haggis Do redaktorów wydania online 19.04.05, 19:16 Na pierwszej stronie wiadomości Gazety jest duży czarny obrazek z napisem "papież nie żyje". Myślę, że wypadało by go usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Benedykt XIV, Benedykt XVI... 19.04.05, 19:32 Jeżeli przybierane imię cos mówi, to Benedykt XIV (1740-1758) wykreślił z indeksu ksiąg zakazanych dzieła Kopernika. Był mecenasem nauki i sztuki. Założył cztery Akademie. Kupował księgi dla Bibliotyeki Watykańskiej. Podnióśł poziom Uniwersytetu Rzymskiego. Ale potępił Monetskiusz "o duchu praw". Miał też sój pozytywny rozdział względem Polaków i troszczył sie o Indian w Ameryce Południowe. A Benedykt XVI? Ja osobiście ten wybór przyjmuję z powsiągliwością. Przyznaję, że po cichu liczyłam na kogoś z Hiszpani, Portugali lub Ameryki Południowej. Ciekawa jestem jak ten wybór przyjmie laicka Europa? Odpowiedz Link Zgłoś
free.woman Re: Benedykt XIV, Benedykt XVI... 19.04.05, 23:27 Cóż, ja też się obawiam... Szczerze powiedziawszy, niepokojące jest zestawienie niebagatelnej inteligencji w służbie doktrynie z długoletnim zasiedzeniem w watykańskich strukturach władzy. To musi budzić niepokój. A swoją drogą, zastanawia mnie fakt, na jakiej podstawie różne osoby, duże i małe, tak zgodni są co do tego, że nowy papież będzie kontynuatorem dzieła Jana Pawła II? Co ich łączy? Bo ja naprawdę nie rozumiem. Przypominam sobie bardzo tradycjonalistyczne, konserwatywne, ale nigdy doktrynerskie wypowiedzi Wielkiego (nie-)Obecnego. Ale tutaj zachodzi relacja jak pomiędzy zdrowym sumieniem a sumieniem buchaltera. I nie wiem, czy będzie się mówić o misji społecznej Kościoła, i o miłości bliźniego. A laicka Europa? Część posiadająca pytania (trudne pytania) raczej nie otrzyma odpowiedzi, a nie otrzymawszy nie przestanie szukać w ogóle. Przestanie szukać tam, gdzie nie znajdzie partnera do dialogu. D i a l o g u, to jest wymiany myśli i zdań pomiędzy dwiema stronami. A swoją drogą - wydaje mi się, że po 26 latach (bez kilku, powiedzmy) Państwo Watykan znów będzie "normalną" instytucją z urzędującym papieżem. Kto wie, może tak ma być...? Odpowiedz Link Zgłoś
agpagp nowy papież 19.04.05, 19:18 jestem niewierząca nie praktykuijąca ale wstrząsnieta waszymi wypowiedziami.naszego papieża już nie ma nic go nie wróci czas się cieszyć z tego co się ma... kiedy to Polacy zrozumieją..? Odpowiedz Link Zgłoś
krzystor Papież 19.04.05, 19:19 To nie jest wybór taki jak w 1978 r. ... Nie bedzie już takiego Papieża jak Nasz Karol Wileki ... Ten Niemiec nie dorasta mu do pięt, pewnie wprowadzi szwabski dryl w Kosciele ... Żal i rozczarowanie ...:((( Odpowiedz Link Zgłoś
rbrbr Re: Papież 19.04.05, 19:20 > pewnie wprowadzi szwabski dryl w Kosciele Oby, oby... Odpowiedz Link Zgłoś
il_siciliano moja opinia 19.04.05, 19:21 Moje poglądy w wielu kwestiach odbiegają od poglądów nowego papieża Benedykta XVI. Jestem liberalny w wielu kwestiach, w których kościół, a zwłaszcza Papież, prezentują poglądy zdecydowanie konserwatywne. Pomimo to, cieszę się, że właśnie ta osoba została wybrana papieżem. Uważam bowiem, że mniej ważna jest różnica w poglądach, zdecydowanie bardziej istotne natomiast jest, aby papież był dobrym człowiekiem, który potrafi syntetycznie spojrzeć na problemy świata i wiary i mądrze współuczestniczyć w ich rozwiązywaniu. Uważam, że kard. Ratzinger jest takim człowiekiem. Przyda się ludzkości - a zwłaszcza Europie Zachodniej (wybór nieprzypadkowy...) ta ostoja silnej moralności, nawet jeśli w pewnych kwestiach idzie ona w swym konserwatyzmie bardzo daleko. Poza tym... Ratzingera da się lubić :) Odpowiedz Link Zgłoś
donpedroso Re: Pytanko 19.04.05, 19:29 Krótko, tak krótko jak wówczas byo możliwe. Uwierz w to, wiara jest tym czego wątpiący potrzebują teraz najbardziej... Odpowiedz Link Zgłoś
syriel Na naszych oczach dzieje się historia... 19.04.05, 19:42 To naprawdę niezwykłe uczucie... Zobaczymy co przyniesie ten pontyfikat. Ale musicie przyznać, że Benedykt XVI miał niezłe wejście ;)... Odpowiedz Link Zgłoś
messien Bravo!! Niech zyje papiez!! 19.04.05, 19:31 A pierwsza pielgrzymka obowiazkowo do Polski! Prosimy! Odpowiedz Link Zgłoś
ivulspirit Re: Bravo!! Niech zyje papiez!! 19.04.05, 19:34 a bedziemy krzyczec "kochamy ciebie"? Odpowiedz Link Zgłoś
mozart WIR HABEN UNSEREN PAPST! 19.04.05, 19:31 DER KÖNIG IST TOT, ES LEBE KÖNIG! Odpowiedz Link Zgłoś
stern.stern Re: WIR HABEN UNSEREN PAPST! 20.04.05, 00:27 darf ich euch auf die sprünge helfen? euer vorbild hatte nichts mit der religion am hut, außer der kirchensteuer. übrigens, wo habt ihr polnisch gelernt? haut euch über die häuser! Odpowiedz Link Zgłoś
rychusa Benedykt XVI 19.04.05, 19:32 cytuje...."zostal wybrany w 10 turze glosowania 3 wrzesnia 1914 r i przyjaj imie Benedykt XV... Papieski krawiec musial w ostatniej chwili skracac najmniejsza z trzech bialych sutann,ktore uszyl przed elekcja.Nowy papiez nie byl postawnym mezczyzna- niski,zdeformowany przez skolioze,mial na domiar zlego chorobliwie blada cere.Tym wieksze zdumienie wywolaly jego energia i przenikliwosc cechujaca pierwsze decyzje. Urodzony pod Genua 21 listopada 1854 roku della Chiesa studiowal prawo oraz teologie i pelnil funkcje sekretarzaprzy nuncjuszu papieskim Rampolli w Madrycie.Kiedy Rampolla zostal kardynalem i sekrretarzem stanu,sciagnal della Chiese do Watykanu.Mlody kaplan wyroznial sie pracowitoscia i przykladnym zyciem.Jako czlonek poselstwa do Wiedniaokazal sie uzdolnionym dyplomata.Wraz z Rampolla popadl w nielaske i zostal przez Piusa Xmianowany arcybiskupem Bolonii,co rownalo sie odsunieciu od Kurii.15 maja 1914 roku otrzymal kapelusz kardynalski i tuz potem zostalobwolany papiezem.Ze wzgledu na sytuacje miedzynarodowa Benedykt XV zazadal by intronizacja odbyla sie bez uroczystej oprawy w Kaplicy Sykstynskiej a nie w bazylice swietego Piotra.Tiare przyjal 6 wrzesnia a ceremonia miala rzeczywiscie nirezwykle skromny charakter....zaraz bedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
rychusa Re: Benedykt XVI 19.04.05, 20:00 Jednak nie skasowali..przeczytali i zrozumieli...i dzieki Bogu...kontynuje....Najpilniejsza sprawa stalo sie przywrocenie papiestwu autorytetu,ktory utracilo za pontyfikatu Piusa X.Aby nawiazac do tradycji Leona XIII,Benadykt XV mianowal kardynala Gaspari sekretarzem stanu.Aby zerwac z brakiem tolerancji,jaki cechowal jego poprzednika,pozbyl sie Mgr Umberta Benigni,szarej eminencji Piusa Xi zalozyciela"Sapinery",tajnej organizacji o cechach inkwizycji.W swym pierwszym wystapieniu z dnia 8 wrzesnia stwi8erdil jasno,ze przeminely juz czasy polowan na czarownice.Zlikwidowal Kojngregacje Indeksu i powierzyl cenzure zajmujacemu sie nia uprzednio Swietemu Oficjum. Odpowiedz Link Zgłoś
canadol Wyglad oficera SS, ale... 19.04.05, 19:32 ...to przeciez nie powinno nic znaczyc. Byl w Hitlejudgen - i co z tego? Ja bylem nawet kiedys w ZMSie. Nasz Papiez tez nie walczyl w podziemiu podczas okupacji, a byl zmuszony pracowac dla Niemcow... Odpowiedz Link Zgłoś
wicek.wacek Re: Wyglad oficera SS, ale... 19.04.05, 21:31 Ja w ZMs nie bylem, bo nie musialem byc. A co do wygladu nowego Papieza, tochyba na glowe upadles, porownujac go z oficerem SS. Pamietam, byl 3 lata temu w Krakowie na uroczystosciach sw. Stanislawa na Skalce jako legat papieski. Ogromnie wszystkich ujal pelna ciepla i madrosci homilia. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Wyglad... głupie żarty :-( 19.04.05, 22:02 Żarty żartami, ale to o oficerze SS jest niesmaczne. Na pewno dużo bardziej niesmaczne niż Konserwa Tyrolska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
maya2006 Re: Wyglad oficera SS, ale... 20.04.05, 00:05 tja, ale wytlumacz to fanatykom... Odpowiedz Link Zgłoś
obsesion1981 Habemus Papam!!!!!! 20.04.05, 01:09 JP II napewno wiedzial co robi, zostawiajac Go na stanowisku pomimo skonczonych 75 lat, On Go dla nas "przygotowal"!!! Cieszmy sie ! bo to jest Nasz Papiez! Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina1 To absolutnie najlepszy wybor! 19.04.05, 19:35 Po przeczytaniu wczorajszego kazania kardynala Ratzingera, a obecnie juz Benedykta XVI, nie mialem zadnych watpliwosci! Duch Swiety byl z nim, tylko on moze godnie przejac ster Kosciola po Janie Pawle II-gim! Jestem niewymownie szczesliwy i modle sie za nowego Pasterza! Pozdrowienia wszystkim! Juras Odpowiedz Link Zgłoś
papa_s Wybór z pośród 115... 19.04.05, 19:36 mariusz.antczak napisał: >Pomimo faktu,iż papieżem mógł zostać każdy ze 115 kardynałów wybrano >faworyta...Habemus papam! Papieżem mógłeś zostać Ty (zakładam że jeseś ochrzczony i bierzmowany) czy nawet A.Lepper. Kolegium kardynałów ma jedynie wybrać właściwego Ojca Świętego. Odpowiedz Link Zgłoś
maxflash Niech żyje Benedykt XVI !!! 19.04.05, 19:37 Czytam z wielką uwagą to co niektórzy tu wypisują. Najpierw niech każdy zajrzy w głąb własnego serca i odpowie sobie na pytanie "Czy mam tyle miłości co Jan Paweł Wielki? Czy rozumiem Jego słowa, które przekazywał nam przez ćwierć wieku?". Nie boję się rozłamu w kościele ponieważ nadszedł czas prawdy dla nas Polaków, czy jesteśmy chrześcijanami, czy też byliśmy nimi, gdyż tak "wypadało". Kto ma wiarę i miłość w sercu ten nie bedzie miał wątpliwości, czy zmienić wyznanie. Moim zdaniem, nie liczy sie kto został Papieżem. Kosciół musi mieć swojego przewodnika, kontynuatora chrześcijaństwa i wiary. To nie do nas należy ocena jakim człowiekiem będzie Benedykt XVI. Myśle, że jest dobrym człowiekiem i mam nadzieje, że pierwszą pielgrzymke odbedzie do naszej ojczyzny, aby uszanować wielkość naszego Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 Re: Niech żyje Benedykt XVI !!! 19.04.05, 19:44 haha a gdzie ty wyczytałeś że ktoś chce zmienić wiarę bo Ratzinger został papieżem? Jesteś chyba jedyną osobą w tym kraju, dla której takie rzeczy mają jakiekolwiek znaczenie przy wyborze religii... Odpowiedz Link Zgłoś
maxflash Re: Niech żyje Benedykt XVI !!! 19.04.05, 19:51 proponuję bardziej wczytać się w treści forum odsyłam do wypowiedzi osoby o nicku "ofc". Odpowiedz Link Zgłoś
raddy Re: Niech żyje Benedykt XVI !!! 19.04.05, 20:10 to przełomowa chwila w dziejach historii. Habemus Papam. Mamy Papieża. Wielka próba dla narodu polskiego. Czy nauczymy sie tolerancji??!! Niech Bóg błogosławi Benedyktowi XVI. Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Wielki polski papiez wyznaczyl swojegoniemieckiego 19.04.05, 19:41 nastepce. Jest w tym nadzieja dla Europy. Podczas wojny byli po dwoch stronach barykad i obydwu zjednoczyl Chrystus! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Nie mam za co kochac Niemcow,ALE bardzo sie ciesze 19.04.05, 20:28 Wybral imie Benedykta XVI, poniewaz Benedykt XV byl przeciwnikiem I Wojny Swiatowej. Jest wyznaczony przez Jana Pawla Wielkiego i jako Polak z radoscia nazywam go Ojcem Swietym. Nie mogl sie nazwac Jan pawel III ani Karol I, poniewaz za nic w swiecie nie moze rownac sie formatowi tamtego. Niemcy dostali szanse wielkiego oczyszczenia swego imienia. Europa ma szanse pojednania! Odpowiedz Link Zgłoś
robak46 Dlaczego Benedykt XVI? 19.04.05, 19:45 Czy to aby nie oznacza odwrotu do czasów przedsoborowych? Skoro kontynuacja drogi JPII to dlaczego nie JPIII? Odpowiedz Link Zgłoś
jiddu Pasterz i owieczki 19.04.05, 19:46 Jakże jeszcze daleko do czasów, kiedy kult jednostki będzie jedynie wspomnieniem... Pasterz i owieczki... w zasadzie to znakomita analogia dla relacji guru-uczeń, wiadomo przecież jaką rolę pełnią w każdym gospodarstwie owieczki i jak kończą swój żywot. Odpowiedz Link Zgłoś
feliks.srebrny Gratulacje, modlimy się za ciebie, Benedykcie XVI 19.04.05, 19:47 Modlimy się za ciebie, aby wystarczyło ci sił na kontynuowanie roli - co ważne - nie tylko Jana Pawła II, ale św. Piotra. Powinieneś dalej prowadzić politykę Jana Pawła II, nie zaniedbywać w swym "programie" dialogu między religiami, ale także otwierać Kościół na młodych, przy tym jak dobry rodzic nie pozwalając im na zbyt wiele. Mamy nadzieję, że pokochamy cię z równą siłą jak Jana Pawła II, mimo, że dla wielu będzie to trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedroso Czy o Hitlerjugend piszą ludzie Rydzyka ?!?!?! 19.04.05, 19:47 Ludzie - opamiętajcie się !!! Młody Ratzinger był w Hitlerjugend (nikt z piszących nie wie jak długo i co tam robił...), i teraz, mimo że był przyjacielem i współpracownikiem Jana Pawła II, okrzyknie się go zaraz wrogiem Polaków ! Weźcie się lepiej za lekturę przesłań Papieża Wojtyły, zamiast głupoty pisać ! Już zapominacie o atmosferze sprzed tygodnia, już się sączy jad ? I po co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lucky14 Nowy papież 19.04.05, 19:48 A i tak nie zrobi tyle dla świata co poprzednik. Za mało ma czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
dumny_z_czewy No fakt, rządzić długo nie będzie 19.04.05, 19:52 Ale Jan XXIII też nie rządził długo, a co zrobił pisać nie muszę. Oby godnie zastąpił Jana Pawła II. Bardzo dobrze, że to właśnie Ratzinger został papieżem. Myślę, że Bendykt XVI powinien jeszcze w tym roku odwiedzić Polskę i Rosję. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: No fakt, rządzić długo nie będzie 19.04.05, 19:54 > Myślę, że Bendykt XVI powinien jeszcze w tym roku odwiedzić Polskę i Rosję. A tak, tak! W Rosji go przyjmą z otwartymi rączkami :-/ I prezydent Putin wyściska... Bo Jan Paweł II jako Polak jakoś przeszkadzał moskiewskiej cerkwi. Niemiec to co innego... :-PPP Odpowiedz Link Zgłoś
mary9 nowy papież 19.04.05, 19:57 ja też się cieszę,że Joseph Raztzinger został papieżem.ma też dla mnie znaczenie fakt kim był dla Jana Pawła II,chociaż oczywiście nie doszukuję się w nim podobieństw w wyglądzie jak ktoś tutaj próbował itp... Odpowiedz Link Zgłoś
mary9 Re: nowy papież 19.04.05, 20:03 podobieństw wyglądzie do naszego papieża oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl DO BANI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.05, 19:53 Ratzinger jest jeszcze bardziej konserwatywny niz byl nasz papież (nasz... ;-) ) a brakuje mu tych licznych zalet, ktore mial Jan Pawel II pomimo swego konserwatyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Twoim idolem byłby pewnie papież prowadzacy 19.04.05, 20:53 "Parade Miłosci" w Berlinie !! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
martucha77 jeszcze mam przed oczami 19.04.05, 19:55 Jeszcze mam przed oczami i w sercu NASZEGO PAPIEŻA ...dziwne uczucie zobaczyc na tym miejscu kogoś innego. Dziękuję, że w pierwszych słowach odniósł się do naszego Ojca... Czuję do niego wielki szacunek i sympatię to musi by dobry człowiek (przyjaciel Karola wojtyły nie może byc zły|).Jako katolik oddaję mu cześc ale Jana Pawła II nikt nie jest w stanie zastąpic w sercach Polaków . Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl KONSERWA TYROLSKA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 19.04.05, 20:04 :-)))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Czy na maturze wybrałaś geografię ?? To błąd!! 19.04.05, 20:56 A na marginesie - konserwy tyrolskie maja długie terminy przydatności.Spróbuj!! Odpowiedz Link Zgłoś
il_siciliano Polacy 19.04.05, 20:05 Ten papież będzie testem wiary dla Polaków. Okaże się, czy kochali JP2 bo był Polakiem, czy dlatego, że był dobrym papieżem. Czy ich wiara była bałwochwalczą fasadą czy też ma silne fundamenty. No i czy JP2 nauczył ich tolerancji - trudno o lepszy jej test niż papież-Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedroso Re: Polacy 19.04.05, 20:19 To prawda, mocniejszym (trudniejszym) testem mógłby być tylko Papież-Żyd, ale o to będzie dość trudno ;-) Ale patrząc na ton większości wypowiedzi chyba możemy być spokojni o stan ducha i wiary Polaków - reakcje są raczej pozytywne. Na pewno fakt, że Ratzinger/Benedykt był blisko związany z JPII będzie tu dodatkowym argumentem "za". A jakby jeszcze Papa przyjechał do Polski i zagadnął po naszemu... Hmmm, w Watykanie od 1981 roku, więc miał trochę czasu, żeby się nauczyć "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus" i "Szczęść Boże"; chociaż z tym "Szczęść Boże" może lekko przesadziłem ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
il_siciliano Re: Polacy 19.04.05, 20:22 Papież Żyd - to było całkiem możliwe. Lustiger był wśród faworytów. Odpowiedz Link Zgłoś