buszek2 06.03.05, 18:17 Nic nowego.. wiecej o praktykach CIA w www.panstwozla.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
co.ty.powiesz O co chodzi??? 06.03.05, 19:48 Kiedy w amerykańskim areszcie trzymano terrorystę z al-Kaidy pochodzącego z Anglii, wówczas lewaki i pacyfy wydzierały się, żeby go wysłać do jego kraju. A teraz, gdy arabscy terroryści są zwracani do ich ojczyzn, to znów się wydzierają, że tak nie można. No więc jak: odsyłać, czy nie odsyłać? Zrozumiałe, że terroryści woleliby posiedzieć w amerykańskim więzieniu, a jeszcze bardziej - w szwedzkim, gdzie oprócz śniadania podawanego do łóżka, przyprowadzanoby do tegoż łóżka od czasu do czasu panienkę. Ale z jakiej racji podatnicy amerykańscy mają płacić za utrzymanie tych, którzy z radością podrzynają gardła tymże podatnikom??? Odpowiedz Link Zgłoś
homophob_and_racist Re: O co chodzi??? 06.03.05, 20:09 Teraz zobacza co to sa prawdziwe tortury, a nie zkladanie damskich majtek > przyprowadzanoby do tegoż łóżka od czasu do czasu panienkę ..albo chlopczyka ? :) bo to 'nowoczesniej' :) Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do co.ty.powiesz 07.03.05, 03:37 co.ty.powiesz napisała: Kiedy w amerykańskim areszcie trzymano terrorystę z al-Kaidy pochodzącego z > Anglii, wówczas lewaki i pacyfy wydzierały się, żeby go wysłać do jego kraju. A > > teraz, gdy arabscy terroryści są zwracani do ich ojczyzn, to znów się > wydzierają, że tak nie można. No więc jak: odsyłać, czy nie odsyłać? ----------- nie wiem czy zwrocila(e)s uwage ze artykul dotyczy tortur. Anglia ich nie stosuje, wspomniane kraje arabskie tak. w sumie, chodzi o konwencje genewskie: czy aresztanci sa poddawani torturom czy nie. oboje wiemy, ze Twoje pytanie, odsyslac czy nie odsylac, jest demagogiczne bo omija sprawe tortur szerokim lukiem. Idziesz nawet dalej opowiadajac o panienkach dla wiezniow. zatem, gdzie Ci sie podziala uczciwosc intelektualna? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez do ghotir 07.03.05, 04:22 hmmm , as devil's advocate, Francja ktora sluzy jako przykal "humanistyczno- humaniternej' opozycji do USA i wokol ktorek kultury jednoczy sie caly "swiatowy" "postepowy" "politically correct" swiat, stosuje tortury nawet w stosunku do swych WLASNYCh obywateli . 1. Nikt z krytykow USA ktorzy wskazuje na "kulture: francji jakos o tym nie pamieta 2. Czy jakbys USA i UK wydaly terrorystow Francji to bylby w takim razie przejaw w Twojej opinii przejaw troskie o tych terrorystow? Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: do ghotir 07.03.05, 08:02 Nie wiedzialem ze francja przyznaje sobie konstytucyjne (systemowe) prawo stosowania tortur. wydawalo mi sie ze skonczyli z tym po kleske algierskiej. nie sadze aby politycznie poprawny swiat krecil sie wokol francji. to jest bardzo ciekawa teza, ale ciekaw jestem jak zabralbys sie za jej udowadnianie (moze nie natychmiast bo czekam na rzeczpospolita szlachecka). (1) masz racje, moje przyczyny powyzej. (2) najpierw musialbym upewnic sie ze francja stosuje tortury systemowo. gdyby okazalo sie ze tak to wlaczylbym ja do grupy panstw nie przestrzegajacych praw czlowieka i konwencji genewskich. Wtedy traktowalbym francje tak jak arabie saudyjska w tej sprawie. zatem wracamy do punktu wyjscia. ---------- czy ktos moglby wskazac ze francja wciaz stosuje tortury? ----------- (3) moj wlasny punkt do Twojej poczty. problem tez polega na tym ze wielu ludzi zatrzymanych jako terrorysci nigdy takimi nie bylo. emigracja polega, m.in. na mieszaniu sie z roznymi ludzmi. syn mojej polskiej przyjaciolki (sprzataczka w kaliforni) byl marine i mial 19 lat kiedy byl w iraku. tak jak wielu jego kolegow myslal ze kazdy 'rughead' to terrorysta. on i jego koledzy zapedzili wielu ludzi do abu ghraib. on dopiero teraz zaczyna sie dowiadywac ze ci ludzie nie mieli nic wspolnego z terroryzmem. jednak, doswiadczenia stalinowskie i gestapowskie ucza nas ze najbardziej niewinni ludzie sa sklonni do samooskarzen i, szczegolnie, do oskarzen innych niewinnych ludzi o czyny ktorych nawet nie potrafili wymyslic. tortury zalatwialy sprawe. czy naprawde zyczymy sobie aby stany, dotad ostoja demokracji, byly zamieszane w jezowszczyzne? Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: do ghotir 07.03.05, 15:01 ok, Francja to taki moj personalny "pet-peeve" od chwili gdy na moim wydziale zostala przez pewna grupe wspol-historykow uznana jako przyklad kraju o "wysokiej kulturze", "najswietniejszym" systemie sprawiedliwosci i edukacji . Wszelkie "niedociagniecia" USA sa wedlug tej grupy mierzone do Francji. Powinienem to wyjasnic zanim napisalem tamten email bo skad miales o tym wiedziec. tortury zalatwialy sprawe. czy naprawde zyczymy sobie aby > stany, dotad ostoja demokracji, byly zamieszane w jezowszczyzne? ==============Absolutnie sie z Toba tu zgadzam jednak , znow jako "devil's advocate" pytam czy te tortury o ktorych slyszymy w Abu Ghraib i Guantanamo sa w ogole porownywalne do tego co sie dzialo za Stalina aby takie porownanie bylo "naukowo" w ogole uzasadnione? czasami wyolbrzymianie nie doprowadza do niczego oprocz zaognienia systuacji i rozpowszechnienia nieprawdziwych skojarzen i przez to zamazywanie historycznego zrozumienia i stalinizmu i wojny w Iraku--jednym slowem staje sie to wtedy taka orwellowska "nowomowa" Czytalem pare miesiecy temu artykul o tym ze w wielu sytuacjach francuska policja ciagle stosuje przemoc wobec przestepcow podczas przesluchan, jezeli znajde to przesle Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do manny_ramirez 08.03.05, 09:24 manny_ramirez napisał: 'ok, Francja to taki moj personalny "pet-peeve" od chwili gdy na moim wydziale zostala przez pewna grupe wspol-historykow uznana jako przyklad kraju o "wysokiej kulturze", "najswietniejszym" systemie sprawiedliwosci i edukacji. Wszelkie "niedociagniecia" USA sa wedlug tej grupy mierzone do Francji.' ----------- skora mi cierpnie na mysl o francuskim systemie edukacyjnym, chociaz lubie jego rezultaty. to margines. co do tego co napisales, nie przejmowalbym sie kolegami. jedni choruja na socjalizm, inni na amerykanizm (ja przez to przeszedlem), jeszcze inni na francje. to jak grypa, zakazne ale przechodzi. _______________ 'czy te tortury o ktorych slyszymy w Abu Ghraib i Guantanamo sa w ogole porownywalne do tego co sie dzialo za Stalina aby takie porownanie bylo "naukowo" w ogole uzasadnione? czasami wyolbrzymianie nie doprowadza do niczego oprocz zaognienia systuacji i rozpowszechnienia nieprawdziwych skojarzen i przez to zamazywanie historycznego zrozumienia i stalinizmu i wojny w Iraku--jednym slowem staje sie to wtedy taka orwellowska "nowomowa"' ------------ nie wiem czy tortury w abu ghraib lub guantanamo sa porownywalne do tortur stalinowskich. to sprawa odbioru przez ofiary. ofiary stalinowskie nic nam juz nie powiedza wiec nie mamy tutaj materialu porownawczego. jednak 'naukowo' mozna zadac pytanie co stanowi istote tortur. wyciagniemy z tego kilka, no moze kilkanascie, atrybutow. majac te atrybuty mozna sobie pogadac z wiezniami i straznikami (teraz czesciowo tez wiezniami). nie mam watpliwosci ze te atrybuty dotyczylyby fizycznego bolu, deprywacji, cierpienia emocjonalnego, itd. takie same atrybuty mialy tortury stalinowskie, chociaz byly zadawane w troche inny sposob. nie jestem zainteresowany wyolbrzymianiem lub zaognianiem sytuacji. najchetniej chwalilbym amerykanska okupacje iraku. moim problemem jest to ze nie mam jej za co chwalic, miedzy innymi dlatego ze 'pozyczyla' sobie metody zastraszania ludnosci stosowane przez tyrana od ktorego obiecala uwolnic irakijczykow. nie interesuje mnie czy irakijczycy cierpia bardziej czy mniej niz ofiary stalina. interesuje mnie to ze cierpia, i ze sa poddawani torturom. spedzilismy pol wieku na to aby uczynic ten swiat wolnym od tortur. mamy miedzynarodowe konwencje i umowy w tych sprawach. zamiast ich sie trzymac, usa - ostoja praworzadnosci w swiecie - depcze te umowy i konwencje wbrew sprzeciwom reszty swiata. dzisiaj robi to wobec afganistanu i iraku. kto bedzie nastepny? nie chce czekac na moja kolej. dlatego protestuje gdzie tylko moge przeciwko torturom, bez wzgledu na to jak 'humanitarnie' one wygladaja w porownaniu ze stalinowskimi. historyczne zrozumienie stalinizmu i wojny w iraku wola o umieszczenie tych fenomenow w jakims wiekszym schemacie. ja taki schemat opracowuje. nie jest on jeszcze skonczony ale nawet na tym etapie moge Ci powiedziec ze tortury stalinowskie i amerykanskie maja wspolny watek: brutalne zmuszanie ludzi do posluszenstwa w sytuacji kiedy takie posluszenstwo pracuje przeciwko ich dlugofalowych interesom. a przeciez usa to ostoja demokracji, to jest - przynajmniej do pewnego stopnia - rzadow obywatelskich. systematyczne uzywianie sily przeciwko obywatelom to zaprzeczenie demokracji, w zssr tak samo jak w iraku. nie bardzo wiem jak chcesz tutaj zastosowac orwell'a. Prawda jest klamstwem? gdzie ja klamie? gdzie klamia zrobione przez oprawcow fotki znecania sie nad wiezniami? gdzie klamia badacze ktorzy okryli ze postawieni przed sadem oprawcy to tylko trybiki w calym systemie brutalnej okupacji? ___________ Czytalem pare miesiecy temu artykul o tym ze w wielu sytuacjach francuska policja ciagle stosuje przemoc wobec przestepcow podczas przesluchan, jezeli znajde to przesle. ---------- mam tego typu perelki nawet na tym lap topie. one dotycza mezzo-level. wazny ale gdybysmy mieli sie na nim skoncentrowac to doszlibysmy do wniosku ze stany stosuja tortury bo jej policja nie zawsze jest czysciutka. jednak, systematycznie, ani stany ani francja nie zastraszaja swoich obywateli stosowaniem tortur wiec zapomnijmy o tym, instytucjonalnym poziomie (na chwile, bo jak sie spotkamy na forum o jakiejs organizacji to mozesz byc pewny ze to wyciagne). Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta powinni ich wypuścić 06.03.05, 20:25 może przypadkiem podłożyliby bombkę pod domem jakiegoś pozytecznego idioty jak autor tego wątku... Odpowiedz Link Zgłoś
debilka007 Re: o co ku.. chodzi. kazdy ma prawo do powrotu w 07.03.05, 02:38 o co ku.. chodzi. kazdy ma prawo do powrotu w strony ojczyste... pochodza z arabii to won do arabii... za pakistanu to won do pakistanu... Taki bandzior jedzie do USA, morduje niewinne kobiety i dzieci, a potem ma utrzymanie na koszt podatnika w wygodnej cieplej celi, gdzie zyje mu sie lepiej niz w jego pieprzonym islamskim raju..... islamisci, won do swojego raju! Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 03:30 zrobiles dobra robote propagujac 'panstwo zla' na forum. Kupilem ksiazke (killing hope) na podstawie ktorej 'panstwo zla' zostalo napisane (latwiej mi sie dostac do ksiazek angielsko-jezycznych niz polsko-jezycznych). Jednak pisanie, ze to wszystko jest juz opisane w tej jednej ksiazce nie zalatwia sprawy. ta ksiazka to 'reference book', kazdy znajdzie w niej to co zechce znalezc. dlatego proponuje abys dokonal analizy artykulu w oparciu o polecana ksiazke lub ograniczyl sie do ogolnego propagowania ksiazki. chcialbym krzyczec: precz z lenistwem intelektualnym ale nie smiem bo w koncu dales mi uzyteczna ksiazke. w sumie, dzieki za 'reference', ale przestac traktowac te ksiazke jak biblie (t.j., dokonaj rzeczowej analizy artykulu w swietle tez wysuwanych przez autora). Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 07:36 Czy Konwencja Genewska choc jednym zdaniem odnosi sie do terroryzmu? Czy globalna walka z terroryzmem jest konfliktem zbrojnym? Jaki status prawny przysluguje terroryscie z al Qaeda, ktory zostal aresztowany np. w Egipcie, Niemczech lub w Iraku. Czy terrorysta jest cywilem czy tez nieprawnym zolnierzem? Jezeli potrafi ktos odpowiedziec na powyzsze pytania, wtedy mozna zastanowic sie czy odnosic sie do Konwencji Genewskiej. Personalnie zgadzam sie z administracja amerykanska, ktora schwytanym czlonkom Talibanu przyznaje status jencow wojennych i stosuje wzgledem nich dyrektywy wynikajace z Konwencji Genewskiej, jednak slusznie odmawia tych praw czlonkom al Qaedy. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do apostolis 07.03.05, 08:14 nie studiowalem konwencji genewskich ale wydaje mi sie ze one odnosza sie do wojujacych PANSTW (nie chce krzyczec, ale nie wiem jak podkreslic) a nie do konceptow takich jak terroryzm. ________________ > Czy globalna walka z terroryzmem jest konfliktem zbrojnym? ------------ mysle ze tutaj dotykasz mistrzostwa doradcow bialego domu. zamiast dzialan przeciwko panstwom, ktorych zakres jest ograniczony przez konwencje genewskie, mamy dzialania przeciwko fantomowi, ktory nie jest latwy do zdefiniowania. reszta Twojej wypowiedzi (Personalnie zgadzam sie z administracja amerykanska, ktora schwytanym czlonkom Talibanu przyznaje status jencow wojennych i stosuje wzgledem nich dyrektywy wynikajace z Konwencji Genewskiej, jednak slusznie odmawia tych praw czlonkom al Qaedy) dotyczy wlasnie tego zagadnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
salahnw Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 08:49 Konwencja genewska III odnosząca się do jeńców wojennych dokładnie opisuje kogo dotyczy. W jej świetle disiejsi członkowie organizacji fundamentalistycznych nie są żołnieżami zatem nie przysługuje im status jeńców. Wg PD z 1972 r nie są też osobami cywilnymi ponieważ biorą czynny udział w konflikcie. Można ich przypisać do tej samej grupy co najemnicy, czyli nie objęci ochroną konwencyjną uczestnicy konfliktu. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 09:06 do salahnw na zdrowy rozum, jak powiedzialem nie studiowalem konwencji genewskich, wierze Ci. ------------- mam 3 pytania, niekoniecznie do Ciebie; udzieliles mi tylko informacji i dziekuje Ci za to. ----------------- zatem pozostaje sprawa statusu najemnikow. stany bronia swoich najemnikow do punktu zrownania z ziemia 300-tu tysiecznego miasta (felluja) i bronia ich przed odpowiedzialnoscia za ludobojstwa przed miedzynarodowym trybunalem. zatem dlaczego 'najemnicy' strony przeciwnej- 'terrorysci' - nie ciesza sie podobnymi wzgledami? Pytanie nr. 2. dlaczego tak wielu ludzi sposrod aresztowanych 'terrorystow' okazuje sie nie miec nic wspolnego z bojowkami? Pytanie nr. 3. dlaczego stany, jako okupant (rola scisle zdefiniowana w konwencji genewskiej) nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow wobec okupowanej ludnosci (woda, prad, opieka medyczna, podstawowa ochrona przed agresja band, itd.)? Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 09:28 ghotir napisał: > zatem pozostaje sprawa statusu najemnikow. stany bronia swoich najemnikow do > punktu zrownania z ziemia 300-tu tysiecznego miasta (felluja) i bronia ich prze > d > odpowiedzialnoscia za ludobojstwa przed miedzynarodowym trybunalem. zatem > dlaczego 'najemnicy' strony przeciwnej- 'terrorysci' - nie ciesza sie podobnymi > wzgledami? Zolnierz amerykanski lub koalicji nie jest najemnikiem. > Pytanie nr. 2. dlaczego tak wielu ludzi sposrod aresztowanych 'terrorystow' > okazuje sie nie miec nic wspolnego z bojowkami? Konwencja Genewska zezwala na branie do niewoli cywilow celem uzyskania informacji. Moga byc przetrzymywani do zakonczenia konfliktu. Nie mozna ich torturowac, maja miec zapewniony dostep do zywnosci i lekarza. > Pytanie nr. 3. dlaczego stany, jako okupant (rola scisle zdefiniowana w > konwencji genewskiej) nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow wobec okupowanej > ludnosci (woda, prad, opieka medyczna, podstawowa ochrona przed agresja band, >itd.)? W Iraku zawsze istnialy problemy z woda. Energia elektryczna juz dawno zostala przywrocona do stanu sprzed okupacji, obecnie jest jej nawet wiecej. Opieka medyczna, czyli jaka; podobna jak w USA, Szwecji czy na miare panujacych warunkow. Przed agresja band i terrorystow szkolone sa nowe odzialy wojska, policji i wymaga to czasu. Demagogia jest stawianie zarzutow, ze w dowolnym kraju, gdzie istnieje prawo i funkcjonuja sily porzadkowe nie ma przestepstw. W ten sposob mozemy oskarzac kazde panstwo do konca tego swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 [...] 07.03.05, 09:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do meerkat1 07.03.05, 10:20 jezeli Ty kiedykolwiek byles dopuszczony do ksztaltowania jakichkolwiek wiadomosci w nawet najwszawszaszej agencji informacyjnej (jak nam to sam wyjasniles) to powaznie obawiam sie o stan wszelkich agencji informacyjnych. Pozwol ze Ci przypomne, ludnosc niemiec byla przygotowywana do rozprawy z zydami dokladnie przez propagandowe porownania zydow z insektami. teraz Ty mowisz nam ze irakijczycy, lub bardziej ogolnie mieszkancy bliskiego wschodu, sa insektami ktore nalezy po prostu usunac. Po raz pierwszy w zyciu domagam sie usuniecia czyjejkolwiek opinii z tego forum. nie zycze Ci dobrej nocy. zycze ci snow o ataku insektow na Ciebie osobiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 10:11 apostolis napisał: 'Zolnierz amerykanski lub koalicji nie jest najemnikiem'. ------------- zgoda. jednak sprawa fellujah wybuchla po zamordowaniu kilku 'kontraktorow' w ich suv. pozniej okazalo sie ze ci kontraktorzy byli zwyczajnymi najemnikami. tak wiec odwet amerykanow na mieszkancach fellujah sprowadzil sie do odwetu za smierc najemnikow. ______________ apostolis napisał: 'Konwencja Genewska zezwala na branie do niewoli cywilow celem uzyskania informacji. Moga byc przetrzymywani do zakonczenia konfliktu. Nie mozna ich torturowac, maja miec zapewniony dostep do zywnosci i lekarza'. -------------- afera abu ghraib pokazuje nam ze aresztowani cywile, ktorzy powinni cieszyc sie opieka okupanta, byli poddawani torturom. gorzej, wyglada na to ze najwyzsze wladze usa popieraly tortury (to oznacza, ze tortury nie byly czyms wyjatkowym ale systematycznym). _____________ apostolis napisał: 'W Iraku zawsze istnialy problemy z woda. Energia elektryczna juz dawno zostala przywrocona do stanu sprzed okupacji, obecnie jest jej nawet wiecej. Opieka medyczna, czyli jaka; podobna jak w USA, Szwecji czy na miare panujacych warunkow. Przed agresja band i terrorystow szkolone sa nowe odzialy wojska, policji i wymaga to czasu. Demagogia jest stawianie zarzutow, ze w dowolnym kraju, gdzie istnieje prawo i funkcjonuja sily porzadkowe nie ma przestepstw. W ten sposob mozemy oskarzac kazde panstwo do konca tego swiata. ---------- masz racje co do demagogii. Opieka medyczna czyli jaka dotyczy zakladania kajdankow na przeguby lekarzy w centralnym szpitalu w fellujah i aresztowaniu pacjentow bez wzgledu na ich stan zdrowotny. opieka medyczna dotyczy takze ostrzeliwania karetek pogotowia, pozwalania tlumom na rabowanie szpitali itp. nie, energia elektryczna nie zostala przywrocona do stanu sprzed wojny. poczytaj blogi zwolennikow i przeciwnikow okupacji. to samo dotyczy wody. Odpowiedz Link Zgłoś
salahnw Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 10:17 ghotir zauważ że nasza dyskusja dotyczy przede wszystkim prawnego aspektu prowadzenia wojny natomiast to co przytaczasz to przykłady łamania prawa międzynarodowego i w każdym przypadku takie czyny powinny być karane. Zgadzam się z tym, że siły koalicyjne nieraz naginały lub ewidentnie łamały wszelkie przepisy i konwencje i za to powinny być sądzone. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 10:48 salahnw napisał: 'ghotir zauważ że nasza dyskusja dotyczy przede wszystkim prawnego aspektu prowadzenia wojny natomiast to co przytaczasz to przykłady łamania prawa międzynarodowego i w każdym przypadku takie czyny powinny być karane. Zgadzam się z tym, że siły koalicyjne nieraz naginały lub ewidentnie łamały wszelkie przepisy i konwencje i za to powinny być sądzone. ----------- dzieki. tez uwazam ze rozmawiamy o aspektach prawnych. jednak nie da sie ich odgraniczyc od aspektow imperialnych i to jest moj problem. ludzie sa ludzmi i czasami im cos nie wypala. problem polega na tym ze rzad najpotezniejszego panstwa na swiecie usprawiedliwia i broni tych ktorzy zbladzili. mowie tutaj o wylaczeniu obywateli amerykanskich spod jurysdykcji miedzynarodowego trybunalu. nie myslisz ze gdyby stany (a nie ich szeregowcy w iraku) byly zainteresowane przestrzeganiem umow miedzynarodowych to nie naciskalyby na wylaczenie swoich obywateli spod jurysdykcji miedzynarodowych trybunalow? jednak naciskaly przed inwazja iraku. w sumie, mowimy tu o aspektach prawnych z ktorych okupant wlasnie sie wylaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
salahnw Zgadzam się z tobą całkowicie ghotir 07.03.05, 14:15 mam w pamięci wystąpienie Busha juniora w którym mówił, że każdego obywatela USA który zostanie postawiony przed brukselskim trybunałem rząd USA wyciągnie nawet jeśli będzie zmuszony zrobić to siłą (jestem teraz w pracy i niestety nie mam pod ręką szczegółów, ale być może ktoś na forum skojarzy o które wystąpienie mi chodziło i mam nadzieję że uzupełni wszelkie nieścisłości) Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Odpowiem w jednym 07.03.05, 23:18 ghotir napisał: > mowie tutaj o wylaczeniu obywateli amerykanskich spod jurysdykcji >miedzynarodowego trybunalu. > nie myslisz ze gdyby stany (a nie ich szeregowcy w iraku) byly zainteresowane > przestrzeganiem umow miedzynarodowych to nie naciskalyby na wylaczenie swoich > obywateli spod jurysdykcji miedzynarodowych trybunalow? jednak naciskaly przed > inwazja iraku. w sumie, mowimy tu o aspektach prawnych z ktorych okupant >wlasnie sie wylaczyl. Prawo miedzynarodowe wyraznie definiuje, kogo mozna postawic przed trybunalem miedzynarodowym. Obywatele krajow, w ktorych funkcjonuje system prawny nie moga byc powolywani pod miedzynarodowy trybunal i sadzeni powinni byc w kraju swojego pochodzenia. Tak tez czynia USA, chociazby zolnierze, ktorzy dokonywali naduzyc w Abu Grahbi.Podobne procedury podejmuje W.Brytania. >jednak sprawa fellujah wybuchla po zamordowaniu kilku 'kontraktorow' w >ich suv. pozniej okazalo sie ze ci kontraktorzy byli zwyczajnymi najemnikami. >tak wiec odwet amerykanow na mieszkancach fellujah sprowadzil sie do odwetu za >smierc najemnikow. Akcja w Fellujach, nie byla odwetem za smierc kilku kontraktorow. Byla przygotowywana od dluzszego czasu celem likwidacji znajdujacego sie tam glownego osrodka terrorystow. Zbieznosci mozna podawac tysiace, tylko po co i w jakim celu, jeszcze ta dodatek ta pomsta na ludnosci cywilnej (sic). Amerykanie walcza o przyszlosc narodu irackiego wyciagnietego z jazma jednej z najkrwawszych dyktatur, ktora byla rowniez zagrozeniem dla panstw sasiednich (w tym calego regionu bliskowschodniego), z ktorymi byla sklocona. salahnw napisał: mam w pamięci wystąpienie Busha juniora w którym mówił, że każdego obywatela USA który zostanie postawiony przed brukselskim trybunałem rząd USA wyciągnie nawet jeśli będzie zmuszony zrobić to siłą. Krotkie wyjasnienie przedstawilem powyzej. Dodam jeszcze, ze z punktu miedzynarodowego prawa oraz prawa Stanow Zjedn. przetrzymywanie obywateli amerykanskich celem postawienia przed miedzynarodowym wymiarem sprawiedliwosci byloby nielegalne. W takim przypadku kazdy kraj powiniem uzyc wszelkich srodkow celem ochrony swoich obywateli. Zaliczam to na plus Busha Jr. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 CIA przekazywala terorystow ...NA CMENTARZ!:-)))) 08.03.05, 00:25 Urzad Pocztowy ustalil, ze przesylki dotarly " zgodnie z przeznaczeniem" Keep up the good work! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do apostolis 08.03.05, 04:32 nie chce mi sie dyskutowac z pogladami zaszczepianymi przez amerykanskie akademie militarne i wtorowanymi przez fox, ale nie chce tez zostawiac Twojej poczty odlogiem. dlatego odpisuje chociaz wiem ze moja odpowiedz nie zmieni Twojej pozycji. ______________ Prawo miedzynarodowe wyraznie definiuje, kogo mozna postawic przed trybunalem miedzynarodowym. Obywatele krajow, w ktorych funkcjonuje system prawny nie moga byc powolywani pod miedzynarodowy trybunal i sadzeni powinni byc w kraju swojego pochodzenia. Tak tez czynia USA, chociazby zolnierze, ktorzy dokonywali naduzyc w Abu Grahbi.Podobne procedury podejmuje W.Brytania. --------------- nie wiem o jakim prawie miedzynarodowym mowisz bo chyba nie o tym ktore pozwala sadzic milosewicza przed miedzynarodowym trybunalem kiedy w serbii funkcjonuje system prawny. nie powoluj sie na wyjatkowosc sytuacji w serbii bo mowimy tutaj o zasadzie a nie o wyjatkach. zasada jest ze krzaczek zmusil swiat do wylaczenia swoich obywateli spod jurysdykcji miedzynarodowego trybunalu do spraw ludobojstwa. pewnie dyplomacja amerykanska robila to sobie i muzom bo przeciez i bez tego swiat nie ma prawa sadzic amerykanow, jak mowisz. to co bylo w abu ghraib to raczej nie naduzycia zolnierzy. istnieje uzasadnione podejrzenie ze amerykanscy zolnierze wykonywali rozkazy sekretarza obrony wspartego, m. in., ekspertyza prawna gonzales. ciekawe skad taka troska ?milujacej prawa czlowieka? administracji o tortury. ________________ Akcja w Fellujach, nie byla odwetem za smierc kilku kontraktorow. Byla przygotowywana od dluzszego czasu celem likwidacji znajdujacego sie tam glownego osrodka terrorystow. Zbieznosci mozna podawac tysiace, tylko po co i w jakim celu, jeszcze ta dodatek ta pomsta na ludnosci cywilnej (sic). --------- mozliwe ze akcje w fellujah byly przygotowywane od dluzszego czasu. jednak na wlasne uszy slyszalem przedstawicieli stanow zapowiadajacych odwet za smierc najemnikow w ubieglym kwietniu. pewnie im sie tak zbieglo, dwa razy, w kwietniu i w listopadzie 2004. mozliwe takze ze zrownanie z ziemia 300-tysiecznego miasta i rozpirzenie jego mieszkancow do obozow uchodzcow to racjonalna taktyka militarna majaca na celu zlikwidowanie fantom zarkawi. mozliwe ze to co powyzej tak samo jak cluster i nail bombs lub strzelanie do ludzi w ich wlasnych lozkach nie stanowi 'pomsty na ludnosci cywilnej'. mozliwe ze to wszystko to dobrze przemyslana taktyka militarna zmierzajaca do zlapania zarkawi. proponuje abys powiedzial to rodzinom dzieci ktore podnosily gladkie i lsniace kulki, ktore je rozrywaly na kawalki i rodzinom starcow i kobiet cierpiacych od gwozdzi wbitych w ich ciala. irakijczycy, ci spoza fellujah, pisza blogi. powiedz im to co nam tu mowisz. jeszcze lepiej, pojedz do obozow uchodzcow z fellujah i powiedz im to osobiscie. pamietaj o tym aby albo byc w czolgu albo pokazywac kanadyjska flage. w przeciwnym razie mozemy Cie wiecej nie uslyszec. ___________________ Amerykanie walcza o przyszlosc narodu irackiego wyciagnietego z jazma jednej z najkrwawszych dyktatur, ktora byla rowniez zagrozeniem dla panstw sasiednich (w tym calego regionu bliskowschodniego), z ktorymi byla sklocona. ---------- wydawalo mi sie ze stany udaly sie na te wojne celem zapobiezenia 'imminent' atakowi saddama na stany(?), jego sasiadow (?). 'przyszlosc narodu irackiego' zaczela ich niepokoic dopiero po tym jak stalo sie jasne dla calego swiata ze saddam nie mial czym atakowac. to co, najpierw bmr a jak to sie nie sprawdzi to zawsze mozemy wyciagnac z rekawa prawa czlowieka? troche to pokrecone, szczegolnie zwazywszy na wczesniejsze flirty amerykanow ze 'zbrodniarzem saddamem'. ______________ tak jak powiedzialem we stepie, nie sadze aby moj glos mial jakikolwiek wplyw na to co myslisz o iraku. jednak obiecuje ze odpowiem na Twoja odpowiedz, jezeli zechce Ci sie jej udzielic, ale to bedzie koniec mojego wlaczania sie w te bezprzedmiotowa dyskusje. zgodzmy sie ze istnieja miedzy nami powazne roznice opinii. _______________ z punktu miedzynarodowego prawa oraz prawa Stanow Zjedn. przetrzymywanie obywateli amerykanskich celem postawienia przed miedzynarodowym wymiarem sprawiedliwosci byloby nielegalne. W takim przypadku kazdy kraj powiniem uzyc wszelkich srodkow celem ochrony swoich obywateli. Zaliczam to na plus Busha Jr. ------------- pogubilem sie w Twojej prawniczej mowie. Od czego inne kraje mialyby chronic swoich obywateli gdyby stany przetrzymywaly swoich obywateli celem postawienia ich przed miedzynarodowym trybunalem? Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Re: do apostolis 08.03.05, 07:09 ghotir napisał: > nie wiem o jakim prawie miedzynarodowym mowisz bo chyba nie o tym ktore pozwala > sadzic milosewicza przed miedzynarodowym trybunalem kiedy w serbii funkcjonuje > system prawny. nie powoluj sie na wyjatkowosc sytuacji w serbii bo mowimy tutaj > o zasadzie a nie o wyjatkach. Serbia dokonala ekstradycji Milosewicza przed Trybunal w Hadze. W przypadku, gdy dany kraj nie chce sadzic winnego zdrodni na ludzkosci, moze byc powolany miedzynarodowy trybunal. Serbia wybrala wariant drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir Re: do apostolis 08.03.05, 07:25 apostolis napisał: 'Serbia dokonala ekstradycji Milosewicza przed Trybunal w Hadze. W przypadku, gdy dany kraj nie chce sadzic winnego zdrodni na ludzkosci, moze byc powolany miedzynarodowy trybunal. Serbia wybrala wariant drugi.' -------------- (1) serbia nie wybrala wariantu drugiego. zostala do niego zmuszona ekonomicznie. (2) stany tez zdaja sie byc niechetne sadzeniu odpowiedzialnych za abu ghraib (sadza bezposrednich sprawcow, ale umywaja rece od wyciagniecia wnioskow z raportow wlasnych komisji). zatem mozemy uznac ze stany nie chca sadzic swoich obywateli winnych zbrodni na ludzkosci. nie sadzisz, zatem, ze powinnismy zmusic stany do oddania winnych przed miedzynarodowy trybunal? Odpowiedz Link Zgłoś
apostolis Re: do apostolis 08.03.05, 07:49 Do przewidzenia bylo, ze niczego nie zrozumiesz. Milej nocy zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
salahnw Re: CIA przekazywała podejrzanych o terroryzm do 07.03.05, 10:13 zgadzam się z apostolisem na temat tego, że siły koalicyjne nie są najemnikami oraz z tym, co pisze o wywiązywaniu się z obowiązków okupanta. Niemożliwe jest aby jakikolwiek rząd, okupacyjny czy demokratycznie wybrany, od razu zwalczył w 100 procentach przestępczość. To tak jakby Polsce przedstawiciel którejś z międzynarodowych organizacji postawił ultimatum - albo powstrzymacie w waszym kraju kradzieże samochodów albo nici ze współpracy gospodarczej - brzmi to conajmniej głupio... Jeżeli chodzi o traktowanie amerykańskich najemników, jak to określił ghotir, to Irakijczycy pojmawszy amerykańskich szpiegów czy tajniaków (mała różnica) nie muszą traktować ich jako jeńców i jest to jak najbardziej zgodne z prawem międzynarodowym (muszą jednak traktować ich zgodnie z międzynarodowym prawem humanitarnym) Odpowiedz Link Zgłoś
ghotir do salahnw 08.03.05, 07:51 takze zgadzam sie z apostolisem ze zolnierze amerykanscy nie sa najemnikami. sprawa jest troche sliska w przypadku wojska zawodowego, ale przyjmuje ze sily zbrojne podlegajace zwierzchnictwu panstwa nie sa najemnikami. kropka. nie zgadzam sie z teza ze stany dobrze wywiazuja sie z obowiazkow okupanta. nie chodzi mi tu o to ze nie likwiduja problemow irackich ktore wyrosly w tym kraju w ciagu dziesiecioleci. Ty odwolujesz sie do przykladu kradziezy, ktore - zdaje sie byly zadkoscia za saddama, wiec przyklad nie jest szczegolnie dobrze dobrany - ja odwolalbym sie do problemu zamordyzmu. trudno wymagac od okupanta aby w ciagu dwoch lat zlikwidowal przyzwyczajenia ktore narosly w ciagu dziesiecioleci. tutaj sie z Toba zgadzam. w sprawie obowiazkow okupanta chodzi mi o cos innego. o to jak ludnosc zyla przed i w trakcie okupacji. ludzie nie tylko zyja gorzej niz przed okupacja (praca, woda, prad, telefony, bezpieczenstwo osobiste) ale takze te warunki pogarszaja sie wraz z przeciaganiem sie okupacji. to wydaje mi sie podstawowym problemem. jezeli stany udaly sie na te wojne aby poprawic zycie w iraku (to jest watpliwe ale przyjmijmy to jako nasze zalozenie)a zycie w iraku pogarsza sie, to moze to jest najwyzszy czas na wycofanie sie stanow z tej okupacji dokladnie dla dobra okupowanej ludnosci w imie ktorej okupacja rozpoczela sie. ______________________ Piszesz: 'Jeżeli chodzi o traktowanie amerykańskich najemników, jak to określił ghotir, to Irakijczycy pojmawszy amerykańskich szpiegów czy tajniaków (mała różnica) nie muszą traktować ich jako jeńców i jest to jak najbardziej zgodne z prawem międzynarodowym (muszą jednak traktować ich zgodnie z międzynarodowym prawem humanitarnym)'. -------- zgoda. zgadzam sie takze ze obcinanie zakladnikom glow nie jest humanitarne. co jednak masz do powiedzenia o nie humanitarnym traktowaniu cywili irackich przez amerykanow? kilka obcietych glow z jednej strony (irackiej) i setki torturowanych wiezniow, ktorzy powinni cieszyc sie opieka okupanta z drugiej? _____________ nie chce Cie zrazac do rozmowy bo zaczynam zbierac Twoje i moje wypowiedzi aby jakos rozeznac sie w tym o czym teraz gadamy. chetnie poczytalbym Twoja odpowiedz na moj glos a za kilka dni przedstawie Ci cos w rodzaju podsumowania tej rozmowy. Pewnie obaj dojdziemy do wniosku ze jestesmy madrzejsi niz myslimy, ale po to aby do tego dojsc proponuje kontynuowanie rozmowy. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś