Dodaj do ulubionych

AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE

25.04.05, 00:00
W PORTALU YNET PODALI, ZE KOBIETA ZOSTALA SKAZANA W AFGANISTANIE NA SMIERC ZA
CUDZOLOSTWO. A KOMU DANO FUNKCJE KATA? MEZOWI. MAZ JA POWOLI - TO PREDKO NIE
IDZIE - UKAMIENIOWAL. A CUDZOLOWIEC DOSTAL 100 BATOW - NIE PISALI OD KOGO - I
POSZEDL DO DOMU (ZE POSZEDL DO DOMU TO MOJ DODATEK).
Obserwuj wątek
    • stranger.pl Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 00:14
      Dobry wieczór Oskarze.
      Myślę że obydwoje zasłużyli na identyczna karę. Nie będę się wypowiadał o
      formie - co kraj to obyczaj.
      • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 00:38
        stranger.pl napisał:

> Dobry wieczór Oskarze.
        > Myślę że obydwoje zasłużyli na identyczna karę. Nie będę się wypowiadał o
        > formie - co kraj to obyczaj.

DOBRY WIECZOR TEZ TOBIE, STRANGER.

A CZY IDENTYCZNA KARA MIALA BYC 100 BATOW DLA OBOJGA GRZESZNIKOW CZY KARA
        SMIERCI? NIE ZAPOMNIJ, ZE FEMINIZM NIE DOSZEDL JESZCZE DO TEGO ISLAMSKIEGO
        KRAJU I NIE TYLKO.
        • stranger.pl Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:01
          No cóż Oskarze - cudzołóstwo jest "fe" zarówno według twojej wiary jak i mojej,
          godzi w rodzinę (a więc również w Państwo).
          Ja nie mam łaski dla "coś" co burzy porządek - jestem za prawem i karą, karą
          jako odpłatę za występek a nie resocjalizację (w co nie wierzę).

Nie będę się wypowiadał czy to ma być 100 batów czy kamienie - to obcy kraj,
          obcy ludzie, obca mentalność - to ich sprawa. Mi nic do tego, nie kiwnę palcem
          ani w obronie "za" ani "przeciw".

Natomiast w Polsce kamienie nie wchodzą w rachubę (inna mentalność, wiara) ale
          cudzołóstwo powinno być karane tak jak każde zło.
          To nie jest "popularne" myślenie ale tak uważam – jak również uważam np. że
          należy stosować karę śmierci za morderstwa (nie zabójstwa! - to niuans prawny),
          czy surowo karać kradzież - może właśnie chłostę zamiast pobytu delikwenta w
          więzieniu na mój koszt (tzn. podatnika).
          • i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:11
            stranger.pl napisał:

> No cóż Oskarze - cudzołóstwo jest "fe" zarówno według twojej wiary jak i mojej,
            >
            > godzi w rodzinę (a więc również w Państwo).
            > Ja nie mam łaski dla "coś" co burzy porządek - jestem za prawem i karą, karą
            > jako odpłatę za występek a nie resocjalizację (w co nie wierzę).
            >
            > Nie będę się wypowiadał czy to ma być 100 batów czy kamienie - to obcy kraj,
            > obcy ludzie, obca mentalność - to ich sprawa. Mi nic do tego, nie kiwnę palcem
            > ani w obronie "za" ani "przeciw".
            >
            > Natomiast w Polsce kamienie nie wchodzą w rachubę (inna mentalność, wiara) ale
            > cudzołóstwo powinno być karane tak jak każde zło.
            > To nie jest "popularne" myślenie ale tak uważam – jak również uważam np.
            > że
            > należy stosować karę śmierci za morderstwa (nie zabójstwa! - to niuans prawny),
            >
            > czy surowo karać kradzież - może właśnie chłostę zamiast pobytu delikwenta w
            > więzieniu na mój koszt (tzn. podatnika).

politycznie poprawny oskar znowu przytoczyl przyklad kultury arabskiej,jako
            ilustracji wykolejenia,ale spojrzmy na wiele plemion afrykanskich co tam sie
            dzieje. czarownicy i obyczaje sprzed tysiecy lat decyduja o tobie i twoim zyciu.
            oskar nie przytaczasz jakie sredniowieczne restrykcje maja kobiety u hasydow.
            zauwaz oskar,ze swiat to wiecej niz wy i muzulmanie,bo ja sie was czyta to cos
            mi sie wydaje,ze wiele wiecej was nie interesuje, a szkoda.
            • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 21:58
              i-love-2-bike napisała:

> stranger.pl napisał:
              >
              > > No cóż Oskarze - cudzołóstwo jest "fe" zarówno według twojej wiary jak i
              > mojej,
              > >
              > > godzi w rodzinę (a więc również w Państwo).
              > > Ja nie mam łaski dla "coś" co burzy porządek - jestem za prawem i karą, k
              > arą
              > > jako odpłatę za występek a nie resocjalizację (w co nie wierzę).
              > >
              > > Nie będę się wypowiadał czy to ma być 100 batów czy kamienie - to obcy kr
              > aj,
              > > obcy ludzie, obca mentalność - to ich sprawa. Mi nic do tego, nie kiwnę p
              > alcem
              > > ani w obronie "za" ani "przeciw".
              > >
              > > Natomiast w Polsce kamienie nie wchodzą w rachubę (inna mentalność, wiara
              > ) ale
              > > cudzołóstwo powinno być karane tak jak każde zło.
              > > To nie jest "popularne" myślenie ale tak uważam – jak również uważa
              > m np.
              > > że
              > > należy stosować karę śmierci za morderstwa (nie zabójstwa! - to niuans pr
              > awny),
              > >
              > > czy surowo karać kradzież - może właśnie chłostę zamiast pobytu delikwent
              > a w
              > > więzieniu na mój koszt (tzn. podatnika).
              >
              > politycznie poprawny oskar znowu przytoczyl przyklad kultury arabskiej,jako
              > ilustracji wykolejenia,ale spojrzmy na wiele plemion afrykanskich co tam sie
              > dzieje. czarownicy i obyczaje sprzed tysiecy lat decyduja o tobie i twoim
              zyciu
              > .
              > oskar nie przytaczasz jakie sredniowieczne restrykcje maja kobiety u hasydow.
              > zauwaz oskar,ze swiat to wiecej niz wy i muzulmanie,bo ja sie was czyta to cos
              > mi sie wydaje,ze wiele wiecej was nie interesuje, a szkoda.

RACHELKO, "POLITYCZNIE POPRAWNY" TO WADA? JA NIE CHCE NAPRAWIC SWIAT - A GDYBYM
              CHCIAL TO BY MI COS POMOGLO? - ALE GDY JEST JAKAS POTWORNA WIADOMOSC, CZY JEST
              W TYM COS WYJATKOWEGO, ZE CZLOWIEK REAGUJE SPONTANICZNIE I ZADAJE PYTANIA?
              TROCHE SIE DZIWIE, ZE NIE MIALAS NIC DO POWIEDZENIA, JAKO KOBIETA, CHOC BY O
              TEJ ASYMETRII KARY ZA CUDZOLOSTWO (BATY DLA MEZCZYZNY I UKAMIENIENIE DLA
              KOBIETY).
              • dana33 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 22:19
                oskarze, drogi, nie rozumiem, czemu sie dziwisz. rachelcia nie tylko nigdy nic
                nie doklada sama z siebie, ale nawet nie przyjmuje niczego, co ktos pisze.
                jedyne co ona tu robi to krytykuje, krytykuje i krytykuje. kazdego i wszystkich
                i cytaty i originalne posty, zydow i nie zydow. wprawdzie nie odpowiadam jej i
                nie reaguje, ale zauwazylam, ze po jakims czasie czlowiek jest po prostu
                zmeczony tymi jej postami. nie napisala ani jednego postu, zeby przynajmniej od
                drugiego zdania nie byl krytyka. i nawet tutaj, to jedyne co ma do powiedzenia,
                to oczywiscie restrykcje zydowek w kolach hasydzkich... nu, jak wiem to w tych
                kolach nie ma ani batow ani ukamieniowania. a rozwody jako "kara" so wszedzie,
                nie tylko u hasydow, czy sie myle, oskarze?
                • i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 22:50
                  dana33 napisała:

> oskarze, drogi, nie rozumiem, czemu sie dziwisz. rachelcia nie tylko nigdy nic
                  >
                  > nie doklada sama z siebie, ale nawet nie przyjmuje niczego, co ktos pisze.
                  > jedyne co ona tu robi to krytykuje, krytykuje i krytykuje. kazdego i wszystkich
                  >
                  > i cytaty i originalne posty, zydow i nie zydow. wprawdzie nie odpowiadam jej i
                  > nie reaguje, ale zauwazylam, ze po jakims czasie czlowiek jest po prostu
                  > zmeczony tymi jej postami. nie napisala ani jednego postu, zeby przynajmniej od
                  >
                  > drugiego zdania nie byl krytyka. i nawet tutaj, to jedyne co ma do powiedzenia,
                  >
                  > to oczywiscie restrykcje zydowek w kolach hasydzkich... nu, jak wiem to w tych
                  > kolach nie ma ani batow ani ukamieniowania. a rozwody jako "kara" so wszedzie,
                  > nie tylko u hasydow, czy sie myle, oskarze?

przemeczone biedactwo ty moje,klamiesz jak zawsze,ale czym bys zyla,gdybys
                  klamac nie mogla? oto ten jeden,ale nie jedyny pozytywny wpis jaki dzisiaj nie
                  udalo sie tobie zobaczyc,moze okulary masz w samochodzie, to sie kopnij po nie i
                  nie klam na przyszlosc,bo to brzydko.
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=23181140
                  ps. jak cie mecze to mnie nie czytaj,ugotuj cos smacznego i zrelaksuj sie przy
                  papierosku.
              • i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 22:24
                oscar62 napisał:

>
                > RACHELKO, "POLITYCZNIE POPRAWNY" TO WADA? JA NIE CHCE NAPRAWIC SWIAT - A GDYBYM
                >
                > CHCIAL TO BY MI COS POMOGLO? - ALE GDY JEST JAKAS POTWORNA WIADOMOSC, CZY JEST
                > W TYM COS WYJATKOWEGO, ZE CZLOWIEK REAGUJE SPONTANICZNIE I ZADAJE PYTANIA?
                > TROCHE SIE DZIWIE, ZE NIE MIALAS NIC DO POWIEDZENIA, JAKO KOBIETA, CHOC BY O
                > TEJ ASYMETRII KARY ZA CUDZOLOSTWO (BATY DLA MEZCZYZNY I UKAMIENIENIE DLA
                > KOBIETY).

oskarze,dziwie sie,ze tak samo nie reagujesz na tysiace potwornych
                wiadomosci,zdjec czy doniesien ze swiata a jest tego co dzien tysiace. dla mnie
                tak samo potworne sa zbrodnie dokonywane na kobietach,dzieciach czy
                niepelnosprawnych osobach,ktore zdarzaja sie w kazdym kraju nieomal codziennie.
                nie wiem czy byles kiedys w afryce,ale kazdy kto tam byl wie jaki status ma
                kobieta,czy dziecko w wielu plemionach. nie chce byc zaczepliwa,ale ja rowniez
                uwazam za barbarzynski zwyczj obrzezywania niemowlakow,czy wydawania za maz
                dziewczyny 15-16 letniej,tylko po to,aby rodzila dzieci i sluzyla mezowi,a to
                sie dzieje w waszej kulturze. jak mowie na forum ciagle czytam doniesienia jak
                dobrze jest u was,jak cywilizowanie i jedynie co was deprymuje to dzikie
                zwyczaje arabow,tak jaby nic innego nie istnialo. stad me porownaie twoich
                wpisow do politycznej poprawnosci,gdyz oskarze nie ma dnia,aby ktos gdzies
                brutalnie nie zabil dziecka,czy kobiety w taki,czy inny sposob.wierz mi,ze to
                mnie boli,tak samo jak boli fakt,ze wlasnie wszedzie kobiety i dzieci sa
                ofiarami zboczonej sily mezczyzn.

Nie garbic sie.
                www.betterphoto.com/gallery/dynoGallDetail.asp?photoID=199629&catID=979&style=&contestCatID=&rowNumber=6&camID=
              • wojcd do Oscara 25.04.05, 22:31
                oscar62 napisał:
                ALE GDY JEST JAKAS POTWORNA WIADOMOSC, CZY JEST W TYM COS WYJATKOWEGO, ZE
                CZLOWIEK REAGUJE SPONTANICZNIE I ZADAJE PYTANIA?
                __________________________________________________________________
                Oscarze
                Afganistan okupuja Amerykanie i wprowadzaja tam demokracje.
                Sa za to odpowiedzialni.
                I co oni na to?

Rozumiesz to?
                • i-love-2-bike Re: do Oscara 25.04.05, 22:32
                  wojcd napisał:

> oscar62 napisał:
                  > ALE GDY JEST JAKAS POTWORNA WIADOMOSC, CZY JEST W TYM COS WYJATKOWEGO, ZE
                  > CZLOWIEK REAGUJE SPONTANICZNIE I ZADAJE PYTANIA?
                  > __________________________________________________________________
                  > Oscarze
                  > Afganistan okupuja Amerykanie i wprowadzaja tam demokracje.
                  > Sa za to odpowiedzialni.
                  > I co oni na to?
                  >
                  > Rozumiesz to?

a dlaczego ma to rozumiec,przeciez oni okupuja palestynczykow, a tamci tez sie wala.
          • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 21:39
            stranger.pl napisał:

> No cóż Oskarze - cudzołóstwo jest "fe" zarówno według twojej wiary jak i
            mojej,
            >
            > godzi w rodzinę (a więc również w Państwo).
            > Ja nie mam łaski dla "coś" co burzy porządek - jestem za prawem i karą, karą
            > jako odpłatę za występek a nie resocjalizację (w co nie wierzę).
            >
            > Nie będę się wypowiadał czy to ma być 100 batów czy kamienie - to obcy kraj,
            > obcy ludzie, obca mentalność - to ich sprawa. Mi nic do tego, nie kiwnę
            palcem
            > ani w obronie "za" ani "przeciw".
            >
            > Natomiast w Polsce kamienie nie wchodzą w rachubę (inna mentalność, wiara)
            ale
            > cudzołóstwo powinno być karane tak jak każde zło.
            > To nie jest "popularne" myślenie ale tak uważam – jak również uważam np.
            > że
            > należy stosować karę śmierci za morderstwa (nie zabójstwa! - to niuans
            prawny),
            >
            > czy surowo karać kradzież - może właśnie chłostę zamiast pobytu delikwenta w
            > więzieniu na mój koszt (tzn. podatnika).

Z TYM, ZE CUDZOLOSTWO JEST "FE" ZUPELNIE SIE ZGADZAM, ALE CZY PRZEZ TO
            USPRAWIEDLIWIA MECZENSKA SMIERC? TO COS POTWORNEGO I DOBRZE, ZE TAKIE KARY NIE
            ISTNIEJA W CYWILOZOWANYCH KRAJACH. CIEZKIE KARY, NAJWIEKSZE KARY, ZA ODEBRANIA
            LUDZKIEGO ZYCIA, OWSZEM. TO COS MOZE ROBI DLA PROFILAKTYKI, CHOC STATYSTYCZNIE
            NIE WYGLADA NA TO, PO AMERYKANSKIEJ PROBIE - NIEKTORE STANY - PRZYWROCIC KARE
            SMIERCI ZA MORD, ZE ILOSC MORDOW PRAKTYCZNIE SPADLA. NO, PRZYNAJMNIEJ DLA
            RODZIN ZAMORDOWANYCH TO PRZYNAJMNIEJ ZADOSCUCZYNIENIE. W CHINACH DOSTAJE SIE ZA
            HANDEL Z NARKOTYKAMI KULE W LEP A W ARABII SAUDYJSKIEJ ODCINA SIE REKE ZA
            KRADZIEZ. W TYCH KRAJACH TE PRZESTEPSTWA SA RZADKIE, ALE JAKA CENA?
            • stranger.pl Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 22:28
              Witaj Oskarze

Kara jest odzwierciedleniem lokalnego prawa i moralności. Ja nie oceniam twój
              świat stosując swoją moralność, nie oceniam minionych czasów współczesną
              moralnością bo to absurd - dlatego twoje oburzenie na kamienowanie cudzołożnicy
              czy tzw. karę mutylacyjną (np. obcięcie ręki za kradzież) może wzbudzać w
              tobie "humanitarny" sprzeciw ale... to jest twój prywatny pogląd i nie możesz
              go narzucać Afgańczykom - to ich własny świat i ich wartości i prawa. Nawet
              jeśli myślisz o nich że „okrutne”.

Nie możesz narzucać Obcym swojego punktu widzenia tak jak np. nie można
              narzucać innym jakiś systemów politycznych pod parasolem własnych bagnetów -
              obojętne czy chodzi o bolszewizm (casus Polski po 1944 r.) czy tzw. demokrację
              (casus współczesnego Iraku po inwazji USA i reszty).

Prawo w Izraelu też się zmieniło - ty możesz uważać że uległo humanitaryzmowi i
              dziś nie jest takie jak kiedyś - inni powiedzą, że to nie jest humanitaryzm
              tylko nastała zniewieściała dekada... A czy przez to stało się bezpieczniej?
              Wątpię – nawet jest wprost przeciwnie.

Kara śmierci spełnia swoją rolę prewencji i to bardzo - ponadto dlaczego
              niektórzy walczą by ją znieść. Morderca wyrządza zło (krzywdzi ofiarę
              jednostkową jak i społeczeństwo swoim czynem). Dlaczego chcesz ponownie...
              karać społeczeństwo i zmuszać je do utrzymywania mordercy latami w więzieniu?
              (przez podatki). Chore tkanki powinno się amputować.

A wracając do kamienowania za cudzołóstwo (kobietę) i TYLKO baty dla mężczyzny –
              to oczywista niesprawiedliwość – obydwoje zasługują na identyczną karę – a
              jaką, to zależy w jakim kraju. A ja poza działkę Polski i Polaków nie wnikam w
              szczegóły – tu mamy dosyć własnych problemów (trudnych etc.) więc po co mi
              jeszcze "fałszywa" troska o Obce osoby?
              • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 27.04.05, 14:08
                DZIEN DOBRY STRANGER

KARA SMIERCI ZA MORD JEST W WIELU PANSTWACH KONTROWERSYJNA, CHOC TA KARA MA BYC
                PREWENCYJNA. CZY ONA JEST TAKA? PYTANIE - OTWARTE. ALE ZADNE PANSTWA, ZDAJE MI
                SIE, OPROCZ NIEKTORYCH SZCZEGOLNIE ZACOFANYCH NIE UZYWA OFICJALNEJ KARY SMIERCI
                ZA ZDRADY W MALZENSTWIE, CZASAMI NAZWANA CUDZOLOSTWEM. GDYBY ZA TO ZABIJALI
                MASOWO, NA PRZYKLAD NA ZACHODZIE I ZA OCEANEM, MOZNA BY ODRAZU PRZESTAC
                PRODUKOWAC SRODKI ANTYKONCEPCYJNE... NARODY BY SIE SAMI WYKANCZALI.

POWIEDZIALES - I BYLO W TYM DUZO SENSU - ZE "CO KRAJ TO OBYCZAJ". ALE W DANYM
                WYPADKU TO NIE OBYCZAJ. TU SAME MULLY WYDAJA KARE SMIERCI I CZYM KARA JEST
                WIECEJ BESTIALSKA TYM LEPIEJ. A GDY DAJA WYKONANIE WYROKU ZDRADZONEMU MEZOWI,
                BESTIALSTWO NIE MA GRANIC.

WIDZIALEM JUZ DOSC DAWNO TEMU JUGOSLAWIANSKI FILM - JESZCZE PRZED SKURCZENIEM
                DUZEJ JUGOSLAWII - NA TLE ZWYCZAJU, JAK DOBRZE PAMIETAM, GORSKICH, WIEJSKICH
                BOSNIAKOW. A ZWYCZAJ JEST TAKI: KOBIETA (ZAWSZE KOBIETA...) KTORA ZOSTAJE
                ZLAPANA ZA CUDZOLOSTWO MUSI ZAPLACIC ZA TO ZYCIEM Z RAK SWEGO WLASNEGO MEZA. I
                TAK WYGLADA EPILOG WSPOMNIANEGO FILMU: MALZENSTWO WYCHODZI Z CHATY NIBY NA
                SPACER I GDY DOCHODZA NA SZCZYT KAMIENNEGO PAGORKA, KOBIETA PODAJE SWOJA GLOWE
                KATOWI (MEZOWI), MAZ WYBIERA DUZY KAMIEN I JEDNYM CIOSEM W CZASZKE KONCZY
                NIEZBEDNA EGZEKUCJE. JEDEN KAMIEN, JEDNA LZA I ZDRADZONY MAZ NOSI ZWLOKI SWEJ
                ZONY NA WIEJSKI CMENTARZ. STRASZNE? MNIEJ STRASZNE NIZ WYPADEK Z AFGANISTANU PO
                REZIMIE TALIBANOW.

PS, CIESZE SIE, ZE NA ZMIANE SIE ZAINTERESOWALES Z TEMATEM, KTORY NIE MA NIC
                WSPOLNEGO Z ZYDAMI...
                POZDR.
                • explicit Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 27.04.05, 16:36
                  No wiesz co Oskar , o taka skromnosc cie nie posadzalem ,... Pierwsze zapisy o
                  tej formie kary smierci mowia ze stosowali i spopularyzowali ja Zydzi ,...
                  Muslims tak sie spodobala , ze w dowod semickiej solidarnosci , stosuja ja do
                  dzisiaj :) Zreszta , kamienie u was sa zawsze pod reka , kamienie zamiast
                  oltarzy , kamienie zamiast szubienicy , kamienie jako bron , kamienie jako
                  dowod pamieci - Uniwersalne zastosowanie ,...

Czym Dawid Goliatowi leb rozwalil ? :)))

uklony

==============================================================================

PS, CIESZE SIE, ZE NA ZMIANE SIE ZAINTERESOWALES Z TEMATEM, KTORY NIE MA NIC
                  WSPOLNEGO Z ZYDAMI...
                  • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 27.04.05, 22:10
                    SPLIT, JESTEM SKROMNY? SKROMNOSC JESZCZE NIKOMU NIE ZASZKODZILA. ALE W TWOICH
                    USTACH TO CZYSTA NAGANA. ZRESZTA JAK ZWYKLE GDY KTOS Z NAS ZABIERA GLOS. ZDAJE
                    MI SIE, ZE NIE TYLKO SEMICI UCZA SIE OD SEMITOW. TAK SAMO JAK JEDEN CZLOWIEK,
                    GDY MA COS W GLOWIE, UCZY SIE OD DRUGIEGO. DOBRE RZECZY I TEZ ZLE. W
                    STAROZYTNYM SWIECIE SPRAWY MORALNOSCI I KARY WYGLADALY INACZEJ NIZ W
                    NOWOCZESNYM. OSTATNIE SLOWO NALEZY WIEC DO TWEGO/MEGO I PANSTWOWGO ZACHOWANIA.
                    CZYM SA KAMIENIE DLA ZYDOW, ALA SPLIT, TO MOZE DOBRE DLA MUZYKALNEGO RYTMU,
                    ALE ZUPELNIE WYJETE Z RZECZYWISTOSCI. KAMIENIE ZAMIAST OLTARZY? ZGADZA SIE
                    (SWIETA BIBLIA MOWI "NIE ROB SOBIE POSAGU"). KAMIENIE JAKO DOWOD PAMIECI? TEZ
                    SIE ZGADZA. A GDZIE SA TE KAMIENIE ZAMIAST SZUBIENICY I JAKO BRON? W
                    SPLITOWSKIEJ JAZNI? AHA, TEN MALY KAMYCZEK Z PROCY DAWIDA. PODEJMUJE RECE...
                    POZDR.
                • stranger.pl Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 27.04.05, 17:39
                  Powiem tak - ty siedząc przed kompem w Jerozolimie czy dajmy na to Tel -Awiwie
                  łakniesz wiedzy na to co się dzieje dookoła i po ludzku oburza
                  cię "okrucieństwo" tego świata, po części tak bardzo widowiskowe, dzięki
                  współczesnym mediom, które za wszelką cenę szukają sensacji i z ustami pełnymi
                  HIPOKRYZJI... "przejmują" się tym co się dzieje w jakiś zapadłych wioskach
                  Afganistanu.

To jest wiedza, wiedza które może szokować czy oburzać ale o co ci chodzi?
                  Chcesz cywilizować Afgańczyków pod modłę swojego czy mojego prawa i swojej czy
                  mojej moralności? A przecież to nie twoja ziemia, nie twój świat, nie twoja
                  kultura i cywilizacja.

Kto ci dał prawo osądzać ich zwyczaje, moralność, prawodawstwo? Bez urazy, ale
                  mi to pachnie szatką wywyższania się nad nimi w imię "My" mądrzy"
                  oni "zacofani" - Oskarze więcej pokory. Czasami odnoszę wrażenie że jest na
                  odwrót, to nasz świat cofa się w mroki ZACOFANIA. Brak autorytetów, brak
                  moralności, brak uczciwości, brak honoru, brak odpowiedzialności za słowa i
                  ogólne zniewieścienie społeczeństw. To nie jest tylko choroba która targa
                  Europę - bo mieszkańcy Izraela (w dużej mierze "import" z Europy) - na to samo
                  chorują. Widzisz źdźbło w cudzym oku a belki w swoim już nie.

Ponadto kamienie - wy też kiedyś mieliście kamienie na cudzołożnice - casus
                  Magdaleny i tego co uczynił Jezus Chrystus by ją uchronić.

Odeszliście od tego ale czy przez to macie prawo mówić my to zrobiliśmy więc my
                  dyktujemy moralność - to jest "fe". Mnie to dziwi.

Ponadto ja na prawdę nie interesuję się tym (może inaczej, nie przeżywam tego
                  zdarzenia) - to jest tak daleko, inny świat, moje zdanie nic nie znaczy i nic
                  nie pomoże. Bardziej szukam odpowiedzi na to co się dzieje w Polsce i jej
                  otoczeniu a nie to co zdarza się gdzieś na krańcach świata.

Przy czym żeby nie być żle zrozumianym - nie pochwalam ani nie potępiam. Ale
                  nie życzę sobie globalizacji moralności, prawa, etyki etc. To pachnie
                  zakłamaniem i sztucznością.
                  • oscar62 Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 27.04.05, 23:02
                    stranger.pl napisał:

> Powiem tak - ty siedząc przed kompem w Jerozolimie czy dajmy na to Tel -
                    Awiwie
                    >
                    > łakniesz wiedzy na to co się dzieje dookoła i po ludzku oburza
                    > cię "okrucieństwo" tego świata, po części tak bardzo widowiskowe, dzięki
                    > współczesnym mediom, które za wszelką cenę szukają sensacji i z ustami
                    pełnymi
                    > HIPOKRYZJI... "przejmują" się tym co się dzieje w jakiś zapadłych wioskach
                    > Afganistanu.
                    >
                    > To jest wiedza, wiedza które może szokować czy oburzać ale o co ci chodzi?
                    > Chcesz cywilizować Afgańczyków pod modłę swojego czy mojego prawa i swojej
                    czy
                    > mojej moralności? A przecież to nie twoja ziemia, nie twój świat, nie twoja
                    > kultura i cywilizacja.
                    >
                    > Kto ci dał prawo osądzać ich zwyczaje, moralność, prawodawstwo? Bez urazy,
                    ale
                    > mi to pachnie szatką wywyższania się nad nimi w imię "My" mądrzy"
                    > oni "zacofani" - Oskarze więcej pokory. Czasami odnoszę wrażenie że jest na
                    > odwrót, to nasz świat cofa się w mroki ZACOFANIA. Brak autorytetów, brak
                    > moralności, brak uczciwości, brak honoru, brak odpowiedzialności za słowa i
                    > ogólne zniewieścienie społeczeństw. To nie jest tylko choroba która targa
                    > Europę - bo mieszkańcy Izraela (w dużej mierze "import" z Europy) - na to
                    samo
                    > chorują. Widzisz źdźbło w cudzym oku a belki w swoim już nie.

WIDZE BELKI U SIEBIE TAK SAMO JAK TY WIDZISZ W POLSCE. CZY JEDNAK JESTESMY
                    ZUPELNIE ODIZOLOWANI OD WSZYSTKIEGO CO SIE NIE DZIEJE POD NASZYM PROGIEM?
                    A CZY SWIAT NIE STAJE SIE CORAZ WIECEJ GLOBLANA WSIA? SLOWA NIE MAJA W
                    PRAWDZIE ZADNEGO WPLYWU NA ANACHRONICZNE PRAWA CZY OBYCZAJE ZACOFANYCH KRAJOW,
                    ALE "PRAWO" WYPOWIEDZENIA JEDNAK COS ZNACZY, PRZYNAJMNIEJ DLA TEGO KTORY
                    WYPOWIADA SWOJE MYSLI.
                    >
                    > Ponadto kamienie - wy też kiedyś mieliście kamienie na cudzołożnice - casus
                    > Magdaleny i tego co uczynił Jezus Chrystus by ją uchronić.
                    >
                    > Odeszliście od tego ale czy przez to macie prawo mówić my to zrobiliśmy więc
                    my
                    >
                    > dyktujemy moralność - to jest "fe". Mnie to dziwi.

JA, ZE SWOJEJ STRONY, JESTEM DUMNY Z TEGO, ZE KAMIENIOWANIE ZA CUDZOLOSTWO
                    NALEZY DO "PREHISTORII". TO NIE ZNACZY, ZE LEKCEWAZE SAM AKT CUDZOLOSTWA. JAK
                    JUZ POWIEDZIALEM, NIE DYKTUJE I, DOKLADNIEJ, NIE MOGE DYKTOWAC CUDZA MORALNOSC.
                    GDY SLOWA POTRAFIA DYKTOWAC, MOZE ZMIENIE ZDANIE.
                    >
                    > Ponadto ja na prawdę nie interesuję się tym (może inaczej, nie przeżywam tego
                    > zdarzenia) - to jest tak daleko, inny świat, moje zdanie nic nie znaczy i nic
                    > nie pomoże. Bardziej szukam odpowiedzi na to co się dzieje w Polsce i jej
                    > otoczeniu a nie to co zdarza się gdzieś na krańcach świata.

DLA MNIE TEZ MOJA KOSZULA JEST MI BLIZSZA OD CUDZEJ...
                    >
                    > Przy czym żeby nie być żle zrozumianym - nie pochwalam ani nie potępiam. Ale
                    > nie życzę sobie globalizacji moralności, prawa, etyki etc. To pachnie
                    > zakłamaniem i sztucznością.

NEUTRALNOSC ZA WSZELKA CENE?...
    • wojcd Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:17
      W Afganistanie sa wojska USA.
      I co amerykanie na to???
      • wojcd blad ortograficzny 25.04.05, 01:19
        powinno byc "Amerykanie", a nie "amerykanie".
        Przepraszam.
      • kokosz_is_back Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:23
        wojcd napisał:

> W Afganistanie sa wojska USA.
        > I co amerykanie na to???

Poczytaj, a sie dowiesz...

www.motherjones.com/news/dailymojo/2005/04/afghan_spring.html

• i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:35
        wojcd napisał:

> W Afganistanie sa wojska USA.
        > I co amerykanie na to???

wojtku,jak milo cie uslyszec,pewnie tylko dzisiaj:)))
        • wojcd Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:40
          Czesc Rachelko
          pisuje bardzo sporadycznie.
          Podczytuje czesciej.
          Coraz mniej ciekawego do czytania.

Pozdrawiam bardzo serdecznie
          • i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 01:43
            wojcd napisał:

> Czesc Rachelko
            > pisuje bardzo sporadycznie.
            > Podczytuje czesciej.
            > Coraz mniej ciekawego do czytania.
            >
            > Pozdrawiam bardzo serdecznie

co fakt to fakt,ale powoli forum sie ozywia,tylko jest tu jak zwykle za duzo
            chamstwa a za malo polotu, no coz samo zycie:))
            pozdr i wpadaj czesciej,ma sie rozumiec jak czas pozwoli, a z tym krucho oj krucho.
    • i-love-2-bike Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 22:52
      oscar62 napisał:

> W PORTALU YNET PODALI, ZE KOBIETA ZOSTALA SKAZANA W AFGANISTANIE NA SMIERC ZA
      > CUDZOLOSTWO. A KOMU DANO FUNKCJE KATA? MEZOWI. MAZ JA POWOLI - TO PREDKO NIE
      > IDZIE - UKAMIENIOWAL. A CUDZOLOWIEC DOSTAL 100 BATOW - NIE PISALI OD KOGO - I
      > POSZEDL DO DOMU (ZE POSZEDL DO DOMU TO MOJ DODATEK).

zanim pojde ,obiecuje,ze specjalnie dla ciebie bede podawac jak w roznych
      stronach swiata traktuje sie kobiety i dzieci,bo to naprawde smutne.
      • wojcd Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 25.04.05, 23:05
        i-love-2-bike napisała:
        > zanim pojde ,obiecuje,ze specjalnie dla ciebie bede podawac jak w roznych
        > stronach swiata traktuje sie kobiety i dzieci,bo to naprawde smutne.
        W ojczyznie Oskara jest chyba dwa razy lepiej.
        Napewno 80% kieruje firmami.
    • rattler Re: AFGANISTAN JESZCZE KAMIENIUJE 26.04.05, 17:30
      He he , ty Oskar oczywiscie zamieszczasz ten post kierujac sie wspolczuciem i
      troska o los muzulmanskich kobiet , niczym wiecej :)))

narazie

------------------------------

W PORTALU YNET PODALI, ZE KOBIETA ZOSTALA SKAZANA W AFGANISTANIE NA SMIERC ZA
      CUDZOLOSTWO. A KOMU DANO FUNKCJE KATA? MEZOWI. MAZ JA POWOLI - TO PREDKO NIE
      IDZIE - UKAMIENIOWAL. A CUDZOLOWIEC DOSTAL 100 BATOW - NIE PISALI OD KOGO - I
      POSZEDL DO DOMU (ZE POSZEDL DO DOMU TO MOJ DODATEK).
    • zwyczajny Cóż zwyczajny islam - kto ją wyznaje? Ktoś 26.04.05, 17:33
      na poziomie umyslowym neandertalczyka?
      Pzdr
      • i-love-2-bike Re: Cóż zwyczajny islam - kto ją wyznaje? Ktoś 26.04.05, 17:36
        zwyczajny napisał:

> na poziomie umyslowym neandertalczyka?
        > Pzdr

mocne,zdrowe faszystowskie slowa. bardzos oryginalny.
    • ukos Islam sankcjonuje zwierzęce zachowania 26.04.05, 17:42
      Może nawet gorsze niż zwierzęce, bo dominujący samiec poturbuje tylko rywala, a
      nie zabije partnerki. Dominujący samiec nie jest też tak ohydną, zwyrodniałą
      bestią, nie ma tak spotworniałego poczucia "honoru", żeby zabijać swoje
      nieposłuszne córki.
      • maretino Re: Islam sankcjonuje zwierzęce zachowania 27.04.05, 23:02
        ukos napisał:

> Może nawet gorsze niż zwierzęce, bo dominujący samiec poturbuje tylko rywala, a
        >
        > nie zabije partnerki. Dominujący samiec nie jest też tak ohydną, zwyrodniałą
        > bestią, nie ma tak spotworniałego poczucia "honoru", żeby zabijać swoje
        > nieposłuszne córki.

islam to zboczona religia
    • kecawy U nas dawniej lepiej bywało z tymi karami 27.04.05, 22:14
      Wczasach pierwszych Piastów karano podobnie a właściwie troszkę inaczej .Chłopa
      przybijano ową częścią którą grzeszył do drzewa dając mu do ręki nóż a
      dziews\czynie wicinano wargi sromowe i przybijano je nad wejściem do domu

kecaw
      • oscar62 Re: U nas dawniej lepiej bywało z tymi karami 28.04.05, 23:32
        kecawy napisał:

> Wczasach pierwszych Piastów karano podobnie a właściwie troszkę
        inaczej .Chłopa
        >
        > przybijano ową częścią którą grzeszył do drzewa dając mu do ręki nóż a
        > dziews\czynie wicinano wargi sromowe i przybijano je nad wejściem do domu

TAKIE NIESAMOWITE CZYNY BYLY, JAK MOWISZ, ZA CZASOW PIASTOW. DOBRZE, ZE TO
        DALEKA HISTORIA. MORETINO MOWI O OBECNYCH CZASACH I GDZIES INDZIEJ NA SWIECIE...
        >
        > kecaw
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka