20.02.26, 17:07
Czy prawnik zna sie na ekonomii, aby mogl decydowac, o global taryfach/clach w swoim panstwie?
Od tego sa przeciez biznesmani. NS zadecydowal 6:3 o zwrocie pieniazkow uzyskanych z cel.
Trump bedzie sie oczywiscie odwolywal, ale to rzuca olbrzymia plame na prawnikow/zdrajcow.
Nikompetentni, wyrzucic wszystkie baby z SN.
Trumpa obwinia sie o wszystko, a tu sie okazuje, ze jest niewinny.
Kongres rzadzi na czele z takimi miernotami jak AOC, J. Crokett, I.Omar.
Obserwuj wątek
    • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 18:25
      senioryta13 napisał:

> Czy prawnik zna sie na ekonomii, aby mogl decydowac, o global taryfach/clach w
      > swoim panstwie?

> Od tego sa przeciez biznesmani. NS zadecydowal 6:3 o zwrocie pieniazkow uzyskan
      > ych z cel.
      > Trump bedzie sie oczywiscie odwolywal, ale to rzuca olbrzymia plame na prawniko
      > w/zdrajcow.
      > Nikompetentni, wyrzucic wszystkie baby z SN.
      > Trumpa obwinia sie o wszystko, a tu sie okazuje, ze jest niewinny.
      > Kongres rzadzi na czele z takimi miernotami jak AOC, J. Crokett, I.Omar.

Nie cuduj. Chodzi nie o to czy cla sa sluszne czy nie a o to kto ma prawo je nakladac. Czy predzio sam czy tez i Kongres. A to jest prawnicza sprawa wiec jak najbardziej Sad ma prawo tu taki wyrok wydac.

Niech Kongres i chyba Senat wyda prawo ze predzio mam sam prawa do cel i sprawa zalatwiona.
      • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 18:56
        Ale zeby nie bylo mi wisi i powiewa czy Trump moze tak cla nakladac czy nie.
        • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 19:52
          j0rl.1 napisał:

> Ale zeby nie bylo mi wisi i powiewa czy Trump moze tak cla nakladac czy nie.

Wreszcie z sensem piszesz.
          • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 19:59
            senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
            >
            > > Ale zeby nie bylo mi wisi i powiewa czy Trump moze tak cla nakladac czy n
            > ie.
            >
            > Wreszcie z sensem piszesz.

Mi nie chodzi i to czy to prawnie robi czy nie a o to ze mi wszystko jedno z clami USA. Czy sam predzio bedzie je nakladal czy z Kongresem, robta co chceta
            • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 22:12
              j0rl.1 napisał:

> senioryta13 napisał:
              >
              > > j0rl.1 napisał:
              > >
              > > > Ale zeby nie bylo mi wisi i powiewa czy Trump moze tak cla nakladac
              > czy n
              > > ie.
              > >
              > > Wreszcie z sensem piszesz.
              >
              > Mi nie chodzi i to czy to prawnie robi czy nie a o to ze mi wszystko jedno z cl
              > ami USA. Czy sam predzio bedzie je nakladal czy z Kongresem, robta co chceta

dlatego napisalam, ze z sensem piszesz. To jest nasza sprawa.
      • princesswhitewolf Re: Zdrada 20.02.26, 19:05
        Dokladnie.
      • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 19:57
        j0rl.1 napisał:

> Nie cuduj. Chodzi nie o to czy cla sa sluszne czy nie a o to kto ma prawo je na
        > kladac. Czy predzio sam czy tez i Kongres. A to jest prawnicza sprawa wiec jak
        > najbardziej Sad ma prawo tu taki wyrok wydac.
        >
        > Niech Kongres i chyba Senat wyda prawo ze predzio mam sam prawa do cel i sprawa
        > zalatwiona.

Zauwaz, ze 3 -trzech sedziow poparlo Trumpa, wiec Trump dzialal zgodnie z prawem, a ze innym sie nie spodobalo to juz inna sprawa. Trump doskonale wiedzial o tym, ze i w kongresie/senacie bedzie sprzeciw, nie chcial ryzykowac. Niech sie kloca miedzy soba sami, on pracuje.
      • bmc3i Re: Zdrada 21.02.26, 15:57
        j0rl.1 napisał:

> Nie cuduj. Chodzi nie o to czy cla sa sluszne czy nie a o to kto ma prawo je na
        > kladac. Czy predzio sam czy tez i Kongres. A to jest prawnicza sprawa wiec jak
        > najbardziej Sad ma prawo tu taki wyrok wydac.
        >
        > Niech Kongres i chyba Senat wyda prawo ze predzio mam sam prawa do cel i sprawa
        > zalatwiona.

Kongres nie może "wydać takiego prawa", bo to konstytucja decyduje, że jedynym uprawnionym do wprowadzania danin publicznych jest Kongres. I kongres nie może tego zmienić bez zmiany konstytucji.
        • senioryta13 Re: Zdrada 22.02.26, 13:43
          bmc3i napisał:

> Kongres nie może "wydać takiego prawa", bo to konstytucja decyduje, że jedynym
          > uprawnionym do wprowadzania danin publicznych jest Kongres. I kongres nie może
          > tego zmienić bez zmiany konstytucji.

...ale kongres wiecznie na urlopie, to za duzo pracy jak dla nich.
          "Latwiej" utrzymywac caly swiat przez podatników, niz samemu cos zrobic/zmienic.
          • bmc3i Re: Zdrada 23.02.26, 07:39
            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            > > Kongres nie może "wydać takiego prawa", bo to konstytucja decyduje, że je
            > dynym
            > > uprawnionym do wprowadzania danin publicznych jest Kongres. I kongres nie
            > może
            > > tego zmienić bez zmiany konstytucji.
            >
            > ...ale kongres wiecznie na urlopie, to za duzo pracy jak dla nich.
            > "Latwiej" utrzymywac caly swiat przez podatników, niz samemu cos zrobic/zmienic
            > .

Turystyka zagraniczna leci na łeb, na szyje. 41 mld USD strat z powodu spadku liczby turystów zagranicznych tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy 2025 roku, dla linii lotniczych, hoteli, gastronomii i innych gałęzi gospodarki czerpiących dochody z turystyki. Ponoć hotele i restauracje w Las Vegas świeca pustkami, wiele zostało zamkniętych. Kilkanaście państw świata (w tym Niemcy, Dania, Finlandia, Francja i Wielka Brytania) wydało już oficjalne travel warning lub travel advisory odradzające podróże do USA.

Trump has flushed America down the toilet, and MAGA has really enjoyed the ride.
            • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 13:37
              bmc3i napisał:

> Turystyka zagraniczna leci na łeb, na szyje. 41 mld USD strat z powodu spadku l
              > iczby turystów zagranicznych tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy 2025 roku,

ale dlaczego? Przeciez Trump tylko chce oczyscic Ameryke od zbirow, bandytow i wszelkich masci przestepcow, dlaczegoz to Demokratyczni gubernatorzy nie chca z nim wspolpracowac I nasylaja antife do walki z ICE.
              Ba, jada nawet do Davos, Monachium i krytykuja za granica , publicznie swoj kraj. Dziwisz sie, ze turystyka upada? Zamykanie govermentu przez widzimiesie , znowu demokratow, rowniez sprzyja omijanie naszego kraju.

• princesswhitewolf Re: Zdrada 23.02.26, 13:57
                On nie czysci od bandziorow i zbirow bo jakos NIKT ale to NIKT od zwyrodnialcow zamieszanych w sprawe Epsteina nie byl aresztowany.

On gania nielegalnych immigrantow z innym kolorem skory niz ty
                • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 14:27
                  princesswhitewolf napisała:
                  > On nie czysci od bandziorow i zbirow bo jakos NIKT ale to NIKT od zwyrodnialcow
                  > zamieszanych w sprawe Epsteina nie byl aresztowany.

Ja nie ogladam, nie czytam, ale wiem, ze skompletowac jakies dowody z 6 mln dokumentow + video itp. to nie jest
                  sprawka na 5 min.
                  Szef od 'Victorii secret' byl juz na jakims przesluchaniu I jego adwokat , szepnal mu do ucha, ze go zabije jak jeszcze raz powie wiecej jak 5 slow. Oczywiscie, do niczego sie nie przyznaje, jest niewinny. Clintonowie beda zeznawac chyba w przyszlym tygodniu.
                  Obama nikogo nie aresztowal, Biden udawal glupca, nie robil nic, a teraz nagle wszyscy obudzili sie, chca wiedziec, chca aresztowan, aby tylko dokopac Trumpowi.
                  Mnie sie wydaje, ze sprawa nie jest do ruszenia.

> On gania nielegalnych immigrantow z innym kolorem skory niz ty

Dlaczego, demokratyczni gubernatorzy nie chca wydac zwalnianych wiezniow, nielegalnych, prosto w rece ICE? wypuszczani sa na ulice miast i powtarzaja zbrodnie za ktore zostali juz nieraz skazani?, pytam sie o to po raz n-ty.
                  Nie powtarzaj propagandy, a przesledz temat glebiej. Pisalam juz, ze bilionerzy jak Soros sponsoruja ruch anty ICE.
                • stefan4 Re: Zdrada 23.02.26, 16:51
                  princesswhitewolf:

Albo z niezbyt usawskim akcentem. Na ten paragraf to już Senioryta może się załapać...

- Stefan
                • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 22:58

> On nie czysci od bandziorow i zbirow bo jakos NIKT ale to NIKT od zwyrodnialcow
                  >

Ja w ogóle mam wrażenie, że USA stają się państwem policyjnym. Z policjantami gburami - zwłaszcza na ulicy, gdy zatrzymają Cie za jakieś drobne wykroczenie drogowe. A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że nie ma ani jednego prawa w USA, które nakazywałoby policji takiej czy innej chronić członków społeczeństwa, czy choćby obywateli. Policja nie ma takiego obowiązku prawnego, i wielokrotnie podkreślał to Sąd Najwyższy.
                  Zaś słynny slogan "to serve and to protect" jest tylko sloganem marketingowym wymyślonym niegdyś przez żonę emerytowanego oficera LAPD.

• bmc3i Re: Zdrada 23.02.26, 17:48
                senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                >
                > > Turystyka zagraniczna leci na łeb, na szyje. 41 mld USD strat z powodu sp
                > adku l
                > > iczby turystów zagranicznych tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy 2025
                > roku,
                >
                > ale dlaczego? Przeciez Trump tylko chce oczyscic Ameryke od zbirow, bandytow
                > wszelkich masci przestepcow,

Na ptzykład 19 dni aresztu dla bogu ducha winnyvh turystek z Europy, ktore chcialy tylko wjechać i coś zobaczyć.
                • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 18:01
                  bmc3i napisał:

> Na ptzykład 19 dni aresztu dla bogu ducha winnyvh turystek z Europy, ktore chci
                  > aly tylko wjechać i coś zobaczyć.

Nie znam sprawy, podaj link, zobaczymy czy takie niewinne.
                  • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 20:46
                    senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                    >
                    > > Na ptzykład 19 dni aresztu dla bogu ducha winnyvh turystek z Europy, ktor
                    > e chci
                    > > aly tylko wjechać i coś zobaczyć.
                    >
                    > Nie znam sprawy, podaj link, zobaczymy czy takie niewinne.

Oczywiście ze nie znasz. W świecie MAGA o tym cisza. Tymczasem z mnóstwa takich przypadków, każdy jeden obiegł w mediach całą Europe. Stąd travel warning w szeregu państw świata przed podróżami do USA. Jak przed podróżami do Korei Północnej i czy do innego Państwa Islamskiego ISIS

• engine8t Re: Zdrada 24.02.26, 20:56
                      bmc3i napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      > > bmc3i napisał:
                      > >
                      > > > Na ptzykład 19 dni aresztu dla bogu ducha winnyvh turystek z Europy
                      > , ktor
                      > > e chci
                      > > > aly tylko wjechać i coś zobaczyć.
                      > >
                      > > Nie znam sprawy, podaj link, zobaczymy czy takie niewinne.
                      >
                      > Oczywiście ze nie znasz. W świecie MAGA o tym cisza. Tymczasem z mnóstwa takich
                      > przypadków, każdy jeden obiegł w mediach całą Europe. Stąd travel warning w s
                      > zeregu państw świata przed podróżami do USA. Jak przed podróżami do Korei Półno
                      > cnej i czy do innego Państwa Islamskiego ISIS
                      >
                      >

Nie prosciej bylo zalczyc link niz potwierdzac ze to co mowisz to fejk news propagowany wsrod lewactwo bo oni we jako "prawdziwi patrioci" we wszytko anty-amerykanskie uwierza?
                      • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 21:15
                        engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
                        >
                        > > senioryta13 napisał:
                        > >
                        > > > bmc3i napisał:
                        > > >
                        > > > > Na ptzykład 19 dni aresztu dla bogu ducha winnyvh turystek z
                        > Europy
                        > > , ktor
                        > > > e chci
                        > > > > aly tylko wjechać i coś zobaczyć.
                        > > >
                        > > > Nie znam sprawy, podaj link, zobaczymy czy takie niewinne.
                        > >
                        > > Oczywiście ze nie znasz. W świecie MAGA o tym cisza. Tymczasem z mnóstwa
                        > takich
                        > > przypadków, każdy jeden obiegł w mediach całą Europe. Stąd travel warnin
                        > g w s
                        > > zeregu państw świata przed podróżami do USA. Jak przed podróżami do Korei
                        > Półno
                        > > cnej i czy do innego Państwa Islamskiego ISIS

> Nie prosciej bylo zalczyc link niz potwierdzac ze to co mowisz to fejk news pro
                        > pagowany wsrod lewactwo bo oni we jako "prawdziwi patrioci" we wszytko anty-ame
                        > rykanskie uwierza?

Jasne że fake news.
                        Podobnie jak fake newsem jest, ze po mojej własnej podróży do Europy, pokazuję w drodze powrotnej swój amerykański paszport na Newark, a gość mi robi przesłuchanie, a po co tam byłem, a jak długo, a dlaczego....
                        Aby wyjść z tego jak najszybciej, ani słowem się nie odezwałem, ale pomyślałem sobie: "jełopie, nawet nie wiesz, gdzie jest Wiedeń, a Afrykę nazywasz państwem, ale przepytujesz mnie , w jakich państwach i miastach byłem i po co. A ch... CI do tego, zakuta pało, która słyszy ode mnie nazwy miast, w których byłem, i nawet nie wiesz, na jakim kontynencie leżą.

Rok później wracam z podobnej podroży, i na JFK słyszę tylko od kobiety "Welcome back home"
                        • senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 21:40
                          bmc3i napisał:

> ...ale pomyślałem
                          > sobie: "jełopie, nawet nie wiesz, gdzie jest Wiedeń, a Afrykę nazywasz państw
                          > em, ale przepytujesz mnie , w jakich państwach i miastach byłem i po co. A ch..
                          > . CI do tego, zakuta pało,

to tak traktujesz nielegalnych ktorych wpuscil Biden, a wystepujesz przeciwko Trumpowi, ktory chce ich deportowac? Oni nigdy nie przyswoja sobie wiedzy jaka ty posiadles, madralo. Przynajmniej udawaj, rasisto i nie rob innym wstydu.
                          • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 21:48
                            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                            >
                            > > ...ale pomyślałem
                            > > sobie: "jełopie, nawet nie wiesz, gdzie jest Wiedeń, a Afrykę nazywasz
                            > państw
                            > > em, ale przepytujesz mnie , w jakich państwach i miastach byłem i po co.
                            > A ch..
                            > > . CI do tego, zakuta pało,
                            >
                            > to tak traktujesz nielegalnych ktorych wpuscil Biden, a wystepujesz przeciwko T
                            > rumpowi, ktory chce ich deportowac? Oni nigdy nie przyswoja sobie wiedzy jaka
                            > ty posiadles, madralo. Przynajmniej udawaj, rasisto i nie rob innym wstydu.

Nigdy żaden obywatel Unii Europejskiej nie spotka się z takim interrogation wlatując z zewnątrz do UE, z jakim ja jako obywatel USA spotkałem się wlatując do US. I to zupełnie bez powodu, bo nie dałem mu żadnego powodu do takiego przesłuchania. Zrobił mi przesłuchanie, po czym z obrażoną miną kazał mi przejść dalej.

Kiedyś obywatele Florydy chcieli zrobić secesję od USA, tworząc Conch Republic, bo czuli sie obywatelami drugiej kategorii, gdy ówczesny odpowiednik ICE, zaczął ich legitymować jak przestępców na południowym odcinku US1.
                            • senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 22:12
                              bmc3i napisał:

> Nigdy żaden obywatel Unii Europejskiej nie spotka się z takim interrogation wla
                              > tując z zewnątrz do UE, z jakim ja jako obywatel USA spotkałem się wlatując do
                              > US. I to zupełnie bez powodu, bo nie dałem mu żadnego powodu do takiego przesłu
                              > chania. Zrobił mi przesłuchanie, po czym z obrażoną miną kazał mi przejść dalej.

Ja nigdy nie mialam takiego przypadku, a czesto latam. Ja odnioslam wrazenie, ze I'm sie nudzi i chca sobie ze swiatowcami pogadac, sa ciekawi skad podrozni przybywaja, czy sa zadowoleni it'd. Widocznie masz na twarzy wypisane aroganctwo, niestety to sie widzi i czuje.
                              Zapamietaj sobie, Usmiech czyni cuda.
                              • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 22:21
                                senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                >
                                > > Nigdy żaden obywatel Unii Europejskiej nie spotka się z takim interrogati
                                > on wla
                                > > tując z zewnątrz do UE, z jakim ja jako obywatel USA spotkałem się wlatuj
                                > ąc do
                                > > US. I to zupełnie bez powodu, bo nie dałem mu żadnego powodu do takiego p
                                > rzesłu
                                > > chania. Zrobił mi przesłuchanie, po czym z obrażoną miną kazał mi przejś
                                > ć dalej.
                                >
                                > Ja nigdy nie mialam takiego przypadku, a czesto latam. Ja odnioslam wrazenie, z
                                > e I'm sie nudzi i chca sobie ze swiatowcami pogadac, sa ciekawi skad podrozni p
                                > rzybywaja, czy sa zadowoleni it'd. Widocznie masz na twarzy wypisane aroganctwo
                                > , niestety to sie widzi i czuje.
                                > Zapamietaj sobie, Usmiech czyni cuda.

Jasne, nudzi się im. Zwłaszcza gdy w kolejce do jego okienka czeka się pół godziny.
                                Nie wiem co mam na twarzy, ale jego zasranym obowiązkiem jest zostawić swoje emocje domu dla żony, a nie kierować się nimi w pracy urzędniczej. Jestem obywatelem ze swoimi konstytucyjnymi prawami, które nie mogą być łamane przez jakiegoś półanalfabetę po high school, który nawet nie wie, jakie miasto jest stolicą USA.
                                • senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 23:21
                                  bmc3i napisał:
                                  > Jestem obywatelem ze swoimi konstytucyjnymi prawami, które nie mogą być łamane przez jakiegoś
                                  > półanalfabetę po high school,

no prosze, pamietam, jak kiedys wstawiales sie za nielegalnymi emigrantami, a tu masz juz ich wyraznie dosc.
                                  Niebywale. Naplynelo nowych 15 mln. musisz byc bardziej wyrozumialy, jezeli jestes przeciwko deportacji.
                                  • bmc3i Re: Zdrada 24.02.26, 23:39
                                    senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                    > > Jestem obywatelem ze swoimi konstytucyjnymi prawami, które nie mogą być ł
                                    > amane przez jakiegoś
                                    > > półanalfabetę po high school,
                                    >
                                    > no prosze, pamietam, jak kiedys wstawiales sie za nielegalnymi emigrantami, a t
                                    > u masz juz ich wyraznie dosc.
                                    > Niebywale. Naplynelo nowych 15 mln. musisz byc bardziej wyrozumialy, jezeli jes
                                    > tes przeciwko deportacji.

Nie jestem przeciw deportacji, lecz przeciw terrorowi na amerykańskich lotniskach i ulicach amerykańskich miast. I przeciwko głupocie. Głupocie głosowania na Trumpa i jego program masowych deportacji, przez osoby które same osobiście zatrudniają nielegalnych imigrantów na własnym polu truskawek, bo nikt inny nie chce takiej pracy wykonywać. A już na pewno żaden Amerykanin. Bo tym wyborcom bez skończonych 7 klas, nie mieści się w głowach, że jego właśni nielegalni których oni sami zatrudniają, zostaną deportowani, a ich truskawek nie będzie komu obrabiać i zbierać.

Ale co mówić o jego wyborcach, skoro sam Trump zatrudnia nielegalnych imigrantów na własnych polach golfowych.

I jak to wszystko niszczy wizerunek USA na świecie, wśród ostatnich przyjaciół którzy im jeszcze zostali.
                                    • senioryta13 Re: nielegalni 25.02.26, 00:32
                                      bmc3i napisał:

> Nie jestem przeciw deportacji, lecz przeciw terrorowi na amerykańskich lotniskach
                                      > i ulicach amerykańskich miast.

W takim razie zmien media, bo tylko propagande tu przedstawiasz.

> I przeciwko głupocie.

a to dopiero dowcip. Poczytaj o Kamali, o AOC, o Newsom i wielu inych z partii demokratycznej.

>Głupocie głosowania na
                                      > Trumpa i jego program masowych deportacji, przez osoby które same osobiście za
                                      > trudniają nielegalnych imigrantów na własnym polu truskawek, bo nikt inny nie c
                                      > hce takiej pracy wykonywać. A już na pewno żaden Amerykanin. Bo tym wyborcom be
                                      > z skończonych 7 klas, nie mieści się w głowach, że jego właśni nielegalni który
                                      > ch oni sami zatrudniają, zostaną deportowani, a ich truskawek nie będzie komu o
                                      > brabiać i zbierać.

a pozwolisz, ze zapytam sie o czaroskorych wyborcow, ile to klas maja skonczonych?
                                      Ostatnio Newsom powiedzial na spotkaniu z nimi, ze jest taki jak oni, prawda to? tez tak myslisz?
                                      Sa wizy sezonowe do pracy, mozna zalatwic, nie slyszales?

> Ale co mówić o jego wyborcach, skoro sam Trump zatrudnia nielegalnych imigrantó
                                      > w na własnych polach golfowych.

a skad to wiesz?

> I jak to wszystko niszczy wizerunek USA na świecie, wśród ostatnich przyjaciół
                                      > którzy im jeszcze zostali.

Wizerunek to niszcza taka np. AOC w Monachium I Newsom, ktorzy skrytykowali swoj kraj, swojego prezydenta.
                                      Newsom dodatkowo jeszcze w Davos. Skandal. Calym swiat to slyszal. Tego to nie widzisz? nie wstydzisz sie? Dlaczego?
                                      W innym watku wkleilam N. Pelosi jak drze ostentacyjnie przemowienie prezydenta. Caly swiat sie smial, przyjemnie Ci bylo? Ja dziekuje za taka demokratow postawe.
                                      • bmc3i Re: nielegalni 25.02.26, 00:43
                                        senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                        >
                                        > > Nie jestem przeciw deportacji, lecz przeciw terrorowi na amerykańskich lo
                                        > tniskach
                                        > > i ulicach amerykańskich miast.
                                        >
                                        > W takim razie zmien media, bo tylko propagande tu przedstawiasz.
                                        >
                                        >
                                        > > I przeciwko głupocie.
                                        >
                                        > a to dopiero dowcip. Poczytaj o Kamali, o AOC, o Newsom i wielu inych z partii
                                        > demokratycznej.
                                        >
                                        > >Głupocie głosowania na
                                        > > Trumpa i jego program masowych deportacji, przez osoby które same osobiś
                                        > cie za
                                        > > trudniają nielegalnych imigrantów na własnym polu truskawek, bo nikt inny
                                        > nie c
                                        > > hce takiej pracy wykonywać. A już na pewno żaden Amerykanin. Bo tym wybor
                                        > com be
                                        > > z skończonych 7 klas, nie mieści się w głowach, że jego właśni nielegalni
                                        > który
                                        > > ch oni sami zatrudniają, zostaną deportowani, a ich truskawek nie będzie
                                        > komu o
                                        > > brabiać i zbierać.
                                        >
                                        > a pozwolisz, ze zapytam sie o czaroskorych wyborcow, ile to klas maja skonczony
                                        > ch?
                                        > Ostatnio Newsom powiedzial na spotkaniu z nimi, ze jest taki jak oni, prawda to
                                        > ? tez tak myslisz?
                                        > Sa wizy sezonowe do pracy, mozna zalatwic, nie slyszales?

Do wielu prac nie wystarczą wizy sezonowe, bo praca odbywa się przez cały rok. Każdy pracodawca zas, pragnie pracowników sprawdzonych, a nie co rok innych, którzy nie przyjda do pracy co drugi dzień.

> > Ale co mówić o jego wyborcach, skoro sam Trump zatrudnia nielegalnych imi
                                        > grantó
                                        > > w na własnych polach golfowych.
                                        >

Bo nie zyję w Twoim Universum MAGA, które ukrywa przed Tobą fakty o Trumpie, ajk ukrywa przed Tobą fakty o jego związkach z Epstainem.

> > I jak to wszystko niszczy wizerunek USA na świecie, wśród ostatnich przyj
                                        > aciół
                                        > > którzy im jeszcze zostali.
                                        >
                                        > Wizerunek to niszcza taka np. AOC w Monachium I Newsom, ktorzy skrytykowali swo
                                        > j kraj, swojego prezydenta.

Tak, bo świat jest równie ślepy jak Ty. i sam niczego nie widzi. Potrzebuje do tego AOC.
                                        • senioryta13 Re: nielegalni 26.02.26, 20:55
                                          bmc3i napisał:

> Do wielu prac nie wystarczą wizy sezonowe, bo praca odbywa się przez cały rok.
                                          > Każdy pracodawca zas, pragnie pracowników sprawdzonych, a nie co rok innych, kt
                                          > órzy nie przyjda do pracy co drugi dzień.

przeciez mowiles o zbieraniu truskawek, teraz wyskakujesz z inna praca, wiec Cie informuja, ze sa wizy pracownicze jak H-B1 I wiele innych, jest to do zalatwienia, a Ci co przekraczaja granice nielegalnie, takiej pracy nie dostana, wiec po co nawijasz/przewijasz/walkujesz i bezsensownie bronisz nielegalnych.

> Bo nie zyję w Twoim Universum MAGA, które ukrywa przed Tobą fakty o Trumpie, aj
                                          > k ukrywa przed Tobą fakty o jego związkach z Epstainem.

Przeciez mogliscie odslonic wszystkie files, dokumenty za panowania Bidena, dlaczego kazdy z Was milczal?
                                          Bedzie AOC, bedzie moze Newsom, bedziecie miec okazje, a teraz podziekuj Trumpowi , ze dal Ci mozliwosc zapoznania sie z az 3 millionami dokumentow, videa..

> Tak, bo świat jest równie ślepy jak Ty. i sam niczego nie widzi. Potrzebuje do tego AOC.

Swiat doskonale wie co robi, to poklepywanie Obamy po plecach bylo bardzo owocne, szkoda, ze ty tego nie dostrzegles. A AOC zapewniam Cie, bedzie przez nich uwielbiana.
                                          Tylko ty jeszcze nie rozumiesz dlaczego, a szkoda.
                    • senioryta13 Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 21:31
                      bmc3i napisał:

> Oczywiście ze nie znasz. W świecie MAGA o tym cisza. Tymczasem z mnóstwa takich
                      > przypadków, każdy jeden obiegł w mediach całą Europe. Stąd travel warning w s
                      > zeregu państw świata przed podróżami do USA.

...mozna to poznac, czytajac nawet to forum :)
                      Czekalam, az podasz konkretny jakis przyklad, a ty tak ogolnie o mnostwie przypadkow, czyli o niczym. Przeciez mozesz podrzucic, jak tak duzo czytasz .
                      Kanada prosila swoich obywateli, aby omijala USA szerokim lukiem, taka obrazona, to bylo jeszcze przed 'wybrykami' ICE, wiec Europa tez zmysla.
                      A czytales, jak Chase Bank, wreszcie przyznal sie, po 5 latach klamstw, ze zamknal Trumpowi 50 kont? Trump zaskrzyl bank na 5 czy 10 mld. $. Dlatego wreszcie James Dimon sie przyznal, a tak klamal przez tyle lat.
                      • bmc3i Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 21:40
                        senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                        >
                        > > Oczywiście ze nie znasz. W świecie MAGA o tym cisza. Tymczasem z mnóstwa
                        > takich
                        > > przypadków, każdy jeden obiegł w mediach całą Europe. Stąd travel warnin
                        > g w s
                        > > zeregu państw świata przed podróżami do USA.
                        >
                        > ...mozna to poznac, czytajac nawet to forum :)
                        > Czekalam, az podasz konkretny jakis przyklad, a ty tak ogolnie o mnostwie przy
                        > padkow, czyli o niczym. Przeciez mozesz podrzucic, jak tak duzo czytasz .
                        > Kanada prosila swoich obywateli, aby omijala USA szerokim lukiem, taka obrazon
                        > a, to bylo jeszcze przed 'wybrykami' ICE, wiec Europa tez zmysla.

Nie, wszystkie te państwa wydały travel warning dla swoich obywateli przed podróżami do USA, realizując swój gó...any obowiązek wobec nich. Tak samo jak USA wydaje travel warnings dla swoich własnych obywateli, doradzając im aby ze względów bezpieczeństwa nie podróżowali do różnych Iranów.

• senioryta13 Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 21:56
                          bmc3i napisał:

> Nie, wszystkie te państwa wydały travel warning dla swoich obywateli przed podr
                          > óżami do USA, realizując swój gó...any obowiązek wobec nich. Tak samo jak USA w
                          > ydaje travel warnings dla swoich własnych obywateli, doradzając im aby ze wzglę
                          > dów bezpieczeństwa nie podróżowali do różnych Iranów.

no ale chyba podali jakis powod. Jaki? co sie u nas dzieje?
                          (czyzby przed nielegalnymi bandziorami?)

US obecnie przestrzega przed podroza do Mexico :
                          "Zachowaj szczególną ostrożność w Meksyku z powodu terroryzmu, przestępczości i porwań.
                          • bmc3i Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 22:12
                            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                            >
                            > > Nie, wszystkie te państwa wydały travel warning dla swoich obywateli prze
                            > d podr
                            > > óżami do USA, realizując swój gó...any obowiązek wobec nich. Tak samo jak
                            > USA w
                            > > ydaje travel warnings dla swoich własnych obywateli, doradzając im aby ze
                            > wzglę
                            > > dów bezpieczeństwa nie podróżowali do różnych Iranów.
                            >
                            > no ale chyba podali jakis powod. Jaki? co sie u nas dzieje?
                            > (czyzby przed nielegalnymi bandziorami?)

Ze może ich tu spotkać bezpodstawne aresztowanie, albo inne nieprzyjemności.

> US obecnie przestrzega przed podroza do Mexico :
                            > "Zachowaj szczególną ostrożność w Meksyku z powodu terroryzmu, przestępczości i
                            > porwań.
                            • senioryta13 Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 22:19
                              bmc3i napisał:

> Ze może ich tu spotkać bezpodstawne aresztowanie, albo inne nieprzyjemności.

no, poczytalam troche o tych nieprzyjemnosciach no i okazuje sie, ze wiza juz skonczyla sie, albo paszport skonczyl juz swoj zywot, a to samochod nie ma pozwolenia aby jechac np. do Kanady it'd. Skonczyl sie wreszcie nielegalny pobyt w USA. Wiem, wiem, nie podoba sie to calemu swiatu. Powinienes byc jednak zadowolony z takiego obrotu sprawy.
                              • bmc3i Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 22:24
                                senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                >
                                > > Ze może ich tu spotkać bezpodstawne aresztowanie, albo inne nieprzyjemnoś
                                > ci.
                                >
                                > no, poczytalam troche o tych nieprzyjemnosciach no i okazuje sie, ze wiza juz s
                                > konczyla sie, albo paszport skonczyl juz swoj zywot, a to samochod nie ma pozwo
                                > lenia aby jechac np. do Kanady it'd. Skonczyl sie wreszcie nielegalny pobyt w U
                                > SA. Wiem, wiem, nie podoba sie to calemu swiatu. Powinienes byc jednak zadowolo
                                > ny z takiego obrotu sprawy.

Nie wiesz o czym mówisz. Dla obywateli UE, wiza wjazdowa USA wydawana jest w port of entry, przy wjeździe do USA. Nie może więc kończyć się w momencie wydania na lotnisku.
                                • senioryta13 Re: granica 24.02.26, 23:11
                                  bmc3i napisał:

> Dla obywateli UE, wiza wjazdowa USA wydawana jest w po
                                  > rt of entry, przy wjeździe do USA. Nie może więc kończyć się w momencie wydania
                                  > na lotnisku.

Nie pisalam, ze przy wjezdzie.
                                  LGBTQ tez maja czesto problemy, jesli sa jakies niezgodnosci w paszporcie.
                                  tu artykul, szerzej wyjasnia nowe reguly na granicy:

ftnnews.com/travel-news/aviation/why-european-travelers-are-facing-airport-detentions-in-the-us/

• bmc3i Re: granica 24.02.26, 23:30
                                    senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                    >
                                    > > Dla obywateli UE, wiza wjazdowa USA wydawana jest w po
                                    > > rt of entry, przy wjeździe do USA. Nie może więc kończyć się w momencie w
                                    > ydania
                                    > > na lotnisku.
                                    >
                                    > Nie pisalam, ze przy wjezdzie.
                                    > LGBTQ tez maja czesto problemy, jesli sa jakies niezgodnosci w paszporcie.
                                    > tu artykul, szerzej wyjasnia nowe reguly na granicy:
                                    >
                                    > ftnnews.com/travel-news/aviation/why-european-travelers-are-facing-airport-detentions-in-the-us/

Niczego w tym artykule nie ma o żadnych LGBT ani innych niezgodnościach w paszporcie. Rozumiesz w ogóle angielski? Jest za to o wielogodzinnych przesłuchaniach niewinnych ludzi, których jedyną wina jest to ze mają przy sobie dwa laptopy, zamiast tylko jednego.
                                    • senioryta13 Re: granica 24.02.26, 23:50
                                      bmc3i napisał:

> Niczego w tym artykule nie ma o żadnych LGBT ani innych niezgodnościach w paszp
                                      > orcie. Rozumiesz w ogóle angielski? Jest za to o wielogodzinnych przesłuchaniac
                                      > h niewinnych ludzi, których jedyną wina jest to ze mają przy sobie dwa laptopy,
                                      > zamiast tylko jednego.

a ile laptopow zabierasz ze soba? Bylo wyjaśnione dlaczego jest to wazne. Wielu pracuje pod palma,
                                      nawet Polacy sie tym chwala.
                                      Ty naprawde jestes arogancki, aby nie uzyc innego slowa.
                                      LGBTQ - To bylo akurat uzupelnienie, poniewaz artykul milczal w tym temacie, a niektorzy roztargnieni maja problem na granicy.
                                      Jezeli masz przyklady z zycia wziete, podaj, od poczatku o to pytam.

• bmc3i Re: granica 25.02.26, 00:05
                                        senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                        >
                                        > > Niczego w tym artykule nie ma o żadnych LGBT ani innych niezgodnościach w
                                        > paszp
                                        > > orcie. Rozumiesz w ogóle angielski? Jest za to o wielogodzinnych przesłuc
                                        > haniac
                                        > > h niewinnych ludzi, których jedyną wina jest to ze mają przy sobie dwa la
                                        > ptopy,
                                        > > zamiast tylko jednego.
                                        >
                                        >
                                        > a ile laptopow zabierasz ze soba? Bylo wyjaśnione dlaczego jest to wazne. Wielu
                                        > pracuje pod palma,
                                        > nawet Polacy sie tym chwala.

I co, drugi laptop coś w tym zmienia?
                                        A może jak przylecę z Polski na 3 tygodnie, i bedę pod palmą na Florydzie pracował nad biznesami w Polsce, to zabiorę pracę Amerykaninowi na Alasce?

> Ty naprawde jestes arogancki, aby nie uzyc innego slowa.
                                        > LGBTQ - To bylo akurat uzupelnienie, poniewaz artykul milczal w tym temacie, a
                                        > niektorzy roztargnieni maja problem na granicy.
                                        > Jezeli masz przyklady z zycia wziete, podaj, od poczatku o to pytam.
                                        >

Przecież sama zalinkowałas artykuł, wyjhasniajacy te przykłądy.
                                        • senioryta13 Re: granica 25.02.26, 00:40
                                          bmc3i napisał:

> I co, drugi laptop coś w tym zmienia?
                                          > A może jak przylecę z Polski na 3 tygodnie, i bedę pod palmą na Florydzie praco
                                          > wał nad biznesami w Polsce, to zabiorę pracę Amerykaninowi na Alasce?

byc moze, niektorzy pracuja na dwoch.
                                          Widze, ze wystepujesz przeciwko Ameryce i Amerykanom.
                                          Wybrales zly kraj, money to nie wszystko.

> > Ty naprawde jestes arogancki, aby nie uzyc innego slowa.
                                          > > LGBTQ - To bylo akurat uzupelnienie, poniewaz artykul milczal w tym temac
                                          > ie, a
                                          > > niektorzy roztargnieni maja problem na granicy.
                                          > > Jezeli masz przyklady z zycia wziete, podaj, od poczatku o to pytam.
                                          > >
                                          >
                                          > Przecież sama zalinkowałas artykuł, wyjhasniajacy te przykłądy.

pogubiles sie, wybaczam.
                                          • bmc3i Re: granica 25.02.26, 00:50
                                            senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                                            >
                                            > > I co, drugi laptop coś w tym zmienia?
                                            > > A może jak przylecę z Polski na 3 tygodnie, i bedę pod palmą na Florydzie
                                            > praco
                                            > > wał nad biznesami w Polsce, to zabiorę pracę Amerykaninowi na Alasce?
                                            >
                                            > byc moze, niektorzy pracuja na dwoch.
                                            > Widze, ze wystepujesz przeciwko Ameryce i Amerykanom.
                                            > Wybrales zly kraj, money to nie wszystko.

Nie,. to Ty występujesz przeciw USA i Amerykanom. Gdybyś porozmawiała z przedstawicielami tzw. “The Greatest Generation” powiedziałby, że jesteś “disgrace” dla Ameryki.

> > > Ty naprawde jestes arogancki, aby nie uzyc innego slowa.
                                            > > > LGBTQ - To bylo akurat uzupelnienie, poniewaz artykul milczal w tym
                                            > temac
                                            > > ie, a
                                            > > > niektorzy roztargnieni maja problem na granicy.
                                            > > > Jezeli masz przyklady z zycia wziete, podaj, od poczatku o to pytam
                                            > .
                                            > > >
                                            > >
                                            > > Przecież sama zalinkowałas artykuł, wyjhasniajacy te przykłądy.
                                            >
                                            > pogubiles sie, wybaczam.

Czyli nie rozumiesz czytanego tekstu w języku angielskim. Ktoś Ci podsunął ten tekst, a Ty zalinkowałaś go bez przeczytania.
                            • engine8t Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 22:26
                              bmc3i napisał:

> Ze może ich tu spotkać bezpodstawne aresztowanie, albo inne nieprzyjemności.

W 99.9% te aresztowania nie sa bezpodstawne.
                              • bmc3i Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 24.02.26, 22:29
                                engine8t napisał:

> bmc3i napisał:
                                >
                                >
                                > > Ze może ich tu spotkać bezpodstawne aresztowanie, albo inne nieprzyjemnoś
                                > ci.
                                >
                                >
                                > W 99.9% te aresztowania nie sa bezpodstawne.

Zwłaszcza na lotnisku, gdy dotyczą osób, które po raz pierwszy w życiu przylatują do USA, bo chcą zobaczyć Times Square albo Grand Canyon.
                                • senioryta13 Re: Europejczycy nie lubia Amerykanow 26.02.26, 21:10
                                  bmc3i napisał:
                                  > Zwłaszcza na lotnisku, gdy dotyczą osób, które po raz pierwszy w życiu przylatu
                                  > ją do USA, bo chcą zobaczyć Times Square albo Grand Canyon.

To niech jeden z drugim zaznajomia sie z aktualnymi przepisami zanim wyrusza w droge, sprawdza paszport, czy sie zgadza z plcia przy urodzeniu. Zawsze sprawdzam przed podroza, czy czasami sie cos nie zmienilo.
                                  Do Angli nalezy wypelnic ETA, do Stanow chyba ESTA i zawsze pisza, ze to nie jest gwarancja wjazdu.
                                  Nigdy nie slyszales o wiecznych turystach? To teraz przez takich inni cierpia, eliminuja od razu takich na lotnisku, my, musielismy latami zdejmowac obuwie.

W NYC ludnosc napadla na policje , obrzucala kulkami ze sniegu, myslala, ze to jest ICE. Ot, pomylili sie, kazdemu przeciez wolno, nie? Mamdani nie robil z tego problemu.
                                  • j-k jaka ludnosc ? 26.02.26, 22:13
                                    senioryta13 napisał:
                                    > W NYC ludnosc napadla na policje ,

jaka ludnosc ?

chyba latynoska nielegalna cholota imigracyjna ?

nie macie tam National Guard ?

- czy juz odpuszczacie ?

• senioryta13 Re: jaka ludnosc ? 26.02.26, 22:51
                                      j-k napisał:
                                      > jaka ludnosc ?
                                      >
                                      > chyba latynoska nielegalna cholota imigracyjna ?
                                      >
                                      > nie macie tam National Guard ?
                                      >
                                      > - czy juz odpuszczacie ?

Jeszcze ICE nie ma w NYC, ale ludnosc jest juz odpowiednio napuszczona przeciwko, przez platnych aktywisow.
                                      W NYC mieszkaja przedstawiciele wielu kraii, a po czym poznasz, ze ktos jest nielegalny?
    • princesswhitewolf Re: Zdrada 20.02.26, 19:05
      Seniorita ty chyba nie zrozumialas o co chodzi w tej sprawie bo jakies bzdurne pytanie postawilas.

Sad najwyzszy nie zajmuje sie ekonomia ale prawodawstwem w USA. Sad ocenia czy organ władzy (np. prezydent) miał konstytcyjne i ustawowe uprawnienie, aby je wprowadzić?. A ten sad ma pelne kompetencje w kwestii jak wyglada prawodawstwo i zakres dzialan Kongresu i Prezydenta.

Kongres ma konstytucyjne uprawnienie do nakładania ceł i podatków.
      Prezydent może działać tylko w zakresie upoważnienia nadanego przez Kongres.
      Sąd Najwyższy sprawdza, czy to upoważnienie nie zostało przekroczone.

Decyzja sadu dotyczy legalności działania, a nie skutków gospodarczych.
      • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 19:47

> Seniorita ty chyba nie zrozumialas o co chodzi w tej sprawie bo jakies bzdurne
        > pytanie postawilas.

To ty nie masz pojecia z jakimi ludzmi w kongresie mamy do czynienia. WSZYSTKO ANTY Trump, oczywiscie dotyczy to opozycji.

> Kongres ma konstytucyjne uprawnienie do nakładania ceł i podatków.
        > Prezydent może działać tylko w zakresie upoważnienia nadanego przez Kongres.

Gdyby kongres zachowywal sie tak jak przystalo, nie byloby prpblemu.
        12 lat rzadow lewicy wreszcie nauczylo republikanow, ze mozna rzadzic panstwem z pominieciem kongresu. Pytanie tylko, skad nagle u nich tyle krzyku? Im wolno, nam rowniez. Zreszta, kongres, sady sa bardxo powolne, a tu trzeba dzialac juz.

• princesswhitewolf Re: Zdrada 20.02.26, 22:19
          No ale o czym ty mowisz?
          Zadalas pytanie jakie z założenia ma blad. Trump musi przestrzegać konstytucji i prawodawstwa.

Jeśli podejmuje decyzje bez konsultacji z Kongresem tam gdzie powinien to potem tak sie to konczy.

Kazdy prezydent mial opozycje i kazdy działac musial w zgodzie z kongresem tam gdzie takie sa zasady
    • engine8t Re: Zdrada 20.02.26, 19:06
      Pomijam juz fakt ze Trumpa dzemkraci obwiniaj i jedyna polise jaka maja to "nie -Trump".
      Jestem konserwatwnym i generalnie popieram polityke Trumpa ale popieram decyzje Sadu Najwyzszego bo najwyzszy czas skonczyc z rzadzeniem krajem na poprzez prezydenckie Executive Orders. Tak robil Obama i Biden a teraz Trump ale Executive orders powinny byc zarezerwowane tylko i wylacznie do celow naglych. A to ze Kongres sie nie dpgada i latwiej to zrobic podpisemn prezydenta toni ejest wystrczajacy argument.
      Podobne jak lokalni sedziowie nie powinni miec prawa blokowania decyzji na szczeblu federalnym.
      A w tym wypadku cla moga pomc aby podreperowc ekonomie ale to nie jest emergency bo bez tego kraj moze zbiednieje ale sie nie zawali i w koncu mamy Kongres. Jaki mamy ten Kongres taki mamy - tzn mamy taki na jaki sobie zasluzylismy wybierajc kongresmenow i tu nalezy cos zmienic. A jak nie to niestety jak wiekszosc zdecyduje ze kraj ma upasc to upadnie. Moze to da ludziom do myslenia.
      • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 19:37
        engine8t napisał:

> Pomijam juz fakt ze Trumpa dzemkraci obwiniaj i jedyna polise jaka maja to "nie
        > -Trump".

Co to za kongres, jak lewactwo jednoglosnie jest przewaznie ZA, lub za NIE. Taka Pelosi za kulisami postraszy jednego czy drugiego i juz sa posluszni, czyt. nie wychyla sie, bo nie beda mieli juz pieniazkow ani poparcia przy glosowaniu w drugiej kadencji.
        Gdyby kongres nie byl taki jakim go widzimy, pewnie Trump skorzystal by z mozliwosci o jakiej wspominasz, ale tak nie jest i poszedl na skroty. Wiemy rowniez jak 'szybko' zapadaja wyroki, wiec Ameryka JUZ korzysta i bogaci sie, a nie jak bylo do tej pory, bylaby nadal okradana.
        Chwala mu za to.
        • engine8t Re: Zdrada 20.02.26, 20:03
          senioryta13 napisał:

> engine8t napisał:
          >
          > > Pomijam juz fakt ze Trumpa dzemkraci obwiniaj i jedyna polise jaka maja t
          > o "nie
          > > -Trump".
          >
          > Co to za kongres, jak lewactwo jednoglosnie jest przewaznie ZA, lub za NIE. Tak
          > a Pelosi za kulisami postraszy jednego czy drugiego i juz sa posluszni, czyt. n
          > ie wychyla sie, bo nie beda mieli juz pieniazkow ani poparcia przy glosowaniu w
          > drugiej kadencji.
          > Gdyby kongres nie byl taki jakim go widzimy, pewnie Trump skorzystal by z mozli
          > wosci o jakiej wspominasz, ale tak nie jest i poszedl na skroty. Wiemy rowniez
          > jak 'szybko' zapadaja wyroki, wiec Ameryka JUZ korzysta i bogaci sie, a nie jak
          > bylo do tej pory, bylaby nadal okradana.
          > Chwala mu za to.

Kongres jest jaki jest i to ze sie nam nie podoba nie znaczy ze mamay go ignorowac.
          A to ze sie Preydentowi nie podoba Kongres czy jego decyzje to niestety nie wystarcza.
          A nazywanie decyzji Sadu Najwyzszego zdrada swidczy jedynie o tym ze cos zle sie dzije w tym rzadzie kiedy Prezydent uwaza ze "nie po to wprowadzilem do Sadu swoich ludzi aby blokowali moje decyzje" wiec ich decyzje przecw moim to zdrada? Nie to ich prawo do decyzji ktore im dano i nalezy to respektowac.
          I oczekuje ze Prezydent to zaakceptuje z odrobina pokory.
          A poniewaz jest okres Postu to moze czas sie uderzyc w piersi i stowerdzic ze jak sie chce cos naprawic w stosunkach miedzynarodowych czy miedzyludzkich to nalezy to zaczac od siebie a za problemy czsami trzeb winic siebie a nie innych.
          Wychowalismy generacje skrajnych lewakow i teraz zbieramy tego plony. I niewiele sie zmieni az oni sami poczuja bol swoich decyzji.
          Na szczescie nam to moga juz praktycznie "skoczyc" bo jak chcemy zyc bez problemow to wystarczy wylaczyc media - szkoda tylko nastepnych pokolen.. ale skoro te popieraja to lewactowo to musza za te decyzje sami odcierpiec. Nasze pokolenie zrobilo swoje aby im pomoc ale mozesz przyprowadzic konia do studni jednak do picia go nie zmusisz.

Ja z drugije strony to widze ze moze sie obrocic i byc pozytywnie..
          Teraz kiedy nagle znikna cla to wyskoczy import i ceny spadna a wiec pomimo ze to bedzie reakcja tymczasowa to "na obrazku" moze sie pokazac na jesieni bardzo pozytywne trend.
          • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 20:25
            engine8t napisał:
            > Kongres jest jaki jest i to ze sie nam nie podoba nie znaczy ze mamay go ignoro
            > wac.
            > A to ze sie Preydentowi nie podoba Kongres czy jego decyzje to niestety nie wys
            > tarcza.
            > A nazywanie decyzji Sadu Najwyzszego zdrada swidczy jedynie o tym ze cos zle si
            > e dzije w tym rzadzie kiedy Prezydent uwaza ze "nie po to wprowadzilem do Sadu
            > swoich ludzi aby blokowali moje decyzje" wiec ich decyzje przecw moim to zdrada?

Zastanowiles sie, dlaczego opozycja zawsze glosuje jednoglosnie? A jak bylo za pierwszej kadencji? Nic nie mogl zrobic, bo zawsze przepadlo w kongresie.
            Nauczony przykrym doswiadczeniem, wcale mu sie nie dziwie, ze postapil tak, a nie inaczej. Widzac takie kreatury w kongresie jak AOC, Omar czy Crockett, zbiera sie jedynie na wymioty i to one maja decydowac o clach? One wyraznie nienawidza tego kraju, wszystkim po rowno, kaleczac dzieci itp.
            ot takie bezsensowne woke.

Nie to ich prawo do decyzji ktore im dano i nalezy to respektowac.
            > I oczekuje ze Prezydent to zaakceptuje z odrobina pokory.
            > A poniewaz jest okres Postu to moze czas sie uderzyc w piersi i stowerdzic ze j
            > ak sie chce cos naprawic w stosunkach miedzynarodowych czy miedzyludzkich to n
            > alezy to zaczac od siebie a za problemy czsami trzeb winic siebie a nie innych.

Te slowa, zgaduje kierujesz do prezydenta, a nie do opozycji, a tej przypadalaby sie wlasnie lekcja jak tu pokochac wszystkich Amerykanow, a nie wyzywac od rasistow czy nazzi.

> Wychowalismy generacje skrajnych lewakow i teraz zbieramy tego plony. I niewiel
            > e sie zmieni az oni sami poczuja bol swoich decyzji.

Szkoda Ameryki, tego pieknego kraju, dla lewactwa.

> Ja z drugije strony to widze ze moze sie obrocic i byc pozytywnie..
            > Teraz kiedy nagle znikna cla to wyskoczy import i ceny spadna a wiec pomimo ze
            > to bedzie reakcja tymczasowa to "na obrazku" moze sie pokazac na jesieni bardzo
            > pozytywne trend.

Tzn. nie rozumiesz silnej gospodarki, panstwa. Panstwo bogaci sie jak sprzedaje, a nie konsumuje.
            • engine8t Re: Zdrada 20.02.26, 20:50
              senioryta13 napisał:

> Zastanowiles sie, dlaczego opozycja zawsze glosuje jednoglosnie? A jak bylo za
              > pierwszej kadencji? Nic nie mogl zrobic, bo zawsze przepadlo w kongresie.
              > Nauczony przykrym doswiadczeniem, wcale mu sie nie dziwie, ze postapil tak, a n
              > ie inaczej. Widzac takie kreatury w kongresie jak AOC, Omar czy Crockett, zbier
              > a sie jedynie na wymioty i to one maja decydowac o clach? One wyraznie nienawid
              > za tego kraju, wszystkim po rowno, kaleczac dzieci itp.
              > ot takie bezsensowne woke.
              >

A to ze glosuja jednoglosnie to widac uwazaja ze to dla nich dobre i nikt im tego nie moze zabronic. Maja prawo i nie wazne czy mi sie to podoba - ich decyzja.
              A ja sie nie dziwie ze robi jak robi - i nie dziwie sie Sadowi ze decyduje jak decyduje.
              Niestety glupota w USA jest legalna a wiec demokraci moga sobie legalnie wybierac tak jak chca. Rzcz w tym czy wybierali legalnie ale ti juz inna sprawa.

Ja to sie ciesze ze Trump wywrocil ten stolek z WOKE i DEIi amknal granice oraz nauczony tym co sie dzije w Europie z imigrantami chce rozwalic to gniazdo szerszeni w Minesocie
              Dziwie sie Europie ze oni chca dalej tej globalizacji - ale to ich sprawa

>
              > Tzn. nie rozumiesz silnej gospodarki, panstwa. Panstwo bogaci sie jak sprzedaje
              > , a nie konsumuje.

No i ja bardziej popieram bogacenie sie przez konkurencje - bo to zdrowe na dluga mete niz bogacenie sie przed cla - bo to nie wiadomo komu krzywde zrobi. Ale cla miga pomoc na krotka mete. Niemniej jednak co za duzo to niezdrowe?
              Nie jestem przeciwnikiem cel ale takie "blankiet" i jako reakcja na kazda niezgode miedzynarodowa to juz chyba przesada? I jedynie chyba tak to ocenil SN?
              • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 22:48
                engine8t napisał:
                > A to ze glosuja jednoglosnie to widac uwazaja ze to dla nich dobre i nikt im te
                > go nie moze zabronic. Maja prawo i nie wazne czy mi sie to podoba - ich decyzja

no nie za bardzo. Gdyby glosowali madrze, a nie tylko przeciwko, to mozna by zatwierdzic cla przez kongres i zostawic SN w spokoju. Ale z nimi inaczej nie mozna postępowac, jak tylko omijac szerokim lukiem.
                Dopiero bede slychac co Trump zamierza zrobic, jaki kierunek obiora. Piekna pogoda...
                Spor pewnie bedzie trwal az do konca jego kadencji, a potem niech sie wali, skoro chca oddawac zarobione pieniadze.

> No i ja bardziej popieram bogacenie sie przez konkurencje - bo to zdrowe na dluga mete niz bogacenie sie przed cla - bo to nie wiadomo komu krzywde zrobi.

Cla to tylko pierwszy krok do zmiany naszej gospodarki. Maja powstawac biznesy, konkurencja, na ziemi amerykanskiej, a nie gdzies tam w Azji. Caly czas chodzi o export a nie o import tanich towarow/badziewia z Azji.

• engine8t Re: Zdrada 20.02.26, 23:25
                  senioryta13 napisał:

>
                  > no nie za bardzo. Gdyby glosowali madrze, a nie tylko przeciwko, to mozna by za
                  > twierdzic cla przez kongres i zostawic SN w spokoju. Ale z nimi inaczej nie moz
                  > na postępowac, jak tylko omijac szerokim lukiem.
                  > Dopiero bede slychac co Trump zamierza zrobic, jaki kierunek obiora. Piekna pog
                  > oda...
                  > Spor pewnie bedzie trwal az do konca jego kadencji, a potem niech sie wali, sko
                  > ro chca oddawac zarobione pieniadze.

Problem w tym ze jak Trump si enie uspokoi przynajmniej w mediach i pojdzi na ostra konfrontacje to moze sie na tym przejechac i zostac Lame duck

> Cla to tylko pierwszy krok do zmiany naszej gospodarki.

I raczej nie mozna byc z tego dumnym bo to nie najlpeszy sposob bo to rzecywosci emoze zmienic godspdarke ale nie tak jak bysmy chcieli. Cla - jasli sie uzywa teg narzedzia to powinny pracowac ni ejak blankiet ale scalpel.

>Maja powstawac biznesy, konkurencja, na ziemi amerykanskiej, a nie gdzies tam w Azji. Caly czas chodzi
                  > o export a nie o import tanich towarow/badziewia z Azji.
                  >
                  Myslisz ze same cla i zmuszanie form do przenoszenia biznesow do USA to zalatwia?
                  Juz niektorzy pokazali ze przenosza biznes, nie beda placic cel ale przenosza tez roboty a ludzi lokalnych nie zatrudniaja.. i jak USA na tym zarobi?

Babcia mi zawsze mowila ze jak chce lapac muchy to nie na ocet ale na miod :)
            • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 20:57
              senioryta13 napisał:

> Tzn. nie rozumiesz silnej gospodarki, panstwa. Panstwo bogaci sie jak sprzedaje
              > , a nie konsumuje.

Bogacenie nie znaczy ze gospodarka jest silna. Bogacenie w pieniadze czy w zloto. Silne pasntwo jest jak jest produktywne, najlepiej produktywniejsze od innych.

Bogacenie sie w zloto to juz byl taki Midas grecki. Bogowie mu dali, bo chcial byc bogaty, ze czego dotknal to sie w zloto zamienialo. i umarl z glodu.

Juz nie mity a reczywistosc to byla Hiszpania w 15..16w. Byla solidnym produktywnym krajem , miala duza flote a to aby zbudowac wymaga juz dobrej produktywnej gospodarki i znalazla sobie zloto w Amerykach. Zrabowala je, przywozila do siebie do Hiszpanii, za to zloto kupowali Hiszpania produkty od innych krajow i sami sobie wlasna produktywnosc zamordowali. I spadli ogromnie w produktywnisci do innych. No bo sobie kupowali a inni sie pocili dla nich pracujac.

Tak wlasnie USA robila przez ostatnie 40 lat. Tym zlotem dla USA byly pieniadze netto plynace do Wspanialego Kraju i z tego ogromny defizyt handlowy. I teraz zle to wyglada.

Smieszy mnie jak USA blaga, a clami zmusza, aby jakies firmy z innych krajow budowaly u nich fabryki aby w USA produkowano to co dotad bylo importowane. To przeciez praca dla roboli tylko, jak w Polsce Montownie im Balcerowicza. Ale jasne, w Polsce sa produkowane zachodnie towary wg zachodnich dokumentacji bez polskich inzynierow ale te towary glownie wracaja na Zachod, w USA zostana w USa. Ale inzynierow amerykanskich tez nie potrzeba tak jak polskich w Polsce.
              • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 22:10
                j0rl.1 napisał:

> >senioryta13 napisał:
                > > Tzn. nie rozumiesz silnej gospodarki, panstwa. Panstwo bogaci sie jak sprzedaje, a nie konsumuje.

>Silne pasntwo jest jak jest produktywne, najlepiej produktywniejsze od innych.

Caly czas o tym jest wlasnie mowa. Sprzedawac, produkowac a nie konsumowac.
                • j-k dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 22:24
                  senioryta13 napisał:
                  > Caly czas o tym jest wlasnie mowa. Sprzedawac, produkowac a nie konsumowac.

zyc z normalnej (sredniej ) pensji w USA juz dzis trudno.

a dalej placzecie o wczorajszym.
                  • senioryta13 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 22:33
                    j-k napisał:

> senioryta13 napisał:
                    > > Caly czas o tym jest wlasnie mowa. Sprzedawac, produkowac a nie konsumowac.
                    >
                    >
                    > zyc z normalnej (sredniej ) pensji w USA juz dzis trudno.
                    >
                    > a dalej placzecie o wczorajszym.

ale o co Ci chodzi? Chca sprzedawac, produkowac, to zle?

Mamdani w NYC bedzie podnosil podatek od nieruchomosci aby zapewnic nielegalnym dach nad glowa, lozko i papu, a Amerykanie beda pracowac. Kto zyw to juz sie pakuje I ucieka. Tak potrafila rzadzic sie socjalisci.
                    • j-k Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 22:43
                      senioryta13 napisał:

> ale o co Ci chodzi?
                      Chca sprzedawac, produkowac, to zle?

przeciwnie - dobre.

pisze tylko, ze American Dream sie skonczyl

trza zapie*dalac

czesto za grosze.

jak l wszedzie - in the World.
                      • senioryta13 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 22:56
                        j-k napisał:

> pisze tylko, ze American Dream sie skonczyl

Trump chce zadbac o nastepne pokolenie. To chyba dobrze, prawda?
                        powiem Ci szczerze, ze Amerykanie pracuja bardzo ciezko i czesto na 2 roboty.
                        My z Polski, dalismy sobie swietnie tu rade. Nie znam zadnego, biednego Polaka.
                        Demokraci wydaja lekka reka te tak ciezko zarobione przez podatnikow pieniadze.
                        Czytales zapewne o korupcji jaka DOGE odkryl na wiosne. To wszystko sprawka demokratow.
                        • monalisa2016 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:03
                          senioryta13 napisał:

> Trump chce zadbac o nastepne pokolenie. To chyba dobrze, prawda?

Napisz w jaki sposob chce zadbac o nastepne pokolenie. Moim zdaniem przygladajac sie na decyzje jak i na gospodarke on niszczy przyszlosc nastepnego pokolenia, takze i twojego.
                          • engine8t Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:27
                            monalisa2016 napisał(a):

> senioryta13 napisał:
                            >
                            > > Trump chce zadbac o nastepne pokolenie. To chyba dobrze, prawda?
                            >
                            >
                            > Napisz w jaki sposob chce zadbac o nastepne pokolenie. Moim zdaniem przygladaja
                            > c sie na decyzje jak i na gospodarke on niszczy przyszlosc nastepnego pokolenia
                            > , takze i twojego.
                            >
                            >

Wystarczy ze wytrzebi WOKE i DEI oraz zaczniemy kontolowac imigracje a to juz bedzie polowa sukcesu nastepnych pokolen. Bo gospodarek o wiele latwiej odbudowac niz zwyrodniale mozgi
                            • monalisa2016 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:54
                              engine8t napisał:

> Wystarczy ze wytrzebi WOKE i DEI oraz zaczniemy kontolowac imigracje a to juz
                              > bedzie polowa sukcesu nastepnych pokolen. Bo gospodarek o wiele latwiej odbudow
                              > ac niz zwyrodniale mozgi

Jakiego sukcesu engine? W listpadzie 2024 roku trzymalam kciuki, kibicowalam wygranej pana Trumpa, a na poczatku roku po paru miesiacach powiedzialam ze zawiodl na calej linii.
                              Teraz jak pojdzie na calego z Iranem (w sluzbie obcego panstwa!) a Iran niech zatopi jakis lotniskowiec Pan T. bedzie skonczonym. Zaposcil sie na ryzykowna gre, rozumiem ze chcial ratowac Stany ale na litosc boska nie takimi sposobami.
                              • engine8t Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 21.02.26, 22:06
                                monalisa2016 napisał(a):

> Jakiego sukcesu engine? W listpadzie 2024 roku trzymalam kciuki, kibicowalam wy
                                > granej pana Trumpa, a na poczatku roku po paru miesiacach powiedzialam ze za
                                > wiodl na calej linii.

A wiesz jak to wartosc ma twoje trzymanie kciukow? Trzymaj kciuki aby wasza AfD dosyal wiekszosc w Bundestagu i w koncu zrobila porzadek u was a Trump zostawcie nam.
                          • senioryta13 Re: juz pisalam 21.02.26, 03:31
                            monalisa2016 napisał(a):

> Napisz w jaki sposob chce zadbac o nastepne pokolenie. Moim zdaniem przygladaja
                            > c sie na decyzje jak i na gospodarke on niszczy przyszlosc nastepnego pokolenia
                            > , takze i twojego.

ja juz Ci pisalam, ze zamknal granice, bierze sie za nielegalnych, wszystko inne traktuje extra.
                            Oczywiscie stop transgender, ale w demokratycznych stanach jest jeszcze wielki opor, kobiety w sporcie dla kobiet a nie jakies trans-kobity-chlopy. Dzisiaj nawet slysze, ze trans-chlopy bandziory w wiezieniach, nie beda juz mogli byc w pomieszczeniach z kobietami, nie wiem tylko, czy we wszystkich stanach. Trudno to sobie nawet wyobrazic, czytalam kiedys artykul na ten temat, jak kobiety skarzyly sie. Okropienstwo, bezmyslnosc demokratow, skad u nich tyle sadyzmu???

• monalisa2016 Re: juz pisalam 21.02.26, 08:49
                              Senioryta umiesz skupic sie nad tematem? Piszesz duzo rzeczy ale nic konkretnego co by dotyczylo tematu, rozmywasz watek a tym udowadniasz nam ze nie masz zielonego pojecia o rzeczy. Nie bede odpowiadac ci na wszystkie posty, nie ma to sensu ale twoja taktyka przejeta od pana T. "to nie my, to oni" nie usprawiedliwia niczego.
                      • monalisa2016 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 22:57
                        Jak bylo z clami? Bylo to wielkie oszukanstwo pana T. wobec amerykanskiego spoleczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni. A tu ponizej, skandal przemowienie pan M. Rubio w Monachium, tu widzi sie jak oszukuje sie nie tylko samych Amerykanow ale i swiat, a jeszcze gorszym skandalem jest wstanie i bicie brawo mu.

Dobre podsumowanie:

dla angielskojezycznych

www.youtube.com/watch?v=wEpu1UbGRZA

dla niemieckojezycznych

www.youtube.com/watch?v=mJht_TQDZ1o
                        • j0rl.1 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:07
                          monalisa2016 napisał(a):

> Jak bylo z clami? Bylo to wielkie oszukanstwo pana T. wobec amerykanskiego spol
                          > eczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni.

Nie cuduj. Cla trafiaja do rzadowej kasy i moze rzad ludzom ja oddac. W formie obnizenia podatkow czy jakos tam.
                          • monalisa2016 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:25
                            j0rl.1 napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
                            >
                            > > Jak bylo z clami? Bylo to wielkie oszukanstwo pana T. wobec amerykanskieg
                            > o spol
                            > > eczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni.
                            >
                            > Nie cuduj. Cla trafiaja do rzadowej kasy i moze rzad ludzom ja oddac. W formie
                            > obnizenia podatkow czy jakos tam.

>
                            >
                            >
                            Widze ze nie zrozumiales mojego postu, mojej intencji w nim, co wmawial pan T. Amerykanom? Ano to ze panstwa ktore on okladal clami beda placic do amerykanskiej kasy a nie Amerykanie.
                            Co z tego ze on obnizyl podatki ale druga reka wyciagnal im wielokrotnie z kieszeni, komu obnizenie podatku sluzylo? Ano bogatym a nie ludowi ciezko pracujacemu.
                            • j0rl.1 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:31
                              monalisa2016 napisał(a):

> Co z tego ze on obnizyl podatki ale druga reka wyciagnal im wielokrotnie z kies
                              > zeni, komu obnizenie podatku sluzylo? Ano bogatym a nie ludowi ciezko pracujace
                              > mu.

oczywiscie nie da sie dokladnie tak obnizyc podatkow aby dla kazdego trafily dokladnie tyle jak wydal wiecej na cla. Ale troche mozna przyblizyc do tego.
                              Slyszalem ze tam rowno jakies czeki powysylano ludziom, nie wiem czy fakt ale slyszalem. Tez metoda.
                        • engine8t Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 20.02.26, 23:29
                          monalisa2016 napisał(a):

> Jak bylo z clami? Bylo to wielkie oszukanstwo pana T. wobec amerykanskiego spol
                          > eczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni. A tu ponizej, skandal
                          > przemowienie pan M. Rubio w Monachium, tu widzi sie jak oszukuje sie nie tylko
                          > samych Amerykanow ale i swiat, a jeszcze gorszym skandalem jest wstanie i bicie
                          > brawo mu.
                          >
                          > Dobre podsumowanie:
                          >
                          > dla angielskojezycznych
                          >
                          > www.youtube.com/watch?v=wEpu1UbGRZA
                          >
                          > dla niemieckojezycznych
                          >
                          > www.youtube.com/watch?v=mJht_TQDZ1o

Tak duza a nie rozumie ze to co bylo i bedzi z clami ni epokaze sie za miesiac czy dwa ale za rok?
                          Ale gadanie puste nic nie kosztuje.
                        • senioryta13 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 21.02.26, 03:43
                          monalisa2016 napisał(a):

> eczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni.

Co ty opowiadasz. Skoro wy mieliscie cla dla USA 10% I wasi podatnicy wyrabiali, dlaczego nasi nie moga?
                          Tak, tak, juz wasze kampanie niektore bankrutuja, nie mogac sprzedac swoich towarow. NIestety, tak to dziala, nie chcieliscie wyrownania cel, a trump proponowal.

A tu ponizej, skandal
                          > przemowienie pan M. Rubio w Monachium, tu widzi sie jak oszukuje sie nie tylko
                          > samych Amerykanow ale i swiat, a jeszcze gorszym skandalem jest wstanie i bicie
                          > brawo mu.

Co ty opowiadasz, bylo wspaniale. Wyciagnal do was reke, od was zalezy, czy bedziemy sie wspierac.
                          Bili myubrawo, to skandal, dlaczego?

Skandal to bylo wystapienie w Davos I Monachium tego casanowy z Kalifornii, gov. Newsom, krytykowal za granica swojego prezydenta i kraj.
                          Nastepna AOC, kongresmanka, rowniez nie popisala sie swoja wiedza, ale za to krytykowala rzad w DC. Tyle smiechu to dawno nie bylo.

• monalisa2016 Re: dziecia - ale to sie skonczylo... 21.02.26, 17:51
                          monalisa2016 napisał(a):

> eczenstwa dokladniej wyciaganie im pieniedzy z kieszeni. A tu ponizej, skandal
                          > brawo mu.
                          >
                          > Dobre podsumowanie:
                          >
                          > dla angielskojezycznych
                          >
                          > www.youtube.com/watch?v=wEpu1UbGRZA
                          >
                          > dla niemieckojezycznych
                          >
                          > www.youtube.com/watch?v=mJht_TQDZ1o

Jest juz w jezyku polskim do posluchania

www.youtube.com/watch?v=-KPj7kVIHbs
          • monalisa2016 Re: Zdrada 20.02.26, 22:37
            engine8t napisał:

> Kongres jest jaki jest i to ze sie nam nie podoba nie znaczy ze mamay go ignoro
            > wac.
            > A to ze sie Preydentowi nie podoba Kongres czy jego decyzje to niestety nie wys
            > tarcza.
            > A nazywanie decyzji Sadu Najwyzszego zdrada swidczy jedynie o tym ze cos zle si
            > e dzije w tym rzadzie kiedy Prezydent uwaza ze "nie po to wprowadzilem do Sadu
            > swoich ludzi aby blokowali moje decyzje" wiec ich decyzje przecw moim to zdrad
            > a? Nie to ich prawo do decyzji ktore im dano i nalezy to respektowac.
            > I oczekuje ze Prezydent to zaakceptuje z odrobina pokory.

Krotko i zwiezle, Kongress i Senat sa organami ustawodawczymi natomiast prezydent jest organem wykonawczym, Senioryta ma wielkie braki w edukacji.
            • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 23:26
              monalisa2016 napisał(a):
              > Krotko i zwiezle, Kongress i Senat sa organami ustawodawczymi natomiast prezyde
              > nt jest organem wykonawczym, Senioryta ma wielkie braki w edukacji.

Nie badz smieszna.
              Mona, nasz demokratyczny kongres i senat zjadlbyTrumpa zywcem, gdyby tylko mogl. (probowali nieraz)
              NIC nie przejdzie, wszystko zablokuja. To nie sa osoby z ktorymi da sie dyskutowac.
              Radze Ci zapoznac sie z nimi. Często odbywaja sie przesluchania na Kapitolu, posluchaj tylko, nie uwierzysz w ich durnote. Obama I Biden, pokazal jak sie rzadzi przy pomocy executive order, o co wiec chodzi?
              W pierwszej kadencji Trump dal sie juz nabrac na szumne egzekwowanie prawa, to go oszukali w 2020r. :)
              • monalisa2016 Re: Zdrada 20.02.26, 23:37
                Senioryta widze ze najprostrzych rzeczy nie rozumiesz, znaczy podzialu wladzy (legislatywa, egzekutywa, judykatywa) ich kompetencji.
                Wiec odwracanie kota ogonem poslugiwanie sie Obama nic nie tlumaczy tego wyroku Sadu Najwyzszego i ze nareszcie przytarto mu nosa i ograniczono mu zaprowadzanie wiekszego chcosu w Stanach jak i na swiecie.

Mala pomoc dla ciebie.
                - egzekutywa (wladza wykonawczy czyli obecna administracja)
                - legislatywa (wladza ustawodawcza czyli Kongres i Senat), oni maja prawo decydowac o clach.
                - judykatywa (wladza sadowniczy z najwyzszym sadem na czele)
                • senioryta13 Re: Zdrada 21.02.26, 03:54
                  monalisa2016 napisał(a):

Wszystko zalezy od interpretacji ustawy.
                  6:3
                  Wytlumaczenie:
                  to bylo tylko zagranie polityczne. Na koncu napisze podsumowanie, wypowiedz jednego sedziego ktory poparl taryfy. Demokraci wszystko robili aby sie go pozbyc. Dlaczego ??? Odpowiedz sobie juz sama.
                  Nie wierze, aby sedzina, ktora nie wie co to jest kobieta, dobrze bedzie interpretowala prawo/ustawy.

• engine8t Re: Zdrada 20.02.26, 23:34
              monalisa2016 napisał(a):

> Krotko i zwiezle, Kongress i Senat sa organami ustawodawczymi natomiast prezyde
              > nt jest organem wykonawczym, Senioryta ma wielkie braki w edukacji.
              >
              >
              LOL A swiat powinien sie dalej ciagle kierowac wartosciami a nie interesami ?
              i co z tego ze "demokrartyczne" nimecy blokuja legalnie i demokratycznie wybrancg z AfD? Ale Niemcy to robia bo to dobre chociaz niekoniecznie demokratyczne i zgodne z prawem
              Bo tak bylo i to sprzyjalo Nimeickim biznesom.. i tak ma byc. A trum nie lubia i nie beda i Mona ma zadanie to propagowac i na opinie wplywac.. LOL
        • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 20:15
          senioryta13 napisał:

> jak 'szybko' zapadaja wyroki, wiec Ameryka JUZ korzysta i bogaci sie, a nie jak
          > bylo do tej pory, bylaby nadal okradana.

Nie USA byla okradana przez Swiat a USA okradala Swiat. I to od 40 lat jak Wojne Zimna wygraliscie. Wlasnie po to ja wygraliscie aby Swiat pracowal na was. Macie ogromny deficyt handlowy, juz 40 lat, duzo wiecej konsumujacie jak sami produkujecie to jak Stary Rzym. Tez po zniszczeniu Karthago pozakladal Rzym latyfundia dookola Mare Nostrum gdzie tubylcy pod batem Rzymin zaiwaniali. W Rzymi juz malo kto pracowal, towary plynely z calego obrzerza Morza Srodziemnego, ten stan mysleliscie ze osiagneliscie go w 1990.
          Ale Stary Rzym opanowal swoj Swiat militarnie wy nie. Rosja stala na przeszkodzie tego i sie okazuje ze sie nie dalo Rosji zniszczyc jak Rzym Kartago a teraz macie problem jak cholera. Bo przymysl wyexportowaliscie w duzej mierze a to ma wplaw na wasza militarna potege, Chiny staly sie juz niezle gosüodarczo, i teraz chcecie to cofac. Wlasnie tez clami. No ale to jakos za malo bo wasze deficyt handlowy dalej duzy i bedziecie musieli popsuc dolara chyba. Bo finasnsujecie swoj deficyt handlowy ze Swiatem nie poprzez jakies tam pozyczki a tym ze z calego Swiata plyna netto do was pieniadza na jakies tam gieldowe interesy. U was urosla ogromna sfera zonglerow finansowych zyjacych z tego i to bardzo dobrze a skurczyla sie sfera inzynierow i robotnikow.

To jest tak „kradzione nie tuczy“. Kradliscie i teraz obudzialiscie sie z reka w nocniku. Probowal Trump w poprzedniej swojej kadencji zorganizowac Ukraine na wojne z Rosja, uwazal ze duza sila militarna Ukrainy wraz z sankcjami rozwali Rosje i sie ogromne pomylil. Teraz probuje uratowac z Ukrainy jak najwiecej stad te jego „pokojowe“ propozycje.

To jest tak jak biznesmen, i to taki po ojcu a nie z wlasnej sily, sie zabiera za geopolityke.

Zobaczymy co bedzie z Iranem. napadnie na Iran czy nie? Mysyle ze bedzie TACO i nic z tego. Ale ciekaw jestem.
          Zyczelem wam takiego predzia jak Trump, podoba mi sie. A ja zycze USA, zeby nie bylo, wszystkiego najgorszego, to jasne.
          • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 22:17
            j0rl.1 napisał:

>Macie ogromny deficyt handlowy, juz 40 lat, duzo wiecej konsumujacie jak sami pr
            > odukujecie to jak Stary Rzym.

Powinienes sie z tego wlasnie cieszyc, a nie nam wypominac.

Trump wlasnie pierwszy chce to zmienic ! Chce exportowac a nie importowac! Dotarlo?
            Mike Pence , byly vice Trumpa, cieszy sie bardzo z decyzji SN, ale on jest zdrajca i bez tego.

• j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 23:02
              senioryta13 napisał:

> Trump wlasnie pierwszy chce to zmienic ! Chce exportowac a nie importowac! Dota
              > rlo?

Alez ja to rozumiem od poczatku Trumpa. Tylko ze widze ze clami to slabo idzie. Bo natto dalej plyna pieniadze do USA z calego Swiata jako do Przystani. Musicie $ zwalic i to dobrze. I to tez Trump chce, chce % FEDu obnizyc a to walsnie by spadek $ robilo.

Ale zobaczymy jak bedzie.

Z tym ze ja wam zycze wszystkiego najgorszego, obiektywnie uwazam ze Trump w tym naprawde wie co robi ale mysle ze sie rozkraczy niezle, moze nawet kopyta wyciagnie niedlugo?
              • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 23:29
                j0rl.1 napisał:

> Alez ja to rozumiem od poczatku Trumpa. Tylko ze widze ze clami to slabo idzie.
                > Bo natto dalej plyna pieniadze do USA z calego Swiata jako do Przystani. Music
                > ie $ zwalic i to dobrze. I to tez Trump chce, chce % FEDu obnizyc a to walsnie
                > by spadek $ robilo.
                >
                > Ale zobaczymy jak bedzie.
                >
                >
                > Z tym ze ja wam zycze wszystkiego najgorszego, obiektywnie uwazam ze Trump w tym
                > naprawde wie co robi ale mysle ze sie rozkraczy niezle, moze nawet kopyta wyc
                > iagnie niedlugo?

Wiadomo, Europa, nigdy nie zyczy dobrze.
                Obecnie poleciala z chinczykami robic jakies biznesy, good luck.
                • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 23:39
                  senioryta13 napisał:

> Wiadomo, Europa, nigdy nie zyczy dobrze.

ja mowi o sobie. ze wam wszystkiego zlego zycze. I mam powody.

Nie byloby 2 Wojny Swiatowej jakby USA Europy po 1 Wojnie Swiatowej tak nie urzadzila jak to zrobila. I zrobil to Wilson celowo, chcial wojny w Europie aby byla zniszczona. Z cala bezwzglednoscia tak chcial i osiagnal.

Jak mieszkalem w Polsce to szkodzili mnie cholernie. Szczuciem tez. Mialem duzo gorzej bo USA tak robila jak robila. A robila bo chciala byc Starym Rzymem i dopiero Swiat wysysac.

Wojne na Ukrainie to tez USA zrobila a dokladnie Trump w 1 kadencji. Tez aby tu byla wojna t´znowu.

Mam osobiste powody i wcale nie zartuje.

A teraz patrze jak sie wijecie. Bo sie pomyliliscie. Ale miliony trupow macie na sumieniu. OK nie macie sumienia wiec wszystko jedno. Dla was.
                  • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 00:00
                    i]> Jak mieszkalem w Polsce to szkodzili mnie cholernie. Szczuciem tez.[/i]

Nie narzekaj. Jakoś zdałeś maturę, bo na maturze przymknęli oko na twoją słabą znajomość języka polskiego. Inna sprawa że ciało nauczycielskie było sparaliżowane strachem przed tobą, uczniem radzieckim, nad którym czuwała nadrzędna władza w PRLu czyli Ambasada ZSRR w Warszawie. USA gdyby mogła to by cię lunęła, ale widać nie mogła.

>Ale miliony trupow macie na sumieniu. OK nie macie sumienia wiec wszystko jedno. Dla was.

Milionów kacapich trupów nam nie żal ani trochę, bo to nie my ich posłaliśmy na wojnę. Zginęli na terenie Ukrainy. Mogli tam nie leźć. Ty uważasz że to Ukraina wywołała tę wojnę na własnym terytorium. To nielogiczne.
                  • senioryta13 Re: Zdrada 21.02.26, 04:00
                    j0rl.1 napisał:

> Wojne na Ukrainie to tez USA zrobila a dokladnie Trump w 1 kadencji.

Jak sam widzisz, Trump nic nie moze. Juz ci juz pisalam, ze to kongres daje pieniazki.

Dalej nie bede sie wypowiadac, temat zabroniony.

• j-k ale bylo i minelo ,conie, Junge ? 20.02.26, 22:28
            > Nie USA byla okradana przez Swiat - a USA okradala Swiat.

ale bylo i minelo.

masz jakies pomysly na zycie w UE - bez okradania i zaslony militarnej ze strony USA ?
            • j0rl.1 Re: ale bylo i minelo ,conie, Junge ? 20.02.26, 22:50
              j-k napisał:

> masz jakies pomysly na zycie w UE - bez okradania i zaslony militarnej ze stron
              > y USA ?

Niemcy maja ogromne nadwyzki handlowe czyli mniej konsumuja jak produkuja. A wiec trzeba przestac miec nadwyzki handlowe, zamiast produkowac samochody maszyny na export konstruowac w Niemczech bron i oczywiscie bron jadrowa za rakietami naturalnie bazowania ladowego.

Jak sie wyzeruje nadwyzki exportu niemieckiego a w to miejsce bedzie bron produkowana to cywilna konsumpcja w Niemczech sie nie zmniejszy, zbrojenia nie beda na poziom zycia ludnosci miec wplyw. 1:1 bedzie.

Problem ktory widze to sa testy broni jadrowej. Bo gdzie? Przed 10 laty napewno daloby sie z Rosja dogadac i na Nowej Ziemi niemieckie odpalic no ale teraz trudniej z tym chociaz nie niemozliwe mysle.

Niemcy nie Narod Wybrany Izrael bez testow ma (podobno) bron jadrowa no ale Zydzi to sa inni. Im Mojzesz na tablicach dokladne plany i instrukcje na bron jadrowa dal.

Drugi wyjscie licencja na budowe glowic jadrowych od Francuzow. Troche niebezpieczne bez testow bo moga Francuzi oszukac ale to jednak mala szansa. I zeby bylo jesne produkowac u siebie.

i mowie o brani dla Niemiec nie dla jakies tam EU. Won z innymi.
              Ostatnio slysze ze pozbedziemy sie Francuzow ze wspolnego konstruowania samolotu bojowego. Bo Francuzi chca unwersalny i na lotniskowiec dla Niemiec niepotreby taki. Bo dla Niemiec tylko ladowe sa potrtebne, takie sa lepsze ogolnie rzecz biorac wiec po co.

Ale za to moze byc problem z glowicami od Francuzow. Pozostanie wlasne, Putin i Nowa Ziemia.

Pozostanie import surowcow energetycznych. Tu trzeba komletnie w Niemczech przejsc na Slonce bo sie bedzie szantazowalny dalej. Przez USA. To jak w czasie wojny w Niemczech produkowano benzyne z wegla, 4 miliony ton/rok to bylo 75% zapotrzebowania na paliwa plynne i po wojnie Amerykanie kazali zdemontowac te wszystkie instalacje. Aby Niemcy musialy importowac surowce energetyczne.
              OK, teraz i wegla nie ma ale jest Slonce. Czyli tez wiatr.

Duzo roboty ale 1000miliardow € na 12 lat zostalo na obligacje zaklepane, jest za co to robic.

• senioryta13 Re: dobrze napisales. 21.02.26, 04:04
                j0rl.1 napisał:

> Niemcy maja ogromne nadwyzki handlowe czyli mniej konsumuja jak produkuja.

no widzisz, tak nas okradaliscie przez te cla. Teraz nastapi zmiana. Bedziemy sprawiedliwie.
              • j-k wszystko ladnie pieknie, Jorl, tylko... 21.02.26, 14:59

koncepcyjnie moglbym przyznac Ci racje...

tylko. nie ma na to woli politycznej w kraju.

realizacja takiej polityki spowodowalaby kompletna marginalizacje SPD i dalszy wzrost poparcia dla AfD

- bo ci mowiliby: - a nie mielismy racji ? mielismy !!!

takiego scenariusza boi sie nawet sama CDU...
                • j0rl.1 Re: wszystko ladnie pieknie, Jorl, tylko... 21.02.26, 22:06
                  j-k napisał:

>
                  > koncepcyjnie moglbym przyznac Ci racje...
                  >
                  > tylko. nie ma na to woli politycznej w kraju.
                  >
                  > realizacja takiej polityki spowodowalaby kompletna marginalizacje SPD i dalszy
                  > wzrost poparcia dla AfD

> - bo ci mowiliby: - a nie mielismy racji ? mielismy !!!

> takiego scenariusza boi sie nawet sama CDU...

Przeciez bron jadrowa dla Niemiec, wlasna dla niemiec nie jakies tam wspolne, jest zabroniona dotad przez USA. Formalnie opor Ukladu nieproliferencji to 2+4 zjednoczeniowy tez to zabrania. (OK, sam poszukam i to sprawdze czy moi politycy tu prawde mowia bo nigdy politykom nie werzyc moje motto).

Nie slyszalem o AfD ze chce broni jadrowej dla Niemiec, wlasnej.

Nastepne zadna bron jadrowo Niemcom nie da niezaleznosci jak bedziemy potrzebowali importowac surowce. To juz Japonia przecwiczyla w 1941r. Japonia nie miala surowcow dla swojego przemyslu u siebie, sporo miala ich kolonia w Chinach, po to tam byli, musieli walczyc ciagle o nia bo Amerykanie Chinczykow popierali broniami, ale ropy naftowej wogole nie mieli. I rope naftowa kupowali od USA. Niezle, od wroga ale co mieli zrobic?
                  Ano okazalo sie po wygranej Niemiec w Europie ze holenderska kolonia tamze, majaca rope, stala sie jakby bezpanska. I Japonczycy chcieliby ja przejac. Wiec dostali ultimatum od USA ze jak najada na ta kolonie to bedzie wojna z USA wtedy. Potem USA przestala sprzedawac rope Japonii, powiedziala bedzie sprzedawala jak Japonia wycofa sie z wszystkich koloni, tej chinskiej. No ale jakby to zrobila to USA by nie sprzedawala ropy dalej a przemysl japnski by stanal bo nie mialby tych surowacow z Chin. Mogli skapitulowac od razu wybrali walke i ich USA wymordowala.
                  Bez surowcow nie idzie. A najgorsze sa te spalane, energetyczne. Dlatego tylko Slonce jest dla Niemiec dobrym zrodlem surowca energetycznego, jedynym wlasnym i wystarczajacym na wszystko. A AfD jest za Trumpem. Przeciw wiatrakom wiec do bani z uzyskaniem niezaleznosci z ich programem.
                  za jadrowymi elektrowniami a on potrzebuja uran, tez import, i nie pasuja do wiatrakow i solarow.

Dlatego, tez, zadna AfD dla mnie.
                  • j-k Re: wszystko ladnie pieknie, Jorl, tylko... 22.02.26, 16:29
                    j0rl.1 napisał:
                    > Nie slyszalem o AfD ze chce broni jadrowej dla Niemiec, wlasnej.

zatem cytuje, gdyz AfD zmierza w tym kierunku:

-" Im Frühjahr 2025 und Anfang 2026 haben mehrere AfD-Politiker, darunter der verteidigungspolitische Sprecher der AfD-Fraktion Rüdiger Lucassen und Thüringens AfD-Landeschef Björn Höcke, eigene Atomwaffen für Deutschland gefordert."
          • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 00:11
            > Bo finasnsujecie swoj deficyt handlowy ze Swiatem nie poprzez jakies tam pozyczki a tym ze z calego Swiata plyna netto do was pieniadza na jakies tam gieldowe interesy.

a kto wam każe kupować akcje na nowojorskiej giełdzie? robicie to dobrowolnie, a ty to nazywasz kradzież
    • felusiak1 Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 20.02.26, 22:17
      Bardzo dużo emocji, zero wiedzy.
      Sąd uznał, że prezydent przekroczył ustawę pod nazwą International Emergency Economic Powers Act.
      Uznał, ze ustawa nie daje prezydentowi tak szerokich możliwości.
      Jest wiele innych ustaw delegujących cła, które Trump może wykorzystać.
      Jeśli antytrumpiści myślą, że wygrali to są w błędzie.
      • senioryta13 Re: oczywiscie 20.02.26, 22:26
        felusiak1 napisał:

> Jest wiele innych ustaw delegujących cła, które Trump może wykorzystać.
        > Jeśli antytrumpiści myślą, że wygrali to są w błędzie.

Oczywiscie. Trump o tym doskonale wie. M.Barciromo juz o tym mowila, a takze profesor Turley.
        Anty-trump mieli 4 lata aby cos zrobic z deficytem handlowym, siedzieli cicho, Raptem obudzili sie.
        Aby tak dzialalac przeciwko wlasnemu panstwu, to nie kazdy potrafi. Deficyt jest od ponad 20 lat.
        Trump, juz slysze, ze chce podreperowac tymi pieniazkami SS budzet, bo za kilka lat, seniorom nie starczy na wyplaty.
        • j0rl.1 Re: oczywiscie 20.02.26, 22:58
          senioryta13 napisał:

> Aby tak dzialalac przeciwko wlasnemu panstwu, to nie kazdy potrafi. Deficyt jes
          > t od ponad 20 lat.

Juz sie zaczelo napewno ponad 30 lat temu, tak solidnie. Po to Zimna Wijne wygraliscie, tak chcial Regaen. Mial byc Stary Rzym do tego dazyla USA od 100 lat. Stad macie nawet kapitole Senaty itd

Ale sie na Rosji zawalilo. Bez Rosji Chiny by nie mialy broni jadrowej, byscie zabrali w latach 90tych im, wszystkim byscie pozabierali a wtedy zadne inwazje na Irak a pare glowic na Bagdad itd i wszyscy na kolana.
          Chiny by tylko zaiwanialy dla was bez szansy na wlasny rozwoj bo militarnie byscie ich zadusili zaraz. Bronia jadrowa.

A wtedy byscie mieli w USA takich miliarderow ze Musk to biedak przy nich bylby. Tak mialo byc.
          • senioryta13 Re: przyklad USA 21.02.26, 04:17
            j0rl.1 napisał:

> Mial byc Stary Rzym do tego dazyla USA od 100 lat.
            > Stad macie nawet kapitole Senaty itd
            >
            > Bez Rosji Chiny by nie mialy broni jadrowej, byscie
            > zabrali w latach 90tych im, wszystkim byscie pozabierali a wtedy zadne inwazje
            > na Irak a pare glowic na Bagdad itd i wszyscy na kolana.
            > Chiny by tylko zaiwanialy dla was bez szansy na wlasny rozwoj bo militarnie bys
            > cie ich zadusili zaraz. Bronia jadrowa.
            >
            > A wtedy byscie mieli w USA takich miliarderow ze Musk to biedak przy nich bylby
            > . Tak mialo byc.

Widze, ze marza Ci sie Chiny w Europie. No , Urszulka jakies deale juz ostanio z nimi zrobila, tylko czekac jak z was wyssaja te manufaktury, tylko nie wiadomo, czy wasi pracownicy beda dziekowac za panstwowe zupki I przymusowe wakacje.
      • j0rl.1 Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 20.02.26, 22:51
        felusiak1 napisał:

> Bardzo dużo emocji, zero wiedzy.
        > Sąd uznał, że prezydent przekroczył ustawę pod nazwą International Emergency E
        > conomic Powers Act.
        > Uznał, ze ustawa nie daje prezydentowi tak szerokich możliwości.

to do mnie? Mi to wisi i powiewa co tam zrobicie, naprawde.
      • senioryta13 Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 20.02.26, 23:12
        felusiak1 napisał:

> Sąd uznał, że prezydent przekroczył ustawę pod nazwą International Emergency
        > Economic Powers Act.

Ta Ustawa o międzynarodowych nadzwyczajnych uprawnieniach gospodarczych (IEEPA) z 1977 roku upoważnia prezydenta USA do regulowania handlu międzynarodowego i zamrażania aktywów zagranicznych w przypadku ogłoszenia stanu wyjątkowego w związku z „niezwykłym i nadzwyczajnym zagrożeniem” dla Stanów Zjednoczonych pochodzącym spoza kraju. Ustawa ta jest wykorzystywana głównie do nakładania sankcji gospodarczych, embarg, a w niektórych przypadkach, często kwestionowanych prawnie, ceł.

Kluczowe aspekty IEEPA obejmują:
        Cel: zapewnienie Prezydentowi szerokich uprawnień do reagowania na konkretne, zewnętrzne zagrożenia dla bezpieczeństwa narodowego, polityki zagranicznej lub gospodarki.
        Dozwolone działania: Prezydent może blokować aktywa, zabraniać transakcji i regulować import/eksport.
        Podstawa prawna: Ustawa była wykorzystywana do atakowania państw, grup i jednostek zagranicznych, często w celu egzekwowania np. sankcji za cybernetyczne szpiegostwo lub łamanie praw człowieka.
        Wyzwania prawne: W 2026 r. Sąd Najwyższy orzekł, że IEEPA nie upoważnia Prezydenta do nakładania szerokich taryf, ponieważ uprawnienie to jest zastrzeżone dla Kongresu, co potencjalnie może wiązać się z koniecznością zwrotu zapłaconych ceł.

Ustawa ta była szeroko wykorzystywana przez wiele administracji w celu kontroli handlu zagranicznego w czasach kryzysu.
      • engine8t Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 20.02.26, 23:38
        felusiak1 napisał:

> Sąd uznał, że prezydent przekroczył ustawę pod nazwą International Emergency E
        > conomic Powers Act.
        > Uznał, ze ustawa nie daje prezydentowi tak szerokich możliwości.
        >

Wszystko prawda z wyjatkiem tego ze decyzja Sadu to nie zdrada.
        • senioryta13 Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 20.02.26, 23:55
          engine8t napisał:

> felusiak1 napisał:
          >
          > > Bardzo dużo emocji, zero wiedzy.
          > > Sąd uznał, że prezydent przekroczył ustawę pod nazwą International Emerg
          > ency E
          > > conomic Powers Act.
          > > Uznał, ze ustawa nie daje prezydentowi tak szerokich możliwości.
          > > Jest wiele innych ustaw delegujących cła, które Trump może wykorzystać.
          > > Jeśli antytrumpiści myślą, że wygrali to są w błędzie.
          > >
          >
          > Wszystko prawda z wyjatkiem tego ze decyzja Sadu to nie zdrada.

3-ech bylo ZA, tzn. nie widzieli w postepowaniu Trumpa nic zlego/ujemnego.
          W SN zasiada kobieta, ktora nie potrafi podac definicjii kobiety, bandziorom daje kare minimalna za popelnione przestepstwo, wiec nie nalezy oczekiwac od takiej zrozumienia tematu.
      • princesswhitewolf Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 21.02.26, 00:14
        Tu nie chodzi o wygrana bo to nie gra. Tu chodzi o przestrzeganie PRAWA
        • felusiak1 Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 21.02.26, 02:52
          Przeczytaj ustawę i wskaż paragraf, który złamał Trump.
          Przeczytaj werdykt sądu i wskaż na jaki paragraf wskazali sedziowie.
          • monalisa2016 Re: Wszyscy brniecie w slepą uliczkę 21.02.26, 09:42
            felusiak1 napisał:

> Przeczytaj ustawę i wskaż paragraf, który złamał Trump.
            > Przeczytaj werdykt sądu i wskaż na jaki paragraf wskazali sedziowie.
            >

www.supremecourt.gov/opinions/25pdf/24-1287_4gcj.pdf
            Poczekajmy teraz na rozstrzygniecie innych pozwow w tej sprawie bo przeciez jak wiemy jest ich nie malo.

PS.
            Przysłowie „Póty dzban wodę nosi, póki się ucho nie urwie” oznacza, że ryzykowne, nieuczciwe lub naganne zachowanie uchodzi komuś na sucho tylko do pewnego czasu. Jest to ostrzeżenie, że szczęście kiedyś się skończy i przyjdzie ponieść konsekwencje. Często używane, gdy ktoś nadużywa cierpliwości lub ryzykuje.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 23:24
      senioryta13 napisał:

> Mamdani w NYC bedzie podnosil podatek od nieruchomosci aby zapewnic nielegalnym
      > dach nad glowa, lozko i papu, a Amerykanie beda pracowac.

Jak to, jakims nielegalnym nalezy sie papu lozko i dach nad glowa????
      Tylko sie takiemu nalezy jak jest legalnym i do tego koniecznie starajacym sie o azyl.
      Zeby dostac to musi miec jakis dokument, am ze stara sie o azyl, wydany przez administracje panstwowa ze ma prawo do lozka papu dachu.

Wiec nie klam s13
      • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 23:49
        j0rl.1 napisał:
        > Jak to, jakims nielegalnym nalezy sie papu lozko i dach nad glowa????
        > Tylko sie takiemu nalezy jak jest legalnym i do tego koniecznie starajacym sie
        > o azyl.
        > Zeby dostac to musi miec jakis dokument, am ze stara sie o azyl, wydany przez
        > administracje panstwowa ze ma prawo do lozka papu dachu.

W takim razie nie znasz prawa azylowego i naszych demokratow.
        • j0rl.1 Re: Zdrada 20.02.26, 23:54
          senioryta13 napisał:

> W takim razie nie znasz prawa azylowego

Tych co „nielegalnymi“ nazywasz a majacy od organow panstwowych papu lozko i dach przeciez moga to tylko miec bo zlozyli podanie o azyl. Moze nie?
          • senioryta13 Re: Zdrada 20.02.26, 23:57
            j0rl.1 napisał:

> senioryta13 napisał:
            >
            >
            > > W takim razie nie znasz prawa azylowego
            >
            > Tych co „nielegalnymi“ nazywasz a majacy od organow panstwowych papu lozko i da
            > ch przeciez moga to tylko miec bo zlozyli podanie o azyl. Moze nie?

Ale powinni to zrobic w pierwszym kraju po przekroczeniu swojej ojczyzny.
    • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 01:45
      Seniorita a ty rozumiesz ze te cla to płaca Amerykanie? Np chcesz francuskiego szampana. No i kupisz. Ale jest o iles tam procent drozszy bo jest clo.

Wy chcecie placic wiecej?
      • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 01:55
        Amerykanie mają własnej produkcji szampany z Kalifornii.
        • engine8t Re: Zdrada 21.02.26, 02:14
          boomerang napisał:

> Amerykanie mają własnej produkcji szampany z Kalifornii.

I te sa lepsze poniewaz Francja konsumuje dobre wina a kiepskie exportuje i zarabia na etykietach.
          Szpanerom nie przeszkaadza - kupia francuski ale gorszej jakosci
          A konsument ma teraz okazje porownac i kupic lokalane.
          • j-k US Wine z Californi 26.02.26, 15:32
            engine8t napisał:

> boomerang napisał:
            >
            > > Amerykanie mają własnej produkcji szampany z Kalifornii.
            >
            > I te sa lepsze poniewaz Francja konsumuje dobre wina a kiepskie exportuje i za
            > rabia na etykietach.
            > Szpanerom nie przeszkaadza - kupia francuski ale gorszej jakosci
            > A konsument ma teraz okazje porownac i kupic lokalane.

W duzym stopniu moge to potwierdzic

Kupilem (tu nad Renem) pare razy Californijskie wina (czerwone wytrawne) - byly znakomitej jakosci

- przewyzszajace smakiem te francuskie - z podobnej grupy cenowej.
      • engine8t Re: Zdrada 21.02.26, 02:11

> Seniorita a ty rozumiesz ze te cla to płaca Amerykanie? Np chcesz francuskiego
        > szampana. No i kupisz. Ale jest o iles tam procent drozszy bo jest clo.
        >
        > Wy chcecie placic wiecej?
        >
        Nie rozumiesz... Cla sie n eprzjkeladajw 100% na cene produktu na rynku. Najczesciej ceny jak rosna to tylko w jakim procencie .
        Wiele produktow podrozalo a wiele nie - wszytko zalezy ile marginesu mieli producenci i czy sa w stanie ciagle byc konkurencyjnym na rynku amerykanskim.
        . Tu nie chodzi abysmy wiecej placili ale abysmy siegali po lokalny ekwiwalent.
        I widze to po sobie ze jesli widze ze ceny rzeczy z zagranicy podrozaly to siegam po ekwiwalent lokalny kiedy to tylko mozliwe.
        A wiec ja ani nie czuje wzrostu cen ani mnie to nie boli i nie widze aby mi sie budzet nie spinal czy miesieczne wydatki rosly na tyle bay byc zauwazalne.
        • senioryta13 Re: Zdrada 21.02.26, 04:24
          engine8t napisał:

> . Tu nie chodzi abysmy wiecej placili ale abysmy siegali po lokalny ekwiwalent.

Wszyscy jakos z Europy tego nie pojmuja. Nagle ogarnela ich troska o Amerykanow, tak jakby sami nie mieli cel.
          a mieli wyzsze niz my i jakos sobie poradzili, wiec my tez, glowa do gory.
          • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 11:07
            >Wszyscy jakos z Europy tego nie pojmuja. Nagle ogarnela ich troska o Amerykanow, tak jakby sami nie mieli cel.

No w handlu miedzy krajami w Europie nie ma cel. Nie ma tez z Wielka Brytania, Kanada, Japonia, Korea Południowa, Wietnam, Meksyk, Chile, Norwegia, Islandia, Szwajcaria, Liechtenstein (oraz część krajów SADC jak RPA). UK tez nie . A z Kanada Australia, Nowa Zelandia. Z Chinami jest 0 proc na elektronike i wiele produktow
        • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 10:59
          Ale nie da sie porownac win z Napa i Sonoma z francuskimi. Jak ci wiadomk ja tam mieszkalam, wlasnie w polnocnej Kalifornii i wiem ze to cos zupelnie innego. Tam wina sa bardzo dojrzałe, mocne np Cabernet z Napa. Intensywne. Francuskie sa bardziej skomplikowane w smaku.

>A wiec ja ani nie czuje wzrostu cen ani mnie to nie boli i nie widze aby mi sie budzet nie spinal czy miesieczne wydatki rosly na tyle bay byc zauwazalne.

Wiec jesli nie odczuwasz to ludzie tez nie i nic cla nie dadza
          • engine8t Re: Zdrada 21.02.26, 22:09

> Ale nie da sie porownac win z Napa i Sonoma z francuskimi. Jak ci wiadomk ja ta
            > m mieszkalam, wlasnie w polnocnej Kalifornii i wiem ze to cos zupelnie innego.
            > Tam wina sa bardzo dojrzałe, mocne np Cabernet z Napa. Intensywne. Francuskie s
            > a bardziej skomplikowane w smaku.
            >

Widac biedna bylas i siki pilas. LOL

> >A wiec ja ani nie czuje wzrostu cen ani mnie to nie boli i nie widze aby m
            > i sie budzet nie spinal czy miesieczne wydatki rosly na tyle bay byc zauwazalne
            > .
            >
            > Wiec jesli nie odczuwasz to ludzie tez nie i nic cla nie dadza

Cla maja pomoc splacic dlug narodowy.. Kapisz?
            • princesswhitewolf Re: Zdrada 22.02.26, 12:05
              >Widac biedna bylas i siki pilas. LOL

Dlaczego biedna? Ja studiowala i pracowalam a moj facet byl na etacie. No bogaczem nie bylam ale tak przecietnie jak wiekszosc ludzi.

>Cla maja pomoc splacic dlug narodowy.. Kapisz?

No ale to jest waszym kosztem to raz, a dwa to powoduje ze inne kraje szukaja gdzie indziej rynkow zbytu i tworza inne umowy. Bo ludzie w Ameryce kupia mniej.

Nie wiem kto ma na tym wygrac. Na pewno nie jest to dobre dla przecietnego Amerykanina

To za malo by splacic dlug nawet Chinom
      • felusiak1 Re: Zdrada 21.02.26, 02:58
        Cło jest od ceny hurtowej a nie od detalicznej.
        Jest też możliwość, żę eksporter obniży cenę aby zaabsorbować część cła i cena w sklepie nie podskoczy.
        Państwo, ż którym mieszkasz też naklada cla na importowane towary, które ty placisz. Płacz nad sobą a nie nad amerykanami.
        • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 11:03
          Nie sadze by eksporterowi zależało jak otwieraja sie rynki z indonezji itd

W UK jest 0 proc cla na towary z Unii E.

Poza- e zaleznosci od kraju

Ale nie ma takich cel jak US np Chiny

Wszystkie leki beda drozsze dla was, a wszystko idzie z Chin
          • engine8t Re: Zdrada 21.02.26, 22:13

> Nie sadze by eksporterowi zależało jak otwieraja sie rynki z indonezji itd
            >

Nie sadzisz bo sie na tym nie znasz skoro prownujesz rynek amerykanski z indonezyjskim...
            Zmarnowalas te lata w USA.. Widac nie uczyla sie tego co powinnas i jak widzisz WOKE i lewackie poglady sie do niczego nie przydaja :)

• princesswhitewolf Re: Zdrada 22.02.26, 12:07
              Po co xo mnie obrazasz?

Unia Europejska
              Podpisana umowa z Indiami (2026) – czeka na ratyfikację.
              Umowa z Mercosur (Argentyna, Brazylia, Paragwaj, Urugwaj) – w końcowej fazie.
              Prowadzi też rozmowy handlowe z innymi krajami (m.in. Azja, Ameryka Łacińska).
              Obowiązują już umowy m.in. z Kanadą (CETA), Japonią, Koreą Płd.
              🇨🇦 Kanada
              Obowiązuje CETA z UE.
              Zakończone negocjacje umowy z Ekwadorem – czeka na zatwierdzenie.
              Rozmowy handlowe z krajami Mercosur – w toku.

Podpisuja i z Chinami

To niedobre dla USA
    • senioryta13 Re: Extra 21.02.26, 05:38
      Ustawa o handlu z wrogiem z 1917 r. TWEA .
      Uzyl jej Nixon wprowadzajac cla 10%. Nikt nie zglosil sprzeciwu.
      SN operowal w innym skladzie.
      TWEA jest identyczna jak IEEPA.
      Wszystko zalezy od interpretacji ustawy.

John Sauer to amerykański prawnik, który 4 -4- 2025 r. objął urząd 49. Prokuratora Generalnego Stanów Zjednoczonych (Solicitor General of the United States). Obecnie reprezentuje administrację Trumpa w sprawach dotyczących ceł i uprawnień prezydenckich. Wcześniej, jako prywatny prawnik, z powodzeniem reprezentował Trumpa w sprawie o immunitet przed Sądem Najwyższym w 2024 roku.
      Wywodzi się z konserwatywnego środowiska prawniczego. Jest absolwentem Harvard Law School, studiował również na Oxfordzie jako Rhodes Scholar( !!!) i odbył staż u sędziego Sądu Najwyższego Antonina Scalii. Znany jest z prowadzenia spraw z zakresu prawa konstytucyjnego, wiec to nie byle kto.
      Sauer powiedział, że cła są tym samym, co embarga, które całkowicie blokują import.

Brett Kavanaugh, jest sędzią Sądu Najwyższego Stanów Zjednoczonych , od 2018 r.
      Kavanaugh wyraził „ostry” sprzeciw po tym, jak większość 6: 3 głosów odrzuciła cła. Argumentował, że cła są „zdecydowanie zgodne z prawem” w rozumieniu ustawy o międzynarodowych nadzwyczajnych uprawnieniach gospodarczych (IEEPA) i ostrzegł, że orzeczenie może doprowadzić do „bałaganu gospodarczego” i niepewności w umowach handlowych wartych miliardy dolarów.
      Sędzia Brett Kavanaugh zauważył, że sąd „nie wypowiedział się dziś na temat tego, czy rząd powinien zwrócić miliardy dolarów pobrane od importerów, a jeśli tak, to w jaki sposób”.
      „Zgodnie z interpretacją ustawy [większość sędziów] prezydent mógłby np. zablokować cały import z Chin, ale nie może nałożyć nawet cła w wysokości 1 dolara na towary importowane z Chin” – napisal Kavanaugh.
      W piątek sędzia B. Kavanaugh w ostrym zdaniu nazwał decyzję SN o unieważnieniu ceł Trumpa „nielogiczną” i przedstawił plan alternatywnych działań, dzięki którym Trump moze spróbować wprowadzić w życie swoją politykę gospodarczą.

Kavanaugh, powiedział, że większość 6 :3 wybiórczo wykorzystała sposoby, w jakie Trump mógłby regulować import na mocy ustawy o międzynarodowych nadzwyczajnych uprawnieniach gospodarczych,
      „Jeśli embarga są środkiem regulacji importu, to dlaczego cła nie mają nim być?

Trump:
      „Orzeczenie Sądu Najwyższego w sprawie taryf jest głęboko rozczarowujące i wstydzę się niektórych członków sądu, wstydzę się, że nie mieli odwagi zrobić tego, co słuszne dla naszego kraju” – powiedział Trump w sali odpraw Białego Domu.

Historia problemu:
      Jakas mala firma z demokratycznego stanu, w kwietniu 2025r. zaskarzyla taryfy Trumpa do lokalnego sadu. Oskarzenie to dotarlo do znanaj nam juz prokuratorki z NYC, Letitia James. Po drodze do SN przylaczylo sie jeszcze kilka innych firm, sedziow i tak dzisiaj, po prawie roku debatowania, otrzymalismy negatywne orzeczenie SN.

A jak jest w Europie? kto ustala cla? W mexyku, w Kanadzie? w Chinach Shi. Kongres musi byc madry i nie dzialac przeciwko swojemu panstwu. Wszyscy zapewne pamietaja, jak Pelosi na oczach calego swiata, ostentacyjnie podarla przemowe Prezydenta.
      • princesswhitewolf Re: Extra 21.02.26, 14:10
        Komisja Europejska negocjuje cla i przepisy a zasady uchwala Rada Unii Europejskiej i Parlament Europejski uchwalaja akty prawne tzw Unijny kodeks celny. Czyki bez zatwierdzenia przez Parlament Komisja nic nie wprowadza.

Ja nie rozumiem dlaczego wam sie tak spieszy zaplacic wiecej za produkty z poza Unii
        • senioryta13 Re: Extra 22.02.26, 13:56

> Komisja Europejska negocjuje cla i przepisy a zasady uchwala Rada Unii Europej
          > skiej i Parlament Europejski uchwalaja akty prawne tzw Unijny kodeks celny. Czy
          > ki bez zatwierdzenia przez Parlament Komisja nic nie wprowadza.

Prezydent Trump nie zmienil przepisow ustalonych przez kongres, tylko podlaczyl cla pod paragraf, ktory nie spodobal sie SN, innymi slowy SN zle zinterpretowal. Ot polityka.
          Bedzie olbrzymi mess i oto chodzi Dems. Identycznie jak z deportacja nielegalnych, 'wojna' z ID przy glosowaniu, wszystko anty Trump. W pierwszej kadencji byly impeachmenty it'd, byle tylko republikanie nie odniesli sukcesow.

> Ja nie rozumiem dlaczego wam sie tak spieszy zaplacic wiecej za produkty z poza Unii

...ale przeciez przez cale lata, wasz podatnik placil wiecej za towary z USA.
          Nie bierzesz tego pod uwage? Teraz zmiana, skad taki placz nad amerykanskim podatnikiem?
          • monalisa2016 Re: Extra 22.02.26, 14:39
            senioryta13 napisał:

> > Ja nie rozumiem dlaczego wam sie tak spieszy zaplacic wiecej za produkty
            > z poza Unii

Umowa o wolnym handlu między UE a Mercosur, podpisana w styczniu 2026 roku, ma na celu stopniowe zniesienie ponad 90% ceł między UE a krajami Mercosur (Brazylia, Argentyna, Paragwaj, Urugwaj, Boliwia). Celem jest utworzenie jednej z największych na świecie stref wolnego handlu, ułatwiającej handel produktami przemysłowymi (np. samochodami, maszynami) i produktami rolnymi (np. wołowiną, cukrem).

senioryta13 napisał:
            > ...ale przeciez przez cale lata, wasz podatnik placil wiecej za towary z USA.
            > Nie bierzesz tego pod uwage? Teraz zmiana, skad taki placz nad amerykanskim pod
            > atnikiem?

O ile sie nie myle Pricessin pisze z Kalifornii wiec trudno pisac "wasz podatnik".:-)

Skoro znajduja sie amerykanskie produkty na europejskim rynku to sa one wyprodukowane przez amerykanskie-filiale w Europie, np. grille Weber sa produkowane w Polsce, frytkownice Cosori sa produkowane w Wloszech (amerykanski inwestor przejal wloska firme), Tesla jest produkowana pod Berlinem, US-Whirlpool-Konzern pod marka Bauknecht produkowane w NIemczech, itd. itd. lista bylaby dluga. Wniosek: miejsca pracy w Europie a zyski plyna do Stanow.
            • senioryta13 Re: Extra 22.02.26, 16:06
              monalisa2016 napisał(a):

> O ile sie nie myle Pricessin pisze z Kalifornii wiec trudno pisac "wasz podatnik".:-)

Z Anglii pisze.
              W Ameryce tylko zdobywala wyksztalcenie i doswiadczemie, aby pozniej umiec kantowac/szkalowac Ameryke.

> Wniosek: miejsca pracy w Europie a zyski plyna do Stanow.

No, wreszcie rozumiesz o co chodzi Trumpowi.
              Zyski plyna do kieszeni korporacji, a amerykanski podatnik na bruku, a ten kto sie jeszcze utrzymal przy pracy jest wypierany przez rozne H-B1 i innych emigrantow. Demsi wiedza jak to robic /oszukiwac.
              Trump chce tylko odwrocic ten proces. Zapewne o tym slyszalas. Nie zapomne jak Urszulka mowila: ona musi dbac o swoich pracownikow, otoz wreszcie Trump rowniez.

• j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 11:44
      senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
      >
      > > senioryta13 napisał:
      > >
      > >
      > > > W takim razie nie znasz prawa azylowego
      > >
      > > Tych co „nielegalnymi“ nazywasz a majacy od organow panstwowych papu lozk
      > o i da
      > > ch przeciez moga to tylko miec bo zlozyli podanie o azyl. Moze nie?

> Ale powinni to zrobic w pierwszym kraju po przekroczeniu swojej ojczyzny.

Acha, ale to znaczy ze ma papu lozko dach nad glowa i opieka medyczna jak co dlatego ze ma zlozone podanie o azyl i tym samym jest legalny. Bo jakby byl nielegalny jak nazywasz takiego to by tego papu itd napewno nie doatal.

A czy ma prawo do azylu czy nie i dlaczego to sprawa waszego prawa w tym zakresie, jego stosowania a tu macie do tego system prawny z sedziami itd.
      I jak sa legalnie bo zlozyli podania o azyl to niech sady czy jakos tak co wg waszego prawa jest sluszne dzialaja.

Mozecie ale zlikwidowac hurtem prawa do azylu w swoim prawodawstwie i wtedy jak taki przyjdzie i powie „Moja chcec azy“ to uslysza „Twoja spie...j“. I konsekwentnie zadne lozko zadne papu zaden dach nad glowa i to wszysko wg obowiazujacego prawa. I zaki albo wyjedzie albo pojdzie w podziemie i wtedy napewno nie siedzi na podatkach Amerykanow, a nawet jak zlapiecie takiego to deportacja.
      Zmiencie prawo i sprawa bedzie czysta i wszystko prawnie.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 11:56
      j0rl.1 napisał:

> Alez ja to rozumiem od poczatku Trumpa. Tylko ze widze ze clami to slabo idzie.
      > Bo natto dalej plyna pieniadze do USA z calego Swiata jako do Przystani. Music
      > ie $ zwalic i to dobrze. I to tez Trump chce, chce % FEDu obnizyc a to walsnie
      > by spadek $ robilo.
      >
      > Ale zobaczymy jak bedzie.

Zapytalem KI (AI) o handeldeficyt USA za 2025r

www.google.com/search?q=usa+handelsdefizyt+2025&client=safari&hs=b2iU&sca_esv=951273450dcd7923&rls=en&sxsrf=ANbL-n4-avjjUTHNQL6iaQU0q9XUQMSBUg%3A1771670724905&ei=xIyZafX3Nqn87_UP0Z7CkAk&biw=1359&bih=772&ved=0ahUKEwj16d3hs-qSAxUp_rsIHVGPEJIQ4dUDCBM&uact=5&oq=usa+handelsdefizyt+2025&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiF3VzYSBoYW5kZWxzZGVmaXp5dCAyMDI1MgcQIxiwAhgnMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIEMgUQABjvBUjeQFDzB1ilGXABeAGQAQCYAWigAYUCqgEDMi4xuAEDyAEA-AEBmAIEoAKmAsICChAAGLADGNYEGEfCAhAQABiABBixAxiDARiKBRgNmAMA4gMFEgExIECIBgGQBgiSBwMzLjGgB-UQsgcDMi4xuAeaAsIHBTItMy4xyAcUgAgA&sclient=gws-wiz-serp

I odpowiedz:

Im gesamten Jahr 2025 verzeichnete die US ein Handelsdefizit von 901,5 Milliarden Dollar, etwas weniger als das Defizit von 903,5 Milliarden Dollar im Jahr 2024 und immer noch eines der größten seit 1960.

I na polski bo po hitlerowsku:

W całym 2025 r. Stany Zjednoczone odnotowały deficyt handlowy w wysokości 901,5 mld dolarów, nieco mniej niż deficyt w wysokości 903,5 mld dolarów w 2024 r. i nadal jeden z największych od 1960 r.

Czyli praktycznie taki jak w 2024r mimo Trumpa cel.

Ale trzeba dodac ze to sa tylko materialne towary a sa tez uslugi. I w uslugach USA ze Swiatem ma troche nadwyzke ale to zmniejsza bilans handlowy jako o towary i uslugi o najwyzej 10%. Czyli nieistotnie.

Tez trzeba powiedziec ze pierwsze miesiace 2025 import byl duzo wiekszy do USA bo cel jeszcze nie bylo ale mialy byc wiec na magazyny sporo importowano.

Nie zmienia to faktu ze ten deficyt USA czyli to za ile wiecej USA konsumuje jak produkuje czyli okrada Swiat dalej bo na zaplacenie nie robi dlugow przeciez pokrywa wydatki wasze na wojsko. Cale. Po prostu Swiat wam wasze amerykanskie wojsko funduje a wy Swiat tym wojskiem szantazujecie.
      No ale jak wyzej pisalem przez to ze Rosja istnieje, Chiny przy Rosji staje sie niezlym produktywnym krajem wjezdzacie w sciane.
      I fajnie.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 12:00

> Ale nie da sie porownac win z Napa i Sonoma z francuskimi. Jak ci wiadomk ja ta
      > m mieszkalam, wlasnie w polnocnej Kalifornii i wiem ze to cos zupelnie innego.
      > Tam wina sa bardzo dojrzałe, mocne np Cabernet z Napa. Intensywne. Francuskie s
      > a bardziej skomplikowane w smaku.

Dobre. Koneserzy win. Dla mnie to alkohole sa tylko bardziej niedobre albo mniej niedobre. Do teg zabijaja komorki w mozgu a to jest dla mnie bardz wazne. Moj mozg.
      Nie jest abstynentem ale picie to tylko troche i przy okazjach jakis waznych.
      Fakt jak mawialem dziewczynom ze moj mozg to najcenniejsza czesc moje ciala to po krotkim zastanowieniu sie smialy. Bo z inna moja czescia ciala mialy do czynia, wazna.
      • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 14:39
        Dlaczego picie wina musi sie zaraz kojarzyc z pijanstwem? Polacybto nie umieja wypic malej lampki wina raz na pare dni i musza zaraz obalac cale butle. Chore.

To ze kazde wino jest inne to chyba wiadomo. Francuskie sa specyficzne i ani australijskie ani kanadyjskie ani kalifornijskie , pd amerykanskie czy wloskie sie nie rownaja
        • monalisa2016 Re: Zdrada 21.02.26, 15:30
          Dobre wino, nawet codzienny kieliszek jego ma pozytywny wplyw na zdrowie.
          Kiedys sie spotkalam w Polsce ze zalecano przy wysokim cholesterolu kieliszek byczej krwi (Egri Bikavér/ wegierskie wino).
          Kiedy pilam ostatnio kieliszek wina?
          Podczas wieczerzy wigilinej i swiat Bozego Narodzenia, wiec nie jest to pijanstwo mimo ze dobre, czerwone polwytrawne wino lubie.
      • boomerang Re: Zdrada 22.02.26, 15:03
        > Dla mnie to alkohole sa tylko bardziej niedobre albo mniej niedobre.

a samogon do której kategorii byś zaliczył?
    • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 12:45
      senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
      >
      > > Niemcy maja ogromne nadwyzki handlowe czyli mniej konsumuja jak produkuja
      > .
      >
      > no widzisz, tak nas okradaliscie przez te cla. Teraz nastapi zmiana. Bedziemy
      > sprawiedliwie.

Jak Niemcy wwiecej exportuja jak importuja to znaczy ze wiecej produkuja jak konsumuja wiec nie Niemcy Swiat okradaja a odwrotnie.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 13:06
      senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
      >
      > > Niemcy maja ogromne nadwyzki handlowe czyli mniej konsumuja jak produkuja
      > .
      >
      > no widzisz, tak nas okradaliscie przez te cla. Teraz nastapi zmiana. Bedziemy
      > sprawiedliwie.

Ten Twoj Trump tak gada. jest to durne ale ma publike taka wlasnie i wierza w to.

Ale inne klamstwo Trumpa. Niedawno w Davos walnal przemowienie tak ponad 1h. W tym mowil ze glupi ludzie w Europie kupuja z Chin wiatraki ktore Chiny dla nich produkuja ale u siebie nie stawiaja.

No to zobaczmy wiatraki w roznych krajach na Swiecie. Zalaczam obrazek, 2024r.

Jak widac Chiny maja najwiecej mocy w wiatrakach prawie 4 razy tyle ile USa, USA na 2 miejscu, W Niemczech z 7 razy mniej jak w Chinach. Wogole Chiny maja wiecej mocy w wiatrakach jak reszta Swiata w sumie.

Ale to nie przeszkadza klamac Trumpowi ze Chiny tylko buduja i exportuja wiatraki, sami prawie nie maja.

I tacy sluchacze jak s13, f1 itd lykaja Trumpa gadanie jak ges kluski. A wynika to z tego ze sa bezmyslni. Tak jak to z deficytym handlowym, kto kogo okrada.

Ale jest oczywiscie jasne dlaczego tak Trump gada. Bo nie podoba mu sie ze np. w Niemczech sie prowadzi polityke aby zmniejszyc i to radyklanie import surowcow energetycznych. Bo raz USA je sprzedaja a dwa moga blokada szantazowac inne kraje, Niemcy.

Dlatego tez jest wojna na Ukrainie wywolana przez Trumpa aby Europa, Niemcy najwazniejsze, nie mogly juz importowac surowcow z Rosji a musialy z USA.
      • j0rl.1 udokladnienie 21.02.26, 13:11
        j0rl.1 napisał:

> Jak widac Chiny maja najwiecej mocy w wiatrakach prawie 4 razy tyle ile USa, US
        > A na 2 miejscu, W Niemczech z 7 razy mniej jak w Chinach. Wogole Chiny maja wie
        > cej mocy w wiatrakach jak reszta Swiata w sumie.

Dodam zeby nie bylo niejasnisci, w tym obrazku jest moc wiatrakow ZINSTALOWANA w danym kraju. Nie np wyprodukowana jakby ktos chcia, w ten sposob gadac.
        • princesswhitewolf Re: udokladnienie 21.02.26, 14:05
          No ale nalezy prownywac jablka z jablkami czyli zwrocic uwage jaka populacje ma dany kraj i jakie zapotrzebowanie na energetyke.
          Jakby nie bylo ludnosci w Chinach

Chiny mają około 1,4 miliarda mieszkańców, Indie około 1,4 miliarda (nieco więcej niż Chiny), USA około 335 milionów, Indonezja około 280 milionów, Niemcy około 84 milionów, Francja około 68 milionów, Wielka Brytania około 68 milionów, a Kanada około 40 milionów.

Wiec sprawa naprawde ma sie tak:
          • monalisa2016 Re: udokladnienie 21.02.26, 14:38
            No nie wiem z czego mozna byc dumnym i sie tym zachwycac, czy mozna wiatrakowo-panelowa energie regulowac albo magazynowac? Jak dotychczas nie ma takiej mozliwosci wiec jakie sa z niej korzysci uzwgledniajac horendalne naklady w nia? Przy pogodzie wietrzno-slonecznej produkuja nadmiar energii ktora nadprodukcje musi sie gdzies odprowadzac doplacajac do niej w przeciwnym razie rujnuje sie sieci przesylowe. Przeciez produkcja tej energii wymaga tez konwencjonalnych srodkow (diesel mam tu na mysli) by podgrzewac rotory chroniac je przed oblodzeniem wiec co to jest za eco? Zadne, to fanaberia ktora niektorzy sie zachwycaja.
            Przyklad dzis, ani slonca ani wiatru jak na lekarstwo wiec musza zaskakiwac konwencjonalne srodki (w przypadku nas elektrownie weglowe albo gazowe) by wyprodukowac energie elektryczna, wiec pytanie gdzie przydatnosc wiatrakow i paneli?

Ale tematem forum jest zdrada, zdrada najwyzszego sadu wobec widzimisie pana od produkowania chaosu na swiecie bo tylko w takich warunkach ma on mozliwosc wprowadzac szantaz wobec innych dla wlasnej pasozytniczej hegemonii wiec jak z niego antyglobalista? ZADEN!!! Pan T. zawiodl na calej linii!!!
            • princesswhitewolf Re: udokladnienie 21.02.26, 14:41
              Nie napisalam mojego wpisu w kontekscie dumy. Tylko wyjasniajac ze populacja ma znaczenie dla porownania

>wiatrakowo-panelowa energie regulowac albo magazynowac?

No jakby nie bylo montuje sie to na morzu gdzie wiatry sa zawsze np tu w UK.

No a nie mozna magazynowac energii? Jak twoj telefon magazynuje niby?
              • monalisa2016 Re: udokladnienie 21.02.26, 14:58
                Nie odnioslam sie do ciebie, odnioslam sie oglonie do fantastow tej teorii, teorii zastapieniem fatamorgana czegos co spelnialo role i zapotrzebowanie przez setki lat i mozna powiedziec nie zawiodlo wykluczajac tu bledy rodzaju ludzkiego.
                Energie wyprodukowana na morzu nie mozna jej ani regulowac ani magazynowac a jak jest jej nadprodukcja blaga sie innych za doplata by ja odebrali. Jaka to zielona energia skoro bez cieklach energetycznych nosnikow nie moze sie obejsc, ostatni przyklad Finnlandia, oblodzone i zniszczone rotory i cale wiatraki ktore naprodukowaly wiecej zniszczen jak pozytku.?

Tematem forum jest ZDRADA.
                • j-k niezupelnie prawda. mozna regulowac. 21.02.26, 15:07
                  monalisa2016 napisał(a):
                  > Energie wyprodukowana na morzu nie mozna jej ani regulowac ani magazynowac

mozna ja regulowac.

najnowsze generacje "wiatrakow" same ustalaja kierunek wiatru i jesli jest nadwyzka w produkcji pradu

skrzydla przekrecaja sie i ustawiaja BOKIEM do kierunku wiatru - i przestaja sie obracac i produkowac prad.
                  • monalisa2016 Re: niezupelnie prawda. mozna regulowac. 21.02.26, 15:19
                    j-k napisał:

> mozna ja regulowac.
                    >
                    > najnowsze generacje "wiatrakow" same ustalaja kierunek wiatru i jesli jest nadw
                    > yzka w produkcji pradu skrzydla przekrecaja sie i ustawiaja BOKIEM do kierunku wiatru - i przestaja si
                    > e obracac i produkowac prad.

J-k proponuje powrot do dziecinstwa z kolorowym wiatraczkiem na druciku czy patyczku bys w koncu cos zrozumial jak jest z tym ustalaniem kierunku wiatru. :-)
                    Chyba w Bulgarii widzialam jeszcze dzieci z takimi wiatraczkami, wiec podroz turystyczno-edukacyjna by ci nie zaszkodzila.:-), :-)
                    • j-k nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 15:55
                      monalisa2016 napisał(a):

> J-k proponuje powrot do dziecinstwa z kolorowym wiatraczkiem na druciku czy pat
                      > yczku bys w koncu cos zrozumial jak jest z tym ustalaniem kierunku wiatru. :-)

nie ja, dzidziu, wymyslilem ten system (obracania sie turbiny) , tylko madrzejsi (w tej materii) ode mnie:

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

cyt:
                      - "
                      Większość nowoczesnych turbin jest wyposażona w system odchylenia, który pozwala gondolce (obudowie na szczycie wieży) obracać się i ustawiać łopaty zgodnie z kierunkiem wiatru" .
                      • monalisa2016 Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 17:21
                        Co da Active Yaw System przy zmiennych kierunkach wiatru, przeciez rotory i tak sie kreca, to ze gondel sie obroci to nie ma nic do rzeczy regulacji produkcji pradu podczas silnego wiatru. Co z nadprodukcja wytworzonej energii, gdzie ja podziac??? Za wielka doplata prosic kogos by ja odebral wiec gdzie tu ekonomia? W takie dni jak dzis, ani wiatru, ani slonca, caly dzien pada energie musimy znowu od sasiadow kupic za ciezkie pieniadze, znowu pytanie jest to ekonomiczne czy bankructwo urojonego pomyslu stawiania na wiatr i slonce? Jako uzupelnienie do konwencjonalnych zrodel produkcji energi tak ale nie tak jak wymaga tego unia.
                        • j-k i nadal - nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 17:41
                          monalisa2016 napisał(a):
                          > Co da Active Yaw System przy zmiennych kierunkach wiatru, przeciez rotory i tak
                          > sie kreca, to ze gondel sie obroci to nie ma nic do rzeczy regulacji produkcji
                          > pradu podczas silnego wiatru.

"zmienne kierunki "- to nie oznacza, ze sa to kierunki przeciwne - tak watry nie wieja.
                          zmienne kierunki- to odchylenie gora kilkudziecieciu stopni.
                          nawet przy tej zmiennosci da sie ustawic turbiny pod takim katem, by zminimalizowac produkcje energii

od tego sa specjalne programy komputerowe - ktore ta "minimalizacja produkcji" steruja.
                        • princesswhitewolf Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 19:12
                          Monalisa, to sie wylacza, prad sie odsprzedaje w międzynarodowej sieci grid,
                          , sa tex elektrownie szczytowo-pompowe ktore dzialaja jak wiella bateria pompują wodę do góry, potem spuszczają ją przez turbin, no jeszcze ostatnie: produkcja wodoru,
                          • monalisa2016 Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 20:48

> Monalisa, to sie wylacza, prad sie odsprzedaje w międzynarodowej sieci grid,
                            > , sa tex elektrownie szczytowo-pompowe ktore dzialaja jak wiella bateria pompuj
                            > ą wodę do góry, potem spuszczają ją przez turbin, no jeszcze ostatnie: produkc
                            > ja wodoru,
                            >
                            >
                            Sorry ale takich nie mamy.
                            • j0rl.1 Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 21:15
                              monalisa2016 napisał(a):

> princesswhitewolf napisała:
                              >
                              > > Monalisa, to sie wylacza, prad sie odsprzedaje w międzynarodowej sieci gr
                              > id,
                              > > , sa tex elektrownie szczytowo-pompowe ktore dzialaja jak wiella bateria
                              > pompuj
                              > > ą wodę do góry, potem spuszczają ją przez turbin, no jeszcze ostatnie: p
                              > rodukc
                              > > ja wodoru,

> Sorry ale takich nie mamy.

mamy polaczenie, kabel, o max mocy 2 GW z Norwegia prad w obie strony zalezne od potrzeby. Jak mamy w Niemczech za duzo pradu wysylamy go do tych 2GW mocy do Norwegii tam oni pompuja wode w gore albo nie puszczaja wode w swoich rzekach przez turbiny a jak potrzebujemy prad to odwrotnie. I to sie jakos bilansuje.

Co do smigiel wiatrakow. Nigdy nie widzials jak wiatr wieje ale wiatrak sie nie obraca? Przeciez to czesto widac przy silnych watrach. Jak widzialas to pomyslalas zepsyute, scheiss? To popatrz nastepny raz ze ma platy smigiel ustawione prostopadle (senkrecht) do plaszczyzy obracania sie i dlatego stoi mimo wiatru. Bo pradu za duzo wiec nie produkuje go.

Ale to marnowanie energii. Dlatego buduje sie w Niemczech teraz, wielkie elektrolizatory ktore z pradu wtedy jak za duzo beda wytwarzaly wodor z wody (prosta fizyka sie klania, umiesz?) i wodor bedzie magazynowany jak teraz gaz ziemny w tych ogromnych zbiornikach podziemnych. I sa budowane, w 10 lat maja byc 20 GW gazowych ale turbinowe elektrownie i wodor bedze spalaniem je krecil wytwarzajac prad. I one stratuja 0%..100%..0% w minutach a wiec wlasnie beda do zmiennych warunkow wiatru/slonca pasowaly.

Ale to dla Ciebie za trudne wiem, wiem. Corka imigrantow z Polski ma pod gore w szkole w Niemczech, malo umie bo rodzice prymitywni i potem troche fizyki i za trudne.
                              • boomerang Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 21.02.26, 21:33
                                Jurij, widzę że po latach obcowania wieloma kobietami, opanowałeś sztukę romantycznej rozmowy.
                              • princesswhitewolf Re: nie ja dzidziu, wymyslilem ten system 22.02.26, 11:31
                                Co to za dlugie tyrady mi tu wypisujesz z obrazliwymi tekstami jak widzę na koncu.

Co to niby ma byc? -

>Ale to dla Ciebie za trudne wiem, wiem. Corka imigrantow z Polski ma pod gore w szkole w Niemczech, malo umie bo rodzice prymitywni i potem troche fizyki i za trudne.

Nie mieszkam w Niemczech a moi rodzice byli wyksztalceni bo byli lekarzami. Wiele lat pracowalam w firmie produkujacej sprzet do analizy zanieczyszczen w oleju wind turbine.

Co to za chamskie przytyki?
                                Nie bede rozmawiac z rynsztokiem
                            • j-k mamy. 23.02.26, 15:19
                              monalisa2016 napisał(a):
                              > Sorry ale takich nie mamy.

Twoi Niemcy moze nie maja, bo Polacy maja:

Zarnowiec i Porabka-Zar.
                              .
                              www.google.com/search?q=najwi%C4%99ksza+elektrownia+szczytowo+pompowa+w+polsce&oq=elektrownia+szczytowo+pompowa+w+Polsce&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCggCEAAYExgWGB4yBggAEEUYOTIKCAEQABgTGBYYHjIKCAIQABgTGBYYHjIKCAMQABgTGBYYHjIHCAQQABjvBTIHCAUQABjvBTIHCAYQABjvBTIHCAcQABjvBdIBCjE0NDk5ajBqMTWoAgmwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8
    • princesswhitewolf Re: Zdrada 21.02.26, 19:13
      I cyk juz jest 15 procent- tyle w USA bedziecie placic.

Tymczasem Europa, Kanada szuka innych rynkow zbytu. Mercosur pomoze
      • boavista4 Re: Zdrada 21.02.26, 19:39
        Polaki masowo spiewaja hymn, to wystarczy, genau!
      • senioryta13 Re: ot, podziekowanie 21.02.26, 19:44

> Tymczasem Europa, Kanada szuka innych rynkow zbytu. Mercosur pomoze

Najpierw wyzysk, a teraz kara, ot , 'przyjaciele' , po tym ich poznac.

• monalisa2016 Re: ot, podziekowanie 21.02.26, 21:43
          senioryta13 napisał:

> Najpierw wyzysk, a teraz kara, ot , 'przyjaciele' , po tym ich poznac.
          >

„Es mag gefährlich sein, Amerikas Feind zu sein, aber Amerikas Freund zu sein, ist tödlich./
          It may be dangerous to be America's enemy, but to be America's friend is fatal. / Bycie wrogiem Ameryki może być niebezpieczne, ale bycie przyjacielem Ameryki jest zgubne. “)
          • monalisa2016 Re: ot, podziekowanie 21.02.26, 21:44
            monalisa2016 napisał(a):

> senioryta13 napisał:
            >
            > > Najpierw wyzysk, a teraz kara, ot , 'przyjaciele' , po tym ich poznac.
            > >
            >
            > „Es mag gefährlich sein, Amerikas Feind zu sein, aber Amerikas Freund zu sein,
            > ist tödlich./
            > It may be dangerous to be America's enemy, but to be America's friend is fatal.
            > / Bycie wrogiem Ameryki może być niebezpieczne, ale bycie przyjacielem Ameryki
            > jest zgubne. “)
            >
            Uciekl mi post przez nieuwage.
            Wiesz kto to powiedzial?
            • senioryta13 Re: ot, podziekowanie 22.02.26, 13:37
              monalisa2016 napisał(a):

> > „Es mag gefährlich sein, Amerikas Feind zu sein, aber Amerikas Freund zu
              > sein,
              > > ist tödlich./
              > > It may be dangerous to be America's enemy, but to be America's friend is
              > fatal.
              > > / Bycie wrogiem Ameryki może być niebezpieczne, ale bycie przyjacielem A
              > meryki jest zgubne. “)
              > >
              > Uciekl mi post przez nieuwage.
              > Wiesz kto to powiedzial?

To juz bylo wiele razy dyskutowane, nie pamietasz?

• j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 21:02

> No ale nalezy prownywac jablka z jablkami czyli zwrocic uwage jaka populacje ma
      > dany kraj i jakie zapotrzebowanie na energetyke.
      > Jakby nie bylo ludnosci w Chinach
      >
      > Chiny mają około 1,4 miliarda mieszkańców, Indie około 1,4 miliarda (nieco więc
      > ej niż Chiny), USA około 335 milionów, Indonezja około 280 milionów, Niemcy oko
      > ło 84 milionów, Francja około 68 milionów, Wielka Brytania około 68 milionów, a
      > Kanada około 40 milionów.

Drga ksiezniczko, ja o zupie a Ty o d....

O tych Wiatrakach to przytoczylem dletego, cytat z wyzej:

j0rl.1 napisał:

> Ale inne klamstwo Trumpa. Niedawno w Davos walnal przemowienie tak ponad 1h. W
      > tym mowil ze glupi ludzie w Europie kupuja z Chin wiatraki ktore Chiny dla n
      > ich produkuja ale u siebie nie stawiaja
      .

Przeczytales? Zrozumialas? Nie?

To jeszcze raz. Chodzi o klamstwo Trumpa z jego gadania z Davos ze Chiny nam tzn glupim ludziom sprzedaja wiatraki a sami ich nie uzywaja.

www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=trump+rede+in+davos&ie=UTF-8&oe=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:d7f097f8,vid:0Or5MfSViK4,st:0

I teraz ta gadanie Trumpa jako text. Tu:

www.newsflix.at/s/trump-rede-im-wortlaut-ich-habe-drei-minuten-pro-land-gebraucht-120157136

Po niemiecku i cytat o tym co napisalem. Ze klamal Trump:

Überall in Europa gibt es Windräder. Überall gibt es Windräder, und sie sind Verlierer. Mir ist aufgefallen, dass je mehr Windräder ein Land hat, desto mehr Geld verliert dieses Land und desto schlechter geht es diesem Land.

China stellt fast alle Windräder her, und doch habe ich in China keine Windparks gefunden. Haben Sie jemals darüber nachgedacht? Das ist eine gute Sichtweise. Sie sind schlau. China ist sehr schlau.

Sie stellen sie her. Sie verkaufen sie für ein Vermögen. Sie verkaufen sie an die dummen Leute, die sie kaufen, aber sie selbst benutzen sie nicht. Sie haben ein paar große Windparks errichte aber sie nutzen sie nicht. Sie haben sie nur aufgestellt, um den Leuten zu zeigen, wie sie aussehen könnten. Sie drehen sich nicht, sie tun nichts.

I na polski bo po hitlerowsku:

W całej Europie są wiatraki. Wszędzie są wiatraki i wszędzie są przegrani. Zauważyłem, że im więcej wiatraków ma kraj, tym więcej pieniędzy traci i tym gorzej mu się powodzi.

Chiny produkują prawie wszystkie wiatraki, a jednak nie znalazłem w Chinach żadnych farm wiatrowych. Czy kiedykolwiek o tym myśleliście? To dobre spostrzeżenie. Są sprytni. Chiny są bardzo sprytne.

Produkują je. Sprzedają je za fortunę. Sprzedają je głupim ludziom, którzy je kupują, ale sami ich nie używają. Zbudowali kilka dużych farm wiatrowych, ale ich nie używają. Zbudowali je tylko po to, aby pokazać ludziom, jak mogą wyglądać. Nie obracają się, nic nie robią.

I o to chodzi. Bo przeciez Chiny maja 7 razy wiecej wiatrakow jak np Niemcy, ale wg Trumpa maja tylko wystawe wiatrakow dla sprzedarzy. I sprzedaja masowo.
      U siebie praktycznie nic.
      Jak co to naprawde sprzedali ponizej 10% wiatrakow jak u siebie postawili. W Europie mamy duzo firma konstruujacych i produkujacych tez wiatraki ale fakt ze troche i z Chin kupujemy.

A dalem ten przyklad jak prymitywnie Trump klamie bo ze zdziwieniem stwierdzam ze sa cale stada ludzi co wierza w co gada. Tu sa s13, f1 monalisa mysle ze e8, boom tez..
      Np. ze jako ze USA ma ogromny deficyt handlowy ze Swiatem to Swiat ja okrada. A prawda to ze USA Swiat okrada z towarw przeciez. Ale Trump mowi ze USA jest okradana i takie s13, f1 boom té8 monalisa wierza mu. Jak z wiatrakami mysle ze tez.

I nie chodzi o to kto mam najwiecej wiatrakow (liczac w ich mocy max) na glowe a klamstwa Trumpa w tym temacie.

Dotarlo droga ksiezniczko czy dalej za trudne? Wiem, wiem za trudne. To z za malej ilosci testosteronu, nie Twoja wina, rozumiem. Ale to przenies sie na forum po tytulem „Ploty na Imienianach Cioci Kloty“. I wez paru z soba stada. Tez facetow bo i tacy sa z slabym pomyslunkiem podobnym do Twojego i tez to wynika z za malej ilosci testosteronu. Oni maja tak od urodzenia a do tego sobie chemiczna kastracja prostate leczyli wiec jeszcze gorzej maja. Albo moze lepiej? Bo bezmyslonosc moze to zaleta? Bo nie meczy? Moze?
      • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 21:48
        > Dotarlo droga ksiezniczko czy dalej za trudne? Wiem, wiem za trudne. To z za malej ilosci testosteronu, nie Twoja wina, rozumiem. Ale to przenies sie na forum po tytulem „Ploty na Imienianach Cioci Kloty“.

Widać Jurij, że sztukę rozmowy z kobietami masz we krwi, męski szowinisto radzieckiego sznytu, podszywający się pod absolwenta polskiej politechniki. Kacap z ciebie wyłazi co chwilę.
        • princesswhitewolf Re: Zdrada 22.02.26, 12:01
          Daj spokoj, nawet czytac mi sie nie chce tego jego belkotu. Facet ma jakis totalny brak poziomu kultury zachowaniu, i z czym tu dyskutowac? Omijac trzeba
    • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 22:15
      boomerang napisał:

> > Bo finasnsujecie swoj deficyt handlowy ze Swiatem nie poprzez jakies t
      > am pozyczki a tym ze z calego Swiata plyna netto do was pieniadza na jakies tam
      > gieldowe interesy.

>
      > a kto wam każe kupować akcje na nowojorskiej giełdzie? robicie to dobrowolnie,
      > a ty to nazywasz kradzież

Absolutnie zgoda, wszystko dobrowolnie ale ta dobrowolnosc jest dobrze sterowana.

Bo na Swiecie mamy kapitalizm, znaczy ze jest sporo majacych sporo pieniadzy na zas, na starsc, dla dzieci, nie na dzisiaj, i chca gdzies odlozyc aby nie przepadly a nawet nie musza dawac duzo %. I ta Spokojna Przystania jawia sie wlasnie USA. Jak to USA robia? Prowadzic wojny daleko od siebie a blisko tych co maja te pieniadze, np. Europy, strach o przyszlosc w Europie, i tak sie to napedza. Ten netto przyplyw pieniadzy do USA ktory finansuje ten deficyt handlowy USA. One przepadaja ale ze nastepna naplywaja nie widac dla tych oszczedzajacych w USA katastrofy. Jeszcze.
      No ale to ma minusy bo produktywnsc, ta prawdziwa ,w USA maleja, rosnie produktywniac finansowych zonglerow ale oni dla militarnej sily jednak malo stanowia. I teraz Triump chce to odwrocic. Ale ma duzo wrogow w USA do tego. Ta ogromna warstwa finansistow obracajacych tymi pieniadzmi z zagranicy chce dalej dobrze zyc, z nich. Wiec Trump ma problemy w przeprowadzeniu tego co chce czyli likwidacji deficytyu handlowego USA, beda mu kije pod nogi rzucac. i rzucaja jak widze.

Ale to takie tylko ciekawe dla mnie wicie sie USA, zobaczymy
      • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 22:46
        > wszystko dobrowolnie ale ta dobrowolnosc jest dobrze sterowana.

Tak, głupim się steruje. Rosja też weszła na Ukrainę dobrowolnie, pod wpływem dobrego sterowania z USA. Putin połknął haczyk, bo chciał zarobić na przydomek "Wielki", tak jak niegdyś carowie Piotr i Katarzyna.

>Bo na Swiecie mamy kapitalizm
        My mamy, ale ty nie masz, bo tyś z NRD i słuchasz się swojego gaspodina z Moskwy.
    • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 22:33
      Jorłow: >ten deficyt USA czyli to za ile wiecej USA konsumuje jak produkuje czyli okrada Swiat

USA sprowadza towar stamtąd gdzie jest tania siła robocza i tyle. USA importuje z Chin amerykańskie komputery Apple i wiele innych amerykańskich produktów, czyli kradnie jak ty to nazywasz.
      USA podpięły się swego czasu pod ideologię globalizmu, która głosiła że trzeba pomóc 3-mu światu, podciągnąć go trochę, przynajmniej na tyle żeby nie umierali z głodu. Jeszcze w latach 60-tych, za Mao Ce Tunga, w Chinach umarło z głodu 20 milionów Chińczyków.

Jorłow: > Chiny przy Rosji staje sie niezlym produktywnym krajem

Dziś Rosja przy Chinach to kopciuch, a będzie jeszcze gorzej.
      • j0rl.1 Re: Zdrada 21.02.26, 22:43
        boomerang napisał:

> Jorłow: >ten deficyt USA czyli to za ile wiecej USA konsumuje jak produk
        > uje czyli okrada Swiat

>
        > USA sprowadza towar stamtąd gdzie jest tania siła robocza i tyle. USA importuje
        > z Chin amerykańskie komputery Apple i wiele innych amerykańskich produktów, cz
        > yli kradnie jak ty to nazywasz.

Mamy Niemcy, tez niemieckie firmy daja produkowac opracowane przez siebie wyroby w innych tanszych krajach. I w Chinach a i w Polsce. Ale dalej Niemcy maja nadwyzki handlowe ze Swiatem odwrotnie jak USA. Idzie? Idzie.

> Dziś Rosja przy Chinach to kopciuch, a będzie jeszcze gorzej.

W militarnej technice maja sporo Chiny do zrobienia aby zrownac sie z Rosja. Tez w jakosci. Ostatnio kupowalem pare rzeczy elektronicznych z Chin. Przez AliExpres. Pendrive. Psuly sie zaraz. A dwa takie Flash 523GB niby sie nie psuja ale jak sie na nie file zaladuja to one troche Bitow traca, nastepnego dnia, i potem sa nie do uzytku. Az dziwne. Inne mechaniczne kontakty sie psuja, 2 juz takie mialem, zostal 1 dobry. Sluchawki takie na USB3 2 kupilem tanie, jeden od razu nie dziala.
        Teraz zamowilem aby floppydisc, 3,5Zoll odczytac. Zobabczymy czy bedzie dzialal.

Maja Chiny sporo do zrobienia jeszcze napewno. Ale fakt zaiwaniaja inzynierowie tam w systemie 996. Czyli od 9tej do 9tej 6 dni w tygodniu, To cos z tego bedzie bo maja kapitalizm.
        Rosja musi poprzylaczac swoje byle republiki, poza baltami oczywiscie, bedzie wtedy miala 300miliono ludzi. I to zrobi.
        • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 22:54
          > Ostatnio kupowalem pare rzeczy elektronicznych z Chin.

Kup coś "Sdiełano w Rassiji".

>Rosja musi poprzylaczac swoje byle republiki
          Republiki? Eufemizm rodem z ZSRR. Pewnie że musi coś poprzyłączać, żeby kraść, bo bez tego się nie da.
        • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 23:28
          >Ale dalej Niemcy maja nadwyzki handlowe ze Swiatem odwrotnie jak USA. Idzie? Idzie.

Nie idzie. Komputerów nie konstruują, układów scalonych nie umieją produkować. Handel detaliczny mają gorzej zdygitalizowany niż Polska.
          Nadwyżki handlowe może i mają, a raczej mieli, bo zglobalizowali się tylko na pół gwizdka. Nie poszli na całość jak USA.
      • senioryta13 Re: Zdrada 22.02.26, 13:39
        boomerang napisał:

> USA podpięły się swego czasu pod ideologię globalizmu, która głosiła że trzeba
        > pomóc 3-mu światu, podciągnąć go trochę, przynajmniej na tyle żeby nie umierali
        > z głodu.

Jak widac, pamiec jest krotka. Przyklady mozna by mnozyc i nie dotyczy to tylko handlu.
    • boomerang Re: Zdrada 21.02.26, 23:57
      Jorłow: >Ale inne klamstwo Trumpa. Niedawno w Davos walnal przemowienie tak ponad 1h. W tym mowil ze glupi ludzie w Europie kupuja z Chin wiatraki ktore Chiny dla nich produkuja ale u siebie nie stawiaja.

Trump mógł tych wiatraków w Chinach nie zauważyć, bo one wyglądają tak:

www.youtube.com/watch?v=GOM8NagknQI

• senioryta13 Re: Zdrada 22.02.26, 14:14
      ...i znowu firmy, biznesy gora, a nie podatnik. Prawdopodobnie trzeba bedzie zwrocic pieniazki firmom I to tym, ktore nic nie produkowaly a tylko importowaly. To jest wazne, poniewaz Trump chce sprowadzic firmy z powrotem do Stanow, a firmy importujace, poslac na zielona trawke. Firmy walcza o swoje istnienie, ale w Ameryce potrzebne sa obecnie firmy wytwrzajace produkt. To firmy walcza o emigrantow, ktorym placa polowe zarobkow Amerykanow. Trump walczy o podatnika, ktory traci prace na rzecz emigrantow, na rzecz importu. Czy Trump wygra? Trump nie idzie w jednym szeregu z Wall Street I ma przeciwko sobie potezny biznes, potezne lobby. Dems w ciaglej opozycji.
    • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 19:51
      senioryta13 napisał:

> Czy prawnik zna sie na ekonomii, aby mogl decydowac, o global taryfach/clach w
      > swoim panstwie?

Komunisci celebrowali zwyciestwo, ale radosc nie trwala jednak dlugo.

"Donald J. Trump
      @ realDonaldTrump

Jako prezydent nie muszę wracać do Kongresu, żeby uzyskać zgodę na cła. Zostały one już dawno uzyskane, w wielu formach,! Zostały one również potwierdzone absurdalną i nieudolnie sformułowaną decyzją Sądu Najwyższego! Prezydent DJT "

truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/116120496650075903

• boomerang Re: Zdrada 23.02.26, 20:42
        a złoto znowu w górę
        • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 23:45
          boomerang napisał:

> a złoto znowu w górę

Szczesliwi Ci o zelaznych nerwach.
      • bmc3i Re: Zdrada 23.02.26, 20:52
        senioryta13 napisał:

> senioryta13 napisał:
        >
        > > Czy prawnik zna sie na ekonomii, aby mogl decydowac, o global taryfach/cl
        > ach w
        > > swoim panstwie?
        >
        > Komunisci celebrowali zwyciestwo, ale radosc nie trwala jednak dlugo.
        >
        > "Donald J. Trump
        > @ realDonaldTrump
        >
        > Jako prezydent nie muszę wracać do Kongresu, żeby uzyskać zgodę na cła. Zostały
        > one już dawno uzyskane, w wielu formach,! Zostały one również potwierdzone abs
        > urdalną i nieudolnie sformułowaną decyzją Sądu Najwyższego! Prezydent DJT "

Ma pytanie zaś d!iennikarza co stanowi dla niego jakis "check" w stosunkach miedzynarodowych, odpowied!ial "moja moralność".

A prawo mied!ynarodowe? Zapytał dzienmikarz
        - Nie
        • j0rl.1 Re: Zdrada 23.02.26, 21:34
          bmc3i napisał:

> Ma pytanie zaś d!iennikarza co stanowi dla niego jakis "check" w stosunkach mie
          > dzynarodowych, odpowied!ial "moja moralność".
          >
          > A prawo mied!ynarodowe? Zapytał dzienmikarz
          > - Nie

Przeciez Zachod, po wygraniu Zimnej Wojny napewno, zawsze tak postepowal Zadne. Prawa miedzynrodowe Zachodu nie obowiazywaly. Trump tylko to oficjalnie pwiiedzial chociaz oczywsiscie naklamal. Bo dla niego nie jaks moranosc jego miala znaczenie a przeprowadzalnosc tego i naturalnie zysk dla USA.

Prawa miedzynarodowe obowiazywaly tylko tych przeciwnikow Zachodu
          • j0rl.1 Re: Zdrada 23.02.26, 23:02
            j0rl.1 napisał:

> bmc3i napisał:
            >
            >
            > > Ma pytanie zaś d!iennikarza co stanowi dla niego jakis "check" w stosunka
            > ch mie
            > > dzynarodowych, odpowied!ial "moja moralność".
            > >
            > > A prawo mied!ynarodowe? Zapytał dzienmikarz
            > > - Nie

> Przeciez Zachod, po wygraniu Zimnej Wojny napewno, zawsze tak postepowal Zadne
            > . Prawa miedzynrodowe Zachodu nie obowiazywaly. Trump tylko to oficjalnie pwiie
            > dzial chociaz oczywsiscie naklamal. Bo dla niego nie jaks moranosc jego miala
            > znaczenie a przeprowadzalnosc tego i naturalnie zysk dla USA.
            >
            > Prawa miedzynarodowe obowiazywaly tylko tych przeciwnikow Zachodu

Jak wiadomo podstawa prawa zachodniego jest prawo rzymskie. Zrodlem
            w jakims stoniu napewno. No to mamy dobry przyklad stosowania przez Rzym prawa miedzynyrodowego.
            Po 2 wojnie punickiej, Karthago skurczylo sie, przegralo z Rzymem, do malego rozmiaru tam w Afryce. Rzym zawarl z Karthago pokoj i warunek byl ze Karthago nie moze sie zbroic, rozbrojenie kompletne. A ze Karthago bylo glownym wrogiem Rzymu byli politycy Rzymu ktorzy twierdzli ze trzeba Karhago zniszczyc do konca. Jeden w Senacie, nie pomne kto, kazde przemowienie konczyl „A Karthago musi byc zniszczona“. No ale byl uklad, prawo miedzynarodowe, wspaniale rzymskie bylo do respektowanie.
            No wiec Rzym posuzyl sie ladym trickiem. Tam w Afryce byly panstwo tez ktore dotad Karthago nie moglo podskoczyc jacys Czarni chyba, wiec Rzym im powiedziel po cichu najezdzcie na Karthago. I to zrobili, wtedy mieszkancy Karthago zaczeli sie zbroic przeciwko tym najezcom, na to Rzym zlamaliscie umowe miedzynarodowa z nami, najechli i zlikwidowali do konca Karhago.
            Mieli prawo oczywiscie od tego bo Karthag zlamalo umowe. Czy moze nie?
            Tak wlasnie Zachod po 1990 robil jak chcial niby nie lamac prawa no ale teraz juz sie to Zachodowi konczy jak wiadomo. Bo Rosja nie sa Karhago po tej 2 wojnie punickiej. I nie zostala zniszczona. I teraz sie sypie Zachod.
            • j-k Bzdury 24.02.26, 22:02
              j0rl.1 napisał:
              I teraz sie sypie Zachod.

Nie sypnie sie Zachod i nie sypnie sie Rosja

zawra komromis - by nie zjedli ich Kitajcy .)

• senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 23:43
          bmc3i napisał:

> Ma pytanie zaś d!iennikarza co stanowi dla niego jakis "check" w stosunkach mie
          > dzynarodowych, odpowied!ial "moja moralność".
          >
          > A prawo mied!ynarodowe? Zapytał dzienmikarz
          > - Nie

Posluchaj w takim razie tego Pana, Casanove, Dems kandydata na prezydenta w 2028r.:
          Mowi wprost do dziennikarza, ze jest taki sam glupi jak on:

x.com/EndWokeness/status/2025749760443908555?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2025749760443908555%7Ctwgr%5Ebd634b007b212da833f3e9742953df62302a0bb4%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.breitbart.com%2Ft%2Fassets%2Fhtml%2Ftweet-5.html2025749760443908555

• j-k Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 24.02.26, 23:03
            senioryta13 napisał:

>
            > Posluchaj w takim razie tego Pana, Casanove, Dems kandydata na prezydenta w 202
            > 8r.:
            > Mowi wprost do dziennikarza, ze jest taki sam glupi jak on:

Mily gosc, ale... Nie ma zadnych szans na Prezydenture.

Trumpowi nie siega do stop.
            • senioryta13 Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 24.02.26, 23:57
              j-k napisał:

> senioryta13 napisał:

> > Mowi wprost do dziennikarza, ze jest taki sam glupi jak on:
              >
              >
              > Mily gosc, ale... Nie ma zadnych szans na Prezydenture.
              >
              > Trumpowi nie siega do stop.

Bedzie walczyl z Kamala o nominacje.
              Ostatnio w zbiornikach retencyjnych nie bylo wody, a to byl akurat sezon kiedy pozary szaleja,
              spalila sie polowa LA, no, 'wsi ' dookola. Strazacy do hydrantow, a tam wody brak. Nikt nie zostal obciazony, jakas baba tylko wyleciala z kierownictwa.
              • bmc3i Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 25.02.26, 00:01
                senioryta13 napisał:

> Bedzie walczyl z Kamala o nominacje.
                > Ostatnio w zbiornikach retencyjnych nie bylo wody, a to byl akurat sezon kiedy
                > pozary szaleja,
                > spalila sie polowa LA, no, 'wsi ' dookola. Strazacy do hydrantow, a tam wody
                > brak. Nikt nie zostal obciazony, jakas baba tylko wyleciala z kierownictwa.

Może Ci którzy twierdzą że globalne ocieplenie obniżające poziom wód na świecie, to spisek Demokratów?
                • senioryta13 Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 25.02.26, 01:29
                  bmc3i napisał:

> Może Ci którzy twierdzą że globalne ocieplenie obniżające poziom wód na świecie
                  > , to spisek Demokratów?

Moze ten, ktory marzy o stolku w W.H. , pomyslalby najpierw, ze oproznienie zbiornika z wody w sezonie pozarowym is not good idea?
                  A poza tym, czarne chmury zbieraja sie nad kandydatem.
                  • bmc3i Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 25.02.26, 01:49
                    senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:
                    >
                    > > Może Ci którzy twierdzą że globalne ocieplenie obniżające poziom wód na ś
                    > wiecie
                    > > , to spisek Demokratów?
                    >
                    > Moze ten, ktory marzy o stolku w W.H. , pomyslalby najpierw, ze oproznienie zbi
                    > ornika z wody w sezonie pozarowym is not good idea?
                    > A poza tym, czarne chmury zbieraja sie nad kandydatem.

Nie jest kandydatem. Nie jest kandydatem nawet do primaries
                    • senioryta13 Re: Poczytaj 25.02.26, 02:24
                      bmc3i napisał:

> Nie jest kandydatem. Nie jest kandydatem nawet do primaries

co ty nie powiesz

www.trackaipac.com/2028

lepiej nie osmieszajcie sie z takimi kandydatami
                      (zydowska lista)

• boomerang Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 25.02.26, 02:28
                  > globalne ocieplenie obniżające poziom wód na świecie

Dokonałeś jakichś pomiarów w tym zakresie?
                  • bmc3i Re: Nie ma zadnych szans na Prezydenture. 25.02.26, 03:37
                    boomerang napisał:

> > globalne ocieplenie obniżające poziom wód na świecie
                    >
                    > Dokonałeś jakichś pomiarów w tym zakresie?

Pomiary dokonane przez NASA, sa wystarczające w tym względzie? Czy muszę wg Ciebie dokonać ich samodzielnie?

Wg Surveys in Geophysics (2024) globalny magazyn wody na lądzie spadł gwałtownie w latach 2014–2016, spadek ten jest największym od początku pomiarów satelitarnych (2002–2023). Spadek jest wyraźny, nagły i trwały, odpowiada setkom gigaton wody.

GRACE mierzy sumaryczną globalną zmianę masy wody w wodach gruntowych, glebie, rzekach i jeziorach, śniegu, lodowcach i lądolodach. NASA opisuje je jako „abrupt drop in global freshwater levels”. Oznacza to około 600–1000 Gt wody rocznie ubywającej z lądów, co przekłada się na ok. 2 mm/rok wzrostu poziomu mórz z samego ubytku wody z kontynentów (lód + wody gruntowe).
    • taki-sobie-nick Re: Zdrada 23.02.26, 21:01
      Kongres rzadzi na czele z takimi miernotami

GRAMATYKA POLSKA!

A w ogóle to o co chodzi?
      • senioryta13 Re: Zdrada 23.02.26, 23:50
        taki-sobie-nick napisała:

> Kongres rzadzi na czele z takimi miernotami
        >
        > GRAMATYKA POLSKA!

szkoda, ze nie pokusilas sie, aby sprawdzic te miernoty, ktore niestety swoim glosem decyduja "byc albo nie byc" dla Ameryki, dla spoleczenstwa.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 23.02.26, 22:12

A moze nie bylo „zwyrodnialcow“? Jak byli u niegi klienci co uzywali prostytutki 18+ a to zaden zwyrodnialec przeciez. No chyba ze masz inne zdanie droga ksiezniczko chetnie uslysze.

W Polsce masowo byly i sa Agencje Towarzyskie i co? Nie lapiecie "zwyrodnialcow“? NIKT ale to NIKT w Polsce zostal zlapany za uzywanie prostytutek. Tylko alfonsi jak co ale to oni sa Epsteinami jak co. ONe naturalnie 18+ ale to jasne.

Slyszalem ze sporo Polek u Epstaina dorabiala. Ciekawe w jakis sposob byly werbowane. Czytalem ze oglaszano w Polsce mejsca na jakies studia w USA dla aktualnych studentek, a to znaczy napewno 18+ letnie, chetne ktore sie zglaszaly byly wypytywane o ciekawe sprawy. Klasyfikowano wg nastepujacych kryteriow:

1. Pochodza z malych miejscowosci? I naturalnie studiuja zdala od domu w Polsce?

2. Nie maja w rodzinie ojca czy jakiegos meskiego osobnika mogacego sie takimi opiekowac?

Te dwa kryteria byly rozstrzygajace. Jak byly obydwa na TAK przechodzila dalej. I zaraz potem im proponowano calkiem jasno prostytucje u Epstaina za ogromne dla nich pieniadze. I te co sie zgadzaly, jechaly. Sporo pojechalo, nic dziwnego. Dorabiaja w stosunku do Epsteine za marne grosze w Agencjach Towarzyskich w Polsce wiec u Epsteina to byla zyla zlota.

Jak ja pomysle o moich "sponsorowanych" studentach, mialem i takich napewno 10+ to dokladnie kazda te 2 kryteria na TAK spelniala. Rodziny rozbite, ojca nie ma bo rozwod byl albo, byly takie, ze nie zyl. I z malych miasteczek albo ze wsi.

Jakos watpie w te 18- u tego Epsteina. Nie jest wykluczone ze mial jakies i takie dla nelicznych osobnych porabanych klientow ale np. w Niemczech do 2009r nawet 16+ dziewczyny mogly byc legalnie prostytutkami i klienci ich nie lamali prawa.

E tam, slychac ze Polakow nielegalnych wywoza tez. Okazuje sie ze sporo takich tam jest.

A jak Ty droga ksiezniczko? Nie bylas w USA tez nielegalnie? Naprawde mialas „Zielona Karte“? Jakos mysle ze
      bylas tez nielegalnie. No ale wyjechalas z USA wiec juz Ci nie grozi Trumpowska deportacja.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 23.02.26, 22:44

> Co to za dlugie tyrady mi tu wypisujesz z obrazliwymi tekstami jak widzę na kon
      > cu.

Mysle ze to do mnie ale musze zgadywac droga ksiezniczko.
      A wiec jak do mnie to rozumiem ze to jest odpowiedz na moj post ktory nizej screen zalaczylem.
      No ale ten post nie byl do Ciebie! Jak pisze jednoznacznie cytujac tego do kogo pisze i powinno byc jasne wtedy o kogo chodzi. I ten moj post o ktorym myslalas ze to do Ciebie byl do monalisy przeciez. Strzalka w screnne zaznaczylem a odpowiadam jej, nie Tobie, na jej wpis tez strzalka zaznaczony.
      Fakt ze ona Ciebie zacytowala wiec zapewne stad Cie wyszlo ze odpowiedzialem Tobie ale to juz Twoje oczywiste niedbalstwo.

I to o niej pisalem ze slabo jej szlo w szkolach w Niemczech, a to wiem nie tylko z tego postu, ale sie „znamy" z forum z mona od wielu lat. Wiec moglem sobie wyrobic zdanie o niej. Wlasnie takie.

A jak juz to akurat dobrze napisalas o tych Zielonych Energiach, w moim posci to potwierdzilem z tym jeszcze raz to byl do mony nie do Ciebie droga ksiezniczko.

A jak co to moze bys pisala jednznacznie do kogo piszesz? Czy nickiem czy cytujac, jak ja to zrobilem do mony, tego kogos wpisem? Zeby bylo jasne bio nie jest czesto.
      Do tego wklejasz czyjes wypowiedzi, w tym przypadku do mony byly, bez zaznaczenia jednoznacznie ze to jest kogos text a wtedy to jest tak naprawde kradziez wlasnosci inetelektualnej. Nie wiedzialeas o tym? No to pomysl bo to prawda. Moj text wkleilas bez podania ze odemnie i mozna sadzic ze moze sama go wymyslilas.
      • monalisa2016 Re: Zdrada 23.02.26, 23:51
        🤣🤪Jorl ta corka emigrantow z Polski ktora tak w twoim poscie bazywasz nie miala do szkoly pod gorke. 🤣🤪
        Jestes z wiedza nie na czasie, wodorowy projekt z wody bylego naszego znawcy od gospodarki po prostu nie wypalil, zostal juz zakonczony.🤓🐑
        • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 11:47
          monalisa2016 napisał(a):

> 🤣🤪Jorl ta corka emigrantow z Polski ktora tak w twoim poscie bazywasz nie mia
          > la do szkoly pod gorke. 🤣🤪

Zalaczam nizej wczorajsze zadania mojej wnuczki, 14 lat gymnazjum Niemcy naturalniem, i moje rozwiazania aby pokazac Tobie jaki poziom maja i jestem przekonany ze Ty jak chodzilas z/podgorki/e do szkoly takich zadan napewno nie potrafilas rozwiazac. I nikt nie mogl Tobie pomoc tez w tym. Ti widac jak piszesz cos w poblizu fizyki.
          A ja trzecia generacja sie zajmuje w tych sprawach. Rodzenstwo, dziecko(i), wnuczka.

> Jestes z wiedza nie na czasie, wodorowy projekt z wody bylego naszego znawcy od
          > gospodarki po prostu nie wypalil, zostal juz zakonczony.🤓🐑

No to co KI o tym, dzisiaj:

www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=wasserstoffkraftwerke+deutschland&ie=UTF-8&oe=UTF-8
          I cytat co wynalazla:

Deutschland forciert den Bau von Wasserstoffkraftwerken, um bis 2040 eine klimaneutrale Stromversorgung zu sichern, insbesondere als Ausgleich für schwankende erneuerbare Energien. Bis zu 23,8 GW an H₂-fähigen Gaskraftwerken sollen bis 2035 entstehen, mit ersten Ausschreibungen für 10 GW Kapazität zwischen 2024 und 2026. Schlüsselprojekte wie GetH2 in Lingen (RWE) treiben die Infrastruktur voran.
          H2-news.de
          H2-news.de
          +4
          Aktueller Stand und Strategie (2026):
          Kraftwerksstrategie: Die Bundesregierung hat sich auf den Bau neuer, "H2-ready" ausgelegter Gaskraftwerke geeinigt. Diese müssen spätestens 2031 in Betrieb gehen und bis 2040 vollständig auf Wasserstoff umgestellt werden.
          Ausschreibungen: Es werden insgesamt 12,5 Gigawatt (GW) an Kapazität sowie 500 Megawatt (MW) an Langzeitspeichern ausgeschrieben.
          Projekte & Standorte:
          GetH2 (Lingen/RWE): Großprojekt zur Elektrolyse und Stromerzeugung.
          Lhyfe (Schwäbisch Gmünd): Eine der ersten kommerziellen Anlagen in Deutschland (10 MW, 4 Tonnen H₂/Tag).
          Frankfurt/Main: Umbau des Heizkraftwerks West zur H2-ready-KWK-Anlage.
          Technologie: Der Fokus liegt auf flexiblen Gasturbinen, die von Erdgas auf 100 % Wasserstoff umgestellt werden können.

I tlumaczenie na polski bo po hitlerowsku:

Niemcy przyspieszają budowę elektrowni wodorowych, aby do 2040 r. zapewnić neutralne dla klimatu dostawy energii elektrycznej, w szczególności w celu zrównoważenia wahań w dostawach energii odnawialnej. Do 2035 r. ma powstać do 23,8 GW elektrowni gazowych przystosowanych do wykorzystania wodoru, a pierwsze przetargi na 10 GW mocy zostaną ogłoszone w latach 2024–2026. Kluczowe projekty, takie jak GetH2 w Lingen (RWE), przyczyniają się do rozwoju infrastruktury.
          H2-news.de
          H2-news.de
          +4
          Aktualny stan i strategia (2026):
          Strategia dotycząca elektrowni: rząd federalny uzgodnił budowę nowych elektrowni gazowych przystosowanych do wykorzystania wodoru. Muszą one zostać uruchomione najpóźniej w 2031 r. i do 2040 r. całkowicie przestawić się na wodór.
          Przetargi: Łącznie ogłoszono przetargi na 12,5 gigawata (GW) mocy oraz 500 megawatów (MW) długoterminowych magazynów.
          Projekty i lokalizacje:
          GetH2 (Lingen/RWE): Duży projekt dotyczący elektrolizy i wytwarzania energii elektrycznej.
          Lhyfe (Schwäbisch Gmünd): jedna z pierwszych komercyjnych instalacji w Niemczech (10 MW, 4 tony H₂/dzień).
          Frankfurt nad Menem: przebudowa elektrociepłowni West na instalację kogeneracyjną przystosowaną do wykorzystania wodoru.
          Technologia: nacisk kładziony jest na elastyczne turbiny gazowe, które można przestawić z gazu ziemnego na 100% wodór.

Wytluscilem co najwaznejsze. A wiec na gaz ziemny i przestawialne na wodor. I to do 2025r juz 21GW tych gazowych elektrowni.
          Oczywiscie tych turbínowych nie jakies kociolki, para wodna i zurbina parowa jak w weglowych czy jadrowych.

Za duzo czytasz tych durnych „alternatywnych“ zrodel mona. Cos jak boom od alternatywne medyczne Ty alternatywne gospodarczo/polityczne. A ze sama nie umiesz za grosz fizyki nie potrafisz ocenic ze w nich sa idiotyzmy. na takich nie umiejacych niczego, zeruja ci „altermatywni"
          • mateusz572 Re: Zdrada 24.02.26, 12:12
            j0rl.1 skomplikował:

Po co jorłow tak komplikujesz życie córce.
            Dużo prościej bedzie jak użyjesz delty (Δ) przy wyliczaniu x₁ i x₂ w funkcji kwadratowej.
            • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 12:38
              mateusz572 napisał:

> j0rl.1 skomplikował:
              >
              > Po co jorłow tak komplikujesz życie córce.
              > Dużo prościej bedzie jak użyjesz delty (Δ) przy wyliczaniu x₁ i x₂ w funkcji kw
              > adratowej.

A wlasnie. Delta oni nie uzywaja. Uzywaja doprowadzenie rownania kwadratowego do postaci y=(x-A)^2+B. Tego nie mielismy i nieslusznie. Bo ze w tej postaci widac od raz extremum paraboli, max czy min. Bo extremum ma wspolrzedne (A;B) widac wtedy od razu. Nie trzeba pochodnej do tego.
              Mi sie to podejscie cholernie podoba bo wiaze od razu wykres i algebra.
              Moja q/k powiedziala mi ze jej corka 15lat w Polsce tez ma ta forma., ona sama w szkole w Polsce jej tez nie znala. Widac i w Polsce sie pojawilo to i bardzo dobrze. Do tego nic trudnego przeciez. Jest postep nawet w takich makych sprawach, pochwalam.
              Ale jak juz uzywaja tez tej formy x^2+p.x+q=0 tam sa tez wzory nie bede pisal. Ale wzory na pamiec sa zawsze gorsze jak takie jakby wyprowadznie z (a+b)^2. No i nie pokazuja automatycznie wspolrzednych extremow ato szkoda.

No i ja zawsze, tez u corki, stosowalem sie zawsze do metod jakie u nich sa w szkole mimo ze „moimi“ metodami tez by sie dalo rozwiazac. Tak trzeba dawac korepetycje, nie inaczej.
              • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 12:52
                >> y=(x-A)^2+B

a dlaczego nie y=(x+A)^2-B ?
                • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 13:03
                  boomerang napisał:

> >> y=(x-A)^2+B
                  >
                  > a dlaczego nie y=(x+A)^2-B ?

Przeciez to wszystko jedno czy - czy + ale wtedy konsekwentnie dalej musi byc robione.
                  Mozna y=(x+A)^2+B i wtedy koordynaty extremum jest (-A;B).
                  Jak tak jak Ty napisales y=(x+A)^2-B to koordynaty extremum sa (-A;-B).
                • stefan4 szkółka przedalgebraiczna 24.02.26, 13:17
                  boomerang:
                  > >> y=(x-A)^2+B
                  >
                  > a dlaczego nie y=(x+A)^2-B ?

To oczywiście jest wszystko jedno, ale w tej pierwszej postaci jest wprost powiedziane, co to za parabola: weź standard   y = x²   i przesuń go poziomo o A oraz pionowo o B (w obu przypadkach w kierunku dodatnim tych kierunków).

Ale czy odtąd na forum poświęconym wydarzeniom na świecie będziemy dyskutować o takich wstępach do algebry? I to w wątku ,,zdrada''... To ja proponuję nowy wątek nazwać ,,podłość'' i zająć się w nim problematem, czy iloczyn
                      99·101 = ?
                  lepiej jest w pamięci liczyć tak:
                      99·101 = (100−1)·101 = 100·101 − 1·101
                  czy lepiej tak:
                      99·101 = 99·(100+1) = 99·100 + 99·1
                  A jak nas puszczą do następnej klasy, to sobie z radości zafundujemy kalkulator.

- Stefan
                  • j0rl.1 Re: szkółka przedalgebraiczna 24.02.26, 13:28
                    stefan4 napisał:

> Ale czy odtąd na forum poświęconym wydarzeniom na świecie będziemy dyskutować o
                    > takich wstępach do algebry? I to w wątku ,,zdrada''...

To po co glos zabierasz tutaj drogi s4?

> To ja proponuję nowy
                    > wątek nazwać ,,podłość'' i zająć się w nim problematem, czy iloczyn
                    >     99·101 = ?

Zaloz inny watek nie w watku „zdrada" Twoje 99*101. Dlaczegi tutaj?
            • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 12:51
              mateusz572 napisał:

> j0rl.1 skomplikował:
              >
              > Po co jorłow tak komplikujesz życie córce.

NIe corce a wnuczce.
              • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 12:59
                Komplikujesz. Wzór na Deltę jest dużo łatwiejszy do zapamiętania niż ta operacja zamiany równania kwadratowego na inną postać.
                • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 13:08
                  boomerang napisał:

> Komplikujesz. Wzór na Deltę jest dużo łatwiejszy do zapamiętania niż ta operacj
                  > a zamiany równania kwadratowego na inną postać.

Najpierw jest swiete jak oni maja w szkole, tak trzeba korepetycje dawac.
                  Nastepnie w tej postaci zaraz sa koordynyty extremum max/min znane a to wiaze grafike z algebra. A to jest dobre jak cholera. Tak maja u siebie i dobrze.

Poza tym te wzory "naszej“ Delty sa wlasnie z tej formy (a+b)^2 wyprowadzone. Ale potem zapomniane i sie jedzie z pamieci. A to gorzej, najlepiej jest zawsze wzor moc wyprowadzic.

Dla mnie jest to piekne
                  • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 13:53
                    Równania kwadratowe nie są problemem. Co innego równania trzeciego stopnia Ax3+Bx2+Cx +D. Są jakieś wzory Sminowa (nie tego od wódki) do ich rozwiązania. Zbyt skomplikowane, więc nie uczyli tego w liceum. Trzeba je brać sposobem, tak jak ja to zrobiłem na egzaminie wstępnym na studia.
                    • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 13:59
                      Smirnow, dziś znany już tylko jako Smirnoff.
                    • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 15:38
                      Pamięć mnie zawodzi. To nie były wzory Smirnowa, ale Cardana. Znalazłem je w książce Smirnowa, stąd moja pomyłka o którą nie trudno, bo nosiłem wtedy przy sobie butelkę Smirnoffa. Ty wolałeś samogon, wiem.
          • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 12:30
            >Oczywiscie tych turbínowych nie jakies kociolki, para wodna i zurbina parowa jak w weglowych czy jadrowych.

Jorłow, jądra to tobie już wysiadają.
          • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 13:42
            j0rl.1 napisał:

> No to co KI o tym, dzisiaj:

> Ausschreibungen: Es werden insgesamt 12,5 Gigawatt (GW) an Kapazität sowie 500
            > Megawatt (MW) an Langzeitspeichern ausgeschrieben.

I po polsku ten kawalek z wyzej

> Przetargi: Łącznie ogłoszono przetargi na 12,5 gigawata (GW) mocy oraz 500 mega
            > watów (MW) długoterminowych magazynów.

ta KI (AI,SI) fizyki nie umie. Bo magazyn energii dla niej jest w MW czyli mocy a nie w energii np. MWh. Fakt w magazynach energii sie podaje tez z jaka maxymalna moca mozna energie na czas pobierac, nawet z jaka energia na czas ladowac, bo to tez wazne a wtedy jest to moc czyli np. w MW, ale podstawowa cecha magazynu energii jest jej pojemnosc a to jest w jednostkach energii a nie mocy.

Ale te KI sa glupie jak but i biora z netu to co ludzie powypisowali, dziennikarze, a dziennikarze jak mona, fizyki matematyki ni w zab.
          • monalisa2016 Re: Zdrada 25.02.26, 00:09
            j0rl.1 napisał:

>
            > Zalaczam nizej wczorajsze zadania mojej wnuczki, 14 lat gymnazjum Niemcy natura
            > lniem, i moje rozwiazania aby pokazac Tobie jaki poziom maja i jestem przekonan
            > y ze Ty jak chodzilas z/podgorki/e do szkoly takich zadan napewno nie potrafila
            > s rozwiazac. I nikt nie mogl Tobie pomoc tez w tym. Ti widac jak piszesz cos w
            > poblizu fizyki. (...)

j0rl.1 "konstruktorze" leczenie wlasnych kompleksow kosztem innych to wielka ujma wlasnego honoru.

Na samym poczatku polecam zapoznanie sie z slowem strategia zanim zaczniesz cos pisac. Mielismy juz niejedna zielona strategie ktora skonczyla sie fiaskiem co gorsza wpompowanych miliardow bez jakiegokolwiek pozytycznego efektu, przypomnij sobie. Jako byly berlinczyk powinienes miec jakotakie na ten temat pojecie chocby z tej zimy, sadze ze wiesz co mam na mysli. Jak dotychczas nie mamy w Niemczech naturalnych zrodel wodoru pozyskujemy go przez eltrolize rozczepianie wody za pomoca energi eletrycznej. Jaka jest wydajnosc przetwazania wodoru na energie elekryczna? Ano tylko 60%!!! Pytanie jakim kosztem, jaka jest oplacalnosc tego projektu o tym ci twoje madre zrodla nie napisza. Zielona ideologia, widzisz dzis w Bundestag'u rozmydlono Gebäudeenergiegesetz / ustawa o energetyce budynków wiesz co to znaczy dla twojego przechwalania sie tu na forum? Kogo chcesz za durnia robic z przykladami ktore cytowales?
            Nasz byly chcial juz wyrywac cala gazowa infrastrukture w niektorych miastach dla wodoru i co?
            Ile ma kosztowac kilogram wodor, a ile kosztuja konwencjonalne nosniki energii jak gaz, ropa, benzyna, ...?
            Ile mialby kosztowac przystosowanie instalacj w domostwach dla wodoru? Kogo bedzie na to stac?
            Idac tropem zielonej histerii mialy byc juz seryjnie produkowane auta napedzane wodorem, gdzie one sa? Pozniej mial byc wodor stosowane dla wielkich LKW /ciezarowek, gdzie one sa, ile mialby kosztowac w koncu przewozony towar, umiesz sobie wyobrazic? Nie wspominajac juz o fabrykach, produkcji stali czy szkla, czy ...
            Iluzja zielonych za duzo nas kosztowala i teraz powoli cichaczem z niej sie wycofuja, a ty posycony fatamorganom dalej nawijasz na forum Polakom, wiecej logiki, wiedzy, krytycznego spojrzenia na fakty jak i realizmu ci zycze.
            • monalisa2016 Re: Zdrada 25.02.26, 00:19
              Widzisz "konstruktorze ja nie mialam do szkoly pod gorke, jako samouk jezyka polskiego nawet lepiej posluguje sie polszczyzna jak ty wyksztalcony w Polsce. Naturalnie tez robie bledy ktorych sie nie wstydza ale staram sie jak moge rozszezac moj wachlasz zasobu polskojezycznego slowotworstwa.
    • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 12:08
      bmc3i napisał:

> Turystyka zagraniczna leci na łeb, na szyje. 41 mld USD strat z powodu spadku l
      > iczby turystów zagranicznych tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy 2025 roku,
      > dla linii lotniczych, hoteli, gastronomii i innych gałęzi gospodarki czerpiącyc
      > h dochody z turystyki. Ponoć hotele i restauracje w Las Vegas świeca pustkami,
      > wiele zostało zamkniętych. Kilkanaście państw świata (w tym Niemcy, Dania, Finl
      > andia, Francja i Wielka Brytania) wydało już oficjalne travel warning lub trave
      > l advisory odradzające podróże do USA.

To akurat nie jest zle. Bo ma sie budowac przemysl, przemysl ma zatrudniac ludzi ktorzy przez polityke gospodarcza ostatnich 40 lat polegajaca na ogromnym deficycie handlowym USA okradala Swiat i tym samym tworzyla uslugi wlasnie w tych branzach sluzacych. Bo hotele, restauracje to nic innego jak sluzacy kiedys u hrabiow. Tylko ze nie na stala jak u hrabiow a na godziny/dni.

Niech sie przenosza do fabryk, skads sie musza ludzie do fabryk brac, wlasnie z kelnerow i pokojowek. Jasne nie jest to proste tak sie przekwalifikowywac ale sprawy sie tak zabagnily w USA ze to jest dosc paskudne dla ludzi juz.

No ale cuz lepiej pozno jak wcale. Tzn ja wam w USA zle zycze ale obiektwynie stwierdzam ze to da was lepiej. Ale cicho sza, moze sie wam uda Trumpa zahamowac a wtedy dalej Kraj Sluzacych bedziecie.
      • senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 13:48
        j0rl.1 napisał:

> ...przez polityke gospodarcza ostatnich 40 lat polegajaca na ogromnym deficycie handlowym USA okradala Swiat

Logika prawdopodobnie ukradziona komunistom.

Jak to sie dzieje, ze ten co 'kradnie' pograza sie jeszcze bardziej w dlugiach (deficycie), a ten co sprzedaje laduje kase do swoich kieszeni, innymi slowy bogaci sie i mocno protestuje na wspomnienie tylko odwrocenia trendu,
        czyli cel.
        Cla przed Trumpem 2.5 % w ameryce dla towarow z UE, a dla amerykanskich towarow w UE 10%.
        Kto korzystal na takich numerkach? Z pewnoscia 100% nie Ameryka.
        • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 14:01
          senioryta13 napisał:

> j0rl.1 napisał:
          >
          > > ...przez polityke gospodarcza ostatnich 40 lat polegajaca na ogromnym def
          > icycie handlowym USA okradala Swiat
          >
          > Logika prawdopodobnie ukradziona komunistom.

Nie, logika jak w Starym Rzymie, nic nowego na Swiecie. Tak Rzym robil jak opanowal swoje Swiat. Ale opanowal swoj Swiat tez militarnie, wam sie to nie udalo bo Rosja nie potrafiliscie zniszczyc jak Rzym Karthago zniszczyl i teraz musice albo nie musicie to zmienic. Bo produkrywnosc sie wam pogorszyla w stosunku do innych.

> Jak to sie dzieje, ze ten co 'kradnie' pograza sie jeszcze bardziej w dlugiach
          > (deficycie),

W dlugach, w sensie pieniedzy, sie USA wcale nie pograza. To tak jakbys szla do sklepu kupowala towary a do tego bys mogla za darmo wziasc z polek towary w wysokosci np. 25% tych zakupionych i zaplaconych. I to by nie bylo Twoim dlugiem bo za darmo. Nic innego USA nie robi. Bys tak nie robila? Bralabyc te 25% napewno, nie klam ze nie.

>a ten co sprzedaje laduje kase do swoich kieszeni,

Laduje kase do kiesznei a potem wysyla ta kase do USA na gieldy tzw inwestycyje one przepadaja tam, wysyla nastepna a te przepadajace pieniadze finansuja deficyt handlowy. Bez dlugow w stosunku do reszta Swiata.

Za trudne, prawda?
          • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 14:23
            >wysyla ta kase do USA na gieldy tzw inwestycyje one przepadaja tam

Giełdy amerykańskie pną się nieustannie do góry, pomimo czkawek od czasu do czasu. W dłuższej perspektywie czasowej nie można na nich stracić. No chyba że w międzyczasie prostata ci siądzie i umrzesz.
            • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 14:35
              boomerang napisał:

> >wysyla ta kase do USA na gieldy tzw inwestycyje one przepadaja tam
              >
              > Giełdy amerykańskie pną się nieustannie do góry, pomimo czkawek od czasu do cza
              > su. W dłuższej perspektywie czasowej nie można na nich stracić. No chyba że w m
              > iędzyczasie prostata ci siądzie i umrzesz.

Ale te pieniadze netto z calego Swiata wlasnie pokrywaja za ten deficyt handlowy USA. USA sie nie zadluza jak np. Grecja przed 10 laty ktora miala ogromny deficyt handlowy ze Swiatem a pokrywala go wydajac obligacje na rynkach miedzynarodowych, Nie u siebie oczywiscie. Az u nich walnelo bo % ich obligacji musalyby rosnac.

USA to jak taka piramida finansowa. Zapewne tez i w USA by walnelo ale nie tak szybko. Wystarczy ze USA bedzie szkodzila militarnie krajom, rewolucje rozne kolo Europy np aby bogatsi z Europy wysylali netto peiniadze do USA, Pewny Port, wlasnie na „inwestycje“ Nie jakies tam obligacje. Fakt troche i obligacje amerykanskie ale one pokrywaja max 25% ich deficytu handlowego.
              • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 15:24
                > Ale te pieniadze netto z calego Swiata wlasnie pokrywaja za ten deficyt handlowy USA

a kto wam każe pokrywać ten deficyt handlowy USA. Robicie to z własnej woli, ciemniaki.
                • j0rl.1 Re: Zdrada 24.02.26, 15:49
                  boomerang napisał:

> > Ale te pieniadze netto z calego Swiata wlasnie pokrywaja za ten deficy
                  > t handlowy USA

>
                  > a kto wam każe pokrywać ten deficyt handlowy USA. Robicie to z własnej woli, ci
                  > emniaki.

Jasne, wszystko dobrowolnie sie dzieje. Z tym ze USA pomaga w tym, geopolitycznie. Robiac syf w Swiecie niedaleko Europy aby indywuídualne decyzjie tych co chca pieniadze odlozyc na dluzej byly wlasnie takie czyli do USA netto. Bo tam bezpieczniej.

Niemcy do tego wyciagnely wnioski z 1871r. Po wygraniu z Francja, wojna potrzebna aby sie zjednczyc, nastapilo to, Francja musiala zaplacic kontrybucje, duza. Te pieniadze spowodowaly niby skokowe bogactwo Niemcow ale to sie zle skonczylo. Kryzysem ekonomicznym w Niemczech pare lat pozniej.

Nastepny ale odwrotny przypadek byly kontrybucje na Niemcy po 1 Wojnie Swiatowej. One zmusily Niemcy do exportu swoich towarow netto bo w ten tylko sposob mogly ta kontrybucje splacac. I wtedy Niemcy zyli biedniej,mniej konsumowali jak produkowali ale zbudowaly wtedy duzy przemysl u siebie. Co sie pokazalo w 2 Wojnie Swiatowej jak taka Francje zdmuchnieto w pare tygodni w 1940r. Bo produktywnsc, w tym przypadku broni, przemyslu byly duzo wieksza jak we Francji. Bo jak Francuzi w ramach kontrybucji dostawali wlasciwie za darmo parowozy, wegiel itd to ich przymysl w tym zakresie malal.

I teraz jest zasada Niemiec miec nadwyzki handlowe a to znaczy zyc biedniej jak wlasna produktywnsc. Bo jest niebezpiecznie dla przyszlosci wlasnej odwrotnie robic. Jako ze sie nie ma gwarancji ze to jest przyszlosc na stale.
                  Ale USA dazylo do tego od 100+ lat. Uwazali ze jak osiagna ten stan ze beda zyli ze Swiata w sporej mierze to utrzymaja ten stata na stulecia. Jak Stary Rzym do ktorego plynely statki z latyfundiow dookola Mare Nostrum a lud rzymski czesto nic juz robc nie musial, zaiwaniali tam w latyfundiach.
                  No ale za szybko to zrobili, nie docenili Rosji, fakt bron jadrowa jest dobrym czynnikiem utrzymac sie przy ogromnej przewadze konwencjonalnej przeciwnika, no i teraz co dalej w USA? Sa wielkie grupy finansistow obslugujacych te pieniadze netto, zyjacych dzieki temu w bogactwie i oni chca aby bylo tak dalej. Trum,. tak wyglada chce to zmienic bo uwaza ze USA tym wjechala w sciane albo wjedzie w niedalekiej przyszlosci.
                  Co bedzie, zobaczymy.
            • stefan4 Re: Zdrada 24.02.26, 14:36
              boomerang:
              > Giełdy amerykańskie pną się nieustannie do góry, pomimo czkawek od czasu
              > do czasu.

Hmmm... Pokazany tutaj NASDAQ-100 piął się do końca października 2025, potem przyszedł czas czkawek, a przez cały luty 2026 to już raczej spada...

- Stefan
              • boomerang Re: Zdrada 24.02.26, 15:21
                Wszystko wróci do normy. Musisz poczekać jeszcze z kilka mięsięcy
          • senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 15:46
            j0rl.1 napisał:

>>senioryta13 napisala:

> > Logika prawdopodobnie ukradziona komunistom.

> Nie, logika jak w Starym Rzymie, nic nowego na Swiecie. Tak Rzym robil jak opan
            > owal swoje Swiat. Ale opanowal swoj Swiat tez militarnie, wam sie to nie udalo
            > bo Rosja nie potrafiliscie zniszczyc jak Rzym Karthago zniszczyl i teraz musice
            > albo nie musicie to zmienic. Bo produkrywnosc sie wam pogorszyla w stosunku do
            > innych.

Jak nie USA to bedzie China panowac, swiat musi wybrac.

> W dlugach, w sensie pieniedzy, sie USA wcale nie pograza. To tak jakbys szla do
            > sklepu kupowala towary a do tego bys mogla za darmo wziasc z polek towary w wy
            > sokosci np. 25% tych zakupionych i zaplaconych. I to by nie bylo Twoim dlugiem
            > bo za darmo. Nic innego USA nie robi. Bys tak nie robila? Bralabyc te 25% napew
            > no, nie klam ze nie.

Jak daja trzeba brac, tak sie tu w Ameryce mowi, ale zarazem powtarza
            sie, ze nie ma nic za darmo.
            Ty to wiesz I inni rowniez , ktos gdzies za to placi, w rzeczywistosci to my sami ale z innej kieszeni. (podatki)

> Laduje kase do kiesznei a potem wysyla ta kase do USA na gieldy tzw inwestycyje
            > one przepadaja tam, wysyla nastepna a te przepadajace pieniadze finansuja defi
            > cyt handlowy. Bez dlugow w stosunku do reszta Swiata.

EU ma swoje gieldy, a pakuje sie do nas aby ZAROBIC, prawda? Nikt ja do tego nie zmusza.

tu wykaz EU Gield, ciekawe, ze zabraklo Polski.
            U nas podaja co sie dzieje na FTSE, DAX i CAC, no i w szanghaju.

• senioryta13 Re: Zdrada 24.02.26, 15:49
              senioryta13 napisał:

> tu wykaz EU Gield, ciekawe, ze zabraklo Polski.
              > U nas podaja co sie dzieje na FTSE, DAX i CAC, no i w szanghaju.

www.money.pl/gielda/swiat/europa/
    • senioryta13 Re: free ride is over 24.02.26, 20:57
      senioryta13 napisał:

> swoim panstwie?
      > Od tego sa przeciez biznesmani.

Podsumowanie dla tych co celebruja 'porazke' Trumpa, pierwsze 8 minut, zakonczenie rowniez dobre.
      Polecam wysluchanie wszystkim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka