felusiak1 04.05.26, 02:31 Watek zalożyłem na prośbę. Proszacy bedzie udowadnial, że po 60 dniach prezydent nie ma prawa prowadzić dziąlań wojennych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 03:42 Sześćdziesiąt dni minęło jak jeden dzień, już bliżej jest niż dalej, o tym wiesz. Sześćdziesiąt dni minęło, odeszło w cień, i nigdy już nie wróci, rób, co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 09:43 engine8t napisał: > Sześćdziesiąt dni minęło jak jeden dzień, > już bliżej jest niż dalej, o tym wiesz. > Sześćdziesiąt dni minęło, odeszło w cień, > i nigdy już nie wróci, rób, co chcesz. 60 dni to nie 40 lat, ale tez kawal czasu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
senioryta13 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 03:43 Wszyscy zaskoczeni, ze Trump nie pytal kongres o dalsze pozwolenie na wojne, w zamian za to, poinformowal, ze dzialania wojenne zakonczyly sie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 09:42 senioryta13 napisał: > Wszyscy zaskoczeni, ze Trump nie pytal kongres o dalsze pozwolenie na wojne, w > zamian za to, poinformowal, ze dzialania wojenne zakonczyly sie. Ja nie bylem, i nawet caly czas cos podobnego oczekiwalem. Zabraklo mnie uroczystego ogloszenia zwyciestwa, ale Trump wiele razy juz to ogloszal, wiec nyc moze stwierdzil dla siebie, ze bez uroczystego paradu mozna obejsc sie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 09:39 felusiak1 napisał: > Watek zalożyłem na prośbę. Bardzo dziekuje. > Proszacy bedzie udowadnial, że po 60 dniach prezydent nie ma prawa prowadzić dz > iąlań wojennych. Nawet nie mialem w zamiarze tego udowadniac. Teoretycznie, po zawieszeniu broni na jakis czas, Trump ma mozliwosc zaczac kolejna wojenke z Iranem, jakby z zerowym stanem licznika, czyli rozpoczac kolejne odliczanie 60 dni. Chociaz on juz zostal ostrzezony, ze takie kruczkotworstwo prawne jemu nie pomoze, i kongres moze nie dac mu kase na prowadzenie kolejnej wijenki z Iranem, ale zawsze mozna cos wymyslic, o czymnapisze w swoim "glownym" poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 09:55 Najpierw znane wszystkim fakty: Donald Trump wyslal list do kongresu w którym zapowiedzial koniec dzialan wojennych w konflikcie z Iranem. Trump nie bedzie sie tez staral o autoryzacje z kongresu,dla kontynuacji wojny z Iranem. Autoryzacja kongresu jest wymagana prawem, Trump moze prowadzic dzialania wojenne przez tylko 60 dni, po 60 dniach potrzebna jest zgoda kongresu. Trump nie bedzie sie staral o zgode kongresu, poniewaz wojny nie ma. Czy to oznacza, ze wojny juz nie bedzie? Trudno jest uzyc takiego slowa jak "na pewno", a jednak Trump, tak po prostu nie moze wznowic dzialan wojennych, kongres moze dosc latwo to teraz zatrzymac blokujac fundusze ( byc moze myle sie, bybym wdzieczny, gdyby mnie to podtwierdzili lub zaprzeczyli). Uwazam, ze tym razem znajdzie sie kilku Republikanów, którzy dolacza do Demokratów i Trump bedzie mial problem finansowac wojne. Wiec mozna teraz stwierdzic,ze na ten moment wojna sie zakonczyla i nie przewiduje sie, ze w najblizszym czasie dzialania wojenne zostana wznowione. Ale nie da sie wykluczyc jednak ataku na wojska USA, a ten atak sprowokuje wojne ponownie. Nie musi byc to Iran, moze byc to atak falszywej flagi. Kto moze to zrobic, pisac nie warto, i tak kazdy myslacy to wie. Przez pewien czas,mozna oczekiwac jednak spokój. Rynki koniecznie potrzebuja dzisiaj spokoju. Tym bardziej, ze Iranowi obecny uklad teraz pasuje, ropa jest droga i Iran sprzedajac duzo mniej ropy po takich cenach,i tak moze wyjsc na swoje. Iran nie odpuscil zadnego ze swoich postulatów, ciagle jest w posiadaniu uranu. Iran w tej chwile wygrywa ta rozgrywke na wszystkich poziomach. Rowniez uwzam to za dyskusyjne stwierdzenie, wiec chetnie podyskutuje o tym. Jesli chodzi o Trumpa, to tu jest inny obraz, dopiero z czasem zobaczymy co Trump z tego dostanie. Na pewno NATO jest na celowniku, cala EU ma problem. Niemcy maja problem, Trump zapowiedzial wycofanie US Army z Niemiec, nalozyl dodatkowe 25% cla na samochody, co dla Berlina jest bardzo istotnym ciosem. Do tego Rosja odciela kazachski gaz Niemcom, a gaz z Zatoki Perskiej przestal plynac do EU. Wiec,to jest zupelnie inna sytuacja, jak bylo to jeszcze w styczniu. Mozna oczekiwac, ze teraz sytuacja bedzie sie rozwijac bardziej dynamicznie i bedzie to wspólny atak USA, Rosji i Chin na EU. W przypadku Chin Unia sama ich prowokuje. Przy braku ropy i gazu z zatoki Perskiej, nie bedzie to takie trudne. Zapewne potrwa to kilka miesiecy i nie mozna wykluczyc, ze zakonczy sie to wojna z Rosja, przynajmniej tak zapowiadaja politycy EU (przede wszystkim Tusk). Rosja, mozemy sobie pospekulowac, nie bedzie czekac 3 lata, az Niemcy i reszta krajów EU zbuduja sobie armie. Rosja zrobi ruch wczesniej, a USA beda sie przygladac. USA nie zamierzaja ruszyc palcem, Trump juz to zapowiedzial. Rowniez stwierdzenie dyskusyjne. Witkoff i Kushner odmówili przyjazdu do Kijowa, wiec Zelenski tez ma problem. Zelenski przedluzyl na kolejne 3 miesiace stan wyjatkowy na Ukrainie, a to oznacza, ze Rosja nie bedzie z nimi rozmawiac. Jeszcze tydzien temu Zelenski narzekal, ze Witkoff i Kushner polecieli z Islamabadu do Moskwy (a nie do Kijowa), a obecnie Witkoff i Kushner oficjalnie odmawiaja spotkania z Zelenskim! Wiec wyglada na to, ze "zakonczenie wojny" w zatoce Perskiej, nie pozbawi nas ciekawych dyskusje, zycie bedzie toczyc sie dalej, a my nie bedziemy sie nudzic. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 18:38 igor: "a jednak Trump, tak po prostu nie moze wznowic dzialan wojennych" Tak poprostu może i Kongres nie jest w stanie nic zrobić. Pisałem już, że Obama i Clinton bombardowali długie miesiace. Każdy prezydent od wprowadzenia War Power Act olewał i uznawal za niekonstytucyjny. I słusznie. Jedyne co Kongres może zrobić to obciać pieniądze tak jak to uczynil z Wietnamem. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 18:58 felusiak1 napisał: > Tak poprostu może i Kongres nie jest w stanie nic zrobić. Celowo to napisalem w swoim poscie. Poniewaz gdyby nie napisalem nic, co nie da sie podwazyc, to dyskusji nie byloby. Wlasnie dlatego w nawiasie napisalem - ( byc moze myle sie, bybym wdzieczny, gdyby mnie to podtwierdzili lub zaprzeczyli). Otoz, ja celowo dokonalem tak nbie zbyt zrozumialego wpisu, bo wiedzialem, ze to sprowokuje Ciebie do uczestnictwa w dyskusji. A przeciez wiesz jak ja cenie Ciebie, jako dyskutanta. > Jedyne co Kongres może zrobić to obciać pieniądze tak jak to uczynil z Wietnamem. Kongres ma power of the purse (wladza nad sakiewka). I wlasnie to ja zasugerowalem, piszac - "zatrzymac, blokujac fundusze". Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 19:05 W obu izbach Kongresu demokraci są w mniejszości zatem nie ma mowy o zablokowaniu pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 19:17 felusiak1 napisał: > W obu izbach Kongresu demokraci są w mniejszości zatem nie ma mowy o zablokowan > iu pieniedzy. I na to jest odpowiedz w moim poscie: " Uwazam, ze tym razem znajdzie sie kilku Republikanów, którzy dolacza do Demokratów i Trump bedzie mial problem finansowac wojne." Oczywiscie to tylko moje przypuszczenie, tym nie mnie musisz sie zgodzic, ze ja przewidziałem to co Ty mozesz napisac do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 20:02 Jesteś jak wyrocznia delfijska. Wiesz wsystko zanim się zdarzy. Poprostu geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minelo 60 dni, co dalej? 04.05.26, 21:04 felusiak1 napisał: > Jesteś jak wyrocznia delfijska. Wiesz wsystko zanim się zdarzy. Poprostu genius > z. Nie, Felus, jestem najzwyklejszym czlowiekiek, jakich jest mnostwo. Ja po prostu ten post pisalem majac na mysli Ciebie, i bardzo liczylem na to, ze Ty podejmiesz w nim dyskusje. A poniewaz znam Ciebie juz od wielu lat, to moglem przypuszczac, ze Ty niektore z moich tez bedziesz chcial obalic. Widzisz, jak cenie Ciebie. A ty mnie od rudych suk wyzywales. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 10:10 felusiak1 napisał: > Watek zalożyłem na prośbę. > Proszacy bedzie udowadnial, że po 60 dniach prezydent nie ma prawa prowadzić dz > iąlań wojennych. Wymusilem na Tobie f1 reakcje ze tak jakby watek zalozyles o ktory prosil Igor. Ale oczywiscie sa rozne aspekty bo: j0rl.1 napisał: > igor_2025 napisał: > > > To co, Felus, zalozysz watek pod tytulem: Minelo 60 dni, co dalej? > > Oczywiscie ze nie zalozy, bez sensu jest go o to pytac. Wytluscilem jaki tytul watka chcial Igor. Zalozyles ale nie do konca ten tytul. To juz Ci przez gardlo nie przeszlo. Nastepnie mona zalozyla taki watek jaki chcial Igor a Ty gdzies po godzine po tym zalozyles ten. Jakby mona nie zalozyla watku to bys tego nie zalozyl, nawet takiego okrojonego. Do tego zapowiedziales od razu co Igor mialby w nim napisac i tu walneles jak zwykle kula w plot. Bo wcale Igor nie mial zamiaru tego co pisales napisac, wytluscilem. Reasumujac moj wpis ze nie zalozysz watku ciebie kopnal w d... cos zalozyles ale w dwoch miejscach nakreciles. Jeszcze raz gdzie? A wiec w tytule i w tym co Igor mial napisac. No i zalozyles bo mona zalozyla. Zadzialales jak pies Pawlowa f1, jestes przewidywalny jak ten pies. Ale taki prosty pies Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Minęło 60 dni 04.05.26, 10:28 j0rl.1 napisał: > Do tego zapowiedziales od razu co Igor mialby w nim napisac i tu walneles jak z > wykle kula w plot. Bo wcale Igor nie mial zamiaru tego co pisales napisac, wytl > uscilem. Felus chcial, tak mi sie wydaje, posmiac sie ze mnie. I tytul zostal "obrzezany" nie przypadkowo. Tym nie mniej postanowilem ten watek wykorzystac dla dyskusji, a watek zalozony przez mone do czegos innego. Zreszta Ty mozesz tam podjac jakis temat ciekawy, przeciez masz tez bana na zalozenie watkow. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Gdy nie mam dobrego nastroju...... 05.05.26, 09:06 zagladam na fora amerykanskie. Najbardziej lubie Reddit, gdzie towarzystwo amerykanskie wykazuje sie wyjatkowej trumpofobijej. www.reddit.com/r/politics/comments/1t322v3/will_trumps_deeply_flawed_iran_war_bring_down_the/ "Czy bledna wojna Trumpa z Iranem doprowadzi do upadku amerykanskiego imperium? Komentarze sprowadzaja sie glównie do takich tez: -Trump jest wrogiem Ameryki. -Trump jest protegowanym Putina. -Republikanie porzucili USA. -Wladza w USA pod wplywem Epsteina Reddit jest odwiedzany przez ludzi z innych panstw,(nie raz i ja tam pisuje),ale wiekszosc stanowia Amerykanie Odpowiedz Link Zgłoś