Dodaj do ulubionych

nowożytna demokracja - wynalazek made in USA?

08.05.05, 00:10
Przeglądałem ostatnio swoje stare posty z okresu wojny irackiej - ktoś wtedy
napisał, że europejskie demoracje są niczym więcej jak kopią amerykańskiego
ustroju.
Ta opinia trochę zaskakuje, bo do tej pory sądziłem, że amerykańska
demokrację wymyślili Francuzi - Monteskiusz (zasada podziału władz) i
Rousseau (teoria umowy społecznej), że ojczyzną demokracji starożytnej były
Ateny a nowożytnej - Wielka Brytania. Nie można też zapomnieć o demokracji w
I Rzeczpospolitej, to prawda, że ograniczonej do szlachty, ale za to pełnej w
tych ramach.
Może więc nie przesadzajmy z tym amerykanofilstwem mimo, że nawet ja, przy
całym moim krytycznym stosunku do obecnego prezydenta USA muszę przyznać, że
jego twarde stwerdzenie o okupacji państw bałtyckich przez ZSRR w 1940 roku
wzbudziło moje uznanie.
Obserwuj wątek
    • szlomo.oberluft Re: nowożytna demokracja - wynalazek made in USA? 08.05.05, 04:03
      piotr7777 napisał:

> Przeglądałem ostatnio swoje stare posty z okresu wojny irackiej - ktoś wtedy
      > napisał, że europejskie demoracje są niczym więcej jak kopią amerykańskiego
      > ustroju.
      > Ta opinia trochę zaskakuje, bo do tej pory sądziłem, że amerykańska
      > demokrację wymyślili Francuzi - Monteskiusz (zasada podziału władz) i
      > Rousseau (teoria umowy społecznej), że ojczyzną demokracji starożytnej były
      > Ateny a nowożytnej - Wielka Brytania. Nie można też zapomnieć o demokracji w
      > I Rzeczpospolitej, to prawda, że ograniczonej do szlachty, ale za to pełnej w
      > tych ramach.
      > Może więc nie przesadzajmy z tym amerykanofilstwem mimo, że nawet ja, przy
      > całym moim krytycznym stosunku do obecnego prezydenta USA muszę przyznać, że
      > jego twarde stwerdzenie o okupacji państw bałtyckich przez ZSRR w 1940 roku
      > wzbudziło moje uznanie.

Ja stwierdzenie Busha nazwalbym HIPOKRYZJA
      • ale-jajaja Re: nowożytna demokracja - wynalazek made in USA? 08.05.05, 04:43
        Pytanie:
        Jakie stwierdzenie Busha?
        Jeśli twierdzi, że amerykanie wynależli demokrację to jest po prostu niedouk - a
        nie hipokryta.
    • dokowski Demokrację i liberalizm wymyslili Holendrzy 09.05.05, 00:00
      Holendrzy stworzyli wolny przemysł i wolny handel
      • grzespelc Re: Demokrację i liberalizm wymyslili Holendrzy 09.05.05, 16:51
        Wolny handel to wymyslono jeszcze zanimpojawili się na świecie Holendrzy, a
        przemysł powstał w Anglii i nie rozumiem - nie był wolny??
    • gregor332 Nowożytną demokrację polską wynalazł poseł 09.05.05, 18:41
      Zbigniew Nowak, który zablokował mój IP, kiedy usiłowałem udowodnić, że nie jest
      zbyt wiarygodny (i to bez wyzwisk ani przekleństw). O czym uprzejmie donoszę :(((
      Gdyby komuś chciało się wejść na stronę www.raportnowaka.pl, to proszę pozdrowić
      posła od Gregora - na pewno się ucieszy.
    • czarny.rycerz Nowozytna wymyslona była w Polsce 09.05.05, 18:57

> Ateny a nowożytnej - Wielka Brytania. Nie można też zapomnieć o demokracji w
      > I Rzeczpospolitej, to prawda, że ograniczonej do szlachty, ale za to pełnej w
      > tych ramach.

Nowozytna wymyslona była w Polsce, a nie w Anglii.
      A każda "demokracja" w Anglii i USA tez była ograniczona do posiadajacych ziemie. Nie mówie już o czarnych niewolnikach, czy Indianach.
      Poza tym europejska demokracja jest kompletnie różna od amerykańskioej i USA kopiowało europejskie pomysły, a nie odrotnie.
      Czego te pachołki jankeskie w Polsce nie wymyślą... Beda kopali polskie tradycje dmeokratyczne, a wysławiali jakies kalekie obce. Podobnie robili politrucy sowieccy wysławiający CCCP w Polsce.
      • czarny.rycerz Re: Nowozytna wymyslona była w Polsce 09.05.05, 19:03
        > Czego te pachołki jankeskie w Polsce nie wymyślą... Beda kopali polskie tradycj
        > e dmeokratyczne, a wysławiali jakies kalekie obce. Podobnie robili politrucy so
        > wieccy wysławiający CCCP w Polsce.

To skierowane jest niekoniecznie do autora postu.
    • indris Pomysł a wdrożenie 09.05.05, 19:12
      Twierdzenie, że "europejskie demokracje są niczym więcej jak kopią
      amerykańskiego ustroju" jest zwykłą bzdurą. Ale ziarenko prawdy w tym polega na
      tym, że wdrożenie demokracji w USA jest bardziej udane niż w wielu krajach
      Europy. Tak bywa z pomysłami i ich wdrożeniem. Kino wymyślili Francuzi, ale
      Amerykanie ich przegonili, przynajmniej ilościowo. Podobnie o tolerancji pisał
      Wolter, ale wolność słowa w USA jest lepiej zagwarantowana niż w ojczyźnie
      Woltera.
      • repres1 A kto wynalazł koło? 09.05.05, 20:51
        Podobno niedawno pewien Australijczyk opatentował koło. To znaczy, że on je
        wynalazł! Podobny numer chcą wykonać bogate firmy programistyczne rękami
        urzędników Unii Europejskiej. No to niech Bush patentuje nowoczesną demokrację.
        Nowoczesnej demokracji nikt nie wynalazł. Ona powstawała w drodze ewolucji i
        nikt nie ma prawa przypisywać sobie wyłącznej zasługi.
        Wysoki poziom rozwoju osiągnęła polsko-litewska demokracja szlachecka. Ten
        ustrój był przez wieki podstawą wielkości Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
        Szkoda, że zamiast ewoluować w kierunku rozszerzenia demokracji, poszedł w
        kierunku jej karykatury. Spieprzyliśmy to koncertowo.
        Podobnie mogliśmy spieprzyć demokrację dzisiejszą. Każde draństwo, ujawnione
        przez przekaziory, było przekładane na "atak polityczny" i rozpływało się w
        morzu reszty draństwa. Polską nowoczesną demokrację rozpoczął Adam Michnik,
        ujawniając "aferę Rywina". To Michnik, trochę przypadkiem, ma szansę zostać
        ojcem nowoczesnej polskiej demokracji, ponieważ "afera Rywina" odsłoniła
        mechanizmy władzy Pomrocznej. Dziś te mechanizmy odsłaniają afery PZU i Orlenu.
        Niewiele, troszeczkę i pewnie bez znalezienia odpowiedzialnych, ale od nas
        zależy jakie wyciągniemy wnioski. Widać jak fatalny jest stan wymiaru
        sprawiedliwości i widać, że stąd trzeba rozpocząć porządkowanie demokracji.
        Szkoda, że tylko PiS porusza ten problem. Tylko za ministrowania Kaczyńskiego
        coś zaczęło się zmieniać na lepsze. Nie było idealnie, ale była nadzieja (nigdy
        nie byłem zwolennikiem Kaczyńskich, ale muszę im oddać tę sprawiedliwość).
        Dziś "aferę gdańską" już się wycisza, "aferę rzeszowską" zapomnieli wszyscy
        (pewnie nawet nie pamiętacie o co w niej chodziło).
        Ciekawe kiedy zmądrzejemy i przyjmiemy, że matką nowoczesnej demokracji jest
        prawda i bezwzględne eliminowanie z życia publicznego każdego, kto kłamie, w
        najdrobniejszym choćby szczególe?
    • langston A NIE PUTIN PRZYPADKIEM? 09.05.05, 23:46
      Przeciez Schroeder nazwal go "szczerym demokrata"?
      Ja mysle ze to Puti wymyslil.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka