Dodaj do ulubionych

Zbombardowana Ławra Peczorska

15.06.26, 17:45
Tekst linku

Chyba najklasyczniejszy i najwspanialszy zabytek architektury kijowskiej został zbombardowany - nie wiem jakie są zniszczenia, ale godne Adolfa Hitlera.
Obserwuj wątek
    • j-k eskalacja konfliktu pozpoczela sie od bombardowan 15.06.26, 17:57
      przez Ukraine rosyjskich rafinerii ropy.

- teraz mamy kolejny jej etap.

• pijatyka Pro-kacapskie brednie durnego doktorka 15.06.26, 19:27

Nie było żadnej eskalacji - Ukraińskie (kontr)ataki po prostu coraz dalej sięgają i robią się coraz skuteczniejsze.

A dla ataków na zabytki (tak jak na szpitale, osiedla mieszkaniowe i inne cele cywilne, nawet nie gospodarcze czy infrastrukturalne) nie ma żadnego usprawiedliwienia.

Pie...lone kacapskie bydło.

• j-k naiwne brednie pijatykki 15.06.26, 20:35
          pijatyka napisał:
          > Nie było żadnej eskalacji - Ukraińskie (kontr)ataki po prostu coraz dalej sięgają i robią się coraz skuteczniejsze.

i wlasnie dlatego i rosyjskie BEDA tez coraz skuteczniejsze.

a rozwalenie mostow przez Dniepr i ukrainskich elektrowni - jest z technicznego punktu widzenia dosc proste.

- nie pojmujesz, ze Putin do tej pory z Ukraina sie troche "cackal".

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          46 lat w polityce.

• pijatyka Najwyższa pora na Ukrainie całkowicie... 15.06.26, 19:31

...zdelegalizować moskalską cerkiew i przejąć wszystkie jej obiekty oraz cały majątek na rzecz cerkwi ukraińskiej.

• j-k wczorajszy jestes ? 15.06.26, 20:36
        pijatyka napisał:
        > ...zdelegalizować moskalską cerkiew i przejąć wszystkie jej obiekty oraz
        > cały majątek na rzecz cerkwi ukraińskiej.

wczorajszy jestes ?
        Ukraina juz to zrobila.
        • pijatyka Sam jesteś wczorajszy 15.06.26, 20:51

[Przegląd od AI]

Ukraina nie zdelegalizowała instytucji automatycznie w całości, a proces przejmowania majątków nie dotyczy wszystkich obiektów. Zamiast tego ukraiński parlament uchwalił przepisy, które dają poszczególnym parafiom czas na zerwanie więzi z Rosją, a w przeciwnym razie grozi im delegalizacja i utrata struktur.

Szczegóły nowego prawa i przejmowania majątków przedstawiają się następująco:

Zakaz powiązań z Rosją: Uchwalona ustawa umożliwia delegalizację struktur religijnych, które podlegają lub są powiązane z Rosyjską Cerkwią Prawosławną. Prawo wymierzone jest w Ukraińską Cerkiew Prawosławną Patriarchatu Moskiewskiego (UCP MP).

Decyzja należy do parafii: Cerkiew nie została automatycznie zlikwidowana w jeden dzień. Poszczególne parafie mają czas na dostosowanie się do nowych przepisów i prawno-kanoniczne zerwanie zależności od Moskwy.
          Jeśli tego nie zrobią, decyzją sądu mogą zostać zamknięte.

Majątek nie został „zabrany w całości”: Państwo nie przejęło całego majątku scentralizowanego w jednym kroku. Obiekty o szczególnym znaczeniu kulturowym i narodowym (takie jak zespoły klasztorne Ławra Kijowsko-Peczerska) stopniowo wracają pod zarząd państwowy w wyniku wygasania umów najmu, orzeczeń sądowych lub gdy lokalne wspólnoty parafialne samodzielnie decydują o przejściu w struktury autokefalicznego Kościoła Prawosławnego Ukrainy (PCU).

Walka z kolaboracją: Lokalne akcje przejmowania świątyń przez wiernych z niezależnego Kościoła Prawosławnego Ukrainy mają miejsce w różnych regionach kraju od początku otwartej wojny.
          Państwo prowadzi również indywidualne śledztwa wobec duchownych oskarżanych o kolaborację z rosyjskimi okupantami
          • j-k przeciwnie. 15.06.26, 21:02
            napisalem w jednym zadaniu to - co ty cytujesz w zdaniach 20-tu.

a ze zrobili to na raty - to tylko dobrze o nich swiadczy - bo komunisci to zrobiliby to w jeden raz :)
    • pijatyka Zanim ruZkie ścierwa zaczną tu bredzić... 15.06.26, 20:09

...o pomyłkach, fałszywych flagach, prowokacjach etc.

Bilans 24 godzin

To nie przypadek. Na wschodzie zabijają Ukraińców i wymazują ukraińskie nazwy, zakazują mówić po ukraińsku, a w głębi kraju bombardują obiekty kultury.

Zaatakowane dzisiejszej nocy:

- Muzeum Sztuki w Charkowie
      - Sobór Zaśnięcia Bogurodzicy w Kijowie (Ławra Peczerska).
      - Narodowe Studio Filmowe im. O. Dowżenki
      - Dom Muzyki Organowej i Kameralnej w Dnieprze.

• j-k nie pojmujesz ze to dalej tylko "ostrzezenie Puty? 15.06.26, 21:05
        jak zaczna bombardowac mosty na Dnieprze i elektrownie - to dopiero groza bedzie realna.
        • mateusz572 Re: nie pojmujesz ze to dalej tylko "ostrzezenie 16.06.26, 09:55
          j-k napisał:

> jak zaczna bombardowac mosty na Dnieprze i elektrownie - to dopiero groza bedzi
          > e realna.

Ty Jasiu to jednak kacap z krwi i kości jesteś.
          Pracujesz intensywnie aby do kamandy Igorka dokooptować.
          Wracając do meritum.
          Elektrownie i ciepłownie cały czas bombardują.
          Mosty na Dnieprze to rzecz mniej prosta i wymagająca. Trzeba mieć odpowiedni sprzęt do tego, który będzie dostarczony na odpowiednią odległość do celu. Niestety, ale nie dostarczą bo dużo samolotów ichnich zostałoby gwałtownie przyziemionych bez możliwości ponownego startu tych resztek, które pozostałyby na ziemi.
          Powiedz mi Jasiu jak taki mądry jesteś dlaczego do tej pory arterii komunikacyjnych na Ukrainie Moskale na amen nie przecięli? Przecież jeśliby to zrobili to wojna już parę lat temu zakończyłaby się.

• j-k dziecinada. 17.06.26, 22:20
            mateusz572 napisał:
            > Ty Jasiu to jednak kacap z krwi i kości jesteś.

- dziecinada. bo oceniam sprawy merytorycznie - a nie uczuciowo ?

> Wracając do meritum.
            > Elektrownie i ciepłownie cały czas bombardują.

- nie.

> Powiedz mi Jasiu jak taki mądry jesteś dlaczego do tej pory arterii komunikacyj
            > nych na Ukrainie Moskale na amen nie przecięli? Przecież jeśliby to zrobili to
            > wojna już parę lat temu zakończyłaby się.

- bo sie do tej pory z nimi cackali.

nie chcieli niszczenia infrastruktury Ukrainy.
            ale zdaje sie, ze ten etap wlasnie mija.
            • mateusz572 Re: dziecinada. 18.06.26, 15:02
              j-k napisał:

> - dziecinada. bo oceniam sprawy merytorycznie - a nie uczuciowo ?
              >
              > > Wracając do meritum.
              > > Elektrownie i ciepłownie cały czas bombardują.
              >
              > - nie.

Jak nie jak tak. Zimą non stop ciepłownie i elektrociepłownie były bombardowane. Wyłączenia prądu i ciepła to była wtedy normalka na Ukrainie. Ty Jasiu pewnie w innym świecie wtedy przebywałeś. Może w sen zimowy zapadłeś? Kto to wie?
              Teraz natomiast nie ma takiej potrzeby bo i porażającego efektu nie będzie. Kacapy zbierają siły na następną
              zimę.

>
              > > Powiedz mi Jasiu jak taki mądry jesteś dlaczego do tej pory arterii komun
              > ikacyj
              > > nych na Ukrainie Moskale na amen nie przecięli? Przecież jeśliby to zrobi
              > li to
              > > wojna już parę lat temu zakończyłaby się.
              >
              > - bo sie do tej pory z nimi cackali.
              >
              > nie chcieli niszczenia infrastruktury Ukrainy.
              > ale zdaje sie, ze ten etap wlasnie mija.

He he dobre. Cackali sie powiadasz.
              A ja ci powiadam, że za ciency byli takową operację. Gdyby mieli taką możliwość to już dawno zrobiliby to .
              Poza tym powiadasz, że litość znają i nie niszczyli Ukrainy? Ja ci natomiast powiem, że oni litości ani krzty nie mają i gdyby mogli to już dawno rzuciliby Ukrainę na kolana.
              A tak mają to co mają czyli rafinerie w państwie moskiewskim płoną.
              Dziecinadę Jasiu odstawiasz.
              Podsumowując to powiem ci Jasiu, że odpowiednia obrona plot Ukrainy zapewniła jej przetrwanie.
              Jednakże skąd ty to możesz wiedzieć Jasiu jak ty wojsko znasz tylko z gazet i internetu.
              • j-k nadal dziecinada. 18.06.26, 17:03
                mateusz572 napisał:
                > Jednakże skąd ty to możesz wiedzieć Jasiu jak ty wojsko znasz tylko z gazet i internetu.

ano , hloopcze, mialem szkolenie wojskowe na studiach - gdy Ciebie zapewne jeszcze na tym Swiecie nie bylo.

a co do meritum: - Ukraina ma 6 - 8 baterii Patriot, a jedna bateria moze obronic obszar do 200 km2, czyli duze miasto.

wieszosc Ukrainy jest zatem bezbronna - jesli chodzi np. o naloty dywanowe.
                • mateusz572 Re: nadal dziecinada. 18.06.26, 17:06
                  He he dobre
                  A ja odsłużyłem w armii w stanie wojennym kolego.
                  To ty taki stary jesteś?

Obrona plot Ukrainy składa się z wielu poziomów drogi bardzo stary j.k.
                  Jak zresztą każda szanująca się obrona plot.
                  • j-k I nadal dziecinada. 18.06.26, 23:17
                    mateusz572 napisał:

> He he dobre
                    > A ja odsłużyłem w armii w stanie wojennym kolego.
                    > To ty taki stary jesteś?

- ano.
                    >
                    > Obrona plot Ukrainy składa się z wielu poziomów drogi bardzo stary j.k.
                    > Jak zresztą każda szanująca się obrona plot.

- tylko ta reszta obrony poza patriotami jest niewiele warta.
                    • mateusz572 Re: I nadal dziecinada. 19.06.26, 17:56
                      j-k napisał:

> - tylko ta reszta obrony poza patriotami jest niewiele warta.

Mylisz się.
                      Jest dużo warta.
                      Kacapy jeśli już coś zrzucają z samolotów to z daleka od granicy Ukrainy.
                      Patrioty to tylko mała cząstka obrony plot Ukrainy. Jest wiele innych doskonałych systemów do zwalczania środków napadu powietrznego. Rzecz podstawowa jednak to aby amunicji do nich nie zabrakło co już się zdarzało i wtedy moskiewskie drony i rakiety w większym stopniu przenikały na terytorium Ukrainy.
            • mateusz572 Re: dziecinada. 18.06.26, 15:19
              www.facebook.com/1500708155/videos/pcb.10233391174910253/27237845065826071?locale=pl_PL
    • borrrka Co każe chan 16.06.26, 09:30
      Nie ma innych świętości w kacapstanie, niż wola chana kremlowskiego, a przecież głoszą, iż tradycja kijowska kacapska jest:)
      Nic to - zbombardowali, bo tak chan kazał.
      I to się wańkom nie kłóci, a to w ich móżdżkach, jakby papież Vatitcano wyburzył!
    • perla.roztocza Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 16.06.26, 10:52
      kiedyś to zwiedziłem, dobrze, że nie teraz właśnie.
    • bbuldog Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 17.06.26, 20:45
      Adolf Hitler jest na Ukrainie czczony.
      • stefan4 Pomnik, książka i dziewczyna 17.06.26, 21:20
        bbuldog:
        > Adolf Hitler jest na Ukrainie czczony.

Wydaje mi się, że to zdjęcie zamieszczasz już nie pierwszy raz. Najwyższy czas podać źródło. Sam sfotografowałeś dziewczę pod pomnikiem z tą książką, czy znalazłeś w Interśmieciu? W tym drugim przypadku poproszę o link.

- Stefan
        • pijatyka Re: Sam sfotografowałeś dziewczę? 18.06.26, 14:41

Jakaś kacapka-prowokatorka albo w ogóle fotomontaż.

A fotka od oficera prowadzącego ;->

• bbuldog Re: Sam sfotografowałeś dziewczę? 18.06.26, 23:16
            Szkoda na ciebie splunąć, banderowski tchórzu.
            Podoficera prowadzącego szukaj swoim banderowskim otoczeniu.
        • bbuldog Re: Pomnik, książka i dziewczyna 18.06.26, 23:09
          Kłamiesz coraz częściej.
          To zdjęcie z ukraińskiego portalu Pro Aris et Focis, już to mówiłem.
          Powtórzę, jak pokazałem je na polskich forach, zdjęcie znikło.
          • bbuldog Re: Pomnik, książka i dziewczyna 18.06.26, 23:14
            Klamstwa budzą we mnie obrzydzenie.
            Tak samo jak opowiadania, że na Wołyniu to co zostało po Polsce, to kupa kości.
            Tak samo jak pomaganie pochówkom żołnierzy Wehrmachtu i przestępców SS, i pogardliwe odnoszenie się do Polaków.
          • stefan4 Re: Pomnik, książka i dziewczyna 18.06.26, 23:48
            bbuldog:
            > To zdjęcie z ukraińskiego portalu Pro Aris et Focis
            > Powtórzę, jak pokazałem je na polskich forach, zdjęcie znikło.

Nie udało mi się znaleźć portalu ukraińskiego o tej nazwie. Czy on cały zniknął? Jeśli nie, to poproszę o link. Jeśli tak, to podziwiam Twoją sprawczość: wystarczy, żebyś na forach ujawnił wrogą działalność, a wróg już się wycofuje i zaciera ślady.

Udało mi się znaleźć odznaczenie żołnierskie z takim napisem. Ale w okolicy nie było niczego ani o Banderze, ani o ,,Mein Kampf ''.

- Stefan
            • bbuldog Re: Pomnik, książka i dziewczyna 19.06.26, 17:08
              Mój błąd, to blog, nie portal. Był.
              Tu: megawrzuta.pl/c8ueb9vv
              jest ta strona z grubsza zapisan w Wordzie. 2015.
              Po tym, jak zrobiłem jej reklamę w Polsce, zdjęcia z dziewczyną zostały zastąpione przez tłum europejski, później to zniknęło.
              • mateusz572 Re: Pomnik, książka i dziewczyna 19.06.26, 17:41
                bbuldog napisała:

> Mój błąd, to blog, nie portal. Był.
                > Tu: megawrzuta.pl/c8ueb9vv
                > jest ta strona z grubsza zapisan w Wordzie. 2015.
                > Po tym, jak zrobiłem jej reklamę w Polsce, zdjęcia z dziewczyną zostały zastąpi
                > one przez tłum europejski, później to zniknęło.

Ty to masz ogromnie pochłaniające czas zajęcie.
                Siedzisz w internecie i zagryzając palce szukasz haków na Ukraińców.
                W dodatku jak coś znajdziesz to zaraz znika i cała twoja mrówcza praca idzie na marne.
                Może zacznij teraz coś szukać na Moskali. Być może dłużej będzie się utrzymywało w sieci i my także coś na tym skorzystamy. Nie bądź taki samolub. Daj też popatrzeć na to na co sam patrzysz.
            • pijatyka LOL - "Hitler na Ukrainie czczony" okazał się... 19.06.26, 17:36

...wpisem na blogu jakiegoś zjeba (jakich można znaleźć w każdym kraju) albo kacapskiego prowokatora ;-D

Kult Bandery (swoją drogą głupi, ale nie o tym tu mowa) idzie w parze z kultem Hitlera i nazizmu tylko w ruZkiej propagandzie sterowanej z Łubianki.
              Sami Ukraińcy wolą widzieć w nim gościa, który nie kłaniał się ani Stalinowi, ani Hitlerowi (był więziony etc)

• borrrka Nie jest 17.06.26, 23:30
        Nawet wielbiciele Bandery starają pozbyć się balastu nazistów, a co byśmy nie mówili, coś z sowieckiego kultu pobiedy zostało nawet wśród Ukraińców...
      • mateusz572 Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 18.06.26, 15:16
        bbuldog napisała:

Ty buldożku to zdjęcie już w 2022 roku nam pokazywałeś.
        Może coś nowszego wrzuć? Na przykład z roku 2026?
        • bbuldog Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 18.06.26, 23:27
          Krizis.co.ua books
          Dwie pierwsze pozycje.
          Też znikło, kiedy info przekazałem Ambasadzie Izraela.
          • stefan4 Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 19.06.26, 00:09
            bbuldog:
            > Krizis.co.ua books
            > Dwie pierwsze pozycje.
            > Też znikło, kiedy info przekazałem Ambasadzie Izraela.

Witryna krizis.co.ua  również nie istnieje. AI twierdzi, że kiedyś istniała, ale już jej nie ma; nie udało mi się ustalić, od jak dawna.

bbuldog:

mateusz572:
            > Może coś nowszego wrzuć? Na przykład z roku 2026?

Dołączam się do tej prośby. Skoro jest czczony w czasie teraźniejszym, to poproszę o coś istniejącego.

- Stefan
            • bbuldog Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 19.06.26, 11:00
              Wspomniana strona istniała w 2023. Kiedy napotkała pierwsze kłopoty, zmieniła kodowanie i nieposwiaszczennomu trudno było coś przeczytać, później znikła, jeszcze póxniej znikł portal.
              Podziwiam poczucie humoru, ale nie podejmę propozycji. Dla zainteresowanych strony bohaterów Hamas i to zdjęcie ponadczasowe.
              • stefan4 Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 19.06.26, 15:36
                bbuldog:
                > Wspomniana strona istniała w 2023. Kiedy napotkała pierwsze kłopoty, zmieniła kodowanie i
                > nieposwiaszczennomu trudno było coś przeczytać, później znikła, jeszcze póxniej znikł portal.

A wraz z nim wiarygodność Twoich tajnych źródeł.

Jak tylko ktoś próbuje zobaczyć Twoje antyukraińskie rewelacje w kontekście, w jakim się pojawiły, to one rozwiewają się, jak mgła... Ale Ty ciągle niezrażony tropisz je i podśpiewujesz sobie swoje ,,А я еду за туманом '':

- Stefan
    • stefan4 Re: Zbombardowana Ławra Peczorska 17.06.26, 23:07
      borrrka:
      > Zbombardowana Ławra Peczorska

Borka, wprawdzie ,,Там в океан течет Печора '', ale ta Ławra to nie od niej, nie Peczorska tylko Peczerska, od ,,pieczary'', bo te tysiąc lat temu klasztor mieścił się w pieczarach.

Fakt, barbarzyństwo...

- Stefan
    • borrrka Kult nazizmu 20.06.26, 11:17
      Dyskusja na ten temat rozwinęła się nieco wbrew tematyce wątku.
      A prawda jest taka: Ukraińcy sami bardzo ucierpieli w trakcie okupacji niemieckiej i raczej starają się kolaborację wymazać ze swej tradycji.
      "Bandera był w konclagrze, jego brata wręcz zabili"

Z kolei propaganda sowiecka i ruska zawsze usiłowała podpiąć nazizm i kolaborację pod ich
      wojenną tradycję.
      Prawda nie leży nawet po środku, bo garstki bojców UPA nijak nie da się przeciwstawić milionom ukraińskich czerwonoarmistów walczących na Ostfroncie.
      Ukraiński emigracyjny historyk, prof. Osadczuk Osadczuk upowskie "wojsko" określał mianem "pospólstwo", mimo, że raczej nie byl komunistom.

Klasyka, to oskarżanie ukraińskich kolaborantów o pacyfikację Powstania Warszawskiego i to się starszym kolegom Igorka udało.
      Tyko to nijak nie jest prawdą, no jak zwykle pomijając ukraińskich żołnierzy RONA, a jacyś w bandach Kaminskiego byli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka