę na to że AI podejmie wreszcie słuszną decyzję, bo człowiek nie potrafi."

AI emigruje do AU...

PF
        • 1.melord Re: Duzo za malo 15.08.25, 10:54
          polski_francuz napisal:
          >
          > AI emigruje do AU...
          >
          >PF

oby nie za szybko...juz teraz idiotyzmy wypisuja a jak zacznie dzialac w pelni ,strach sie bac
    • senioryta13 Re: HA, Ha, Ha 15.08.25, 11:43
      polski_francuz napisał:

> Obawiam sie, ze grozi nam potop pod opakowaniami plastikowymi. W Genewie odbylo
      > sie spotkanie n/t redukcji tego ryzyka, ale nie udalo sie wprowadzic ograniczen. I jedynie okolo 10 %
      > polimerow jest odzyskiwanych i reprodukowanych.

Prosta rada, NIE KUPOWAC chociaz WODY W PLASTYKU.
      Dzisiaj, idac chodnikiem przy plazy, widzialam cale stosy buteleczek plastykowych z woda, znajdowaly sie przy kazdej restauracji, sklepiku. Pytanie , kto to kupuje, pewnie Ci co sa najbardziej za ECO, tumany.

• j0rl.1 Re: HA, Ha, Ha 15.08.25, 22:48
        senioryta13 napisał:

> Prosta rada, NIE KUPOWAC chociaz WODY W PLASTYKU.
        > Dzisiaj, idac chodnikiem przy plazy, widzialam cale stosy buteleczek plastykowy
        > ch z woda, znajdowaly sie przy kazdej restauracji, sklepiku. Pytanie , kto to k
        > upuje, pewnie Ci co sa najbardziej za ECO, tumany.

A moze byc jak to piszesz napisala w jakim kraju te butelki widzialas? USA? Polska? XXX?
        • senioryta13 Re: Ja nie kupuje.... 16.08.25, 00:38
          j0rl.1 napisał:

> senioryta13 napisał:
          >
          >
          > > Prosta rada, NIE KUPOWAC chociaz WODY W PLASTYKU.
          > > Dzisiaj, idac chodnikiem przy plazy, widzialam cale stosy buteleczek plas
          > tykowy
          > > ch z woda, znajdowaly sie przy kazdej restauracji, sklepiku. Pytanie , kt
          > o to k
          > > upuje, pewnie Ci co sa najbardziej za ECO, tumany.
          >
          >
          > A moze byc jak to piszesz napisala w jakim kraju te butelki widzialas? USA? Pol
          > ska? XXX?

Obecnie jestem w Grecji, ale tak jest w kazdym kraju. Buteleczki z woda to czysty biznes.
          Zamiast tego, niech ustawia darmowe automaty do nabierania wody, tak jest w Azji.
          W Europie nawet trudno znalezc pijke. Kazdy leci spragniony kupowac nastepna buteleczke, ktora zaraz pusta laduje w koszu, albo obok. Nietedy droga do utrzymania czystej matki Ziemi.
    • stefan4 Re: Duzo za malo 15.08.25, 11:46
      polski_francuz:
      > Obawiam sie, ze grozi nam potop pod opakowaniami plastikowymi. W Genewie odbylo
      > sie spotkanie n/t redukcji tego ryzyka, ale nie udalo sie wprowadzic ograniczen.

Z tegoż artykułu:
          ,,Les «ambitieux», dont l'UE, le Canada, l'Australie, beaucoup de pays d'Amérique latine,
          d'Afrique et d'îles, veulent nettoyer la planète du plastique qui affecte la santé humaine,
          et surtout réduire la production mondiale de plastique.
      ''

Tak więc Unia, Kanada, Australia, większość Ameryki Płd., Afryki i krajów wyspiarskich są po słusznej stronie mocy. Artykuł pomija litościwym milczeniem USA, Rosję, większość Azji; a napiętnuje Chiny i kraje produkujące ropę.
      • senioryta13 Re: Duzo za malo 15.08.25, 12:47
        stefan4 napisał:

> Z tegoż artykułu:
        >     ,,Les «ambitieux», dont l'UE, le Canada, l'Australie, beaucoup
        > de pays d'Amérique latine,
        >     d'Afrique et d'îles, veulent nettoyer la planète du plastique qu
        > i affecte la santé humaine,
        >     et surtout réduire la production mondiale de plastique.
        ''
        >
        > Tak więc Unia, Kanada, Australia, większość Ameryki Płd., Afryki i krajów wyspi
        > arskich są po słusznej stronie mocy.

a czemuz do tej pory tak slabo dzialaly, (ile to juz lat ??? ) ze tylko 10% PLASTYKU jest przetwarzanych?
        a co roku produkuje sie wiecej, wiecej i wiecej.
    • felusiak1 Re: Duzo za malo 15.08.25, 22:27
      To nie jest problem. Za 200 lat nie zostanie nas nawet polowa i problem sam się rozwiąże.
      Albo idac sladem przepowiedni za 20 lat zaleje nas woda z oceanow i problem z glowy.
      Tylko Grjeta Thunberg zostanie na tratwie z butelek po caca-coli.
      • j0rl.1 Re: Duzo za malo 15.08.25, 23:21
        felusiak1 napisał:

> To nie jest problem. Za 200 lat nie zostanie nas nawet polowa i problem sam się
        > rozwiąże.

Jasne, tak wlasnie uwazaja biedacy aby im bylo jak najtaniej.
        Po nas chodzby potop
    • j0rl.1 Re: Duzo za malo 15.08.25, 22:51
      boomerang napisał:

> Ja też wrzucam do oddzielnego żółtego pojemnika, ale niepotrzebnie, bo te śmiec
      > i są później mieszane i wysyłane wszystkie razem do utylizacji na Filipiny.

Powaznie tak jest w Australii? I teraz tzn w tym roku tez a nie przed 10 laty?

Jak tak jestescie syfistym krajem chociaz mysle ze klamiesz ze teraz tak robicie w Kangurowie.
    • j0rl.1 Re: Duzo za malo 15.08.25, 23:12
      polski_francuz napisał:

> sie spotkanie n/t redukcji tego ryzyka, ale nie udalo sie wprowadzic ograniczen. I jedynie okolo 10 %
      > polimerow jest odzyskiwanych i reprodukowanych.

Ja sie przekonalem jaki to syf z tymi plastykami przed paru laty na Milos. Wyspa grecka. Tam plywalem kajakiem, jest tam jeden zgreczynialy Australijczyk ktory ma taka usluge. Mieszkanie i plywanie dzienne kajakiem. Tu

www.seakayakgreece.com
      I tam ten Australijczyk bral ze soba na kajak wor na smieci. Ladowalismy na przerwe, lunch gdzies na wyspie i on zbieral plastykowe smiecie ktore tam byly. Najpierw myslalem ze to po turystach co tam obozowali ale to byly plastyki z morza. Obtarte pisakiem widac ze z morza. Naprawde sie wtedy przerazilem jak zasyfilismy Swiat. Bo przyrode to ja czysta lubie.

U mnie w Niemczech jest porzadnie. Za butelki sie kaucje placi, 25c za jedna, sa te buteli przyjmowane w dowolnym sklepie, maja automaty do tego. Mowi sie ze 85% butelek wraca. I sa naturalnie resiklingowane.

Teraz nawet nakretki do butelek ktore byly gubione i smiecily sa przyczepione do buteliki, doskonaly pomysl.
      Z kaucja sa naturalnie takie butelki ktore czesto ludzie nosza i pija z nich. Bo taki kiedys wypil i rzucil byle gdzie. A teraz 25c powoduje ze nie rzuci. A jak rzuci przyjdzie zebrak taka znajdzie i zaniesie do sklepu.
      Opakowania plastykowe i inne tez ktore sie w domu uzywa, nikt nie lazi z butelka oleju i pije na ulicy nawet najlepszego na zimno produkowanego ze wspanialych oliwek i te sa wyrzucane w odpowiednich kontenerow. Nie ma kaucji bo po co no i jak. A potem resakling.
      To tez jest dobre bo musimy zrobic jak sie da wszystko na resaikling. Bo surowce w Niemczech musimy kupowac a z tym bedzie coraz trudniej przeciez.

Nawet juz stare ubrania chca resakligowac u mnie. W Niemczech. Prosza wrzucac wyprane zuzyte do odpowiednich kontenerow, zaczelem tak robic. Pierwsze skarpety z dziurami wyprane ale juz tam wyladowaly. Tez trzeba bo z surowcami coraz trudniej bedzie. Z tym ze to poczatki.
      Jedyne co potrzeba co energie ale jej mamy ze Slonca tyle ze 1 % jej starczy na wszystko. Nie tylko na energie elektryczna ale na wszystko.

Trzeba sie stac w Niemczech samowystarczalnym bo inaczej sie bedzie pod szantazem krajow surowcowych jak cholera. Juz to sie zaczyna a za 20 lat to dopiero bedzie.
      • j0rl.1 Re: Duzo za malo 15.08.25, 23:27
        Acha, te nakretki dobrze jest nakrecic na butelke jak pusta. Resztki z niej nie wyciekna, w automatach do tych butelek bedzie czysto, ja tak robie.
        Nieduzo pomaga ale zawsze
      • senioryta13 Re: Duzo za malo 16.08.25, 00:28
        j0rl.1 napisał:

> U mnie w Niemczech jest porzadnie. Za butelki sie kaucje placi, 25c za jedna, s
        > a te buteli przyjmowane w dowolnym sklepie, maja automaty do tego.

a dlaczego automat nie przyjmuje wszystkich butelek, czy puszek,
        ale tylko te, za ktore ktos wczesniej zaplacil w sklepie ?
        Tak jest na Wegrzech. W Polsce takie automaty beda dzialac juz niedlugo, w pazdzierniku.
    • j0rl.1 Re: Duzo za malo 16.08.25, 10:07
      senioryta13 napisał:

> Obecnie jestem w Grecji,

Klamiesz.

senioryta13 Re: Ja nie kupuje....16.08.25, 00:38

Napisalas post o 1:38 czasu greckiego bo o 00:38 polskiego a wiec co? Nie mozesz spac?
      Piszesz z USA klamliwy palancie.

Ciagle klamiesz ze gdzies jezdzisz a siedzisz w psiej budzie w USA bos biedna. A napisalas Grecja bo przeczytalas o Milios w moim wpisie. Podroze to robisz YT, sposro jest juz takich co tak „podrozuja"
      Nie pierwszy raz tak pszesz klamliwy palancie, podwieszasz sie pod moj wpis jak pisze o mojej wycieczce gdzies tam i o czywiscie tez tam bylas. A nie bylas.

>ale tak jest w kazdym kraju.

To znaczy ze twierdzisz ze

senioryta13 napisał:

> Dzisiaj, idac chodnikiem przy plazy, widzialam cale stosy buteleczek plastykowy
      > ch z woda, znajdowaly sie przy kazdej restauracji, sklepiku

Czyli co w Niemczech tez tak jest? Klamiesz, u mnie sa takie buteli z woda, cola sokami zawsze z kaucja i dziei temu saq odnoszone przez kupujacych do sklepow tam do automatu i dostaja ta kaucje spowrotem.

Znowu naklamalas.

>Buteleczki z woda to czys
      > ty biznes.

Nie palancie, butelki z woda i napojami to normalny towar. Ale oczywiscie jako ze zyjemy w kapitalizmie rzadzi sie prawami rynkowymi. I slusznie.
      I zeby nie wyrzucali ludzie pustych butelek w mnie w Niemczech placi sie przy zakupie kaucje 25c ktora sie dostaje spowrotem jak sie ja odda. I sa odpowiednie automaty w sklepach gdzie to szybko i sprawnie idzie. 85% takich butelek wraca.

> Zamiast tego, niech ustawia darmowe automaty do nabierania wody, tak jest w Azj
      > i.

W Azji? Azja duza. W jakim krajach sa te „darmowe“ wody? Znowu nie napisalas. Dlaczego? Bo klamiesz

A dlaczego nie napiszesz ze u was w USA sa takie automaty do darmowej wody? Przeciez wiesz to. I sobie stamtad wode bierzesz bo za darmo looserze. Tu jeden opowiada wlasnie o nich:

www.youtube.com/shorts/CJKX2RrNg9A

Zalaczam screen z tego filmiku. Macie takie cos w USA przeciez to wiesz, dlaczego tego nie napiszesz a o jakis Azjach piszesz? Wiem bos klamliwy palant

Wstydzisz sie napisac ze w USA? Wolisz napisac ze w Azji? Takej szeroko pojetej?
      Bylem w paru krajach Azji nie wiedziam.

Poza tym dlaczego mamy miec komune i cos za darmo? I sa ludzie co pija cole kawe zimna soki nawet piwo a dlaczego maja pic zawsze wode? Bo palant s13 tak chce? Acha bo za darmo da sie wycyganic.

I te inne napoje sa w butelkach, puszkach za kaucja w Niemczech. Za droga da s13, wiem.

> W Europie nawet trudno znalezc pijke.

Co to pijka? Cos gdzie za darmo ma sie wode wzasc zamiast kupic rynkowo? Masz komunizm w sobie s13, ale tak juz jest biedni tak maja. Szukaja gdzie za darmo cos miec.

>Kazdy leci spragniony kupowac nastepna bu
      > teleczke, ktora zaraz pusta laduje w koszu, albo obok.

Klamiesz. U mnie w Niemczech placi sie za butelke kaucje, sa oddawane do sklepu i sie kaucje dostaje spowrotem

>Nietedy droga do utrzyma
      > nia czystej matki Ziemi.

Wal sie klamliwy palancie z takimi uwagami.
      • senioryta13 Re: Duzo za malo 16.08.25, 11:19
        Twoja glowa, pelna dziwek, nic juz nie jest w stanie pomiescic. Zatem:
        ...wal sie palancie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka