Dodaj do ulubionych

Polska gra nieznana w Europie

03.06.05, 13:32
a moze i na swiecie. Macie temat adekwatny. Nie jakies brednie - wam podobne-
I co? Guzik z petelka.
Zadnych pomyslow. Pucha. Beda czekac az ich tiry rosyjskie rozjada, sasiedzi z
zachodu ziemie tansza wykupia. Poczekaja az sie okaze ze cala ta nasza
kultura, to oprocz Wielkopolski- bida - ze Boleslawiec to juz tez sie po
niemiecku nazywa- przynajmniej od tej tu granicy, Slask do Niemiec sie caly
wyprzeda (moze to i racje jak chlopy nie wiedza jak sie Anzug w Niemczech nazywa).
Beda mieli swoich ´panow- prawie sasow´ co to nigdy nic ladniejszego tylko
kulturka a la pokaz sie i pazlotkiem blysnij, a najlepiej baroczkiem ze
zlocona klameczka. Nawet na Wegra - ktorego barok wiekszym smakiem i elegancja
- bo rozmachem zlanym z otoczeniem- napluja...Beda mieli ukrainskich
biznesmenow z prawie amstaffami, prawie polskich ale rodzimie pruskich
inwestorow z ´zagranicy´ itp, itd...
Nic tylko marnosc, jeczenie i narzekania (maniera bliskowschodnia), rosyjski
balagan, niemiecki brak temperamentu, szwedzka grubokoscistosc, tatarska
zachlannosc...
A gdzie tu polska gospodarnosc? Gdzie usmiech bialoglowy i rycerskosc
mezczyzn? Gdzie troska o dobytek ozywiony i nieozywiony? Nic tylko Janki K,
Baranki M, i tym podobne, dobrze dbajace tylko o szybkie dutki.
Buech.
Obserwuj wątek
    • biedronka24 Ogolnie nie mam nic przeciwko amerykanom 03.06.05, 13:45
      ale bez przesady kochani. Ile znacie barankow, ktore to miast - gdy baca ladnie
      zaprasza do piknej bacowki grzecznie beczec chca o wyznaczonej porze i trawke
      pikna skubac - same umawiaja sie na tennisa - bo tenis wazniejszy niz - buech
      konferencja nawet w odrestaurowanych zabudowaniach secesyjnych z ´Mucha´ na
      scianach? Ha? To sie teraz nazywa po hamerykansku ´plusch environement´Ha, ha.
      Pluschs, czy pluszcz, tego nie wiem ale pewno to nie ten sam jednak od tych
      pluszow w San Diego i tych pozlacanych lampek nad lozeczkami w stylu Krola Jana
      w motelach ;).
      Jak to mawial ten komar spadajac? Popytajcie Sztaudyngiera. Ej bacowie- ta wasza
      hameryka juzci nie ta.....Oni pszczolkami i szerszeniami kiedys bedac w komarki
      sie pozamieniali.....
      Oj spadna z tego debu spadna. Swiat potluka zamiast brzykich robali i jeszcze
      sobie gnatki....Tak to jest, gdy przerost formy nad trescia, i gdy dziecie
      zapomina gdzie jego dom rodzinny stoi....
      • biedronka24 Prosze a to ten watek ktorego u red. Michnika 03.06.05, 20:18
        w klubie filo nie wolno bylo dyzurnym nawet tknac.
        Ha.- coz to za waz jeden? tylko watek o grach. Ale czyz nie kryje sie w nim
        antyceltycka pulapka? Ktoz to wie. Dlatego nadredaktor zarzadzil. NIe tykac.
        Podjac watki prowokacyjne i tam gryzc....
        Nadredaktor ostrozny jak kotek ktory wbija pazurki w swoja pancie. Zalosne....
        • biedronka24 zeby nie bylo watpliwosci 3 niezalezne watki 03.06.05, 20:21
          ta sama grozna tematyka gier dla dzieci...
          Ho, ho. No ale watki celtyckie zwlaszcza zmijowate sa tu istotniejsze bo gra
          antysemityzmu ktorego nie ma rozpalic sie nie da. Zenada.
          A chodzilo przez calusienki piatkowy dzien tylko o rade. I faktyczne
          zainteresowanie polska tradycja i kultura. Czegoz trzeba wiecej by poznac
          czyjes intencje?
          • biedronka24 po poprawce naczelnej glownodowodzacej 03.06.05, 20:39
            zespolu nadawczo sledczego- nawet piec podobno. Krotka uwaga. Wazniejsze watki:
            ´czy Bog istnieje´ watpliwosci niejakiego z daleka o ktorym wiemy co wiemy i
            znamy opinie
            ´watek mscicielski glownodowodzacej adresowany personalnie do znienawidzonych
            przez nia osob´
            i pare innych rownie wazkich i niewatpliwie wymagajacych natychmiastowej
            odpowiedzi jak ´Bulgarzy sa bogatsi´ itp.

gratulacje dla calego zespolu a zwlaszcza jego glownej reprezentantki nadszujki
            pierwszej... Z d... od szpilek
            • biedronka24 zapraszam wszystkich ktorzy maja pomysly 03.06.05, 20:42
              i zniechecam mscicieli, szujki, prowokatorow i rozpalonych chucia ale nie
              wiedzacych do czego. Chodzi o dobra zabawe dla dzieciakow. To wszystko. I
              przykro mi ze inne konkurencyjnie palace tematy mnie nie
              zainteresowaly...Zegnam wszystkich niecierpliwie notujacych kazdy moj post
              buchhalterow. To musi byc pasjonujace zajecie. Zwlaszcza ze jak sadze (po
              obecnych stanie) przyczyna tak pieczolowitej buchhalterii wynika...
              z ...posuchy. Delikatnie mowiac....No coz.
              czekam wiec na tych wariatow ktorzy cenia dobre gry dla swoich dzieciakow i nie
              gardza tradycja.
    • chestburster Polska, nieznana w Europie gra.... 03.06.05, 20:20
      ....to chlanie wodki przed sklepem monopolowym, dzikie krzyki i smrod...
      • biedronka24 tak tak fredziu 3 ale to tylko w wiadomych kregach 03.06.05, 20:22
        glownie tych co sie wyzsza polityka spoleczna zajmuja i przy podpisywaniu
        roznych umow przy kanciastych stolach. Poza tym to znana gra w wielu krajach.
        • chestburster Jaki fredziu 3??????????????????????? 03.06.05, 20:26
          bo nie wiem o co chodzi....?????
        • biedronka24 a jesli komus jest w kraju zle to dlatego ze takim 03.06.05, 20:28
          bubkom daje rozwalac to co mamy najcenniejsze i co gdzie indziej w Europie
          rozwija sie i szanuje i strzeze jak najcenniejszy skarb. A wlasnie tak.
          Hodujcie takich bubkow na wlasnym lonie - karmcie ich a tyle bedziecie z tego
          mieli. Nawet wina kalifornijskie sa DROZSZE W POLSCE o 1/3 niz w Niemczech.
          Slicznie prawda? Tacy pobaci jestesmy. Trzy razy hurra na czesc nadredaktorow.
          Ale jak przychodzi co do czego to sa zalosne lisciki nieszczesnych
          pokrzywdzonych ale kilku prostych slow - czegos wartosciowego o wlasnym kraju-
          brak. Co za sprzedajny bubek. W Niemczech takich wywala sie za drzwi na dzien
          dobry.
    • atp1 Re: Polska gra nieznana w Europie 03.06.05, 20:25
      Biedronka, do cholery tak wlasciwie to o co chodzi. Ja widze ze bede
      musial sie za was wziasc i mordy obic, byle co zjecie i byle co piszecie.
      • biedronka24 wez sie za siebie 03.06.05, 20:30
        i zacznij pisac na temat. Bo jest o niebo wazniejszy od tych marazmow i nudow w
        ktorych uczestniczysz. Od tego zaczyna sie wlasnie zycie spoleczne. A nie od
        bredni o gaskach i sierotce marysi.
        • biedronka24 bedziesz mial konkret- zapraszam 03.06.05, 20:32
          jestem cierpliwa. Zwlaszcza w waznych sprawach. Tylko prosze o odpowiedzi na
          moich watkach a nie rozpraszanie ich gdzie popadnie :)
        • atp1 Re: wez sie za siebie 03.06.05, 20:52
          Masz racje Biedronka, zacznijcie pisac na temat i stworzcie
          Polske taka, abym nie musial sie was wstydzic!!!
          • biedronka24 nie wiem do kogo piszesz- temat jest gry 03.06.05, 20:59
            i polska tradycja. Jak sie wstydzisz czegos a zwlaszcza musisz wstydzic - to
            idz z tym do lekarza.. Albo swojego znachorka, naczelnego wodza - danutka. Nie
            tu. Temat jest wbrew pozorom powazny. Przykro mi ze nie zrozumiales. To
            pokazuje tez przy okazji co zebrane tu gremium ludzkie na ten temat wie. Wiemy
            juz ze naczelnego danutka ten temat nie interesuje i sadzi ze poprawnym
            politycznie jest by ten temat nie interesowal. Tzn. kazdy kto przeczyta watek
            ktory danutek zalozyl moze tak wywnioskowac. Ja mam inne zdanie i chcialam sie
            dowiedziec czy sa tacy tu- co mysla podobnie, a to co mnie najbardziej
            interesuje to ich pomysly ktorych obiecuje nie sprzedac i wykorzystac
            jednorazowo - tylko w pozytecznym celu. A przeciez kazdemu sie taki pomysl
            przyda. Trudno go ukomercyjnic choc mozna. Ale poki co czekam na jakiekolwiek.
            Jest Michal, byl palnick podszywajacy sie pod nauczyciela i zainteresowany
            grami dla chlopcow. Mnie interesuja takze jednak gry dla dziewczynek i naprawde
            rozne bo mam noz na gardle.
    • michal00 mam dwie propozycje: 03.06.05, 20:41
      Nie wiem czy sa to gry nieznane na swiecie, ale niech bedzie:

1. Gluchy telefon
      2. Salonowiec (to dla starszych dzieci)
      • biedronka24 dziekuje slicznie 03.06.05, 20:44
        ale- gluchy telefon znaja. Salonowiec- hmm. Ale chodzi o dzieciaki do 12 lat
        maks. W tym problem. Czy znasz moze michale jakies ciekawe odmiany tego
        salonowca?
        • michal00 Re: dziekuje slicznie 03.06.05, 20:58
          Czy znasz moze michale jakies ciekawe odmiany tego
          > salonowca?

Znam, ...ale one nie sa dla dzieci.

Mysle ze tutaj uzyskasz odpowiedz:
          forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2435023.html
          A jak sobie jeszcze cos przypomne, to dam znac.
          • biedronka24 odsylasz mnie do forum dla mamus z bobasami 03.06.05, 21:04
            to niezupelnie ten wiek. I sa tez tam tatusiowie. Niektorzy nawet bardzo
            ambitni. Chodzi tez o czesc edukacyjna dla doroslych a nie tylko spojrzenie od
            strony pedagogicznej. Te maja zabezpieczona od strony szkoly. A to element
            bardzo wazny w rozwoju spolecznym i chodzi o odniesienie miedzynarodowe-
            porownanie. Pokazanie roznorodnosci kultur. Tego na watku matka- dziecko prawie
            na pewno nie znajde. Nie na tym etapie. A poczekam chetnie.
            • michal00 Re: odsylasz mnie do forum dla mamus z bobasami 03.06.05, 21:14
              niezupelnie ten wiek. I sa tez tam tatusiowie. Niektorzy nawet bardzo
              > ambitni. Chodzi tez o czesc edukacyjna dla doroslych a nie tylko spojrzenie
              od
              > strony pedagogicznej.

Bo ja wiem, a moze warto sprobowac np. tu:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=576
    • supaari Re: Polska gra nieznana w Europie 03.06.05, 20:53
      1. Ciuciubabka.
      2. Bandura.
      • biedronka24 ciuciubabka 03.06.05, 21:05
        to nawet na czeskich bajkach o ksiezniczkach. Nic z tego. A bandura? To
        ciekawe..
        • supaari Re: ciuciubabka 03.06.05, 21:12
          Może się wytłuką tymi kijami i będzie spokój?
          Była jeszcze taka gra, gdzie rysowało się koło na ziemi i dzieliło na 4 części
          (po jednej dla uczestnika), a później wypowiadało wojnę i zabierało jakieś
          terytoria, ale nie wim, czy małym Niemcom warto coś takiego proponować.
          • biedronka24 tak klasy znaja jak najbardziej 03.06.05, 21:22
            w roznych wersjach. I gume tez mali Niemcy znaja. Sek w tym ze to
            miedzynarodowa szkola ;)
    • marouder to, co trenowal goldie, az mu kolano spuchlo 03.06.05, 21:01
      , mianowicie gra slowno-muzyczna "Juli, Julijanko, kleknij na kolanko..":))
      • biedronka24 to wdzieczne 03.06.05, 21:07
        ale nie da sie przelozyc. Holender. Musialabym zatrudnic baterie tlumaczy w
        dodatku symultanicznych i z talentem poetyckim do Problemchen.. :)
    • antek_cukierman Re: Polska gra nieznana w Europie 03.06.05, 21:10
      Wino. Ma wynegocjowany w UE 7 letni okres przejściowy na obznajomienie się
      z nim. Od Bolesławca (wino) poprzez Mazowsze (bełt,alpaga) po Małopolskę
      (pryta).
      • marouder Mowisz o tzw. mozgotrzepach 03.06.05, 21:17
        tudziez, jak chca inni mozgojebach, trunkach znanych ze swych wlasciwosci
        halucynogennych? Hehe i ktus wynegocjowal dla nich okres przejsciowy? To ci
        dopiero byl negocjator:))

antek_cukierman napisał:

> Wino. Ma wynegocjowany w UE 7 letni okres przejściowy na obznajomienie się
        > z nim. Od Bolesławca (wino) poprzez Mazowsze (bełt,alpaga) po Małopolskę
        > (pryta).
        • antek_cukierman Re: Mowisz o tzw. mozgotrzepach 03.06.05, 21:24
          Owszem, o mózgotrzepach. 7 letni okres na produkcję wyrobu sklasyfikowanego
          pn. "polskie wino." Domyślam sie w tym wpływu lobby Leppera :)).
          Nie obroniono natomiast łańcuckiej śliwowicy. Czy też oscypków.
          • biedronka24 Skad wiesz o oscypkach 03.06.05, 21:27
            i jakie uzasadnienie?
            • biedronka24 to jeszcze nie tragedia 03.06.05, 21:38
              ue.k-raj.com.pl/wiadpl.shtml
              zalezy od bacow. Sama musze odwalac robote za pracusiow od watkow dyzurnych.
              Ech.
              Dobranoc. Jak ma tak byc - to faktycznie lepiej samemu sobie radzic niz sie
              pytac. Zwlaszcza w nieodpowiednich miejscach... To tak jakby w Europie zapytac
              o przepis na oscypki...
      • biedronka24 a wacpan zmierzwiony lubisz 03.06.05, 21:20
        kwasidla polnocne? Ja nie za bardzo. Ale tradycje nalewek mamy dosyc stara. A
        nalewki to juz inna historia. I po co ta cienka prowokacja? Wina w Polsce nie
        bedzie? Ano trudno. Za to kefir, maslanka, jogurt ma jeszcze szanse byc tym
        czym byl jesli sie wezmiemy. Niekoniecznie w Europie - bo po co sie za nia
        brac? Orzechowki nie znasz? Cytrynowki na kawie? Na pewno wiecej aromatu niz w
        analogach ´europejskich´. Co kraj to obyczaj. Warto cenic roznorodnosc. Ja
        lubie chlodnik ktorego tu nie znaja. A wina owszem. Tyle ze tu jest juz global
        essen. Nie ma jednej rzeczy z jednego miejsca. Truskawki z Hiszpanii, pomidory
        z Wloch, kartofle z Afryki albo z Francji itd... Wiec to taka dziwna
        roznorodnosc. A polskiego swiezego chleba i twarogu sie nie przewiezie tak jak
        i dobrych serow francuskich. Proste. I na co wacpanu to zacietrzewienie?
    • atp1 Biedronka, okaz polskiego debilizmu 03.06.05, 21:45
      Piszesz o niczym i nie wiadomo o co chodzi. Maslo jest maslane a
      Biedroneczki sa w kropeczki.No coz, wynika to ze RZECZPOSPOLITA bedzie
      laciata a biedronki i stonki beda fruwac i zatrowac a Polaki beda slimaki.
      • biedronka24 dlugo czekales na swoje motto juz nieco przyparcia 03.06.05, 21:55
        le. Wczesniej pracujac dzielnie jako moskowicik. Ozen sie z tym twoim
        radzieckim danoczkiem.
        Jak nienawidzisz gier dla dzieciakow to trudno. Uposledzony jestes widac. Kup
        swoim gume do zucia i tyla. Albo ty pewnie swoich nie masz i POSIADAC nie
        bedziesz.. I tak tez dobrze.
        Polacy pra do przodu tam gdzie trzeba. Wyjezdzac nie beda jak bedzie mniej
        takich ´dobrych doradcow´ i roznych cwaniaczkow. Ja mam takich przyjaciol dla
        ktorych z Polski na stale nie wyjade. A to mi zupelnie wystarczy. Ze mna zdaje
        sie zostanie moj maz. A on calkiem niezly inzynier. Nie- nie cudotworca ale
        dobry inzynier. To juz wielu nie tylko w Europie o nim mowilo. To tez zupelnie
        nam wystarcza.. A tobie - babelki zostawiam. Ja Polski nie reklamuje. Ja ja mam
        zeby w niej mieszkac. Adieu kolezko. Na calym swiecie promuje sie to co u
        siebie dobre a nie co innym wychodzi. Czyimis interesami nie jestem
        zainteresowana- chyba ze sprzyjaja moim. Jak to w grupie spolecznej - ale nie
        za cene ich utraty...Ot i wszystko. Nie ma to nic wspolnego z zadnymi twoimi
        definicjami politycznymi ani okraglymi stolkami i woda. Ma z tym co jest wazne
        na biezaco. Jak szkola dla dzieciakow, jak gry, jak oscypki. A nawet
        porzeczkowka czy czego by tam w tym Lowiczu nie wyprodukowali.
        • biedronka24 a i komary ´ogonku´ u nas zawsze beda 03.06.05, 22:01
          bo do Polski sie jedzie po przygode a nie po to by jesc tego samego hamburgera
          o smaku syntetycznym zblizonym do bigosowego i mieszkac w tym samym motelu
          sieci formula 13 lub ostatnia klasa i sluchac nagran spiewu ptakow z glosnika.
          Zubrow na potrzeby turystyki zagramanicznej na niedorobione rosyjskie bizony
          raczej tez nie przechrzcimy.
          Czesc. Milej nocy. Tak myslalam. Sadzilam - moze jakies mile zaskoczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka