senioryta13 03.03.26, 04:25 ...a wiec jeszcze raz: Pulp Fiction - You Never can tell Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1.melord Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 09:36 senioryta13 napisał: > ...a wiec jeszcze raz: > faktycznie....film taki sobie ale ten taniec to juz filmowy klasyk Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 10:07 Bzdura, nie znosze tea kultury. Zobaczmy wiec wspanialego Wolodie! youtu.be/HqAUCOHL46s?si=nnvmVdXaSIm3HWK- Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 10:56 Co jest w tym swietnego? Tez z moja q/k chodzimy na disco tanczyc, nasz disckofox jest tez niezly, duzo figur umiemy, plynnie idzie. Aby sie go nauczyc wzielem ze nia conajmniej 50h, chyba prawie ze 100, indywidualnych lekcji tanca. W Polsce naturalnie. Smiejemy sie jak nagle tam gdzie tanczymy i tancza inni byle jak osobno nagle lacza sie w pary i usiluja jakies tam figury. mikro im wychodzi Na statku przed paru laty jak plynelismy to ciagle przy livemuzyce zaczynalismy tanczyc, czesto jako jedyni. A w ta sobote tez bylismy na disco. W Polsce. To tak jak ja o sporcie mawiam, nie ogladac a cwiczyc, z tancami tak samo jest dla mnie. No chyba ze ogladac mlode ladne dziewczyny jak tancza, to moge troche robic, no ale na tym video to tak nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 13:17 Choliludzkie filmy to samo dno. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a pod spodem 03.03.26, 15:35 boavista4 napisał(a): > Choliludzkie filmy to samo dno. a pod spodem, pod tym dnem - jest jeszcze indyjski Bollywood - conie ? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 14:58 j0rl.1 napisał: > Co jest w tym swietnego? Nawet nie potrafisz sie zachwycic, a chwalisz sie, ze jestes professional dancer. Wy w Europie, nie macie tego luzu... najwyzej polka (dance) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 03.03.26, 19:30 senioryta13 napisał: > j0rl.1 napisał: > > > Co jest w tym swietnego? > Nawet nie potrafisz sie zachwycic, Obejrzalem to video teraz. Kiedys je tu wkleilas tez obejrzalem i zapamientalem ze byle co. I teraz jeszcze raz obejrzalem wiec napisze o tym. Najpierw to jest twist, taniec z lat 60tych, pamietam nawet. Teraz sie go nie tanczy a jak tylko czasem. Co najmniej jak ja bywam tam gdzie tanczy. A bywam. I teraz ci tancerze. A wiec praktycznie caly czas tylko krok podstawowy, figur malo a praktycznie zadne skaplikowane. Tylko paluchy kolo oczu, durnowato. Do tego widac ze ta dziewczyna pracuje solidnie a ten facet sie opierad.la. Nie ma kondycji chyba, ona ma duzo lepsza. Tez do bani, powinni miec podobny poziom. Nudny tanic w ich wykonaniu. W naszych np. disckofox mamy kilkanascie figur. W innym, tze uzytkowym 2:1 kilka napewno. Oni na Twoim video pare. A do tego ja sie nie zachwycam z zasady co tam inni robia. ja staram sie robic sam a nie ogladac i sie zachwycac innymi. To mam we krwi. zapewnie przez duzo testosteronu. >a chwalisz sie, ze jestes professional danc > er. Nigdy sie nie chwalilem ze jestem „profesjonalny“ w tancach. Ale swoje umiem dlatego ze chcialem moja q/k przysposobic abysmy na tancach wygladali dobrze w stosunku do innych. Dlatego fundowalem i jej i mi nauke tancow u fachowcow. Ja sie mniej przykladalem jak Ona bo olewam dosc to. Ona sobie nawet kroki zapisywala w kajecie. I wygladamy dobrze, ale rzadko co prawda, spotykamy takich co sa lepsi od nas w tym. Ja sam kiedys z moja Byla jak jeszcze nie byla Byla tez chodzilismy do szkoly tanca. A przed chyba 10 laty 3 lata zumby robilem. I to 2..3 razy w tygodniu po 1h w szkole tanca. Niestety byl to troche blad bo sobie kolana zjechalem tym wiec teraz musze ostrozniej. Ale idzie i bedzie szlo. mam buty odpowiednie aby szlo. > Wy w Europie, nie macie tego luzu... Napisz kto to Europa dla Ciebie? Ja pisze o Polsce i Niemczech. Europa ma duzo wiecej krajow jak te dwa. Masz na mysli jakos inny kraj jak Polska piszac Europa? To nie pisz Europa a nazwe kraju, Bo sa rozne w tym zakresie. Np. w Polsce jak jest Sylwester, jakies Ostatki, Walentynki tzn zabawa w sali z dziesiatkami ludzi jedzeniem i piciem to jak zaczana muzyka grac to w pierwszym kawalku juz startuja ludzie do tanca. Ja z Moja staramy sie byc pierwsi na parkiecie ale sa wyscigi. Na statku jak bylem z Moja to przy muzyce wlasciwie do sluchania wieczorem zaczynalismy tanczyc. My jako pierwsi i dosc czesto jako jedyni. Ale to nam nie przeszkadzalo ze jedyni ,wolno nam. Jak bylem z Moja q/k w Tajlandii to raz w jakies restauracji byla muzyka bylo troche miejsca miedzy stolikami ludzi malo tanczylem z Moja. Azjaci, tam byli w wiekszosci patrzyli na nas ze zdziwieniem, oni tego nie robia, ale mysmy tanczyli. Wiem, brac babe do Tajlandii to jak by drzewo do lasu wozicm zwlaszcza ze to byla ta Pattaya, slawne miasto z qrwami. Tam jest taka ulica, z 400m dluga, bary z qrwami. Nie skorzystalem z ich uslug, mialem Moja z Polski q. W Berlinie chadzamy do Cafe Kesee www.cafekeese-berlin.de Dobra muzyka, zawsze sa miejsca, troche daleko mamy bo mieszkam pod Berlinem ale SBahn obok, 40 minut i jestesmy tam. >najwyzej polka (dance) :) :) Nie wiem co to polka (dance), moze bys wyjasnila droga senioryto? No dobra pozgaduje. Chodzi Tobie moze o styl piosenk discopolo? Masz cos przeciw? Myslisz ze Twoj twist jest lepszy? Arystokratyczniejszy? Takie samo byle co a przy discopolo wlasnie idzie dobrze discofox tanczyc. A przy twiscie tylko tak durnowato jak na Twoim video Dobrze sie tanczy discofox przy tej piosence o Zakopanym www.youtube.com/watch?v=n2hJA78YuWw&list=RDn2hJA78YuWw&start_radio=1 Tu mozna szybko tanczyc, wtedy zmienimy blyskawicznie pozycje o 180° przekladajac rece, to jest fajne. Az Moja ledwo zipie. Ale zipie. Przy Martyniuku, ale nie tylko www.youtube.com/watch?v=cxtnot8lY4U&list=RDcxtnot8lY4U&start_radio=1 Tu Moja spiewa slowa, umie. I dobrze. Fakt ten spiewak to wyglada do d.py, maly grubas, ale spiewa dobrze i jest OK. A to moja ulubiona: www.youtube.com/watch?v=jO3DvsPzMww Wolnosc Boys. a najbardziej to lubie jej refren „Niech zyje wolnsosc, wolnosc i swoboda, niech zyje zabawa i dziewczyna mloda“ A dlaczego lubie ten refren? Jasne moje zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 04:05 Dobrze sie tanczy discofox przy tej piosence o Zakopanym www.youtube.com/watch?v=n2hJA78YuWw&list=RDn2hJA78YuWw&start_radio=1 Ło Jezu, ale gó.... Wszystko do czego tu zamieściłeś linki, to śmierdzące ekskrementy są, no ale ty Jurij kulturę muzyczną wyniosłeś z gułagu przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 03:28 Teraz zatanczymy... www.youtube.com/shorts/MtHAP_0yz3Q Odpowiedz Link Zgłoś
boavista4 Re: Seniorita lubi luz 05.03.26, 05:03 A oto przyklad luzu, co to seniorita lubi youtu.be/ZfoUqnfpE2Q?si=9II4uaqTvxQiJsFi Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 13:00 senioryta13 napisał: > Teraz zatanczymy... Zatanczymy droga seniryto? To znaczy Ty? Z kims? Jakos mysle ze chetnie bys potanczylas ale nie masz z kim. I za co. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 12:24 Tu jest świetniejsze: www.youtube.com/shorts/uBI3fWfMK7A - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 12:52 boomerang napisał: > Dobrze sie tanczy discofox przy tej piosence o Zakopanym > www.youtube.com/watch?v=n2hJA78YuWw&list=RDn2hJA78YuWw&start_radio=1 > > Ło Jezu, ale gó.... Wszystko do czego tu zamieściłeś linki, to śmierdzące ekskr > ementy są, no ale ty Jurij kulturę muzyczną wyniosłeś z gułagu przecież. Wiedzalem ze tak zareagujesz drogi boom. Ja wogole muzyke traktuje jako cos malo waznego. Nie rozumiem ludzi np. w Fitnesstudio ze sluchawkami w uszach ktorzy muzyki sluchaja wtedy. Albo biegaja z muzyka w uszach. Ja mam sluchawki prze sporcie, jak dalej ide, ale slucham teraz ebooki, jakies kryminaly s.f., kedys sluchalm radia ale takiego tylko z wiadomosciami. Jak jezdzilem samochodem to wynajdowywalem stacje w radiu nie z muzyka jak przytlaczajaca wiekszosc a wlasnie z wiadomosciami.Cos gadanego a nie granego. Muzyka jest potrzebna do tancow. To uwazam za wazne. Tance uprawiam bo kobiety to lubia do tego jest treningiem fizycznym wiec dlaczego nie. Nawet jak wyzej napisalem aby to robic dobrze bo w mam taka ceche jak cos robic to dobrze albo wogole nie, wzielem z bia duzo lekcji tanca. Moja q/k kompletnie nie umiala tanczyc, jak pierwszy raz bylismy na tancach to to stwierdzilem wiec dla niej te lekcje bralem. Teraz sie cieszy ze najczesciej duzo lepiej tanczymy jak inni obok, mam z nia dobry sex, niech ma, stac mnie na to. Wiem ze w Polsce sie uwaza discopolo i to co zalinkowalem za cos niskiej kategorii, smieje sie z tego bo raz jest uzytkowe do tanca a dwa dla mnie muzyka jest tak nisko ze wszystko jest byle co. Wiem ze Ty drogi boom znasz sie na tym ale dla mnie to byloby strata czasu zajmowaniem sie jakimis tak spiewakami. Wole matematyke np. Dla mnie to jest wszystko byle co ale czasem poslucham. Tez fakt. Np. Boys z wyzej. Bo refren dobry, z ta dziewczyna mloda oczywiscie. Bo tanczy wtedy z taka nloda dziewczyna 40 lat mlodsza odemnie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 05.03.26, 23:17 >Ja wogole muzyke traktuje jako cos malo waznego. To żadna nowina dla mnie. >dla mnie muzyka jest tak nisko ze wszystko jest byle co. To już udowodniłełeś. >dla mnie to byloby strata czasu zajmowaniem sie jakimis tak spiewakami. Wole matematyke Jurij, ty matematykiem nie jesteś, bo pomiędzy matematyką i muzyką jest więź. Matematycy są sami często muzykami. Matematykom nie jest obojętne jakiej muzyki słuchają i do jakiej tańczą. Mój syn jest matematykiem, więc wiem jak to jest. Einstein grał na skrzypcach. >Dla mnie to jest wszystko byle co ale czasem poslucham. Tez fakt. Np. Boys z wyzej Tak się składa że lider zespołu Boys studiował na AGH, ale tylko przez 1 rok, gdyż go wyrzucili. Potem wpadł na lepszy pomysł niż studiowanie. Zdając sobie sprawę jak niemuzykalne i głupie jest polskie społeczeństwo w swojej masie, założył zespół muzyczny żeby dostarczać odpowiedniej rozrywki dla tej niskogatunkowej masy ludzkiej, której ty jesteś wzorowym reprezentantem, i był to strzał w dziesiątkę. Dziś jest multimilionerem, a ty, rzekomy inżynier elektronik, mógłbyś mu buty czyścić. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 06.03.26, 11:54 senioryta13 napisał: > Wy w Europie, nie macie tego luzu... najwyzej polka (dance) :) :) Droga senioryto, wyjasnij mi, nie daj mi glupim umrzec co rozumiesz pod pojeciem polka (dance) Naprawde prosze Ciebie, fachowca od tancow wszelkich przeciez i znajacego Swiat do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 06.03.26, 22:49 Polka, taniec wywodzący się z Bohemii (Czechy) rozprzestrzenił się na sąsiednie kraje, w tym Niemcy, stając się tam elementem ludowej tradycji muzycznej. Tańczy się go podczas Oktoberfest. Ty możesz o tym nie wiedzieć, bo wywodzisz się z Kacapii, a zakorzeniłeś się w Berlinie, zdominowanym przez podobnych do ciebie najeźdźców, o minimalnych inklinacjach muzycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 07.03.26, 12:23 luz... Miley Cyrus - Flowers | Live at Grammys 2024 Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 01:34 ...a tu jako nastolatka i juz ma przeboj. (corka piosenkarza) Miley Cyrus - See You Again (Official Video) Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 07:35 Ojciec jeszcze większym tandeciarzem był, no ale to jest wasze największe narodowe osiągnięcie Country & Western. Prawdziwa amerykańska sztuka jaką był i jest jazz jest za trudna dla kowboi/kowbojów. www.youtube.com/watch?v=byQIPdHMpjc Billy Ray Cyrus - Achy Breaky Heart (Official Music Video) Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 09:26 Seniorito, czym ty się podniecasz? Macie w USA prawdziwych artystów, muzyków jazzowych. Już nawet nie mam na myśli tych największych, Milesa Davisa i tych wywodzących się od niego (Corea, Hancock, Zawinul, Jarrett). Ale mieliście też innych, jak Ornette Coleman, trochę dziwny, bo nie wszyscy trawią free jazz. Jeden z jego współpracowników, gitarzysta James "Blood" Ulmer pojawił się w Warszawie tuż po zdjęciu stanu wojennego. Pewnie podbudował się patrząc na tę polską biedę wtedy. Muzycy jazzowi byli biedni w USA (i są biedni do tej pory), a w Warszawie zobaczyli że może być jeszcze gorzej niż w USA. James Blood Ulmer - Live at Jazz Jamboree Warsaw 1983 [;excerpt]; Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 22:27 boomerang napisał: > Seniorito, czym ty się podniecasz? Macie w USA prawdziwych artystów, muzyków ja > zzowych. a ja Ci jednak radze, tak dla odprezenia, wysluchac nastolatki, melodia pozostanie na dlugo z toba. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 07:57 Wiesz Ryta, ja już osiągnąłem taki wiek że nawet do łóżka nie potrafiłbym położyć się obok nastolatki. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 21:40 boomerang napisał: > Wiesz Ryta, ja już osiągnąłem taki wiek że nawet do łóżka nie potrafiłbym położ > yć się obok nastolatki. Marzyciel, aby inaczej nie powiedziec, przeciez ona by uciekla. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 22:38 Popacz, a przed Jorlem nie uciekają. Jorl tylko sprawdza czy 18 lat skończyła ;) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 16.03.26, 01:11 boomerang napisał: > Popacz, a przed Jorlem nie uciekają. Jorl tylko sprawdza czy 18 lat skończyła ; > ) nie badz zazdrosny, ucieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 08:04 Z tą piosenką mogłaby wygrać Konkurs Eurowizji. Jej głos mnie zaskoczył tą prawie jazzową chrypką, ale melodia jak wyżej, na Konkurs Eurowizji. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 21:45 boomerang napisał: > Z tą piosenką mogłaby wygrać Konkurs Eurowizji. Jej głos mnie zaskoczył tą praw > ie jazzową chrypką, ale melodia jak wyżej, na Konkurs Eurowizji. Ona dostala Grammy Awards (2024) Miley Cyrus (Record of the Year) Jako nastolatka pisala juz piosenki. Na gitarze chyba tez umie grac. Jest slynna. W tv, przez lata lecial jakis serial specjalnie pod nia pisany. Nigdy nie ogladalam, te jej 2 piosenki, sa Po prostu...swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 22:46 a w zeszłym roku Grammy dostał raper Kendrick Lamar, który używa nieznanego mi języka angielskiego. What's up with these jabroni-ass niggas tryna see Compton? The industry can hate me, fuck 'em all and they mama Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 16.03.26, 01:16 boomerang napisał: > a w zeszłym roku Grammy dostał raper Kendrick Lamar, który używa nieznanego mi > języka angielskiego. > > What's up with these jabroni-ass niggas tryna see Compton? > The industry can hate me, fuck 'em all and they mama Nie chca, ale musza dac. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 10.03.26, 10:43 To jeszcze raz to samo: senioryta13 napisał: > Wy w Europie, nie macie tego luzu... najwyzej polka (dance) :) :) Droga senioryto, wyjasnij mi, nie daj mi glupim umrzec co rozumiesz pod pojeciem polka (dance) Naprawde prosze Ciebie, fachowca od tancow wszelkich przeciez i znajacego Swiat do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 10.03.26, 13:36 j0rl.1 napisał: > To jeszcze raz to samo: > > senioryta13 napisał: > > > > Wy w Europie, nie macie tego luzu... najwyzej polka (dance) :) :) > > Droga senioryto, wyjasnij mi, nie daj mi glupim umrzec co rozumiesz pod pojecie > m polka (dance) > > Naprawde prosze Ciebie, fachowca od tancow wszelkich przeciez i znajacego Swiat > do tego. tu masz I slowo, I muzyke I taniec, czyli do koloru I wyboru www.dancetime.com/dance-styles/polka/#google_vignette Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 11.03.26, 19:21 Na moje zapytanie jak rozumiec wpis seniryty senioryta13 napisał: > Wy w Europie, nie macie tego luzu... najwyzej polka (dance) :) :) Co to polka dance senioryta13 napisał: > tu masz I slowo, I muzyke I taniec, czyli do koloru I wyboru > www.dancetime.com/dance-styles/polka/#google_vignette OK. A teraz nastepne. Piszesz w Europie. Europa to ponad 30 krajow. Wiemy o Polsce, oboje wiemy, ja wiem o Niemczech tez ty moze o innych krajach ale prodze nazwy krajow a nie Europa. Wiec o Polsce najpierw. Rozumiem ze twierdzisz droga senioryto ze w Polsce ludzie nie maja luzu i tanczy na roznych Sylwestrach, Ostatkach, Walentynkach albo i tak w weekendy pon prostu w roznych klubach jak np. ten w Szczecinie www.tango.szczecin.pl Dodam ze tu bylem w ta sobote potanczyc z Moja q/k (qrwa/kochanka dla wyjasnienie skrotu). Nie pierwszy raz zreszta. I wszedzie w Polsce tancza bez luzu, w tym Tango tez. A jak juz to tancza polke. I wtedy jest luz poza tym nie ma luzu Jeszcze raz nie jakas tam enigmatyczna Europa a Polska. Conajmniej najpierw. Zgadza sie? No jak? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 11.03.26, 23:44 Jurij, Demenz cię chwyciło i nie puszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 02:28 tak dla przypomnienia... Leonard Cohen - Dance Me To The End Of Love (Official Live in London 2008) Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 08:09 Został oszukany przez swojego accountanta i w związku z tym był zmuszony śpiewać aż do śmierci, aby przeżyć. Zuzanna i Marianna to były zdecydowanie jego największe dokonania artystyczne kiedy był jeszcze w miarę młody. Korzenie jego przodków to Kowno i Suwałki. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 09:58 a tu inny z naszych, w szerokim pojęciu, rodaków. Jego ojciec zmienił nazwisko z Rabinowicz na Reed. Nowojorczyk. Poza zasięgiem Jorla, bo on nie da rady do takiej muzyki tańczyć. www.youtube.com/watch?v=jZRxjpxccF0 Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 10:28 Wszyscy pamiętamy tę historię Romeo i Julii, którym na przeszkodzie stały ich rodziny, Capulettich i Montekich. Szekspir nie wyjaśnił źródła tego konfliktu. Monteki, w polskim tłumaczeniu, a w oryginale Montague, to nazwisko Żydów sefardyjskich. I w tym momencie wszystko staje się jasne. Julia Capuletti była chrześcijanką, a Romeo Monteki był żydem. To wyjaśnia międzyrodzinne niesnaski. Szekspir był geniuszem, który nie dopowiedział wszystkiego do końca. Ale ta piosenka Lou Reeda zupełnie o czym innym jest. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Mieszanka religijna 12.03.26, 10:49 boomerang napisał: "Julia Capuletti była chrześcijanką, a Romeo Monteki był żydem. To wyjaśnia międzyrodzinne niesnaski. " Myslisz, ze nie mozna sie religijnie mieszac w parach roznoplciowych? Ja sadze, ze to bardziej przyciaganie fizyczne a takze cechy charakteru sie bardziej licza. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Mieszanka religijna 12.03.26, 11:31 Zaliczyłem japonki, włoszki, żydówki, australijki, nowozelandki, kanadyjki, a nawet francuzki, polki i rakuszanki i wszystko było OK. Tylko niemek sobie nie przypominam. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wlka o tytul 12.03.26, 11:54 boomerang napisał: " Zaliczyłem japonki, włoszki, żydówki, australijki, nowozelandki, kanadyjki, a nawet francuzki, polki i rakuszanki i wszystko było OK. Tylko niemek sobie nie przypominam." Z takimi osiagnieciami mozesz zawalczyc o tytul australijskiego jorla :) PF Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Wlka o tytul 12.03.26, 12:15 Przeciez boom jest gejem. A conajmniej takim bi. Jak ja wpisuje cos blizej o sexie to on zaraz proponuje sex z chlopakiem. Ja na cos takiego to sie porzygam, normalna reakcja hetero, prawdziwego, boom przypomina tutejszego bmc. On tez podobnie gada. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 19:58 boomerang napisał: > Wszyscy pamiętamy tę historię Romeo i Julii, > cijanką, a Romeo Monteki był żydem. To wyjaśnia międzyrodzinne niesnaski. Ja wiem tylko ze takie cos bylo, tylko z grubsza. >Szeks > pir był geniuszem, który nie dopowiedział wszystkiego do końca. Moze byl geniuszem ale z dzisiejszego punktu widzenia prymityw. Wogole te tzw arcydziela sprzed setek lat, literaura, to jak sie teraz to czyta to prymitywne i czesto glupawe texty. Ale to nic dziwnego, dzisiaj ludzie pisza w komputerach, moga dowoli poprawiac, dopisywac cos tam, juz AI jet zaprzegnieta powoli do pisania, kiedys pisal gesim piorem i jak mial poprawic? Zwlaszcza ze papier i gesie pioro bylo drogie jak cholera. Ja przed kilkunastu laty trafilem, przypadkowo, dostalem bilety od jednego dystrybutora ukladow elektronicznych, mozna powiedziec sluzbowo, na sztuke do teatru. W Berlinie. Jakies tam arcydzielo z dawnych czasow nie pamietam co. Patrzalem na to ze zdziwieniem jak prosto i durnowo bylo to przedstawione. A podobno arcydzielo jak cholera. Poczytalem ostatnio ksiazke Wojne i Pokoj tez prymitywizm, watki proste, do tego napewno odlegle od rzeczywistosci, tak sie pisalo kiedys. Nawet moze Hamleta sobie wezme i poczytam w koncu. Jestem przekonany ze tez prymitywizm. To tak jak meble sprzed 100 laty ich dokladnosc wykonania a teraz. Teraz sa duzo dokladniejsze. Pamietam jak bylem na Kubie, mialem wycieczke "Sladami Hemigweya", tam maja dom jego jako muzeum. I widzialem meble jego, nierowne jak cholera a napewno drogie wtedy. Nic innego jak ksiazki prymitywnie to bylo. Mozna obejrzec cos takiego, posluchac i poczytac ale tylko aby zobaczyc jak prymitywnie a wlasciwie czesto klamliwie i to dziecinnie klamliwie bo tak zycie i wtedy nie wygladalo w rzeczywistosci. Cos stare to do scansenu aby zobaczyc jak kiedxss ludzie nedznie zyli. I nedznie pisali Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 11:49 boomerang napisał: > a tu inny z naszych, w szerokim pojęciu, rodaków. Jego ojciec zmienił nazwisko > z Rabinowicz na Reed. Nowojorczyk. > Poza zasięgiem Jorla, bo on nie da rady do takiej muzyki tańczyć. E tam daloby sie discofox tanczyc ale fakt troche za wolny na niego. To wtedy mam tzw taniec uzytkowy 2:1, jak slysze ma podstawowy takt pasujacy do 2:1. A ta nazwe mam od Pani Nauczycieli tanca z Zielonej Gory. Glownie bralismy lekcje w Gorzowie i w Slubicach a pare razy w Zielonej. I wlasnie od niej mamy ten 2:1. W tym kilka figur nie tylko sie poruszanie 2:1. Ja w tancach jestem od taktu Moja q/k jest tu slaba. No ale w tancu rzadzi mezczyzna i tak. Jak sa piosenki jeszcze wolniejsze to mamy rumbe. Oczywiscie z kilkoma figurami. Jak ja odwalimy to tacy co nie uczyli sie powazniej w szkolach tanca to daja nam miejsce na parkiecie. W Niemczech jest sporo chodzacych do szkol tanca. Tam gdzie wchodzilem na zumbe to mieli 1500 ludzi. Nie do zumby, tu bylo ze 30, zumba to byl pomysl corki wlasciscielki, tam byla rozne klasyczne. Tez discofox. I sa tacy co discofox lepiej umieja jak my, wiecej figur i tez trudnych, to widac czasem w cafekesse w Belinie jak tam jestesmy. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 12.03.26, 13:45 Mark Knopfler (Dire Straits). Nie jest Żydem. Nazwisko ma po ojcu, węgierskim Żydzie, ale matkę ma Brytyjkę, zdaje się że Szkotkę, więc nie jest Żydem, choć wygląda. Powraca ten sam temat: Romeo i Julia. www.youtube.com/watch?v=vyI9flHHT2Q Mark Knopfler & Emmylou Harris - Romeo And Juliet (Real Live Roadrunning | Official Live Video) Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 05:43 Ta gitara na której gra Mark Knopfler wygląda mi na Dobro. W końcu Węgrzy, włączając tych wyznania mojżeszowego, to też w swojej masie Słowianie, a nie Ugrofinowie, nie licząc Orbana, który myśli że jest Ugrofinem, kuzynem Putina, a tymczasem jest turkmeńskim Bułgarem. Ugrofińskiego YDNA jest dziś na Węgrzech mniej niż 1%. Język węgierski (madziar) jest de facto językiem staro-bułgarskim, którym mówią do dziś w Rosji nad Wołgą niektórzy Czuwasze, ci starsi, bo to język ginący, tak jak języki celtyckie w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 13.03.26, 08:04 Zaczął grać na Dobro, a później niepostrzeżenie przerzucił się na Fendera. Oszustwo co krok. Takie czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 15.03.26, 09:04 A to była muzyka mojego dzieciństwa, a właściwie wczesnego nastolęctwa. Ciebie Ryta jeszcze nie było na świecie. Pod wpływem tej piosenki zażyczyłem sobie pomalowania pokoju na biało i czarnych zasłon w oknach. Dla moich rodziców był to szok. www.youtube.com/watch?v=gXUHb_l-1HU Cream - White Room ( Farewell Concert 1968) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Krem 15.03.26, 09:27 boomerang napisał: " A to była muzyka mojego dzieciństwa, a właściwie wczesnego nastolęctwa. " Niezla grupa, perkusista dobrze walil w beben a gitarzysta niekiepsko rzepolil...szkoda, ze 66% z nich juz nie zyje. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Krem 15.03.26, 10:34 > szkoda, ze 66% z nich juz nie zyje To prawda. Żyje tylko gitarzysta, ale stracił synka który pozostawiony pod opieką zawodowej opiekunki wypadł z okna wieżowca. Co do zmarłych dwóch innych postaci, to między nimi narastał z biegiem czasu konflikt. Zespół rozpadł się po tym jak podczas koncertu perkusista z nożem w ręku zaczął gonić po scenie basistę. Gitarzysta stracił motywację do zażegnywania takich sporów i zespół uległ rozwiązaniu. Na gruzach zespołu Cream powstał wtedy zespół Blind Faith, w którym basistę zastąpił inny basista, ukraińskiego pochodzenia, który dobrze ćpał, a wokalistą został organista Stefek Winwood, syn menedżera huty (takie to były wtedy czasy, nie tylko w PRLu). Zespól ten wydał tylko jedną płytę zanim się rozpadł, po czym gitarzysta Derek odbył 10-letnią podróż, z której później, jak twierdził, niczego nie zapamiętał. To był angielski rock oparty na amerykańskim bluesie, a wtedy powstał już w Europie inny kierunek - progressive rock, czyli rock odwołujący się do spuścizny muzyki europejskiej. Było to w maju 1967 roku. Zespół Procol Harum z "A white shade of pale" opartym na melodyce Jana Sebastiana Bacha wyprzedził o 2 tygodnie "Orkiestrę samotnych serc sierżanta Pieprza" zespołu The Beatles pod zarządem poważnego, stricto sensu, inżyniera dźwięku George'a Martina. www.youtube.com/watch?v=Mb3iPP-tHdA 𝕬 𝖂𝖍𝖎𝖙𝖊𝖗 𝕾𝖍𝖆𝖉𝖊 𝕺𝖋 𝕻𝖆𝖑𝖊 - 𝕻𝖗𝖔𝖈𝖔𝖑 𝕳𝖆𝖗𝖚𝖒 Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Krem 15.03.26, 10:48 a whiter shade of pale, czyli bielszy odcień bladości Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Stevie 15.03.26, 11:06 boomerang napisał: "...a wokalistą został organista Stefek Winwood, syn menedżera huty (takie to były wtedy czasy, nie tylko w PRLu)." Steviego znam i troche podziwiam i za glos i za brak pchania do przodu przeciwnie do Spencera...wiedzial juz za mlodu, ze co ma zostac to zostanie. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Stevie 15.03.26, 11:11 Stevie był utalentowany. Miał tylko 17 lat gdy śpiewał w zespole Spencera. Spencer dał mu szansę, choć sam był tylko inteligentnym intelektualistą. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Inteligentny czy ambitny? 15.03.26, 11:36 boomerang napisał: " Spencer dał mu szansę, choć sam był tylko inteligentnym intelektualistą." Raczej ambitny niz inteligentny. W zespole liczy sie wklad do ekipy. Jaki byl jego wklad? PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Inteligentny czy ambitny? 15.03.26, 12:19 Spencer Davis ma znakomitą opinię. Multiinstrumentalista, inteligentny, delikatny, wysoce etyczny, uczciwy, znający języki (niemiecki, francuski, hiszpański). Tak twierdzi dziś sztuczna inteligencja. Wycofał się z twórczości muzycznej w 1967 roku i zajął menedżerstwem. Stevie Winwood niewątpliwie mu wiele zawdzięcza. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Wersje historii 15.03.26, 12:42 boomerang napisał: " Spencer Davis ma znakomitą opinię. Multiinstrumentalista, inteligentny, delikatny, wysoce etyczny, uczciwy, znający języki (niemiecki, francuski, hiszpański). Tak twierdzi dziś sztuczna inteligencja. Wycofał się z twórczości muzycznej w 1967 roku i zajął menedżerstwem. Stevie Winwood niewątpliwie mu wiele zawdzięcza." Ja gdzies czytalem (gdzie?), ze Spencer dal swoje nazwisko grupie gdzie Stevie gral pierwsze skrzypce. Zerknelem na wiki, gdzie tumaczono skad nazwa zespolu. Wiec jakis problem(ik) z tym byl. W kazdym razie Stevie jest bardziej znanym rockerem dzisiaj... PF P.S. Sam widzisz, ze nasze inzyniersko-fizyczno-matematyczne specjalnosci maja swoje zalety i prawda pozostaje dlugo prawda i sie ja jedynie uscisla... Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Wersje historii 15.03.26, 13:31 Pokażmy Rycie jakim przystojnym nastolatkiem był Stevie Winwood, a Spencer Davis (ten w środku) też się nieźle prezentował. The Spencer Davis Group - Keep on Running Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Wersje historii 15.03.26, 16:09 boomerang napisał: > Pokażmy Rycie jakim przystojnym nastolatkiem był Stevie Winwood, a Spencer Davi > s (ten w środku) też się nieźle prezentował. Mozliwosc oceniania „przytojnakosci" facetow swiadczy tak naprawde o tym ze sie jest gejem a conajmniej bi. Ja osobiscie nie potrafie tego zrobic. Jak patrze na faceta to moge na chlodno ocenic jego posture fizyczna czy wytrenowany czy lamaga, to oczywiste, ale uzycie okreslenia „przystojny“ wymaga jakiegos tam uczuciowego podejscia do takie faceta. A dla porzadnego hetero to jest niemozliwe. Ja oceniam dziewczyny pod takimi katami co jest oczywiste. Nawet nie wiesz boom jak udwadniasz co rusz zes gej albo conajmniej bi. Bo tak jest Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Uczuciowe podejscie, osobiste oceny 15.03.26, 18:40 j0rl.1 napisał: " Mozliwosc oceniania „przystojnakosci" facetow swiadczy tak naprawde o tym ze sie jest gejem a conajmniej bi. Ja osobiscie nie potrafie tego zrobic. Jak patrze na faceta to moge na chlodno ocenic jego posture fizyczna czy wytrenowany czy lamaga, to oczywiste, ale uzycie okreslenia „przystojny“ wymaga jakiegos tam uczuciowego podejscia do takie faceta. A dla porzadnego hetero to jest niemozliwe." Jak sie kogos lubi lub nie to jest uczuciowe podejscie. Przystojny to ocena wygladu i wchodzi do tej oceny twarz o regularnych rysach, wzrost i normalna waga...Gejem sie jest jak sie na innych facetow seksualnie leci. Innymi slowy masz swoje reguly ocen innych i te reguly nie sa powszechne ale dosc osobiste. PF Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Wersje historii 15.03.26, 22:15 > Jak patrze na faceta to moge na chlodno ocenic jego posture fizyczna Co się rzuca na pierwszy rzut oka u drugiej osoby, bez względu na jej płeć, to aparycja, a następnie inteligencja, a na tobie robią wrażenie mięśnie u mężczyzny i to jest właśnie dowód na twoją postawę pederastyczną. Kobiet przecież nienawidzisz i nie potrafisz ich zdobyć inaczej jak tylko wypożyczyć te które są dostępne na rynku za pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Krem 15.03.26, 12:49 Zespół wywodzący się z wyższej sfery middle class, synowie profesorów (za wyjątkiem późniejszego lidera Rogera Watersa, który jest wnukiem górnika), podczas gdy the Beatles wywodzili się jednak z proletariatu. Ich pierwszą płytę z 1967 roku, pod dowództwem Syda Barreta, można sobie darować, choć był to już niewątpliwie progressive rock. Oni z następnymi płytami, już po wyrzuceniu Barretta, wznieśli się znacznie wyżej. Nieszczęsny Barrett, który tak naprawdę miał na imię Roger, a nie Syd. Syd Barrett /Pink Floyd - "See Emily Play Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Krem 27.03.26, 07:51 To nie był jedyny przypadek usunięcia z zespołu lidera zespołu. Podobnie postąpili The Rolling Stones, usuwając Briana Jonesa, założyciela zespołu, a także The Fleetwood Mac, usuwając Petera Greena. We wszystkich tych przypadkach poszło o narkotyki, których liderzy zażywali w nadmiarze. W przypadku znamienitego gitarzysty Petera Greena chodziło o ciężki kaliber, jakim było LSD, po którym, gdy go poczęstowano, uszkodził sobie mózg i musiał na nowo uczyć się gry na gitarze i nigdy już nie wrócił do swojej dawnej świetności. Tak naprawdę nazywał się Greenbaum. www.youtube.com/watch?v=0yq-Fw7C26Y Peter Green's Fleetwood Mac - "Oh Well", Live@ Music Mash 1969 Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Lindsey Buckingham 27.03.26, 23:21 boomerang napisał: >Fleetwood Mac, a co o tym myslisz? www.google.com/search?q=lindsay+buckingham+go+insane%2C+live+5-23-1997&rlz=1CAUSZT_enUS1179&oq=lindsay+buckingham+go+insane%2C+live+5-23-1997&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIHCAEQABjvBTIHCAIQABjvBTIKCAMQABiABBiiBDIHCAQQABjvBTIHCAUQABjvBdIBCjMxODA0ajBqMTWoAgiwAgHxBZ-sPHXtD9FW&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:3c840878,vid:LYhvV03gOjI,st:0 Zaskoczyles mnie, ze znasz ten zespol. W Europie nie znaja, a co dopiero na koncu swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Lindsey Buckingham 28.03.26, 00:08 Fleetwood Mac znam jeszcze z Polski z lat 60/70. Wtedy był to zespół angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Lindsey Buckingham 28.03.26, 01:37 boomerang napisał: > Fleetwood Mac znam jeszcze z Polski z lat 60/70. Wtedy był to zespół angielski. tzn. ze Stevie Nicks rowniez nie znasz? Nie pofatygowales sie poznac wersji amerykanskiej, nawet przez sympatie? Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Lindsey Buckingham 28.03.26, 02:31 >tzn. ze Stevie Nicks rowniez nie znasz? Próbowałem się do niej zbliżyć, ale nic z tego, bo ona nie znosi facetów. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Krem 21.03.26, 11:49 W tym przypadku Cream to nie "Krem", ale "Śmietanka". Język angielski jest dość ubogi w słowa. Apogeum języka angielskiego było za czasów Szekspira, a później już tylko w dół, zwłaszcza od czasu rewolucji przemysłowej, kiedy język stracił na znaczeniu, bo co innego zaczęło się liczyć, głównie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 16.03.26, 01:05 W noc rozdania Oskarow, piosenka z filmu ktory kiedys rowniez zostal nagrodzony Oscarem. Czy pamietacie? Tango Soul: "Cry to Me" Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 20.03.26, 12:05 senioryta13 napisał: > W noc rozdania Oskarow, piosenka z filmu ktory kiedys rowniez zostal nagrodzon > y Oscarem. > Czy pamietacie? Ja tam Oskarow jakis tam nie pamietam bo one mi wisza. A piosenek z nich to juz napewno nie znam. Ale spojrzalem na to tango z video. Dobrze tanczone. Ja z Moja q/k w moich lekcjach nauki tanca zahaczylismy tez o tango. Troche potrafilismy nawet je tanczyc ale to trzeba cwiczyc bo sie zaraz zapomina. Zwlaszcza ja bo tance to nie moj proritet w zyciu chociaz sporo sie nauczylem. Aby Moja sie cieszyla. Nawet jak znalezlismy ten klub Tango w Szczecinie www.tango.szczecin.pl To najpierw mielismy nadzieje ze beda tam tanga grali ale tak nie jest. A wiec tango slabo jak by sie trafilo do tanczenia. Chyba Moja by ten krok podstawowy ze swoich karteczek wyciagnela ale figury to juz do bani. Ale sie nie trafia ani w Polsce ani w Niemczech gdzie chodzimy tez. Jak ludzie chodza do szkol tanca, w Berline chodzilem na nauke z moja Byla jak jeszcze nie byla Byla, w soboty np. sa poza lekcjami podwieczorki wlasnie juz bez nauki ale zato sa celowo tanca grane aby cwiczac. Poza lekcjami. W mojej sytuacji teraz juz tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 20.03.26, 18:16 j0rl.1 napisał: > Ja tam Oskarow jakis tam nie pamietam bo one mi wisza. A piosenek z nich to juz > napewno nie znam. To bardzo popularna piosenka z Filmu, ktory wszyscy powinni znac, ale jak widac, nie wszystko jednak do Europy dociera. > Ale spojrzalem na to tango z video. Dobrze tanczone. Tak. Szkoda tylko, ze forumowicze nie potrafia docenic. W Argentynie, tzn. w Buenos Aires jest ulica, bodajze Flores (jesli dobrze pamietam) na ktorej mieszkancy tancza tango, mozna sie dowoli napatrzec na rozne figury i posluchac muzyki. Zatrzymalam sie na kilka dni, przed cruisem na Antarktyde. (Zawsze tak robie) Na cruise mielismy gosci z Argentyny, codziennie w Hall tanczyli profesjonalnie tango. Super. Dawali rowniez dla turystow lekcje tanga, oczywiscie po kilku lekcjach, moj 'partner' powiedzial, ze tanczyc wiecej nie bedzie, gdyz taniec jest tu sexy. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 20.03.26, 22:14 senioryta13 napisał: > j0rl.1 napisał: > > Ja tam Oskarow jakis tam nie pamietam bo one mi wisza. A piosenek z nich > to juz > > napewno nie znam. > To bardzo popularna piosenka z Filmu, ktory wszyscy powinni znac, ale jak widac > , nie wszystko jednak do Europy dociera. Juz Ty mi nie mow co ja mam ogladac a co nie Ryta. Zaden film nie powinienem znac. A czy do Eiropy dociera cuy nie tego nie wiem. Ja mowie tylko o sobie, olewam Oscary i napewnodo tego piosenki z filmow. > W Argentynie, tzn. w Buenos Aires jest ulica, bodajze Flores (jesli dobrze pami > etam) na ktorej mieszkancy tancza tango, mozna sie dowoli napatrzec na rozne fi > gury i posluchac muzyki. Zatrzymalam sie na kilka dni, przed cruisem na Antarkt > yde. (Zawsze tak robie) Na cruise mielismy gosci z Argentyny, codziennie w Hall > tanczyli profesjonalnie tango. Super. Dawali rowniez dla turystow lekcje tanga > , oczywiscie po kilku lekcjach, moj 'partner' powiedzial, ze tanczyc wiecej nie > bedzie, gdyz taniec jest tu sexy. Znowu klamiesz. Przeciez nie stac Ciebie na jezdzenie realne po swiecie, najwyzej do Polski polecisz bo zapewne masz gdzie tam mieszkac tanio. Wielkrotnie pytalem w jakim zawodzie w tych USA pracujesz, odpowiedz bilas piane. A ze zbierania butelek i oddawania ich skupow to na wycieczki nie starczy a to przeciez robisz praktycznie zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 21.03.26, 00:32 j0rl.1 napisał: > Juz Ty mi nie mow co ja mam ogladac a co nie Ryta. Zaden film nie powinienem zn > ac. A czy do Eiropy dociera cuy nie tego nie wiem. Ja mowie tylko o sobie, olew > am Oscary i napewnodo tego piosenki z filmow. ...a juz myslalam, ze rzeczywiscie jestes muzykalny. To jeden z tych filmow, ze mozna ciagle ogladac i ogladac. a cala reszta to bla, bla, bla.... Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 21.03.26, 11:08 >Jorłow napisał: >Ja mowie tylko o sobie, olewam Oscary Natomiast ja nie mówię tylko o sobie, ale podobnie jak ty olewam Oscary. Sean Penn też olał, bo wolał spotkać się z Żeleńskim w Kijowie. Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 02:36 j0rl.1 napisał: > senioryta13 napisał: > > W Argentynie, tzn. w Buenos Aires jest ulica, bodajze Flores (jesli dobrz > e pami > > etam) na ktorej mieszkancy tancza tango, mozna sie dowoli napatrzec na ro > zne fi > > gury i posluchac muzyki. Zatrzymalam sie na kilka dni, przed cruisem na A > ntarkt > > yde. (Zawsze tak robie) Na cruise mielismy gosci z Argentyny, codziennie > w Hall > > tanczyli profesjonalnie tango. Super. Dawali rowniez dla turystow lekcje > tanga > Znowu klamiesz. Przeciez nie stac Ciebie na jezdzenie realne po swiecie, najwyz > ej do Polski polecisz bo zapewne masz gdzie tam mieszkac tanio. > Wielkrotnie pytalem w jakim zawodzie w tych USA pracujesz, odpowiedz bilas piane. > A ze zbierania butelek i oddawania ich skupow to na wycieczki nie starczy a to > przeciez robisz praktycznie zawodowo. > Nie przejmuj sie senioryta co ten bezdomny wypisuje Jego doswiadczenia z pracy u bauera,czy tez wspomnienia jak kierowal firma i uczyl wlasciciela prowadzenia biznesu mozna wlozyc miedzy bajki. Jedyny z posrod milionow Polakow ktorzy opuscili kraj w latach 80-tych co zrobil "kariere" na ogolnie pojetym zachodzie. Sporo lat temu mieszkalismy w NY, stracilem prace przy zrywniu azbestu,zona u zydowki ktora "odleciala" zostalismy bezrobotni. Miesiac minal,pracy brak,postanowilismy wybrac sie ze znajomymi(rowniez bezrobotnymi) na miesieczny objazd Ameryki Pld. (Peru,Boliwia,Chile,Argentyna,Brazylia,Wenezuela,Bahama,NY i powrot do azbestu) Jednym z etapow byl Buenos Aires jako miejsce wypadu nad wodospady Iguazu,w samym zas BA zobaczyc slynny Palac gdzie mowa Evity Peron z balkonu zgromadzila ponoc 3miliony Luda. Na jej motywach? powstala slynna piosenka"Dont cry for me Argentyna" Kolejnym etapem BA to slynna kolorowa wloska dzielnice portowa La Boca(ulicy tez nie pamietam) Jak juz wspomnialas na tej ulicy uzywajac duzych tranzystorowych odbiornikow jako podkladu muzycznego,miejscowe pary -kilka,kilkanascvie,,tanczyly tango,....wrazenia nie zapomniane btw.W Rio mialem okazje zobaczyc najwiekszy stadion swiata tego czasu slynna Maracana.(zanim zburzyli i przebudowali) Pierwotnie zbudowany na Mistrzostwa Świata FIFA w 1950 roku, Maracanã był największym stadionem na świecie, z oszałamiającą pojemnością 200 000 widzów . Moje duze 20-letnie doswiadczenie w hamerykanskim azbescie nie zostalo docenione kiedy przeprowadzilem sie do Australii Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 07:12 > miejscowe pary -kilka,kilkanascvie,,tanczyly tango,....wrazenia nie zapomniane tańczyły tango? szkoda że nie nago ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Tango na go! 27.03.26, 08:33 boomerang napisał: " tańczyły tango? szkoda że nie nago :)" Alez tanczyli tango na go. Go, go dawal wodzirej :) PF Odpowiedz Link Zgłoś
1.melord Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 09:14 boomerang napisał: > tańczyły tango? szkoda że nie nago ;) szkoda?..wybujale wymagania w tym czasie by pogladac nagie tancerki,trzeba bylo udac sie do klubu/baru go go Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 10:51 1.melord napisał(a): > Nie przejmuj sie senioryta co ten bezdomny wypisuje Jak to bylo kiedys? Acha, „proletariusze wszystkich krajow laczcie sie „. A teraz? „Wszystkie dup.i hop do kupki“. Ja to mam taki charakter peacemakera wszyscy sie lacza przeciwko mnie. Bezemnie by nie byli przyjaciolmi ale ze ja istnieja nagle sa. Dodam ze mnie to cieszy i to bardzo. Slyszalem z polskiej polityki cos takiego „Slychac wycie? Znakomicie!“. Pasuje tu.Ja to nie tylko bezdomny bo wynajmuje mieszkanie, ja nawet cip.y wynajmuje zamiast miec „wlasna“ w postaci zony. Taki charakter u mnie. Moze dlatego ze w mlodych latach czytalem ksiazki jeszcze stalinowskie gdzie byla narracja ze wlasnosci sa niepotrzebne? I mi weszla w ten charakter? Kto wie? > Jego doswiadczenia z pracy u bauera,czy tez wspomnienia jak kierowal firma i uc > zyl wlasciciela prowadzenia biznesu mozna wlozyc miedzy bajki. Oczywiscie ze to sobie miedzy bajki wloz. Twoje, przez Ciebie wymyslone bajki drogi mel. Masz typowe podejsce Kongresowkarza. Bo bardzo niewiele pokolen do tylu byliscie chlopami panszyznianymi i taki jak sie musial ratowac przez batem karbowego to klamal jak najety. Za krotki kapitalizm, kapitalizm wychowuje na prawdomownego ale potrzeba kilku generacji do tego aby te nawyki chlopa panszyznianego sie skonczyly. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 20.03.26, 11:50 Liberace, czy znacie? www.google.com/search?q=liberace+stars+in+leapin+lizards+it%27s.+liberace+cbs+tv+special+youtube&sca_esv=b2010e30be87c2d7&rlz=1CAUSZT_enUS1179&sxsrf=ANbL-n4YrXSxG_VBJOVf5Jw9km6_kr830A%3A1773939134181&ei=vim8acfWCqe4qtsP1YzIUA&biw=1366&bih=633&oq=liberace+stars+in+leapin+lizards%2C+its.+liberace%21+cbs+tv+special%2C+youyube&gs_lp=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 AAGIAEGLEDGEMYigXCAgsQABiABBixAxiDAcICCBAuGIAEGLEDwgIUEC4YgAQYsQMY0QMYgwEYxwEYigXCAgUQLhiABMICCxAuGIAEGMcBGK8BwgIXEC4YgAQYsQMYlwUY3AQY3gQY3wTYAQHCAhQQLhiABBiXBRjcBBjeBBjgBNgBAcICCBAAGBYYChgewgIIEAAYogQYiQXCAgUQIRigAcICBRAhGKsCwgIFECEYnwXCAgcQIRigARgKmAMs8QWdOqq5fnu3e4gGAZAGCLoGBggBEAEYCpIHDzIzLjM1LjMuMi4zLjAuMaAHooUHsgcPMjAuMzUuMy4yLjMuMC4xuAe8S8IHDzAuMy4yMi4yOS45LjIuMsgHpQiACAA&sclient=gws-wiz-serp#fpstate=ive&vld=cid:a0d0bcf9,vid:TwNamI4MNU0,st:0 Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2- jeszcze raz 20.03.26, 11:56 senioryta13 napisał: > Liberace, czy znacie? Liberace Stars in Leapin' Lizards, It's Liberace! CBS TV Special (1978) Restored Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: od 43min. Polka... 21.03.26, 16:46 > senioryta13 napisał: > > > Liberace, czy znacie? Nie znaja, a nasz Wladziu taki utalentowany. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: od 43min. Polka... 21.03.26, 20:56 Jak można nie znać tego ikonicznego geja, który płakał całą drogę idąc do banku, po tym jak go ktoś skrytykował. Matka-Polka mówiła na niego Władziu, a tata był produkcji włoskiej. Jeśli o ubiór sceniczny chodzi, to inspirował Presleya. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Po prostu...swietne2 20.03.26, 13:51 Pisac duzo nie bede bo jestem na wyskoku ale zadedykuje na szybko 🤣🤪🤓 ten utwor Seniorycie.🤣🤪🤓 www.youtube.com/watch?v=KHd2-c08mmw Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 21.03.26, 00:26 monalisa2016 napisał(a): > ...ale zadedykuje na szybko 🤣🤪🤓 ten utwor Seniorycie.🤣🤪🤓 to teraz wytlumacz , dlaczego wybrałaś akurat tego komuniste/marxiste? popierasz ich, czy tytul ci sie tylko spodobal? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 22.03.26, 00:16 The King... Elvis Presley - Suspicious Minds - 11 August 1970 DS - In HD, Complete & re-edited with Stereo audio Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 24.03.26, 03:30 Dzisiaj prezydent Trump odwiedzil Memphis, zwiedzil Graceland (nie, nie bylam) a wiec jeszcze raz, tym razem migawki... "Elvis has left the building" (Elvis mial niebieskie oczy) Elvis and his charisma (Part 27): Magnetic Man Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 24.03.26, 09:28 The Queen... Lisa Gerrard. Śpiewa w nieistniejącym języku. Ma 2 córki nazwiskiem Tuschewski. Należy do prawdziwych Australijczyków, a nie przyszywanych, t.zw. imigrantów za 10 funtów, takich jak AC/DC, Bee Gees, Colin Hay z Men at Work, czy też w pewnym sensie Kylie Minogue - córka takich imigrantów. www.youtube.com/watch?v=tLzBENQ3Ii8 Dead Can Dance Anabasis Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 24.03.26, 09:51 boomerang napisał: > The Queen... > > Lisa Gerrard. Śpiewa w nieistniejącym języku. Ma 2 córki nazwiskiem Tuschewski. > Należy do prawdziwych Australijczyków, a nie przyszywanych, t.zw. imigrantów z > a 10 funtów, takich jak AC/DC, Bee Gees, Colin Hay z Men at Work, czy też w pew > nym sensie Kylie Minogue - córka takich imigrantów. > www.youtube.com/watch?v=tLzBENQ3Ii8 Ale wyje!!! Chyba rumbe daloby sie zatanczyc przy tym wyciu. No ale uszy bola to fakt tego sluchajac. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 25.03.26, 00:19 wiem, uszy to ty Jurij masz delikatne, po radzieckim miedwiediewie Uszatkinie Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 25.03.26, 11:40 boomerang napisał: > wiem, uszy to ty Jurij masz delikatne, po radzieckim miedwiediewie Uszatkinie Wcale nie ma uszu delikatnych uwazam ale to wycie z tego video to nawet dla mnie przesada. A tak na marginesie boom, podobno w kangurowie braki w benzynie juz sa? Kolejki na waszych cepeenach? U mnie w Niemczech jeszcze nie ale mowi Pani minister od tych spraw ze tak pod koniec kwietnia, jak bedzie dalej ta napasc USA na Iran trwala, beda braki. Ja samochodu ne mam, mysle ze pociagi beda jezdzic, zreszta nic nwego dla mnie, w PRLu juz to przezywalem, spoko. Jedyne to rozdzielam moje pieniadze po bankach aby nie bylo za duzo w jednym. Niby jest gwarancja do 100tys € jak bank splajtuje ale ja im nie wierze. Ponizej 50tys € w jednym banku mam zasade. Zreszta troche w gotowce zaczynam w domu trzymac, sejf kupilemm musze tylko go zamontowac bo cholera wie co bedzie. Niedawno z jednego banku, gdzie mialem za duzo oszczednosci chcialem je obnizyc radykalnie i tak mam 1 miesiac wypowiedzenia. Wypowiedzialem na dwie kwoty po 20tys € na 16 i 18 marca. Te 16 marcowe przyszly ale te nasteone juz nie. Twierdzili ze nie wypowiedzialem ale mialam, bo znam banksterow, PDF z potwierdzeniem ze dostane i przez telefon sie z nimi klocilem. No i zgrzytajac zebami oddali i te nastepne 20tys. No ale im tez troche zostawilem bo maja 2,75%. Tak, burzliwe czasy sie zaczynaja... Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 25.03.26, 12:17 > Zreszta troche w gotowce zaczynam w domu trzymac >Jedyne to rozdzielam moje pieniadze po bankach aby nie bylo za duzo w jednym. Niby jest gwarancja do 100tys € jak bank splajtuje ale ja im nie wierze. Masz problemy z bankami, może powinieneś pomyśleć o krypto walutach? > Zreszta troche w gotowce zaczynam w domu trzymac, sejf kupilemm musze tylko go zamontowac bo cholera wie co bedzie. Kup w trybie pilnym trutkę na szczury. > Tak, burzliwe czasy sie zaczynaja... W takich czasach najlepiej się zarabia, jak ja dzisiaj. Kupiłem trochę akcji wczoraj, a dziś przed zamknięciem giełdy sprzedałem. Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 25.03.26, 14:27 boomerang napisał: > W takich czasach najlepiej się zarabia, jak ja dzisiaj. Kupiłem trochę akcji wc > zoraj, a dziś przed zamknięciem giełdy sprzedałem. To teraz sie pochwal co robisz z tym papierem, bo nawet na plazy nie bywasz. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 26.03.26, 23:01 boomerang napisał: > > Zreszta troche w gotowce zaczynam w domu trzymac > >Jedyne to rozdzielam moje pieniadze po bankach aby nie bylo za duzo w j > ednym. Niby jest gwarancja do 100tys € jak bank splajtuje ale ja im nie wierze. > > Masz problemy z bankami, może powinieneś pomyśleć o krypto walutach? Zadne spekulacje z jakimis kryptowalutami, tylko banki a czesciowo gotowke w sejfie. Ale banki gdzie mam depozyt na takim koncie ze moge kazdego dnia je wyciagnac, ok z jakims limitem dniowym np. 20tys €, starczy. W tym banku gdzie mi nie chcieli dac pieniadze byl 1 miesiac okres wypowiedzenia, skusilem sie bo mieli 2,75% na rok. Ale pojawili sie inny ktory daje 2,8%/rok i to z kontem dziennym. Wybieram bez wypowiedzenia z takiego. I banki majace panstwowa ochrone do tych 100tys € w razie ich plajty. Z tym ze ograniczam sie do 50tys € bo nagle moj Merz stanie i powie „Wicie, rozumicie, od dzisiaj polowa 100tys tylko“ I moj bank plajtuje akurat. Z tymi bankami to jest utrapienie. Bo daja na pare/kilka miesiecy tylko ale dla nowych klientow wysokie %, np. 2,8%/rok po tym okresie jest z 1%. Licza na tych co zostawia przez nieuwage u nich pieniadze po tych duzych %. Wiec skakam po bankach co pare miesiecy, naturalnie online, jest to uciazliwe bo zakladanie konta o trzeba video z dowodem osobistym, morde pokazywac swoja na smartfonie, hasla wymyslac, appke zaladowac z haslem. Rutynowo cwicze co kilka dni wejscia na konta tych moich wszystkich bankow aby sprawdzic czy te hasla dzialaja, czy nie zapomnialem jakiegos, takie sa problemy jak sie ma za duzo pieniedzy. A w zeszlym roku nawet z Finanzamtem mialem problem do do zeznania podatkowego wpisuje banki, zyski z nich do opodatkowania i jednego zapomnialem wpisac. Ale kazdy bank ma moj numer podatnika i moja Pani w Finanzamcie zaraz wiedziala ze nie podalem jednego. I stalem sie oszustem przez to. Zato musialem w tym roku co kwartal wieksze wplaty im robic, taka kare wymyslila dla mnie. Ale odda po rozliczeniu jak za duzo wziela. > > Zreszta troche w gotowce zaczynam w domu trzymac, sejf kupilemm musze > tylko go zamontowac bo cholera wie co bedzie. > > Kup w trybie pilnym trutkę na szczury. Nie mam szczurow ale miewam gosci w domu, sejf dobra trutka na gosci. > > Tak, burzliwe czasy sie zaczynaja... > > W takich czasach najlepiej się zarabia, jak ja dzisiaj. Kupiłem trochę akcji wc > zoraj, a dziś przed zamknięciem giełdy sprzedałem. Mam gdzies jakiekolwiek akcje, ja nie zamierzam zarabiac ja tylko nie chce stracic. Mi starczy co mam z naddatkiem. ja zarabialem moja praca gdzie bylem specjalista. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 08:12 > ja nie zamierzam zarabiac ja tylko nie chce stracic. Mi starczy co mam z naddatkiem Rozumiem. Masz za mało testosteronu. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 10:33 boomerang napisał: > > ja nie zamierzam zarabiac ja tylko nie chce stracic. Mi starczy co mam > z naddatkiem > > Rozumiem. Masz za mało testosteronu. E tam, ja uzywam mojego testosteronu teraz do bzykania sportow a jak pracowalem jeszcze do tez tego aby dobrze pracowac. I wlasna praca zarabiac pieniadze ktore teraz tez mam. Biedni ludzie graja na loteriach, stara prawda, bo w ten sposob robia sobie nadzeje na lepsza przyszlosc. Bo zyc bez nadziei to dla looserow jest jeszcze gorsze. Wiec ten podatek pd marzen sa gotowi placic, w tym wypadku te grania na gieldach itp jak Ty robisz drigi boom Ja naprawde nigdy nie gralem w totolotkow jakis a dlatego bo jakbym solidnie wygral to wtedy prawdopodobnie odciagneloby mnie o mojej sciezki czyli solidna praca w tym co lubie robic. Odwrotnosc biedakow, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 26.03.26, 18:19 ...potraficie tak? www.youtube.com/shorts/JI9o7TVA1C8 Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 27.03.26, 22:21 "The Boss" Znacie? Dziewczyna z video zrobila mala kariere. Bruce Springsteen - Dancing In the Dark (Official Video) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 29.03.26, 03:16 Po prostu...swietne Janusz Gajos - W filharmonii Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 31.03.26, 20:39 kultowe...mowiac po polsku. Jerry Lee Lewis - Whole Lotta Shakin Goin' On , Real Wild Child , Great Balls Of Fire - Live Concert Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Po prostu...swietne2 08.04.26, 22:19 Fajne kukielki... DZIAD I BABA vs ŚMIERĆ 😂 | Kraszewski w disco polo z humorem + animacja 3D Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Po prostu...swietne2 17.04.26, 12:55 Ten australijski śpiewak nazywa się David Le'aupepe i pochodzi z wysp Samoa, ale technicznie rzecz biorąc jest Żydem, po mamuśce. Przy perkusji Donnie Borzestowski. www.youtube.com/watch?v=H9QsAO4BU28 Gang of Youths - the angel of 8th ave. (Official Video) Odpowiedz Link Zgłoś