i-love-2-bike Re: Jemu chodzi o postawe SZKOLY. Wiecej niz naga 04.04.05, 18:49 ziutek75 napisała: > Niestety w tej - i baaaardzo wielu innych szkolach publicznych rzadzi nie jej > dyrektor, ale kler katolicki !!! > > Przydaloby sie nam tu troche ustawodawstwa francuskiego... > Na terenie szkoly publicznej powinien obowiazywac ZAKAZ WSZELKIEJ indoktrynacji > religijnej !! > > Inaczej znowu wychowamy slepe hordy jezuickie podpalajace obce koscioly !!! > > Dyrektor i klecha powinni byc za to ukarani... a swoja droga ciekawe,czy szkoly polskie nie maja wiekszych problemow na glowie niz wlasnie obecnosc "klechy" w takim a nie innym czasie? nie borykaja sie czasem z problemami typu oswiaty,braku funduszy na rozne cele,wzrastajaca przestepczoscia wsrod mlodych czy innymi rzeczami, z ktorymi prawie kazda szkola sie boryka. najwazniejsze to miec dobre priorytety w walce o poprawnosc polityczna i walczac o to co najwazniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Rachelko: wroc do kraju i uzdrow jego szkolnictwo 04.04.05, 18:56 Przeciez non stop przeprowadzasz tu analizy szkolnictwa calego swiata, a wiec POKAZ, CO SAMA POTRAFISZ! Twa inklinacja do "smrodkow dydaktycznych" jest niewatpliwa, moze zdolasz to przemienic w dydaktyke... PS: Zabawne, ale wg. ostatnich badan narkomania wsrod dzieciarni prywatnych szkol wyznaniowych (czy to katolickich, czy muzulmanskich) w UK jest ZEROWA. Nie wiesz przypadkiem dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Rachelko: wroc do kraju i uzdrow jego szkolni 04.04.05, 19:05 kropekuk napisał: > Przeciez non stop przeprowadzasz tu analizy szkolnictwa calego swiata, a wiec > POKAZ, CO SAMA POTRAFISZ! Twa inklinacja do "smrodkow dydaktycznych" jest > niewatpliwa, moze zdolasz to przemienic w dydaktyke... > > PS: Zabawne, ale wg. ostatnich badan narkomania wsrod dzieciarni prywatnych > szkol wyznaniowych (czy to katolickich, czy muzulmanskich) w UK jest ZEROWA. > Nie wiesz przypadkiem dlaczego? robie to tam,gdzie mieszkam i wyobraz sobie,ze chociaz to przyslowiowa walka z wiatrakami osiagnelam duzo w naszych szkolach. o wlasnych dzieciach nie mowie,gdyz te sa na najlepszych uczelniach, a wiec cos osiagnelam. co do twego PS to oczywiscie wiem dlaczego,to magiczne slowa to selekcja wstepna nauczycieli i uczniow,odpowiedni program,dyscyplina,zaangazowanie rodzicow i odciecie sie od biurokracji panstwowej,ktora tylko zwalnia postep. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: OK, potrafisz byc madra. Gdy chcesz;) 04.04.05, 19:10 kropekuk napisał: > dostosowuje sie do widowni, a jesli ktos tego nie widzi to juz jego problem. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Jemu chodzi o postawe SZKOLY. Wiecej niz naga 04.04.05, 18:56 ziutek75 napisał: > Przydaloby sie nam tu troche ustawodawstwa francuskiego... > Na terenie szkoly publicznej powinien obowiazywac ZAKAZ WSZELKIEJ indoktrynacji W szkole francuskiej w La Marsa (Tunezja) im. Cailloux mialam lekcje katechizmu. Katolickiego katechizmu prze 5 lat..... Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Za socjalisty Miterranda 04.04.05, 21:10 a muzulmanie mogli w tej szkole miec Ramadan (posilki podawano im pozniej) i tak sobie zylismy nie plujac na siebie ... Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Re: Jemu chodzi o postawe SZKOLY. Wiecej niz naga 04.04.05, 19:23 > W szkole francuskiej w La Marsa (Tunezja) im. Cailloux mialam lekcje katechizmu > Katolickiego katechizmu prze 5 lat..... Mam nadzieje, ze to u nich "se ne vrati"... :-) U nas to jest teraz "normalka"... I wlasnie trzeba to zmienic !!! Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez no za Twoim kolega 04.04.05, 19:48 splitem ktorego juz tak dawno juz tu nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: no za Twoim kolega 04.04.05, 20:07 Cool down Maniek ,... Peace !!! uklony Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: Split NIE JEST glupcem !!! 04.04.05, 20:05 Nareszcie napisales cos , pod czym moge sie podpisac :))) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: split???to ty??? 04.04.05, 20:22 Wpadlem pozegnac sie z Papa . Nawet post z moim TM na temat ostatniego oskubania polskiego podatnika (zgadnij przez kogo?) zalozylem , ale utonal w ferworze (jesli kropka nie zmiotla wczesniej) nawalanki w slusznej sprawie , jaka jest "tolerancja" naszych liberalow :))) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: split???to ty??? 04.04.05, 20:23 explicit napisał: > Wpadlem pozegnac sie z Papa . Nawet post z moim TM na temat ostatniego oskubani > a > polskiego podatnika (zgadnij przez kogo?) zalozylem , ale utonal w ferworze > (jesli kropka nie zmiotla wczesniej) nawalanki w slusznej sprawie , jaka jest > "tolerancja" naszych liberalow :))) > > uklony a tos sie nam zliberalizowal, a ladnie to tak. pewnie za dancia teskniles. jak zdrowie? Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: split???to ty??? 04.04.05, 20:39 Powoli wracam do siebie - Ucze sie cieszyc , tym co mam , a wlasciwie tym co mi zostalo ,... :) Who's dancia ? :) uklony Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: split???to ty??? 04.04.05, 20:42 explicit napisał: > Powoli wracam do siebie - Ucze sie cieszyc , tym co mam , a wlasciwie tym co mi > > zostalo ,... :) Who's dancia ? :) > > uklony zostalo ci wiele,mam nadzieje,ze amnezja cie nie meczy he,he:)) trzymaj sie krzepko bo czas wyjac szpade i do fechtunku ruszyc,jak widzisz glupich nie sieja,sami rosna i nawet nawozu im nie trzeba podsypywac. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: split???to ty??? 04.04.05, 21:14 Byle co jedzom , byle co gadajom - Rezultat , nawoz ,... Chodliwy produkt w dobie wojujacego PC :) uklony ============================================================================== glupich nie sieja,sami rosna i nawet nawozu im nie trzeba podsypywac. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 18:58 artomius napisał: > W związku ze śmiercią papieża w wielu toruńskich szkolach dziś odbywają się > okolicznościowe spotakania, na których katoliccy duchowni prowadzą modlitwy. > Takie spotkanie miało miejsce również w szkole, do której uczęszcza mój syn. > Niestety nie zadbano o to, by dzieci, które nie uczęszczają na religię > rzymsko-katolicką mogły w tym czasie mieć inne zajęcia. Wszyscy uczniowie, > także innych wyznań, musieli uczestniczyć w tych katolickich modlitwach. > > Jest to rażące naruszenie Konstytucji RP oraz zasady "nie przymuszania do > udzialu w obrzędach religijnych". Rozumiemy, że dla katolików jest to > wydarzenie wielkiej wagi, ale jako protestanci jesteśmy oburzeni takimi > praktykami i apelujemy o do dyrektorów szkół o dopilnowanie, aby Konstytucja > i zasada wolności wyznania nie były nadal łamane w polskich szkołach i by > dzieci innych wyznań nie były przymuszane do udzialu w katolickich modlitwach. > > W imieniu rodziców z kościołów protestanckich > > P. Artomius > artomius@op.pl co mnie rowniez ciekawi,czy jak twoj syn siedzi na lekcji historii,gdzie ucza go takich a nie innych doktryn lub matematyki,gdzie przerabia takie czy inne prawidla, to tez sprawdzasz co dzien,czy one nie kloca sie z twoimi przekonaniami? o wychowaniu seksualnym to juz nie wspomne,gdyz pewnie te rowniez pochwalasz,wiec zapytam jeszcze raz jaka szkode wyrzadzono twemu dziecku skazujac go na takie a nie inne zajecia w tym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Straszne, jak mozna pochwalac wychowanie seksualne 04.04.05, 19:03 Nieprawdaz, rachelko? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Straszne, jak mozna pochwalac wychowanie seks 04.04.05, 19:09 kropekuk napisał: > Nieprawdaz, rachelko? po co mamy pochwalac,lepiej twoim zwyczajem kozetke do pokoju,prezerwatywe w raczke i przejsc do zajec praktycznych. tylko niestety potem jakies zwichrowane typki z tego wychodza,takie nieszczesliwe feministki ktore same nie wiedza co ze soba poczac.dzieci popelniaja samobojstwa,dostaja chorob,nie wiedza co robic i jak sie okazuje z wielu badan wpedzanie dzieci w te seksualne przyjemnosci tylko im na zle wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 19:24 Pustka w Twojej głowie przeraża... czy dla ciebie historia i religia to to samo? Historia, matematyka to fakty. Religia to wiara. Szkoła jest od obiektywnych faktów, a nie od przekonań i modlitw, bo to sprawa indywidualna, więc przestań tu wciskać argumenty, które nijak mają się do poruszanej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 19:26 szary_czlowiek napisał: > Pustka w Twojej głowie przeraża... czy dla ciebie historia i religia to to samo > ? > Historia, matematyka to fakty. Religia to wiara. Szkoła jest od obiektywnych > faktów, a nie od przekonań i modlitw, bo to sprawa indywidualna, więc przestań > tu wciskać argumenty, które nijak mają się do poruszanej sprawy. historia to fakty,dobrze kolego,ze siedze,gdyz najwyrazniej te fakty w wielu przypadkach maja rozne zabarwienie. tos palnal. mnie np uczyli,ze ZSRR wyzwolilo Polske a teraz mowia,ze nie,to juz chyba wole sie pomodlic,niz studiowac te zawiklane historie prawie prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:32 pokaz mi jedna ksiazke historyczna zgodna z faktami? przeciez wy humanisci byscie z czego zyc nie mieli,gdyzby fakty a nie interpretacje wychodzily spod waszych pior. > Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:36 To że historia jest różnie opowiadana, nie znaczy, że była różna... troszkę logiki. Dlaczego nie przyczepiłaś się matemtyki? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:40 szary_czlowiek napisał: > To że historia jest różnie opowiadana, nie znaczy, że była różna... troszkę > logiki. Dlaczego nie przyczepiłaś się matemtyki? absolutnie masz racje,tylko podaj jedna ksiazke,w tym podrecznik szkolny,ktory podaje historie zgodnie z faktami,a nie jej interpretacje? to nie mnie brakuje logiki,to raczej tobie.do matematyki rowniez sie przyczepilam,ale tu trudniej o humanistyczny polot mysli,gdyz standardow nauk scislych latwo nie przekrecisz,najwyzej mozesz je uczyc w zmniejszonym,lub specyficznym formacie. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:44 Rachelko, przeciez hisnauki scisle to tak samo fakty i intepretacje jak historia. Przeciez teoria Darwina to nic innego tylko interpretacja Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:49 manny_ramirez napisał: > Rachelko, przeciez hisnauki scisle to tak samo fakty i intepretacje jak > historia. Przeciez teoria Darwina to nic innego tylko interpretacja no niezupelnie manny nauki scisle w wielu wypadkach opieraja sie na dowodach a nie na dowolnych interpretacjach takich ziutkow. teoria darwina jest jedna z tez ,co do ktorych ludzi maja takie a nie inne podejscie,ale znaczna czesc jego badan nie jest taka kontrowersyjna dla reszty swiata,gdyz zostala tak czy inaczej dowiedziona. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:51 Dokladnie tak samo jest z wiekszoscia badan historycznych. Drastyczny rozdzial miedzy tymi naukami to sprawka proponentow "czystego rozumu" i laickiego zycia ktorzy z nauk scislych zrobili religie rowna Bozej. Sorry Rachelko, Twoi "scislowcy" to tacy sami wazeliniarze jak my historycy Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Mylisz interpretacje z faktografia - uwazaj.. 04.04.05, 19:58 manny_ramirez napisał: > Dokladnie tak samo jest z wiekszoscia badan historycznych. Drastyczny rozdzial > miedzy tymi naukami to sprawka proponentow "czystego rozumu" i laickiego zycia > ktorzy z nauk scislych zrobili religie rowna Bozej. Sorry Rachelko, > Twoi "scislowcy" to tacy sami wazeliniarze jak my historycy manius nie rozsmieszaj mnie tozto nawet jednej ksiazki historycznej nie mozna znalesc bez komentarzy. jak mowie humanisci istnieja po to aby lac wode,inaczej jaki bylby powod ich istnienia. wy zyjecie z tego,ze interpretujecie fakty.a moi scislowcy waeliniarzami nie sa inaczej nie jezdzilbys samochodem,nie mialbys komputera,nie chodzilbys po moscie,nie latal samolotem etc, gdzyby scislowcy ciagle interpretowali nauke, a nie ja stosowali w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Matematyka jest CZYSTA KONWENCJA. W jej 04.04.05, 20:54 "logicznosci" zadne fakty nie przeszkadzaja... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Matematyka jest CZYSTA KONWENCJA. W jej 04.04.05, 20:57 kropekuk napisał: > "logicznosci" zadne fakty nie przeszkadzaja... o jakiej konwencji ty mowisz? matematyka opiera sie na ustalonych dowodach,ktore ogolnie zostaly zaakceptowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Dziewczyno, a metodologie to miala, aaa??? 04.04.05, 21:01 Jasne, ze jest CZYSTA KONWENCJA. Tak samo z jej dowodami. Czy tobie sie wydaje, ze MATEMATYKA MA COKOLWIEK WSPOLNEGO Z EMPIRIA? Blizsze wyjasnienia w jakimkolwiek podreczniku dla szkol srednich... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: rachelko, ja nie wierze, ze ty to serio. Tak 04.04.05, 21:02 sobie tylko palnelas, zanim pomyslalas? Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Ja się wypowiem co do tematu!!!! 04.04.05, 19:37 Ten kto go napisał jest skończonym debliem!!!! Papież był autorytetem nie tylko dla katolików, ale nawet dla muzułmanów. Nic się dziecku nie stanie jak się pomodli w obrządku katolickim, gwarantuję ci!! Weź się nie kompromituj. Pamiętaj! Wszyscy idziemy w jednym kierunku ale innymi drogami. Papież przekraczał już próg synagogi i meczetu. Przemyśl to!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: Ja się wypowiem co do tematu!!!! 04.04.05, 19:52 Zdajesz sobie chyba sprawę z tego (to nie jest trudne),iż to że papież przekraczał progi synagog, nie znaczy że inni też muszą. Tym bardziej nie znaczy to, że można ich do tego zmuszać. Innymi słowy: ktoś może mieć gdzieś twoją religię i przekonania, tak samo jak ty masz gdzieś przekonania artemiusa. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Re: Ja się wypowiem co do tematu!!!! 04.04.05, 20:01 Jeszcze raz mówię. Modlitwa w żadnym obrządku nikomu nie zaszkodzi. A mieć w dupie modlitwę = mieć w dupie Papieża, a tego wybaczyć nie można. Ja nie mam gdzieś czyichś przekonań, szanuję je, szanuję władców innych kościołów. Gdybym mieszkał w Rosji i zmarłby patriarcha teżby pewnie zwołano apel dla wszystkich i napewno modlitwa by mi nie zaszkodziła. Nie mówię, że każdy musi przekraczać progi synagog czy meczetów. Nie mówię, że trzeba się modlić ale trzeba szanować modlitwę. W Polsce dominującym wyznaniem jest katolicyzm, a apele w szkołach powinny się odbywać. Kilku uczniom innych wyznań nic się nie stanie jak się pomodlą, a mogą się oni poprostu przeżegnać i pomodlić się w myślach w swoim obrządku. Pamiętaj mieć w dupie = olewać. Ja nie olewam, żadnych przekonań czy poglądów, może za wyjątkiem faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: Ja się wypowiem co do tematu!!!! 04.04.05, 20:15 Dlaczego uważasz, że apele i modlitwy powinny mieć miejsce w szkole? Kto chce się modlić może to robić wszędzie, nie musi do tego celu wykorzystywać przybytków użyteczności publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius NIE CHODZI O OBRZĄDEK!!!!! 04.04.05, 20:36 Tu nie chodzi o pomodlenie się w obrządku katolickim. Protestanckie dzieci po prostu modlą sie TYLKO DO BOGA, nie zaś do świetych ludzi. Dla naszych maluchów, którym każe się modlić do ludzi, jest to kolosalny szok!!! Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: NIE CHODZI O OBRZĄDEK!!!!! 04.04.05, 20:39 artomius napisał: > Tu nie chodzi o pomodlenie się w obrządku katolickim. Protestanckie dzieci po > prostu modlą sie TYLKO DO BOGA, nie zaś do świetych ludzi. Dla naszych > maluchów, którym każe się modlić do ludzi, jest to kolosalny szok!!! wiesz na twoim miejscu nie martwilabym sie tak bardzo modlitwa w szkole,bo od tego sa rodzice aby przekazac dziecku swoja wiare. martw sie co dziecko robi po szkole,bo wtedy wlasnie nie masz nad nim kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: NIE CHODZI O OBRZĄDEK!!!!! 04.04.05, 20:52 rachelciu , zwroc tylko uwage , to jest ten sam osobnik co sie skarzyl , ze jego dziecku kaza rozaniec odmawiac.Teraz ewierdzi , ze do CZLOWIEKA SIE MUSIALO JEGO DZIECKO MODLIC......Co sie jeszcze do wieczora okaze? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: NIE CHODZI O OBRZĄDEK!!!!! 04.04.05, 20:56 krystian71 napisała: > rachelciu , zwroc tylko uwage , to jest ten sam osobnik co sie skarzyl , ze > jego dziecku kaza rozaniec odmawiac.Teraz ewierdzi , ze do CZLOWIEKA SIE > MUSIALO JEGO DZIECKO MODLIC......Co sie jeszcze do wieczora okaze? jak mowie nie dziwie sie,ze dzieci maja problemy jak maja takich rodzicow. obysmy tylko z takimi dylematami stykali sie podczas wychowywania dzieci to bylabym najszczesliwsza osoba pod sloncem i gwiazdami. ja bym moje dzieciaki na kazde modly wyslala zamiast do pubu,czy koncert hip-hopu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: NIE CHODZI O OBRZĄDEK!!!!! 04.04.05, 21:06 jasne, ja tez i chyba wszyscy oprocz autora watku, miedzy nami watpie, czy jakies wlasne potomstwo ma. Chocby i ten wpis "Tu nie chodzi o pomodlenie się w obrządku katolickim. Protestanckie dzieci po prostu modlą sie TYLKO DO BOGA, nie zaś do świetych ludzi. Dla naszych maluchów, którym każe się modlić do ludzi, jest to kolosalny szok!!! " wyobrazasz sobie , ze ktos jego hipotetycznemu dziecku kazal sie modlic do jakiegos czlowieka .Moze do Ojca Swietego? Straszna i naciagana bujda, albo najwyrazniej ma taki slaby kontakt z kilkuletnim dzieckiem , ze nie wyczuwa w czym czuje dzieciak problem Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Krystian, chodzi o Matke Boska...Myslalem, ze 04.04.05, 21:09 masz pojecie o protestantyzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Krystian, chodzi o Matke Boska...Myslalem, ze 04.04.05, 21:15 straszna i nie wybaczalna tragedia. Takie pojecie mam, ze mnie to wszystko bawi. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Dla anglikanina to tez sredni problem, choc kult 04.04.05, 21:50 Madonny nie jest tu tak silny jak u katolikow, ale wyobraz sobie co to znaczy dla Luteranina... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dla anglikanina to tez sredni problem, choc k 04.04.05, 22:13 wlasnie sobie wyobrazam. Niespodziewanie , na szczescie dzien przed niedziela uw\marl Jan Pawel II. Bylo sporo czasu , by dziecku wytlumaczyc , ktoz to jest zacz dla Polski i jej obywateli , ewentualnie swe nie uznajacete wartosci dziecko przytrzymac w domu , lub kosztem DLUZSZEGO czasu uswiadomoic. Niektorym zal tych parudziesieciu minut, uwazaja , ze szkola , nawet ta nienawistna WSZYSTKO powinna za nich zrobic.Dla tej 0,001 % specjalne lekcje ustanowic , by nie musieli holdu jakiemus malo dla nich znaczacemu Polakowi oddawac Odpowiedz Link Zgłoś
artomius MODLITWA DO MARII 04.04.05, 22:23 Dla mnie jednak nie jest to zabawne. Dla protestanta modlitwa do Marii czy jakiegoś innego zmarłego jest jak dla katolika modlitwa do Kriszny czy np. marka Kotańskiego (nie ma nic do Kotańskiego, chodzi o przykład - człowiek, który pomagał inyym, robił dobre rzeczy, ale nie może być obiektem naszych modlitw czy adoracji). Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: MODLITWA DO MARII 04.04.05, 22:25 artomius napisał: > Dla mnie jednak nie jest to zabawne. Dla protestanta modlitwa do Marii czy > jakiegoś innego zmarłego jest jak dla katolika modlitwa do Kriszny czy np. > marka Kotańskiego (nie ma nic do Kotańskiego, chodzi o przykład - człowiek, > który pomagał inyym, robił dobre rzeczy, ale nie może być obiektem naszych > modlitw czy adoracji). a dla mnie nie jest zabawne nazywanie naszych duchownych klechami,to jest wrecz obrazliwe. jak widzisz jako luteranin robisz to spokojnie na oczach swiata, nie dajac dobergo swiadectwa swojej religijnosci i tolerancji dla innych wiar. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius BŁĄD 04.04.05, 22:40 1. Nie jestem luterannem 2. Nie nazwałem duchownych "klechami" Odpowiedz Link Zgłoś
artomius MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 22:18 Nie, Przyjacielu! dzieci naprawdę modliły się do człowieka. Odmawiały jakąś część różańca, który z tego, co wiem adresowany jest nie do Boga, ale do człowika - w tym konkretnie przypadku do Marii. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 22:21 artomius napisał: > Nie, Przyjacielu! dzieci naprawdę modliły się do człowieka. Odmawiały jakąś > część różańca, który z tego, co wiem adresowany jest nie do Boga, ale do > człowika - w tym konkretnie przypadku do Marii. to jest interpretacja luteranow,my mamy inna i zawsze mozesz dziecko pouczyc. u nas jest popularne chodzenie do roznych kosciolow po to aby wiedziec czym wiara sie rozni. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 22:26 Myślę, że to nie jest sprawa interpretacji. "Zdrowaś Mario..." Do kogo te słowa są adresowane? Czy możliwe są tu różne interpretacje? Czy można zinterpretować te słowa jako adresowane do Boga? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 22:28 artomius napisał: > Myślę, że to nie jest sprawa interpretacji. "Zdrowaś Mario..." Do kogo te słowa > > są adresowane? Czy możliwe są tu różne interpretacje? Czy można zinterpretować > te słowa jako adresowane do Boga? ale okreslenie osoby duchownej jako "klechy" nie podlega zadnej interpretacji kolego luteraninie,jest obrazliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 22:42 Przeczytaj moją odp. obok pod tytułem BŁĄD Odpowiedz Link Zgłoś
artomius BŁĄD2 04.04.05, 22:44 Powtarzam: 1. Nie jestem luterannem 2. Nie nazwałem duchownych "klechami" Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 23:29 artomius, "Zdrowaś Mario" oznacza dokładnie to co oznacza. Pozdrowienie Marii. Cóż tu do interpretowania? W dalszej części modlitwy pojawiają się słowa: "święta Mario, módl się za nami". Jest to prośba o wstawiennictwo u Boga. Matka Boska ma u katolików specjalny status, jednak nie jest to status równoważny z boskością. Poza tym KK uznaje świętych i błogosławionych; osoby, które wyróżniły się za życia szczególnymi cnotami i których wspomnienie katolicy przywołują w modlitwach, również prosząc o wstawiennictwo u Boga, uznając, że ludzie ci za życia byli Go bliżsi niż większość i w związku z tym wierni pragnąc znaleźć się bliżej Boga mogą brać z nich przykład. Nie demonizuj. Nie musisz chcieć swoich duchowych guru nazywać świętymi czy błogosławionymi, ale zapewne uważasz, że warto czerpać przykład z niektórych niezwykłych postaci w historii swojego kościoła, prawda? Nie włączasz ich w swoje modlitwy, i nikt nie ma o to do Ciebie pretensji. Ja jako osoba wychowana w bardzo katolickiej rodzinie, dawno temu odeszłam od regularnego praktykowania, widzę w KK wiele wad, ale papież Jan Paweł II na pewno był niezwykłym człowiekiem, który wiele uczynił dla jedności w świecie. I dla wolności w Polsce. Dla poczucia naszej godności narodowej. Wierzył, że warto prosić o wstawiennictwo Marii, różaniec, o ile wiem, był jego ulubioną modlitwą, a jednak nie przeszkodziło mu to modlić się z luteranami czy żydami, który do Marii się nie modlą. Pochylał głowę w świątyniach innych wyznań na znak szacunku. Była to wspaniała lekcja pokojowego współistnienia w duchu wzajemnego szacunku i tolerancji, transmitowana na cały świat. Czy naprawdę nie potrafisz tego docenić? Czy te działania Ojca Świętego (przypominam, że i tutaj słowo "święty" w odniesieniu do człowieka nie oznacza w umysłach katolików statusu boskości) nie były wspaniałym wypełnieniem nauk Jezusa? Rozumiem, że nie przygotowałeś swojego dziecka na to, że któregoś dnia może znaleźć się w grupie ludzi, którzy spontanicznie zaczną odmawiać typowo katolicką modlitwę. Mieszkasz w katolickim kraju; czy to było z Twojej strony rozsądne? Wiesz, pamiętam ze swojego dzieciństwa lekcje religii, na których uczono nas o innych wyznaniach i innych religiach. Na pewno daleko było tym lekcjom do ideału, ale wiem na pewno, że nikt nie nastawiał nas przeciwko innym wyznaniom. W wieku dziesięciu lat byłam na wakacjach w okolicy w której nie było żadnego katolickiego kościoła, więc w niedzielę, by święcić dzień święty, opiekunka zabrała całą kolonijną grupę do kościoła luterańskiego. Wiedzieliśmy, że idziemy do kościoła luterańskiego, i nikt z dzieciaków nie miał z tym najmniejszego problemu. Modliłam się po swojemu, tak jak umiałam najlepiej. Chodziło o to, żeby w niedzielę celebrować jedność z innymi i Bogiem. Uczestnictwo w luterańskim nabożeństwie nie zachwiało w żaden sposób moimi przekonaniami religijnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 04.04.05, 23:35 bardzo ladnie powiedziane okret. jak mowie wierzymy w tego samego Boga a On sie nie gniewa,gdzy jestesmy w jakimkolwiek kosciele i modlimy sie do Niego. gniewa go brak szacunku i tolerancji dla drugiej strony,jak rowniez ponizanie ludzi.pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: MODLITWA DO CZŁOWIEKA 05.04.05, 00:17 dziękuję, i-love-2-bike. I dziękuję za wklejenie tego dobrego przykładu świadectwa uniwersalnej żałoby po Papieżu. Jestem w tej chwili w USA i od piątku widzę takich przykładów wiele w telewizji. Jana Pawła II kochali, podziwiali i szanowali przedstawiciele różnych wyznań, a także ateiści. I świadomość tego sprawia, że pustka po śmierci Ojca Świętego staje się jeszcze dotkliwsza. Pokazał milionom ludzi, że mogą przekroczyć wielowiekowe bariery, zrezygnować ze stereotypów, i że jest to wyzwalające duchowe przeżycie, które wznosi nas na wyższy poziom i przybliża do Boga. Żal mi tych, którzy w momencie, kiedy cała kula ziemska pochyla głowy by rozważać tę mądrość, pozwalają, by gniew na ludzką omylność i małość przesłonił im to, co naprawdę ważne. Papież spotkał się w celi z zamachowcem, który mógł pozbawić go życia, i wybaczył mu. Mam nadzieję, że artemius, kiedy już odpowiednio zaprotestuje w szkole swojego syna (jeśli rzeczywiście ma do tego powody), będzie w stanie wznieść się ponad tę "indoktrynacyjną aferę"... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Chodzi o Koronke do Madonny, katolicy... 04.04.05, 21:09 no i co specjalisto , zwierzyl ci sie ten dzieciak? Koronka do Madonny , to jedt modlitwa do jakiegokolwiek czlowieka , nawet gdyby okazal sie tylko Janem Pawlem II ? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Chodzi o Koronke do Madonny, katolicy... 04.04.05, 21:13 krystian71 napisała: > no i co specjalisto , zwierzyl ci sie ten dzieciak? > Koronka do Madonny , to jedt modlitwa do jakiegokolwiek czlowieka , nawet gdyby > > okazal sie tylko Janem Pawlem II ? czas konczyc bo jak sie zlotousci wezma za definicje to nic tylko parasol otworzyc i zmykac. dlatego tak lubie swiat nauk scislych. w czasie tej rozmowy moznaby zlozyc co najmniej jeden komputer,a nie zaczac od punktu wyjsciowego w kazdym wpisie czym matematyka jest a czym nie jest. ludzie kochani rozejdzmy sie,bo z tego wpisu mozna tylko zglupiec. jak wiadomo przyczyna wszystkiego zlego w polsce jest kler,Papiez i rozaniec. dobrze,ze mamy takie asy wywiadu,ktore z tym walcza i tylko kwestia czasu kiedy dobrobyt zawita i w te strone swiata. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Dzieciak byl zszokowany, bo modlitwy nie znal. Ale 04.04.05, 21:53 dla ojca, ktory napewno przesadza z dogmatyzmem swego wlasnego wyznania (prezbiterianin czy co?) uroslo to do przesadnych wymiarow. Coz, niech sie sadzi... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Dzieciak byl zszokowany, bo modlitwy nie znal 04.04.05, 22:15 a niech... Ale nie uwazasz, ze ojcowie TEZ swoja role w wychowaniu powinni odgrywac i powinni znalesc tych pare godzin , by wytlumaczyc dziecku -co sie wydarzylo , czego sie moze spodziewac i jak powinno zareagowac Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ja zaprosze twoje dziecko do Uk, by w praktyce 04.04.05, 21:04 zapoznac je z praktykami kosciola anglikanskiego. Co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Tylko laicy wierza w "prawde historyczna", nie zas 04.04.05, 20:53 fachowcy, rachelko... Odpowiedz Link Zgłoś
gromax różnice 04.04.05, 19:33 nie wiem czemu, ale jakoś te głupie kłótnie o wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Swiętami Bożego Narodzenia przypomniały mi film spod znaku grupy Monty pytona "sens życia" z podtytułem z "św. brian" "every sperm saint is" i dialog u protestantów na przeciwko z gościem wychwalającym się co to on nie może i żona podniecajacą się jego każdym słowem dotyczącym seksu... rozumiem że ktos może mieć inne zdanie niż ja. rozumiem że ktoś może nie podzielać mojego zdania. jego święte prawo ale jak przychodzi chwila refleksji nad wydarzeniami na prawde wielkimi to refleksja jest potrzebna. tym bardziej że na naszych oczach rozegrała się historia. prawdziwa historia, która dotyczyła setek tysiecy i milionów ludzi. refleksja była potrzebna. I nie wmówisz mi że odmówienie różańca komuś przyniesie hańbę. kontrprzykład - jak dalajlama się połączy już z JPII, to nie będę piał na prawo i lewo że religia wschodnia jest be, bo mnie obraża że ktoś nie składa rąk i nie klęka tylko się pochyla i wypowiada słowa które mnie "nie obchodzą". brzydzę się tymi, którzy w imię naprawdę mało ważnych spraw i za wszelką cenę podkreślają swoją "inność". i rozumiem autora wątku. ale chociaż w takiej sytuacji wyluzujcie z typowo forumowymi przepychankami. wyluzujcie. Odszedł "sprawiedliwy wśród narodów świata" (dla niewtajemniczonych - judaizm) ekumenizm i pojednanie... nie bądźcie jak zacietrzewiona cerkiew moskiewska. która na 100% żałuje teraz że nie doszło do wizyty Papieża w Moskwie Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: różnice 04.04.05, 19:46 Masz dużo racji, ale zważ na jedną rzecz: można robić coś dobrowolnie albo być do tego zmuszonym. To różnica. Sądzisz, że kilkuletnie dzieci mają tyle odwagi, by przeciwstawić się nauczycielom, rówieśnikom, całej szkolnej społeczności, jeśli nie będą chciały uczestniczyć w obrządkach im obcych? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 19:51 szary_czlowiek napisał: > Masz dużo racji, ale zważ na jedną rzecz: można robić coś dobrowolnie albo być > do tego zmuszonym. To różnica. Sądzisz, że kilkuletnie dzieci mają tyle odwagi, > by przeciwstawić się nauczycielom, rówieśnikom, całej szkolnej społeczności, > jeśli nie będą chciały uczestniczyć w obrządkach im obcych? nie lezy to w gestii dzieci tylko rodzicow,tak bylo w moim przypadku. nie mozna zmienic wiele w systemie szkolnictwa,ale mozna zmienic troche-warunek jest taki,ze ty sam wiesz co sie dzieje a nie oddajesz dziecko w czyjes rece a potem jestes zdumiona co sie w szkole wyprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: różnice 04.04.05, 19:55 Rodzic ma być jasnowidzem i przewidzieć, że akurat dzisiaj w szkole zamiast lekcji jakiś klecha odprawi modlitwę, a dyrekcja na to pozwoli? Pomyśl trochę zanim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 19:59 szary_czlowiek napisał: > Rodzic ma być jasnowidzem i przewidzieć, że akurat dzisiaj w szkole zamiast > lekcji jakiś klecha odprawi modlitwę, a dyrekcja na to pozwoli? Pomyśl trochę > zanim coś napiszesz. to raczej ty pomysl co mowisz gdyz rodzice moga sobie zastrzec czego nie chca a na co pozwalaja szkole. nie wykrecaj sie od swojej odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: różnice 04.04.05, 19:58 nie bardzo ciebie rozumiem Piszesz "brzydzę się tymi, którzy w imię naprawdę mało ważnych spraw i za wszelką cenę podkreślają swoją "inność". i rozumiem autora wątku. ale chociaż w takiej sytuacji wyluzujcie z typowo forumowymi przepychankami" to wlasnie autor watku w imie malo waznych spraw zechcial podkreslic swoja innosc. Ty te pos\tawy rozumiesz a zarazem brzydzisz sie nimi.Ja CIEBIE nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: różnice 04.04.05, 21:20 To nie jest malo wazna sprawa: Protestanci nie wierza w Matke Boska w taki sposob jak my katolicy. Jest to jedna z podstawowych roznic naszych wiar. Zle sie stalo, ze dziecko zostalo zmuszone do czegos czego nie rozumie. Niestety stalo sie. I mozemy tylko artomiusa (ale sobie nicka wybrales:mam nadzieje ze nie przekrecam) przeprosic i poprosic aby przyjal to jak gest wobec Wielkiego Czlowieka. Przestancie z tymi "przepychankami" , podniecacie tylko roznych ziutkow Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 21:30 aurita napisała: > To nie jest malo wazna sprawa: Protestanci nie wierza w Matke Boska w taki > sposob jak my katolicy. Jest to jedna z podstawowych roznic naszych wiar. Zle > sie stalo, ze dziecko zostalo zmuszone do czegos czego nie rozumie. Niestety > stalo sie. I mozemy tylko artomiusa (ale sobie nicka wybrales:mam nadzieje ze > nie przekrecam) przeprosic i poprosic aby przyjal to jak gest wobec Wielkiego > Czlowieka. > Przestancie z tymi "przepychankami" , podniecacie tylko roznych ziutkow to raczej on robi z igly widly i wyolbrzymia problem. moje dzieci czesto chodza na serwisy roznych denominacji religijnych po to aby rozumiec w co my wierzymy. to nie jest zadna obraza. gorsza obraza jest pokazywanie seksu w prasie,kompie,tv 24/7,handlowanie nakotykami,namawianie do przestepstwa a to dzieje sie w bialy dzien kolo kazdego z nas. z tym walczyc a nie z jakims drugorzednym problemem w niektorych szkolach. mysle,ze i jego szkola boryka sie z gorszymi problemami,ale one oczywiscie nie sa tak straszne jak modlitwa po smierci Papieza. to jakis polityczny,marny agitatorek chcacy sobie poplakac z nudow. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 22:05 Dzięki Rita za ciepłe slowa. Jak rozumiem, jesteś katoliczką? tym bardizej miło! Widzę, że większość ludzi nie załapała istoty problemu i sądzi, że w mojej wypowiedzi kwestionuję prawo katolików do uczczenia śmieric przywódcy swojego kościola. Nie chodziło mi jednak o to. Genralnie nie chciałem nawet dyskutować kwestii samego papieża. Problem dotyczy stosunku do mniejszości. Dzięki, że to rozumiesz. pozdrawiam. Artomius Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 22:17 artomius napisał: > Dzięki Rita za ciepłe slowa. Jak rozumiem, jesteś katoliczką? tym bardizej > miło! Widzę, że większość ludzi nie załapała istoty problemu i sądzi, że w > mojej wypowiedzi kwestionuję prawo katolików do uczczenia śmieric przywódcy > swojego kościola. Nie chodziło mi jednak o to. Genralnie nie chciałem nawet > dyskutować kwestii samego papieża. Problem dotyczy stosunku do mniejszości. > Dzięki, że to rozumiesz. pozdrawiam. Artomius to fajnie,ze nie kwestionujesz prawa katolikow do czczenia swego najwiekszego papieza w historii kosciola,chwala ci za to. tylko jakos dziwnie ten szacunek do naszej wiary wyslawiasz nazywajac osoby duchowne klechami, a to co sie dzieje po smierci papieza histeria. widac,ze Twoja wiara pozwala ci na takie interpretacje cudzej wiary, w takim czasie i uzywajac do tego zaslony dymnej w postaci "mniejszosci". znasz owiedzenie nie rodzieraj szat na zmarlym ,moze zastosujesz to do siebie,swoich pogladow i szacunku dla Twej wiary,gdyz wierzymy w Tego samego Boga,ktory sie nie gniewa jak szanujesz innych. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 22:46 Nie nazwałem nikogo klechami. Być może zrobił to ktoś inny... Termin ten jest mi nie znany. Odpowiedz Link Zgłoś
t.merta ZGADZAM SIE, BO JUZ SIE ZACZYNA 04.04.05, 19:57 Ma Pan racje. To nie chodzi o wszystkich katolików. W tej religii jak w kazdej jest grupa fanatyków, oszolomów. W demokracjach zachodnich, we Francji, w Wielkiej Brytanii, a nawet w kaytolickiej Hiszpanii, w podobnych sytuacjach jaká Pan opisal, natychmiast reaguje Panstwo. Mádre administracje zazwyczaj lagodza spory, ale nie krzywdzác równiez niekatolików. U nas Panstwo sié boi. Slaby i tak gabinet Belki i wchodzácy w jego sklad MEN woli nie reagowac, nie zadzierac z Kosciolem. Ale to ma krótkie nogi, kiedys koflikt i tak wybuchnie. Bédziemy musieli wreszcie odpowiedziec sobie4 na pytanie czy jestesmy panstwem demokratycznym czy wyznaniowym. Polska od Boleslawa Smialego miala z tym problem. Istanialy jakbyt dwie wladze - panstwowa i duchowa. Biskupi jako szare eminencje niejednokrotnie probowali wplywac, czasem skutecznie na decyzje wladz swieckich. Z jedná tylko uwagá - jedno sluzyli pod godlem orla bialego inni pod insygniami Panstwa Watykanskiego. Czy to jest w porzádku? Mam wátpliwosci, pozdrawiam, T.Merta Odpowiedz Link Zgłoś
explicit Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 20:03 Myslisz ze w takim dniu ostentacyjne uczestnictwo pupili innych wyznan w innych zajeciach byloby lepszym wyjsciem z sytuacji ? Myslac i sugerujac tutaj , ze tym manewrem uchronisz je od izolacji i wytykania palcem , swiadczy o tym , ze albo nie masz , albo nie znasz dzieci , co sugeruje , ze twoj post jest niczym innym jak prowokacja , a ty oportunista wykorzystujacym te okazje , zeby sklocic wyznawcow Chrzescijanstwa . uklony ============================================================================== Niestety nie zadbano o to, by dzieci, które nie uczęszczają na religię rzymsko-katolicką mogły w tym czasie mieć inne zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy Dobrze się stało, że w szkołach modlono się za JP 04.04.05, 20:13 Nikomu się krzywda nie stała jak po prostu wysłuchał modlitwy w obrządku katolickim. Dzieci powinny wiedzieć, że odszedł największy Polak i wszyscy powinni odczuć atmosferę żałoby. KONIEC TEMATU Odpowiedz Link Zgłoś
szary_czlowiek Re: Dobrze się stało, że w szkołach modlono się z 04.04.05, 20:20 Dlaczego twierdzisz, że wszyscy powinni odczuć atmosferę żałoby? Czy nie możesz przyjąć tak czysto hipotetycznego założenia, że nie każdy może mieć na to ochotę? Czy to aż takie trudne do zrozumienia, że nie każdy tak jak ty, może uważać JP2 za super wybitną postać, przy całym szacunku dla jego osoby? Słowa 'powinien' możesz używać w stosunku do swego psa, a nie w stosunku do innych obywateli tego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:27 > Nikomu się krzywda nie stała jak po prostu wysłuchał modlitwy w obrządku > katolickim. Ty chyba masz mentalnosc Kalego... Jakby katolika przymuszac do modlenia sie w innej wierze to zapewne bylboby to bardzo zle... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:31 dupkiem byles i dupkiem pozostaniesz , jesli nigdy nie slyszales co Jan Pawel II uwazal nt modlem\nia sie z osobami inna wiare wyznajacymi. A tak miedzy nami zal mi ciebie,od wielu godzin probujesz swoje kasztany z tego ognia wyciagnac i cos ci nie wychodzi. Nie ten temat, nie ta okazja Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:44 > dupkiem byles i dupkiem pozostaniesz Dzieki za te katolickie dowody milosci blizniego :-) (z kazdego katolika wczesniej czy pozniej szydlo wyjdzie) > jesli nigdy nie slyszales co Jan Pawel > II uwazal nt modlenia sie z osobami inna wiare wyznajacymi. Co gadal to wiadomo, ale czemu to mialo sluzyc... to tez wiadomo :-) Cel uswieca srodki... BONIFACY VIlI w bulli "Unam sanctam": "Oswiadczamy i oglaszamy otwarcie: Poddanie sie papiezowi kazdego ludzkiego stworzenia jest glownym warunkiem zbawienia wiecznego." Jak wiadomo w Kosciele obowiazuje Tradycja i papieska Nieomylnosc... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:48 ziutek75 napisała: > > dupkiem byles i dupkiem pozostaniesz > > Dzieki za te katolickie dowody milosci blizniego :-) > (z kazdego katolika wczesniej czy pozniej szydlo wyjdzie) > > > jesli nigdy nie slyszales co Jan Pawel > > II uwazal nt modlenia sie z osobami inna wiare wyznajacymi. > > Co gadal to wiadomo, ale czemu to mialo sluzyc... to tez wiadomo :-) > > Cel uswieca srodki... > BONIFACY VIlI w bulli "Unam sanctam": > "Oswiadczamy i oglaszamy otwarcie: Poddanie sie papiezowi kazdego ludzkiego > stworzenia jest glownym warunkiem zbawienia wiecznego." > > Jak wiadomo w Kosciele obowiazuje Tradycja i papieska Nieomylnosc... :-) co Papiez mowil to wiadomo i komu to sluzylo tez wiadomo. widac bardzo cie to boli,ze Jego slowa dotarly do tylu mlionow ludzi na swiecie, a twoje jakos nie moga sie przebic nawet przez ten watek. najlepiej jest osadzic czlowieka po tym co po sobie zostawil i mysle,ze Papiez przebil ciebie i tobie podobnych w stosunku 1:1000000,jesli mozesz to zmienic to zacznij pracowac nad soba teraz a moze masz szanse Go dogonic a na razie otworz TV iz zobacz do kogo jego slowa dotarly. widocznie musial cos robic lepiej niz ty nie sadzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 21:00 he,he Rachelciu , jakze by inaczej. Chlopaczek zaplakuje sie ze swojej niemocy.(nikt tego nie czyta, nikt nie komentuje)Natomoest slowa NASZEGO Papieza sa powszechnie znane. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 21:12 > Chlopaczek zaplakuje sie ze swojej niemocy.(nikt tego nie czyta, nikt nie > komentuje) Co slepemu po oczach? Katolicy nie chce wielu rzeczy z Prawdy znac...maja - zamiast mózgu - swoich "Nauczycieli" z Watykanu... Slusznie wiec napisano: "Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną." Mt 15:14 (BT) Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:33 ziutek75 napisała: > > Nikomu się krzywda nie stała jak po prostu wysłuchał modlitwy w obrządku > > katolickim. > > Ty chyba masz mentalnosc Kalego... > > Jakby katolika przymuszac do modlenia sie w innej wierze to zapewne bylboby to > bardzo zle... to raczej ty jestes tym biednym kali,gdyz na pewno nie sprawdzasz wszystkiego czego twoje dziecko ucza w szkole. pewnie wieksza czesc wiedzy tak czy tak jest przekrecona,ale ciebie to juz tak nie boli.a sprawdzasz czy jak czasem ma jakis przyjaciol, to nie wstepija do kosciola sie modlic,albo czy jakis kolega czy kolezanka nie recytuja modlitwy przy twoim dzieciaku w ten sposob wykrecajac jego psychike. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:51 > nie sprawdzasz wszystkiego czego twoje dziecko ucza w szkole. Czyzbys Ty to czynila? :-) No chyba, ze jestes nauczyciel :-) > czy jakis kolega czy > kolezanka nie recytuja modlitwy przy twoim dzieciaku w ten sposob wykrecajac > jego psychike. Tak postępowac wlasnie ucza katolicy-inkwizytorzy z dominikanskiego centrum zwalczania "sekt"... :-) www.centrum.k.pl/ Jest tylko jedna dozwolona sekta: sekta katolicka. Wszystkie inne religie sa zle... Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Katolicy maja mentalnosc Kalego... 04.04.05, 20:53 ziutek75 napisała: > > nie sprawdzasz wszystkiego czego twoje dziecko ucza w szkole. > > Czyzbys Ty to czynila? :-) w wiekszosci tak,dlatego nie mam problemow > > No chyba, ze jestes nauczyciel :-) bardzo blisko,ale zalezy jak definiujesz nauczyciela > > > czy jakis kolega czy > > kolezanka nie recytuja modlitwy przy twoim dzieciaku w ten sposob wykreca > jac > > jego psychike. > > Tak postępowac wlasnie ucza katolicy-inkwizytorzy z dominikanskiego centrum > zwalczania "sekt"... :-) nie to typowe dla takich wrazliwych na jeden temat rodzicow jak ty,ze boja sie modlitwy,ale nie boja sie chatroomu,gdzie wiadomo co sie dzieje. > > www.centrum.k.pl/ > Jest tylko jedna dozwolona sekta: sekta katolicka. Wszystkie inne religie sa zl > e... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 20:16 dalej belkoczsz.Mosza z rostowa i naf-naf , maja do Papieza pretensje, ze nie tylko wyzwolil , ale jeszcze dokonal rozkladu ZSRR , a ty masz pretensje, ze ktos mu przypisyje cudze osiagniecia, A cudze , to znaczy Walesy , he.he,he Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 20:21 szary_czlowiek napisał: > Powtarzam: mieli przewidzieć, że w szkole publicznej klecha będzie odprawiać > modlitwy? Żeby to zastrzec musieli to przewidzieć. Mieli przewidzieć, że szkoła > cofnie się do średniowiecza zlewając konstytucyjne gwarancje równości > religijnej? Co jeszcze mieli przewidzieć? > > > powtarzam jeszcze raz jesli cos ci bardzo przeszkadza to na poczatku roku zrob liste zajec w ktorych nie chcesz,by twoje dziecko uczestniczylo i zapodaj to szkole. ludzie z czego wy robicie problem? Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Wywalic klechów ze szkól publicznych... 04.04.05, 20:24 > ludzie z czego wy robicie problem? Problem lezy w zmuszaniu dzieci do uczestnictwa w religijnych imprezach NA TERENIE PUBLICZNEJ szkoly... Reasumujac: wywalic religie i klechów z publicznych szkól. !!! Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Wywalic klechów ze szkól publicznych... 04.04.05, 20:28 ziutek75 napisała: > > ludzie z czego wy robicie problem? > > Problem lezy w zmuszaniu dzieci do uczestnictwa w religijnych imprezach NA > TERENIE PUBLICZNEJ szkoly... > > Reasumujac: wywalic religie i klechów z publicznych szkól. !!! a ja uwazam,ze powinno sie wywalac to co przynosi szkode ludziom. o ile wiem ten "klecha" przyszedl tylko z okazji smierci Papieza,mysle,ze wiele bardziej niepokojacych rzeczy zachodzi w szkole,ktore pewnie ty olewasz,ale akurat wybiorczo to cie drazni. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Re: Wywalic klechów ze szkól publicznych... 04.04.05, 20:39 > a ja uwazam,ze powinno sie wywalac to co przynosi szkode ludziom. o ile wiem > ten "klecha" przyszedl tylko z okazji smierci Papieza,mysle,ze wiele bardziej > niepokojacych rzeczy zachodzi w szkole,ktore pewnie ty olewasz,ale akurat > wybiorczo to cie drazni. Nie moge w tym watku pisac o wszytkich patologiach szkolnych. Pozwol wiec, ze ograniczymy sie to tego jednego... OK? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Wywalic klechów ze szkól publicznych... 04.04.05, 20:43 ziutek75 napisała: > > a ja uwazam,ze powinno sie wywalac to co przynosi szkode ludziom. o ile w > iem > > ten "klecha" przyszedl tylko z okazji smierci Papieza,mysle,ze wiele bard > ziej > > niepokojacych rzeczy zachodzi w szkole,ktore pewnie ty olewasz,ale akurat > > wybiorczo to cie drazni. > > Nie moge w tym watku pisac o wszytkich patologiach szkolnych. Pozwol wiec, ze > ograniczymy sie to tego jednego... OK? no wlasnie mozemy zaczac od najwiekszych bolaczek szkol polskich-klecha w klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 20:32 Szkoła ma juz nasze oświadczenie, że syn nie uczestniczy w katolickich zajęciach. A mimo to poszedł. To nie takie proste. Nie mogę przecież być non stop w szkole i pilnować co się tam dzieje. Wcześniej też zdarzały się podobne sytuacje (syn "przez niedopatrzenie" lądował na różnych katolickich spotkaniach modlitewnych). Wszyscy nasi znajomi "innowiercy", których dzieci chodzą do tej samej szkoły, również miewali tego typu kłopoty (dziś naturalnie też ich dzieciaki uczestniczyły w różańcu i były w szoku). Szkoła jest jedną z więskzych w mieście i ma bardzo dobrą opinię. Samych klas pierwszych jest sześć. Innowierców w szkole też jest stosunkowo dużo. Jeśli więc u nas dzieją sie takie rzeczy, to strach pomyśleć co dziś dzieje sie na wsiach... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: różnice 04.04.05, 20:36 rozumiem cie, i w tym kraju i na zachodzie katolickie szkoly ciesza sie bardzo dobra opinia. Masz ochote , by dziecko do takiej wlasnie szkoly uczeszczalo , tylko noe masz ochoty by to katolicka szkola byla. Co myslisz o zalozeniu wlasnej? Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 20:40 Powodem jej dobrej opinii nie jest to, że są tam duże wpływy kościoła. Nie mam nic przeciwko katolikicm szkołom. Tam dzieci mogą odmawiać różaniec nawet codziennie. Naprawdę nie mam z tym problemu. Skoro taka jest wola ich rodziców... Kłopot w tym, że ja nie zapisałem dziecka do szkoły katolickiej!!!! To jest szkoła publiczna! Finansowana także z moich podatków... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: różnice 04.04.05, 20:48 no to tym razem doprawdy tobie wspolczuje. to musialo byc straszne.Umarl tylko JAKIS Jan Pawel II , a na Artemiusa Juniora nikt uwagi nie zwrocil i na jego ojca uczucia . Moje dziecko , by swoje zastrzezenia zglosilo , przynajmniej do wychowawczyni. A twoje , czego sie balo? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Krystian, to szkola GMINNA, panstwowa, nie zas 04.04.05, 21:13 prywatna, wyznaniowa... Nie rob z siebie glupa, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Krystian, to szkola GMINNA, panstwowa, nie za 04.04.05, 21:25 wlasnie kropka, gminna panstwowa a nie prywatna i platna . To jedyna na ta chwile roznica. Wiec niech koles ja szanuje , cicho siedzi i dmucha i chucha , bo za chwile za to samo kaza mu bulic wielkie pieniadze, Tak wlasciwie powiedz mi kropa , bo nie mam o tym pojecia. Czy rodzice wysylajacy dzieci do prestizowych szkol katolickich w Stanach czy w GB , musza godzic sie z tym , ze te dzieciaki beda zmuszone od czasu do czasu odmawiac rozaniec,? Nigdy mi to nie przyszlo na mysl az do dnia dzisiejszego... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ale szkola religijna publiczna jest mozliwa tylko 04.04.05, 21:42 w panstwach wyznaniowych, np. u Talibow... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: U nas rodzice wysylaja dzieciaki do szkol 04.04.05, 21:46 wyznaniowych zgodnych z wlasna religia lub choc religia jednego z rodzicow: nie widac anglikanskich dzieci w muzulmanskich szkolach i vice versa. Praktyki religijne w takiej szkole sa jednym z "za" przy wyborze takiej szkoly z dosc oczywistych wzgledow. Niemniej i tu ozwaly sie glosy ze szczebla kuratorium, ze szkoly religijne nie ucza tolerancji dla innych wyznan czy religii... Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: PS: U nas rodzice wysylaja dzieciaki do szkol 04.04.05, 22:25 ale w takiej protestanckiej z gruntu Ameryce katolickie szkoly sa jak najbardziej w modzie,.I wyobraz sobie sytuacje , gdy oplacajacy czesne rodzice zaczynaja zglaszac zastrzezenia np. do odmawiania przez uczniow rozanca. Ja wiem , ze szkola autora watku jest publiczna i bezplatna , dlatego prawdopodobnie jej nie ceni, choc w innym miejscu napisal o niej wiele superllatywow. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 20:37 artomius napisał: > Szkoła ma juz nasze oświadczenie, że syn nie uczestniczy w katolickich > zajęciach. A mimo to poszedł. To nie takie proste. Nie mogę przecież być non > stop w szkole i pilnować co się tam dzieje. Wcześniej też zdarzały się podobne > sytuacje (syn "przez niedopatrzenie" lądował na różnych katolickich spotkaniach > > modlitewnych). Wszyscy nasi znajomi "innowiercy", których dzieci chodzą do tej > samej szkoły, również miewali tego typu kłopoty (dziś naturalnie też ich > dzieciaki uczestniczyły w różańcu i były w szoku). Szkoła jest jedną z > więskzych w mieście i ma bardzo dobrą opinię. Samych klas pierwszych jest > sześć. Innowierców w szkole też jest stosunkowo dużo. Jeśli więc u nas dzieją > sie takie rzeczy, to strach pomyśleć co dziś dzieje sie na wsiach... moje wyrazy glebokiego wspolczucia,ze dzieci sa uczone rozanca. mysle,ze tak samo patrzysz w kazda ksiazke,zeszyt,znajomosc,program telewizyjny,chat komputerowy i inne zajecia dziecka aby sie rownie moralnie nie zgubil co przy rozancu. pilnuj go dobrze bo jak wiadomo rozaniec i kosciol to wrog nr1 dzisiejszego wspanialego swiata. nic dziwnego,ze dzieci sa pokrecone skoro maja takich madrych rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 20:47 "mysle,ze tak samo patrzysz w kazda ksiazke,zeszyt,znajomosc,program telewizyjny,chat komputerowy i inne zajecia dziecka aby sie rownie moralnie nie zgubil co przy rozancu." TYCH RZECZY PILNUJĘ BARDZIEJ. NIE WIEM CZEMU ZAKŁADASZ, ŻE ZALEŻY MI TYLKO NA UCHRONIENIU GO OD RÓŻAŃCA, ALE ZEZWALAM NA NIEKONTROLOWANY CZAT, ZŁE KSIĄŻKI ETC. POŚWIĘCAMY MŁODEMU BARDZO DUŻO CZASU, SPORO CZYTAMY, UCZYMY GO DOKONYWAC DOBRYCH WYBORÓW. O RÓŻAŃCU NAWET NIGDY NIE MÓWILIŚMY, ŻE COŚ TAKIEGO JEST. ALE MA SWOJĄ BIBLIĘ I JĄ CZYTA, WIĘC WIE, ŻE NIE WOLNO MODLIĘ SIĘ DO LUDZI. GDY WIĘC ZNAJDZIE SIE NA SPOTKANIU, NA KTORYM INNI MODLĄ SIĘ DO ZMARŁYCH, JEST W SZOKU (WIE, ŻE JEST ZMUSZONY DO ROBIENIA CZEGOŚ ZŁEGO). Odpowiedz Link Zgłoś
awicenna Re: różnice 04.04.05, 20:48 Do zmarlych???? Chyba za zmarlych. Ty nie rozumiesz roznicy? Ile lat w kraju zyjesz ze ciagle stereotypom holdujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: różnice 04.04.05, 20:57 Modlitwa była do zmarlej (konkretnie do Marii). Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: różnice 04.04.05, 20:51 artomius napisał: > "mysle,ze tak samo patrzysz w kazda ksiazke,zeszyt,znajomosc,program > telewizyjny,chat komputerowy i inne zajecia dziecka aby sie rownie moralnie nie > > zgubil co przy rozancu." > > TYCH RZECZY PILNUJĘ BARDZIEJ. NIE WIEM CZEMU ZAKŁADASZ, ŻE ZALEŻY MI TYLKO NA > UCHRONIENIU GO OD RÓŻAŃCA, ALE ZEZWALAM NA NIEKONTROLOWANY CZAT, ZŁE KSIĄŻKI > ETC. POŚWIĘCAMY MŁODEMU BARDZO DUŻO CZASU, SPORO CZYTAMY, UCZYMY GO DOKONYWAC > DOBRYCH WYBORÓW. O RÓŻAŃCU NAWET NIGDY NIE MÓWILIŚMY, ŻE COŚ TAKIEGO JEST. ALE > MA SWOJĄ BIBLIĘ I JĄ CZYTA, WIĘC WIE, ŻE NIE WOLNO MODLIĘ SIĘ DO LUDZI. GDY > WIĘC ZNAJDZIE SIE NA SPOTKANIU, NA KTORYM INNI MODLĄ SIĘ DO ZMARŁYCH, JEST W > SZOKU (WIE, ŻE JEST ZMUSZONY DO ROBIENIA CZEGOŚ ZŁEGO). poczekaj az dorosnie i zobacz ile z Twoich nauk zostalo. a dziecko zyje w takim a nie innym swiecie,gdzie zle rzeczy,gorsze od rozanca zdarzaja sie 24/7. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I dlatego zlozcie ZBIOROWY pozew przeciwko tej 04.04.05, 21:12 szkole - czyzby calej sprawy nie mozna bylo w sposob cywilizowany (tj, w sadzie) zalatwic? Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: różnice 04.04.05, 23:51 artomius, jestem ciekawa, ile Twój syn ma lat. Skoro poszedł na różaniec, pomimo, że szkoła miała Twoje oświadczenie, to widać z jakiegoś powodu chciał. Przypuszczam, że po prostu chciał być razem z innymi dziećmi, które przeżywały to wydarzenie. Jeśli potem "był w szoku" z powodu modlitwy do Marii, to uderz się w piersi, bo to oznacza, że go odpowiednio wcześnie na to nie przygotowałeś. Jeśli chłopak poszedł na to spotkanie "pod presją równieśników"... cóż, dzieci takie bywają. Nie czują się dobrze, będąc "inne". Widać nie dałeś mu odpowiedniego przygotowania do stawienia czoła "presji równieśników". Nie wierzę, że chłopca zaciągnięto na to spotkanie siłą. Jeśli prowadzący je ksiądz wiedział, że dziecko nie jest katolikiem, a nie wiedział, że Ty sobie nie życzysz, by Twoje dziecko miało cokolwiek wspólnego z katolickim klerem, to na pewno Twojego syna nie zmuszał, a mógł jedynie, w duchu ekumenicznym, zaprosić do uczestnictwa, i to byłby moim zdaniem bardzo chrześcijański gest. Jeśli ksiądz wiedział, że Twoje dziecko nie jest katolikiem i że Ty sobie nie życzysz, by uczestniczyło, itd., to po prostu pójdź do szkoły i zaprotestuj u kogo trzeba. Nie uogólniaj na forum, nie wrzucaj wszystkich katolików i katolickich księży do jednego worka. A tak na marginesie, to wyobraź sobie, że córka mojej przyjaciółki, która to przyjaciółka jest katoliczką, kończy właśnie katolickie liceum, pomimo, że jej ojciec jest luteraninem, i dziewczyna kilka lat temu została konfirmowana jako luteranka. Czasem, razem ze wszystkimi innymi uczniami w szkole, uczestniczy w mszach, ostatnio była na rekolekcjach. Bez udziału w rekolekcjach nie dostałaby świadectwa ukończenia szkoły. Dziewczyna przeżyła i twierdzi, że te rekolekcje dużo jej dały, pomogły jej się zastanowić nad samą sobą. Jeszcze raz proszę, nie demonizuj. Kontakt z osobami wierzącymi w co innego, albo inaczej, o ile wierzą w Boga, a nie Szatana, nikomu jeszcze nie zaszkodził. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Wywalic klechów ze szkól publicznych... 04.04.05, 20:49 ziutek75 napisała: > > no wlasnie mozemy zaczac od najwiekszych bolaczek szkol polskich-klecha w > > > klasie. > > To bardzo krotki watek... > Klecha nie powinien byc w klasie... > > Miejsce klechy jest w kruchcie... a twoje prz ksiazce,moze nadgonisz zaleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Nie ten czas i miejsce 04.04.05, 21:10 Nie nadgoni. O to można być spokojnym... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Rachelka: wywalic glupich klechow i innych glupich 04.04.05, 21:11 nauczycieli - to chyba wlasciwa postawa, nie sadzisz? Nie pamietasz komunistycznych durni, ktorzy i Tobie pewnie sie w szkole trafili? GLUPOTA jest problemem, nie zas religia. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Rachelka: wywalic glupich klechow i innych gl 04.04.05, 21:15 kropekuk napisał: > nauczycieli - to chyba wlasciwa postawa, nie sadzisz? Nie pamietasz > komunistycznych durni, ktorzy i Tobie pewnie sie w szkole trafili? GLUPOTA jest > > problemem, nie zas religia. no wlasnie mnie najwyrazniej uczyli lepsi durnie,bo ciagle sporo pamietam,ale teraz stopien durnosci osiagnal zenitu i jest to nieodwracalne. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutek75 Moje miejsce to Polska Oswiecona... 04.04.05, 20:58 grecki geograf Strabon (zm. 19 r. n.e.)zalecał: "Kobiety i gmin trzeba czynić bogobojnymi przy pomocy zmyśleń i opowieści o cudach" Antyklerykalizm to stanowisko postulujące uniezależnienie całokształtu życia społeczeństwa od wpływów kościołów i kleru. Antyklerykalizm występował zawsze w okresach wzrostu poziomu wiedzy, kultury i świadomości narodowej społeczeństw. Klerykalizm to działania zmierzające do zapewnienia klerowi istotnego wpływu na życie społeczne, polityczne i kulturalne w państwie. W Europie rozkwitł w okresie średniowiecza. Najlepszym gruntem do rozwoju klerykalizmu były społeczności zacofane i biedne. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski Teraz już jest przecież jasne - mamy państwo ... 04.04.05, 21:14 ... wyznaniowe. Wszystkie polskie telewizje musiały przez dwa dni bez przerwy nadawać religię Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Brytania tez jest panstwem "wyznaniowym", z glowa 04.04.05, 21:57 panstwa bedaca zarazem i glowa kosciola anglikanskiego. I co z tego wynika dla szkol publicznych? Nic. Bo nie zatrudnia sie GLUPCOW. Nie myl doku religii z glupota! Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 21:25 Za grube nici zeby nie wyczuc prowokacji - Nie szczuj, stary !!! narazie Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 21:31 rattler napisał: > Za grube nici zeby nie wyczuc prowokacji - Nie szczuj, stary !!! > > narazie tym samym mi on smierdzi,aby pisac takie bzdety w takim czasie. szkoda,ze sie nie przejmuje iloscia materialow pornogragficznych dostepnych w kazdej szkole panstwowej lub narkotykami. moze to za trudne dla niego i za ciezko zauwazyc jak sie rozanca boisz. Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 21:53 Mogę podać namiarek na szkołę. Przyjedź i sprawdź. Problem w tym, że to nie jest jakaś wyjątkowa, dziwna szkoła. Podejrzewam, że teraz to jest standard w większości szkół... Zadzwoń do szkoły w Twoim mieście i zapytaj, jak uczcili śmierć papieża, gdzie w tym czasie były dzieci niekatolickie... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I dlatego podaj te szkole do sadu...Z cala 04.04.05, 21:55 "innowiercza" reszta... bedzie taniej! Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 22:05 artomius napisał: > Mogę podać namiarek na szkołę. Przyjedź i sprawdź. Problem w tym, że to nie > jest jakaś wyjątkowa, dziwna szkoła. Podejrzewam, że teraz to jest standard w > większości szkół... Zadzwoń do szkoły w Twoim mieście i zapytaj, jak uczcili > śmierć papieża, gdzie w tym czasie były dzieci niekatolickie... nie musze tego robic gdyz nawet w moim liberalnym NY dzieci mialy pogadanke na temat Papieza na lekcjach tutejszej historii. to normalne,gdyz wiara tutaj jest uczona na lekcjach wlasnie histoii,wiec trudno aby pominac kogos kto miala taki wplyw na historie swiata milczeniem. ty bys tak chcial,ale dla mnie to wlasnie twoja postawa traci sredniowieczem i brakiem tolerancji. ty sie boisz znakow religijnych niczym diabel swieconej wody,a ja jako katolik chcalabym raczej widziec rabina w moje szkole niz Madonne czy Britney Spears. Odpowiedz Link Zgłoś
kecawy RePomyśl że był to ekumenizm 04.04.05, 21:56 serdecznie pozdrawiam i sądzę iż przesadziłeś -jeden jedyny raz na tysiąc lat czy to sporo czy mało ???? serdecznie pozdrawiam kecaw Twój brat w Chrystusie Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:10 A Twoja tolerancyjnosc dla "ludycznych " obrzadkow widac z tonu wypowiedzi. Swiecki ciemnogrod to tez ciemnogrod Odpowiedz Link Zgłoś
swiecki45 Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:16 manny_ramirez napisał: > A Twoja tolerancyjnosc dla "ludycznych " obrzadkow widac z tonu wypowiedzi. > Swiecki ciemnogrod to tez ciemnogrod ciemnogrod jest jeden.A to ludzie swieccy wyciagali swiat z mrokow sredniowiecza.Spojrz na tolerancje kosciola ale spojrz przenikliwym wzrokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:21 moje doswiadczenia nauczyly mnie ze ludzie swieccy dzis sa o wiele bardziej nie tolerancyjni niz ludzie religijni. Zreszta kto winien wiekszemu ludobojstwu; Inkwizycja czy nazizm z komunizmem? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecki45 Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:24 manny_ramirez napisał: > moje doswiadczenia nauczyly mnie ze ludzie swieccy dzis sa o wiele bardziej nie > > tolerancyjni niz ludzie religijni. Zreszta kto winien wiekszemu ludobojstwu; > Inkwizycja czy nazizm z komunizmem? jak pozbierac zniwa kosciola to jednak przoduje w ludobojstwie Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:26 swiecki45 napisał: > manny_ramirez napisał: > > > moje doswiadczenia nauczyly mnie ze ludzie swieccy dzis sa o wiele bardzi > ej > nie > > > > tolerancyjni niz ludzie religijni. Zreszta kto winien wiekszemu ludobojst > wu; > > Inkwizycja czy nazizm z komunizmem? > jak pozbierac zniwa kosciola to jednak przoduje w ludobojstwie ta dobrze znasz historie starozytna,gorzej z ta nowozytna:)) Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:28 slabo znasz historie swiecki slabo, albo uniki robisz wlasnie system inzenierii spolecznej oparte na racjonalnosci i oswieceniowym mysleniu sa winne najwiekszych hekatomb w dziejach ludzkosci Odpowiedz Link Zgłoś
swiecki45 Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:32 manny_ramirez napisał: > slabo znasz historie swiecki slabo, albo uniki robisz > wlasnie system inzenierii spolecznej oparte na racjonalnosci i oswieceniowym > mysleniu sa winne najwiekszych hekatomb w dziejach ludzkosci tak katolik Busz rowniez modli sie w Iraku... Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:33 no coz jak brak argumentow zostaja uniki:((( Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Wyznawcy katolicyzmu za nic maja tolerancje 04.04.05, 22:23 swiecki45 napisał: > manny_ramirez napisał: > > > A Twoja tolerancyjnosc dla "ludycznych " obrzadkow widac z tonu wypowiedz > i. > > Swiecki ciemnogrod to tez ciemnogrod > ciemnogrod jest jeden.A to ludzie swieccy wyciagali swiat z mrokow > sredniowiecza.Spojrz na tolerancje kosciola ale spojrz przenikliwym wzrokiem. no chyba znowu palnales illuminaci byli wierzacy,tylko chceli sie odlaczyc od dominacji kosciola.galileusz nie byl swieckim czlowiekiem byl wierzacym:)) Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 22:29 no rattler w tej sprawie stoimy w jednym rzedzie Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez do artomiusa 04.04.05, 22:36 A tak swoja droga artomiusie, Dlaczego zadnemu protestanckiemu duchownemu nie przyszlo do glowy poprowadzic modlitwe w intencji Papieza ktory tyle zrobil dla dialogu ekumenicznego i byl Wielkim Polakiem.? Moze wtedy nie byloby problemu z dzieckiem w szkole??? Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: do artomiusa 04.04.05, 22:49 Dzięki za pytanie. Myślę, że wielu protestantom przyszlo to do głowy. Ja też modlilem się o papieża, gdy był konający... Teraz już sie nie modlimy. Zbawienie człowieka rozstrzyga sie za życia. Po śmierci nie ma sensu się już modlić. Czyściec nie jest nauką z Biblii. Daltego protestanci nie modlą się o zmarłych. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 do artomiusa 05.04.05, 04:54 Wobec śmierci wszyscy jesteśmy równi. Taki przejęty byłeś wątpliwym łamaniem konstytucji a próbujesz wmówić, że modlitwa po śmierci nie ma sensu. Naprawdę jesteś dziwnym i żałosnym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 22:55 No moze troche ekstremalny jestes ale sie zgadzam z tym za czym stoisz. Zakazywanie modlitwy w szkolach swiadczy wlasnie o braku tolerancji a nie jej krzewieniu:((( Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 04.04.05, 23:37 zobaczcie co pisze o papiezu ktos niewierzacy,z innego panstwa, wstyd aby ludzie w polsce nie mieli respektu do kogos tak wielkiego kogo nasza ziemia wydala,niezaleznie od przekonan religijnych. Jan Pawel II nie zyje Autor: atilearzi30 Data: 04.04.2005 18:24 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz Skladam moje najglebsze wspolczucie,w poniesionejogromnej utraty, Najwiekszego Czlowieka Swiata,Najwiekszego Polaka,ktory kochal wszystkich, bez roznicy koloru skory, mowy,wiary,pochodzenia.Taki byl Jan Pawel II-gi, Swiat nie moze Jego zapomniec,Duch Jego pozostanie na zawsze wsrod wszystkie narody,beda przekazywac z pokolenia na pokolenie Jego nauki,jego slowa,Jego milosc. Jestem izraelita,sledze w t.v.programy,od chvili kiedy Papiez zachorowal obloznie,nie jestem religijnie praktykujacy,ale przykro mi i smutno,bo pokochalem tego Wielkiego Czlowieka jeszcze w roku 1997,od tamtego czasu nie przestalem myslec i rozwazac Jego slowa. Cialo Jego zostawilo ten swiat,ale On,Ojciec Swiety Jan Pawel II pozostaje w sercach wierzacych i nie wierzacych,ktorzy Go kochaja, na calej kuli ziemskiej. Szma Israel Adonaj Eloenu,Adonaj Ehad. Czesc i Chwala Jego Pamieci Amen Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 05.04.05, 04:57 Takich i podobnych wypowiedzi od soboty można znaleźć miliony, setki milionów. Szkoda, że czasami trzeba przełknąć te które zupełnie nie odpowiadają rzeczywistości.... Odpowiedz Link Zgłoś
anna134 do Artomiusa 05.04.05, 00:43 Rozumiem Twoje oburzenie, choć nie rozumiem twoich wątpliwości co do określenia Jana Pawła Wielkim.Sądzę,że jest to jasne dla kazdego Polaka niezależnie od jego wiary. Chciałam początkowo wyjaśnić Ci jak ja to rozumiem ale sądzę,że lepiej będzie kiedy się wczytasz w Jego homilie, poczytasz o Jego życiu.Ja też nie we wszystkim się z Nim zgadzałam (może to mój ciasny umysł wątpiącego)co nie przeszkadza mi uznać Jego wielkości. Co do szkoły - niewątpliwie popełnili błąd (Ojciec Święty nie pochwliłby ich za to).Ale po opadnięciu emocji (nie teraz bo trudno w takim stanie o rozsądek) idź do szkoły i powiedz komu trzeba o swoich i dziecka odczuciach w tej sprawie. Zakładając, że nauka Jana Pawła II nie jest dla nich pustym pojęciem przeproszą i zrozumieją błąd.Pracuję w szkole i naprawdę dzieci innej wiary czy niewierzące są traktowane z szacunkiem to jakis wypadek związany z obecnym stanem naszych umysłów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moniasa Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 05.04.05, 00:47 Bóg jest jeden. Wybacz i wytłumacz dzieciom. Więcej miłości, mniej żółci. Odpowiedz Link Zgłoś
oczeret Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 05.04.05, 02:42 To teraz dla rownowagi psychicznej dzieciatka pobiegnij szybciutko do cerkwi, synagogi i meczetu. On tam sie modlil i m.in. to swiadczy o Jego wielkosci. I nie zapomnij pochwalic sie pastorowi jakiego obciachu narobiles protestantom wystepujac (prawem kaduka) w wimieniu rodzicow protestanckich. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie jestes protestantem, a wiec nie wypowiadaj sie 05.04.05, 03:12 w imieniu protestantow: kazdy nie-katolik wie, czym sie zdradziles... Odpowiedz Link Zgłoś
oczeret Re: Nie jestes protestantem, a wiec nie wypowiada 05.04.05, 04:12 kropekuk napisał: > w imieniu protestantow: kazdy nie-katolik wie, czym sie zdradziles... Jak sie doczytales,ze wypowiadam sie w imieniu protestantów. Przeczytaj jeszcze raz powolutku i uwaznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: ŁAMANIE KONSTYTUCJI W SZKOŁACH!!! 05.04.05, 03:07 Drogi panie , Bardzo pana przepraszam w imieniu Papieza i Polskiego narodu za tak dotkliwie zostala obrazona panska duma i dusza, i Napewno jestem pewien ze uczynil bym tak samo aby w szkolach modlono sie a do modlitw bym dolaczyl zeby dzieci modlily sie za panska dusze ktora mowi o wielkim zagubieniu i pustce, byc moze dla pana modlitwa jest konieczna zeby mogl by pan zrozumiec sens zycia w bogu , nie dbam o to jaka pan reprezentuje religie, to niema znaczenia czy jest pan wierzacym czy glupim komunista ktorego narod odwalil od koryta czy tez muzulmanem dla ktorego nic sie nie liczy a wiara innych jest niczym, Jestem zydem i sam modle w swojej religi za czlowieka ktory stal sie symbolem dla calego swiata , i uczyl szanowac innych, widac ze panu zadna nauka nie dotarla do glowy, a ponadtto Papiez jest synem Polskiego narodu dla ktorego nie ma konca slow uznania, dla calego swiata papiez stal sie symbolem wolnosci, milosci i pojednania, A narod Polski stal sie bohaterem w histori swiata , sam prezydent Bush ktory jest metodysta udal sie do Katedry by modlic sie wspolnie nie baczac na wyznanie i roznice religijna , Szkoda ze jest pan polakiem nie posiada pan ani udrobiny dumy narodowej, bede za pana sie modlil i za paskiego syna ktory zostal tak pokszywdzony za to ze wszkole zmowiono paciez za najwybietniejszego czlowieka swiat i historii, Raz jeszcze w imieniu narodu zydowskiego , polskiego i amertykanskiego bardzo pana przepraszamy!!! SKODA ZE TACY JAK TY MAJA MOZLIWOSC ZYC W POLSKIM NARODZIE LUB BYC POCHODZENIA POLSKIEGO< GDZIE JEST TWOJA DUMA I CO SIE DZIEJE Z TWOJA DUSZA TO ZNAK BARDZO NIEDOBRY,, Joachim Silverman Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ciebie, niestety, Jan Pawel II NIE NAUCZYL!!! 05.04.05, 03:15 jovani napisał: "czy tez muzulmanem dla ktorego nic sie nie liczy a wiara innych jest niczym" Boze, wybacz temu PROWOKATOROWI!!! PS: A modliles sie tylko do Jahwe, czy takze do Matki Boskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Ciebie, niestety, Jan Pawel II NIE NAUCZYL!! 05.04.05, 03:30 Ja roniez drogi panie szanuje wire islamu jak i wiare katolicka roznica miedzy mna a panem to taka ze wiara arabow jest uznana przez nich jako jedyna religia swiata dla ktorej sie morduje w barbarzyski sposob i dla tege mysle ze muzulmanie nie potrafia zrozumiec istnienia wspolzycia wspolnego z inyymi religiami w imie islamu morduja niewinnych, jestem bardzo dumny ze jestem zydem nasza religia rowniez dzieli pojednianie, milosc. i wiare bez wzgledu na przynaleznosc, jestem pewien gdyby ktos z Arabow glosil slowa i nauke jaka glosil Papiez, rowniez bylbym wilce wzruszony i laczylbym sie w modlitwie do boga za jego dusze , jak narzazie Panska ASrabia i panski islam nikogo takiego nie wydal, jak polski narod katolicki, wiec roznice sa wielkie, prowokatorem nie jestem nalezy zobaczy prawdzie w oczy, ponadtto niewazne czy jestem zydem czy tez katolikiem jestem dumny ze pochodze z narodu ktory wydal tak wielkiego czlowieka Jak Jan pawel II a jeszcze wspanialsze jest to ze Katolicyzm wyciagnal reke do pojedniania i milosci, jak do tej pory procz panscy prorocy islamu procz mordu, dynamitu i smierci tysieca niewinnych zadnego gestu w imieniu pojednania nie dokonali Joacim Silverman Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Jestem anglikaninem , ofiaro losu! 05.04.05, 03:44 A kocham Arabow jak psy dziada w ciemnej ulicy Manchesteru... Kiepsciutko u pana z polszczyzna, poczuciem humoru i wyczuciem ironii - niech pan lepiej szmoncesow nikomu nie opowiada;) Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Jestem anglikaninem , ofiaro losu! 05.04.05, 05:04 ma pan racje moj polski jest kiepski, ale pragnal bym panu zaznaczyc ze majc 5 lat wyjeczalem z polski i jak dotad jeszcze w polskiej szkole nie bylem, polski znam od rodzicow , wiec bardzo przepraszam pana jesli obrazilem pana moim polskim Joachim silverman usa Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Ciebie, niestety, Jan Pawel II NIE NAUCZYL!! 05.04.05, 03:41 Raz jeszcze , jestem polakiem zydowskiego pochodzenia i jestem dumny ze jedynie narod polski mogl wydac tak wielkiego czlowieka jak paiez podziwiam bohaterskosc narodu polskiego wielu polakow moze byc dmuna z pochodzenia i osiagniec tak wielkiego czlowieka jakim jest syn narodu polskiego , a co do lamania udrobiny konstytucji, i zmuszenia kogos do modlitwy za tak wielkiego czlowieka to nawet nie powinno byc kolwiek tematem, w karjach arabskich kostytucja jest lamana na dziennym porzdku i uwazam ze ci co zostali obrazeni tym ze modlono sie w szkole za Papieza, Raz jeszcze zdziwiony jestem tym ze nie potrafi pan zanlesc miejcsa na dume jaka reprezentuje narod polski, i robi pan zamet z tego ze wszkole modlono sie za tak wielkiego czlowieka jakim stal sie Paiez Joacim silverman Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Joachimie: Jan Pawel Wielkim Czlowiekiem byl . 05.04.05, 04:08 I co do tego nie ma zadnych watpliwosci. Niemniej prezbiterianin moze czuc sie urazony, jesli w intencji tego wielkiego czlowieka ktos kaze mu sie modlic do Matki Bozej. Zrozum, ze ten jeden fakt bije w cala nauke Lutra, a przeciez to nie wszystko, nie wszystkie dogmatyczne roznice... Moze nie wiesz, ale prezbiterianie nie bardzo moga uczestniczyc w mszach anglikanskich - juz sam wystroj swiatyni jest im przeciw, liturgia etc. A Ksiaze Karol nie tylko mogl dzis uczestniczyc w katolickiej mszy, ale i za jej liturgia bez wiekszego problemu nadazac (podobnie jest z katolikiem na mszach prawoslawnych), bo tu nie ma wiekszych roznic dogmatycznych, nawet wiekszych roznic liturgii - roznice tkwia niemal wylacznie tylko w osobie przywodcy kosciola. Nie wiem, czy dobrze pojales problem: dla autora watku problemem nie jest szacunek dla papieza - on go zapewne szanuje. Problemem jest fakt modlitwy za zmarlych jako takiej (sprzeczne z jego dogmatem) i pozycja Madonny. Nie sadze, ze ten pan by protestowal, gdyby ksiadz - zamiast dzieciom typ modlitwy narzucac - poprosilby je, by sie modlily jak najlepiej potrafia: to by zjednoczylo nie tylko dzieci chrzescijanskich wyznan, ale i innych religii, co sam zreszta tu proponowalem. Zlamano tym Konstytucje - fakt, ale jak sadze zrobiono to tylko z glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Skad to wzięło się 05.04.05, 05:03 Pomijasz jeden bardzo wazny aspekt. Nikt nikomu nie karze modlić się. Modlitwa nie polega na zmuszaniu. Modlitwa to nie jest kara. Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Joachimie: Jan Pawel Wielkim Czlowiekiem byl 05.04.05, 05:24 Prosze pana nie jestem historykiem ale jak mnie uczono to wira Luteranska zostala stwozona przez jakiegos katolickiego buntownika, ktory niezgadzal sie z doktryna kosciala jak i papieza, wedlug mnie wira luteranska ma podstawy jedynie na oparte na zasadzie jednej osoby za ktora w danym momencie wykorzystano sytuacje polityczna i stworzona tak zawana religie luteranska , z kolei kosciol angielski wywodzi sie od krola angli ktory w miare nie otrzymania rozwodu zerwal stosunki ze stolica apostolska, nawiasem mowiac powyzsze odlamy religi pochodza od religi katolickie, rowniez jak mi wiadomo to te wszystkie religje sa religja oparta na chrzesciejanstwie, a chrzesciejanstwo jest oparte na naukach Jezysa Chrystusa ktory weglug zapiskow byl zydem i urodzil sie w ziemi Israela, wiec podtrzymujac to wszystko w jedno slowo chcemy czy nie wszyscy jestesmy bracmi ktorych drogi rozeszly sie w innym kierunku a powodem rozlomu wiary katolickie- chrzesciejanstwa jest osobowa ideologia butownictwa jaka zaistniala w momenicie rozlomowym setki lat temu, na podstawie indywidualnej osobowosci podanych postaci historycznych, wiec w zwiazku ztym pomomo rozlamu , biorac pod uwage panska wiare jak i rowniez modlitwe za papieza o ktorej tu sie movie nie jest niczym innym jak zwykla modlitwa do Jezusa do ktorego wszelkie odlamy innych ugropowan sie modla , wiec jestem pewien ze biarac pod uwage ze jest pan anglikaninem jest pan rowniez chrzescijaninem ktory wierzy w Jezusa chrystusa , wiec po co alarm, konstytucja konstytucja, wiara zbiega sie do jednego punktu Dziekuje za uwage Joachim silverman Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Hej kropa ! 05.04.05, 05:53 Widzem ze zmieniles 'cienkiego' Fleishmana na black label 'wedrowniczka' mam cichom nadziejem, ze bedzie stac czensciej na tego trunka :) narazie Mozesz zacytowac gdzie jom polamano ? ------------------------------------------------------------------- Art. 25. 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. 2.Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność wsprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych,zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. 3. Stosunkimiędzy państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi sąkształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnejniezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dladobra człowieka i dobra wspólnego. 4. Stosunki międzyRzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowamiędzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy. 5. Stosunkimiędzy Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkamiwyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartychprzez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami. --------------------------------------------------------------- Zlamano tym Konstytucje - fakt, ale jak sadze zrobiono to tylko z glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: Hej kropa ! 05.04.05, 09:11 Nie chodzi o rozstrząsanie w tej chwili subtelnych zawiłosci prawa konstytucyjnego. Gabi napisała: < Nie sadze, ze ten pan by protestowal, gdyby ksiadz - zamiast dzieciom typ modlitwy narzucac - poprosilby je, by sie modlily jak najlepiej potrafia: to by zjednoczylo nie tylko dzieci chrzescijanskich wyznan, ale i innych religii,> - i to jej zdanie w pełni popieram. Jeśli tego nie zrobiono, to komuś gdzieś zabrakło wyczucia. Szkoła w Polsce jest nadal świecka. Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Hej kropa ! 05.04.05, 17:58 Czyzby ? Subtelne zawilosci prawa ? W konstytucji , albo cos jest , albo nie ma , luzna interpretacja i doszukiwanie sie czegos, czego nie ma, wprowadza niepotrzebny balagan i napiecia w spoleczenstwie . Wyglada na to ze 3/4 dyskutujacych (za i przeciw) na tym poscie nie pofatygowalo sie zajrzec do zapisu konstytucji i strzela 'z biodra' do nieistniejacego celu. Jeszcze raz pytam patrzac na tytul tego postu i posty fragmentu dyskutantow powolujacych sie na konstytucje (kropa w kilku wpisach rekomenduje pozew sadowy) jako ktos obserwujacy te szopke z boku - Sentymenty , luzna interpretacja na bok , GDZIE NARUSZONO PRAWO ? Konkretnie ! narazie --------------------------------------------------------- Konstytucja Rzeczpospolitej Polskie gwarantuje poszanowanie wszystkich praw obywatelskich, uważanych za standard demokratycznego państwa prawa Ö wolności i praw osobistych, politycznych, ekonomicznych, socjalnych i kulturalnych. Konstytucja zapewnia wszystkim polskim obywatelom równość wobec prawa (bez względu na płeć, rasę, wyznanie, zawód, pochodzenie i wykształcenie), wolność i nietykalność osobistą, nienaruszalność miru domowego, wolność sumienia i wyznania, prawo do sprawiedliwego sądu (z zasadą domniemania niewinności) i prawną ochronę życia. Konstytucja gwarantuje też: wolność i ochronę tajemnicy komunikowania się, wolność wyrażania swoich poglądów, wolność słowa, wolność zrzeszania się i organizowania pokojowych zgromadzeń, uczestniczenia w służbie publicznej, wybierania władz Rzeczpospolitej i pełną informację o działalności organów władzy publicznej. Konstytucja chroni również prawo do własności i prawo do dziedziczenia, wolność wyboru i wykonywania zawodu, prawo do bezpiecznych warunków pracy, gwarantuje minimalne wynagrodzenie, ochronę zdrowia i zabezpieczenie świadczeń społecznych oraz prawo do nauki (nauka do 18 roku życia jest obowiązkowa). Ustawa zasadnicza zapewnia też wolność twórczości artystycznej, badań naukowych, wolność nauczania i korzystania z dóbr kultury. Szczególną ochroną Konstytucja RP obejmuje dobro rodziny i prawa dziecka. Polska ustawa zasadnicza nakłada na polskich obywateli obowiązki wobec państwa. Podstawowym obowiązkiem jest wierność Rzeczpospolitej i troska o dobro wspólne. Do czuwania nad przestrzeganiem Konstytucji powołane są wszystkie organy państwa, ale szczególną rolę odgrywa specjalny sąd powołany do badania zgodności prawa z ustawą zasadniczą - Trybunał Konstytucyjny. Każdemu obywatelowi przysługuje prawo do wnoszenia skargi przed Trybunał Konstytucyjny o naruszenie Konstytucji Rzeczpospolitej Polskiej. Art. 25. 1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione. 2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność wsprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych,zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym. 3. Stosunkimiędzy państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi sąkształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnejniezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dladobra człowieka i dobra wspólnego. 4. Stosunki międzyRzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowamiędzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy. 5. Stosunkimiędzy Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkamiwyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartychprzez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami. --------------------------------------------------------------- Nie chodzi o rozstrząsanie w tej chwili subtelnych zawiłosci prawa konstytucyjnego. Jeśli tego nie zrobiono, to komuś gdzieś zabrakło wyczucia. Szkoła w Polsce jest nadal świecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pypcinski Re: Hej kropa ! 05.04.05, 18:46 Mam więcej niż wrażenie, że jednak jest coś w zapisach konstytucyjnych na temat neutralności światopoglądowej (czyli świeckości) instytucji państwowych. I szkoła zgodnie z tym powinna postępować. Uroczystości szkolne ku czci itd. - Odpowiedz Link Zgłoś
rattler Re: Hej kropa ! 06.04.05, 04:12 Wrazenie to troche za malo Pyp, postaraj sie o wiecej - Ostatecznie ten dokument jest waszym drogowskazem i warto go znac. narazie A gdzie mundra kropa, nie wiesz co sie z nim stalo ? On tez powinien przestudiowac ten dokument, zanim zacznie ludzi wysylac do sadu :) --------------------------------------------- Mam więcej niż wrażenie, że jednak jest coś w zapisach konstytucyjnych na temat neutralności światopoglądowej (czyli świeckości) instytucji państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jursky Re: Hej kropa ! 08.04.05, 19:48 Czyli rozumiem z Waszych wypowiedzi że obniżenie stopnia ze sprawowania jest w mysl konstystucj. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Ciebie, niestety, Jan Pawel II NIE NAUCZYL!! 05.04.05, 04:10 jovani napisał: > Raz jeszcze , jestem polakiem zydowskiego pochodzenia i jestem dumny ze > jedynie narod polski mogl wydac tak wielkiego czlowieka jak paiez podziwiam > bohaterskosc narodu polskiego wielu polakow moze byc dmuna z pochodzenia i > osiagniec tak wielkiego czlowieka jakim jest syn narodu polskiego , a co do > lamania udrobiny konstytucji, i zmuszenia kogos do modlitwy za tak wielkiego > czlowieka to nawet nie powinno byc kolwiek tematem, w karjach arabskich > kostytucja jest lamana na dziennym porzdku i uwazam ze ci co zostali obrazeni > tym ze modlono sie w szkole za Papieza, Raz jeszcze zdziwiony jestem tym ze nie > > potrafi pan zanlesc miejcsa na dume jaka reprezentuje narod polski, i robi pan > zamet z tego ze wszkole modlono sie za tak wielkiego czlowieka jakim stal sie > Paiez Joacim silverman dzisiaj jestem wyjatkowo dlugo na forum ale tez i ten tydzien byl niezwykly. bardzo sie ciesze,ze tacy jak ty tutaj pisza i zachecam,abys robil to czesciej. to forum potrzebuje ludzi roznych wyznan i narodowosci do tego aby pokazac ,ze chociaz roznimy sie od siebie to mozemy tez miec wiele punktow wspolnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jovani Re: Ciebie, niestety, Jan Pawel II NIE NAUCZYL!! 05.04.05, 04:47 Drodzy przyjaciele, to ze jestem zydem polskiego pochodzenia niema zadnego znaczenia ,co jest piekne w Ameryce to to ze bez wzgledu na wiare mozna miec znajomego katolika, protestanta, metodyste czy tez muzulmana , usa jest przykladem ze mozna zyc wspolnie bez podzialow religijnych , co wazniejsze wszyscy wierzymy w tego samego boga, roznica miedzy nami jest taka ze mamy inna interpretacje wydarzen jak i rowniez inny sposob modlitwy jak i inna tradycje, musimy zrozumiec czy zyd czy katolic wszyscy na tym swiecie pochodzimy od jednego stworzyciela, sami stworzylismy roznice wydarzen jak i faktow religijnych tylko dla tego ze bog obdarzyl nas rozumem, swiadomoscia, co doprowadza do wielu roznic pogladow, przypadkiem tego jest fakt wypowiedzu na powyzszym forum, zauwazcie ile osob tyle innych opinni na jeden temat, sata takze wywodzi sie nasza inna itrerpretacja faktow religijnych jak podzialow w wiarze, nie narazajac uczuc religijnych jak i rowniez zasad modlitwy, nikomu nic sie nie stalo ze ktos innej wiary musial modlic sie za kogos kto osiagnal w historii swiata najwieksze uznanie, jestem pewien ze odrobina zlamania zasady czy sposobu nie doprowadzi nikogo do ostatecznej i wiecznej ciemnosci, Caly swiat bez wzgledy na religie i interpretacje caly swiat podziwia czlowieka ktory stal sie symbolem milosci, pojednania, caly swiat podziwia polskiego papieza ktory zmienil oblicze swiata i zmienil kierunek w ktorym dzisiejszy swiat dazy , we wszystkich swiatyniach mowi sie o Polaku ktory dokonal tak wiele w histori calego swiat, w kazdej religi na swoj sposob modlimy sie za tak wielkiego czlowika, Tak jestem zydem rowniez jestem polakiem z czego jestem bardzo dumny, w naszej histori wiele roznic doprowadzalo do wojen nikt na swiecie nie mogl lepiej zrozumic tego jak Papiez Jan Pawel II, moja duma jest jeszcze wieksza gdyz czlowiekiem ktory doprowadzil do pojednania jest syn ziemi polskie, Wiec bog obdazyl nas najwieksza zdobycza w naszej histori , Nie mozemy miec najmniejszej watpliwosci co do poslskiej dumy narodowej , jestem pewien ze bog nas nie obdazy tak wielkim szacunkiem czym stalo sie obdarzenie polskim Papiezem, jako czlowiek zydowskiego pochodzenia pragnol bym zebi ziemia israela miala taki wielkiego czlowieka jakim stal sie Polski paiez ale wybranym narodem tym razem jest narod polski , wiec zachecam wszystkich bez wzgledu na roznice pogladow i religi, zjednoczmy sie i wybiezmy kierunek jaki uczyl nas wszystkich na swicie papiez , zapomnijmy na chwile o konstytucji o naszych zasadach wiary, przestanmy sie klocic tlko dlatego ze komus nakazano sie polaczyc modlitwa w imie papieza Joachim Silverman USA Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Get over it! 05.04.05, 05:42 Wlaczenie dzieci do minuty ciszy czy nawet pomodlenia sie to jeszcze nie przymuszanie do udzialu w obrzadku religijnym. Get a bloody grip on yourself. Czy twoje dziecko wyszlo z tego doswiadczenia z polamanymi rekami czy zlamana dusza? Znalazl sie obronca konstytucji. A moze prawa czlowieka tez zostaly naruszone? Jedz sobie do Somalii - tam sie nauczysz co to naprawde znaczy przymuszanie do udzialu w obrzadkach religijnych. Jak mnie takie upierdliwe ujadanie o lamaniu konstytucji drazni! Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: Get over it! 06.04.05, 00:06 Abe spokojnie, nie napuszczaj odrazu na czlowieka org. praw czlowieka:))) i pozwol mu zyc w Polsce. Ja go w pewnym stopniu rozumiem, bo sam mieszkam w kraju, gdzie moja religia jest mniejszoscia. Czesto jest to nie maly problem:( Z drugiej strony wg. Wikipedii: "Polska jest nazywana krajem katolickim. Ok. 90% mieszkańców jest ochrzczonych w obrządku rzymskokatolickim. Nieco ponad 100 tys. wyznawców liczy Kościół greckokatolicki. Wśród innych zakorzenionych w Polsce wyznań chrześcijańskich wyróżniają się liczebnie prawosławie z co najmniej 700 tysiącami wyznawców, oraz protestantyzm podzielony na kilkanaście konfesji (w sumie blisko ćwierć miliona). Z dużej w czasach przedwojennych grupy wyznawców judaizmu pozostała niewielka kilkutysięczna wspólnota. Trzy wyznania mają swoje źródła w Polsce, tzn. powstały w kraju lub w środowiskach polskich za granicą - są to mariawityzm, Kościół Polskokatolicki oraz Kościół Grekokatolicki." Dlatego Polacy powinni sie liczyc z tym, ze wiekszosc bedzie praktykowala swoje obrzedy. Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: Get over it! 06.04.05, 00:18 Migselv, ja go tylko probuje sprowadzic spowrotem na ziemie. Jego bombastyczny post o lamaniu konstytucje jest ogromna przesada, wrecz farsa. Wiec dlatego go pytam czy moze jest w tym cos wiecej than meets the eye. Moze jego dziecku po lapach dali bo nie znal slow do Zdrowaski, albo moze go do kata za to postawili, osmieszyli, w pierzach i smole otoczyli i przegnali przez rynek torunski ku publicznej przestrodze? Bo jak tak, to sie przylacze do jego narzekan. Ale jak tylko dzieci w szkole na sali gimnastycznej zebrano aby ksiadz pare Zdrowasiek za Papieza (tego pana Brata w Wierze) odmowil, zamiast zatrudnic pania zastepczynie aby jego dziecko zainteresowala robotkami recznymi w miedzyczasie, to jest to po prostu bezpodstawne ujadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Get over it! 06.04.05, 01:08 abe_ltd napisała: > Migselv, ja go tylko probuje sprowadzic spowrotem na ziemie. Jego bombastyczny > post o lamaniu konstytucje jest ogromna przesada, wrecz farsa. > Wiec dlatego go pytam czy moze jest w tym cos wiecej than meets the eye. Moze > jego dziecku po lapach dali bo nie znal slow do Zdrowaski, albo moze go do kata > > za to postawili, osmieszyli, w pierzach i smole otoczyli i przegnali przez > rynek torunski ku publicznej przestrodze? Bo jak tak, to sie przylacze do jego > narzekan. > Ale jak tylko dzieci w szkole na sali gimnastycznej zebrano aby ksiadz pare > Zdrowasiek za Papieza (tego pana Brata w Wierze) odmowil, zamiast zatrudnic > pania zastepczynie aby jego dziecko zainteresowala robotkami recznymi w > miedzyczasie, to jest to po prostu bezpodstawne ujadanie. a pamietacie,ze dawniej na 3 zdrowaski to sie pieca wsadzalo,zeby wyzdrowiec i ludzie szoku nie dostawali jak dzisiejsi slabeusze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: Get over it! :DDD Pamietam te nowelke Prusa 06.04.05, 01:29 Teraz to sie ludziska porobily takie strasnie Politically Correct, ze az zeby bola ( z tego zaciskania jak sie ich posty czyta) Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: Get over it! 06.04.05, 01:23 Moj post byl bardziej do niego, nie doCiebie:) Twoj doskonale zrozumialem. Czesto problem jest z rodzicam, a nie z dziecmi, nie sadzisz? Dzieciaki czesto obok "dziwnych" rzeczy przechodza spokojnie i z wiekszym zrozumieniem, niz rodzice. Zwykle wlasnie ci ostatni stwarzaja niepotrzebne problemy. To dzieci sa zwykle bardziej tolerancyjni. Dzieci jeszcze nie maja kompleksow "inszosci", to rodzice ich tego ucza. Takie przynajmniej jest moje zdanie. Ale jestem (juz) tylko dziadkiem i byc moze inaczej na to wszystko patrze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
abe_ltd Re: Get over it! 06.04.05, 01:31 Masz tu racje. Dzieci maja umysly nieskazone Polityczna Poprawnoscia. Ja osobiscie (choc dzieckiem juz nie jestem) nie wahalabym sie wejsc na msze do protestanckiej swiatyni gdyby katolickiej nie bylo w okolicy. Nie przypuszczam tez abym byla z tego tytuly ekskomunikowana. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
migselv Re: Get over it! 06.04.05, 01:39 abe_ltd napisała: > Ja osobiscie (choc dzieckiem juz nie jestem) nie wahalabym sie wejsc na msze do protestanckiej swiatyni gdyby katolickiej nie bylo w okolicy. Ja, ze zrozumialych wzgledow, rzadko chodze do innych i to mi zupelnie nie przyszkadza:) Do kosciola tylko przy wiekszych okazjach. Pozdrawiam i dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
jursky Re: Get over it! 08.04.05, 19:55 Zgoda a jak zareagowałbyś jesli twojemu dziecku za taki występek obniżono by stopień ze sprawowania? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Get over it! 08.04.05, 20:11 to zależy gdyby moje dziecko wyszło z sali podczas modlitwy np. luterańskiej czy prawosławnej i dostało za to jedynkę to bym mu przetłumaczył że nie ma nic złego w modlitwie katola razem z luteraninem czy prawosławnym i powiedziałbym że jedynka słusznie się należała i powinno tam zostać na tej modlitwie. przecież od jednej jedynki świat się nie zawali Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: Get over it! 11.04.05, 02:11 jursky napisał: > Zgoda a jak zareagowałbyś jesli twojemu dziecku za taki występek obniżono by > stopień ze sprawowania? zrobilabym awanture,co zawsze czynie jak cos sie niesprawiedliwie dzieje. nie sadze,ze pisalabym na swiat informacje,ze np. w naszej szkole myla Polske z Ukraina,nie mowiac,ze nikt nie wie iz II wojna swiatowa zaczela sie wlasnie w Polsce:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Get over it! 06.04.05, 07:21 a czy u protestantów Ojcze Nasz i Zdrowaś Mario odmawia się jakoś inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
tempus Re: Get over it! 07.04.05, 19:42 -------------------------------------------------------------------------------- a czy u protestantów Ojcze Nasz i Zdrowaś Mario odmawia się jakoś inaczej? Pytanie delikatnie mówiac świadczące o braku znajomości innych wyznań. Czy wszyscy chrzescijanie muszą klepać formułki watykańskie? Dokształć się. Odpowiedz Link Zgłoś
headeater Obłuda 100% 05.04.05, 09:19 Ciekawe, dlaczego autor tego postu nie protestuje przeciwko łamaniu konstytucji w sprawach ochrony ludzkiego życia, prawa do pracy i godnego życia? Odpowiedz Link Zgłoś
gucio60 Re: Obłuda 100% 05.04.05, 09:29 jak my Polacy, rzymsko-katolicy bysmy zareagowali, gdyby w jakims kraju protestanckim przymuszano nasze dzieci do brania udzialu w ich obrzadkach z takie czy innego, dla nich waznego powodu !!! zrozumialbym, gdyby taka uroczystosc zostala zorganozowana przez szkole w pamieci dla wielkiego Polaka Odpowiedz Link Zgłoś
artomius Re: Obłuda 100% 05.04.05, 10:49 gucio60 napisał: > > zrozumialbym, gdyby taka uroczystosc zostala zorganozowana przez szkole w > pamieci dla wielkiego Polaka Wtedy nie miałbym nic przeciwko temu. Odpowiedz Link Zgłoś