Dodaj do ulubionych

Poniedziałek jest już jutro

21.06.26, 11:51
Widziałam już na ten temat parę artykułów w różnych mediach z różnych krajów, mam nadzieję że w koncu się to wydarzy, co było od dłużego czasu zapowiadane. Pewien pan na pewno nie będzie zadowolony, pod nogami mu się porządnie pali, pan N. i Polacy podpalili mu bezpieczniki (Zündschnur, Lunte). Kto następny z koalicji chętnych?

www.zerohedge.com/markets/uk-prime-minister-keir-starmer-expected-resign-monday-report

Poniedziałek jest już jutro, poczekamy, zobaczymy. W każdym bądz razie trzymam kciuki by sie to wreszcie wydarzyło.
Obserwuj wątek
    • amanita2025 Re: Poniedziałek jest już jutro 21.06.26, 12:00
      My mamy Tuska.
      . ,, Nikt mnie w UE nie ogra "
      • monalisa2016 Re: Poniedziałek jest już jutro 21.06.26, 12:05
        amanita2025 napisał:

> My mamy Tuska.
        > . ,, Nikt mnie w UE nie ogra "

Tusk nie liczy sie do koalicji chetnych 🤪 "poslano go w innego wagonu"🤣
        • amanita2025 Re: Poniedziałek jest już jutro 21.06.26, 12:13
          monalisa2016 napisał(a):

> amanita2025 napisał:
          >
          > > My mamy Tuska.
          > > . ,, Nikt mnie w UE nie ogra "
          >
          > Tusk nie liczy sie do koalicji chetnych 🤪 "poslano go w innego wagonu"🤣

Nie lubią Tuska? Ponosimy obciążenie nawet większe i powinniśmy uczestniczyć i decydować z innymi jak partnerzy.
        • igor_2025 Mona, mam prosbe 21.06.26, 12:35
          Nadszedla niedziela, a wraz z nia czas na niedzielny watek. :-)

Zaloz watek pod tytulem: Mundial,a malo znana historia Polski

Z gory dziekuje.
    • igor_2025 W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 12:32
      monalisa2016 zamiescila w poscie otwierajacy watek link do artykulu, w ktorym idzie mowa o tym, ze w poniedzialek premer UK zrezygnuje z pelnienia swoich obowiazkow.

Zeby temat watku byl bardziej zrozumialy, dokanam streszczenie artykulu:

- Premier Wielkiej Brytanii Cyrus Starmer przygotowuje sie do ustapienia ze stanowiska po zwyciestwie Andy ' ego Burnhama w wyborach uzupelniajacych.

-Starmer stanal w obliczu ryzyka politycznego i mozliwego kryzysu finansowego ze wzgledu na swoje stanowisko w sprawie Petera Mandelsona.

-Rynki obligacji zareagowaly na zwyciestwo Burnhama, a rentownosci 10-letnich obligacji rzadowych Wielkiej Brytanii wzrosly.

- Starmer nie jest cichy i nadal angazuje sie w dyskusje polityczne, ale jego przyszlosc po zwyciestwie Burnhama pozostaje niepewna.

-Niektórzy wysocy ranga przedstawiciele Partii Pracy uwazaja, ze Starmer powinien ustapic, a inni twierdza, ze powinien kontynuowac walke.

-Zwyciestwo Burnhama moze doprowadzic do zmian w Partii Pracy i otworzyc drzwi dla nowego przywódcy.

Mniej wiecej tak jest przedstawiona sytuacja w kraju, w ktorym mieszkam, przez ten artykul.
      • monalisa2016 Re: W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 13:18
        Wszyscy jednoglosnie pisza ze ma to nastapic w poniedzialek i ze w przeciagu 10-sieciu lat Wielka Brytania zdazyla miec juz 7 premierow.
        • igor_2025 Re: W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 13:46
          monalisa2016 napisał(a):

> Wszyscy jednoglosnie pisza ze ma to nastapic w poniedzialek i ze w przeciagu 10
          > -sieciu lat Wielka Brytania zdazyla miec juz 7 premierow.

Wystarcze w wyszukiwarce googla wpisac takie haslo: cyrus starmer monday i za ulamek sekundy mamy taki wynik:

www.google.com/search?q=cyrus+starmer+monday&newwindow=1&sca_esv=ffce3b99cdbb6cfc&sxsrf=APpeQnsTGfWWhmFLd5PaccKdsztLfArNdA%3A1782042340646&source=hp&ei=5M43aoHzJLbYhbIP1_XmgAc&iflsig=ABILxe8AAAAAajfc9NBL1Xp3EvJzNShGO4w3bS9lvFG-&ved=0ahUKEwiB9b6FoZiVAxU2bEEAHde6GXAQ4dUDCDU&oq=cyrus+starmer+monday&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IhRjeXJ1cyBzdGFybWVyIG1vbmRheTIEECMYJzIFEAAY7wUyBRAAGO8FMgUQABjvBTIFEAAY7wVI-RFQAFgAcAB4AJABAJgBiAGgAYgBqgEDMC4xuAEMyAEA-AEC-AEBmAIBoAKUAZgDAJIHAzAuMaAHqAOyBwMwLjG4B5QBwgcDMy0xyAcIgAgB&sclient=gws-wiz
          • monalisa2016 Re: W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 13:59
            Mam nadzieje ze zabierze kompanow z soba.
            • igor_2025 Re: W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 14:21
              monalisa2016 napisał(a):

> Mam nadzieje ze zabierze kompanow z soba.

Niestety,rezygnacja premiera Wielkiej Brytanii nie pociaga za soba automatycznego upadku calego rzadu. Rzad musi podac sie do dymisji, jesli rzadzaca partia straci wiekszosc w parlamencie lub jesli parlament przeglosuje wobec rzadu wotum nieufnosci.

• monalisa2016 Re: W skrocie o czym ten watek 21.06.26, 14:26
                Nie chodzi mnie o dymisje calego rzadu, chodzi mnie o kompanow z "koalicji chetnych", wiesz jaka by byla to ulga dla soleczenstwa niemieckiego?
                • igor_2025 Re: W skrocie o czym ten watek 22.06.26, 14:28
                  monalisa2016 napisał(a):

> Nie chodzi mnie o dymisje calego rzadu, chodzi mnie o kompanow z "koalicji chet
                  > nych", wiesz jaka by byla to ulga dla soleczenstwa niemieckiego?

Haha, Mona, tak nie bywa. Sami musicie swoich zmusic do dymisji. :-)
                  • monalisa2016 Re: W skrocie o czym ten watek 22.06.26, 14:31
                    A ja myslalam ze ktos nam pomoze by sie go pozbyc.
    • amanita2025 Re: Poniedziałek jest już jutro 21.06.26, 12:55
      Wielki Manchester od kilku lat przedstawiany jest jako model skutecznej polityki regionalnej po brexicie. Władze metropolii łączą interwencję publiczną z aktywnym przyciąganiem inwestycji i kapitału prywatnego.
      Władze Wielkiego Manchesteru określają swoją politykę jako „przyjazny biznesowi socjalizm”. Rozwój tej wizji dokonywał się w bliskiej współpracy z biznesem i deweloperami. Metropolia bardzo świadomie pracowała na rzecz tego, by stać się atrakcyjnym miejscem dla kapitału i zamożnych specjalistów z całego świata.
      Państwo działa też inaczej niż metropolia. Burnham szybko stanie przed dylematami, w których rozwiązaniu niewiele pomoże doświadczenie z Manchesteru. Np. czy można bardziej zapożyczyć państwo, by zainwestować w obronność, czy konieczne będzie albo obcięcie innych wydatków, albo podniesienie podatków?
      Kwestia długu i dyscypliny fiskalnej może okazać się kluczowa i zabójcza dla programu gospodarczego Burnhama. Jak pokazał upadek rządu Liz Truss po niecałych dwóch miesiącach, Wielka Brytania jest bardzo wrażliwa na reakcje rynków obligacji. Z różnych miejsc już płyną ostrzeżenia, że jeśli Burnham zwiększy deficyt i podniesie podatki, by sfinansować swój program inwestycji, to rynki uznają taką strategię za niezrównoważoną, co znajdzie swoje odbicie w odpowiedniej wycenie brytyjskich obligacji.
      krytykapolityczna.pl/swiat/andy-burnham-partia-pracy-manchesteryzm-reform-farage/
      • igor_2025 Re: Poniedziałek jest już jutro 21.06.26, 13:20
        amanita2025 napisał:

> Wielki Manchester od kilku lat przedstawiany jest jako model skutecznej polityk
        > i regionalnej po brexicie.

Mimo dynamicznego rozwoju i innowacji, region wciaz boryka sie z problemami o charakterze strukturalnym. Wyzwaniem pozostaje znaczne wewnetrzne zróznicowanie zamoznosci poszczególnych gmin i dzielnic, kwestie ubóstwa, a takze koniecznosc dalszej modernizacji zaniedbanej infrastruktury i podnoszenia kwalifikacji lokalnej sily roboczej, co jest kluczowe w dobie nowej rzeczywistosci po wyjsciu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskie

democracy.greatermanchester-ca.gov.uk/mgConvert2PDF.aspx?ID=29078
    • monalisa2016 Re: Poniedziałek jest już jutro 22.06.26, 11:04
      Pattex (klei :-)) popuscił i Keir Starmer ogłosił swoją rezygnację ze stanowiska premiera Wielkiej Brytanii po zaledwie dwóch latach! Ogłosił również swoją rezygnację z przywództwa Partii Pracy (co idzie w parze z funkcją premiera) i, jak stwierdził, poinformował króla Karola o swojej decyzji. Powinien zabrać zaraz ze sobą naszego.

x.com/Keir_Starmer/status/2068974834676342973?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E2068974834676342973%7Ctwgr%5E0514fcd106c8e21efbcf477444f57ff3db3ffc31%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Fkosmos%2Fzontana-i-omilia-tou-kir-starmer-sti-ntaouningk-strit-vinteo%2F
      • igor_2025 Poniedzialek jest dzis 22.06.26, 11:50
        monalisa2016 napisał(a):

> Pattex (klei :-)) popuscił i Keir Starmer ogłosił swoją rezygnację ze stanowisk
        > a premiera Wielkiej Brytanii po zaledwie dwóch latach!

W porownaniu z Liz Truss, ktora pelnila te funkcje zaledwie przez 49 dni w 2022 roku, Starmer rzadzil wyjatkowo dlugo. :-).
        • monalisa2016 Re: Poniedzialek jest dzis 23.06.26, 11:58
          Korzystam z krotkiej przerwy by zakomunikowac szokujace moze nie szokujace doniesienia patrzac na pewna afere ktora w pewien sposob ucichla za wielka woda ale jak widac kosi zniwo i tak jest dobrze!
          Jak donosza przecieki ten pan nie ustapil sam z stanowiska brytyjskiego premiera tylko mozna powiedziec zostal wyrzucony i to przez zaocenicznego Donalda. Sa tez przecieki ze moze grozic mu dozywocie na razie nie mozna zweryfikowac ich powagi ale mimo to.Tja.
          • igor_2025 Re: Poniedzialek jest dzis 23.06.26, 21:24
            monalisa2016 napisał(a):

> Jak donosza przecieki ten pan nie ustapil sam z stanowiska brytyjskiego premier
            > a tylko mozna powiedziec zostal wyrzucony i to przez zaocenicznego Donalda.

Zgadza sie, o tym w UK mowi sie.
            • monalisa2016 Re: Poniedzialek jest dzis 23.06.26, 22:23
              igor_2025 napisał:

> Zgadza sie, o tym w UK mowi sie.

Skoro tak poczekamy na reszte. Juz samo pytanie: kto wywindowal go i za jakich czasow na szefa prokuratora generalnego?

Elon Musk na pewno wie wiele wiecej, tak jak Călin Georgescu (byly urzednik ONZ) ktorego nie dopuszczono do drugiej tury wyborow prezydenckich, tja, tja.

Powoli, powoli, kropeleczka po kropelce drazy niejasnosci, wychodzi cos niecos na swiatlo dzienne, wystarczy laczyc punkty ze soba by zrozumiec niejedno. Jestem ciekawa czy ta sprawa bedzie drazona dalej, na "x" mozna znalezc niejedno. :-)
          • j-k Wszechmocny US-Donek ? 23.06.26, 21:50
            monalisa2016 napisał(a):

> Jak donosza przecieki ten pan nie ustapil sam z stanowiska brytyjskiego premier
            > a tylko mozna powiedziec zostal wyrzucony i to przez zaocenicznego Donalda.

Wszechmocny Donek ?

Ostatnio mowil do Netanjahu: - "gdyby nie ja - to ju dawno bys siedzial".
    • igor_2025 Mamy wtorek, i nie mamy premiera 23.06.26, 14:20
      Glownym kandydatem na nastepcę jest Andy Burnham, ale opozycja twierdzi, ze sama wymiana Premiera nic nie zalatwi, i zada nowych wyborow.
      • monalisa2016 Re: Mamy wtorek, i nie mamy premiera 23.06.26, 21:14
        igor_2025 napisał:

> Glownym kandydatem na nastepcę jest Andy Burnham, ale opozycja twierdzi, ze sa
        > ma wymiana Premiera nic nie zalatwi, i zada nowych wyborow.

Igor to ja wiem. Pytanie: kto oglosil jako pierwszy ze ten pan bedzie wywalony przez swoja partie pod pseldonimem dymisji? Trump oglasza rezygnację Starmera zanim Starmer ja oglosil slowami: "Zycze mu wszystkiego najlepszego”.

Inni pisza tak, cytyt tlumaczony na j. polski

"Według źródeł brytyjskich i amerykańskich przyczyną nie była ani katastrofa gospodarcza, ani polityka imigracyjna.

To było coś bardzo osobistego, co dotyczyło jego kariery prokuratorskiej.

Zatem, zgodnie z doniesieniami z 17 czerwca 2026 r., podczas szczytu G7, Donald Trump spotkał się twarzą w twarz ze Starmerem na prywatnej kolacji, bez kamer i personelu.

Według doniesień Trump miał przy sobie trzystronicową teczkę z dokumentami xxxxxx, które miały pozostać utajnione do 2035 roku."

Jedno slowo musialam wyiksowac. opatrzyc znakiem "X".

Skoro jest to prawda to sadze ze to poczatek trzesienia ziemi w WB.
        • igor_2025 Re: Mamy wtorek, i nie mamy premiera 23.06.26, 21:27
          monalisa2016 napisał(a):

> Igor to ja wiem. Pytanie: kto oglosil jako pierwszy ze ten pan bedzie wywalo
          > ny przez swoja partie pod pseldonimem dymisji?
          Trump oglasza rezygnację Sta
          > rmera zanim Starmer ja oglosil slowami: "Zycze mu wszystkiego najlepszego”.

Trudno powierdziec kto byl pierwszy, poniewaz juz od pare tygodnie mowilo sie o tym, ale niewatpliwe Trump mial cos do tego, moze nie wprost, ale chyba dal do zrozumienia, ze chcialby miec innego partnera w UK.

p.s. Mona, zaloz watek pod tytulem: Co to jest UPA?
          Z gory dziekuje.
    • pijatyka A wtorek - pojutrze! 12.07.26, 10:28
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka