Dodaj do ulubionych

Cztery lata jutro miną

23.02.26, 17:35
Mijają cztery lata tej bezsensownej wojny.
Kraj bandycki ze stolicą w Moskwie, aspirujący do rangi mocarstwa, a wcale nim nie będący, rządzony przez przestępców mających na sumieniu setki tysięcy istnień ludzkich próbuje wprowadzać swoje przestępcze rządy do suwerennego kraju będącego bezpośrednim sąsiadem, chcącego tą suwerenność zachować za wszelką cenę.
Te cztery lata to długi czas, tak długi, że wielu w Europie, a pewnie i w innych częściach wolnego świata zaczyna zapominać o tej wojnie, zapominać o cierpieniu narodu ukraińskiego, a ten naród po prostu cierpi. Przestępcza Moskwa nie mogąc poradzić sobie z armią ukraińską próbuje złamać naród ukraiński w sposób bezwzględny niszcząc w okresie dosyć ostrej tegorocznej zimy infrastrukturę energetyczną pozbawiając ciepła i światła ludność cywilną. Takie życie niesie ze sobą ogromną ilość wyrzeczeń i cierpienia, także dzieci.
Tymczasem w Europie widzimy kraje wyłamujące się z pomocy narodowi ukraińskiemu, wręcz rzucające kłody pod nogi krajom, które tej pomocy udzielają. Węgry i Słowacja są sojusznikami Moskwy robiącymi krecią robotę wręcz sabotującymi pomoc płynącą ze strony Unii Europejskiej
Sama Europa także nie jest bez winy bowiem mimo,że sankcje nałożone na Moskwę działają to jest to fasada, a jak zajrzymy głębiej to zobaczymy, że moskiewska ropa dalej płynie do Europy na statkach pod innymi banderami.
Za oceanem prezydent Trump także często patrzy przychylnym okiem na kremlowskich przestępców, a strofuje Ukrainę, kraj który został napadnięty i broni suwerenności.
Zaproszenie przestępców żyjących z wojny do zaprowadzanie pokoju na świecie (Rada Pokoju) to diaboliczna kpina.
Mimo tych wszystkich przeciwności naród ukraiński pokazuje swoją niezłomność, a wręcz zapiekłą wolę przetrwania i wyjścia z tarczą z tej wojny.
Myślę, że Moskwa stworzyła sobie tuż za swoją zachodnią granicą zaciekłego wroga na wiele lat a może i wieków.
Obserwuj wątek
    • senioryta13 Re: a o korupcji cisza? 23.02.26, 17:55
      mateusz572 napisał:
      > Tymczasem w Europie widzimy kraje wyłamujące się z pomocy narodowi ukraińskiemu
      > , wręcz rzucające kłody pod nogi krajom, które tej pomocy udzielają. Węgry i Sł
      > owacja są sojusznikami Moskwy robiącymi krecią robotę wręcz sabotującymi pomoc
      > płynącą ze strony Unii Europejskiej
      > Sama Europa także nie jest bez winy bowiem mimo,że sankcje nałożone na Moskwę d
      > ziałają to jest to fasada, a jak zajrzymy głębiej to zobaczymy, że moskiewska r
      > opa dalej płynie do Europy na statkach pod innymi banderami.

Wypracowanie na -5.
      Zapomniales wspomniec o olbrzymiej korupcji celowo, czy przez roztargnienie?
      O trupach, kosztach, pokoju ani slowa?

• 1.melord Re: a o korupcji cisza? 24.02.26, 03:06
        senioryta13 napisał:

> mateusz572 napisał:
        > > Tymczasem w Europie widzimy kraje wyłamujące się z pomocy narodowi ukraiń
        > skiemu

> Wypracowanie na -5.
        > Zapomniales wspomniec o olbrzymiej korupcji celowo, czy przez roztargnienie?
        > O trupach, kosztach, pokoju ani slowa?
        >
        mateusz skopiowal jedynie gotowca,ktory otrzymal w redakcji
        nie wymagaj od niego wspomnien,on nie ma takich ,nie sa mu potrzebne
        roztargnienie?..gdzie tam,sumienny pracownik pisze co mu kaza i tyle.

• mateusz572 Re: a o korupcji cisza? 24.02.26, 12:26
          1.melord napisał(a):

> mateusz skopiowal jedynie gotowca,ktory otrzymal w redakcji
          > nie wymagaj od niego wspomnien,on nie ma takich ,nie sa mu potrzebne
          > roztargnienie?..gdzie tam,sumienny pracownik pisze co mu kaza i tyle.
          >

Słusznie melordzie z dalekiej Australii kopiuje i kasuję. Złapałeś mnie.
          • 1.melord Re: a o korupcji cisza? 26.02.26, 00:27
            mateusz572 napisał:

> Słusznie melordzie z dalekiej Australii kopiuje i kasuję. Złapałeś mnie.

ciesze sie,ze w koncu pewne sprawy wyjasnilismy sobie
    • stefan4 Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 18:53
      mateusz572:
      > Myślę, że Moskwa stworzyła sobie tuż za swoją zachodnią granicą zaciekłego
      > wroga na wiele lat a może i wieków.

W Polsce powszechna nienawiść do Niemców trwała nienaruszona od II wojny światowej co najmniej do połowy lat 1960-tych, czyli 20 lat. Ustępowała bardzo powoli; obecnie po 80 latach (4 pokolenia) jeszcze ciągle można nią grać w polityce. Jeśli ta analogia jest coś warta (za to oczywiście nie mogę ręczyć), to powszechna nienawiść Ukraińców do Rosji będzie trwać mniej więcej do połowy wieku XXI, potem zacznie się rozwadniać, ale jeszcze na początku wieku XXII będzie całkiem silna.

- Stefan
      • mateusz572 Re: Cztery lata jutro miną 24.02.26, 12:30
        stefan4 napisał:

> W Polsce powszechna nienawiść do Niemców trwała nienaruszona od II wojny świato
        > wej co najmniej do połowy lat 1960-tych, czyli 20 lat. Ustępowała bardzo powol
        > i; obecnie po 80 latach (4 pokolenia) jeszcze ciągle można nią grać w polityce.
        > Jeśli ta analogia jest coś warta (za to oczywiście nie mogę ręczyć), to powsz
        > echna nienawiść Ukraińców do Rosji będzie trwać mniej więcej do połowy wieku XX
        > I, potem zacznie się rozwadniać, ale jeszcze na początku wieku XXII będzie całk
        > iem silna.
        >
        > - Stefan
        >

W każdym razie w Ukraińcach przyjaciół Moskale nie będą mieli.
      • taki-sobie-nick Re: Cztery lata jutro miną 24.02.26, 21:19
        Ustępowała bardzo powol
        > i; obecnie po 80 latach (4 pokolenia) jeszcze ciągle można nią grać w polityce.

Grać nią można? Jest umiejętnie i stale podsycana!
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 20:07
      Dlaczego Polacy nie lubią Ukraińców?
      Zdaniem Wasyla Bodnara kwestia stosunku Polaków do Ukraińców to złożony problem, obejmujący aspekty psychologiczne i polityczne. Ambasador porównał migrację Ukraińców do Polski do osiedlania obcych ludzi w swoim mieszkaniu.
      – Na początku człowiek się przyzwyczaja, komunikuje, wszystko wydaje się normalne. Ale czas mija – i zaczyna być nudno, irytująco i niezręcznie. I to jest najprostsze wytłumaczenie nastrojów w polskim społeczeństwie. Chodzi o to, że ludzie mogą pracować z Ukraińcami na tym samym stanowisku, a potem wrócić do domu i poskarżyć się żonom czy krewnym, mówiąc, że tu jest tylu Ukraińców – powiedział w wywiadzie dla RCB Ukraina.
      dorzeczy.pl/opinie/759681/dlaczego-polacy-nie-lubia-ukraincow-bodnar-ma-swoja-teorie.html
      Sic!
      • j-k POlacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 20:13
        jk2007 napisał:
        > Dlaczego Polacy nie lubią Ukraińców?

Polacy nie maja nic do Ukraincow.

Wolyn 1943 nie dotyczy obecnych stosunkow PL - UA

sa oni Polakom obojetni

po co wciskasz ten rosyjski kit ?

• taki-sobie-nick Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 20:58
          j-k napisał:

> jk2007 napisał:
          > > Dlaczego Polacy nie lubią Ukraińców?
          >
          >
          > Polacy nie maja nic do Ukraincow.

Pisz za siebie. Jedni mają, inni nie.
          • j-k cd. Polacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 21:42
            taki-sobie-nick napisała:
            > Pisz za siebie. Jedni mają, inni nie.

pisze o "SREDNIEJ" w kraju.

Wolyn 1943 nie jest w Polsce zapomniany.

ale tez nie jest wyznacznikiem obecnych relacji PL -UA.
            • taki-sobie-nick Re: cd. Polacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 22:13
              j-k napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
              > > Pisz za siebie. Jedni mają, inni nie.
              >
              >
              > pisze o "SREDNIEJ" w kraju.

Bzdura, ciekawe, jak ją zbadałeś.

Dwa nicki ci na nic, jesteś rozpoznawalny jak cholera.
              • j-k bzdura 24.02.26, 17:53
                > > Dwa nicki ci na nic, jesteś rozpoznawalny jak cholera.

Tlumaczylem to 100 razy - kobieto.

moim nickiem na forach politycznych jest: - j-k

a na forach obyczajowych - obrotowy.

ale czasem sie myle.

ludzkie.
                • taki-sobie-nick Re: bzdura 24.02.26, 20:08
                  j-k napisał:

> > > Dwa nicki ci na nic, jesteś rozpoznawalny jak cholera.
                  >
                  >
                  > Tlumaczylem to 100 razy - kobieto.

No to co? Ale nie mnie - mężczyzno. Czy w odwecie za kobietę mam napisać o męskiej logice?
                  • j-k nadal bzdura 24.02.26, 21:18

> No to co? Ale nie mnie - mężczyzno.

wszystkim.

jak nie doczytujesz - to nie czepiaj sie.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                    • taki-sobie-nick sam piszesz bzdury 24.02.26, 21:22
                      j-k napisał:

>
                      > > No to co? Ale nie mnie - mężczyzno.
                      >
                      >
                      > wszystkim.

A kiedy to było?

Bo ja na tym forum raz bywam, a raz nie.
                      • j-k ze 20 lat tu pisuje... 24.02.26, 21:55
                        - A kiedy to było?

ze 20 lat tu pisuje...

wypadaloby sie zapoznac z historia forum...
                    • taki-sobie-nick Re: nadal bzdura 24.02.26, 21:22
                      j-k napisał:

>

> Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

ożesz cholera, naprawdę masz stopień doktora czy tak sobie piszesz?
                      • engine8t Re: nadal bzdura 24.02.26, 21:26

> j-k napisał:
                        >
                        > > taki-sobie-nick napisała:
                        > >
                        >
                        > > Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
                        >
                        > ożesz cholera, naprawdę masz stopień doktora czy tak sobie piszesz?

A co, leczyc sie chcesz?
                        • taki-sobie-nick Re: nadal bzdura 24.02.26, 21:33

> A co, leczyc sie chcesz?

No, zwłaszcza jeśli facet jest np. doktorem ekonomii albo fizyki, haha.
        • taki-sobie-nick Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 22:16

> po co wciskasz ten rosyjski kit ?
          >
          Znowu rosyjski... Siedzę sobie na polskim fotelu, oglądam polską telewizję (odbiornik nie jest polski, liczy się?) i idę przemyśleć sprawę moim polskim umysłem na kanapie (kanapa też nie jest polska), po czym przedstawiam wynik moich przemyśleń na polskim forum... i znowu ktoś mi pisze, że to ROSYJSKA propaganda.

Nie dotyczy powyższej wymiany zdań (jestem jednonickowcem) - uwaga ogólna.
          • perla.roztocza Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 23.02.26, 22:27

> Znowu rosyjski... Siedzę sobie na polskim fotelu, oglądam polską telewiz
            > ję (odbiornik nie jest polski, liczy się?) i idę przemyśleć sprawę moim pols
            > kim
            umysłem na kanapie (kanapa też nie jest polska), po czym przedstawiam w
            > ynik moich przemyśleń na polskim forum... i znowu ktoś mi pisze, że to ROSYJSKA
            > propaganda.

to ciebie Nitka też ubierają w onuce?
            Na fk napisałem byłem, że jestem płatnym agentem Putina i odstąpili od mojej cudownej osoby właśnie.
        • 1.melord Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 24.02.26, 02:56
          j-k napisał:

> Polacy nie maja nic do Ukraincow.
          >
          > Wolyn 1943 nie dotyczy obecnych stosunkow PL - UA
          >
          > sa oni Polakom obojetni
          >

owszem maja...
          ostatnie akty sabotazu(podpalenia,rozkrecania torow itp)
          wypowiedzi politykow ukrainskich domagajacych sie rewizji granic RP,twierdzac,ze nalezy do nich cala byla Galicja wiec Malopolska az do Krakowa...tego co obok Nowej Huty lezy.
          Brak zgody krainy na ekshumacje na Wolyniu
          Banderowski marsze z czerwno czarnymi flagami we Lwowiei innych miejscowosciach Ukr. wychwalajace i wspominane jako czasy chwaly w szeregach SS
          Kraincy zawsze byli wrogami Rzeczypospolitej i takimi pozostana,nienawisc do innych i bestialstwo maja w genach.
          • boomerang Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 24.02.26, 03:41
            melordzie, a gdy Ukraińcy pod dowództwem towarzyszy Breżniewa i Podgornego okupowali Czechosłowację w 1968, to ci chyba nie przeszkadzało?
          • stefan4 Re: POlacy nie maja nic do Ukraincow. 24.02.26, 09:29
            1.melord:
            > Brak zgody krainy na eks[...]
            > Banderowski [...]
            > Ukr. [...] SS
            > Kraincy zawsze byli wrogami Rzeczypospolitej [...] bestialstwo maja w genach.

Melordzie, wyjechałeś tak daleko, ale nienawiść wywiozłeś nienaruszoną. Nie w genach, bo nie istnieją ,,geny nienawiści'' ani ,,geny bestialstwa'', tylko w głowie. Coś w tej głowie Ci się zacięło i uniemożliwia wgrywanie nowszych wersji oglądu świata.

- Stefan
      • taki-sobie-nick Re: Cztery lata jutro miną 24.02.26, 21:20
        jk2007 napisał:

> Dlaczego Polacy nie lubią Ukraińców?
        > Zdaniem Wasyla Bodnara kwestia stosunku Polaków do Ukraińców to złożony proble
        > m

A co mnie obchodzi zdanie Ukraińca? Stosunek Polaków do Ukraińców powinien być analizowany przez Polaka.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 20:27
      Wiadomo. W wymiarze gospodarczym i finansowym Chiny sprawiają, że presja sankcyjna jest mniej dotkliwa. W 2025 r. handel rosyjsko-chiński osiągnął 234 mld dol. Jednocześnie ponad 95–99 proc. wzajemnych rozliczeń odbywa się w rublach i juanach.
      Już sam fakt, że juan stał się główną walutą rosyjskiego handlu zagranicznego, pozwala Kremlowi omijać dolarowy system finansowy, utrzymywać eksport surowców energetycznych i finansować wojnę. Chiny pozostają największym odbiorcą rosyjskiej ropy, stabilizując rosyjski budżet nawet mimo zachodnich ograniczeń.
      Pekin dostarcza Rosji m.in.:

półprzewodniki,
      radary,
      sensory,
      kable światłowodowe,
      silniki elektryczne o mocy powyżej 750 watów,
      regulatory prędkości (ESC),
      kamery i nadajniki wideo
      oraz baterie litowo-jonowe.

W sierpniu 2025 r. Chiny wyeksportowały do Rosji rekordowe ponad 527 tys. km światłowodów. Analitycy szacują, że ok. 80 proc. elektroniki w rosyjskich dronach FPV pochodzi z Chin, co umożliwiło Rosji zwiększenie produkcji z 15 tys. sztuk w 2024 r. do ponad 30 tys. w 2025 r.
      • boomerang Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 20:52
        Tym eksportem do Rosji pomagają Rosję dobijać, bo mają swoje plany obliczone na 100 lat do przodu. Zacierają rączki na widok głupiej Rosji uwikłanej w wojnę z Europą.
    • taki-sobie-nick Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 20:57
      Takie życie niesie ze sobą ogromną ilość wyrzeczeń i cierpienia, także dzieci.

Wtręt o dzieciach obowiązkowy, jakżeby inaczej.
      • j-k Wtręt o dzieciach - bez znaczenia. 23.02.26, 21:47

> Takie życie niesie ze sobą ogromną ilość wyrzeczeń i cierpienia, także dziec
        > i
        .
        >
        > obowiązkowy, jakżeby inaczej.

Wtręt o dzieciach - bez znaczenia.

uwazam, ze wazniejszy jest wtret o kobietach.

- te moga miec nowe dzieci.
        • boomerang Re: Wtręt o dzieciach - bez znaczenia. 23.02.26, 22:00
          jeśli na przeszkodzie nie stoi usterka prostaty ;)
          • j-k cd. Wtręt o dzieciach - bez znaczenia. 23.02.26, 22:06
            boomerang napisał:
            > jeśli na przeszkodzie nie stoi usterka prostaty ;)

to wtedy zawsze mozna poprosic brata.

- beda te same geny..
    • taki-sobie-nick A o innych konfliktach zbrojnych 23.02.26, 20:59
      też coś napiszesz?
      • mateusz572 Re: A o innych konfliktach zbrojnych 24.02.26, 12:24

> też coś napiszesz?

A jakie konflikty cię interesują?
        • taki-sobie-nick Re: A o innych konfliktach zbrojnych 24.02.26, 20:09
          mateusz572 napisał:

>
          > > też coś napiszesz?
          >
          > A jakie konflikty cię interesują?

Wojna w Wietnamie.
          • mateusz572 Re: A o innych konfliktach zbrojnych 25.02.26, 16:19

> Wojna w Wietnamie.
            Co ci będę pisał jak wiesz?
            Jak nie wiesz to napiszę tak:
            Amerykanie wtedy wdepnęli w taką kupę co teraz Moskwa. Wdepnęli na fali histerii rozprzestrzeniania się komunizmu na świecie.
            • taki-sobie-nick Re: A o innych konfliktach zbrojnych 25.02.26, 21:44
              mateusz572 napisał:

>
              > > Wojna w Wietnamie.
              > Co ci będę pisał jak wiesz?
              > Jak nie wiesz to napiszę tak:
              > Amerykanie wtedy (...) co teraz Moskwa. Wdepnęli na fali histeri
              > i rozprzestrzeniania się komunizmu na świecie.

I uważasz, że taką idiotyczną, wulgarną metaforę, kompletnie niejasną uznam za infomację o wojnie w Wietnamie?
      • pijatyka Re: A o innych konfliktach zbrojnych 10.04.26, 06:38

...jest już pierdylion osobnych wątków.

• perla.roztocza Re: Cztery lata jutro miną 23.02.26, 22:18
      nudzisz facet, to wszystko można przeczytać na pierwszych stronach GW.
      Powinieneś być przynajmniej choć odrobinę kreatywny i napisać coś ciekawego a nie tylko oklepane hasła z twojej podręcznej biblioteczki małego pacyfisty.
      Rusz więc baniakiem i napisz coś od siebie, o twoich uczuciach, stanach niepokoju, euforii czy błędach jakie popełniasz w życiu.
      To by było o wiele ciekawsze niż ten monotonny text właśnie.
      • mateusz572 Re: Cztery lata jutro miną 24.02.26, 12:22
        perla.roztocza napisał(a):

> nudzisz facet, to wszystko można przeczytać na pierwszych stronach GW.

Czytaj perełko z zapadłego i głębokiego Roztocza GW a nie nudzenia faceta.

> Powinieneś być przynajmniej choć odrobinę kreatywny i napisać coś ciekawego a n
        > ie tylko oklepane hasła z twojej podręcznej biblioteczki małego pacyfisty.

No nie do końca jestem takim pacyfistą bo w armii służyłem i widziałem co to jest warte.
        Tyle jest warte w razie W co następne miejsce zajęte na cmentarzu.

> Rusz więc baniakiem i napisz coś od siebie, o twoich uczuciach, stanach niepoko
        > ju, euforii czy błędach jakie popełniasz w życiu.
        > To by było o wiele ciekawsze niż ten monotonny text właśnie.

Pozwól, że prywatne moje życie pozostanie dla ciebie głęboką tajemnicą choć zdaje sobie sprawę, że wy tam na tym zapadłym Roztoczu jesteście ciekawi kto z kim śpi.
    • senioryta13 Re: nie ma nic cenniejszego niz zycie 24.02.26, 14:03

a co myslisz o tym wywiadzie, prosze wysluchaj i podziel sie z nami swoja refleksja:

• jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 24.02.26, 16:23
      Kolektywny Zachód czyli NATO stracił już setki miliardów i surowce energetyczne po umiarkowanych cenach co spowodowało w Europie odczuwalny kryzys ekonomiczny.
      USA już wymiękły i chcą się jakoś z tego wycofać.
      Banderland wynajęty za setki miliardów jako siła żywa NATO stracił 1 500 000 poległych oraz zaginionych i został zrujnowany.
      Armia rosyjska osiągnęła w walkach najwyższy poziom nieocenionego doświadczenia, sztuki wojennej na poziomie XXI wieku wraz z dostawami nowoczesnego, ulepszonego i sprawdzonego w boju sprzętu.
      W efekcie, tereny Ukrainy wrócą pod kontrolę Federacji Rosyjskiej.
    • j-k Wszystko minie... piekonoduchu... 24.02.26, 17:58
      mateusz572 napisał:

> Mijają cztery lata tej bezsensownej wojny.

- zgoda. bezsensownej.

Ukraincy doskonal wiedzieli, ze Rosja na czlonkostwo Ukrainy w NATO sie nie zgodzi.

Putin to wyraznie im powiedzial

A mimo to - to postanowili.

no to doczekali sie wojny

I nie mow mi, ze sa niepodleglym Panstwem i maja do tego prawo.

maja.

ale nawet niepodlegle Panstwo musi sie liczyc z konsekwencjami swoich dzialan.
    • pijatyka Re: Cztery lata 24.02.26, 21:15

• borrrka Zawsze najdą się kolaboranci w stylu Kadyrowa 25.02.26, 14:22
      Ale fakt, że "mocarstwo" piąty rok nie daje sobie rady z "hochłami" da się porównać może z Cudem nad Wisłą.
      Nic im nie wychodzi i tylko poziom uboju gierojów matuszki rośnie i party zatłoczone:):)
      • borrrka PS. Parta gieroja to szkolny ołtarzyk 25.02.26, 14:24
        Ubitych bohaterów sowka.
      • stefan4 Re: Zawsze najdą się kolaboranci w stylu Kadyrowa 25.02.26, 16:11
        borrrka:
        > Ale fakt, że "mocarstwo" piąty rok nie daje sobie rady z "hochłami" da się porównać może
        > z Cudem nad Wisłą.

Co Ty, porównujesz czteroletnią wojnę pozycyjną z dwutygodniowymi manewrami? Jeśli nie chcesz do porównania przywoływać I wojny światowej, to sięgnij choćby do półtorarocznej wojny rosyjsko-japońskiej. To chyba wtedy Rosja stała się ,,kolosem na glinianych nogach'' dla Europejczyków.

- Stefan
        • borrrka Inna wojna, a skutki polityczne 26.02.26, 00:32
          Jeszcze nie do oszacowania.
          Hektary były większe w 1920, no i trwało to raczej dwa lata, niż dwa tygodnie.
          A co do Wojny Japońskiej, owszem, ale gdzie Rzym, gdzie Krym?
          No i właśnie...Krym!
      • mateusz572 Re: Zawsze najdą się kolaboranci w stylu Kadyrowa 25.02.26, 16:29
        borrrka napisał:

> Ale fakt, że "mocarstwo" piąty rok nie daje sobie rady z "hochłami" da się poró
        > wnać może z Cudem nad Wisłą.
        > Nic im nie wychodzi i tylko poziom uboju gierojów matuszki rośnie i party zatł
        > oczone:):)

Decyduje technologia bo demografia przemawia za Moskwą. Ludzi ci dostatek w chanacie moskiewskim. Dostatek na Ukrainę.
        Moskwę technologicznie wspierają Chiny i to właściwie ich ratuje bo powoli byliby wykurzani z zajętych terenów.
        No i humory Trumpa także decydują.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 25.02.26, 20:30
      Jako ciekawostka.
      Po wynikach z 2025 roku Litwa znalazła się w pierwszej dziesiątce największych dostawców wina do Rosji
      Jak podaje @rian_ru na podstawie danych z krajowych urzędów statystycznych, w ubiegłym roku republika wyeksportowała do Rosji wina o wartości 11,7 miliona dolarów (około 10 milionów euro).
      W pierwszej piątce znalazły się:
      Włochy – 234,5 miliona dolarów, czyli 198,9 miliona euro,
      Gruzja – 170,7 miliona dolarów, czyli 144,7 miliona euro,
      Łotwa – 120,7 miliona dolarów, czyli 102,3 miliona euro,
      Polska – 80,1 miliona dolarów, czyli 67,9 miliona euro,
      Francja – 38,9 miliona dolarów, czyli 32,9 miliona euro.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 26.02.26, 20:10
      Zimowa kontrofensywa ukraińska wyraźnie wygasa i aktywne działania zaczepne strony ukraińskiej obserwujemy już tylko na północnym jej odcinku, gdzie obiektywnie nadal ma ona widoki na dalsze powodzenie. Strona ukraińska w toku swojej zimowej kontrofensywy osiągnęła ograniczone sukcesy terenowe, ale wydaje się, póki co, że nie spełniła ambitnych celów, jakie przed nią postawiło dowództwo ukraińskie. Ukraińcy wydzielili zbyt małe siły do rozmachu tak dużej operacji, jaką sami zaplanowali. Heroiczna postawa żołnierzy ukraińskich batalionów szturmowych, ich żołnierskie poświęcenie oraz niezwykła śmiałość w realizacji prowadzonych działań okazały się niewystarczające do skutecznej realizacji postawionych przez sztaby zadań.
      Ewidentnie w fazie planowania przeszacowano w ukraińskim Sztabie Generalnym negatywny efekt utraty łączności przez stronę rosyjską opartej o terminale „Starlink” i nie doceniono sprawności pracy sztabów i jednostek rosyjskiej armii walczących w pasie ukraińskiej kontrofensywy.
      Wojska rosyjskiego Zgrupowania „Wschód”, żołnierze weterani z Dalekiego Wschodu, sztaby jednostek prowadzących od blisko dwóch lat złożone, udane operacje ofensywie. W czwartym roku wojny, na drodze ukraińskiej kontrofensywy stanęli profesjonalni, doświadczeni rosyjscy sztabowcy Zgrupowania „Wschód”, a na ziemi przyszło walczyć Ukraińcom ze starymi, doświadczonymi frontowcami o wysokiej dyscyplinie wykonawczej i wysokim morale wojsk odnoszących od dwóch lat sukcesy ofensywne. Nie bez znaczenia, tak jak podczas zatrzymania wielkiej ukraińskiej ofensywy wiosenno-letniej roku 2023, była nieustępliwość i żołnierskie poświęcenie walczących w obronie żołnierzy rosyjskich.
      • j-k w obronie czego ? 27.02.26, 13:45
        jk2007 napisał:
        , była nieustępliwość i żołnierskie poświęcenie walczących w obronie żołnierzy rosyjskich.

zolnierze rosyjscy walcza na Ukrainie - zgadzamy sie obaj co do tego.

- tylko w obronie czego tam walcza ? - bo niedoslyszalem ...

• jk2007 Re: w obronie czego ? 27.02.26, 13:55
          Wiadomo.
          «Ратный труд».
          • j-k dalej pytam w obronie czego ? 27.02.26, 14:39
            jk2007 napisał:

> Wiadomo.
            > «Ратный труд».

ale praca - to praca

ja rozumiem, ze oni tam pracuja, ale ty napisales, ze walcza w obronie.

w obronie czego ?
            • jk2007 Re: dalej pytam w obronie czego ? 27.02.26, 20:23
              j-k napisał:
              > obronie czego ?

A Polacy w Iraku i Afganistanu obrone czego?
              • j-k Re: dalej pytam w obronie czego ? 27.02.26, 20:50
                jk2007 napisał:

> j-k napisał:
                > > obronie czego ?
                >
                > A Polacy w Iraku i Afganistanu obrone czego?

a w obronie "wartosci zachodnich"

a Rassijanie na Ukrainie - w obronie ktorych ? - "slawianskich"

- pisz smialo - ja cie nie sekuje.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 27.02.26, 13:38
      Rosja i Ukraina wchodzą w proces polityczny zaakceptowania, że wojnę należy zakończyć na mniej korzystnych warunkach niż to pierwotnie zakładano. Ukraina obawia się dalszej rosyjskiej ofensywy, przeciągania się walk, dalszych bombardowań miast, a zatem sukcesywnego tracenia terytorium. Przy czym, akceptacja wycofania się za Donbas, przy zerowej gwarancji, że Rosja nie wykorzysta tego do lepszej ekspansji, to duże polityczne ryzyko. Czas gra jednak na niekorzyść Ukrainy. Zauważmy, że tak jak wcześniej nie dopuszczano w otoczeniu Wołodymyra Zełenskiego wyborów prezydenckich i parlamentarnych w czasie wojny, czego – jak mówiła partia „Sługa Narodu” – zabrania konstytucja – tak teraz już nie jest to przeszkodą i Zełenski ma niebawem ogłosić termin wyborów.
      Sam raczej zaakceptował swój polityczny los, że przyjdzie mu albo wybory przegrać z gen. Załużnym, albo w ogóle – w nich nie wystartuje. Sam status Zełenskiego na Ukrainie pokazuje nam wiele o przedłużającej się wojnie – od bohatera inspirującego masy do przygniecionego aferą korupcyjną niepopularnego polityka. Ta popularność, a raczej jej odpływ, jest barometrem społecznym Ukrainy, który pokazuje, że Ukraina chce jak najszybszego zawieszenia broni, ale reszta rozbija się o jego warunki.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 27.02.26, 13:51
      Polska w 2025 roku sprowadziła z Rosji miliony ton nawozów. Związkowcy z Grupy Azoty Puławy ostrzegają, że import ten jednocześnie osłabia krajowy przemysł i zasila rosyjską machinę wojenną.
      Według przedstawionych danych w minionym roku do Polski sprowadzono łącznie 1,81 mln ton nawozów produkcji rosyjskiej, mimo obowiązujących sankcji i deklarowanego wsparcia dla Ukrainy.
    • jk2007 Re: Cztery lata jutro miną 28.02.26, 21:11
      Sejm przyjął uchwałę w sprawie bezterminowego wspierania Ukrainy.
      Uchwała oczywiście nie jest źródłem prawa, lecz deklaracją polityczną. Warto jednak przyjrzeć się bezkrytycznemu aktowi poparcia dla Kijowa oraz manipulacjom, które on zawiera.
      Najpierw mamy w nim epatowanie rzekomymi zbrodniami i losem ofiar cywilnych oraz porwanych dzieci.
      „Zbrodnie Rosji są pogwałceniem prawa międzynarodowego i przejawiają się licznymi aktami terroru. Rosja bezwzględnie i konsekwentnie dopuszcza się ataków na ludność cywilną, uprowadzeń dzieci, przemocy seksualnej, tortur oraz grabieży”- czytamy. W każdym konflikcie zbrojnym, zdarzają się zbrodnie wojenne. Trzeba jednak pamiętać, że do tej pory nie doszło do potwierdzenia przypadków takowych zbrodni w konflikcie zbrojnym na Ukrainie. Nie oznacza to, że ich tam nie było. Oznacza to jedynie, że prawdopodobnie popełniały je obie walczące strony.
      Pojęcie „zbrodni” nie może być jednak stosowane przed przeprowadzeniem niezależnego śledztwa, na przykład przez organy ONZ. Poruszenie kwestii rzekomo porywanych przez Rosjan dzieci ma na celu przede wszystkim emocjonalne oddziaływanie na odbiorców - wszak chodzi o bezbronnych i niewinnych. Problem jednak w tym, że nie istnieją żadne obiektywne dane potwierdzające kolportowaną przez stronę ukraińską wersję. Co więcej, znamy przypadki ewakuacji dzieci z terenów przyfrontowych, co świadczy raczej o ratowaniu ich życia, a nie „porywaniu”. Na to jednak autorzy tekstu uchwały nie zwracają uwagi, bo mają za zadanie wywołanie u zdezorientowanych odbiorców określonych emocji.
      Dalej czytamy w uchwale, że polski Sejm „potwierdza, że Polska będzie kontynuować wsparcie polityczne, humanitarne i militarne dla Ukrainy tak długo, jak będzie to konieczne”
      - czyli, że bezterminowo i bezwarunkowo łożyć będziemy na Kijów. Do ostatniego Ukraińca - chciałoby się dodać. Nie ma tu żadnej refleksji, lecz bezmyślna deklaracja, a właściwie powtórzenie niegdysiejszych słów Joe Bidena, z których po zwycięstwie wyborczym Donalda Trumpa wycofali się nawet Amerykanie.
      „Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wzywa Radę Ministrów Rzeczypospolitej Polskiej do kontynuowania wysiłków na rzecz pomocy lub wspomagających Ukrainę, a także wprowadzania kolejnych sankcji wobec Rosji i podmiotów wspierających jej zbrodniczą politykę”
      - piszą autorzy, żeby zabrzmiało to jeszcze mocniej i bardziej jednoznacznie.
      Sejm przyjął uchwałę miażdżącą większością głosów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka