Dodaj do ulubionych

Wizyta vs. ego

24.09.26, 10:07
Juz jutro przyjezdza papiez Leon XIV z kilkudniowa wizyta do Francji. Na paryskim placu Concorde bedzie ponad 600 000 wiernych, premier i zona prezydenta.Troche szkoda, ze sam prezydent sie nie bedzie na papieskich mszach. Dlaczego? Bo prezydent sam chcial zorganizowac wizyte a papiez wolal swoj program...trudno komentowac prezydencka decyzje inaczej niz lekki przerost ego.

PF
Obserwuj wątek
    • perla.roztocza Re: Wizyta vs. ego 24.09.26, 10:29
      zaraz tam ego.
      Przecież wiadomo, że w domu żona go leje i pewnie dostał szlaban.
      Jednak w pary najlepiej się łączyć w mniej więcej w tym samym wieku właśnie.
      • polski_francuz KKK 24.09.26, 11:14
        perla.roztocza napisał(a):

" Jednak w pary najlepiej się łączyć w mniej więcej w tym samym wieku właśnie."

Kinder Küche Kirche dla kobiet...tak bylo kiedys. Dzis mozna sie zakochac w nauczycielce. Ja sam marzylem o naszej fizyczce w liceum. Ale to nasz prezydent mial cojones by swoja naczycielke pojac za zone. Pojde pewnie do Kirche by utemperowac zazdrosc :)

PF
        • perla.roztocza Re: KKK 24.09.26, 11:40
          polski_francuz napisał:

> Kinder Küche Kirche dla kobiet...tak bylo kiedys. Dzis mozna sie zakochac w nau
          > czycielce. Ja sam marzylem o naszej fizyczce w liceum. Ale to nasz prezydent mi
          > al cojones by swoja naczycielke pojac za zone. Pojde pewnie do Kirche by
          > utemperowac zazdrosc :)

cóż PF, ponieważ też chodziłem do liceum (w trzeciej klasie mnie wyrzucono kończąc moją edukację szkolną), to mam jednak pewne wspomnienia.
          I teraz z pespektywy czasu mogę ci napisać, że bardzo dobrze się stało, że twoje figle z fizyczką były tylko marzeniami a nie realem, więc wyśmiej zazdrość o to co mogło być złe.
          Natomiast Kinder Küche Kirche to był złoty czas dla kobiet.
          Facet musiał tyrać na nią w fabryce a ona plotkowała z sąsiadką i to ona kasą dysponowała i były Paniami.
          A teraz się wyzwoliły i robią kariery.
          Tylko jakie kariery?
          Walenie przez 8 godzin pieczęcią w banku czy na poczcie to ta wymarzona kariera?
          Albo dźwiganie skrzynek w sklepie?
          Lub cokolwiek innego tam robią.
          Z karierami kobiet jest jak z karierami w aktorstwie.
          Ilu po szkole aktorów się wybiło?
          Może 0,1 procent.
          Te, którym się udało coś zrobić pokazują w tiwi, a cała reszta zapierdziela w zwykłej szarej robocie.
          Jeżeli kobietom zostały jeszcze resztki rozumu to zrobią rewolucję powrotną do Kinder Küche Kirche właśnie.
          • opa34 Re: KKK 24.09.26, 12:36
            Hmmm,ile aktorow" wybilo" sie bez szkoly,wlasnie 0,001%?
          • polski_francuz Polki vs. reszta swiata 24.09.26, 15:42
            perla.roztocza napisał(a):

" A teraz się wyzwoliły i robią kariery. Tylko jakie kariery? Walenie przez 8 godzin pieczęcią w banku czy na poczcie to ta wymarzona kariera ?"

Jako ze znam niezle i Francuzki i Niemki, to musze Cie nieco poprawic. Polki najwczesniej w Europie doszly na spoleczne szczyty. Dlaczego? Ano, pewnie dlatego ze wielu Polakow wyginelo w XIX wiecznych powstaniach narodowych i zostawilo wolne miejsca na szczytach spolecznych...

PF
            • boomerang Re: Polki vs. reszta swiata 25.09.26, 10:53
              > Polki najwczesniej w Europie doszly na spoleczne szczyty.

To prawda, tylko że stało się to dużo wcześniej niż napisałeś, a mianowicie u plemion sarmackich był matriarchat, co najlepiej widać na przykładzie Amazonek.
        • boomerang Re: KKK 25.09.26, 10:50
          > Ale to nasz prezydent mial cojones by swoja naczycielke pojac za zone.

Z tego co słyszałem to ona jego pojęła za męża. Miała szczęście że wtedy jeszcze kontakty seksualne z nieletnim były legalne.
    • engine8t Re: Wizyta vs. ego 24.09.26, 21:02
      A Leon ma tez plany wyswiecic biskupa Lefebvre’a?
      • boomerang Re: Wizyta vs. ego 25.09.26, 10:55
        kiedyś się mówiło: to nie on, to Leon
    • perla.roztocza Re: Wizyta vs. ego 28.09.26, 14:01
      znawcy mówią, że atmosfera we Francji w czasie pobytu papieża Leona jest łudząco podobna do atmosfery w czasie wizyty JP II w Polsce przed upadkiem komunizmu właśnie.
      • opa34 Re: Wizyta vs. ego 28.09.26, 14:12
        W Polsce nigdy nie bylo komunizmu,właśnie
        Co za znawcy?
      • polski_francuz Hm 28.09.26, 14:48
        perla.roztocz *A napisał(a):

"znawcy mówią, że atmosfera we Francji w czasie pobytu papieża Leona jest łudząc o podobna do atmosfery w czasie wizyty JP II w Polsce przed upadkiem komunizmu właśnie."

Francja odnajduje swoja historie i swoja tradycje chrzescijanska. W tle, czy w domysle, jest rosnaca obecnosc wierzacych Mahometan i meczetow minaretow. Media zamilkly na ten temat i raczej sam papiez widzi te obecnosc i swoja dluga wizyta stara sie jej przeciwdzialac.

Polska nie ma wielu Mahometan i, wrecz przeciwnie, jej katolickosc czy chrzescijanizm byla mentalna walka przeciwko przeciwko szwedzkim najezdzcom sprzed kilku wiekow czy przeciwko ruskim marzycielom o imperium rzadzonych przez lysawego post cara.

Innymi slowy w Polsce obecnosc papieza Polaka byla wzmocnieniem oporu przeciwko ruskim najedzcom a we Francji jest przypomnieniem i wzmocnieniem chrzescijanskiej tradycji.

PF

• perla.roztocza Re: Hm 28.09.26, 16:18
          polski_francuz napisał:

> Innymi slowy w Polsce obecnosc papieza Polaka byla wzmocnieniem oporu przeciwko
          > ruskim najedzcom a we Francji jest przypomnieniem i wzmocnieniem chrzescijansk
          > iej tradycji.

dla Francuzów była przede wszystkim możliwością zobaczenia ilu ich jest , katolików znaczy się.
          I jaką dużą siłą są.
          W sumie idea państwa laickiego nie sprawdza się na dłuższą metę.
          I jak słusznie zauważyłeś, że szczególnie w obliczu zagrożenia.
          A Francja jest zagrożona, więc idź PF do spowiedzi, tylko niech to nie będzie spowiedź w stylu Mazariniego, jak to opisał Dumas właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka