Dodaj do ulubionych

nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę czy

24.06.26, 09:12
pomyślę.
ale minęło 4 lata ostrej jazdy i coraz częściej zastanawiam się:
- czy popieranie zamachu stanu zwanego Majdanem było słuszne z polskiego punktu widzenia.
Obalony Janukowycz to był jedyny prezydent w krótkiej historii Ukrainy, który zwalczał banderyzm.
- czy Rosja nie ma jednak trochę racji zważywszy na to co państwo ukraińskie wyprawiało na wschodzie kraju.
Zamordowano tam kilka tysięcy etnicznych Rosjan.
- reżim kijowski nie jest tym czym wydawał się być na początku wojny.

Ktoś kiedyś słusznie powiedział, że na wojnie pierwsze co ginie to prawda właśnie.
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 09:33
      Ciekawe bedzie wlumaczenie pani Europy wraz z jej trzema panami (2xM+1xS) z wszechmocnym dej, dej bo znowu cala korespodencja (SMS i E-Mail) nagle zniknely ktorych zazadala europejska prokuratura.
      • monalisa2016 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 09:50
        monalisa2016 napisał(a):

> Ciekawe bedzie wlumaczenie pani Europy wraz z jej trzema panami (2xM+1xS) z wsz
        > echmocnym dej, dej bo znowu cala korespodencja (SMS i E-Mail) nagle zniknely kt
        > orych zazadala europejska prokuratura.

>
        Moj tryk nie zadzialal ale mimo tego

www-berliner--zeitung-de.translate.goog/article/geheimer-chat-mit-selenskyj-eu-ombudsfrau-ermittelt-von-der-leyen-10124237?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

Wideo na ten temat, niestety tylko w j. niemieckim

www.youtube.com/watch?v=SjYLfeF38hI
    • igor_2025 Ty nie pierwswzy, kto zadaje podobne pytanie 24.06.26, 09:41
      Jest duza niewiadoma dla mnie, dlaczego Polska wreczyla swoje najwieksze nagrody tym, kto wznosil ruch banderowski na piedestal. To zaczelo sie jeszcze od pierwszego ukr. Prezydenta Krawczuka, ktory byl ostatnim I sekretazem Parii Komunistycznej Ukrainy, i ktory sam po rozpadzie ZSRR chwalil sie tym, ze nosil jedzenie banderowcom. A skonczylo sie na Zydzie Zelenskim, ktory osobiscie uczestniczyl w ponownym pochowku Mielnika, i nadal jednostce wojskowej imienia UPA. Tylko jeden ukr. prezydent odznaczyl sie tym, ze nie tylko nie wspiral ruch banderowski, a nawet odebral Banderze tytul Bohatera Ukrainy, nadany poprzednikiem. Tym prezydentem byl Janukowicz, w obaleniu ktorego Polska brala bardzo aktywny udzial.
      • monalisa2016 Re: Ty nie pierwswzy, kto zadaje podobne pytanie 24.06.26, 09:54
        igor_2025 napisał:

> . Tym prezydentem byl Janukowicz, w obaleniu ktorego Polska brala bardzo aktywn
        > y udzial.

No wlasnie byl pro-europejskim i nie dal sie przez eu wykwac by zniewolic Ukraincow, pamietam pertraktacje z jego z eu chyba w Wilnie i nasze dawne dyskusje na ten temat.
        • monalisa2016 Re: Ty nie pierwswzy, kto zadaje podobne pytanie 24.06.26, 10:13
          To bylo w 2013 roku, kiedy unia chiala narzucic Ua kontgenty na produkcje rolna, a Janukovicz powiedzial "NIE" unii i uzasadnil ze to zniszczy ukrainskie rolnictwo. Moze niektorzy z tego forum nie pamietaja bo maja krotka pamiec, JA NIE. Od tego zaczely sie rozruchy na Ua.
    • opa34 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 10:21
      1000 rubli czeka na ciebie,na jakie konto mam wyslac?
      • perla.roztocza Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 10:27
        opa34 napisał(a):

> 1000 rubli czeka na ciebie,na jakie konto mam wyslac?

tu masz śmieciu nr rachunku do wpłaty właśnie.
        89 2490 0005 0000 4000 4426 3516
        • opa34 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 10:40
          OK
    • pijatyka Łojezu, tyle lat wahań... LOL 24.06.26, 13:23

Dla mnie tam od zawsze cuchniesz onucą.

• taziuta Re: Łojezu, tyle lat wahań... LOL 24.06.26, 13:49
        pijatyka napisał:

>
        >
        > Dla mnie tam od zawsze cuchniesz onucą.

Dla mnie to owieczka, która miała pecha trafić na prawackiego pasterza. Nie wiem czy nie jest dla niej za późno na powrót/wejście do świata ludzi rozumu.
    • amanita2025 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 14:05
      Potężny pożar na terenie zakładu produkcyjnego Aerosol Service Sp. z o.o. w Charnowie niedaleko Ustki. Fabryka od blisko trzydziestu lat zajmuje się masową produkcją kosmetyków, chemii gospodarczej oraz preparatów technicznych w puszkach ciśnieniowych.
      Bnderowska V kolumna w działaniu, zgodnie z zapowiedziami!
      • pijatyka Re: V kolumna w działaniu 24.06.26, 14:09

Wsie kacapskie konsulaty już pozamykane - pozostało już tylko wypierdzielić moskalskiego ambasadora...

• taziuta Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 16:04
        amanita2025 napisał:

> Potężny pożar /... /
        > Bnderowska V kolumna w działaniu, zgodnie z zapowiedziami!

Jakie jest źródło tej informacji?
        • stefan4 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 17:06
          amanita2025:
          > Potężny pożar na terenie zakładu produkcyjnego Aerosol Service Sp. z o.o. w Charnowie niedaleko Ustki.
          [...]

taziuta:
          > Jakie jest źródło tej informacji?

Której?

Co do tej pierwszej, o tym, że w Charnowie był pożar, za źródło może służyć na przykład ten artykuł prasowy.

Co do tej drugiej, to trzeba posłużyć się Wnioskowaniem Nacjonałów. Wprawdzie taki przedmiot nie jest nauczany w szkołach, ale są specjalne kursy, Amanita na pewno zna szczegóły. Otóż wiadomo, że:

,,Prokuratura i biegli sprawdzą przyczyny pożaru
              Po w pełni zakończonej akcji gaśniczej oraz upewnieniu się, że przebywanie w
              zgliszczach fabryki nie stanowi zagrożenia dla ludzi zostaną przez śledczych
              [...] przeprowadzone oględziny, których celem będzie [...] ustalenie przyczyn
              powstałego pożaru [...] przeprowadzenie niniejszych oględzin może nastąpić
              najwcześniej w środę.''

Wytrawny Wnioskowant Nacjonałów skutecznie ustali na podstawie takiego artykułu, że przyczyny pożaru są jak dotąd nieznane, ale mogą zostać poznane niebawem. Wobec tego Okno Zapewnionej Niewiedzy, otwarte w niedzielę może zostać zamknięte już dzisiaj, w środę. To pozostawia 3 dni na wylansowanie twierdzenia o ,,Bnderowskiej'' V kolumnie; 3 dni, których niewykorzystanie do celów Nacjonalnych byłoby niewybaczalnym zaniedbaniem. A jak się dobrze wylansuje takie twierdzenie, to mało kto ośmieli się zapytać o jego dowód.

Amanicie i tak należy się nagana, że aż do dzisiaj zwlekała z ogłoszeniem swojej rewelacji, zamiast uczynić to od razu w niedzielę. Takie zwlekanie jest podejrzane i może poskutkować odwołaniem Amanity z synekury na polskim forum.

- Stefan
      • 1.melord Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 20:07
        amanita2025 napisał:

> Potężny pożar na terenie zakładu produkcyjnego Aerosol Service Sp. z o.o. w Cha
        > rnowie niedaleko Ustki. Fabryka od blisko trzydziestu lat zajmuje się masową pr
        > odukcją kosmetyków, chemii gospodarczej oraz preparatów technicznych w puszkach
        > ciśnieniowych.

Panczenko nie proznuje, suka dostala wsciekliny

wnet.fm/2025/02/09/polska-na-krawedzi-natalia-panczenko-chce-zaszantazowac-nasz-kraj-napieciami-antyukrainskimi
        • opa34 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 22:01
          Szok
      • amanita2025 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 25.06.26, 15:55
        Wczoraj pisaliście o kolejnym pożarze . Na Śląsku .
    • boomerang Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 14:12
      Połączenie polskich i rosyjskich genów daje czasem dobre rezultaty, czego przykładem jest Daria Zawiałow. Niestety Rosjanie w swojej masie są efektem połączenia niedobrych genów, czego przykładem jest gaspodin Putin.
      www.youtube.com/watch?v=rGSvH0OV6k0

• amanita2025 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 24.06.26, 19:29
      Lobby ukraińskie w Polsce naprawdę istnieje i ma się całkiem dobrze.

Dopiero niedawno w mediach głównego nurtu zaczęto je zauważać. Dopiero teraz wśród niektórych jego istnienie i działalność zaczyna budzić niepokój. Przez lata jednak w polskiej polityce rozbudowywano wpływy ludzi, którzy reprezentują interesy określonego segmentu ukraińskiej klasy politycznej.

Z jednej strony, byli to opłacani lobbyści w rodzaju Aleksandra Kwaśniewskiego, który za pieniądze ukraińskiego oligarchy, Wiktora Pinczuka, prywatnie zięcia prezydenta Ukrainy Leonida Kuczmy, firmował cały szereg imprez i kampanii, sowicie na tym zarabiając. Nie tylko on wynagradzany był zresztą przez oligarchów. Z drugiej strony, mamy natomiast przedstawicieli mniejszości ukraińskiej w Polsce na eksponowanych stanowiskach, a także pożytecznych idiotów owej mniejszości, zaczadzonych ukrainofilią w jej najbardziej skrajnym wydaniu.

Warto wspomniane lobby usystematyzować. Podzielmy je na kilka grup:

1️⃣ świeżo dziś „nawrócona” ekipa PiS, na czele z Andrzejem Dudą, sprawcą największych nieszczęść i pomyłek wobec Kijowa w ostatnich latach. Jest tam również miejsce dla postaci takich jak Paweł Jabłoński czy Stanisław Żaryn, czyli ludzi pastujących różne stanowiska w rządzie Mateusza Morawieckiego. Jest tam też kierownictwo PiS, które do niedawna prowadziło politykę skrajnie przychylną wobec Kijowa i odżegnywało się w jej imię od realizacji polskiego interesu narodowego;

2️⃣ mniejszość ukraińska - jej flagowym przedstawicielem jest sam mówiący o swej najsilniejszej tożsamości narodowej wiceminister nauki Andrzej Szeptycki. Jest to grupa stosunkowo niewielka i mająca ograniczone możliwości podejmowania skutecznych działań - zbyt mocno się kolejnymi wypowiedziami odsłoniła. Szeptycki już teraz stanowi ewidentny balast dla rządu Donalda Tuska;

3️⃣ grupa biznesowa - mamy to przykład Wojciecha Balczuna, obecnie ministra aktywów państwowych, a wcześniej m. in. prezesa ukraińskich kolei państwowych (Ukrzaliźnica). Człowiek ten prowadził też rozliczne inne interesy, na przykład posiadał udziały w ukraińskiej spółce zajmującej się wydobyciem i sprzedażą bursztynu. Znamienne są jego wypowiedzi, takie jak ta, w której odmówił informacji o kosztach i wielkości dostaw energii elektrycznej z Polski na Ukrainę, żeby… rosyjski wywiad się o tym nie dowiedział;

4️⃣ neoprometeiści - tu mamy przede wszystkim Pawła Kowala i osoby jego pokroju, czyli ludzi, którzy twierdzą, że przeciwko Rosji współdziałać można nawet z diabłem. Problem w tym, że marginalna do tej pory ideologia lansowana przez Kowala zaczyna przenikać do ław rządowych; nie tylko do PO, ale również do tzw. lewicy oraz coraz bardziej zaprzeczającego własnym korzeniom PSL.
    • amg10 A moze by tak dac szanse dyplomacjii 24.06.26, 19:36
      z Rosja !

Niewiele to kosztuje i nie mozna wykluczyc, ze gdyby udalo sie z nimi osiagnac jakies porozumienie to byloby to najprawdopobniej b.pozytywne wydarzenie dla spokoju w naszym regionie.
      • stefan4 Re: A moze by tak dac szanse dyplomacjii 24.06.26, 20:20
        amg10:
        > A moze by tak dac szanse dyplomacjii z Rosja !

Próbowaliśmy na początku wieku. Częściowo z pozytywnymi skutkami, ale potem na moskiewski tron wdarł się niejaki Putin i wystąpił z hasłem o odbudowywaniu ZSRR. Temu hasłu jest do dzisiaj wierny. Trudno o dyplomację z kimś, kto jako główny cel stawia sobie ,,Ja cię pożrę!'', bo to właśnie oznacza dla nas nowe ZSRR.

Trzeba przeczekać Putina, a potem spróbować ponownie.

- Stefan
        • monalisa2016 Re: A moze by tak dac szanse dyplomacjii 24.06.26, 20:38
          Podaj konkretny termin kiedy jak to piszesz nie mieszkajac w Polsce ale uzurpujac sobie prawo jak kazdy z imperlialnymi postlewicowymi zapedami piszac (cytat z twojego postu) "Próbowaliśmy na początku wieku"?
        • amg10 Re: A moze by tak dac szanse dyplomacjii 24.06.26, 21:57
          stefan4 napisał:

> Próbowaliśmy na początku wieku.

Bylo to dosc dawno, ok. cwierc wieku temu. Moze by sprobowac pomownie ??
          • stefan4 Re: A moze by tak dac szanse dyplomacjii 25.06.26, 02:09
            stefan4:
            > Próbowaliśmy na początku wieku.

amg10:
            > Bylo to dosc dawno, ok. cwierc wieku temu. Moze by sprobowac pomownie ??

Jasne. Jak tylko minie Putin.

- Stefan
        • j-k Pusta retoryka. 24.06.26, 22:01
          stefan4 napisał:

> Próbowaliśmy na początku wieku. Częściowo z pozytywnymi skutkami, ale potem na
          > moskiewski tron wdarł się niejaki Putin i wystąpił z hasłem o odbudowywaniu ZS
          > RR. Temu hasłu jest do dzisiaj wierny. Trudno o dyplomację z kimś, kto jako g
          > łówny cel stawia sobie ,,Ja cię pożrę!'', bo to właśnie oznacza dla nas nowe ZS
          > RR.

Pusta retoryka. nie wiem, Twoja ,czy Putina ?

Putin , to nie jest w stanie pozrec calej Ukrainy - wiec z pewnoscia nie mysli o niczym wiecej...

• amanita2025 Re: A moze by tak dac szanse dyplomacjii 25.06.26, 13:46
          stefan4 napisał:
          > moskiewski tron wdarł się niejaki Putin i wystąpił z hasłem o odbudowywaniu ZSRR. Temu hasłu jest do dzisiaj wierny.

Stefan, nie znasz historii.
          Putin wielokrotnie nazywał rozpad ZSRR w 1991 roku „największą geopolityczną katastrofą XX wieku”.
          Putin oficjalnie zaprzecza, jakoby jego celem była bezpośrednia odbudowa Związku Radzieckiego. Mimo tych zapewnień, zachodni politycy i eksperci ds. wschodnich wskazują, że działania Kremla są realizacją planu odtworzenia strefy wpływów i dawnej potęgi geopolitycznej.

• pijatyka Re: Putin oficjalnie zaprzecza, jakoby jego celem 25.06.26, 16:29

;-DDD

Załgane kagiebowskie ścierwo do 2014 roku wielokrotnie zapewniało, że Rosja nigdy nie napadnie na Ukrainę, szanuje naród, państwo, granice (łącznie z Krymem) etc.

• pijatyka Następny... 24.06.26, 22:56

...odklejeniec...

Sam sobie tam jedź i osiągaj porozumienie z kacapimi naziolskimi zwierzętami; Polski do tego nie mieszaj.

• taziuta Re: Następny... 25.06.26, 07:04
          pijatyka napisał:

>
          > ...odklejeniec...
          >
          >
          > Sam sobie tam jedź i osiągaj porozumienie z kacapimi naziolskimi zwierzę
          > tami; Polski do tego nie mieszaj.

Polska ma swoje naziolskie zwierzaki - Nawrocki, konfa, i wielu jeszcze debili.
          Jeśli by ta opcja wygrała wybory w 2027 roku, to doopa blada.
          • pijatyka Re: Jeśli by ta opcja wygrała 25.06.26, 13:19

Będziemy się martwić jak wygrają.

Na razie mamy tu jeszcze demokrację i wybory, nie ma czego z czym porównywać.

• amanita2025 Re: nie wiedziałem, że kiedykolwiek to napiszę cz 25.06.26, 13:03
      Przed II wojną światową władze sanacyjne bardzo życzliwie podchodziły do szkoleń paramilitarnych młodzieży ukraińskiej, wręcz finansowały, dawały instruktorów wojskowych dla „Płasta”,”Sokiła” i innych organizacji, które działały pod dużym wpływem nacjonalizmu ukraińskiego, licząc, że wyszkoleni i finansowani przez polskich instruktorów młodzi Ukraińcy obrócą swoją agresję przeciwko Rosji w ewentualnym konflikcie ze Związkiem Radzieckim. Okazało się jednak, że właśnie te szkolone przez polskich instruktorów kadry mordowały Polaków, inne mniejszości na Wołyniu i stanowiły trzon SS-Galizien i UPA.
      Nie wyciągamy wniosków z historii, nie uczymy się na błędach naszych poprzedników. Wtedy też przymykano oczy na ukraiński nacjonalizm, wtedy też pomagano szkolić młodych Ukraińców nie tylko paramilitarnie, ale szkolono w duchu nacjonalistycznej nienawiści, bo liczono, że będzie to miało ostrze antyrosyjskie. I zakończyło się to krwawą jatką. Jeśli teraz nie wyciągniemy z tego wniosków i nadal będziemy wspierać banderyzm, może się skończyć tak samo z ogromną szkodą dla narodu polskiego i także narodów ościennych.
      Ale przypomnijmy zabójstwo ministra spraw wewnętrznych Bronisława Pierackiego.
      — Nie tylko. Warto wspomnieć, że jedną z pierwszych ofiar nacjonalistów ukraińskich był inny prominentny polityk sanacyjny Tadeusz Hołówko. Ten polityk, który, nota bene, opowiadał się za współdziałaniem polsko-ukraińskim przeciwko Rosji sowieckiej i jako pierwszy został wyeliminowany przez nacjonalistów, przez banderowców. I to jest memento dla wszystkich tych po stronie polskiej, którzy sądzą, że mogą się nacjonalizmem ukraińskim posłużyć. To tak jakby łapać za ostrze kosy, a nie za drewnianą część. Nie wolno posługiwać się tak niebezpiecznymi narzędziami, bo one zawsze obruszą się przeciwko używającemu - mówi Konrad Rękas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka