marcus_crassus 19.05.05, 07:14 ale zamiast zajac sie krajem ruskie wola szabelka machac...taa.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jankowski1960 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 09:43 to raczej "nasi" politycy tym sie zajmuja... Bialorus, Kuba, Rosja. Sa oni bardziej papiescy niz ... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 10:11 Wśród tych emigrantów coraz więcej jest osób nie jadających wieprzowiny i nie pijących alkoholu, za to gniewnie patrzących na to, co Rosja robiła i robi z ich współwyznawcami. Drugą grupę emigrantów stanowią osoby jedzące nie nożem i widelcem lecz pałeczkami, pochodzące z kraju o pradawnej kulturze. Podczas porządkowania domowej biblioteki znalazłem słowniki i podręczniki języka rosyjskiego. Chyba wywalę na makulaturę. Po co to komu? Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 16:48 A za 30 lat w Rosyjskiej Republice Autonomicznej Turcy i Chinczycy bede wystawiac pomnik Putinowi Na 20 mln rosyjskich mężczyzn w wieku produkcyjnym 1 mln siedzi w więzieniu, 4 mln są w armii, policji, specsłużbach, 4 mln to alkoholicy, a 1 mln to narkomani - mówił niedawno mediom minister rozwoju regionalnego Władimir Jakowlew. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 17:17 na takich statystykach wielu sie przejechalo.Tych cyfr przeciez nie mozna sumowac.Czyli np. wsrod tego 1 mln znajdyjacego sie w wiezieniu jest wiekszosc z tego miliona narkomanow i alkoholikow. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rosja to kraj o znakomitych mozliwosciach... 19.05.05, 10:16 Chodzi wlasnie oto - by zajeli sie wreszcie soba... a nie probowali podskakiwac Ameryce... Rosjanie maja pieniadze... (z ropy i gazu) i zamiast snic imperialne sny, moga sciagnac 20 MILIONOW swoich rodakow z Ukrainy i Kazachstanu, ktorzy sa Rosji niezwykle potrzebni. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Rosja to kraj o znakomitych mozliwosciach... 19.05.05, 15:43 Co do dużych możliwości, to nie ma sporu. Ale znacznie gorzej jest z tych możliwości wykorzystaniem. Najwięcej ziemi uprawnej w świecie i powszechne klęski głodu. W dwudziestym wieku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Rosja to kraj o znakomitych mozliwosciach... 19.05.05, 16:55 dodatkowych kilka milionów mozna sciagnac z Polski i z republik baltyckich, ale jak polaczyc pragmatyzm z imperialnymi ideami o rosyjskiej panspermii? Odpowiedz Link Zgłoś
justyn3 "dzietność" w Rosji i w Polsce 19.05.05, 10:46 W Rosji, jak i w Polsce przypada podobny wskażnik urodzeń na kobietę ok. 1.3-1.4. W Polsce populacja ma się do 2050 obniżyć do ok. 33 mln, czyli spadnie o jakies 15%. Wg. pokazywanych tutaj wyliczeń ilość mieszkańców Rosji ma spaść o 30-40%. Znaczy to, że w Polsce w 2050 będzie wiecej staruszków, tyle że państwa nie będzie stać na opiekę nad nimi - o tym wiadomo już dzisiaj. W Rosji mogą sprowadzić Rosjan z państw WNP, a poza tym nie tylko Rosjan. W rzeczywistości Rosja ma większe pole manewru niz Polska gdyż ją będzie na to stać i u nich brakuje rąk do pracy, a u nas pomimo spadku urodzeń jest ich nadmiar. Kto wie czy tak jak pod koniec XIX w do Rosji nie ruszą za chlebem i Polacy. Miłość Rosjan do wódki jest powszechnie znana, ale obyczaje się i tam zmieniają. Młode pokolenie woli piwo, a i wino zaczyna wracać na tamtejszy rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Polacy tam rusza 19.05.05, 16:08 Ja juz tam "ruszam" czasami i to z "bogatego" Zachodu. Za 20 lat Rosja bedzie magnesem dla wszystkich pracowitych i zdolnych Europejczykow (i nie tylko) - tak jak onegdaj Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Polacy tam rusza 19.05.05, 16:44 j-k napisał: > Za 20 lat Rosja bedzie magnesem dla wszystkich pracowitych i zdolnych > Europejczykow (i nie tylko) - tak jak onegdaj Ameryka. Januszku, co Ty wypisujesz? Rosja "magnesem", Ameryka "onegdaj"??? Zrozsadniales, czy bawisz sie w szutnika? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:08 pisalem juz przecie, ze wspolpracuje z firma robiaca interesy z Rosja i niekiedy tam bywam. Moskwa i Petersburg ,to dzisiaj "zachodnie" metropolie, co nie zmienia faktu, ze rosyjska prowincja (glubinka) przypomina Polske z roku 1950. Slowem dzisiejsza Rosja - to kraj kontrastow - jak Brazylia. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:24 Petersburg jest bajecznie piekny. Moskwy nie znam, niestety. Dokad Ty jezdzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:25 do Kaliningradu/Krolewca i czasem do Moskwy Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:28 j-k napisał: > do Kaliningradu/Krolewca i czasem do Moskwy A tak piszesz o tej rosyjskiej prowincji, jakbys ja znal.... Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:32 no troche znam. Nie raz zdarzalo mi sie jechac samochodem z Kaliningradu do Moskwy, przez Litwe. Litewska wies, jest NOWOCZESNIEJSZA od polskiej. Natomiast rosyjska wies, zarowno ta w kaliningradskoj Oblasti, jak i w "istinnoj" Rassiji, to przpraszam za okreslenie - "kila i mogila". Totalny upadek wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: nie wyglupiaj sie, Eva. 19.05.05, 17:34 j-k napisał: > Natomiast rosyjska wies, zarowno ta w kaliningradskoj Oblasti, > jak i w "istinnoj" Rassiji, to przpraszam za okreslenie - "kila i mogila". > Totalny upadek wszystkiego. Trzeba tam wyslac Holendrow Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Przyjemnie sie czyta jak wrog sie sam wykancza 19.05.05, 22:34 Ruskich ubywa , Frycow tez ubywa to sobie sciagneli Turkow , ale czy Turcy przyjada na nieprzyjazna , zimna, ziemie rosyjska , zeby zarabiac 80-100 $ na miesiac ?! Nie wiem , MOZE?????? Ale jak calkiem znikna to kto sie zmartwi ???? Ruskie podobnie jak Fryce to ksenofoby i nienawidza innych nacji i traktuja ich jak druga kategorie ludzi Stale czytamy w prasie jak nas Niemcy traktuja , mimo wstapienia do UE nie mamy prawa pracowac w wiekszosci krajow UE a Fryce szczegolnie sie na naszych firmach budowlanych pastwia blokuja min kontrakty i robia ciagle utrudnienia . A nielegalnych policja z psami jak za okupacji w Warszawie sciga i deportuje To sa rowne prawa dla wszystkich czlonkow UE ? Jak mozna Frycow uwazac za sasiada kiedy na pomnikach zolniezy polskich maluja swastyki , a partia NPD oficjalnie wyspiewuje ulubiona piosenke " dopieprzyc polaczkom " . Niemcy to narod chorych z nienawisci do Polski i Polakow !!!!!!!!!!! Jak mozna Niemcow traktowac jak przyjaciol kiedy podczas wizyty naszego papieza Jana Pawla Wielkiego pod Brama Brandenburska Szwaby gwizdali zajadle !!!!! To sie wydazylo TYLKO w NIEMCZECH w zadnym innym kraju. Niedlugo bedzie w Koloni zjazd mlodziezy , ciekawe czy na swojego papieza tez beda Kugle gwizdac ?????????? Kiedy w koncu Niemcy oddadza nam zagrabione dobra kultury , zaplaca za zniszczone miasta , spalone wsie , zaplaca ofiara ich zbrodni odszkodowania , rodzinom zamordowanych , zgwalconych kobiet , . Oni sie jeszcze domagaja od Polski i Polakow jakiegos zadoscuczynienia Tfu !!!! Udaja ze nic sie nie stalo a nasze obrazy z palacow, kosciolow , muzeow , wisza najspokojniej w swiecie w ich domach i muzeach , szczyca sie ze to teraz nalezy do nich czyzby to bylo " zdobyczneje" ? Obnosza sie sygnetami zrobinymi ze zlotych zebow ofiar obozow !!!!!!!! Ostatnio tez Rzeczpospolita opisala jak podczas okupacji w trakcie lapanek wybierano najmlodsze 16-19 lat i wywozono do neimieckich burdeli dla brudnych niemieckich zoldakow . Musialy opsluzyc nawet 40 smierdzacych Frycow a te ktore zachorowaly poprostu zabijano . Taka jest prawda o "przyjaciolach " z za Odry Tfuuuu Jaka szkoda ze nie zepchnieto ich wszystkich do Atlantyku bylby spokoj w Europie na zawsze eva15 napisała: > j-k napisał: > > > > Za 20 lat Rosja bedzie magnesem dla wszystkich pracowitych i zdolnych > > Europejczykow (i nie tylko) - tak jak onegdaj Ameryka. > > > Januszku, co Ty wypisujesz? Rosja "magnesem", Ameryka "onegdaj"??? > Zrozsadniales, czy bawisz sie w szutnika? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: Przyjemnie sie czyta jak wrog sie sam wykancz 19.05.05, 23:35 Po-pierwsze - nikt nigdzie nie jedzie. Tylko tureckie firmy budownicze dostali zezwolenie na swoich pracownikow w wielkoszczi 20 tys!!!! To i tak duzo! sly2015 napisał: Ruskich ubywa , Frycow tez ubywa to sobie sciagneli Turkow , ale czy Turcy > przyjada na nieprzyjazna , zimna, ziemie rosyjska , zeby zarabiac 80-100 $ na > miesiac ?! Nie wiem , MOZE?????? I i w tych miastach co podala GW takich pensji NIE MA. Naiblizej ma Nowgorod. Ale tez tam placa wiecej. A w Moskwie za te pienedzy to dwa razy do taniej restauracji bedziesz mogl pojsc. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Polacy tam rusza 19.05.05, 17:04 "Za 20 lat Rosja bedzie magnesem dla wszystkich pracowitych i zdolnych Europejczyków (i nie tylko)- tak jak onegdaj Ameryka." Czy to znaczy, ze jak zamknie sie wszystkich Ruskich w rezerwatach, to Rosja stanie sie Ameryka ? Odpowiedz Link Zgłoś
priviet Re: "dzietność" w Rosji i w Polsce 19.05.05, 21:46 justyn3 napisał: > W Rosji, jak i w Polsce przypada podobny wskażnik urodzeń na kobietę ok. > 1.3-1.4. W Polsce populacja ma się do 2050 obniżyć do ok. 33 mln, czyli spadnie > o jakies 15%. Wg. pokazywanych tutaj wyliczeń ilość mieszkańców Rosji ma spaść > o .... problemem rosji nie jest ogolny wskaznik urodzen na statystyczna kobiete, ale wskaznik ten na ETNICZNA rosjanke. wskaznik ogolny silnie podnosza kobiety narodowosci NIEROSYJSKICH. rosjanom zagraza fakt, ze za kilkadziesiat lat beda MNIEJSZOSCIA we wlasnym panstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Towarzyszom broni! 19.05.05, 12:39 Zamiast gadac o historji (zostawcie to zawodowcom) i pracowac na saksach, nianczyc angelskich dzieci i zbierac truskawki, ruszajcie na prace w Rosje. Ratujcie Rosjan od turkow i chinczykow. Mamy jedyny kolor wlosow, jedyny wykroj oka, prawie podobna wiare i jezyki (panowie, nie wyrzucajcie rosyjskich slownikow, zawsze moga sie przydac). Wkrorce bedziemy budowac gazociag przez Baltyke, kolejki do gazowych i naftowych zrodel na polnocy, autotrasy,ogromne morskie porty i terminaly, fabryki samochodow "Mers.", "Tojota". Potrzebne fermiery. Myslie w tym Polakom nie ma rowni. Czy Niemcy, ktore dzierzawia dzis ziemia, sa lepszymi w rolnictwie? Tylko wiem, ze moi wezwania sa na prozno. Polak chce do broni, ze znow ztracic wszystko, o ile on jest madry po szkodzie. I w koncu dodam, ze zanim Rosja shudnie to inny kraj zdechnie... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Towarzyszom broni! 19.05.05, 15:42 Coś jakby mało wielkomocarstwowego pohukiwania w twoim poście tym razem. Fakty sprowadziły was na ziemię? Nie zdecydowałem jeszcze, co zrobię z podręcznikami i słownikami wymierającego języka. Ale chyba bez nich się obejdę. Tak jak obywam się bez słowników języków: - asyryjskiego - fenickiego - etruskiego - elamickiego - huńskiego Po prostu, narody i języki czasami wymierają. Taka jest kolej rzeczy. A jak spotkam Rosjankę, to będę do niej mówił po niemiecku. W końcu Rosjanie przyzwyczaili się do słuchania rozkazów w tym języku. Tradycja ta sięga XVIII wieku a i w XX był taki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Towarzyszom broni! 19.05.05, 17:04 zigzaur napisał: > A jak spotkam Rosjankę, to będę do niej mówił po niemiecku. W końcu Rosjanie > przyzwyczaili się do słuchania rozkazów w tym języku. Tradycja ta sięga XVIII > wieku Nie, wyobraz sobie, ze taka Katarzyna Wielka nauczyla sie rosyjskiego. No ale to byla raptem jakas tam caryca. Powazni i wazni ludzie rosyjski moga "olac", jak rozumiem. >a i w XX był taki czas. Kiedy? Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 KU-KU! GDZIE JESTES 7 OPINIA "TORNSONA"? 19.05.05, 15:39 Szanowne redaktorze! Czy mozna "szabelka machac" w stosunku Rosji tylko polskim "patryotom" typu "marcus_crassus"? Odwrotnie w stosunku Polski nie? Pozdrawienia "Pani wolnosci" polskiej prasy!!! TORNSON! "BADZ REALISTA: NIE MOW PRAWDY" (Stanislaw Jerzy Lec). Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 naplyw imigrantow do Rosji 19.05.05, 16:35 Nikola, jestes z Rosji, wiec ciekawa jestem Twojego zdania. Gdy bylam niedawno na Kaukazie widzialam wyraznie, ze dla mlodych ludzi, szczegolnie dla mlodych, wolnych i mobilnych mezczyzn marzeniem byl wyjazd do Rosji. Wtedy po raz kolejny zobaczylam, ze wszystko jest relatywne. Taka GW a inne gazety (w tym po czesci rowniez na zachodzie) wbijaja nam do glowy, ze Rosja to nedza, zacofanie i zamordyzm. A taki jeden i drugi Azer tlumaczy mi pozniej, ze dla nich Rosja to wolnosc, rozwoj, dynamika, ruch i perspektywy na przyszlosc. Z tego co wiem, macie spory przyplyw ludzi z dawnych republik. Czy jestescie z tego zadowoleni, czy tez raczej nie o taka imigracje wam chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Nie wiem jak Piter... 20.05.05, 00:09 W Pitere widzialem wiecej chinczikow niz w Moskwie. I na odwrot, wychodcow z Kaukazu nie rosyjskiego duzo w Moskwie. Najwiecej pracuje w handlu. Na poludniu, w Rostowie napszyklad, duzo ormian. Tak bylo jeszcze za cara. Naprzyklad w Petersburgu jest ogromny meczet. Bo zawsze mialiszmy panstwo wele narodowe. Co i daje nam inne poczucze rownowagi wedlog przyjezzajacych do nas. To bzdura ze sie boimy chinczikow, czy kogos tam. To ze rosznie fala ksenofobii, jest wlasznie z tego, ze duzo ludzi woli zeby panstwo pomagalo, zamiast szukac pracy. A nie jest tak zle oczywiszcze. Bo przyjezzaja, i potrochu stajasie tacy sami co i inni. Mi sie nie podoba jak w sklepie na moje pytania slysze lamanym rosyjskim cos tam. Zawsze na to cos im mowi. Zwykle sie smieja, i mowia zeby przychodzil za miesac - bedzie lepej. Niektorzy sie kloca. Wlasznie czi co myszla ze sa naimadzejszi i dostaja od skinow najczescej. No to bywa. Ale zadko. Przybysze pracuja. Zarabiaja. I pomogaja swoim krewnym w swoich krajach. Dlatego jak Saakaszwili cos bredzi o Rosji, czesto zapomina o swoich rodakach i forsy z ktorej zyje prawie cala Gruzja. Wtedy mu to sami rodacy przypominaja - i daje odwrot. Myszle ze dlugo nie bedzie prezydentem. Bo wizy zostali, pomoc z Rosji maleje, lato sie konczy, a za energje znow nie zaplocono... Oprocz Kaukazu mamy problem z imigrantami z Azji. Tadziki i uzbeki jada i pracuja na najbardziej tanich placach. Zarabiaja w Moskwie 300-400 doll i sa zadowoleni, bo zyja po 15 - 20 osob w 3 pokojowych mieszkaniach. Jak zarabiaja jusz dobze, starajasie uczec od swojej przynaleznoszczi do imigrantow. A tez duzo jest afganczykow (pisze o Moskwie) i innych. No najwiecej tych z Ukrainy i Bialorusi. I GW znow bredzi ze wracaja. Stalo wiecej!!! Bo nie starcza rabotnikow. W kazdej dziedzinie. Zreszta ze moga wracac. Bo poznaja w Rosji firmy co maja biznes na Ukrainie i ida do nich po-prace. I jada z Rosji jako rabotniki rosyskie. Naprzyklad do Krymu, jusz jak skarzylasie Timoszka na 80% kupiony przez rosyjskich obywateli (nie tylko rosjan, lecz ormian, ukraincow czy tatarow). Czesto chodze do jednego klubu w Moskwie. Tam pracuje barman ze Lwowa. Akcent ma znakomity. Ja mu czesto mowie-, "kiedy pojedziesz do domu". Mowi - "Nie wiem. Chce zostac!" A dlaczego? Tam gdzie jest zysk - jest zycze. I jada do nas duzo ludzi. Niech jada. Nic sie nie zmieni. Ucza rosyjski. zaczynaja uwazac Rosje za swoje panstwo. Widzialem wczoraj, jak swietowano zwyczestwo CSKA nawet muzynow srod kibicow. Krzyczeli hasla po rosyjsku. Myszle ze niedlogo panstwo bedzie podobne do Brazylii, gdzie tez wszystko sie pomieszalo. Ja tego nie boje. Nawet maze zeby panstwo roslo. I tak bedzie. Nawet jak GW tego nie chce. Przepraszam za bledy. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
priviet Re: Nie wiem jak Piter... 20.05.05, 00:40 kacap_z_moskwy napisał: > W Pitere widzialem ... mieszkalem w moskwie ponad 4 lata. bylem w piterze i w wielu innych miejscach. potwierdzam. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Nie wiem jak Piter... 20.05.05, 13:14 dziekuje za informacje pozdrowienia Eva Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 15:58 polityczna poprawnośc każe Gazecie nazywać plagę aborcji "małą dzietnością" Odpowiedz Link Zgłoś
nonprofit Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 16:28 Czepiasz się z pozycji ideologicznych. Mała dzietność to fakt demograficzny i statystyczny, a "plaga aborcji" to jedna z przyczyn małej dzietności, aczkolwiek nie jedyna. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Zostaw Pan podrecznik czy slownik Rosyjskiego... 19.05.05, 16:35 Sam nie chcesz znac rosyjskiego, nie pszeszkadzaj tego swoim dzieciom czy wnukom. Beda cie wdzieczne. Za rosyjski jezyk nie denerwuj sie. To bogaty i piekny jezyk. Dzis na nim mowia ludzie z 1/6 czesci swiatu i nie skarza sie. To, ze na nim mowi dzis Prezydent Kwasniewski jest wspaniale i nie przeczy interesom Polski. Zal mi, ze go nie bedzie znal Kaczynski czy ktos inny... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nikolka 21.05.05, 10:15 Jak zwykle rozbawiasz mnie Nikolka i to od rana. Powiedz mi JAKI sens ma w tej chwili nauka rosyjskiego dla Polaka? No wytlumacz. Jezyk rosyjski jest dla nas latwy - utrudnienie stanowi jedynie alfabet. Latwy, ale calkowicie bezuzyteczny. Zasieg rosyjskiego kurczy sie w przerazajacym tempie. Dzis trudno juz dogadac sie po rosyjsku z mlodymi ludzmi na Litwie, w Estonii i na Lotwie malo kto chce go uzywac, podobnie na Zachodniej Ukrainie. Nie wspomne o nieslowianskich Azjatach, ktorych na posowieckich terenach laczy jedno: NIENAWISC do Rosjan. Nie wiem jak sobie te 1/6 wyliczyles, ale biedaku, nawet to jest jedynie nostalgicznym wspomnieniem. Zapewne kontakty polsko-rosyjskie w najblizszym czasie nie beda jakos szczegolnie rozkwitaly. Mozecie karmic sie megalomanska nadzieja, ze to jezyk swiatowy. Jakiegos Waszego swiata Ppotiomkinowkich wiosek chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 16:49 To Pani czy Pan "E." dluga rozmowa. Immigracja dla nas to potrzeba. W ktraju niezwykly gospodarczy bum, ale ludnosc na ogromnej przestrzeni mala. Lecz to i (jak w kazdym kraju) czolowa bol: ktyminal, korupcja, naduzycie czynownikow, bisnesmenow. Zle, ze nie mamy normalnej koncepcji w tei kwescji. Co tu mowia o nacjonalizmie Rosjan, po prosty bzdury. Fakty sa, ale w porownaniu z nacionalizmem bylych relublik w stosunku Rosjan to jest kropka w morzu... Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 16:58 Tylko w moim miejsce dzis odwarte projekty, z obcym kapitalem z Niemcami, Finlandja, Jponja, Chinami w budownictwu i przemyslu na miliardy dolarow. Dla zawodowego proletariatu wszystkich krajow - Mekka. Ale i problem z prawoej i nie prawowej dosyc... Odpowiedz Link Zgłoś
nikola_piterski2 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 19.05.05, 17:08 ...co tyczy Azerbajdzancow, o ktorych mowiles, to wiekszosc handlu zywnosci w rosyjskich megapolisach jest w ich rekach... Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 17:32 jesli tak, to powiedz, prosze, co sie w Rosji sadzi o tej imigracji z Azerbajdzanu, Gruzji itd., czyli z Kaukazu. Napewno jest u was tak, jak wszedzie, ze jest imigracja mniej lub bardziej mile widziana. Moge sobie wyobrazic, ze Niemiec czy Anglik ma lepsze karty w reku, chcac osiedlic sie w Rosji, niz wlasnie np. Azer. Czy mam racje? Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 19:01 Jesli interesuje ci moja opinia,w warunkach dzosiejszej Rosji uwazam poleganie na immigracji /tak samo jak inwestycjach zagranicznych/ nawet nie bledem,lecz zbrodnia.Nie znaczy to, ze jestem za ich zakazem.Lecz trzymanie wlasnej ludnosci w stanie degradacji, oraz rozwiazywanie problemu zlych statystyk /bo wskazniki dla tych "ekonomow" sa od zycia wazniejsze/za pomoca sprowadzenia rzesz obcej ludnosci o watpliwej jakosci swiadczy o tym, ze postsovieckie elity pozostaja obce i wrogie interesom kraju.Ktory jest w sposob prymitywny wyzyskiwany.Mam nadzieje, za owa "ksenofobia" strasza nie daremnie.Ze ich zmiecie...Juz nie dziwi mnie prostacka radosc z problemow Rosji w Polsce.Wlasne problemy nie bada mniejsze, lecz mozliwosci ich rozwiazania -beda mniejsze napewno.Problemy sie rozwiazuje kosztem innych.Rosja ma poprostu lepsze szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 20:19 Widze, ze Cie sieklo, i to calkiem porzadnie. Nie dziwie sie, ale i nie odczuwam z tego powodu zadnej radosci. To, ze bronimy wlasnych interesów nie przeszkadza w dojsciu do jednakowych konkluzji: "Postsowieckie elity pozostaja obce i wrogie interesom kraju." To juz nie zabawa, mimo ze igraja z ogniem. Chyba masz racje - mozna mówic o zbrodni przeciw narodowi. Na Zachodzie ludzie zaczeli sie budzic, ale tam juz jest za pózno - multietnicznego spoleczenstwa nie zrównowaza zadne cywilizowane, "demokratyczne" idee. No, ale zeby tak robic na wlasne zyczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 21:37 Zarzuty do tych "elit "mamy troche odmienne. Odpowiedz Link Zgłoś
moskwiczanin Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 19:47 A ja bym dodal jeszcze, ze imigranci czesto sa bardzo pracowici i ze wzbogacaja Rosje pod wzgledem kulturowym. Ciesze sie, ze Moskwa staje sie wielonarodowosciowym megapolisem, takim jak Londyn, Nowy Jork, Berlin, Pariz. Skutkiem tego jest rowniez coraz wieksza wzajemna tolerancja miedzy przedstawicielami roznych narodowosi, wyznan i kultur. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 19.05.05, 19:50 Cieszysz sie? I jak dlugo to potrwa? Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_z_moskwy Re: rozmawiasz ze mna Nikola? 20.05.05, 00:22 Dlugo. Nie jest zle. Tez uwarzam jak Москвич. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k popatrz Maskwicz: przyjezdzajac z "Zachodu" 21.05.05, 06:59 do Moskwy, a nie czesto mi sie zdarza, ostatni raz bylem u Was 2 lata temu... podzielam TWOJE zdanie, a nie naf-nafa, Rosjanina mieszkajacego w Polsce. Oczywiscie, ze jestem za Tym, by ROsja byla wielonarodowa. tak, jak AMERYKA. Macie ku temu wszelkie warunki (pisze to bez ironii). Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: popatrz Maskwicz: przyjezdzajac z "Zachodu" 21.05.05, 23:12 1.Napewno mieszkam w Moskwie.2.Skoro roznimy sie w zalozeniach, nic dziwnego, ze dopatrujesz sie rozwiazania tam, gdzie widze tylko problem.Wielonarodowosc dzisiejszej Rosji dla mnie w zupelnosci wystarcza.Ameryka WZADNYM PRZYPADKU nie jest dla mnie wzorcem. Tylko i wylacznie zagrozeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ja to rozumiem 21.05.05, 23:37 tylko zadbajcie o rozwoj biologiczny wlasnego - rosyjskiego narodu. Kto Wam w tym przeszkadza.? Tylko nie zwalaj znowu winy na nas, Polakow. Ja bardzo lubie Syberie. Piekny kawalek Ziemi. I Wspaniali ludzie. - pod warunkiem, ze bede tam mogl przyjechac i wyjechac - kiedy bede chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie tedy droga 21.05.05, 10:27 Nafku drogi, chlopcy zapewne snia o "liberalnym" imperium a'la Tolstojowna. Wiec baba nie jest osamotniona w swojej metnej politologii. Nie bedzie ZADNEGO imperium. Bedzie najwyzej Polnocna Mongolia, ale tego NAPRAWDE nikomu nie zycze. Stopien degeneracji slowianskich obywateli FR jest niepokojacy i naiwna jest wiara, ze uzdrowia sytuacje Azjaci. Sami musicie sie zmienic, ale na razie budujecie taki bardzo biedny Kuwejt. Struktura eksportu podobna, tylko dolarow za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
naf-naf Re: Nie tedy droga 21.05.05, 23:21 Daruj sobie "imperium". Rosja ma swe problemy, musi przywrocic integralnosc narodowa.Bedzie do tego dazyc.Rozwoj w innym kierunku bedzie znaczyl dalszy upadek.Optujecie za tym ostatnim,odbieracie zdrowa Rosje jak "imperium"?-nic na to nie poradze. Tolstojowa-wymadrzajaca sie snobka i dura,tez jestem bezradny.Liberalizm na pewno nie jest skutecznym przepisem na zdrowa Rosje. Na ostateczna degradacje- jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Nie tedy droga 22.05.05, 07:46 Przepraszam, ze sie wtracam do rozmowy, ale czegos tu nie rozumiem. Ja wiem, ze to nie Ty stanowisz o linii politycznej w Rosji, ale moze wyjasnisz sprzecznosci pomiedzy tworzonym obrazem kraju, podejmowanymi przez wladze krokami a istniejaca rzeczywistoscia. Mówisz o przywróceniu integralnosci narodowej Rosji, a ja to odbieram jako próbe utrzymania zdobyczy caratu - co wg mnie z powodu chocby demograficznego jest niemozliwe. Rosja ma pretensje, ze sasiedzi staja sie coraz bardziej wrodzy i prowokujacy, a przeciez to chodzi o to, ze sasiedzi Rosji nie chca rosyjskiego protektoratu nawet w strefie jej najblizszego sasiedztwa. Sprowadzac chcecie tureckich gastarbejterów, legalizowac nielegalnych Chinczyków, a jednoczesnie miliony zapewne Rosjan zyja w sasiednich krajach cierpiac moze nie przesladowania, lecz czesto jawna niechec gospodarzy. To troche tak jak Niemcy w latach czterdziestych - tak sobie poszerzali lebensraum, ze do wypelnienia juz nie zdobyczy, lecz wlasnego kraju na volksliste zapisywali co sie dalo, a nawet kradli dzieci, byle byly niebieskookie blondyny. Rosjanie tez, juz od Stalina, wysylali rosyjska mlodziez na wszelkie mozliwe i niemozliwe budowy socjalizmu - poza macierza. Czy nie byloby rozsadne teraz sciagnac postsowieckich bezpanstwowców i Rosjan- obywateli drugiej kategorii w obcych krajach do Rosji, stwarzajac im atrakcyjne warunki bytowe (macie pieniadze!!!)? Poprawia Wam sie od razu struktura narodowa i ogólnie wskazniki demograficzne, zanikaja konflikty miedzynarodowe, petroruble inwestowane sa w spoleczenstwo i jego przyszlosc a nie defilady pogrobowców stalinizmu. A przyjazna atmosfera wobec takiej Rosji stwarza stabilna sytuacje i sklania do rozwoju wymiany gospodarczej, co daje u Was dalszy wzrost ekonomiczny. Ale to wymaga porzucenia tego slowa, którego tak nie lubisz tu na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 Byle omijali okreg Kaliningradzki bo to za blisko. 19.05.05, 17:37 .. dalej w glab Rosji niech sobie jezdzi kto chce. Odpowiedz Link Zgłoś
bazyliszek_i_jego_pies do Evy i innych zainteresowanych 19.05.05, 21:59 jesli kogoś interesuje emigracja do Rosji mieszkańców republik kaukaskich czy państw Azji Środkowej to polecam prace rosyjskiego socjologa Emila Paina (wystarczy wpisać w google grażdanką). korzystałem kiedyś z napisanych przez niego artykułów na ten temat, gdzie można było znaleźć dokładne informacje skąd ile ludzi przyjeżdża, gdzie pracują, , czym się zajmują, jakie jest do nich nastawienie etc. Odpowiedz Link Zgłoś
sly2015 Bardzo optymistyczna informacja !!!!!! 19.05.05, 22:33 Ruskich ubywa , Frycow tez ubywa to sobie sciagneli Turkow , ale czy Turcy przyjada na nieprzyjazna , zimna, ziemie rosyjska , zeby zarabiac 80-100 $ na miesiac ?! Nie wiem , MOZE?????? Ale jak calkiem znikna to kto sie zmartwi ???? Ruskie podobnie jak Fryce to ksenofoby i nienawidza innych nacji i traktuja ich jak druga kategorie ludzi Stale czytamy w prasie jak nas Niemcy traktuja , mimo wstapienia do UE nie mamy prawa pracowac w wiekszosci krajow UE a Fryce szczegolnie sie na naszych firmach budowlanych pastwia blokuja min kontrakty i robia ciagle utrudnienia . A nielegalnych policja z psami jak za okupacji w Warszawie sciga i deportuje To sa rowne prawa dla wszystkich czlonkow UE ? Jak mozna Frycow uwazac za sasiada kiedy na pomnikach zolniezy polskich maluja swastyki , a partia NPD oficjalnie wyspiewuje ulubiona piosenke " dopieprzyc polaczkom " . Niemcy to narod chorych z nienawisci do Polski i Polakow !!!!!!!!!!! Jak mozna Niemcow traktowac jak przyjaciol kiedy podczas wizyty naszego papieza Jana Pawla Wielkiego pod Brama Brandenburska Szwaby gwizdali zajadle !!!!! To sie wydazylo TYLKO w NIEMCZECH w zadnym innym kraju. Niedlugo bedzie w Koloni zjazd mlodziezy , ciekawe czy na swojego papieza tez beda Kugle gwizdac ?????????? Kiedy w koncu Niemcy oddadza nam zagrabione dobra kultury , zaplaca za zniszczone miasta , spalone wsie , zaplaca ofiara ich zbrodni odszkodowania , rodzinom zamordowanych , zgwalconych kobiet , . Oni sie jeszcze domagaja od Polski i Polakow jakiegos zadoscuczynienia Tfu !!!! Udaja ze nic sie nie stalo a nasze obrazy z palacow, kosciolow , muzeow , wisza najspokojniej w swiecie w ich domach i muzeach , szczyca sie ze to teraz nalezy do nich czyzby to bylo " zdobyczneje" ? Obnosza sie sygnetami zrobinymi ze zlotych zebow ofiar obozow !!!!!!!! Ostatnio tez Rzeczpospolita opisala jak podczas okupacji w trakcie lapanek wybierano najmlodsze 16-19 lat i wywozono do neimieckich burdeli dla brudnych niemieckich zoldakow . Musialy opsluzyc nawet 40 smierdzacych Frycow a te ktore zachorowaly poprostu zabijano . Taka jest prawda o "przyjaciolach " z za Odry Tfuuuu Jaka szkoda ze nie zepchnieto ich wszystkich do Atlantyku bylby spokoj w Europie na zawsze Odpowiedz Link Zgłoś
priviet Re: Bardzo optymistyczna informacja !!!!!! 19.05.05, 22:50 sly2015 napisał: > Ruskich ubywa , Frycow tez ubywa to sobie sciagneli Turkow , ale czy Turcy > przyjada na nieprzyjazna , zimna, ziemie rosyjska , zeby zarabiac 80-100 $ na > miesiac ?! Nie wiem , MOZE?????? ..... twoj tekst swiadczy o tym, ze nie bardzo wiesz co piszesz. musze ci powiedziec, ze w moskwie 500 $ na miesiac i wiecej zarabia absolutnie niewykwalifikowany pomocnik murarza. co do nienawidzenia innych nacji, to pudlo absolutne. jak ja bym chcial, aby w polsce ludzie byli tak tolerancyjni, jak rosjanie. rosjanie nie lubia tylko czarnych z kaukazu i to tylko dlatego ze oni zagrazaja ich poczuciu osobistego bezpieczenstwa.innych nie lubi tylko wladza i to tylko wtedy, kiedy ci inni godza w jej interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 Putin na glowe upadl!!!!! 19.05.05, 23:37 Robi multi-kulti spolecznosc, w ktorej Rosjanie stana sie mniejszoscia, tak, jak np w USA. Niech lepiej postawi na techniczny rozwoj niz na masowa sile robocza. A ci wszyscy emigranci beda robic to samo, co u Unii, przyjezdzac i zyc z socjalu. Z jednej strony robia, co moga by nie dopuscic do oderwania sie Czeczenii, a na froncie "domowym" importuja sobie nowe klopoty. Bezgraniczna glupota. Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Coraz więcej imigrantów w Rosji 20.05.05, 00:32 "Na 20 mln rosyjskich mężczyzn w wieku produkcyjnym 1 mln siedzi w więzieniu, 4 mln są w armii, policji, specsłużbach, 4 mln to alkoholicy, a 1 mln to narkomani - mówił niedawno mediom minister rozwoju regionalnego Władimir Jakowlew." No i wszystko jasne - w Rosji nie ma kim pracowac. Polowa mezczyzn w wieku produkcyjnym jest na garnuszku budzetu. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder czytalem kilka tat temu 20.05.05, 00:35 statystyke mowiaca, ze ok 40 tys rosyjskich mezczyzn umiera rocznie na skutek powiklan poalkoholowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_lucky Stratedzy rosyjscy robią duży błąd 20.05.05, 14:54 Myślę, że rosyjscy stratedzy robią duży błąd uważając Chińczyków za sprzymierzeńców przeciwko Ameryce. To nie te czasy. Chiny już niedługo staną się wielką potęgą, najpierw gospodarczą a później militarną. Już wkrótce zaczną dyktować warunki polityczne i gospodarcze. Rosjanom, jak by na to nie patrzeć bliżej jest kulturowo do Europy niż do Chin czy Turcji i tam powinni szukać swoich przyjaciół. Aleksy II nie wpuścił Papieża do Rosji, bo boi się konkurencji Koscioła Katolickiego. Dla wielu Rosjan ten Kościół wydaje się atrakcyjniejszy niż Cerkiew. (Na wielką Rosję zaledwie 600 osób przeszło z prawosławia na katolicyzm i Aleksy robi z tego wielką aferę). Gdy przyjdą Turcy w dużej ilosci lub inni przybysze z południowych republik zapanuje islam w wielu rosyjskich miastach, tak jak to jest w Niemczech lub we Francji. Kurdowie będą bić się z Turkami, do tego dojdzie terror czeczeński. Nie chciałbym, aby Chińczycy opanowali Rosję za 30 lat. Bo potem poszliby dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Rosja tylko sprowadza zagrożenia 20.05.05, 19:04 Nie dość, że Niemcy już się prawie sturczyły, to jeszcze teraz Rosja. Co za syf, sami chyba nie przetrwamy. Niemcy turczą się z głupoty, a Rosja chyba z musu - kto, poza muzułmanami, chciałby się w takim kraju osiedlić? Przy takim podejściu do demokracji i praw człowieka nikt. Czy oni nigdy nie zaczną się bogacić zamiast snuć mrzonki o swoim pieprzonym imperium? Odpowiedz Link Zgłoś