19.04.05, 11:07
prosba do kropy - nie kasuj tego watku - to nie jest "reklama" ale po prostu w zwiazku z ostatnimi dyskusjami na forum warto zeby co poniektorzy zerkneli na milosc rodzicielska w jednym panstwie...

nie wiem skad zdjecie do eurojihad.org trafilo - dostalem mailem wiec nie chce mi sie szukac strony gdzie zostalo oryginalnie umieszczone.

www.eurojihad.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=219
Obserwuj wątek
    • dana33 Re: zdjecie 19.04.05, 12:13
      widzialam juz to zdjecie i pare innych podobnych....
      to jest wlasnie to, co nazywam odpowiedzialnoscia rodzicow. potem te krystianki
      i drzewieckie wrzeszcza, ze to klamstwa israelskie....
      • goldbaum Re: zdjecie 19.04.05, 12:35
        Nu dana. To jest zatem ten 5-letni "masowy morderca" a to zdjecie to "dowod"
        jego zbrodni.

Ty jako "odpowiedzialny" rodzic wpajasz swoim dzieciom takie informacje, zeby
        wiedzialy, jak z tymi potworami postepowac.
        www.islam-online.net/english/news/2003-01/01/images/pic05.jpg
        www.palestine-info.co.uk/am/uploads/khamyunis070503a.jpg
        > to jest wlasnie to, co nazywam odpowiedzialnoscia rodzicow.

Masz na mysli tego waszego 16-latka, ktoremu sie marza pogromy na Polakach?
        • dana33 Re: zdjecie 19.04.05, 13:26
          ciebie drzewiecki, powinno sie obwozic po swiecie i pokazywac jako przyklad,
          jak dziala terrorystyczne pranie mozgu.
          zaczynasz doscigac mirmilka w kreceniu i manipulowaniu. musze sie zastanowic,
          czy cie przypadkowo nie ignorowac.
          • goldbaum Re: zdjecie 19.04.05, 13:29
            Pewnie masz racje dana...
            W to, ze zydzi robia mace z krwi dzieci chzescijanskich tez jakos do dzisiaj
            uwierzyc nie moge bo "dowody" jakie mi przedlozono sa mniej wiecej tak samo
            wiarygodne jak to, co ty mi tu podsuwasz jako dowod na istnienie zastepow
            "5-letnich masowych mordercow"
      • aaki Re: nie spotkałem 19.04.05, 16:09
        udokumentowanego przypadku by takie uzbrojone w bombę dziecko dokonało samobójczego ataku-może ktoś ma info ????
        • goldbaum Re: nie spotkałem 19.04.05, 16:14
          a po co? Wiekszosc tych dzieci to masowi mordercy. Widac przeciez.

A tak na marginesie, co to za sztuka zrobic z niego "masowego morderce"?
          Wystarczy gdzies poslac i powiedziec, ze jak nacisnie guzik to dosanie cukierka.

I juz mamy 5-letniego "masowego morderce".
    • indris ...i historyczne głupoty 19.04.05, 13:15
      Na przywołanej stronie znajduje się "historyczny" artykuł z następującymi
      perełkami:
      "Prawdziwym szokiem dla muzułmanów jest I krucjata, kiedy to nie byli w stanie
      stawić czoła zachodnioeuropejskiemu rycerstwu. Od tego momentu islam nigdy już
      nie był w stanie poważnie zagrozić Zachodowi militarnie, przechodząc do
      defensywy.*
      ................................................................................
      *Wbrew panującym mitom takiego zagrożenia nie stanowiła ekspansja turecka w XVI
      i XVII wieku. Warto zauważyć, że w celu zorganizowania wyprawy na Wiedeń Porta
      Turecka wykorzystała większość dostępnych zasobów. Pomimo to wystarczyły siły
      kilku państewek niemieckich oraz chylącej się ku upadkowi i zniszczonej wojnami
      Rzeczpospolitej Obojga Narodów by potęga Turcji została całkowicie zdruzgotana
      u bram pierwszego napotkanego wielkiego miasta Zachodu. Od tego momentu Turcja
      nie była w stanie nie tylko podjąć jakichkolwiek kroków ofensywnych, ale nawet
      prowadzić skutecznej obrony."

W rzeczywistości I krucjata zakończyla się zdobyciem Jerozolimy w r.1095 i
      utworzeniem Królestwa Jerozolimskiego. Od tego czasu jednak islam przeszedł do
      ofensywy właśnie i mimo kolejnych krucjat Saladyn Jerozolimę dla islamu
      odzyskał w r. 1183. Samo Królestwo Jerozolimskie przetrwało jeszcze do końca
      XIII wieku ale ostatecznie upadło.
      Napór Turków na zachód trwał cały czas, z tym, że na zachód od Turków był
      europejski chrześcijański Wschód. Ofiarą tego naporu padło Cesarstwo Wschodnie
      i państwa na Bałkanach. Serbowie zostali rozbici na Kosowym Polu (1389), POlacy
      Bułgarzy i Węgrzy pod Warną (1444), Konstantynopol zdobyto w 1453. Jak
      na "defensywę" to nieżle.
      Mimo Lepanto i Wiednia Turcja bynajmniej nie przestała istnieć ani być
      mocarstwem. Krym zdobyła Rosja ponad sto lat po Wiedniu w wieku XVIII, Grecja
      uzyskała niepodleglość w latach 20 XIX wieku, a Bułgaria zdobyła ograniczoną
      niepodległość dwieście lat po Wiedniu w 1877.
      Ostatecznie imperium tureckie rozpadło się dopiero po pierwszej wojnie
      światowej.
      A ktoś gaworzy, że "ekspansja turecka nie stanowiła problemu"...
      • marcus_crassus zauwaz ze autor mowi o "zachodnioeuropejskim" 19.04.05, 13:47
        rycerstwie.to nie jest moj artykul pomimo ze bylem osoba ktora go "wrzucila" - napisz tam na forum albo pod tym artykulem to autor tego tekstu Ci na pewno odpowie.

tutaj nie bede sie wypowiadal za jego poglady w tej sprawie.co do historii zas - hmmm - sadze ze masz nieco racji.

ja bym "krach" cywilizacji islamu datowal na upadek granady - wg mnie odkrycie ameryki i pokonanie islamu w hiszpanii stanowilo punkt zwrotny...

jesli chodzi o krucjaty to podobno nie zrobily wiekszego wrazenia.mysle tutaj jednak o europie jako calosci - jesli chodzi o zachod to rzeczywiscie od XI wieku islam byl raczej zneutralizowany
        • manny_ramirez Ja tu jestem bardziej wstrzemiezliwy 19.04.05, 14:34
          Po pierwsze najwiekszym bledem jest probowac patrzec na to tylko i wylacznie
          poprzez pryzmat wiedzy ktora mamy. Trzeba sprobowac ocenic jak te sprawy byly
          postrzegane w czasach im wspolczesnych. Otoz Turcy jako realna sila grozaca
          Europie byli postrzegani wlasciwie az do drugiej polowy 18 wieku a szczegolnie
          pokoju z Rosja w 1774. Dopiero ta przegrana przekonala i Zachow i wschod
          europy ze Turcja , choc ciagle stanowiaca zagrozenie to ejdnak zdecydowanie
          jest w stanie upadku. To od strny militarnej.
          Jesli zas chodzi od politycznej to wydaje mi sie ze tutaj zdecydowanie trzeba
          byc ostroznym.

Przeciez Francja juz od poczatku 16 wieku prowadzila polityke zblizenia z
          porta. Wydaje mi sie ze zadnemu z krolow francuskich turecki podboj Wiednia ,
          Rzyplitej czy tez Rosji by nie zatrul zycia:) I tu marcus ma racje ze napewno
          dla Francji Turcja juz od rekokwisty nie przzedstawiala realnego zagrozenia.
          Ale na przyklad dla Hiszpani powiedzialbym ze napweno do konca 17 wieku a dla
          Wloch do konca 18go. Wiec tu trzeba byc ostroznym i rozrozniac.

A wracajac do sprawy wojskowosci na chwile to wojsko tureckie wbrew utartym
          pogaldom stalo na wysokim szczeblu technologicznym i bojowymaz do konca 18
          wieku. Problemy byl raczej w kwestaich organizacyjnych i politycznych ale to
          jest temat na dlugi wyklad na ktory teraz nie mam czasu.
          Jesli czytacie po angielsku lub wiegiersku to polecam Gabora Agostona. On na
          tych sprawach zna sie najlepiej.
          • j-k tu zgadzam sie z Toba. Turcja, a z nia i islam 19.04.05, 16:27
            stanowila zagrozenie, jezeli nie dla calej Europy, to dla jej wschodnich czesci
            az do konca 18.go wieku... (do zdobycia Azowa przez Rosjan).

Swoja droga Francja, piersza dziwka Europy, pokazala, co znaczy walczyc
            o narodowy Interes - olewajac sasiadow....

A dzisiaj Francuzi maja pretensje, ze Amerykanie nieco sie od nich nauczyli
            :)
            • manny_ramirez j-k ale tak szczerze 19.04.05, 16:37
              czy oni sami inaczej postepuja???
              • marcus_crassus Re: j-k ale tak szczerze 19.04.05, 16:46
                nie sadze zeby w XVIII wieku turcja komukolwiek realnie grozila...

tzn trzeba brac pod uwage procecy ktore juz sa dla nas znane a nie byly znane jeszcze dla owczesnych..

np przyklad - poczatek upadku rzymu osobiscie datuje na czasy BC - wtedy rozpoczely sie fatalne zmiany struktury ludnosci na wsi, gospodarstwa wolnych chlopow (byla jakas nazwa lacinska na nich ale chwilowo zapomnialem) zostaly coraz bardziej eliminowane przez latyfundystow - w rezultacie za wiele wiele lat zmienil sie charakter armii rzymskiej, podstawy gospodarcze etc etc...

wg mnie wlasnie ten czynnik za (sic!!!) ponad 500 lat doprowadzi do katastrofy...

czym go wyrozniam???otoz uwazam ze wtedy rozpoczal sie proces "gnicia" imperium - mimo iz rzym mial odniesc jeszcze najwieksze zwyciestwa w przyszlosci "cos sie zaczelo psuc" i proces ten pozniej byl juz nie do opanowania...

dlatego z procesami takimi jak upadek cywilizacji trzeba bardzo ostroznie - z autorem tego tekstu (to naprawde nie ja) moglbym polemizowac co do szczegolow.

uwazam np upadek cywilizacji islamu to jednak dopiero XIV wiek - przy tym trzeba pamietac o innych wojnach jakie toczyla ona np na wschodzie etc...
                • j-k brak zgody 19.04.05, 16:49
                  Turcja byla oslabiona po Wiedniu.

ale jeszcze wtedy panowala nad Rumunia, Bulgaria i Serbia...

gdyby byli bardziej przebiegli (a nie byli, cale szczescie) to jeszcze
                  w 18. wieku mogli kraje te, mieczem i zelazem - czyli sila, zislamizowac.
                • manny_ramirez Re: j-k ale tak szczerze 19.04.05, 16:52
                  nie marcus , nie zgadzam sie

to determinizm,, jedna okolicznosc zaszalby inaczej i niewiadomo co by moglo
                  sie stac

na przyklad ja uwazam ze gdyby Stasiu Poniatowski nie stchorzyl i objal
                  osobiste dowodztwo nad wojskami w 1792 roku to byla realna szansa za
                  zwyciestwo, utrzymanie konstytucji i zapobiezenie dwom ostatnim rozbiorom. A to
                  chyba przyznasz odmienilo by dosyc historie Europe lub nawet swiata.
                  Albo co na przyklad gdyby Pilsudski zaatakowal Niemcy w 35tym? jakby swiat dzis
                  wygladal?

Dlatego NIE WOLNO calkowicie splycac historii z perspektywy historycznej. To
                  bardzo niebezpieczne a niestety wspolne wielu historykom i dlatego mimo
                  milionow tomow ciagle niezbyt duzo wiemy o ludzkiej historii:(((
                  • marcus_crassus to kwestia metodologii..kazdy moze miec wlasne 19.04.05, 17:06
                    i mozna gadac godzinami...takie filozofowanie...

sek w tym ze Ty mowisz o wydarzeniach innego rodzaju "chwilach" danego panstwa - ja zas mowie o procesach ktore dotycza pewnych podstaw tego panstwa.
                    • manny_ramirez Re: to kwestia metodologii..kazdy moze miec wlasn 19.04.05, 17:07
                      procesy moj drogi to proceder ktory opiera sie na milionach chwil:) Jedna
                      chwila nie taka jak trzeba i caly proces diable biora:((
                      buduj historie od dolu nie od gory to naprawde lepiej ja zrozumiesz
                      • j-k ponownie , zgoda. 19.04.05, 17:15
                        sa pewne procesy, pewne trendy, cywilizacyjne, gospodarcze, polityczne, ale
                        jedno wydarzenie moze je wepchnac w nowe koryto i ida juz dalej po nowemu...

przyklad: gdyby Polacy byli bardziej przezorni i dotrwali
                        w granicach z r. 1992 ( sprzed drugiego rozboiru) do roku 1807, to Polska by
                        przetrwala...
                        Prusy i Austria byly przez Napoleona rozbite, a Rosja zabiegalaby o sojusz z
                        Polska...
                        • manny_ramirez ja bym to posunal nawet dalej 19.04.05, 17:21
                          jesli Polska wygralaby w 1792 to w jaki sposob Rosja wzielaby udzial w wojnie z
                          rewolucyjna Francja?
                          Sympatie Polakow po stronie rewolucji chyba bylyby jednoznaczne. wiec nie tylko
                          Rosja ale i Austria i Prusy musialby zalatwic problem Polski zanim uderzylyby
                          na Francje.A to kompletnie zmienialoby sytuacje Francuzow. Oni pozwolili na
                          rozbiory Polski bo byli za slabi ale gdyby Polska istniala jako zwycieksi silny
                          kraj to Francuzi musielby sojusznikowi pomoc.
                          A pomysl ze potencjal wszystkich zaborcow a szczegolnie Prus w 1796-1797 bylby
                          duzo mniejszy jesli ciagle istnialaby Polska
                          Wiec jakie mogloby miec to reprekusje. Co jezeli wojska Dyrektoriatu a nie
                          Napoelna zdobyly by Niemcy. Jakbys ie historia potoczyla wtedy??
                          • marcus_crassus nie zgadzam sie 20.04.05, 12:20
                            Ty caly czas mowisz o wydarzeniach - a wiec chwilach - ja zas mowie o procesach.

Ty mowisz manny o bitwach, miejscach , wydarzeniach.

ja mowie o czyms czego wtedy ludzie nie widzieli - a co dopiero jestesmy w stanie zobaczyc z perspektywy historycznej.bitwy i zdarzenia to chwile - za losy cywilizacji z zasadniczym stopniu budowane sa przez wiele wiele wypadkow...

dlatego nie mowie o epizodach w historii - np jak wojny napoleonskie,II wojna swiatowa bo do tego w ogole nie tyczy sie to zagadnienie.

mowie o procesach ktore trwaly setkami lat - i nie mialy zwiazku z konkretnym rokiem lub dniem.

dla rzeczpospolitej byl to np jak mi sie wydaje juz wiek XVI - kiedy ciezar sluzby wojskowej polozono na szlachcie i pospolitym ruszeniu (chodzilo o koncepcje wojska i o to co wydawalo sie wtedy najefektywniejsze i najtansze) - za wiele wiele lat dalo to tragiczny efekt - ale u nas to jeszcze ma mniejsze znaczenie - a np w Rzymie badz w krajach arabii pewne procesy nie mogly byc widoczne dla owczesnie zyjacych.

a co do tego "co by sie stalo" - ale jak widac sie nie stalo - bo historia ma to do siebie ze pojedyncze wydarzenia rzadko zmieniaja historie na dluzszy okres czasu - tak jak w przyrodzie natura dazy do "wyrowanania"
                            • manny_ramirez nie zgadzam sie takze 20.04.05, 12:23
                              to o czym piszesz to czysty determinizm
                              jak juz pisalem, te procesy o ktorych pisales skaldaja sie z milionow wlasnie
                              tych chwil. Jak komputer z komponentow. jeden malutki komponent nie dziala i
                              caly proces szlag bierze

Wystarczyloby aby Charles Martel przegral pod Poitiers i wszelkie procesy jakie
                              historycy zdazyli wymyslic od tamtego czasu szlag by wzial;)
                              • marcus_crassus niezupelnie 20.04.05, 12:40
                                przyklad - poloc na werandzie w lato kilo kielbasy - zaraz sie zleca muszki,osy i masa owadow...

i to czy zabijesz ich 10,15 czy 20 nic nie da - dopoki tam bedzie kielbasa a wiec czynnik ktory je sprowadza nie masz szans z nimi walczyc.

komponenty sa juz ukierunkowane w pewnym kierunku - podstawa jest taka ze dane procesy zmierzaja w pewnym - niewidocznym dla ludzi obecnie zyjacych kierunku i drobne wydarzenia nic nie zmieniaja - tak samo jak nie mozna zmienic biedu rzeki - mozna starac sie ja zawracac,zyskiwac czas etc - ale dopoki nie wyeliminuje sie podstawy skad to sie bierze to tylko gra na czas.
                                • marcus_crassus "poloz latem" n/t ;) 20.04.05, 12:59

• manny_ramirez no coz 20.04.05, 13:43
                                    musimy sie zgodzic sie sie nie zgadzamy:)
                                    ten spor wsrod humanistow istenije od zawsze
              • j-k Francuzi? 19.04.05, 16:51
                juz troche inaczej...
                otworze obszerny watek - kiedys.

Francja juz wie, ze jej sila lezy juz tylko we wspolnej polityce Europejskiej...
                sama juz niewiele zdziala...
                czasy sie zmieniaja...
                • manny_ramirez Re: Francuzi? 19.04.05, 16:56
                  tak , tylko ze chce aby ta "wspolna" polityka byla jej polityka:)
                  a swoja droga zrobisz kiedys ten watek o Powstaniu ktorysmy przesuneli z
                  wiadomych przyczyn?
                  • j-k hollender... 19.04.05, 17:04
                    nie.
                    mysle, ze Francuzi sami nie chca juz rzadzic. to juz nie te czasy...

Jest pewien zakulisowy (nieformalny) "Twardy rdzen" UE...

- Francja, Niemcy, Belgia - i tam podejmuje sie zakulisowe decyzje...

2. Watek o powstaniu... Ucielko mi (przez Papieza...)

moze kiedys do tego wroce... ale powtarzam Ci: gdyby powstania nie bylo,
                    to 100 tys Warszawiakow, zamiast na ulicach Warszawy, walczyloby na ulicach
                    Berlina... 1945... osczedziliby zycie wielu zolnierzy rosyjskich, ktorych
                    Stralinowi rozpaczliwie brakowalo...

byc moze zaplacilby nam za to... Polskim Lwowem.

3. najnowszy watek jaki otworze (moze jutro).

To: 1945-2005. zalosne obchody zwyciestwa ZSRR...
    • marcus_crasuss Re: zdjecie 19.04.05, 13:24
      www.unifr.ch/spc/alb/albums/userpics/10001/normal_3Missbildungen.jpg
    • schlagbaum Re: zdjecie 19.04.05, 16:02
      marcus_crassus napisał:

>
      > www.eurojihad.org/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=219

To zdjecie wszystko wyjasnia.

Sam tez widzialem kilka zdjec, ktore wyrobily moja opinie o pewnym dalekim,
      dzikim kraju, ktorego z nazwy nie chce wymieniac.

Tu tylko kilka z nich
      W usa znecaja sie nad zwierzatkami

users.freenet.am/~ole/pics/prikol/good/good1.jpg

Amerykanska bielizna jest do luftu

www.humor.mocny.com/zdjecia/6.jpg
      Wojsko amerykanskie schodzi na psy

www.ahtluvr.com/funnyfoto13.jpg

>
      • karmin-cynober Re: zdjecie 19.04.05, 16:10
        Taki teatr to ja tez moge spreparowac i zdjatko bedzie super.
        • schlagbaum Re: zdjecie 20.04.05, 09:36
          karmin-cynober napisała:

> Taki teatr to ja tez moge spreparowac i zdjatko bedzie super.

Trzeba miec leb mec. Gugiela zeby czyms takim wymachiwac.
          Co to za zalosny pajac.
    • mudshark Re: zdjecie 19.04.05, 16:14
      Fajne, dobry przykład, tak trzebaby publicznie wystawić
      na placu Zwycięstwa - Kaczyńskich, Giertychów, Lepperów, Rokitków etc.
      i prezio powinien podpalić lonty....
      Ale byłoby fajnie!
    • ale-jajaja Masz dowody na prawdziwość tego 19.04.05, 16:20
      zdjęcia ? Jeśli nie - to skąd można wiedzieć czy to nie twoja żona z dzieckiem -
      i BS - propaganda ?
      Chcesz dowodu...
      Dwa tygodnie temu wielki szum ze zdjęciami za zabijanie fok w Kanadzie ... i
      wiesz co fotograf sam się przyznał, że zdjęcia były spreparowane ... jest
      oskarżony o rząd Kanady za fałszywe informacje (c..faniak z Bostonu chyba ?).

jednym słowem - prasa kłamie ! - wystarczy ?
      • marcus_crassus w galerii zdjec jest takich cala masa.... 19.04.05, 16:36
        niedlugo beda jeszcze "lepsze"....

co do prawdziwosci - a masz dowod ze istnieje tybet??? byles tam kiedys??

ja nie...sprawa z tybetem moze byc mistyfikacja...nigdy tez nie widzialem zeby ziemia byla okragla
        • goldbaum Re: w galerii zdjec jest takich cala masa.... 19.04.05, 16:41
          marcus_crassus napisał:

> co do prawdziwosci - a masz dowod ze istnieje tybet???

to to naprawde nie arabska propaganda?
          • marcus_crassus jak bede chcial pogadac z malpa pojde do zoo n/t 19.04.05, 16:47

• goldbaum mozesz tez pogadac sam ze soba n/t 19.04.05, 16:50
            • wyrodnamatka Re: uuuuuuuuuaaa , pótwór dzichad 19.04.05, 19:51
              łaaaaaaaaaa, beduiny ratujta się , kto może
              ola boga ratujta bułgary , turczyny ido ...

- a tak swoją drogą , gdzie obrazek na stronce władzia ( politycznie to on był
              kiep )rycerz był pierwsza klasa , poszedł w bój na czele wojska - tylko że to
              nie zabawa , władek padł ...
          • i-love-2-bike Re: w galerii zdjec jest takich cala masa.... 19.04.05, 17:05
            goldbaum napisał:

> marcus_crassus napisał:
            >
            >
            > > co do prawdziwosci - a masz dowod ze istnieje tybet???
            >
            > to to naprawde nie arabska propaganda?

czy amerykanska propaganda,ze zabijamy tylko insurgents i terrorystow. poszukam
            w internecie wiecej tych smutnych przykladow,ktore wiadomo czemu na krasuli
            jihadowke nie wejda. potem sie dziwisz,ze rodzice nie maja nic do stracenia i
            ucza dzieci jak walczyc z okupantem. jak wiadomo markus siedzialby w takich
            warunkach opracowujac strony internetowe,podczas gdyz obok walilyby bomby.

www.shianews.com/hi/middle_east/news_id/0000758.php
            • wyrodnamatka Re:uuuuuuuuuuaa 19.04.05, 19:42
              markus prawdziwku , co tam słychać :)
              przestraszyłeś śmiertelnie 34 osoby , no to możesz świętować :D
              może jeszcze jakiś sklepik tam dokoptuj , moherkowe czapeczki , buty na obcasach
              dla konusów , no i różne tam takie . popularność się zwiększy i trochę zarobisz
              grosza , ty i takie bilbordy w metrze kupisz sobie - eurodzichad , dzikość
              serca - bądz rycerz . lwie serce bądź , albo po prostu - bądz rysio , nie daj
              się łłłłłłłachaaaacha :D
              dzichad ostatnie wzięcie
              łojezu dzichady mniiiiiiiiiiiiiiiie łapio , nieeeeeeeeeeee...
              • marcus_crassus co ty z tymi moherowymi czapeczkami??? 20.04.05, 12:42
                zaraz powiem jak tak ze na pewno jestes objuczona dynamitem jak dziki osiol :P
    • abracadabra1 Re: zdjecie 19.04.05, 19:46
      To nie matka i dziecko tylko jakas terrorystka wykorzystujaca sierote
      Albo zdjecie " pozowane"
    • aldo59 niestety 20.04.05, 09:47
      dopóki matki palestyńskie nie będą płakały po śmierci swoich dzieci - tak jak
      matki żydowskie - nie będzie pokoju.
      Matka godząca się z radością na śmierć swojego dziecka to patologia sprzeczna z
      prawami natury - nawet krokodyle i pajaki bronią swojego potomstwa.
    • tees1 drugie zdjecie z tego kraju, i trzecie z Polski 20.04.05, 10:12
      Tam gdzie jest wojna, tam dorosli wystawiaja na niebezpieczenstwo dzieci:

Palestyna:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=10179044&a=10186467

Polska:
      www.zhr.pl/powstanie/katalog.php?id_wpisu=71

• tees1 podsumowanie sytuacji na swiecie 20.04.05, 10:22
        www.child-soldiers.org/resources/global-reports?root_id=159&category_id=165
      • dana33 Re: drugie zdjecie z tego kraju, i trzecie z Pols 20.04.05, 10:55
        to zdjecie z "palestyny" tees, to mam nadzieje, ze po prostu nie wiesz, a nie
        ze manipulujesz. to jest rodzina, ktora mieszka w jednym z osiedli w gazie. te
        dzieci jechaly autobusem do szkoly, specjalnym autobusem, ktory zabieral dzieci
        do szkoly a potem rozwozil spowrotem do domow. autobus szkolny z dziecmi.
        terrorysci zrobili zasadzke na ten autobus, wiedzac dobrze, ze sa tam tylko
        dzieci i kierowca. te dzieci na zdjeciu i jeszcze inne, zostaly w tym zamachu
        ranne. nikt ich nie wystawial na niebezpieczenstwo. to byl celowy zamach na
        dzieci. mozesz oczywiscie napisac, ze rodzice mieszkali na ziemiach arabskich i
        w ten sposob wystawiali dzieci na niebezpieczenstwo. mozna. z punktu widzenia
        wielu ludzi. z mojego, to tereny, ktore zostaly zdobyte w czasie wojny, na
        ktorych przedtem nic nie bylo, nikt tam nie mieszkal, dzisiaj sa to tereny
        zagospodarowane, zielone, zabudowane. dostana to zaraz spowrotem. razem z
        domami, kwiatami i uprawnymi polami. zobaczymy, kiedy z tego znow beda piachy i
        czy przestana zrzucac na nas rakiety.
        • tees1 wiem wiem 20.04.05, 12:02
          dana33 napisała:

> to zdjecie z "palestyny" tees, to mam nadzieje, ze po prostu nie wiesz, a nie
          > ze manipulujesz.

Wiem, ale nie manipuluje (swoja droga, naduzywasz slowa manipulacja). Po prostu
          prezentuje jeden z punktow widzenia, jakie sama wyliczasz ponizej.

> to jest rodzina, ktora mieszka w jednym z osiedli w gazie. te
          > dzieci jechaly autobusem do szkoly, specjalnym autobusem, ktory zabieral
          > dzieci do szkoly a potem rozwozil spowrotem do domow. autobus szkolny z dziecmi.
          > terrorysci zrobili zasadzke na ten autobus, wiedzac dobrze, ze sa tam tylko
          > dzieci i kierowca. te dzieci na zdjeciu i jeszcze inne, zostaly w tym zamachu
          > ranne. nikt ich nie wystawial na niebezpieczenstwo. to byl celowy zamach na
          > dzieci.

Wlasnie! Czy rodzice nie wiedzieli, ze tam tacy bandyci grasuja? Oni, osadnicy,
          strzelaja tam do kazdego zauwazonego Araba, jak sami powiedzieli, ale
          spodziewali sie ze ich dzieci beda tam bezpiecznie jezdzic autobusem? Naprawde?
          Przeciez tam odbywa sie bezwzgledna walka.
          Dzieci wysyla sie poza strefe wojenna, a nie zabiera do niej zeby tam mieszkaly
          i jezdzily po okolicy autobusem posrod ludzi gotowych do zbrodni.

> mozesz oczywiscie napisac, ze rodzice mieszkali na ziemiach arabskich i
          > w ten sposob wystawiali dzieci na niebezpieczenstwo. mozna. z punktu widzenia
          > wielu ludzi.

To wlasnie twierdze. Sami rodzice niech ida sie bic, jak chca, ale dzieciom
          powinni zapewnic bezpieczenstwo.

> z mojego, to tereny, ktore zostaly zdobyte w czasie wojny, na
          > ktorych przedtem nic nie bylo, nikt tam nie mieszkal, dzisiaj sa to tereny
          > zagospodarowane, zielone, zabudowane. dostana to zaraz spowrotem.

Powiedz teraz tym dzieciom, dlaczego musialy na froncie jezdzic tym autobusem.

> razem z
          > domami, kwiatami i uprawnymi polami.

Nieraz sie czyta o wspanialosciach bylych polskich miast kresowych, majatkow,
          ogrodow (np w Liceum Krzemienieckim). Ukraincy cos slabo o nie dbaja, wszystko
          zaroslo chwastami. Ale kazdy przytomny, lacznie z wypedzonymi (ze uzyje
          europejskiego zargonu), powie, ze warto zostawic ogrody, byleby sie nie
          mordowac. W koncu kazdy ma gdzie mieszkac, kazdy ma swoj kraj.
          • dana33 Re: wiem wiem 20.04.05, 12:24
            nie wroce do wszystkiego co napisales, bo mam na dzisiaj dosyc klotni z
            biedronka. ale co do twojego ostatniego zdania, to to jest wlasnie ta jedyna
            przyczyna, dla ktorej uwazam, ze powinnismy opuscic te tereny. moze wrocimy do
            rozmowy po tym, jak ci osiedlency opuszcza swoje domy i wyjasni sie, kto sie
            tam wprowadzi, i czy wystrzeliwanie rakiet na shderot sie skonczy. i ja i ty
            bedziemy wtedy madrzejsi o doswiadczenie...
    • krystian71 Re: zdjecie 20.04.05, 11:48
      a pamietasz takie zdjecie,tez maly chlopczyk, chyba 5-ciolatek w jarmulce ,z
      pejsikami,w mundurku IDF-u a wreku trzyma gnata.
      Tam wyraznie bylo widac jego rysy , dzieciak do rozpoznania , bo to co tu
      przedstawiasz, kawalek nosa Palestynki i dzieciak w kominiarce...
      Wybacz, to moze byc jako dowod w oczach Dany , przed zadnym sadem by sie nie
      utrzymal , nawet israelskim
    • alkud jeszcze lepsze zdjecie TUTAJ 20.04.05, 11:54
      prosze o nie kasowanie...

raport.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?271752
      • marcus_crassus eeee..przesadzasz alkud na moje oko... 20.04.05, 12:21
        swiry z pojedynczych forow nie moga byc traktowani jako material reprezentatywny...

na forum GW tez sie znajdzie masa swirow - i czy to od razu cala Polska np???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka