jagnieszkaa 14.04.05, 20:24 Na pewno nie może. Papieżem będzie F.J. kardenał Erraruiz Ossa z Chile. Wiem to z samej góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutka.15 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 21:01 ciekawe z jakiej góry... ale do rzeczy, mysle ze bardzo nieprawidlowym mysleniem jest stwierdzenie ze katedra Mediolańska to trampolina. Ostatnio co drugi Papież był arcybiskupem Wenecji (choćby Jan XXIII i Jan Paweł I) a stamtad pochodzi takze pappabile- Angelo Scola, młodszy, poliglota, wykształcony w USA, popierany przez Jana Pawła II. Ale takze jak inaczej pisac, jezeli piec wiekow byli sami wlosi na tronie papieskim- wiec wybor byl dosc ograniczony. niech wszystko zostanie w rekach Ducha Świętego. cierpliwosci! po co tracic energie na rozwazania! we wtorek lub srode bedziemy najprawdopodobniej miec nowego papieza i kim on bedzie nie bedzie w zaden sposob zalezec od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
deckert Deckert może zostać Papieżem !!! 15.04.05, 09:35 Ja nim będę!!! Mam najlepsze kwalyfikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
esen2 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 12:23 Kolegium Kardynalskie może wybrać papieża spoza swojego grona. Może to być również zwykły ksiądz - nawet nie biskup. Co sądzicie o kandydaturze Ojca Tadeusza R.? Odpowiedz Link Zgłoś
jovan2004 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 21:14 Prawie wszystko wskazuje na Tettamanziego. Jest abp Mediolanu i to rozmyślnie przeniesionym z Genui zamiast kard. Re, ma podobno dobry kontakt z ludźmi, trochę przypomina Jana XXIII, utrzyma linię Jana Pawła II w sprawach doktrynalnych a nawet zadbał o popularność wśród Latynosów krytyką globalizacji (jeszcze jako abp Genui), ma być więc tzw. wrażliwy społecznie, wreszcie ma idealny wiek. Jego wadą jest brak doświadczenia międzyanrodowego i słaba znajomość języków obcych. Zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 HISZPAN zostanie papiezem! 14.04.05, 21:26 Jose Yebierraz Allerano z Minorki! Wiem to z samej gory! (wieszalem dzis pranie na strychu po powrocie z magla!) Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Chocia o. RYDZYK TEZ nie wykluczony!!! 14.04.05, 21:28 Przecie go moga w try miga kardynalem "za wyjatkowe zaslugi..." itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Chocia o. RYDZYK TEZ nie wykluczony!!! 15.04.05, 02:57 No co...i ultrakonserwatywny i charyzmatyczny...i z Polski. Czego wiecej chciec. I znow bedziemy narodem wybranym. Ale bedzie jazda....Poprzyjmy go!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tentegopolubowny Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 21:35 Ivan Ruiz z Indii, arcybiskup z Bombaju, wiem to z samej góry. Ale logicznie, są dwie silne fakcje w tej chwili: europejska i płd. amerykńska. Obie mają swoich silnych kandydatów, ale jeżeli zetrą się ze sobą to musi dojść do kompromisu, czyli do wyporu kogoś "trzeciego", vide opcja z Indii. Ruiz to poligliota, zna różne zagadnienia krajów roziwjaćych się, dyplomata, a także umiarkowanie konserwatysta. Czyli jest tzw. kandydatem "środka". Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Moze byc tez ktos z Kosciola Wschodniego! 14.04.05, 22:03 Duzo sie w ostatnich dwoch dniach mowi o kardynale Soso Jebieazkwili! Odpowiedz Link Zgłoś
tentegopolubowny Re: Moze byc tez ktos z Kosciola Wschodniego! 15.04.05, 05:20 Masz jakieś bliższe dane? Odpowiedz Link Zgłoś
jedruch Dziennikarze to banda debili jednak 14.04.05, 23:01 Stronnictwo tu, partia tam. Wy się w ogóle nie znacie na Kościele. Każdy chciałby go reformować, a zreformowany pozostawić samemu sobie - niech się z tym męczy. A o tym, jaki powinien być stosunek Kościoła do liberalizacji postawy wobec antykoncepcji i innych spraw związanych z seksualnością człowieka, niech swiadczą słowa Jezusa, który jest większy niż jakikolwiek z katolickich moralistów: "Każdy kto pożądliwie patrzy na kobietę, juz się w sercu swoim dopuścił cudzołóstwa." Niech mi to dziennikarze zinterpretują. Zliberalizować Jezusa? Czy to jeszcze będzie Kościół? Banda debili, jak słowo daję. Tego w Ewangelii nie znaleźli, a cytują tylko ludzi... To jest sedno. Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Dziennikarze to banda debili jednak 14.04.05, 23:53 ..a od kiedy to kler ma cos wspolnego z nauczaniem Jezusa? Po za tym tak ladnie splotles slowa Jezusa z wyzwaniem dziennikarzy od debili. To takie typowo katolickie miloscierdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Dziennikarze to banda debili jednak 14.04.05, 23:57 aha no i jeszcze jedno akurat tu sie zgadzam. Kosciola nie nalezy reformowac ani nie daj Bog liberalizowac. Powinien stac tak jak stoi..bron Boze zadnych reform bo stanie sie atrakcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
wannia Re: Dziennikarze to banda debili jednak 15.04.05, 10:07 wykluczony napisał: > aha no i jeszcze jedno akurat tu sie zgadzam. Kosciola nie nalezy reformowac an > i > nie daj Bog liberalizowac. Powinien stac tak jak stoi..bron Boze zadnych reform > bo stanie sie atrakcyjny. Atrakcyjna to może być goła baba w "Playboyu". Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Dziennikarze to banda debili jednak 15.04.05, 16:08 alez Bracie...skad Ty takie rzeczy wiesz?....toz to jest zdrozne... gdzies tutaj czytalem "ze nawet jak ktos spojrzy na kobiete to juz zgrzeszyl" a Ty tutaj z Playboyem...nie ladnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
tentegopolubowny Re: Dziennikarze to banda debili jednak 15.04.05, 05:26 "Każdy kto pożądliwie patrzy na kobietę... Niech mi to dziennikarze zinterpretują..." Odpowiedz Link Zgłoś
toga77 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 23:34 Dzisiejsza "Gazeta" napisała że rosną szanse Ratzingera bo uzyskał juz 40 głosów. Bardzo prymitywna analiza. To że Ratzinger "ma" juz 40 głosów wskazuje, że jego szanse maleją !!! Jeżeli uzyskał on od "swoich " kardynałów tak szybką deklaracje poparcia wskazuje to na dużą polaryzację Ratzinger versus "postępowiec" (np. Martini). W związku z tym nastąpi impas nie do przezwyciężenia, konklawe nie będzie chciało psuć świątecznej atmosfery po śmierci Jana Pawła II i żeby zachować pozory "jedności" Kościoła zaproponuje kompromis któremu na imię Hummes.Claudio Hummes...Jan Paweł III...Kandydat idealny: jego idee fix to walka z ubóstwem (globalizacja, kwestia bogata pólnoc - biedne południe itd. zwiększy autorytet Kościoła i jego znaczenie polityczne),ale akceptuje kapitalizm, w kwestiach teologicznych i moralnych - konserwatysta (do zaakceptowania przez "ratzingerowców") ale jest "umiarkowanie postępowy" i "otwarty" na dialog z innymi wyznaniami,ma duże doświadczenie w administrowaniu "dużym kościołem" (Rio de Janeiro)ale przede wszystkim ma 130 mln oddanych głęboko wierzących katolików - Brazilijczyków, którzy moga być "motorem" tego pontyfikatu i "zarazić" swoim religijnym entuzjazmem pogrążoną w ateistycznym marażmie Europę a Kościół liczy na ponowne zapełnienie świątyń.Poza tym Brazilijczycy mówią: "Bóg jest Brazilijczykiem" - a takiego poplecznictwa konklawe lekceważyć nie może... Odpowiedz Link Zgłoś
tentegopolubowny Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 05:35 Wg. przepowiedni w. Malachiasza następnym papieżem ma być Gloria Olivea, czyli "chwała oliwna". Jeżeli by to miało znaczenie koloru skóry to do takich można zaliczyć Arinzo, Ivana Ruiza i innych. Arinzo odpada ze wgzlędu na to że nie jest kandydatem kompromisu. Jedynie Ivan Ruiz z Indii zdaje się przedstwiać taką wartość i posida cechy podobne do JPII. Indie przestwiają również wartość potencjalnej nowej "ilości" dla KRK, no więc to może być kuszące. Odpowiedz Link Zgłoś
zwieracz Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 23:39 Nieważne jakiej narodowści, koloru skóry...Ważne żeby umiał przemawiać do Nas...ludu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kotkotson Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 14.04.05, 23:59 Nieważne jakiej narodowści, koloru skóry...Ważne żeby zakazal noszenia moherowych beretow bo jest wstretne Panu Odpowiedz Link Zgłoś
neptyk-sceptyk Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 00:03 Papieżem będzie Otto Katz, wiem to z samej góry. Jeleniej Góry Odpowiedz Link Zgłoś
toga77 Rosną sznase Claudio Hummes'a... 15.04.05, 00:10 Dzisiejsza "Gazeta" napisała że rosną szanse Ratzingera bo uzyskał juz 40 głosów. Bardzo prymitywna analiza. To że Ratzinger "ma" juz 40 głosów wskazuje, że jego szanse maleją !!! Jeżeli uzyskał on od "swoich " kardynałów tak szybką deklaracje poparcia wskazuje to na dużą polaryzację Ratzinger versus "postępowiec" (np. Martini). W związku z tym nastąpi impas nie do przezwyciężenia, konklawe nie będzie chciało psuć świątecznej atmosfery po śmierci Jana Pawła II i żeby zachować pozory "jedności" Kościoła zaproponuje kompromis któremu na imię Hummes.Claudio Hummes...Jan Paweł III...Kandydat idealny: jego idee fix to walka z ubóstwem (globalizacja, kwestia bogata pólnoc - biedne południe itd. zwiększy autorytet Kościoła i jego znaczenie polityczne),ale akceptuje kapitalizm, w kwestiach teologicznych i moralnych - konserwatysta (do zaakceptowania przez "ratzingerowców") ale jest "umiarkowanie postępowy" i "otwarty" na dialog z innymi wyznaniami,ma duże doświadczenie w administrowaniu "dużym kościołem" (Rio de Janeiro)ale przede wszystkim ma 130 mln oddanych głęboko wierzących katolików - Brazilijczyków, którzy moga być "motorem" tego pontyfikatu i "zarazić" swoim religijnym entuzjazmem pogrążoną w ateistycznym marażmie Europę a Kościół liczy na ponowne zapełnienie świątyń.Poza tym Brazilijczycy mówią: "Bóg jest Brazilijczykiem" - a takiego poplecznictwa konklawe lekceważyć nie może... Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Czy Żydzi mają wpływ na wybór papieża? 15.04.05, 00:27 Watykan jest chyba jedną z nielicznych wysp niezależności od międzynarodowego żydostwa. Ale prasa "światowa", tzw. mainstream media są w rękach zydowskich i one (tak jak GW) próbuja rozgrywać kandydatów na papieza. Gazeta najchętniej widziałaby Życińskiego albo Pieronka na tronie piotrowym, ale na szczęście tak źle jeszcze na świecie nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
brodajan Re: Czy Żydzi mają wpływ na wybór papieża? 15.04.05, 00:59 Gdy chodzilem dawno temu do szkoly, to na dzieci mowiace podobne bzdury jak Szczypiorkowski mowilo sie: "glupi Szczypiorkowski".Szczypiorkowski miej sie na bacznosci bo Zydzi zagieli na Ciebie parol:bedziesz przerobiony na mace w Sandomierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypiorkowski Re: Czy Żydzi mają wpływ na wybór papieża? 15.04.05, 01:15 Czy to te same dzieci które ciągały cię za pejsy, parchu? Odpowiedz Link Zgłoś
mbishop Re: Czy Żydzi mają wpływ na wybór papieża? 15.04.05, 01:35 szczypiorkowski napisał: > Czy to te same dzieci które ciągały cię za pejsy, parchu? Jakież to ekumeniczne, jakież chrześcijańskie... JPII byłby z ciebie dumny. Odpowiedz Link Zgłoś
yurek11111 Zaczelo sie od kandydata na PAPIEZA, a skonczylo . 15.04.05, 01:36 ...sie na "parchach", to lubie .... :-)))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Zaczelo sie od kandydata na PAPIEZA, a skoncz 15.04.05, 02:02 No wlasnie tez lubie jak z gladkiej gadki o milosierdziu, naukach Jezusa i obowiazkowym lamencie po JP2 i goraczkowym pytaniu "kto po NIM" lacno armia katolickich wojow zabiera sie do opluwania wszystkiego co "niekatolickie" czyli po prostu zle. Jakie to rozkoszne i autentyczne..i tak przyjemnie odziera ze zlotych szat nadymana quasi wiare...Tak trzymac! Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: Zaczelo sie od kandydata na PAPIEZA, a skoncz 15.04.05, 06:01 Czy aby nie pocieszasz sie nadmiernie? Modle sie za Ciebie do Boga Milosiernego! Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Zaczelo sie od kandydata na PAPIEZA, a skoncz 15.04.05, 06:49 alez dlaczego mam byc niepocieszony?...przeciez radosc jast taka katolicka...bracie moj??? A i modlitwe za mnie przyjmuje jak dar autentyczny... Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Tak trzymac! 15.04.05, 16:05 wiem ze lubisz takie gadki. I jak modlitwa za mnie? Omowiles czy tradycyjnie...bajer... Odpowiedz Link Zgłoś
ezpa7z9 Re: Czy Żydzi mają wpływ na wybór papieża? 15.04.05, 06:10 Wszędzie widzisz Żydów i ich magiczny wpływ na destabilizację twojego otoczenia.Popatrz czy to co masz w spodniach ma napletek(może ci już odpadł?).Jesli tak,to jest pewne że cię Żydzi obrzezali.Wredni ci Żydzi oj wredni. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Opus Dei! 15.04.05, 09:16 "Autorytet kard. Martiniego może sprawić, że za Tettamanzim zagłosuje wielu Włochów i ci nieliczni kardynałowie o "radykalnych" poglądach, jak np. Belg Godfried Danneels zgadzający się na komunię dla rozwodników i na prezerwatywy. - Tettamanzi nie zmieni nauczania Rzymu. Ale jest lepszy od Ratzingera - mówią liberalni watykaniści". Danneels i belgijski Kosciol stracil zaufanie JPII, dzieki knowaniom Opus Dei, ktorego wielkim zwolennikiem jest Tettamanzi. To glownie dzieki niemu ta sekta zostala przyjeta do "klubu" KK. Dziwilbym sie bardzo gdyby Danneels na niego glosowal. Jednoczesnie uwazam, ze Tettamanzi ma najwieksze szanse. Opus Dei trzyma Watykan w kieszeni. BTW. Juz widze biczujacych sie Ciemnogrodzian. :( Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:01 Koniecznie nowoczesny Papież co to dupuści komunię bezpośrednio do pupci dla rozwiedzionych , ale wrażliwych homosiów. To ci będzie dopiero zwycięstwo postępu! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:04 maciej48 napisał: > Koniecznie nowoczesny Papież co to dupuści komunię bezpośrednio do pupci dla > rozwiedzionych , ale wrażliwych homosiów. To ci będzie dopiero zwycięstwo > postępu! Myslisz, ze Opus Dei jest za takim postepem? Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:29 Opus Dei jest OK! , ale rozpędzona na światłej drodze postępu i wszechdorobytu politpoprawnego banda forumowiczów/ niektórych/ i dziennikarzy /większość/ ze swą nachalną propagandą jest śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
b.wyborowa Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:38 maciej48 napisał: > Opus Dei jest OK! Opowiadaj dalej. Katuj mnie, az do bolu! Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:53 Jak się jest przekonanym, że "Kod Leonarda" to zapis faktów i prawda szczera i z tej politfikcji czerpie wiedzę to i myli się Opus Dei z opozyją, a opozycję z pozycją, cóż na to poradzę- Opus Dei jest OK, a otumanione lewaki nie i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Opus Dei! 15.04.05, 16:19 Mam nowa rozrywke. Wyszukuje na forum teksty milosiernych katolikow. Tych co te policzki nastawiaja i wogole...a tu kurcze...obok JP2 takie perelki jak "otumanione lewaki" "debile"(o dziennikarzach) "wybryki natury" (o gejach). Brawo "wspolczesni krzyzowcy". Nie wytrzecie sobie jednak paszczy takim autorytetem jakim byl Jan Pawel II po tym jak opluwacie bliznich. (macie tam zdaje sie taka wytyczna pod postacia "Przykazan milosci") Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Opus Dei! 15.04.05, 16:28 Bardzoś "milosierny" panie "wykluczony", cóż za piękne wezwanie: wyszukiwać , sprawdzać, umieszczać, już wiesz, że "gęby sobie nie wtrą" drogi biczu na katolików. Urząd Do Spraw Wyznań jak widać u ciebie, mimo,że zlikwidowany funkcjowuje nadal. Trzymaj się drogi propagandysto politpoprawności,ale zauważ, że jej się też nie da wsadzić w naukę JP II. Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: Opus Dei! 15.04.05, 16:42 Bracie moj. Za mlody jestem na Twoje UBckie kompleksy. Ale "bicz na ( pseudo)katolikow"..o to mi schlebia.. Odpowiedz Link Zgłoś
judas27 Re: Opus Dei! 15.04.05, 10:36 Tjaaa... Systematyczne autobiczowanie, gleboka medytacja... to mogloby byc ciekawe. A dla najwytrwalszych (czlonkowie rad parafialnych?) cilice;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ab554 Re: Ja jestem za Ratzingerem 15.04.05, 09:40 przeciez on nie potrafil bez przekretow przetlumaczyc testamentu naszego papieza ,tylko ktos z poza tej kliki,Afryka lub Ameryka Pd ratzinger przekombinowal Odpowiedz Link Zgłoś
margala dajcie już spokój 15.04.05, 09:35 dajcie już spokój z tymi kandydaturami. codziennie inna. raz europejczyk, raz czarny, raz latynos. śmieszni jesteście. pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: dajcie już spokój 15.04.05, 09:57 Niektórym się marzy jako Papież czarna lesbijka wyznania sunnickiego pozostająca w nieformalnym związku z pingwinem, to by dopiero było postępowo, nowocześnie i politpoprawnie. Dajcie spokój tym durnym wróżbom , to jest żałosce tłuczenie wierszówki na poważej sprawie,jak zresztą zawsze wśród przekaziorów! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieski_ptak A nie lepiej Latynosa? 15.04.05, 10:00 Największą liczbę katolików mają kraje latynoskie, może więc sprawiedliwiej byłoby, aby wygrał te wybory np. Maradiaga z Hondurasu albo Hummes z Brazylii... Odpowiedz Link Zgłoś
wannia Re: A nie lepiej Latynosa? 15.04.05, 10:15 Na szczęście wszystko jest w rękach Boga, a nie forumowiczów, dziennikarzy, watykanistów, czy innych wizjonerów... Ufff. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 kazdy, byle nie ratzinger 15.04.05, 10:57 jezeli ratzinger zostanie papiezem to sie kosciol zwinie, zamiast rozwinac. jako pierwsze wprowadzi on lacine jako jezyk liturgiczny heheh Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: kazdy, byle nie ratzinger 15.04.05, 11:08 Skąd ześ to wywróżył ciapciuchu, a poza tym ucz się ląciny to ci dobrze zrobi na rozumek marzeniami o wiecznym postępie przeniknięty, coś mi się wydaje, że poniektórzy propagują świetlistą drogę postępu poprzez łagry, mordy i złodziejstwo aż do szcześliwego końca. Przykłagd istniejący zagłodzone czerwowne królestwo dynastii Kimów. Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: kazdy, byle nie ratzinger 15.04.05, 14:05 maciej48 napisał: > Skąd ześ to wywróżył ciapciuchu, a poza tym ucz się ląciny to ci dobrze zrobi > na rozumek marzeniami o wiecznym postępie przeniknięty, coś mi się wydaje, że > poniektórzy propagują świetlistą drogę postępu poprzez łagry, mordy i > złodziejstwo aż do szcześliwego końca. Przykłagd istniejący zagłodzone > czerwowne królestwo dynastii Kimów. huhuhuhuhuhuuuuuuuuuuuuuuu! amen heheh Odpowiedz Link Zgłoś
wykluczony Re: kazdy, byle nie ratzinger 15.04.05, 18:19 wiesz "macieju48" powoli stajesz sie dla mnie reprezentatywna probka polaka-katolika. Uwielbiam Twoje komentarze..sa takie odarte z tych wszystkich nadetych modlow i bredni o milosci blizniego. Prosto z mostu: my katolicy (TKM)..reszta to komuchy, ubeki, "ciapruchy" i jak tam jeszcze byles laskaw nazwac swoich adwersarzy. Yessss. Napisz cos jeszcze..obraz kogos...prosze..a potem szybciutko do kosciolka. Odpowiedz Link Zgłoś
wannia Re: kazdy, byle nie ratzinger 16.04.05, 17:31 wykluczony napisał: > wiesz "macieju48" powoli stajesz sie dla mnie reprezentatywna probka > polaka-katolika. Uwielbiam Twoje komentarze..sa takie odarte z tych wszystkich > nadetych modlow i bredni o milosci blizniego. Prosto z mostu: my katolicy > (TKM)..reszta to komuchy, ubeki, "ciapruchy" i jak tam jeszcze byles laskaw > nazwac swoich adwersarzy. Yessss. Napisz cos jeszcze..obraz kogos...prosze..a > potem szybciutko do kosciolka. A kogo Ty reprezentujesz? Zdradź mi, proszę, bo zaciekawiłeś mnie przenikliwą analizą macieja48, wnioskując na podstawie jego paru postów (że katolik, że reprezentatywna próbka, że do kosciółka itp.). Rozumiem, że Ty nie zaliczasz się do tej "a fe" reprezentatywnej próbki Polaka? P.S. siostra, a nie brat Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: kazdy, byle nie ratzinger 18.04.05, 09:55 > A kogo Ty reprezentujesz? Zdradź mi, proszę, bo zaciekawiłeś mnie przenikliwą > analizą macieja48, wnioskując na podstawie jego paru postów (że katolik, że > reprezentatywna próbka, że do kosciółka itp.). Rozumiem, że Ty nie zaliczasz > się do tej "a fe" reprezentatywnej próbki Polaka? Wypowiedzi macieja48 mowia o tym ze jest katolikiem.: Maciej48 pisze: Tytułem zaciemnienia chciałeś Łaskawco powiedzieć, branie za dobrą monetę bajeczek z flimu "Ojciec chrzestny III' i innych dywagacji z brukowej prasy i opowieści ustawionych "watykanistów' niczego nie wyjaśnia, ale tworzy miły lewakom smrodzik pod znanym hasełkiem "wszyscy jesteśmy umoczeni". Już widzę te posty miejcowego lewactwa propagujące różne bzdury, ludziki dajcie sobie spokój, Papieża i tak wybiorą bez was kardynałowie i Duch Święty, a nie redaktorzy GW i Trybuny!" a ze reprezentacyjny? zobacz jakie zacietrzewienie, jaki fanatyzm, fe! Odpowiedz Link Zgłoś
rajip Re: kazdy, byle nie ratzinger 15.04.05, 12:20 lacine albo hebrajski, ale z pewnoscia nie sanskryt Odpowiedz Link Zgłoś
blue_pole a ja tam wierze we Wloskie Catenaggio 15.04.05, 12:17 i to nie od dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
halszka17 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 12:34 Czy wiecie czym jest Opus Dei? Ze dziala na zasadzie sekty? Przyjrzyjcie sie Opus DEi, spojrzecie na ich strony internetowe, czy gdziekolwiek znajdziedzie adres? O czym to swiadczy? A ponad 50% kardynalow jest czlonkiem tegoz sredniowiecznego (w sensie mentalnosci) stowarzyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 13:29 A co to mnie q rwa obchodzi ktorego kapucyna wybiora Mnie interesuje kto bedzie moim wójtem czy burmistrzem i o tym uczciwie piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 14:04 nie interesuje cie a czytasz te posty? Odpowiedz Link Zgłoś
piezo1 Jeszcze o JP I. Miał konkurentów, był lepszy. 15.04.05, 15:39 Jan Paweł I był papieżem kochanym. Za co? Nawet będąc biskupem (!) jeździł na rowerze do parafian i osobiście, własnoręcznie pomagał im w pracach domowych. Zapowiedział kontynuację reform wprowadzonych przez Sobór Watykański II, które miały na celu unowocześnienie Kościoła i przygotowanie go do wejścia w XXI wiek. Zapowiedział rozwikłanie i upublicznienie sprawy Banku Watykańskiego, kierowanego przez biskupa Marcinkusa, który to bank umoczony był w gigantyczne afery finansowe. Śledztwo w sprawie Banku rozpoczął poprzedni papież Paweł VI. Zapowiedział wystawienie wszelkich skarbów Watykanu (rzeźby, prawa własności do fresków, obrazy...) na aukcji, aby uzyskany dochód przeznaczyć wyłącznie na cele charytatywne. Bynajmniej nie miał na myśli Caritasu. Jak podano był papieżem tylko 33 dni, więc szybko o nim zapomniano. Zginął zdrowo w bardzo tajemniczych okolicznościach. Watykan nigdy nie zgodził się na sekcję zwłok! Podejrzewa się, iż został otruty. A podejrzewa się tak nie bez przyczyny: w całej 2000-letniej historii Kościoła przez otrucie zginął co około czwarty papież. Jego następca przyjął imię J.P. II, co miało sugerować trend kontynuacji polityki Jana Pawła I. Jednak p.Wojtyła cofnął prawie wszystkie reformy Soboru (Kościół jest prawie taki jak w średniowieczu!), zatuszował sprawę Banku Watykańskiego i dał niemal całkowitą samodzielność kościelnej organizacji Opus Dei (Dzieło Boże), która funkcjonuje na zasadach pozwalających nazwać ją "kościelną mafią". To tytułem wyjaśnienia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maciej48 Re: Jeszcze o JP I. Miał konkurentów, był lepsz 15.04.05, 16:12 Tytułem zaciemnienia chciałeś Łaskawco powiedzieć, branie za dobrą monetę bajeczek z flimu "Ojciec chrzestny III' i innych dywagacji z brukowej prasy i opowieści ustawionych "watykanistów' niczego nie wyjaśnia, ale tworzy miły lewakom smrodzik pod znanym hasełkiem "wszyscy jesteśmy umoczeni". Już widzę te posty miejcowego lewactwa propagujące różne bzdury, ludziki dajcie sobie spokój, Papieża i tak wybiorą bez was kardynałowie i Duch Święty, a nie redaktorzy GW i Trybuny! Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Jeszcze o JP I. Miał konkurentów, był lepsz 15.04.05, 18:18 maciej48 napisał: > Tytułem zaciemnienia chciałeś Łaskawco powiedzieć, branie za dobrą monetę > bajeczek z flimu "Ojciec chrzestny III' Nie trzeba ogladac filmow. Wystarczy czytac codzienna prase. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
loquin JPI - bzdurki 15.04.05, 20:49 Luciani byl pupilkiem Pawla VI, ktory nie chcial Wojtyly (odsylam historykow do zajsc wokol "Humanae Vitae"). Luciani jako JPI byl papiezem "kochanym", to niekwestionowana prawda. Jednak byl chorowity i nie dowierzal swoim silom; pewnie Bog sie zlitowal. Zmarl wskutek zawalu serca - w nocy, w lozku. Watykan nie opieral sie sekcji zwlok, tylko rodzina Lucianiego sie nie zgodzila. Reszta to legendy i bestsellery. Banalne ale prawdziwe. Bagno wokol Marcinkusa to oczywiscie fakt - Pawel VI wszczal sledztwo w tej sprawie. Ze smiercia Jana Pawla I nie mialo to jednak zadnego zwiazku. Odpowiedz Link Zgłoś
wojna_o_kase nastepny papiez kontynuatorem polityki Wojtyly ? 15.04.05, 19:05 - to byloby zle dla kosciola. Wojtyla oslabial reformy II soboru Watykanskiego, mianowal samych twardoglowych kardynalow i pozwalal tysiacom ludzi umierac na AIDS bo nie tolerowal prezerwatyw. Za jakies 200 lat medrcy kosciola przeczytaja Darwina i powiedza: 'ooops!, sorry, od dzis mozna z gumkami...'. Do tego czasu tysiace ludzi umra niepotrzebnie. Kosciol zrozumial ze Galileusz mial racje po... 400 latach. Yntelektualysci. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard3141 Re: Kard. Tettamanzi może zostać Papieżem 15.04.05, 20:22 To bardzo możliwe... Odpowiedz Link Zgłoś