monalisa2016 12.06.26, 18:34 Watek zalozony na prosbe innego uczestnika forum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
igor_2025 Eurokomisarze uzurpują władzę 12.06.26, 18:59 W pierwszym zdaniu przepraszam tych, kto nie lubi dlugich tekstow. Ale nie da sie opisac tak powaznego problemu w kilku slowach. W Wielkiej Brytanii co raz czesciej mowi sie o powrocie do Unii Europejskiej, ponoc ostatnie badanie opinii publicznej wskazuja na to, ze wiekszosc Brytyjczykow uwaza, ze Brexit byl bledem, ktory powinien byc naprawiony. I wlasnie wczoraj byla dyskusja w TV na ten temat. Byl wsrod zaproszonych gosci juryst z Niemiec ( nie zapamietalem jego nazwiska), ktory bardzo duzo mowil o tym, ze dzisiejsza Unia to nie ta, ktora byla w dniu powstania.Byl bardzo krytyczny wobec kierownictwa Unii Europejskiej (i osobiscie Ursuli von der Leyen) za przekroczenie uprawnien. On twierdzil, ze to nie tylko jego opinia, a bardzo wielu prawnikow, jak i ekspertow politycznych w Unii. Wiec dzis, oczywiscie wylacznie z nudow, poszukalem opinii europejskich prawnikow na temat uzurpacji wladzy przez Jewrokomisarze. A dalej wynik moich poszukiwan. Glównym argumentem takich prawników jest teza, ze Komisja Europejska przejmuje funkcje nie przewidziane w traktatach zalozycielskich UE (Traktat Lizbonski i Traktat o Unii Europejskiej).Uzasadnienie prawne lezace u podstaw takich zarzutów opiera sie na kilku kluczowych obszarach: 1. Zasada nadawania kompetencji (Principle of conferral) - zgodnie z art. 5 Traktatu o UE, kazde dzialanie instytucji europejskiej musi scisle opierac sie na zawarte w umowach uprawnienia.Stanowisko prawnikow: Komisja Europejska faktycznie dziala ultra vires( poza swoimi uprawnieniami), przeksztalcajac ponadnarodowy aparat administracyjny w pelnoprawne quasi-Panstwo. Uprawnienia, przekazanych krajami czlonkowskimi, dotycza wylacznie handlu i niektórych wspólnych mechanizmów rynkowych. Polityka zagraniczna i polityka bezpeczenstwa narodowego nadal pozostaja suwerenna domena panstw. 2. Praktyka nakladania sankcji - stanowisko krytyków jest takowe: Bruksela wykorzystuje mechanizm rozszerzonej interpretacji do wprowadzania i egzekwowania restrykcji. Prawnicy zwracaja uwage, ze wykorzystywanie wladzy wykonawczej do niszczenia ustalonych powiazan gospodarczych poszczególnych krajów bez pelnego konsensusu wszystkich parlamentów narodowych jest zaburzeniem równowagi. 3. Podzial budzetu i funduszy - duza krytyke wywoluje wydzielenie wielomiliardowych pakietów pomocowych, a takze zamrozenie finansowania dla krajów, których polityka wewnetrzna wywoluje niezadowolenie Brukseli (np. spory z Wegrami).Stanowisko krytyków: wykorzystanie pieniedzy podatników jako narzedzia nacisków politycznych (tzw. "praworzadnosc" lub rule of law). W statutach UE nie ma mechanizmów pozwalajacych organowi wykonawczemu karac cale kraje za ich suwerenne decyzje o charakterze wewnatrzpanstwowym. Jako przyklad - wstrzymanie kasy z Brukseli dla Polski za polityke migracyjna. 4. Koncentracja wladzy - kwestie suwerennosci pokrywaja sie z odpowiedzialnoscia kierownictwa. Najbardziej godnym uwagi przykladem jest skandal zwiazany z zakupem szczepionek, w którym korespondencja (SMS) miedzy Ursula von der Leyen a kierownictwem firmy Pfizer pozostala ukryta przed opinia publiczna i audytorami.Stanowisko krytyków: takie dzialania prawnicy traktuja jako zastapienie instytucji demokratycznych zamknietymi decyzjami elitarnymi, co wyklucza rzady krajowe z procesu podejmowania najwazniejszych decyzji panstwowych.W europejskich kregach prawnych jest to czesto nazywane "pelzajacym zamachem stanu" (creeping coup), w którym formalne ramy prawne nie sa przepisywane w drodze otwartych referendów lub traktatów, i poprzez precedensy ksztaltowane przez sama Komisje Europejska. Wiec z powyzszego mozna wyciagnac wniosek, ze Jewrokomisarze, to tacy komusze lewacy, ktore chca zbudoiwac cos na wzor ZSRR. W ktorym kazda republika zwiazkowa miala swoj rzad, konstytucje, ale glowne decyzje podejmowane byli w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 12.06.26, 19:55 No, nareszcie. To wiadomo od dawna. Obecna Unia Europejska to nie ta, do ktorej wstepowala Polska 20 lat temu. Komisariat buduje Bolszewię, ktora bedzie gorsza od oryginalnej Bolszewii. Poststalinowscy bolszewicy rozumieli granice przykrecania sruby. Ta europejska ekipa tego nie pojmuje tak jak jakobini. I tak to sie skończy. Teraz przepychają przepisy o powszechnej cenzurze pod pretekstem ochrony przed mową nienawiści. I to oni bedą decydowa co jest a co taka mową nie jest. Przerabiamy to od Obamy. Dopiero teraz pojawiły się hamulce a wraz z nimi skowyt hamowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k obaj macie racje... 12.06.26, 20:07 niestety. od dawna nie chce mi sie na ten temat pisac. spokojnie czekam, az woda w dzbanie sie przeleje... - oby. a jak nie - to bedziemy mieli NEO-EURO-ZSRR... Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: obaj macie racje... 12.06.26, 20:20 j-k napisał: > niestety. od dawna nie chce mi sie na ten temat pisac. > > spokojnie czekam, az woda w dzbanie sie przeleje... > > - oby. > > a jak nie - to bedziemy mieli NEO-EURO-ZSRR... Boże, jak ja wam współczuję! Odpowiedz Link Zgłoś
j-k chyba sobie ? 12.06.26, 20:23 taziuta napisał: > Boże, jak ja wam współczuję! chyba sobie... - bo mnie tfoje uczucia niepotrzebne. jestem 100 % hetero. co innego, gdybys byl kobieta. daloby sie te uczucia (pozytywne w koncu) zagospodarowac :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: obaj macie racje... 12.06.26, 20:27 taziuta napisał: > Boże, jak ja wam współczuję! Taziuta, jestes doskonalym przykladem tego, jak mozna zyc bez troski o swwoj narod i swoje Panstwo. Dla Ciebie tam dom, gdzie dostajesz darmowa dobra opieke. Wiec nie dziwie sie, ze Tobie calkowicie zwisaja takie pojecia, jak suwerennosc i duma narodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: obaj macie racje... 12.06.26, 21:15 Ja tobie wspólczuję. Widzisz, żaba wrzucona do garnka z zimną wodą na goracym piecu nie ma pojecia, ze sie ugotuje. Woda robi sie cieplejsza i żaba jest zadowolona aż do momentu kiedy bedzie za późno. Ty jesteś tą żabą. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: obaj macie racje... 12.06.26, 20:26 j-k napisał: > a jak nie - to bedziemy mieli NEO-EURO-ZSRR... Namiastka tego juz jest. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 12.06.26, 20:19 Z wielu doniesien wynika ze estonka Kaia Kallas straci w EU fuche. Moj wczesniejszy post, sorry przekrecilam jej imie z Kai zrobilam Katje. monalisa2016 Re: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic 11.06.26, 23:14 Dodam bo umknelo mi mojej uwadze mimo ze o tym caly czas myslalam, wedlug Financial Times Francja i Niemcy naciskaja na gruntowna reforme stanowiska szefa unii do spraw zagranicznych i polityki bezpieczenstwa oraz wiceprzewodniczacej KE, konkretnie Katji Kallas, ktora sie uwaza za niezbyt kompetentna takze za zbyt powolna i nieskuteczna w sprawowaniu swojej funkcji co oznacza ograniczenie jej dzialalnosci i delegowanie czyli oddania wiekszosci jej obowiazkow z powrotem do panstw czlonkowskich. Powolne rozbrajanie unii! 👍👍👍 Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 12.06.26, 20:22 felusiak1 napisał: > Teraz przepychają przepisy o powszechnej cenzurze pod pretekstem ochrony przed > mową nienawiści. oglądałem byłem film na jutubie. Był jeden moment tylko ale i tak zamazali. A ponieważ to kryminał to były zastrzelone trupy, i to też zamazali. No ja nie wiem, może to tylko mój komp tak cenzuruje właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 12.06.26, 20:25 felusiak1 napisał: > No, nareszcie. Nie wiem co znaczy to zdanie. Czy Tobie chodzi o to, ze ja nareszcie zajal sie Unia , a nie Stanami, czy nareszcie, ze w Unii o tym zaczeto mowic? >To wiadomo od dawna. Obecna Unia Europejska to nie ta, do ktorej > wstepowala Polska 20 lat temu. Ja juz kilka razy o tym probowalem na forum pisac, ale za kazdym razem mnie wskazywano, ze to ruska propaganda. > Komisariat buduje Bolszewię, ktora bedzie gorsza od oryginalnej Bolszewii. Post > stalinowscy bolszewicy rozumieli granice przykrecania sruby. Ta europejska ekip > a tego nie pojmuje tak jak jakobini. I tak to sie skończy. Roznica miedzy radzieckimi komisarami, i jewrokomisarzami polega na tym, ze radzieccy byli trzymani za morde, albo przez Stalina, albo przez Chruszczowa, lub Brezniewa. Jak ich przestali trzymac za morde, to oni rozwalili ZSRR. Wiec i Unia rozwali sie, jak nikt nie zacznie trzymac za morde tych Jewrokomisarze. > Teraz przepychają przepisy o powszechnej cenzurze pod pretekstem ochrony przed > mową nienawiści. > I to oni bedą decydowa co jest a co taka mową nie jest. Przerabiamy to od Obamy > . Dopiero teraz pojawiły się hamulce a wraz z nimi skowyt hamowanych. W Stanach znalazl sie hamulcowy, ale w Unii takowego nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re:Onuce z Trampkami w amoku.. 12.06.26, 21:13 ...lania pomyj na UE....Ziewww Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re:Onuce z Trampkami w amoku.. 12.06.26, 21:26 Ty chłopczyku musisz podrosnąć aby zrozumieć. Podpowiem ci. Za rzadow PiSu byla tzw "telewizja publiczna" pod nazwą TVP. Tacy gorącoglowi chłopcy jak ty wrzeszczeli, że PiS ukradł i wciska swoją propagandę. Dorośli, tacy jak ja mowili, ze nie ma telewizji publicznej. Jest rzadowa. Teraz mamy PO u wladzy. PO wprowadziło swoich ludzi do TVP i wciska swoją propagandę. Czy ty protestujesz przeciwko zawłaszczeniu przez rzad telewizji publicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re:Onuce z Trampkami w amoku.. 12.06.26, 21:29 opa34 napisał(a): > ...lania pomyj na UE....Ziewww Dziadku jak nie masz nic do powiedzenia w temacie nie wlanczyj twoich durnowatych uwag w dyskusje. Ciekawa rzecz bedzie jak unia sie dopatrzy na co byly przeznaczone fundusze z KPO w Polsce moze byc tak jak stalo sie to z Hiszpania i Wlochami ze grube miliardy euro musza zwrocic do roku 2028. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 14.06.26, 17:46 Moglbys wyjasnic co rozumiesz pod pojeciem Jewrokomisarze drogi Igorze? Wytluscilem o co chodzi. Bo tego uzywasz, rozumiem ze tak nazywasz Eurokomisarzy ale tak dokladniej co ma znaczyc to Twoje powazne przekrecenie nazywy? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 14.06.26, 18:04 j0rl.1 napisał: > Moglbys wyjasnic co rozumiesz pod pojeciem Jewrokomisarze drogi Igorze? > Wytluscilem o co chodzi. Bo tego uzywasz, rozumiem ze tak nazywasz Eurokomisarzy ale tak dokladniej co ma znaczyc to Twoje powazne przekrecenie nazywy? Stawiam na dwie/trzy pieczenie przy jednym ogniu. Antysemityzm wciąż mocny w polskim narodzie, to czemu jeszcze na tym instrumencie nie zagrać? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Eurokomisarze uzurpują władzę 14.06.26, 19:28 ktoś tam: > co rozumiesz pod pojeciem Jewrokomisarze taziuta: > Antysemityzm wciąż mocny w polskim narodzie, to czemu jeszcze na tym instrumencie > nie zagrać? Można, ale być może autor tego nowotworu po prostu popełnił rusycyzm. Rosyjskie ,,Европа '', ,,Евро-союз '' czy ,,Евро-комиссар '' nie zawierają żadnego antysemityzmu, a z żydami — tylko trzy początkowe litery, bo tak się przypadkowo złożyło. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, a jednak jestes lewakiem-liberalem 14.06.26, 19:30 taziuta napisał: > Stawiam na dwie/trzy pieczenie przy jednym ogniu. > Antysemityzm wciąż mocny w polskim narodzie, to czemu jeszcze na tym instrumenc > ie nie zagrać? Bo tacy lewacy-liberalowie zawsze wiedza co inni mysla i co dla nich jest najlepiej. Gdyby ja chcialem "wykorzystac" polski antysemityzm, to pisalbym nie Jewrokomisarze, co jest rusycyzmem, a Zydokomisarze, co byloby wszystkim Polakom zrozumiale. A ile Polakow moze pokojarzyc slowo pisane przez mnie Jewrokomisarze, z rosyjska nazwa Zydow? Chyba tylko lewak-liberal, i do tego ukryty antysemita. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, a jednak jestes lewakiem-liberalem 14.06.26, 19:48 igor_2025 napisał: > /.../ A ile Polakow moze pokojarzyc slowo pisane przez mnie Jewrokomisarze, z rosyjska nazwa Zydow? Chyba tylko lewak-liberal, i do tego ukryty antysemita. :-) Lewak-liberał? Całkiem ci się już kićka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 19:24 j0rl.1 napisał: > Moglbys wyjasnic co rozumiesz pod pojeciem Jewrokomisarze drogi Igorze? > Wytluscilem o co chodzi. Bo tego uzywasz, rozumiem ze tak nazywasz Eurok > omisarzy ale tak dokladniej co ma znaczyc to Twoje powazne przekrecenie nazywy? Juz tlumacze. To taki rusycyzm, odnoszacy sie do pierwszych rzadow Radzieckiej Rosji, ktore nazywali sie w jezyku rosyjskim Совет народных комиссаров, czyli w jezyku polskim - Rada Komisarzy Ludowych. W jezyku rosyjskim, slowo Europa wymawia sie nie przez litere э , jak to po polsku, a tylko przez rosyjska e, ktorej w jezyku polskim nie istnieje, wiec gdy po polsku piszemy powiedzmy jechac, to po rosyjsku piszemy ехать. Czyli odpowiednikiem wymowy rosyjskiej litery e, w jezyku polskim uzywa sie dwie litery je. I w ten sposob dochodzimy do sedna sprawy. Piszac o Jewrokomisrach, ja nawiazuje do pierwszych rzadow radzieckiej Rosji, ktore zaczynali budowe ZSRR. A ci jakby buduja ZSRR 2. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 19:36 Męczysz. Po rosyjsku Europa brzmi Jewropa i nie ma nic do rzeczy z Jewrejami. Ja wolę nazywać to "Komisariatem". Komisariat jest mianowany i nie odpowiada przed nikim. Komisarze Komisariatu są "wyłaniani" w zacisznych gabinetach elit i im służa w utrzymaniu wladzy. Jedynym celem Komisariatu jest wladza na nieczystymi masami. Ludzie tacy jak taziuta zadowalają sie okruchami z pańskiego stołu postrzegajac to jako dobro od dobroczyńcy. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 19:57 felusiak1 napisał: > /.../ > Komisarze Komisariatu są "wyłaniani" w zacisznych gabinetach elit i im służa w utrzymaniu wladzy. > Jedynym celem Komisariatu jest wladza na nieczystymi masami. To jakiś bełkot. Radził ci już Igor wiele razy - piłeś nie pisz! > Ludzie tacy jak taziuta zadowalają sie okruchami z pańskiego stołu postrzegajac > to jako dobro od dobroczyńcy. Chyba mnie nie polubiłeś. Hmm, jakoś z tym będę musiał żyć. Dobrze, że mam choć te okruchy na pociechę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 20:11 To nie jest bełkot. To rzeczywistość, której ty nie chcesz widzieć. Europejska Komisja miala 8 kandydatow na prezydenta. Po "konsultacjach" przedstawiono jedną kandydatkę do zatwierdzenia Parlamentowi Europejskiemu. Nastepnie "wyłoniono" komisarzy. Parlament zatwierdza caly sklad a nie kazdego kandydata z osobna. Jakw Polsce lub w Danii władza się ludowi przestaje podobać to wybierają sobie nową. Jak ludowi nie podobają się działania Ursuli i Komisariatu to nie ma mechanizmu zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 15.06.26, 18:20 Tak jak myslałem. taziuta uciekł do dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 15.06.26, 20:42 felusiak1 napisał: > Tak jak myslałem. taziuta uciekł do dziury. I na moje pytanie nie daje odpowiedzi. Widac pojechal do komitetu obwodowego partii lewacko-liberalnej poradzioc sie co ma odpisac nam. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, nie ladnie jednych napuszczac na drugich 14.06.26, 20:13 taziuta napisał: > To jakiś bełkot. Radził ci już Igor wiele razy - piłeś nie pisz! Nigdy czegos takiego Felusowi nie radzilem. Te slowa adresuje zawsze Januszowi, gdy widze, ze zaczyna pisac cos, co mozna wytlumaczyc tylko jednym, ze znajduje sie w stanie wskazujacym. I do tego zawsze to robie w zartach. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, nie ladnie jednych napuszczac na dru 14.06.26, 20:26 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > > To jakiś bełkot. Radził ci już Igor wiele razy - piłeś nie pisz! > > Nigdy czegos takiego Felusowi nie radzilem. Te slowa adresuje zawsze Januszowi, gdy widze, ze zaczyna pisac cos, co mozna wytlumaczyc tylko jednym, ze znajduje sie w stanie wskazujacym. I do tego zawsze to robie w zartach. Masz rację. Teraz mi się pokićkało. I wiesz, moja intencja też była żartobliwa, ale generalnie widzę, że prawakom trudno zrozumieć żart. Potwierdza się to co Jerzy Urban pisał dawno temu, że prawicowe poglądy nie idą w parze z inteligencją. :) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Nie krec, taziuta 14.06.26, 20:55 taziuta napisał: > igor_2025 napisał: > Masz rację. Teraz mi się pokićkało. I wiesz, moja intencja też była żartobliwa,. Byc moze, ale po cholere mnie do tego doczepiles? Gdyb zostawiles tylko to zdanie: "Masz rację. Teraz mi się pokićkało". Bylbys w porzadku, ale dalej zaczales krecic, a to juz nie dobrze o Tobie swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 19:37 igor_2025 napisał: > Juz tlumacze. To taki rusycyzm, odnoszacy sie do pierwszych rzadow Radzieckiej > Rosji, ktore nazywali sie w jezyku rosyjskim Совет народных комиссаров, czyl > i w jezyku polskim - Rada Komisarzy Ludowych. W jezyku rosyjskim, slowo > Europa wymawia sie nie przez litere э , jak to po polsku, a tylko przez rosy > jska e, ktorej w jezyku polskim nie istnieje, wiec gdy po polsku piszemy powie > dzmy jechac, to po rosyjsku piszemy ехать. Czyli odpowiednikiem w > ymowy rosyjskiej litery e, w jezyku polskim uzywa sie dwie litery je. I w ten s > posob dochodzimy do sedna sprawy. Piszac o Jewrokomisrach, ja nawiazuje do pier > wszych rzadow radzieckiej Rosji, ktore zaczynali budowe ZSRR. A ci jakby buduja > ZSRR 2. Acha. Ale co maja wspolnego Komisarze Unijni z jewrokomisarzami w ZSRR? Przeciez komisarze w ZSRR zarzadzanli komunistycznym ktajem z gospodarka panstwowa a komisarze unijni zarzadzaja politycza strona przynalezna do centrali EU. W EU mamy kapitalizm czyli przetlaczajacy kawalek PKB jest wytwarzany przez wolna gospodarke kapitalistyczna zarzadana przez kapitalistow itd nie przez tych komisarzy unijnych a w ZSRR ci jak ich nazywasz, tak rozumiem jewrokomisarze zarzadzali ta gospodraka wytwarzajaca PKB. Oprocz strony panstwa. To jest zasadnicza roznica, dla Ciebie drogi Igorze widze nie do zrozumienia? ja twierdze ze tak jak nazywasz jewrokomisarzy na podobienstwo ZSRRu jest glupim klamstwem Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 20:03 j0rl.1 napisał: /.../ > ja twierdze ze tak jak nazywasz jewrokomisarzy na podobienstwo ZSRRu jest glupim klamstwem Nihil novi. Cała ruska propaganda oparta jest na kłamstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, i znow podstawile sie :-) 14.06.26, 20:16 taziuta napisał: > Nihil novi. Cała ruska propaganda oparta jest na kłamstwie. To piszesz, ze ja wykorzystuje polski antysemityzm, teraz powtarzasz glupote za Jorlem, nie rozumiac o co jemu chodzi. Juz nie wspomne o innej glupocie, z ktorej musiales tlumaczyc sie. Taziuta, Ty uwazaj na siebie, bo faktycznie jeden Ty, jako lewak - liberal, nam pozostal sie. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, i znow podstawile sie :-) 14.06.26, 20:28 igor_2025 napisał: /.../ > Taziuta, Ty uwazaj na siebie, bo faktycznie jeden Ty, jako lewak - liberal, nam pozostal sie. :-) Ty uważaj, bo się jeszcze zakochasz i sam na siebie (pedała) nie będziesz mógł spojrzeć w lustro. :> Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, i znow podstawile sie :-) 14.06.26, 20:57 taziuta napisał: > Ty uważaj, bo się jeszcze zakochasz i sam na siebie (pedała) nie będziesz mógł > spojrzeć w lustro. Trudno ocenic ten twoj belkot. Na psychologii sie znam, ale tu portrzebny jest psychiatra. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 20:08 j0rl.1 napisał: > Acha. Ale co maja wspolnego Komisarze Unijni z jewrokomisarzami w ZSRR? Pelnia ta sama role, rzadza, a do tego nie sa wybierani przez Narod, a tylko we wlasnym gronie. I do tego ich wladza byla niepodkontrolna nikomu. Tak samo jest i w przypadku Eurokomisarze. > Przeciez komisarze w ZSRR zarzadzanli komunistycznym ktajem z gospodarka panstw > owa a komisarze unijni zarzadzaja politycza strona przynalezna do centrali EU. A co za roznica jakim krajem zarzadzaja ci czy inni Komisarowie? Grunt ze zarzadzaja. > W EU mamy kapitalizm A co ma ustroj do tego? > To jest zasadnicza roznica, dla Ciebie drogi Igorze widze nie do zrozumienia? Haha, i caly Jorl, - szukales do czego doczepic sie, i doczepiles sie. Ale to dla Ciebie jest sprawa niepojeta, bo ty nie rozumiesz czym jest ironia. Bo nazywajac Eurokomisarze Jewrokomasarzami, ja doppuszczam sie ironii, nawiazujac w jakijs sposob do radzieckich komisarze. I nic do tego nie ma ani ustroj gospodarczy, ani moje zrozumienie kapitalizmu, ani dlugosc Twojego czlonka. To po prostu ironia. Kazdy inteligentny czlowiek to powinien zrozumiec. > ja twierdze ze tak jak nazywasz jewrokomisarzy na podobienstwo ZSRRu jest glupi > m klamstwem Jorl, ty juz lepiej takich tekstow nie pisz, bo to nie swiadczy o Twoim poziomie intelektualnym dobrze. Powiedziec na ironie, ze jest to glupie klamstwo, jest czyms nie zbyt normalnym. Ironia to figura retoryczna i środek stylistyczny, w którym dosłowne znaczenie wypowiedzi jest sprzeczne z jej sensem właściwym. Polega na celowym mówieniu czegoś innego, niż się myśli (najczęściej zupełnego przeciwieństwa), aby wyrazić krytykę, dystans, żart lub kpinę. wsjp.pl/haslo/podglad/40903/ironia Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Bardzo chetni, drogi Jorle 14.06.26, 20:50 igor_2025 napisał: > > ja twierdze ze tak jak nazywasz jewrokomisarzy na podobienstwo ZSRRu jest > glupi > > m klamstwem > > Jorl, ty juz lepiej takich tekstow nie pisz, bo to nie swiadczy o Twoim poziom > ie intelektualnym dobrze. Powiedziec na ironie, ze jest to glupie klamstwo, jes > t czyms nie zbyt normalnym. > > Ironia to figura retoryczna i środek stylistyczny, w którym dosłowne zna > czenie wypowiedzi jest sprzeczne z jej sensem właściwym. Polega na celowym mówi > eniu czegoś innego, niż się myśli (najczęściej zupełnego przeciwieństwa), aby w > yrazić krytykę, dystans, żart lub kpinę. > > wsjp.pl/haslo/podglad/40903/ironia Acha czyli Twoi jewrokomisarze ci europejscy to nie sa tak naprawde jak w ZSRR byli tylko ironicznie tak ich nazwales. Ja nazwalem to nie ironia a glupim klamstwem. Bo jest i klamstwem jako ze Twoi radzieccy rzadzili gospodarka bo byla komuna przeciez w ZSRR a ci europejscy rzadza strona tylko polityczna w EU. Bo mamy kapitalizm. Czyli zasadsnicza roznica wiec porownanie ich w sensie ze to samo jest klamstwem. A nazwanie tego teraz ironia jest glupie, tu Ciebie wyprzedzilem bo oczywiscie wiedzialem co napiszesz. A to ze nie sa wybranii w jakims bezposrednim glosowaniu ludu miast i wsi jest wlasnie prawidlowe. My mamy demokracje posrednia, wybiera sie partie i te co maja mandat wiekszosciowy juz same wybieraja osoby rzadzace. Dzieki temu nie mamy palantow, bo w tych ciemnych zadymionych pokojach zbieraja sie elity i wybieraja tego koga uwazaja za najlepszego do tego urzedu A po ilus latach sa nastepne wybory i lud znowu wybiera. Partii znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Jorl, przyznam sie szczerze 14.06.26, 21:00 Nie przeczytalem twoj post, ale przyznaje Tobie racje. Wiec mozesz teraz byc dumny z siebie i z podniesiona glowa pojsc do lozka. Tylko jedno chce powiedziec - dobierz odpowiednia poduszke, zeby rano szyja Tobie nie bolala. Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Jorl, przyznam sie szczerze 14.06.26, 21:08 igor_2025 napisał: > Nie przeczytalem twoj post, ale przyznaje Tobie racje. Jasne > Wiec mozesz teraz byc > dumny z siebie i z podniesiona glowa pojsc do lozka. Tylko jedno chce powiedzie > c - dobierz odpowiednia poduszke, zeby rano szyja Tobie nie bolala. Ja nie mam boli szyii drogi Igorze, ja trenuje i miesnie szyii. Z 4 stron i to solidnie wiec mam umiesnione a to zapobiega boli szyii. Ty mi radzisz poduszke a ja Tobie trening. To nazywam defensywne podejsci do problemow czyli Twoja poduszka, a moje jest ofensywne, trening. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Jorl, przyznam sie szczerze 14.06.26, 21:16 j0rl.1 napisał: > Ja nie mam boli szyii drogi Igorze, ja trenuje i miesnie szyii. Bardzo sie ciesze, wiec i ja pojde spac dzis ze spokojnym sumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś