Gość: Mikey Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:23 niektorzy dyskutanci tutaj niepotrzebnie wysuwaja argumenty dotyczace pochodzenia slowa "murzyn" nalezy pamietac, ze znaczenie etymologiczne czesto nie ma wiele wspolnego ze znaczeniem realnym, o ktore w sumie nam chodzi, a znaczenie realne jest ksztaltowane przez ludzi, ktorzy go uzywaja inni zwracaja uwage na to, ze sami czarni mowia do siebie "nigga" to tez nie ma nic wspolnego z tematem, bo jest normalne, ze znaczenie slowa zalezy w takim samym stopniu osoby mowiacej jak i osoby sluchajacej przeciez slowo "amen" wypowiadany w kosciele przez ksiedza znaczy zupelnie co innego niz to samo slowo w ustach ateisty, ktory chce tylko przerwac rozmowe nie mozna rowniez twierdzic, ze trzeba uzywac tej samej reguly wobec wszystkich, np. jesli nazywac bialego kolesia "bialy", to czarnego kola rowniez nalezy nazywac "czarny" znaczenie slow nie jest okreslone przez reguly, ale przez uzytkownikow np. slowo "żółty" przeciez w odniesieniu do kolorow jest tak samo neutralne jak "czarny" czy "baly", ale juz niewielu stwierdzi, ze nie ma ono negatywnej konotacji w odniesieniu do ludzi w stanach slowo "black" czy rowniez "negro" ma negatywna konotacje z tego samego wzgledu co slowo "Zyd" w polsce po prostu kiedys przesladowano czarnych tak jak w polsce sie nie lubilo Zydow zrozumiale jest wiec, iz czarni Amerykanie nie czuja sie dobrze z tym slowem przeciez jeszcze kilkadziesiat lat temu "black" w ustach bialego najczesciej bylo negatywne zdaje sie, ze to moze sie zmienic, gdyz w naszych czasach, kiedy muzyka ludzi ze slumsow dominuje w telewizji, nawet biali mowia do siebie "nigga" na wzor czarnych nie zdziwilbym sie, gdyby niedlugo slowo "nigga" bylo politycznie poprawne jesli chodzi o polskie slowo "Murzyn", ja sam nie czuje, aby bylo pogardliwe, ale wiem, ze znaczenie tego slowa nie jest okreslane tylko przeze mnie jesli wielu ludzi tak uwaza, nalezy to zmienic ja sam sadze, ze lepsze slowo niz "czarny" trudno znalezc a jesli chodzi o artykul, ciesze sie, ze sie pojawil przecietni ludzie, odwiedzajac Stany i widzac relatywna tolerancje w stosunku to Polski, nie zdaja sobie sprawy z tego, jaka historia sie za tym kryje potrzeba bylo kilkuset lat niewolnictwa, stu lat segregacji i kilkudziesieciu lat ostrej walki, aby zaistnialo to, co teraz a mimo to i tak w Stanach jest jeszcze nierownosc ekonomiczna wywolana cala ta historia... peace dla ludzi, ktorzy walczyli i zgineli w tej walce peace dla Martina Luthera Kinga peace dla was wszystkich, ludzi dobrej woli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.R. Re: Odstrzelono głupie łby trzem komuchom IP: *.ifw-kiel.de 10.01.05, 13:25 Zadziwiajace, ze tacy idioci jak ty potrafia sie poslugiwac komputerem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 13:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: "Bialy Mezczyzna" czy - raczej - biale g...o? IP: 129.81.192.* 10.01.05, 16:54 Polglowek poslugujacy sie pseudonimem "Bialy Mezczyzna" to najlepszy dowod na to, iz rasizm nie wyginal calkowicie i do konca. Skad sie wciaz tyle tego g...a bierze??? p.S. Przy okazji - moze raczysz nas oswiecic, czy kiedykolwiek byles (bywales) na tak zwanym glebokim poludniu USA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: "Bialy Mezczyzna" czy - raczej - biale g...o? IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 16:57 a co jest zlego w byciu dumnym ze swej rasy,jesli jestes bialy? czy to jest jakies przestepstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna Re: "Bialy Mezczyzna" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:05 Niestety lewaccy idioci pokroju tego czegoś "bangi" nie są dimni z samych siebie (co nie dziwota) ale chcą także nas wpędzić w kompleksy z tego powodu że jesteśmy Biali. Ale niedoczekanie, urodziłem się dumny i dumnu umrę, a takie lewaki skończą topiąc frustrację w taniej wódzie bo dla czarnych i tak zostaną na zawsze obcymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: "Bialy Mezczyzna"- koniec dyskusji... IP: 129.81.192.* 10.01.05, 17:23 "Bialy Mezczyzno"! Nie chce i nie zamierzam wpedzac cie w jakiekolwiek kompleksy bo i tak wygladasz na osobnika cholernie zakompleksionego!!! P.S. Nie jestem zadnym "lewakiem", a i wsrod kolorowych w USA jest pokazna grupa ludzi o mocno konserwatywnych i mocno prawicowych pogladach. Pisze to tylko dlatego, bo wielu idiotow w ostatnim czasie probuje w swoich postach jako czolowa inwektywe zastosowac wyraz "lewak" (odmieniany na wszelkie mozliwe sposoby)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna Jesteś lewusem i zaprezentowałeś to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:03 Jesteś lewusem i zaprezentowałeś to wystarczająco w swoich postach. Jesteś do tego "lewy" intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: "Bialy Mezczyzna" czy - raczej - biale g...o? IP: 129.81.192.* 10.01.05, 17:10 Oczywiscie "rachelko"... mozna byc dumnym praktycznie ze wszystkiego - z koloru swojej skory, z koloru oczu, z bicepsow, czy - nawet - z dlugosci swojego organu meskiego. To wszystko moze byc akceptowane do czasu kiedy owa "duma" nie zaczyna sie laczyc z pogarda dla wszystkich, ktorzy maja inny kolor skory, inne poglady, mniejsze bicepsy, itp. itd. P.S. Poza tym - jakos tak sie zwykle sklada, ze najwieksza dume ze swojego koloru skory, czy innych fizycznych przymiotow prezentuja ludzie, ktorzy nie moga sie pochwalic czymkolwiek innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: "Bialy Mezczyzna" czy - raczej - biale g...o? IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:19 Gość portalu: bangi napisał(a): > Oczywiscie "rachelko"... mozna byc dumnym praktycznie ze wszystkiego - > z koloru swojej skory, z koloru oczu, z bicepsow, czy - nawet - z > dlugosci swojego organu meskiego. To wszystko moze byc akceptowane > do czasu kiedy owa "duma" nie zaczyna sie laczyc z pogarda dla > wszystkich, ktorzy maja inny kolor skory, inne poglady, > mniejsze bicepsy, itp. itd. > > P.S. Poza tym - jakos tak sie zwykle sklada, ze najwieksza dume ze > swojego koloru skory, czy innych fizycznych przymiotow prezentuja > ludzie, ktorzy nie moga sie pochwalic czymkolwiek innym. no to zaczynamy nadawac na podobnych falach, zwylke ktos wyedukowany nie bedzie sie chwalil swoimi fizjologicznymi atrybutami, ale moj punkt obserwacji byl nieco inny. w usa mamy te "black pride",czy 'gay pride" na co dzien a "white pride' jest uwazane za rasizm, co mnie bulwersuje. jak mamy kochac mo-fo na codzien,to kochajmy ich wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: powody do dumy praktycznie dla kazdego... IP: 129.81.192.* 10.01.05, 17:31 Tak "rachelko"! W sumie - wszystkie te parady obwieszczajace dume z bycia czarnym, z bycia odmiennym, czy z bycia milosnikiem tartej marchewki sa odrobine smieszne!!! p.S. Tych co chwala sie bo sa czarni stawiam na tym samym poziomie z tymi co chwala sie bo sa biali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: powody do dumy praktycznie dla kazdego... IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:37 Gość portalu: bangi napisał(a): > Tak "rachelko"! W sumie - wszystkie te parady > obwieszczajace dume z bycia czarnym, z bycia > odmiennym, czy z bycia milosnikiem tartej > marchewki sa odrobine smieszne!!! > > p.S. Tych co chwala sie bo sa czarni stawiam > na tym samym poziomie z tymi co chwala > sie bo sa biali... demokracja polega na rownosci, a wiec niech kazdemu wolno bedzie robic to samo,to nie bedziemy mieli problemow. jak na razie biali bija sie w piersi,ze istnieja i wpaja sie nam poczucie jakiejs winy za niepopelnione zbrodnie,stad masz takie a nie inne reakcje na to. ten wpis na temat murzyna jest dla mnie smieszny, tak samo jak argumentacja jego autora o niepoprawnosci tego terminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: powody do dumy praktycznie dla kazdego... IP: *.i.pppool.de 10.01.05, 17:49 problem w tym, droga rahelko, ze choc panuje demokracja, to nie wszyscy maja jednakowe prawa. ci, ktorzy sa inni (min. czarni) bardzo czesto sa dyskryminowani, czyli: nie ciesza sie takimi samymi prawami jak wiekszosc.ergo: ludzie swiatli, do ktorych was zaliczam powinni wspomagac starania mniejszosci o dostep do takich samych praw. walka zaczyna sie juz na poziomie pojec i zwrotow jezykowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: powody do dumy praktycznie dla kazdego... IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:59 Gość portalu: czarny napisał(a): > problem w tym, droga rahelko, ze choc panuje demokracja, to nie wszyscy maja > jednakowe prawa. ci, ktorzy sa inni (min. czarni) bardzo czesto sa > dyskryminowani, czyli: nie ciesza sie takimi samymi prawami jak wiekszosc.ergo: > ludzie swiatli, do ktorych was zaliczam powinni wspomagac starania mniejszosci > o > dostep do takich samych praw. walka zaczyna sie juz na poziomie pojec i zwrotow > jezykowych. no wlasnie to jest taki bs,jakim tu karmia ludzi. nie wiem kto kogo dyskryminuje,chyba czarni czarnych w afryce, i tym sie zajmij,jesli juz o prawa czlowieka walczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin A za Stalina 10.01.05, 14:12 > Dokąd trwała segregacja panował względny ład, dopiero gdy zaczęto > przyznawać prawa czarnuchom ( A za stalina to był dopiero porządek. A za Hitlera złodziejstwa nie było panie, tak tak, i biała hołota nie mogła byle czego wypisywać na internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam [...] IP: *.uni.opole.pl 10.01.05, 14:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Odstrzelono głupie łby trzem komuchom 10.01.05, 15:16 Pan ma bardzo interesujace rozumienia slowa LAD... Oddzielne szkoly, siedzenia z tylu autobusow, brak szacunku dla ludzi. To nazywa Pan ladem. Zastanawia mnie tylko czy Pan to pisze na powaznie, czy jest Pan jednym z tych pseudo- intelektualistow "badajacych" reakcje sprowokowanych forumowiczow. Niedawno rozmawialem ze znajoma Zydowka. Bardzo mila osoba. Powiedziala mi,ze jej obraz Polski wiaze sie z opowiesciami Jej Babci, ktora trafila do jednego z obozow. Jej Babcia przezyla i opowiedziala Rachel, mojej znajomej, o Polakach podczas drugiej wojny swiatowej. Polacy byli zlosliwi, czasem gorsi od Niemcow itd... Rachel powiedziala mi, ze jakis czas temu jej znajoma w szkole, ktora jest pochodzenia polskiego zaprzeczala jakoby to moglo sie stac Babci Rachel. Owa Polka twierdzila, ze przeciez Polacy to narod szlachetny, pelen wartosci itd... Na to Rachel stwierdzila, ze przeciez Polska do dni dzisiejszego zostala ekstremalnie antysemicka i rasistowska. Jej znajoma Polka sie obrazila. Ja pewnie tez bym sie obrazil gdyby Rachel nie mowila prawdy. Pan Bialy Mezczyzna jest jednym z przykladow naszych swiatlych i pelnych wartosci polskich patriotow. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: st6 Re: Odstrzelono głupie łby trzem komuchom IP: *.uni.opole.pl 10.01.05, 15:16 człowieku!!! takich jak ty powinno sie usypiać od razu po urodzeniu!!! Jak mozesz wogóle myslec w taki sposób?!?! widze ze na lekcjach w szkole ( jesli do takowej chodziłes w co szczerze wątpię) to nie za bardzo uważałeś...Ale wiesz co- tacy DURNIE jak ty tez muszą istnieć żeby Ci madrzejśi mieli jakiś punkt odniesienia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Następne dwa głosy lewusów. 10.01.05, 15:54 No to jak to jest... Za napisanie kilku sensownych wydaje mi sie zdan zostalem nazwany glupolem. Biali Amerykanie potrafili sie jednoczyc w walce. W walce z kim lub czym (?), bo nie bardzo rozumiem. Dumny z tego ze jestem bialy nie jestem. Nie uwazam zeby moj kolor mial byc wyznacznikiem czegokolwiek. Dumny z bycia Polakiem tez nie jestem szczegolnie kiedy widze takie zdania jak Panskie. Fala czarnego bandytyzmu moglaby byc powstrzymana gdyby USA byly krajem z dobrym systemem edukacyjnym. Ale to juz jest zupelnie inna historia. Nie wydaje sie chyba panu, ze tuz po rownouprawnieniu czarnych mieli oni takie same szanse zyciowe jak biali. To zrodzilo przestepczosc. Na ostatnie zdanie nie chce mi sie nawet odpowiadac bo to jest szczyt glupoty. Naprawde mam szczera bnadzieje, ze Pan sie zgrywa. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: Następne dwa głosy lewusów. 10.01.05, 16:15 Nie uwazam zeby to byl objaw masochizmu. Jakos mnie to nie rani. Prawo Pan ma do tego zeby byc dumnym. Tylko z czego ? Z koloru skory ? Jakos nie ma to dla mnie zadnego zwiazku z wartosciami dla ktorych ludzie moga sie czuc dumni. A to, ze czarni maja swoja "czarna dume" jak Pan to nazwal mnie absolutnie nie interesuje i nie zmienie swojego podejscia ze wzgledu na to. Zastanawia mnie mocno Panska moralnosc. Pisze Pan, ze "odstrzelenie" tych trzech osob to nie przestepstwo. W ktorym miejscu zaczyna sie przestepstwo ? Czy zabojstwo Kennedy'ego bylo przestepstwem ? Czy zgwalcenie czarnej kobiety jest przestepstwem ? Czy zgwalcenie bialej kobiety jest przestepstwem ? Czy zamach na Jaruzelskiego bylby przestepstwem ? A tak swoja droga to nie mieszkam juz w Arizonie, ale w sercu Poludnia. Pozdrawiam z Atlanty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... IP: 129.81.192.* 10.01.05, 17:03 Coz, niektorzy (jak ten debil, czy {moze?} prowokator podpisujacy sie jako "Bialy Mezczyzna") widocznie nigdy w swoim biednym zyciu nie dorobili sie zadnego powodu do dumy - wiec jedyne co im pozostaje to... byc dumnym z koloru swojej skory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna Ty jesteś żałosny "bangi" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:08 Jesteś żałosnym lewackim śmieciem, który nie jest z siebie dumny i nie dziwota zresztą a w tę frustrację chce upaprać innych. Nie jestem prowokatorem, jestem naprawdę Białym Mężczyzną i jetem z tego dumny! Trudno ci to pojąć, wiem, ty nawet swoich rodziców się pewnie wstydzisz, ja nie muszę.. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin a z łysiny? 11.01.05, 13:44 >jestem > naprawdę Białym Mężczyzną i jetem z tego dumny A to twoja zasługa? bo dumnym sie jest z tego co sie samemu osiągnęło. Z łysiny, którą odziedziczyłeś tez jesteś dumny? Zdaje się, że na takich mówią "Biała hołota" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:08 Gość portalu: bangi napisał(a): > Coz, niektorzy (jak ten debil, czy {moze?} prowokator > podpisujacy sie jako "Bialy Mezczyzna") widocznie > nigdy w swoim biednym zyciu nie dorobili sie > zadnego powodu do dumy - wiec jedyne co im > pozostaje to... byc dumnym z koloru > swojej skory... chyba przekrecach prawde. niektorzy sa dumni tylko z faktu,ze sa homoseksualistami,inni,ze sa czarni,inni,ze sa kolorowi, dlaczego biali nie maja prawa do tego samego? kolego tamte grupy rowniez niczego innego nie wnosza do dumy poza faktem robienia czegos,lub posiadania koloru skory w jakims odcieniu, jak rownouprawnienie to dla kazdego, to jest demokracja. ty bys chical na przekazac jakas pokrecona,poplitycznie poprawna forme samobiczowania sie na tle rasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... 11.01.05, 14:05 Uuuu... chyba troche za mocno pojechalas. Prawo kazdy ma do bycia dumnym z czegokolwiek. Nikt tutaj nikomu tego prawa nie odbiera. Faktem jest jednak ze sa ludzie (na przyklad ja), ktorzyniesa dumni z powodu rasy, ktora reprezentuja. I w tym miejscu mysle, ze pojawily sie problemy semantyczne. Nie jestem dumny z tego ze jestem bialy nieoznacza ze nienawidze swojej rasy. Oznacza tylko, ze bycie bialym nie jest dla mnie powodem do bycia dumy. Bycie bialym jest po prostu bycie bialym i tyle. Ani to pozytywne ani negatywne. Nie ma to nic wspolnego z samobioczowaniem sie na tle rasowym. Pozdrawiam Gość portalu: rachelka napisał(a): > Gość portalu: bangi napisał(a): > > > Coz, niektorzy (jak ten debil, czy {moze?} prowokator > > podpisujacy sie jako "Bialy Mezczyzna") widocznie > > nigdy w swoim biednym zyciu nie dorobili sie > > zadnego powodu do dumy - wiec jedyne co im > > pozostaje to... byc dumnym z koloru > > swojej skory... > chyba przekrecach prawde. niektorzy sa dumni tylko z faktu,ze sa > homoseksualistami,inni,ze sa czarni,inni,ze sa kolorowi, dlaczego biali nie maj > a > prawa do tego samego? kolego tamte grupy rowniez niczego innego nie wnosza do > dumy poza faktem robienia czegos,lub posiadania koloru skory w jakims odcieniu, > jak rownouprawnienie to dla kazdego, to jest demokracja. ty bys chical na > przekazac jakas pokrecona,poplitycznie poprawna forme samobiczowania sie na tle > rasowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... IP: *.twcny.rr.com 11.01.05, 15:18 michal25arizona napisał: > Uuuu... chyba troche za mocno pojechalas. > Prawo kazdy ma do bycia dumnym z czegokolwiek. Nikt tutaj nikomu tego prawa nie > > odbiera. Faktem jest jednak ze sa ludzie (na przyklad ja), ktorzyniesa dumni z > powodu rasy, ktora reprezentuja. I w tym miejscu mysle, ze pojawily sie > problemy semantyczne. Nie jestem dumny z tego ze jestem bialy nieoznacza ze > nienawidze swojej rasy. Oznacza tylko, ze bycie bialym nie jest dla mnie > powodem do bycia dumy. Bycie bialym jest po prostu bycie bialym i tyle. Ani to > pozytywne ani negatywne. Nie ma to nic wspolnego z samobioczowaniem sie na tle > rasowym. > Pozdrawiam niezupelnie sie zgodze z Toba,jako,ze oboje mieszkamy w kraju,ktory rozdmuchuje dumy rasowe. ja dawniej nigdy bym na to nie wpadla, aby byc dumna z preferencji seksualnej,koloru skory,czy przynaleznowci narodowej no ,ale tu w krainie demokracji i rownego poszanowania praw czlowieka tego wlasnie sie nauczylam. poniewaz nie wydaje mi sie,ze rasa biala powinna przepraszac,ze zyje,gdyz wiele osiagnela w przeciagu minionych mileniow, a wiec ja jestem dumna,ze jestem biala i nie mam najmniejszych powodow do przepraszania kogokolwiek za cokolwiek:))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal25arizona Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... 11.01.05, 18:16 No widzisz, chyba nie wyrazilem sie zbyt jasno. jeszcze raz napisze, ze pojawily sie tutaj problemy z semantyka. Napisanie : "Nie jestem dumny z tego ze jestem bialy" nie jest rownoznaczne z tym ze sie tego wstydze. Oznacza tylko tyle, ze nie jest to powod do dumy. Nie ma w tym zadnego zabarwienia negatywnego. Nie jestem dumny z bycia bialym jest neutralne. Ani to zle ani dobre. Nie ma to nic wspolnego z przepraszaniem i z samobiczowaniem sie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: zalosna duma "Bialego Mezczyzny".... IP: *.twcny.rr.com 11.01.05, 18:21 michal25arizona napisał: > No widzisz, chyba nie wyrazilem sie zbyt jasno. jeszcze raz napisze, ze > pojawily sie tutaj problemy z semantyka. Napisanie : "Nie jestem dumny z tego > ze jestem bialy" nie jest rownoznaczne z tym ze sie tego wstydze. Oznacza tylko > > tyle, ze nie jest to powod do dumy. Nie ma w tym zadnego zabarwienia > negatywnego. Nie jestem dumny z bycia bialym jest neutralne. Ani to zle ani > dobre. Nie ma to nic wspolnego z przepraszaniem i z samobiczowaniem sie. > Pozdrawiam to wiem,ze nic nie wiem. rowniez semantycznie pozdrawiam i ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam44 Wg. Bialego, Lincoln to Zyd i komunista? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.01.05, 15:27 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 15:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Smiec zawsze pozostanie tylko smieciem!!! IP: 129.81.192.* 10.01.05, 17:45 "rachelko"... Mozna byc dumnym z praktycznie wszystkiego, takze i z koloru skory. Nie neguje tego! Natomiast jezeli ktos jak ow "Bialy Mezczyzna" oprocz swojej "bialej dumy" prezentuje w otwrty sposob pochwale dla zabijania (a gdzie ten glupek posiadl wiedze, ze ci zamordowani w Mississippi byli komunistami???) i pisze wrecz "Dlaczego was wszystkich nie da sie odstrzelic jak tamtych trzech bandytow czerwonych" to... pozostaje dla mnie tylko malym, zalosnym SMIECIEM! I to niezaleznie od koloru skory!! Koniec i kropka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LewackaCenzura Czemu nie wycinasz cenzorku tekstów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 18:47 Czemu nie wycinasz cenzorku tekstów takich oqrwieńców jak czarny czy bangi tylko moje? Dowiem się? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin kogo 11.01.05, 13:46 > Czemu nie wycinasz cenzorku tekstów takich oqrwieńców jak czarny czy bangi > tylko moje? A kto ty jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob i rasista Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: 64.201.13.* 10.01.05, 13:28 ...Tego lata na Południe ruszyły tysiące białych działaczy praw obywatelskich z Północy... Wiekszosc z nich byla zydowskiego pochodzenia i o komunistycznych pogladach. Czyli z desZczu pod rynne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: 217.153.164.* 10.01.05, 13:32 a jak po polsku można nazwać murzyna ? biały inaczej ? bo afroamerykanin to też głupie , zwłaszcza że odnosi się to tylko do murzynów amerykańskich .może spaleni słońcem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.ie.lodz.pl 10.01.05, 13:32 Myślę, że w języku polski słowo "murzyn" nie ma tak negatywnych konotacji jak w np. w angielskim. Należy pamiętać o tym, że to my definiujemy słowa, których używamy, a poprawność polityczna jest tylko formą hipokryzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.cpc.uea.ac.uk 10.01.05, 13:46 Czyli trwa lewicowa nagonka na wszystko, co nie czerwone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R. Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.org / 217.23.197.* 10.01.05, 13:47 Czasem linczowaly, a czasem mordowaly wieszajac na drzewie ..... Jaka jest roznica ? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin to znaczy jak? 10.01.05, 13:52 To byli oni murzynie, czy nie murzyni. Jak czarne były, to znaczy, że murzyny i o czym tu gadać. Przecie nie byli z Afryki, więc nie nazwie sie ich afro- amerykanami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wega Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 14:11 Proponuję: czarnuch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paryz Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.bouygtel.net 10.01.05, 14:51 prponuje czarnoskorzy mieszkancy Ameryki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Panie Marcin Gadziński IP: *.gs.com 10.01.05, 15:32 Nie rob Pan sensacji. DOpiro pPna przyjeczhal do USA jako korespondent Gazety. Radzie pojedzic nie tylko po poludniowych stanach to sie Pan dowiesz ze segregacja nieoficialnie ma swoje miejsce. Oficjalnie konstytucja na to nie pozwala. Poza tym jestes Pan nowy to nie wiesz ze obecnie w USA dominuje rasizm wsrod Amerykanow czarnoskorych. Pozyj Pan tu chwilke pojezdzij po stanach a nie podchwytuj "sensacyjne" amerykanskie nowinki klasy lokalnych (county) gazetek. Tak wlasnie dzila amerykanska prasa jasli Pan jeszcze tego nie wiesz. Z New Jersey pozdrawia, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: Panie Maciej S IP: *.i.pppool.de 10.01.05, 15:54 pan gadzinski pisze o rzeczach waznych uzywajac niestosownego jezyka. ale wytykanie mu niekompetencji i podpieranie sie przy tym dlugoletnim pobytem w usa to chwyt nie godny rozmowcy na forum. pan gadzinski proboje przeszczepic na polski grunt debate, ktora toczy sie w stanach od lat i mam nadzieje, ze mimo tego podkniecia z "murzynem", bedzie to robil dalej. a pan panie macieju wez sie lepiej za lekture. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna Re: do "czarnucha" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:05 ty się głąbie naucz ojczystego języka a dopiero potem zabieraj głos na forum i wytykaj rzekome poTknięcia analfabeto bez szkół. PS. Słowa murzyn używamy normalnie i nie stanowi ono potknięcia. Murzyn to murzyn i tylko tyle.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny Re: do bialego maszczysny IP: *.i.pppool.de 10.01.05, 16:23 kolego, wez srodek na uspokojenie i daruj sobie te inwektywy. argumentuj rzeczowo a nie "ad personam", bo to do niczego nie prowadzi. ja tez moge w koncu powiedziec , ze ci nie wierze bo twoja zona sie puszcza - ale co to da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Mężczyzna [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 16:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żyd Stąd Kiedy czytam o takich Goodmanach, Schwerinach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 17:13 Kiedy czytam o takich Goodmanach, Schwerinach, Bermanach, Mincach, Cohn- Benditah i innej czerwonej swołoczy to muszę powiedzieć że gdybym nie urodził się Żydem to zostałbym niechybnie antysemitą. Wstyd mi Bracia za niektórych z was, za WIELU, zbyt wielu Was! Warszawski Żyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zza miedzy Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 10.01.05, 20:59 Przeciez w USA we wszystkich ankietach personalnych jest rubryka: "rasa" i wpisuja "czarny". Co znaczy "murzyn" w angielskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amerpol Re: Rozliczanie z Ku Klux Klanem IP: *.atldial1.hawkcommunications.com 12.01.05, 04:44 W St. Zj. nikogo nie zmusza się do podawania rasy w ankietach personalnych możliwie z wyjątkiem urzędowego spisu ludności. Pytać się o przynależność rasową jest nawet zabronione przy podaniach o pracę. Najbliższy odpowiednik słowa "Murzyn" w języku angielskim jest "Negro". "Black race" w języku angielskim jest wyrażeniem potocznym dla bardziej poprawnego wyrażenia "negroidal race" podobnie jak w języku polskim mówić można "rasa czarna" lub "rasa negroidalna". Używając wyraz "Murzyni" mam na myśli zbiorowisko ludzi podobne do narodu, zwłaszcza mieszkającego w diasporze chociaż nie koniecznie. Zawsze było poprawnie mówić "czarni" w języku polskim gdy odnosiło się do rasy lub zbiorowiska ludzi ciemnoskórych chociaż w mojej opinii ten wyraz ma posmak lekceważenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Rozliczanie z Ku-Klux-Klanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 23:18 wszystkim "politycznie poprawnym" przeciwnikom rasizmu w USA chce przypomniec, ze jesli jest tam dzis jakis rasizm, to jest to rasizm "czarny", czyli a rebour. Czarny kandydat na jakiekolwiek stanowisko dostaje punkty za pochodzenie, zreszta Indianie tez. Biali, ktorzy zdali egzaminy, ale nie dostali sie z braku miejsc, bo przyjeto glupszego czarnego sa niczym innym, jak ofiarami rasizmu. Niektorzy ida z tym do sadu, czasem wygrywaja... samotna Murzynka- lesbijka z dzieckiem nie musi juz wlasciwie niczego umiec, lub robic. Jest nie do ruszenia- z kilku paragrafow- mniejszosc etniczna, seksualna, socjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak-niekatolik zazdrosc cie zzera? IP: 69.158.144.* 11.01.05, 04:06 znam w kanadzie kilka osob, ktore sa biale, ba - sa to polacy, niestety - ktorzy tez nic nie robia, kombinuja doplaty i zasilki i jeszcze sa z tego dumne... takze rasa nie ma tu nic do rzeczy a rasizm trzeba tepic i tyle, nawet jesli to ma oznaczac dodatkowe przywileje dla czarnoskorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtrącacz Re: Rozliczanie z Ku Klux Klanem IP: *.atldial1.hawkcommunications.com 12.01.05, 03:30 Niemcy nazywają czarnych "neger" co w moim poczuciu ma nieco nieprzyzwoity wydźwięk. Odpowiedz Link Zgłoś