Dodaj do ulubionych

Bobby Fischer nie uważa sie za Żyda

28.03.05, 19:34
Choć jego matka była Żydówką.

iraqwar.mirror-world.ru/tiki-read_article.php?articleId=44254

When asked that question at the press conference opening his world title rematch against Boris Spassky in 1992, Bobby Fischer answered, ?In the first place, this term anti-Semitism is a nonsense term because my understanding is that the Arabs are also Semites, not only the Jews, so I don?t know what that means. I?m definitely not anti-Arab.?
...
the subject deals with what he actually is. Which is to say, a matrilineal Jew via his mother Regina Wender, who was by many accounts the classic New York chutzpah mama of popular imagination. Yet in one of several recent appearances on Filipino radio, Fischer blew up at a friendly interviewer who wondered innocently, "But aren?t you half-Jewish yourself?" Growled Fischer in reply, "Do you want to come with me to the boy?s room, then we?ll see who is Jewish."

But back in January 1962, in a Harper?s Magazine interview with Ralph Ginzburg, Bobby was asked "You?re Jewish, aren?t you?", and he answered, "Part Jewish. My mother is Jewish." The question was prompted by Bobby opining that "there are too many Jews in chess" who "have taken away the class of the game" because they "don?t seem to dress so nicely, you know."

One telling detail about Bobby?s developing views was that he began to sign his name as "Robert James" eliminating the racially ambiguous ?Fischer.? He then demanded to be excised from a Jewish encyclopedia. But the full extent of Bobby?s anti-Semitism only became clear at the above-mentioned 1992 press conference and in the following years.
Obserwuj wątek
    • jeled.katan Re: Bobby Fischer nie uważa sie za Żyda 28.03.05, 21:16
      czarny.rycerz napisał:

> Choć jego matka była Żydówką.
      Jego matka byla niemka.
      Zydzi go tez za Zyda nie uwazaja.

>
      > iraqwar.mirror-world.ru/tiki-read_article.php?articleId=44254
      >
      > When asked that question at the press conference opening his world title
      rematc
      > h against Boris Spassky in 1992, Bobby Fischer answered, ?In the first place,
      t
      > his term anti-Semitism is a nonsense term because my understanding is that
      the
      > Arabs are also Semites, not only the Jews, so I don?t know what that means. I?
      m
      > definitely not anti-Arab.?
      Ze on jest idiota, juz wiedzielismy przed 1992. The meaning of the
      word "antisemite" does not mean "against Semites" It has a narrow definition -
      "against Jews". Vanessa Redgrave used the same sophistry some 20 years prior
      to Fischer. BFD

• czarny.rycerz Nie ma czegos takiego jak "antysemityzm" 28.03.05, 21:21
        > Ze on jest idiota, juz wiedzielismy przed 1992. The meaning of the
        > word "antisemite" does not mean "against Semites" It has a narrow definition -
        > "against Jews". Vanessa Redgrave used the same sophistry some 20 years prior
        > to Fischer. BFD

To nie jest sofistyka, ignorancie, tylko semantyka logiczna, czyli dział logiki zajmujący sie stosunkiem miedzy wyrażeniami jezykowymi, a rzeczami przez nie oznaczanymi.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=19995790&a=19997561
        • awicenna defik sie ujawnil ooo:) 28.03.05, 21:31
          sluchaj defie, sementyka czy nie to po prostu wniesiony przez takich jak Ty
          temat zastepczy aby zbagatelizowac rzeczywiscie isteniejacy problem.

A takie chwytanie sie obraz ktorych ty defiku sie dopuszczasz tylko swiadczy
          marnie o Twoim intelekcie
          • czarny.rycerz Żałosne... 28.03.05, 21:41
            Tylko takie cienkie Bolki muszą po prostacku odwracac kota ogonem.
            To typowe dla dzieciak. Mówi "a nie", a jak trochę mądrzejszy, to odwraca całe zdanie.

Problem jest taki jak napisałem na innym wątku

Cała autoidentyfikacja Żyda polega na opozycji Żydzi - goje.
            Mityczny "antysemita" to jest Baba Jaga. Dzieki strachowi wobec "antysemity"-Baby Jagi talmudyzm/syjonizm łatwo trzyma stado baranów w żydowskości.
            Wystraszony tłum łatwiej utrzymać w fanatycznej ideologii.
            • awicenna bzdurki defiku 28.03.05, 21:44
              dla tepakow nie umiejacych myslec
              • czarny.rycerz I na tyle stać intelektualnie cienkiego Bolka 28.03.05, 21:49
                Oczywiscie w pluciu jest lepszy. Tam finezji nie trzeba.
                • i-love-2-ski Re: I na tyle stać intelektualnie cienkiego Bolk 28.03.05, 21:49
                  czarny.rycerz napisał:

> Oczywiscie w pluciu jest lepszy. Tam finezji nie trzeba.

pewnie,ze nie wystarczy dobra szpara w zebach.
            • i-love-2-ski Re: Żałosne... 28.03.05, 21:46
              czarny.rycerz napisał:

> Tylko takie cienkie Bolki muszą po prostacku odwracac kota ogonem.
              > To typowe dla dzieciak. Mówi "a nie", a jak trochę mądrzejszy, to odwraca całe
              > zdanie.
              >
              > Problem jest taki jak napisałem na innym wątku
              >
              > Cała autoidentyfikacja Żyda polega na opozycji Żydzi - goje.
              > Mityczny "antysemita" to jest Baba Jaga. Dzieki strachowi wobec "antysemity"-Ba
              > by Jagi talmudyzm/syjonizm łatwo trzyma stado baranów w żydowskości.
              > Wystraszony tłum łatwiej utrzymać w fanatycznej ideologii.

otorz to wystarczy poczytac kalumnie jakie sa rzucane pod adresem kazdego
              krytykujacego izrael na tym forum. slowo antysemita nie tylko stracilo swa
              oryginalnosc i sens,ale stalo sie najbardziej oklepanym frazem,stosowanym przez
              tych,ktorym brakuje argumentacji (ktora idzie leb w leb z barkiem kultury
              slowa) do obrony swej racji.to slowo jest rzucane tutaj na zasadzie odruchu
              pawlowa.
              • kropekuk NIGDY nie nazywam cie antysemitka gdy mowisz zle 29.03.05, 03:17
                o polityce Izraela, ale zwalem cie i bede tak zwal, gdy bedziesz mowic
                o "typowym zydowskim charakterze"...
                • i-love-2-ski Re: NIGDY nie nazywam cie antysemitka gdy mowisz 29.03.05, 03:24
                  kropekuk napisał:

> o polityce Izraela, ale zwalem cie i bede tak zwal, gdy bedziesz mowic
                  > o "typowym zydowskim charakterze"...

gabcia twoje oceny mojej osoby sa zalezne od lekow ktore bierzesz a wiec dla
                  mnie sie nie licza. ja slonko nie jestem panna marianna a wiec nie potrzebuje
                  wsparcia ani swiatowego otracia lez.
            • j-k def, tak z ciekawosci... 28.03.05, 21:47
              co Ci ktorys z przedstawicieli tego niewielkiego narodu zrobil,
              ze sie ich tak ciagle czepiasz?
              • czarny.rycerz Typow umysł infantylny 28.03.05, 21:54
                > co Ci ktorys z przedstawicieli tego niewielkiego narodu zrobil,
                > ze sie ich tak ciagle czepiasz?

Prostaczek zawsze sądzi, że ktoś musi cos krytykować tylko dlatego, że to coś mu źle zrobiło.
                Wznies sie ponad neandertalskie atawizmy na poziom intelektualny (wątpie, czy możesz), wtedy zrozumiesz cos wiecej.
                Ludzie na wyższym poziomie kierują sie czymś wiecej, czego ty pewnie nie rozumiesz (moralnosc na przykład).
                Taki jak ty nigdy nie zrozumie na przykład, dlaczego ktoś kto nie jest Irakijczykiem krytykuje agresje na Irak.
                • awicenna wydaje mi sie defiku 28.03.05, 21:56
                  buhahahahahahhahahahahahhahahahahahahhaha

defik i poziom intelektualny
                  hahahahahahhahahahahahahahahahahaha
                  • czarny.rycerz Re: 28.03.05, 22:00
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22139859&a=22143850
                  • i-love-2-ski Re: wydaje mi sie defiku 28.03.05, 22:08
                    awicenna napisał:

> buhahahahahahhahahahahahhahahahahahahhaha
                    >
                    > defik i poziom intelektualny
                    > hahahahahahhahahahahahahahahahahaha

nie zapomnij wytrzec blotka z raciczek jak wleziesz na dywan.
                • j-k def, ponawiam pytanie, dziecino... 28.03.05, 22:27
                  1. dlaczego krytykujesz glownie Izrael?

Izrael nie rozstrzeliwuje niewinnych ludzi na ulicach, jak robia to np.
                  Chinczycy z opozycja polityczna, z Ujgurami, czy z mieszkancami Tybetu.
                  Podobnie jak bandyci islamscy z Chartumu w Sudanie - zabijajacy tysiacami
                  mniejszosc chrzescijanska...
                  To Cie nie rusza?

rozumiesz moje pytanie, infantylne dziecie, czy mam je dla Ciebie uproscic?

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
                  • czarny.rycerz ponawiam odpowiedz, ignorancie 29.03.05, 03:19
                    I dam ci radę nie opierał na błednych przesłankach.
                    1.Nie krytykuję głównie Izraela. Głownie krytykuję USA, choć to lobby syjonistyczne stoi za agresją na Irak.
                    Jak widać masz problemy z percepcją. Typowe dla fiksacji.
                    2.Chiny nie są zapalnikiem wiojny światowej. Izrael jest. To państwo doprowadziło juz do wielu wojen.
                    3. A co krytykuje w Izraelu? Za każdym razem diokładnie piszę. trzeba umieć czytać ze zrozumieniem.
                    Np.
                    Syjonizm ro rasistowska ideologia wg ONZ. Izrael jest państwem nazistowskim.
                    Urządzane tam są prawie codzień pogromy Arabów. Daję czasem linki. Czytaj.
                • kropekuk Mylisz terminy (semantyka logiczna czy logika 29.03.05, 03:20
                  semantyczna), myla ci sie pojecia (np. denotacje z ususem), a nawet dyscypliny
                  nauki... Dziwne materii przemieszanie MIERNEGO studenta miernego
                  uniwersytetu... I DLATEGO SMIESZNIE BRZMIA TWE UWAGI POD ADRESEM CUDZEGO
                  INTELEKTU!

Jeszcze raz podreczniki Pelca i Stanoszowej polecam.
                  • czarny.rycerz Zabawne.. :) 29.03.05, 03:27
                    Zabawne.. :)
                    Nastepny ćwierćintelihgent pół dnia spędził na szukaniu czegos po internecie, a może pani nauczycielki osobiscie pytał, żeby coś "inteligentnego" powiedzieć. Najlepiej ze słowami "trudnymi".
                    Już ci napisałem dokładnie. Pomyśl.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22139859&a=22147842

Ale tu mnie cenzorzy najwyraźniej blokują. Widzę , że syjonaziole już cienko przędą.
                    Zawsze w takim momencie znika wątek, a blokuje sie kogoś.
        • kropekuk A moze LOGIKA SEMANTYCZNA? 29.03.05, 03:15
          Nb. sadze, ze nalezy tu raczej mowic o ususie i pragmatyce, pozostajac w ramach
          stricte jezykoznwczych...
          PS: Podreczniki prof. Pelca i prof. Stanosz polecam;)
          • czarny.rycerz Nie, biedaku 29.03.05, 03:22
            Semantyka jest nauką o znaczeniu słów. I to jest istota rzeczy.
            Zajmujemy sie tu nie logiką, ale semantyką. Dokładniej: semantyką logiczną.
            • i-love-2-ski Re: Nie, biedaku 29.03.05, 03:27
              czarny.rycerz napisał:

> Semantyka jest nauką o znaczeniu słów. I to jest istota rzeczy.
              > Zajmujemy sie tu nie logiką, ale semantyką. Dokładniej: semantyką logiczną.
              >
              oj uwazaj defie,bo dopiero gabcia cie nauczy semantyki ala GB/Polonia,my tu nie
              wiedziec ani slowa,my tu uczyc sie od Gabcia jak Gabcia laskawie nas
              semantycznie,romantycznie doksztalci.a logiki to nie spodziewaj sie po takim
              scattered brain jak ona.
              • czarny.rycerz Ja rozumiem 29.03.05, 03:42

Ale jej głupota jest porażająca:
                Pisze:
                "myla ci sie pojecia (np. denotacje z ususem)"

Pomijam już to dziecinne podawanie terminów specjalistycznych, których nie używa sie na polu publicznym (jak usus) w celu pokazania rzekomej wiedzy.
                Ale osoba ta nawet nie wie co pisze. Usłyszała w TV zarzut "mylic pojęcia" i nawet nie wie, co to znaczy.
                Jak można pomylic pojecie znaczenia zwyczajowego z zakresem znaczeń?
                W którym miejscu ja to rzekomo zrobiłem?

• i-love-2-ski Re: Nie, biedaku 29.03.05, 03:30
              czarny.rycerz napisał:

> Semantyka jest nauką o znaczeniu słów. I to jest istota rzeczy.
              > Zajmujemy sie tu nie logiką, ale semantyką. Dokładniej: semantyką logiczną.
              >

no nasza gabcia z semantyka to ma tyle samo wspolnego,co z bon-tonem czyli nic a
              nic.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=22137323&wv.x=2&a=22147853
          • manny_ramirez Re: A moze LOGIKA SEMANTYCZNA? 29.03.05, 03:32
            Wydalo sie, zaden Angol z Ciebie. Albos czysty Polak albo Norman Davies albo
            uczen Normana Daviesa. Ale nikt mi nie powie ze jakis tam Angol zna podreczniki
            Pelca lub Stanoszowej
            • i-love-2-ski Re: A moze LOGIKA SEMANTYCZNA? 29.03.05, 03:35
              manny_ramirez napisał:

> Wydalo sie, zaden Angol z Ciebie. Albos czysty Polak albo Norman Davies albo
              > uczen Normana Daviesa. Ale nikt mi nie powie ze jakis tam Angol zna podreczniki
              >
              > Pelca lub Stanoszowej

nie udawaj manny,ze nie znasz naszej gabci vel kropekuka,postaci barwnej niczym
              kogut na straganie.
              • manny_ramirez Re: A moze LOGIKA SEMANTYCZNA? 29.03.05, 03:37
                Nie znam, skad mam znac, znaczy znam ale skad mam wiedziec ze to jakas Gabcia??
                A fakt taki ze pospolita osoba o Pelcu i Stanoszowej nie wie. Ty wiesz do czgeo
                te podreczniki na ten przyklad?
                • i-love-2-ski Re: A moze LOGIKA SEMANTYCZNA? 29.03.05, 03:45
                  manny_ramirez napisał:

> Nie znam, skad mam znac, znaczy znam ale skad mam wiedziec ze to jakas Gabcia??
                  >
                  > A fakt taki ze pospolita osoba o Pelcu i Stanoszowej nie wie. Ty wiesz do czgeo
                  >
                  > te podreczniki na ten przyklad?

manius ciebie to trudno zrozumiec ile razy dawalam ci linki z gabriella
                  casey,powiazana z kkk. kropekuk to jej drugi nick, a ma ich chyba razem ze
                  120,ale po tonie wypowiedzi widac kto zacz. to zupelna patologia made in
                  poland,przesiedlona na wielkie wyspy angielskie,udajaca chlopa i plujaca czysta
                  lacina 24/7.
      • rattler Re: Bobby Fischer nie uważa sie za Żyda 28.03.05, 23:16
        I ma facet 100 % racji z antysemityzmem !!!

Ya, bull shit ! Odkad zaczal im przynosic wstyd i robic obciach, po zwyciestwie
        nad Spassky'm w Reykjavik 33 lata temu (pamietam) nikt nie pytal o matke i byl
        najpierw nie kwestionowanym Zydem, a dopiero Amerykaninem i nie Mormoni nosili
        go na rekach na spotkania i odczyty.

Jeszcze w '75-tym po moim przyjezdzie do USA uczesniczyl w pokazowych meczach
        (100 na jednego)organizowanych przez przedsiebiorczych Zydow. Zaplacilem ku..
        'stowe' z mojego advance od uncle Sam, a kolega z azbestu, zeby wziasc udzial w
        tej frajdzie - Sku..el sie nie pokazal :((( Bal sie, ze mu doloze :)))

Podoba mi sie ten Zyd :)))

narazie

--------------------------------------------------

Zydzi go tez za Zyda nie uwazaja.
        • kropekuk A moze poczul sie HITLEROWCEM? ;) 29.03.05, 03:23

• kropekuk W Islandii sie przyzna...Tam MALO POLAKOW... 29.03.05, 03:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka