stranger.pl Prawda nie zna koloru skóry ani podziałów 16.04.05, 13:01 partyjnych. Ale widzę że nie dla ciebie - co z tego że strona Lewaków? Też czasami coś mądrego powiedza - a moja Prawica nie ma monopolu na nieomylność czy prawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
ed_ Tą żałosną propagandę nazywasz prawdą? 16.04.05, 13:25 A co do powinowactwa komuchów, lewaków z endekami, naziolami itp. to jest wiele na rzeczy. Już Miłosz pisał iż "spadkobiercą ONR-u jest Partia". Kilka przykładów: Znakomitą większość neonazioli w byłych landach enerdowskich stanowili byli członkowie FDJ. Z naszego polskiego ogródka - Bolcio Piasecki - przed wojną najbardziej skrajny apologeta faszyzmu, po wojnie przydupas komuchów. O ciepłych słowach dla Jaruzelskiego od Papy Giertycha nie wspomnę. Zresztą wystarczy przejrzeć fora, gdzie piszą tzw. narodowcy. prl ma tam lepszy rating niż IIIRP Wspólnym mianownikiem dla tych dwóch nurtów jest nienawiść do demokracji i kapitalizmu. Gdyby endecy nie byli klerykalni to mogliby sobie z lewakami pić z dziubków. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Tą żałosną propagandę nazywasz prawdą? 16.04.05, 13:35 Co ty wiesz o Bolesławie Piaseckim? Też go tak nienawidzisz jak ci co zamordowali jego syna rytualnym nożem i uciekli do Izraela? www.wandea.org.pl/mord-rytualny.htm Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl "Ed" tobie nie o to chodzi - drażni cię co innego 16.04.05, 14:45 na tej stronie mowa nie tylko o "brudnej wojnie" USA w Iraku i amerykańskich zbrodniach ale także m.in. i to: 1."Ujawn:Mossad werbuje do fikcyjnej Al-Kaidy Haaretz, 5 lutego 2005 Col. Rashid Abu Shbak, szef palestyńskich prewencyjnych służb bezpieczeństwa w Gazie (Palestinian Preventive Security Services - odpowiednika izraelskich służb Shin Bet) 6 grudnia na konferencji prasowej ujawnił szczegóły zdemaskowanej przez jego wydział akcji werbowania młodych Palestyńczyków przez Mossad do przeprowadzania misji "w imieniu" Al Kaidy." pl.indymedia.org/pl/2005/02/11676.shtml 2.Azja Centralna: Rewolucja przyłapana na gorącym uczynku - rola USA w zamachu stanu w Kirgizji www.lepszyswiat.home.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=273 3.Globalizacja Doktryny Likudu.* Prawdziwe dziedzictwo 11 września Naomi Klein "...Doktryny Likudu wystarczy iść za guru do niego, do Izraela. To kraj sparaliżowany strachem, praktykujący politykę kastową, pozaprawne egzekucje i nielegalną kolonizację., zaciekle zaprzeczający popełnianym codziennie gwałtom. Otoczony przez wrogów, potrzebujący na gwałt przyjaciół, czyli “ludzi, którzy nie stawiają żadnych pytań”. W zamian oferuje tę samą moralną amnestię." www.irak.pl/NaomiKleinSzaronizacjaswiata.htm etc. etc. Odpowiedz Link Zgłoś
ed_ Stranger, ty już nie masz lepszych źródeł 16.04.05, 23:22 jak nie polonica.net czy inne naszewitryny to teraz strony lewaków, antyglobalistów czy innych oszołomów. Lepszyswiat, he, he, tam za gwiazdę robi niejaki bimi, znany tutaj niegdyś fantasta, który doprowadzał publikę FŚ do intensywnych bólów mięśni brzucha (oczywiście ze śmiechu stranger). Chcesz go zastąpić? Będzie trudno, bo bimi był jedyny w swoim rodzaju, ale robisz postępy, więc kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ach ten BIMI, stare dobre czasy 16.04.05, 23:27 nie ukrywam, ze ciagle za nim tesknie. gdy te UFO s fruwaly mi nad glowa, to czlowiek czul sie jakos bardziej dowartosciowany. Odpowiedz Link Zgłoś
bimi Re: ach ten BIMI, stare dobre czasy 24.06.05, 16:08 hehe jedyne ufo jakie pamietam to niezidentyfikowane przebłyski waszego intelektu niestety, ledwo się przebijały na tle codzinnych łgarstw co, jak widzę, nie zmieniło sie po dziś dzień Odpowiedz Link Zgłoś
manny_ramirez ed podaje Ci reke 16.04.05, 14:47 poniewaz jestes pierwszym na tym forum ktory tak radykalnie wskazal na to co je tez probuje. Ze skrajna prawica i lewica to jedno i to samo bagno Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 16.04.05, 15:54 ostatnio przeczytałem ponownie książkę o propagandzie PRL-u w latach 1967-1970. niesmaowite jak bliźniaczo podobna do przedwojennego języka endecji była antysemicka propaganda w marcu'68. dla endeków PRL lat 60. był wymarzonym państwem, nie dość, że homogenicznym, to jeszcze "w ścisłym sojuszu" z Rosją... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 01:17 a jak dzis funkcjonuje propaganda? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 01:42 tu nie chodzi o funkcjonowanie, ale o język. konkretnie o język antysemicki. i w tym wzgledzie niewiele się zmieniło do dziś. omówienia artykułów z "Trybuny Ludu", "Żołnierza Polskiego" czy, o zgrozo, "Życia Literackiego" z lat 50. pasują idealnie do współczesnych elaboratów Jerzego Roberta Nowaka, Ryszarda Bendera czy Leszka Bubla. te same motywy, porównania (Izrael jako nowe wcielenie III Rzeszy), epitety... idealnym terminem na określenie tego zjawiska jest "bublicystyka". w marcu 1970 roku w "Nowych Książkach" ukazał się wywiad z pewnym partyjnym krytykiem literackim, którego twórczość nazwana została właśnie "bublicystyką". błąd drukarski jako czynnik kulturotwórczy... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 02:07 Ale to porównanie ma sens (III Rzesza = Izrael) jeśli pamięta się o tym, że do niedawna w myśl prawa izraelskiego przez szereg lat było dozwolone torturowanie więźniów (np. Palestyńczyków) np. w celu samooskarżenia się przez torturowanego więźnia tak jak w III Rzeszy. Również prawo o stosowaniu zbiorowej odpowiedzialności - i w Niemczech Adolfa Hitlera i współczesnym Izraelu (do dziś obowiązuje - m.in. swego czasu zburzono kilkupiętrowe domy bo z zamieszkującej jednej z kilkudziesięciu rodzin pochodził bojownik/zamachowiec... A ty mówisz cyt.: " elaboratów Jerzego Roberta Nowaka, Ryszarda Bendera czy Leszka Bubla. te same motywy, porównania (Izrael jako nowe wcielenie III Rzeszy), epitety..." Czy ty mówiłbyś o "epitetach" gdyby i tobie do jąder przykładano druty pod napięciem? - a może to według ciebie obrazek z humanitarnego i praworządnego współczesnego państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:08 ty chyba nie rozumiesz. tortury i odpowiedzialność zbiorowa nie są wyznacznikami III Rzeszy, nie stanowią o specyfice ustroju tego państwa. stosowane były przez wiele państw, w różnym natężeniu, także w Europie - powojenna Polska, ZSRR, Francja (w Algierii), Wielka Brytania (wobec Irlandczyków), Hiszpania (wobec Basków) etc. można więc Izreal porównać do Birmy, ale to już nie jest tak efektowne, prawda? porównanie do III Rzeszy zawiera inną sugestię - państwo Izrael dokonuje ludobójstwa, Żydzi postępują tak jak postąpiono z nimi etc. funkcjonujace w PRL-u porównanie Izraela do III Rzeszy rozpoczęło się po wojnie 1967 roku. Izrael przedstawiany był jako agresor, Arabowie jako niewinne ofiary. polityka schodziła na poziom języka - terrorystów, którzy porywali samoloty nazywano "bojownikami", ich czyny określano jako "akcje". operacje izraelskich służb bezpieczeństwa określano zaś jako "bandyckie napady" dokonywane przez "kohorty Dajana". nikt nie zastanawiał się nad kwestia słuszności czynów jednej i drugiej strony, nikt nie oceniał ich pod względem moralnym. z definicji wszystko co uczynił Izrael jest złe, wszystko co uczyniono przeciw Izrealowi jest dobre. pisząc o "epitetach" funkcjonujących w propagandzie marcowej i znanych z przedwojennego języka antysemickiej prawicy, miałem na mysli konkretne słowa- przymiotniki funkcjonujące wyłącznie w języku antysemityzmu, np. hucpiarski. zagadnienie języka przewijającego się w antysemickiej propagandzie przedwojennej i marcowej jest zresztą strasznie rozległe i nie da się tego dobrze streścić. poleciłbym ci przeczytanie książki "Marcowe gadanie" Głowińskiego, ale ponieważ naszawitryna jej nie poleca wątpię, że po nią sięgniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 11:01 ??? Nie to ty nie rozumiesz - tortury są i były stosowane w róznych krajach ale to wszedzie (poza Izraelem bezprawie, jesli się wydaje są konsekwencje wobec odpowiedzialnych) - ale Izrael poszedł śladami III Rzeszy i... wpisał sobie tortury do swojego prawa jako legalny środek dowodowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:13 taaaak - tylko, że publicyścu marcowi i ich współczesne popłuczyny stawiają znak równości pomiędzy ludobójstwem dokonywanym na narodach Europy przez Niemców, a polityką Izraela wobec palestyńczyków, czy w ogóle Arabów, np. podczas wojny 1967 roku. oni NIC nie pisali o torturach... ps. szkoda, że nie przeczytasz tej książki - zobaczyłbyś jak bardzo podobni są Gontarz i ojciec Rydzyk... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:34 Nie wiem czy pisali czy tez nie pisali o torturach jako legalny środek dowodowy w Izralu (od niedawna oficjalnie zniesione) ale wiem że prawda "marcu 1968 r." jest bardzo złożona. "Nikt Żydów nie wyrzucał z Polski w 1968 roku. Po prostu komunistom żydowskim, którzy przegrali walkę o władzę w PZPR z polskimi komunistami, dano okazję wyjazdu z Polski. Nie wiadomo dokładnie ilu ich wyjechało, ale przyjmuje się że od 12 do 20 tys. osób. Wyjechali głównie młodzi Żydzi, w tym prawie 1000 studentów wyższych uczelni polskich. Wyjechało także 18 wysokiej rangi dygnitarzy partyjnych, aż 729 innych wyższych urzędników partyjnych i rządowych (w tym jeden minister – Fryderyk Topolski, kilku wiceministów, szereg dyrektorów departamentów ministerialnych), 28 dyplomatów, 176 UB-owców, 55 oficerów (politycznych) Ludowego Wojska Polskiego, 28 sędziów, ponad 200 dziennikarzy prasowych (w tym 15 redaktorów naczelnych) i 61 redaktorów i wyższych urzędników komunistycznego radia i telewizji. Niejeden z tych żydowskich komunistów, ubeków i oficerów w każdym państwie prawa nie otrzymałby prawa wyjazdu z kraju, a tylko stanął by przed sądem za popełnione zbrodnie na narodzie polskim. Chyba nikt z patriotów polskich nie opłakiwał czy nie opłakuje ich wyjazdu z Polski! Np. wyjazdu Heleny Wolińskiej, która w 1953 roku brała udział w zamordowaniu gen. Emila Fieldorfa czy brata Adama Michnika Stefana – także stalinowskiego prokuratora, którego ręce są zbroczone w polskiej krwi. Dzisiaj o ekstradycję Wolińskiej z Anglii stara się polski wymiar sprawiedliwości. Czy Polacy mieli i mają płakać, że wyjechało z Polski setki stalinistów – agentów Kremla i izraelskiego Mosadu (Victor Ostrovsky „By way of deception” London 1991) i np. aż 261 dziennikarzy żydowskich, którzy byli na usługach propagandy PZPR i rządu komunistycznego? Wszak z tego okresu pochodził antykomunistyczny slogan: „Prasa kłamie!”" www.naszawitryna.pl/jedwabne_1042.html www.naszawitryna.pl/ksiazki_141.html Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:01 oczywiście, że prawda o marcu jest złożona. wystarczy popatrzeć ilu wykładowców z UW wyrzucono za niewłaściwe pochodzenie. to, że wyjechali z kraju żydowscy staliniści, a pozostali polscy komunistyczni patrioci to sa bajki dla naiwnych dzieci. tymi polskimi komunistami kierował jeden z największych stalinowców w dziejach PRL-u tow. Moczar, który w latach powojennych walczył aktywnie z "polską reakcją" jako szef UB w Łodzi. to jest jednak odrębna sprawa. to o czym pisałem w tym wątku, to podobieństwo antysemickiej propagandy PRL-u do przedwojennego języka prawicy (choć ideologicznie były to, formalnie przynajmniej, przeciwne ideologie) oraz funkcjonowanie tego języka w dzisiejszym jezyku prawicy. okazuje się, że najwiecej wspólnego z "bublicystyką" "Trybuny Ludu" ma dzisaj "Nasz Dziennik"... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:28 ??? Rozumiem że mówisz cyt.: "oraz funkcjonowanie tego języka w dzisiejszym jezyku prawicy. okazuje się, że najwiecej wspólnego z "publicystyką" "Trybuny Ludu" ma dzisaj "Nasz Dziennik" nie gołosłownie. Byłbym ci wdzięczny za podanie cytatu jakiegoś antysemityzmu w "Naszym Dzienniku" oraz uzasadnienia twojego twierdzenia cyt.: "że najwiecej wspólnegoz "publicystyką" "Trybuny Ludu" ma dzisaj "Nasz Dziennik"" Na czym to opierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 20:06 ech, masz rację, źle napisałem i kajam się. chodziło mi o antysemickie publikacje Jerzego Roberta Nowaka, Ryszarda Bendera czy Leszka Bubla, które można znaleźć w internecie i tam je czytałem. autorzy ci, na pewno dwaj pierwsi, publikują w "Naszym Dzienniku", ale nie wiem czy teksty, o których mowa ukazały się w tej gazecie. odrębnym tematem pozostaje język ND, jego agresja i wrgość wobec przeciwników politycznych, ale to nie jest temat do dyskusji na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
read1 Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:45 Podziwiam samozaparcie w dyskusji z ludźmi o mentalności LPR/PRL bo to chyba wzorzec ISO rzucania grochem o ścianę. Pomimo to kibicuję dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc nie wiem co powiedziec 17.04.05, 20:30 stranger.pl napisał: > "Nikt Żydów nie wyrzucał z Polski w 1968 roku. Po prostu komunistom > żydowskim, którzy przegrali walkę o władzę w PZPR z polskimi komunistami, > dano okazję wyjazdu z Polski. Nie wiadomo dokładnie ilu ich wyjechało, ale > przyjmuje się że... stranger, mialem wtedy 4 lata z Polski nie wyjechalismy cudem, rodzice stracili prace choc nigdy w partii nie byli. Znam osobiscie conajmniej 10 ludzi, ktorzy "skorzystali" z tej jak to nazywasz "okazji" nie do odrzucenia i dostali dokument podrozny pozwlajacy im na opuszczenie Polski a stwierdzajacy, ze nie sa jej obywatelami. Dostali po prostu kopa d. Stranger wiele moge zniesc i zapewne "marzec 68" to byla "zlozona sytuacja" (ladne okreslenie jak na czlowieka o niepokornych pogladach i nazywajacego wszytko po imieniu) ale tych ludzi po prostu znam. Mozesz opowidac o Judeo-Polonii, o Zydzie Dzierzynskim o Celtach, o handlarzach murzynami ale wmawiac mi, ze moj wujek "dostal okazje do opuszczenia Polski" - powstrzymaj sie stranger i okarz troszke pokory. Nic Ci nie ubedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: nie wiem co powiedziec 17.04.05, 20:42 A przeczytałeś materiał na wskazanych linkach: Inny cytat: "Że nikt Żydów z Polski nie wyrzucał dlatego, że byli Żydami potwierdza i to, że w Polsce pozostało ich jeszcze wiele tysięcy, jak np. setki czołowych komunistów żydowskich, jak również i UB-owców. Ostatecznie, gdzie zmarli np. Jakub Berman, Hilary Minc, Roman Zambrowski, bandyci Romkowski czy Różański? Tak, w PRL po Marcu 1968. Przecież w Polsce mieszkał aż do 1992 roku stalinowski ludobójca Salomon Morel, który uciekł do Izraela dopiero jak w wolnej Polsce groziło mu aresztowanie. A jeśli PRL opuścili wszyscy Żydzi, jak głosi żydowska antypolska propaganda, to skąd się wzięli w Polsce po 1968 roku np. Adam Michnik, Jerzy Urban, Bronisław Geremek i setki innych znanych dzisiaj Żydów polskich? Wszak po 1968 roku były w Polsce nadal organizacje i pisma żydowskie oraz działał Państwowy Teatr Żydowski w Warszawie, a wielu Żydów zajmowało nadal różnego rodzaju wysokie stanowiska; np. Jerzy Urban był 1981-89 ministrem propagandy za gen. Jaruzelskiego. Mówienie więc o Polsce bez Żydów i o „polskim antysemityzmie w Polsce bez Żydów” to nie tylko kłamstwo, ale i potwarz!" www.naszawitryna.pl/jedwabne_1042.html Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś ? 17.04.05, 22:06 stranger.pl napisał: > A przeczytałeś materiał na wskazanych linkach: > > A jeśli PRL opuścili wszyscy Żydzi, jak > głosi żydowska antypolska propaganda, to skąd się wzięli w Polsce po 1968 > roku np. Adam Michnik, Jerzy Urban, Bronisław Geremek i setki innych znanych > .. Oczywiście, że nie wszyscy i wątpie żeby Twoja "żydowska antypolska propaganda" twierdziła, że wszyscy zostali zmuszeni do wyjazdu. Ja powiedziałem, że dziesięciu ktorych znam, w tym kilku z mojej najbliższej rodziny choć nie byli komunistami nie mówiąc już o byciu w partii po prostu zostali wyrzucenie stranger, po prostu zabrano im obywatelstwo i nie dano wyboru. Tak było. Nie mam mnie tu jakimiś cytatami z naszej witryny ja znam tych ludzi, widziałem na własne oczy te dokumenty. Śmiem twierdzić, że nie byli jedynymi z tych 20 tys bo rzeczywiście na tyle ocenia się emigrację 68 przynajmniej tu w Izraelu Pytasz się skąd sie wzieli Żydzi po 68 roku. Pisałem Ci juz kiedyś o tym ale nie raczyłeś zareagować inaczej niż nazwaniem mnie nieukiem a przytoczyłem rzetelne dane. Po prostu poszukaj danych statystycznych. Ilu Żydów było przed wojną ilu zginęlo, jaka była emigracja po wojnie do Izraela i jaka w 68. Myślę, że zostało paru po 68 tak przynajmniej wynika z rachunków ale zamiast czytać nasza witrynę i karmić się Janem Nowakiem poszukaj tych danych jeśli Cię to interesuje. Mówisz o antypolskiej propagandzie i masz to Żydom za złe - zapewne masz swoje racje ale powiem Ci, że podziwiam tych kilkoro których znam, bo nigdy nie powiedzieli złego słowa o Polsce - przynajmniej w moim towarzystwie. A zapewniam Cię, że mieli co opowiadać. Zarzucałeś mi kiedyś, że nie umiem stawić czoła swojej historii. Ty także nie. Bądź przynajmniej uczciwy wobec siebie. Nawet ten Twój Nowak pisze choć w sposób tendencyjny i obrzydliwy ale nie zaprzecza faktom przesladowania Żydów w 1968 www.polonica.net/Kogo_musza_przeprosic_zydzi.htm "Podobnie oceniał rolę jakże wielu Żydów-komunistów znany naukowiec żydowskiego pochodzenia, były dziekan Wydziału Filozoficznego UW, odsunięty po marcu 1968 r., profesor Stefan Morawski. W tekście publikowanym ..." lub powołuje się na cytaty dowodząc innych tez: "Dziś Żydzi ci chronią się, za swe niegdyś tak łatwo zapomniane żydostwo. Fakt, że w Polsce w 1968 roku przypomniano im nagle i brutalnie, że są Żydami, jest faktem groźnym i odrażającym, wymagającym napiętnowania i potępienia. Ale nie czyni z nich ludzi godnych szacunku, a nawet współczucia, a już zupełnie nie upoważnia do solidaryzowania z nimi. (...)" To,że nie pisze więcej w tym artykuliku jest zrozumiałe, bo ma on pokazać czemu Żydzi są winni a nie Polacy. Pokazuje jednak, że nawet on przyznaje się do 68 (także do Dzierżynskiego, o którym Ty mimo obietnic jakos zapomniałeś). Pozdrawiam i życzę dalszego dobrego samopoczucia. P.S. Wybacz, mi ten ton ale nieźle mnie wkurzyłeś bo jak napisałem to już w poprzednim linku to nie jakieś tam Judeo-Polonie tylko moja najbliższa rodzina Biorąc to pod uwagę licz się z możliwością braku moich dalszych odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 17.04.05, 22:19 1.Nie miałem zamiaru cię obrażać, jeśli poczułeś się doknięty, to przepraszam. 2."Marzec 1968" to złożona sprawa - była to rozgrywka pomiędzy frakcjami PZPR a nad tym wszystkim "oddech Wielkiego Brata" i konsekwencje "wojny siedmiodniowej". Przytoczyłem cytaty nie po to by ci "dopiec" tylko pokazać, że istnieje również inny pogląd i nie ma to nic wspólnego ani z Moczarem ani z niechęcią do Żydów. W kraju zostało bardzo dużo Żydów - dlatego trudno bronic tezy że wyrzucono Zydów skoro działy dalej Teatr żydowski jak również ukazywała się dalej prasa żydowska - na Śląsku np. "Fołks Sztyme" (po hebrajsku - wieć dla kogo?, przeciż nie dla Polaków czy turystów)? 3.Każdy przypadek był złożony - wyjechali różni. Przeczytaj spokojnie tekst a potem ew. napisz z czym się nie zgadzasz. www.naszawitryna.pl/ksiazki_141.html Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 17.04.05, 22:52 stranger.pl napisał: > 1.Nie miałem zamiaru cię obrażać, jeśli poczułeś się doknięty, to przepraszam. Nie poczułem sie dotknięty tylko mnie zdenerwowała Twoja niekonsekwencja polegająca na tym że uparcie bronisz stanowiska, które zarzucasz innym, minowicie nieumiejetności stawienia czoła historii. Gdy patrzy sie starnger na Twoje posty wszyscy , ale to wszyscy sa winni tylko nie Polacy. A w tym przypadku sprawa jest dla mnie na tyle oczywista, że po prostu mogę ja dotknąć > Przytoczyłem cytaty nie po to by ci "dopiec" tylko pokazać, że istnieje > również inny pogląd i nie ma to nic wspólnego ani z Moczarem ani z niechęcią > do Żydów. Zawsze istnieje inny pogląd a Twoim zadaniem jest odróżnic kłamstwo od prawdy albo przynajmniej sie starać to zrobić. Niestety Twoje posty nie świadczą bynajmniej o takiej tendencji a zgodzisz się, że łatwo Cię posądzić o niechęć do Żydów. > W kraju zostało bardzo dużo Żydów - dlatego trudno bronic tezy że wyrzucono > Zydów skoro działy dalej Teatr żydowski jak również ukazywała się dalej prasa > żydowska - na Śląsku np. "Fołks Sztyme" (po hebrajsku - wieć dla kogo?, > przeciż nie dla Polaków czy turystów)? Powiedziałem Ci - poszukaj danych sam, wysil się trochę bo Cię ta nasza witryna ogłupia stranger! Na miłość Boską! Piszesz znowu tak jabys nie czytał moich postów - oczywiście,ze nie wszyscy wyjechali. > 3.Każdy przypadek był złożony - wyjechali różni. > Przeczytaj spokojnie tekst a potem ew. napisz z czym się nie zgadzasz. > > www.naszawitryna.pl/ksiazki_141.html Wybacz przeczytam kiedy indziej, jutro mam ciężki dzień. Rzuciłem tylko okiem i wpadł mi (w nie) taki oto fragment: ..Nie zmienia to w niczym faktu, że nikt dotychczas nie zaprezentował przypadku "wyrzucenia" Żyda z Polski ani w marcu 1968 roku, ani w którejkolwiek z poprzednich emigracji po II wojnie światowej" Ha oczywiście, że nikt nie został zakuty w kajdanki i odstawiony za granice - nie bądź naiwny. Czy chcesz "zaprezentowania przypadku" ? Mam ich kilka, chcesz adresy i nazwiska ? Tłumaczę także na hebrajski wspomnienia polskich Żydów na zamówienie Yad Vashem - tam znajdę jeszcze kilka. Rozumiem, ze chętniej czytasz książki potwierdzające Twoje życzenia ale są granice dobrego smaku. Na prawde musze kończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 17.04.05, 23:49 Trochę z opóznieniem odpowiadam - jakieś paskudztwo mi sie przedarło przez blokadę i miałem problem z wirem. Myślę, że masz po częsci masz rację. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 18.04.05, 04:02 chyba nie ma na co narzekac, zezwolenie na wyjazd ze statusem przesladowanego w latach 60 bylo czyms do pozazdroszczenia dla tych co musieli zostac. los bez porownania lepszy od tego trafiajacego sie w czasach rewolucji francuskiej gdy wolnosc, rownosc , i braterstwo budowano za pomoca gilotyny. Odpowiedz Link Zgłoś
dana33 Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 18.04.05, 07:53 ale idiotyzm, broflovski..... jestem ciekawa, czy powiedzialbys to samo, jakbys najpiew przez miesiace przezywal wydalenie twego syna/corki z uniwersytetu, strate pracy i twojej i zony, brak kolegow szkolnych u twojego mlodszego dziecka, czytanie codzienne w prasie, co ty wlasnie osobiscie jako polski zyd zrobiles zlego polsce i polakom, no i na zakonczenie odebranie tobie i twojej rodzinie obywatelstwa kraju, w ktorym zyles ty i twoi przez setki lat i otrzymanie dokumentu podrozy, stawiajacego ciebie w pozycji bezpanstwowca z jedyna mozliwoscie przejechania na trasie warszawa-tel aviv.... jak cie znam, bylbys szesliwy i bogu dziekowal, ze cie to spotkalo co? szkoda, ze nie bylo ciebie na dworcu gdanskim, poogladalbys sobie tych "szczesliwych" zydow polskich, ktorzy z lazami w oczach opuszczali swoj kraj. szkoda, ze nie ma ciebie na spotkaniach tych zydow w ashkelonie, gdzie przyjezdzaja z calego swiata, i momo ze minelo juz prawie 40 lat, nie przestaja wspominac. co wy za typy jestescie, ty i taki stranger? Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 18.04.05, 12:30 w stanie wojennym tez ludzie tracili prace co niektorzy wysylani byli zagranice nie za zydostwo tylko za polactwo. na coz oni maja narzekac? jakos nad nimi mniej sie placze bo do zlej gminy wyznaniowej nalezeli. zawsze mozna wrocic zamiast plakac nad soba, nieprawdaz. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 18.04.05, 12:47 kyle_broflovski napisał: > zawsze mozna wrocic zamiast plakac nad soba, nieprawdaz. Oczywiscie, ze mozna a jestem ostatnim, ktory by plakanie nad soba popieral. Po 35 latach, po zestarzeniu sie, po zalozeniu rodziny - zapewne mozna wziac zone Jemenke lub Marokanke, dzieci nie umiejace slowa po Polsku i wrocic. Mieszkanie zostawione w Polsce napewno czeka. Acha, przypomnij sobie komentarze forumowiczow "witajace" z otawrtymi ramionami prawo zwrotu obywatelstwa polskiego. Zebys mnie zle nie zrozumial. Nie naleze do tej emigracji. Mnie z Polski dzieki bogu nikt nie wyrzucal i nie lubie rozczulania sie nad swoim losem (ani zydowskiego 'wybranstwa' ani polskiego 'mesjanizmu') ale odrobina honoru oddanego tym ludziom bezceremonialnie wypedzonym niewatpliwie sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: i uważasz , że w ten sposób mi odpowiedziałeś 18.04.05, 13:19 negevmc napisał: > kyle_broflovski napisał: > > > zawsze mozna wrocic zamiast plakac nad soba, nieprawdaz. > > Oczywiscie, ze mozna a jestem ostatnim, ktory by plakanie nad soba popieral. > Po 35 latach, po zestarzeniu sie, po zalozeniu rodziny - zapewne mozna wziac > zone Jemenke lub Marokanke, dzieci nie umiejace slowa po Polsku i wrocic. > Mieszkanie zostawione w Polsce napewno czeka. > Acha, przypomnij sobie komentarze forumowiczow "witajace" z otawrtymi ramionami > prawo zwrotu obywatelstwa polskiego. > > Zebys mnie zle nie zrozumial. Nie naleze do tej emigracji. Mnie z Polski dzieki > oczywiscie powrot moze okazac sie wyjazdem bo swiat ktory zostawilismy juz nie istnieje. > bogu nikt nie wyrzucal i nie lubie rozczulania sie nad swoim losem > (ani zydowskiego 'wybranstwa' ani polskiego 'mesjanizmu') ale odrobina > honoru oddanego tym ludziom bezceremonialnie wypedzonym niewatpliwie sie > nalezy. > i tak mielismy szczescie w bananowej republice wypruto by nam flaki tempym nozem. tak juz ten swiat uzadzony, nie bez przyczyny, ze zawsze sie znajdzie kogos kto bedzie wku..al innych za darmo, jak nie leworeczny to zielonooki. tyle ze niktorzy zreczniejsi potrafia zrobic na tym kapital polityczny a inni nie. nie winie tych zrecznych za to skoro inni glupsi im na to pozwalaja. Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 02:27 poniewaz mowa o antysemityzmie to trzebaby zaczac od zdefiniowania co to antysemityzm bo w nowomowie to termin bardzo elastyczny kojarzacy sie z dzialalnoscia kryminalna Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 02:40 może tak: antysemityzm - postawa wyrażająca się wrogością wobec Żydów lub osób pochodzenia żydowskiego, ich prześladowaniem i dyskryminacją, także poglądy uzasadniające takie działania. w komunistycznej nowomowie w ogóle nie uzywano terminu antysemityzm; zastępowano go innymi wyrażeniami: antysyjonizm, antyjudaizm... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 02:49 Według twojej definicji - Arabowie czy Etiopczycy (Semici)* nie są Semitami? Pewnie w myśl nowomowy "politycznej poprawności" Arab (Semita) nie lubiący Żyda (Semitę) jest... antysemitą a Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) to co to jest... ? *)większość Etiopczyków to Semici (np. Tigre i Tigrini) a także Asyryjczycy (istnieją do dziś w płn. Iraku). Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:09 to nie moja definicja, to ze słownika języka polskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 12:19 Skoro to nie twoje słowa to dlaczego je bezmyślnie powtarzasz skoro sa niedorzeczne? Chyba że zgadzasz sie z ta definicją? A jeśli tak, to jaka twoja odpowiedz na cyt.: "Pewnie w myśl nowomowy "politycznej poprawności" Arab (Semita) nie lubiący Żyda (Semitę) jest... antysemitą a Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) to co to jest... ? Antygermańskość? antysłowiańskość? Gwoli ścisłości - bo może w twoim "Słowniku" o tym nie wiedzą a ty nie masz innego źródła (?) - Semici to m.in.: Arabowie, Żydzi, Chaldejczycy, Asyryjczycy, Etiopczycy (większość) - wymieniłem żyjące rasy. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:08 hahaha... człowieku - od konca XIX wieku termin antysemityzm w KAŻDYM JĘZYKU oznacza prześladowanie Żydów. oczywiście możesz się z tym nie zgadzać i tworzyć własną semantykę. ps. idąc twoim tokiem rozumowania: jednym z plemion słowiańskich, z których powstał naród ukraiński byli polanie. oznacza to, że termin "antypolonizm", oznaczający niechęć czy prześladowanie Polaków, też jest nieprecyzyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:31 Nie kompromituj sie bazyliszku: 1.Słowianie dziela się na kilka grup - wśród zachodnich masz: Polaków, Czechów, Słowaków i Serbołużyczan. Południowych: Serbów, Czarnogórców, Bułgarów etc. Południowych (alpejskiech) Słoweńców. Wschodnich to m.in.: Białorusini, Ukraińcy i Rosjanie. To wszystko Słowianie i Polacy nie roszczą sobie prawa to sytuacji, iż jeśli Rosjanin (Słowianin) nie lubi Polaka (Słowianina) to jest... antysłowiańskość a jeśli Polak (Słowianin) nie lubi Rosjanina (Słowianin) to nie jest już "antysłowiańskość” czyli postępując tak jak postępują Żydzi – w ich mniemaniu i „przyjaciół” Żydów oraz nieuków Arab (Semita) nie lubiący Żyda (Semitę) jest ... antysemitą a Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) to już nie jest antysemitą. No jeżeli Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) nie jest antysemityzmem to co to jest? Uprzejmie proszę o odpowiedz jak nazywasz taki stan rzeczy - podpowiedzi: antygermańskość, antysłowiańskość a może antydrawidyjskość wzgl. antyjapońskość? I jeszcze jedno - to że próbuje się od pewnego czasu zatracić znaczenie słowa "antysemityzm", wiedzę (Arabowie jak również Etopczycy (Amhar, Tigre, Tirgini) to etnicznie-rasowo i lingwistycznie Semici) i logikę nie oznacza, że wszyscy mają ulec presji nieuków i propagandystów. Arabowie czy to się komu podoba czy też nie są Semitami a niechęć wobec Arabów jest antysemityzmem a nie anty germańskością czy antysłowiańskością. Mówisz cyt. "człowieku - od końca XIX wieku termin antysemityzm w KAŻDYM JĘZYKU oznacza prześladowanie Żydów. oczywiście możesz się z tym nie zgadzać i tworzyć własną semantykę." To nie ja twierdze że Arabowie są Semitami lecz nauka - rozumiem że dla niektórych fikcja Orwella staje się rzeczywistością i nazywają „białe” „czarnym”, mając pretensje że jeszcze ktoś na „białe” mówi to „białe” Reasumując pytanie (zadane po raz trzeci). Jeżeli Żyd (Semita) nie lubiący Araba, Etiopczyków czy Asyryjczyka (Semitów) nie jest antysemityzmem to co to jest? Uprzejmie proszę o odpowiedz jak nazywasz taki stan rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:48 w języku polskim postepowanie wrogie wobec Arabów określa się jako antyarabskie. w tym samym języku polskim postępowanie wrogie wobec Żydów nazywa się antysemickim. to jest fakt filologiczny. i jak już wspomniałem możesz posługiwać się jezykiem polskim, zgodnie z jego normami literackimi, albo tworzyć własną semantykę. jest to twoja wolna wola... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:17 Bredzisz - Żydzi to mniej niż 5 procent populacji zaliczanej do grypy semickiej (95 procent to" Arabowie, Chaldejczycy, Asyryjczycy i Etiopczycy - dokładnie większość Etiopczyjów). Dlaczego uprzedzenia do tej mniejszości (mniej niż 5 procent Semitów czyli Żydów) mają być nazywane "antysemickość" a uprzedzenia do 95 procent Semitów (nie-Żydów) będziesz nie nazywał: "antysemickość|" tylko "antyarabskość", antyasryjskość, antychaldejskość, antyetiopskość? J. Goebbels mawiał „kłamstwo powtarzane tysiąc razy staje się prawdą”- no proszę jak jego ziomkowie zapamiętali te słowa i stąd "antysemityzm" to uprzedzenie tylko do 5 procent Semitów czyli Żydów. Paranoja!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:40 bredzę? to nie ja napisałem o "Goebbelsie i jego ziomkach"... a może po prostu nie znasz języka polskiego i nie wiesz co znaczą słowa "antyarabski" i "antysemicki"? a może nie wiesz, że sami Arabowie nie uzywali i nie uzywają terminu "antysemicki" na określenie prześladowań Arabów? znaczenie słów w języku wynika nie z tego, że ktoś coś komuś narzuca - gdyby tak było wszyscy mówilibyśmy dziś do siebie per "towarzyszu". wynika z umowy społecznej wypracowanej latami, a język zna mnóstwo przykładów, gdy jakiś termin zmienia swe pierwotne znaczenie, lub znaczenie jego jest inne niż znaczenie słów z których się wywodzi. z połaczenia greckiego słowa "phileo" (lubię) i łacińskiego "lumen" (światło, ozdoba) powstał termin filumenistyka oznaczający kolekcjonowanie etykietek z pudełek od zapałek. paranoja!!! przeciez zapałki nie są głównym "żródłem światła" wspólczesnego człowieka. nazwę Kościoła Katolickiego tez powinno się zmienić, bo "catholicus" to w łacinie "ogólny", "dotyczący całości"... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 20:00 Kpisz czy o drogę pytasz? Mówiąc cyt.: "a może nie wiesz, że sami Arabowie nie używali i nie używają terminu "antysemicki" na określenie prześladowań Arabów"? Jest dokładnie na odwrót!!! Zarżyj sobie do literatury naukowej (nie tylko arabistyki) wychodząc poza krąg agitek syjonistycznych. Polecam bogatą bibliotekę na Uniwerku jagiellońskim i warszawskim. Setki tytułów naukowych - pisanych przez naukowców a nie polityków i usłużnych dziennikarzy. Mnie nie interesuje nowomowa że antysemickość to termin na niechęć do 5 procent Semitów czyli Żydów a niechęć do reszty (95 procent – czyli Semitów nie-Żydów) to nie jest antysemickość. Arabowie, Etiopczycy i Asyryjczycy, jak i Żydzi, to SEMICI, stąd nienawiść do Semitów to antysemickością a nienawiść do Arabów to antyarabskość a nienawiść do Żydów to antyżydowskość. Fine PS Nie przypuszczałem że wdasz się w obronę nieuctwa i propagandystów. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 20:17 hę? wejdź na stronę internetową BUW-u i podaj mi tytuł takiego dzieła, w którym termin "antysemityzm" używany jest tak jak ty go rozumiesz. a ja jesli znajdę wolny czas udam się do biblioteki... i na koniec jeszcze jedno - to nie jest kwestia nowomowy, to kwestią JĘZYKA POLSKIEGO. jak na kogoś, kto nie zna znaczenia słów w tym języku, posługujesz się nim bardzo swobodnie... Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 20:51 ??? 1.Rozumiem że w myśl tej "logiki" niechęć Niemców (Germanów) do Anglików (Germanów) to... "antygermańskość" a niechęć Anglików (Germanów) do Niemców (Germanów) to nie jest... "antygermańskość" tylko... "antyniemieckość". Tak to wygląda w praktyce wobiec innych "dowodów" - chyba że założymy, że Żydzi to "rasa Panów" i stąd specjalne względy. I nie liczenie się z nauką i rasowa przynaleznością Arabó do grupy semickiej. 2.Już mówiłem - mnie nie interesuje co inni mówią i dlaczego uczestniczą w kłamstwie - ja odmawiam udzuału w tym fałszerstwie, bo nauka uznaje Arabów za Semitów!!! A Żydzi to tylko niespełna 5 procent (nawet mniej) Semitów. Dlatego mniejszość nie prawa uzurpacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 23:47 stranger, tobie po prostu myli się etymologia z semantyką. przeczytaj w słowniku co znaczą te dwa pojęcia i przemyśl... Odpowiedz Link Zgłoś
tkuprian Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 19:42 Słyszałeś kiedyś o Morzu Kaspijskim? To największe jezioro świata. Mimo to nie nazywamy go Jeziorem Kaspijskim, lecz Morzem Kaspijskim. Gdy się temu dokładnie przyjrzeć, to nie powinno być tak nazwane, ale zostało i nikt nie podnosi dyskusji, że tak naprawdę jest jeziorem, więc takim określeniem powinniśmy się posługiwać, mówiąc na przykład, że w Baku ropę wydobywa się spod dna Jeziora Kaspijskiego. Tak samo jest z antysemityzmem, tak zostało to nazwane i nie tylko słowniki, ale i encyklopedie tak tłumaczą to słowo, tak się nim wszyscy posługują i dyskusja, że nie powinno się nim posługiwać nic tu nie zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 20:10 Sęk w tym że choćby wszyscy po kolei wykazywali mi że nie ma racji! To odmawiam w uczestniczeniu w fałszerstwie. (A zresztą nie jestem jedynym.) To tak jak miliony much, które nie mogą się mylić że g**no jest dobre. Żydzi to mniej niz 5 procent Semitów - dlatego niechęc do Żydów nie może być nazywana "antysemityzmem" a niechęc do większości (95 procent Semitów czyli nie- Żydów) nie nazywana "antysemityzmem". A tak przy okazji - to kolejny przykład jak sami Żydzi (i ich "przyjaciele") szerzą nastroje antyżydowskie na Świecie. Zawłaszczając nazwę wykazują butę i kłamliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:44 I jeszcze jedno - Żydzi stanowią wśród Semitów niespełna 5 procent populacji. To że w niektórych mediach robią wodę z mógu mówiąc, jesli 95 procent Semitów (nie-Żydów) nienawidzi 5 procent Semitów (Żydów) to jest "antysemityzm" a jeśli te 5 procent Semitów (Żydzi) nienawidzi resztę Semitów (95 procent - czyli nie- Żydów) to już nie jest "antysemityzm". Prawda jest taka, że próbuje się zawłaszczyc słowo "antysemityzm" (przez Żydów) bo "antyżydowskość" (właściwsze) jest "spalone" propagandowo. Stąd idiotyzm: Arab (Semita) nie lubiący Żyda (Semitę) nie jest "antysemitą" a Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) nie jest "antysemitą". Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 18:47 Aj waj, błąd - powinno być: "Prawda jest taka, że próbuje się zawłaszczyc słowo "antysemityzm" (przez Żydów) bo "antyżydowskość" (właściwsze) jest "spalone" propagandowo. Stąd idiotyzm: Arab (Semita) nie lubiący Żyda (Semitę) jest "antysemitą" a Żyd (Semita) nie lubiący Araba (Semitę) nie jest "antysemitą"." Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:00 bazyliszek_i_jego_pies napisał: > może tak: antysemityzm - postawa wyrażająca się wrogością wobec Żydów lub osób > pochodzenia żydowskiego, ich prześladowaniem i dyskryminacją, także poglądy > uzasadniające takie działania. > > w komunistycznej nowomowie w ogóle nie uzywano terminu antysemityzm; > zastępowano go innymi wyrażeniami: antysyjonizm, antyjudaizm... znowu bardzo plynna definicja. kto definiuje i jak co to: wrogosc , przesladowanie i dyskryminacja no i jak z tymi pogladami uzasadniajacymy? Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:19 pojęcia wrogości, dyskryminacji i prześladowania znajdują się w każdym słowniku języka polskiego. opisują rodzaj zachowań i postaw jednostek, organizacji, państw. tam znajdziesz odpowiedź na swoje pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:35 daj mi przykalad bo biblia w interpretacji Mela Gibsona ma charakter kriminogenny -powoduje antysemityzm Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:39 mam nadzieję, że to była ironia i ze tak nie uważasz... Odpowiedz Link Zgłoś
kyle_broflovski Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:42 to nie moja opinia radze wbic w Google: Mel Gibson Passion antisemitism Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:54 kyle_broflovski napisał: > to nie moja opinia > radze wbic w Google: Mel Gibson Passion antisemitism a po co mi sie wbijac w google i co mnie obchodzi co jakis tam baran napisal o nim? Odpowiedz Link Zgłoś
i-love-2-bike Re: ed podaje Ci reke 17.04.05, 03:40 kyle_broflovski napisał: > daj mi przykalad bo biblia w interpretacji Mela Gibsona ma charakter > kriminogenny -powoduje antysemityzm he,he dobrze,ze nie ma kancerogennego czynnika,to byloby wrecz zabojcze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jak widzisz, edziu, w sprawie niechęci do 16.04.05, 13:03 amerykańskiego wojującego faszyzmu panuje bardzo szeroka zgodność w świecie. Ludzie o tak różnych poglądach w sprawie Iraku mówią jednym głosem, nie uświadamia to tobie jaką zbrodniczą i nieakceptowalną na świecie rzecz popierasz???? Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Jak widzisz, edziu, w sprawie niechęci do 16.04.05, 13:42 tornson napisał: > amerykańskiego wojującego faszyzmu panuje bardzo szeroka zgodność w świecie. > Ludzie o tak różnych poglądach w sprawie Iraku mówią jednym głosem, nie > uświadamia to tobie jaką zbrodniczą i nieakceptowalną na świecie rzecz > popierasz???? Jak grupa idiotów wspólnie i nawet w sposób zsynchronizowany sposób bełkocze i się ślini to niewynika z tego że mają rację. A mozę towarzysz T. raz by np. coś o Koreii Północnej napisał, albo o sprzedawaniu przez jego ukochaną matuszkę Rosję broni wszystkim dookołac z naruszeniem rezolucji ONZ? Odpowiedz Link Zgłoś
stary-wyjadacz Piekna strona tylko brak obrazkow 16.04.05, 16:49 Juz na samej gorze czytamy "cytat" papieza. Papiez nigdy nie wypowiedzial sie w ten sposob. Niestety to lewactwu nie wystarcza i na potwierdzenie wlasnych racji uciekaja sie do falszerstwa. Po lewej stronie mamy "dane" o cywilnych ofiarach. Lancet oglasza, ze liczba ofiar siega 140 tysiecy. Na jakiej podstawie? Na podstawie sondazu gospodarstw domowych. Guardian przytacza sie jako zrodlo "informacji". Eksperci oceniaja, ze chyba 100 tysiecy, moze nawet wiecej. A Iracki Sojusz Patriotyczny naliczyl 47 tysiecy chociaz po podliczeniu wykazu liczba wynosi 37136. Mozna tam rowniez znalezc "informacje", ze ofiar jest od 22000 do 50000. Wszystko to jest robione w jednym, jedynym celu. Aby wykazac zbrodniczosc USA. W tym ferworze sprzecznych liczb, natloku cyfr ginie prawda. Czlowiek staje sie cyferka. Im wiecej tym lepiej. Aha, jacy zbrodniarze. Zabili tyla to a tyle tysiecy niewinnych. Absolutny lewacki kisz misz w neostalinowskim stylu. Dezinformacja. Nikt z was, placzacych pacyfistow nie wie nic i nie chce nic wiedziec o ludzkim cierpieniu. Interesuja was jedynie zestawienia cyfr. To koi wasza potrzebe dolozenia Ameryce. Kiedy w Ruandzie w ciagu miesiaca zamaordowalo sie nawzajem milion ludzi, nie bylo was. USA nie mialy z tym nic wspolnego to i brak zainteresowania. Nie piszecie o Darfurze i ani slowa o uciskanych spoleczenstwach poza strefa amerykanskich wplywow. Czy ubolewacie nad umierajacymi z glodu koreanczykami? Nie, boe wrog naszego wroga jest naszym sprzymierzencem. irak.pl to zwykla agitpropaganda. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: Piekna strona tylko brak obrazkow 16.04.05, 16:58 A jak ci się podoba ta strona (Cost of the War in Iraq)? costofwar.com/ Co do liczb amerykańskich ofiar w Iraku to polecam to: www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,1435181,00.html I co też kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
stary-wyjadacz Re: Piekna strona tylko brak obrazkow 16.04.05, 17:49 Bardzo mi sie podoba. Ale brak obrazkow. Jeno duzy gwizdek. Wojna jak wiadomo kosztuje a moj rzad nie ukrywa wysokosci kosztow. Jesli spoleczenstwo uzna, ze nie warto wydawac na Irak i Afganistan to co dwa lata ma mozliwosc zmiany rzadu. Artykul w Guardian potwierdza w calej rozciaglosci to co wczesniej napisalem. Nikt nie dysponuje precyzyjnymi danymi a liczby ofiar sa szacunkowe i maja generalnie te sama wartosc co szacunkowe liczby podawane przez Pentagon. Powiedzialbym nawet, ze te pentagonskie sa lepsze, gdyz celowe zanizanie szacunkow skonczyloby sie przesluchaniem Rumsfelda przed senacka komisja obrony a profesorow nikt za jezyk ciagal nie bedzie gdyz nie ponosza statutowej odpowiedzialnosci. Widzisz stranger, wojna zawsze niesie ze soba ocean ludzkich lez, cierpienie i ofiary. Nawet wojna konieczna lub tzw. sprawiedliwa. Jesli uznamy 15 tysiecy ofiar jako absolutnie prawdziwa, sprawdzalna i potwierdzona liczbe ofiar to jest to liczba niska w porownaniu z innymi wojnami. Jednak ci ktorzy zycie stracili, zaplacili najwyzsza cene a ich rodziny cierpia. Dla mnie ten wymiar jest istotny, dla ciebie wysokie liczby maja wieksze znaczenie gdyz zaspokajaja twoje uprzedzenia i potwierdzaja slusznosc swiatopogladu. Odpowiedz Link Zgłoś
negevmc stary wyjadaczu - zawstydzasz mnie 17.04.05, 20:05 stary-wyjadacz napisał: > ... Jednak ci ktorzy zycie > stracili, zaplacili najwyzsza cene a ich rodziny cierpia. Dla mnie ten wymiar > jest istotny, dla ciebie wysokie liczby maja wieksze znaczenie gdyz > zaspokajaja twoje uprzedzenia i potwierdzaja slusznosc swiatopogladu. To prawda, siedzimy tu i debatujemy, wyzywamy sie, naciagamy liczby, opowiadamy o swojej krzywdzie i humanitaryzmie pietnujemy orucienstwo innych, modlimy sie i udajamy bogobojnych a tym czasem to wszystko nasza wina. Ostatnio przyszla do mnie corka i opowiadala mi o Korei Pn. Przyznaje sie, zbylem ja mowiac: oni maja swoje problemy a my swoje, chcesz to pojedziemy do Jeninu i Ci pokaze - zrezygnowala a ja moglem poczytac o czarnych dziurach. Glupio mi. Odpowiedz Link Zgłoś
stranger.pl Re: stary wyjadaczu - zawstydzasz mnie 17.04.05, 22:02 1.To problem współczesnego świata, zresztą nie tylko USA - pomóc Koreańczykom w zrzuceniu reżimu komunistycznego i tym samym zabijając bardzo dużo spośród nich, to nieuchronne, by reszcie dać wolność - i czy ta reszta będzie kochać oswobodzicieli, morderców bliskich?. Ponadto Korea Płn. nie jest bezbronna - ma broń która może uderzyć w sąsiadów zmiatając z powierzchni całe miasta. 2.Lepiej żebyś dziecku powiedział prawdę o Korei Płn., kraju ludzi zjadających (dosł. trawę), współczesnych gułagów, zbrodniczej ideologii i nieusuwalnego reżimu - zaatakować go to znaczy nie tylko liczyć się z stratami np. amerykańskimi ale milionów Koreańczyków z Północy. Słowem "Pat". Odpowiedz Link Zgłoś
stary-wyjadacz ironia losu i zwykla ludzka glupota 18.04.05, 05:05 story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=540&ncid=716&e=2&u=/ap/20050418/ap_on_re_mi_ea/us_iraq_activist_killed Chciala policzyc cywilne ofiary. Sama stala sie jedna z nich. Ciekawe ile z tych rzekomych 100 tysiecy zginelo z rak tak zwanych partyzantow? Odpowiedz Link Zgłoś