Dodaj do ulubionych

Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagiellę

14.10.25, 15:56
Kacapski bandytyzm ma swój Nebenwirkung:
Poprawiają się gwałtownie stosunki polsko-litewskie.
Dużo czasu spędziłem na Litwie i od okresu "4 walut" do euro wiele wody w Nemenasie popłynęło.
Nie wiem, czy podobne warunki polityczne - wspolny wróg - nie doprowadziły kiedyś do unii personalnej, ale p. Premier tak ładnie przemówiła do Donka, że aż cieplo na sercu się zrobiło .
Jest tylko jeden problem - brak wolnej księżniczki nad Wisłą, bo o królewicza niech Wilno się troska.

Chyba, że Martusia aktualnie wolna?
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: Postępy na Ukrainie! 14.10.25, 16:06
      Wołodymyr Zelensky pozbawił ukraińskiego obywatelstwa mera Odessy Giennadija Truchanowa
      Ponadto były deputowany Rady Najwyższej Oleg Cariew i tancerz baletowy Siergiej Połunin stracili ukraińskie paszporty.

• polski_francuz Unia Polsko-Litewsko-... 14.10.25, 16:11
      borrrka napisał:

" Kacapski bandytyzm ma swój Nebenwirkung: poprawiają się gwałtownie stosunki polsko-litewskie. Dużo czasu spędziłem na Litwie i od okresu "4 walut" do euro wiele wody w Nemenasie popłynęło. Nie wiem, czy podobne warunki polityczne - wspolny wróg - nie doprowadziły kiedyś do unii personalnej, ale p. Premier tak ładnie przemówiła do Donka, że aż cieplo na sercu się zrobiło"

Troche nas malo razem w Polsce i na Litwie. Moze by tak przyjac Niemcow do Unii?

PF
      • borrrka Martusia jak Wanda - Niemca nie zechce 14.10.25, 16:19
        Ja zresztą mam nam myśli całą Litwę.
        I całe Inflanty, a to już dużo lepiej wygląda:)

PS. Jak pokazałem zstępnym Polskie Inflanty, to zaimponowałem - to daleko od Żoliborza jest.
        • borrrka PS. Szczerze - jak czekista czekiście 15.10.25, 09:16
          Nie wiążę szczególnych nadziei z postawą Hiszpanii, Włoch, czy Irlandii (Francji z grzeczności nie wspomniałem:).
          Wierzę w antemurale z Finami.
          Dobrzy są!
          I otliczno rozumieją kacapstwo.
          Amerykanie i reszta quasi Anglosasów będą czekali jak drzewiej bywało.

A w bratnim Rajchu są zagubieni, choć jak mawiano w mej wojskowej Rodzinie - to świetny żołnierz.
          Był.
          • polski_francuz Poszukiwanie 15.10.25, 11:23
            borrrka napisał:

"A w bratnim Rajchu są zagubieni, choć jak mawiano w mej wojskowej Rodzinie - to świetny żołnierz. Był."

Niemcy sie szukaja ciagle. Ale walka z ociepleniem klimatycznym to nie jest chyba ta walka, ktora mozna wygrac i moc swietowac zwyciestwo.

PF
            • borrrka Jak pisałem - są zagubieni 15.10.25, 11:31
              I rzecz nie tyle w klimacie, co w somalijskich inżynierach.
              Nad Szprewą w dzień nie da się już biegać - tyle inżynierowych z wózkami.
              • polski_francuz Przyszlosc 15.10.25, 11:35
                borrrka napisał:

" I rzecz nie tyle w klimacie, co w somalijskich inżynierach. Nad Szprewą w dzień nie da się już biegać - tyle inżynierowych z wózkami. "

Rezultaty tych wozkow juz widac we Francji, ktorej obecna polityka sie niezbyt daje zrozumiec...

PF
              • stefan4 Re: Jak pisałem - są zagubieni 15.10.25, 13:08
                borrrka:
                > Nad Szprewą w dzień nie da się już biegać - tyle inżynierowych z wózkami.

Czy one na widok biegacza zostawiają wózki i spieszą podstawić biegaczowi nogę?

- Stefan
                • borrrka Nie tak strasznie dawno ich mężowie inżynierowie 15.10.25, 13:59
                  Opluli na tym deptaku moją zstępną.
                  Za mini.
                  Zawsze coś, nawet jeśli nie podstawili nogi.
                  • stefan4 Re: Nie tak strasznie dawno ich mężowie inżyniero 15.10.25, 14:22
                    borrrka:
                    > Opluli na tym deptaku moją zstępną.
                    > Za mini.

A mnie jeden, z postury rdzenny Słowianin i znakomity katolik, obsobaczył od góry do dołu i już myślałem, że zabierze się do udowadniania swoich ,,racji'' czynem.
                    Za to, że mój pies poszedł obwąchać jego psa, przez chwilę się nawzajem spokojnie obwąchiwali, a potem nagle tamten zaczął szczekać.

Nie wyglądało na to, żeby ten gościu był żoną somalijskiego inżyniera (zresztą nie miał ze sobą wózka, tylko psa), ale kto wie...

- Stefan
                    • borrrka Rozumiem, że chcesz powiedzieć 15.10.25, 15:16
                      Że głupie bydlo wszedzie się trafia, nie tylko wśród somalijskich inżynierów.
                      Oczywista prawda, ale tego typu incydenty raczej nie zdarzały się w Charlottenburgu, a teraz ma miejsce taka dziwna koincydencja.
                      I pies ganiał mój odbiór - jam z dzikich stepów, poznańskich ostatnio.
                      Ale niemiecka gałąź mojej Rodziny jest tak liberalno-niemiecka jak tylko się da - demo za i przeciw, brzemię niemieckiej winy na co dzień i precle z piwem Berliner Kindl na powitanie nowych, cennych obywateli...
                      I dziś to wszystko na moich oczach idzie się j...ć.
    • dom.pogrzebowy Re: Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagie 14.10.25, 17:16
      A co z pisownią polskich nazwisk?
      A jeśli wróg mojego wroga ma być sojusznikiem, to za sojusznika należy uważać i Rosję.
      Więc należy skończyć z szerzeniem bzdur: sojuszników zostaje nam szukać w Europie.
      • j-k a co ? 14.10.25, 19:35
        dom.pogrzebowy napisała:

> A co z pisownią polskich nazwisk?

A co ? - Mickievicius Ci sie nie podoba ?
      • boavista4 Re: Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagie 14.10.25, 23:22
        Polska powinna siue zjednoczyc z Grenlandia i Meksykiem! Wiecej pisac i myslec nie trzeba!
        • privus Re: Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagie 15.10.25, 03:43
          A dlaczego nie z Madagaskarem? W końcu zaczątki zrobił już Maurycy Benioiwski. Jest historia, są fakty, uznanie, pamięć, pomniki i stowarzyszenie. Dobry grunt pod przyszłą owocną współpracę.
    • privus Re: Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagie 15.10.25, 03:38
      Pierwej musiała by mieć brata na miarę Bolesława :)
    • borrrka Słowa pani Premier 15.10.25, 12:42
      "Dzisiaj rywale na boisku piłkarskim — wszędzie indziej najbliżsi sojusznicy i przyjaciele na całym świecie" — pisze Inga Ruginiene. Premier Litwy była obecna na meczu jej reprezentacji narodowej z Polską w Kownie.
      • dom.pogrzebowy Re: Słowa pani Premier 17.10.25, 14:58
        To było święto, prawie w rocznicę Ponar utrafili.

"W dniach 23-26 września 2025 r. odbyły się obchody 81. rocznicy zbrodni w Ponarach (Litwa), które upamiętniają masowe mordy dokonywane w latach 1941-1944. Kulminacją uroczystości był Apel Pamięci i wspólna modlitwa w Polskiej Kwaterze w Ponarach. Obchody organizowali m.in. Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych, Ambasada RP w Wilnie oraz Związek Polaków na Litwie. "

Na tych uroczystościach Litwinów nie było.

Z gruntu niemoralne jest powtarzać tu jagiellońskie mrzonki.
      • 1.melord Re: Słowa pani Premier 18.10.25, 02:04
        borrrka napisał:

> "Dzisiaj rywale na boisku piłkarskim — wszędzie indziej najbliżsi sojusznicy i
        > przyjaciele na całym świecie" - Inga Ruginiene

Litwini przyjaciele?
        Nie biore udzialu w zasadzie w twoich bzdurnych watkach o powiazaniach rodzinnych i milosci do Niemcow,Ukraincow(banderowcow),teraz Litwinow i ewentualnych z nimi sojuszach.
        Znalazles sobie qrfa idealnych kandydatow na sojusznikow i przyjaciol,ktorzy wyrzynali Polakow bez litosci nie tak znow dawno i nie mieli by skrupolow by zrobic to jeszcze raz.
        Nie moglem sie jednak powstrzymac by nie zabrac glosu...obiecuje jednak powstrzymywac sie w komentowaniu twego belkotu na tyle na ile sie da.

> Premier Litwy była obecna na meczu jej reprezentacji narodowej z Polską w Kownie.

Premier Litwy miala lekki usmiech na twarzy gdy jej przetlumaczono powitanie rudego przez polskich kibicow
        Donald matole...itd
        Swietny kandydat na sojusznika i przyjaciela...pomyslala sobie?
        Jak to w polityce...co innego mysli co innego napisala.
    • caesar_pl Re: Najbliżsi przyjaciele, czyli czekamy na Jagie 17.10.25, 15:47
      Ale jesteś ciul.Z jakiej planety?
    • borrrka Nie wejdziemy drugi raz do tej samej wody 18.10.25, 12:11
      To raczej oczywiste, ale znamienny ten niepokój wśród wrogich Bolandzie jednostek.
      Nie lękajcie się aussiedlerstwo i podobne perły - Poloki do was nic nie majo!

PS. Ale na forum niemieckim to boicie się coś napisać:)
      No fakt i nie bardzo potraficie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka