Dodaj do ulubionych

CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ

IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 01:44
CZYM BEDZIE ROSJA?

CZY BEDZIE PROBOWALA NAS ZNOWU ZDOMINOWAC?

CZY MAMY SZANSE TERAZ ZAISTNIEC NA DLUZEJ JAKO NIEPODLEGLY KRAJ?

CO ROSJA MOZE TERAZ PLANOWAC?

A MOZE "SLOWIANSKA UNIA Z ROSJA" LEPSPSZA OD UE?

KIESY NASTAPI GRA POMIEDZU UE A ROSJA O WPLYWY W EUROPIE WSCHODNIEJ
I O KLUCZ DO NIEJ CZYLI POLSKE?

ROSJA USPIONE MOCARSTWO CZY ZARDZEWIALY MOLOCH LEDWO TRYMAJACY SIE NA NOGACH?

SYTUACJA MILITARNA ROSJI W OBECNYM CZASIE (CHINY, INDIE, NATO I INNI)?

CZY ROSJANIE MOGA SOTAC SIE POTEGA GOSPODARCZA SILNIEJSZA OD UE I USA?

A MOZE ROSJA WLASNIE ZOSTAJE SAMA JAK PALEC PO ROZSZERZENIU UE?

CO PANSTWO MYSLA O PRZYSZLOSCI NASZEGO NAJWIEKSZEGO SASIADA?
CZY POWINNISMY BAC SIE ROSJI?
Obserwuj wątek
    • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: 212.45.5.* 24.07.02, 10:02
      ROSJA odzyska swoja moc! Nie bedziemy probowac dominowac was. Polske jest teraz
      komu dominowac. Polska sama chce sie uzaleznic od UE. Dlaczego?
      • Gość: Misza Wareczka, nie obraszaj wnikamine na etogo... IP: *.kj.estpak.ee 24.07.02, 11:51
        Gość portalu: RUSSKA napisał(a):

> ROSJA odzyska swoja moc! Nie bedziemy probowac dominowac was. Polske jest
        teraz
        >
        > komu dominowac. Polska sama chce sie uzaleznic od UE. Dlaczego?

..."cenitela" Rossiji - takich rusofobow ja tut redko wstreczal ;-)))
        Kak wsegda polnost'ju s Toboj sogalsen
        Priwet Misza

• Gość: Andriy Moskali mówą.... IP: *.client.mchsi.com 26.07.02, 09:06
          "ROSJA odzyska swoja moc!"
    • Gość: RUSKI Dlaczego ciagle podejmuje sie ten temat? IP: SERVER:* / *.dip.t-dialin.net 24.07.02, 12:04
      Mam wrazenie, ze Polacy maja jakas obcesje ciagle dyskutowac o tym, czy Rosja
      Polsce zagraza, czy Polska pozosta niepodlegla itd.

Nie wazne jest, w jakim stanie jest i bedzie Rosja. Wyglada na to, ze Polacy
      zawsze beda czuc sie zagrozoni.
      Jesli Rosja jest silna, to rzecz jasna sprobuje Polske "uniewolic" gospodarcze
      zarowno jak i politycznie.
      Jesli jest slaba, to rzecz jasna, sprobuje kosztem Polski odnalezc znow swoje
      wplywy w swiecie itd.

Z duzym "zachwyceniem" ciagle smakuje sie "reportazy" (wlasnie w "Gazecie")
      o "desperackim" stanie Rosji, o tym ze kraj "umiera" itd.

Mam wrazenie, ze Polacy chca slyszec i czytac o tym, ze Rosja jest bardzo slaba
      i nie nadaje sie do reform. Czy mysla, ze w taki sposob niepodleglosc Polski
      jest gwarantowana?

A jaka jest przyslosc Polski???
      Nikt nie dyskutuje o tym.
      Czy bedzie niepodlegla od dyktatu "cywilizacyjnej" unii europejskiej?
      Czy polityka najlepszego przyjaciela Polski (wdlug Kwasniewskiego to USA)
      nie zagraza polskim interesom?
      Czy po rozszerzeniu Unii Europejskiej poziom zycia w Polsce wyrosnie albo
      polityka gospodarcza unijna zruinuje polska gospodarke, jak zruinowala
      gospodarke wielu rozwijajacych sie krajow pragnieniem pelnej liberalizacji ich
      rynkow (w czasie gdzie wlasne rynki sa dobrze bronione!!)

Moge Polakow zaspokoic:
      Jezeli NATO nie bedzie zagrazac Rosje a na razie na to nie wyglada, bo mamy
      jednego wroga, to Polakom nie ma sie czego obawiac.

Czesc!
    • Gość: Mroko Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.elblag.sdi.tpnet.pl 24.07.02, 12:28
      Jeśli tylko Rosjanie nie dopuszczą do władzy radykałów, najpewniej Rosja stanie
      się dla Polski zwykłym partnerem gospodarczym. Trzeba będzie (w końcu)
      zapomnieć o dawnych urazach, a skupić na praktycznej stronie życia - rozwinąć
      wymianę handlową, ożywić kontakty kulturalne. Wybaczyliśmy już Niemcom wojnę,
      alintom zdradę z 39, Ukrainie - UPA itp. Chyba czas na Rosję.
    • Gość: Ed Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.unicity.pl 24.07.02, 12:50
      Gość portalu: ERYK napisał(a):

> CZYM BEDZIE ROSJA?

A kto to moze wiedzieć? Z pewnością chce odbudować status mocarstwa jakim był
      ZSRR, ale czy to sie uda? Wszystko rozstrzygnie sie na płaszczyźnie
      ekonomicznej. Obecnie ma dobre tempo wzrostu, ale z niskiego pułapu łatwiej się
      startuje Poza tym sprzyja wysoka cena ropy a takze dewaluacja rubla parę lat
      temu, przy czym ten ostatni czynnik jest chwilowy bo w globalnej gospodarce
      poziom cen szybko się wyrównuje.
      Tym niemniej Rosja ma szanse a liberalny kurs ekipy gospodarczej Putina oraz
      niski poziom roszczeń społecznych Rosjan te szanse dodatkowo wzmacnia.

> CZY BEDZIE PROBOWALA NAS ZNOWU ZDOMINOWAC?

Nie wydaje mi sie. Może Misza mógłby na to pytanie odpowiedzieć;-))

> CZY MAMY SZANSE TERAZ ZAISTNIEC NA DLUZEJ JAKO NIEPODLEGLY KRAJ?

Bez wątpienia.

> CO ROSJA MOZE TERAZ PLANOWAC?

Pytanie zbyt ogolne by na nie odpowiadać.

> A MOZE "SLOWIANSKA UNIA Z ROSJA" LEPSPSZA OD UE?

Nie sądzę. W UE będziemy znaczyć więcej niz w ewentualnej Unii z Rosją.
      Zresztą, czy ktos poważny zgłaszał w ogóle taka koncepcję?

> KIESY NASTAPI GRA POMIEDZU UE A ROSJA O WPLYWY W EUROPIE WSCHODNIEJ
      > I O KLUCZ DO NIEJ CZYLI POLSKE?

Nigdy. Większość krajów Europy Środkowo-Wschodniej wkrótce będzie w UE, więc o
      jakiej grze mowa.

> ROSJA USPIONE MOCARSTWO CZY ZARDZEWIALY MOLOCH LEDWO TRYMAJACY SIE NA NOGACH?

Raczej to pierwsze, chociaż długa droga przed Rosją.

> SYTUACJA MILITARNA ROSJI W OBECNYM CZASIE (CHINY, INDIE, NATO I INNI)?

Z pewnością gorsza niż w czasach "świetności" ZSRR, ale nadal Rosja ma
      potencjał. Z Chinami i Indiami na pewno by sobie poradziła. Z NATO właczając w
      to USA z pewnościa nie.

> CZY ROSJANIE MOGA SOTAC SIE POTEGA GOSPODARCZA SILNIEJSZA OD UE I USA?

To wydaje sie mało prawdopodobne w perspektywie najblizszych 100 lat.

> A MOZE ROSJA WLASNIE ZOSTAJE SAMA JAK PALEC PO ROZSZERZENIU UE?

Nie. Rosja coraz bardziej włacza się w róznorakie układy międzynarodowe.

> CO PANSTWO MYSLA O PRZYSZLOSCI NASZEGO NAJWIEKSZEGO SASIADA?
      > CZY POWINNISMY BAC SIE ROSJI?

Bać się. Chyba nie. (chociaż Misza cos tam kiedyś wspominał o jakimś czołgu. ;-
      )). Tylko pilnować swych interesów i nie popadać w zbytnie uzależnienie od
      dostaw surowców.
      • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: 212.45.5.* 24.07.02, 13:42
        Jednak jeszcze jest polacy ktore potrafja o Rosji mysliec jak o normalnem
        panstwie. Wlasnie takie mialam wrazienie jak przeczytalam ta opinja.
        • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 24.07.02, 14:34

> Jednak jeszcze jest polacy ktore potrafja o Rosji mysliec jak o normalnem
          > panstwie. Wlasnie takie mialam wrazienie jak przeczytalam ta opinja.

Gdybys tylko ty to jeszcze potrafila - kotku i to nie tylko o Rosji.

"ROSJA odzyska swoja moc" - czy to "normalne" "myslenie"? I co przede wszystkim
          pod tym rozumiesz, bo jesli Rosja nie bedzie kontrolowac panstw Europy srodkowo-
          wschodniej i nawet swoich bylych "republik"(a na to sie zupelnie nie
          zapowiada), to raczej trudno mowic o dawnej "mocy", ktora byla przede wszystkim
          wynikiem brutalnej ingerencji i podporzadkowania obcych krajow.

"Polske jest teraz komu dominowac. Polska sama chce sie uzaleznic od UE.
          Dlaczego?"

A dlatego kotku, ze chcielismy i to BARDZO takiej "dominacji". I tu jest pies
          pogrzebany. Wasza "dominacje" zawsze odrzucalismy i to za cene duzej ilosci
          krwi przelanej zarowno przez nas jak i przez was. A teraz do NATO i UE pchamy
          sie drzwiamy i oknami (jak wy z reszta rowniez) ale ty jako RUSSKA potrafisz
          dopatrzyc sie w tym jedynie "dominacji", i co najlepszej zupelnie dobrowolnej.
          Bo inaczej nie jestes w stanie "tikac".
          Dlaczego? Tlumaczylem to juz kiedys Miszy i nie chce sie powtarzac.

A co do pytan postawionych w watku przychylam sie do opinii Eda, ze Rosja przy
          odrobinie szczescia i trzymaniu ekstremistow w rodzaju Sjuganowa,
          Zyrinowskiego, Mafii i Miszy z dala od mozliwosci decydowania po dlugim czasie
          stanie sie w miare normalnym krajem na pograniczach Europy, z ktorym bedzie
          mozna tak samo normalnie handlowac i wspolzyc jak teraz juz z
          innymi "normalnymi" krajami europejskimi.

Nie brak tez Rosjan, ktorzy potrafia myslec normalnie o Rosji:
          wyborcza.gazeta.pl/info/artykul.jsp?xx=942201&dzial=0115

• Gość: Andriy Naiwni Polacy... IP: *.client.mchsi.com 26.07.02, 09:11
            Proszę czytać o stanu realnym:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=2549952
    • Gość: Tomasz Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.ibch.poznan.pl 24.07.02, 13:39
      Los Rosji jest w rękach jej przywódców. Od długiego czasu kraj ten nie miał
      do nich szczęścia. Wydaje się jednak, że Putin i jego ekipa zrobili już wiele dobrego
      dla tego kraju. Są to stosunkowo młodzi ludzie, wielu pochodzi z St.Petersburga co
      w Rosji oznacza większą otwartość na świat. Problemy jakie ma ten kraj po komuniźmie
      i erze Jelcyna są gigantyczne. Moim zdaniem jednym z największych jest załamanie
      demograficzne wynikające ze spadku urodzin, problemów zdrowotnych tego społeczeństwa
      (np. AIDS) i zmian wynikających z transformacji gospodarczej.
      • Gość: palesz Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.waw.cdp.pl 24.07.02, 22:54
        W pełni popieram TWOJE zdanie Tomasz!
      • Gość: Docent CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,najwie IP: *.marketscore.com / 10.100.3.* 24.07.02, 22:59
        Najwieksze niebezpieczenstwo to muzulmanie dla calego swiata .
        • varvara Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n 25.07.02, 07:58
          Ale Polska w tej kwestji stoi po stronie wlasnie musulman. Wiem ze pomaga
          Czecznie, nawet zbiera pomoc humanitarne.
          Pozdrawiam, RUSSKA
          • Gość: Tomasz Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.ibch.poznan.pl 25.07.02, 11:00
            varvara napisała:

> Ale Polska w tej kwestji stoi po stronie wlasnie musulman. Wiem ze pomaga
            > Czecznie, nawet zbiera pomoc humanitarne.
            > Pozdrawiam, RUSSKA

Polacy nie mogą kochać muzułman. Szczególnie teraz po polsko-amerykańskich
            uściskach. Polacy (niektórzy) kochają za to szkodzić Rosji, i szkodzą tyle na ie ich stać.
            Czyli nieznacznie.
            • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: 212.45.5.* 25.07.02, 11:31
              Witam cie Tomasz! Moze sie myle, ale mnie sie wydaje ze poparcie Czecznie to
              jest ogolny kierunek polityki panstwa a stad i stosunek zwyklych ludzi na ten
              problem.
          • Gość: Ed Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: 2.4.STABLE* / 192.168.115.* 25.07.02, 12:02
            varvara napisała:

> Ale Polska w tej kwestji stoi po stronie wlasnie musulman. Wiem ze pomaga
            > Czecznie, nawet zbiera pomoc humanitarne.
            > Pozdrawiam, RUSSKA

No varvara przesadziłaś. Podaj mi wypowiedź przedstawiciela władz Polski, który
            popiera separatyzm Czeczenii. A pomoc humanitarna to inna sprawa. Czeczenom z
            pewnością się przyda, zwłaszcza ze taki Grozny wyglada jak Berlin po
            kapitulacji w 1945. I w dodatku jest organizowana przez organizacje pozarządowe
            takie jak Polska Akcja Humanitarna.
            • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: 212.45.5.* 25.07.02, 12:51
              Kiedy w latach 90-95 mieszkalam w Polsce, wszedzie (TV, radio) tylko i mowione
              bylo o tym ze Rosja znow jest taka niedobra, nie moze sie pozbyc swoich ambicji
              wielkiego mocarstwa i chce takich dobrych nie w czym nie winnych czeczencow
              wykorzystac w swoich interesach i pozbyc ich niezaleznosci (chociaz o jakiej
              niezaleznosci mowa jesli to jest jedno panstwo).
              VARVARA
              • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 25.07.02, 13:50

> Kiedy w latach 90-95 mieszkalam w Polsce, wszedzie (TV, radio) tylko i
                > mowione
                > bylo o tym ze Rosja znow jest taka niedobra, nie moze sie pozbyc swoich
                > ambicji
                > wielkiego mocarstwa i chce takich dobrych nie w czym nie winnych czeczencow
                > wykorzystac w swoich interesach i pozbyc ich niezaleznosci (chociaz o jakiej
                > niezaleznosci mowa jesli to jest jedno panstwo).
                > VARVARA

"wszedzie (TV, radio)" to nie oficjalne stanowisko rzadu, choc trudno pojac to
                zapewne komus, kto wychowal sie w czasach ZSRR, kiedy bylo inaczej.

A to, ze Rosja "nie moze sie pozbyc swoich ambicji wielkiego mocarstwa" dalas
                nam nawet ty kilka postow powyzej az nadto wyraznie do zrozumienia. O co ci
                zatem chodzi?

W stosunkach z Rosja nas Polakow i Czeczenow laczy bardzo wiele. Duza czesc
                Polski swego czasu tez byla "jednym panstwem" (nalezacym do Rosji) i gdyby nie
                pokolenia powstancow tez pewnie bys o Polsce pisala, ze to (jedno panstwo).

Postaraj sie zrozumiec ten zwiazek. Poza tym dla wielu Rosjan muzulmanie
                generalnie i Czeczeni w szczegolnosci nie sa niczym wiecej jak "terrorystami" i
                wrogami bez rozroznienia na plec, wiek i poglady polityczne. Toz o najbardziej
                prymitywna forma rasizmu, gdzie nawet pomoc humanitarna dla glodujacych i
                chorych pojmowana jest jako "popieranie terroryzmu".

Wystarczy przeczytac co poniektore wasze wypowiedzi:

"Najwieksze niebezpieczenstwo to muzulmanie dla calego swiata "
                "Ale Polska (...) stoi po stronie wlasnie musulman. Wiem ze pomaga
                Czecznie, nawet zbiera pomoc humanitarne(!!)" - co takiego zlego jest w pomocy
                humanitarnej, jesli mozna uratowac kilka istnien ludzkich?

No i to:
                "Polacy nie mogą kochać muzułman" - no jasne, i to wszystkich (nie wiem ile
                milinow czy miliardow muzulmanow na swiecie zyje) niezaleznie od narodowosci,
                plci, wieku i przekonan politycznych....

Jakby sie sluchalo wiecu NSDAP w "najlepszych" czasach. Wystarczyloby tylko
                wymienic "Polakow" na "rasowych germanow" i "muzulman" na Zydow lub Slowian.

• varvara Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n 25.07.02, 14:02
                  Dobrze, moze z pomoca humanitarna jest zly przklad. Ale to ze Polakow i
                  Czeczenow cos laczy z tym sie nigdy nie pogodze. Czeczency juz nie raz
                  udowodnily swoi terrorystyczne intecji, o tym nie trzeba przykladow, o tym wie
                  caly swiat.
                  • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 25.07.02, 14:36
                    varvara napisała:

> Dobrze, moze z pomoca humanitarna jest zly przklad. Ale to ze Polakow i
                    > Czeczenow cos laczy z tym sie nigdy nie pogodze. Czeczency juz nie raz
                    > udowodnily swoi terrorystyczne intecji, o tym nie trzeba przykladow, o tym
                    > wie caly swiat.

Ale czy dzieci, kobiety zyjace w Groznym tez? Wszyscy bez wyjatku?

Polscy powstancy sto kilkadziesiat lat temu tez strzelali do rosyjskich
                    urzednikow, policjantow i zolnierzy. Z obecnego punktu widzenia tez nazwalabys
                    ich "terrorystami". I ta tradycja (walki o niepodleglosc) w Polsce jest nadal
                    zywa, tradycja, ktorej wy Rosjanie nie macie i dlatego byc moze jej nie
                    rozumiecie. My Polacy mielismy byc moze wiecej szczescia i mamy swoj kraj.
                    Dlatego moze bardziej rozumiemy Czeczenow, choc oczywiscie nigdy nie mozna
                    zaakceptowac aktow terroru, zwlaszcza gdy tak jak niedawno gina cywile lub
                    nawet zolnierze.

Dlatego nalezy wyraznie rozroznic pomoc humanitarna, ktora przysluguje kazdemu
                    i wszedzie jesli jest w potrzebie a wsparciem politycznym i logistycznym
                    separatystow Czeczenskich, ktorego de facto ze strony polskiego rzadu i
                    wiekszosci spoleczenstwa nie ma.
                    • Gość: Adam :D Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 27.07.02, 11:55
                      Po cos to napisal,jakie terrorystyczne intencji,szkoda kolego,wstyd.
                      • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 30.07.02, 08:42
                        Gość portalu: Adam :D napisał(a):

> Po cos to napisal,jakie terrorystyczne intencji,szkoda kolego,wstyd.

Jesli w zamachy bombowe wkalkulowane sa ofiary cywilne w tym kobiety i dzieci
                        to niezaleznie od celow politycznych zamachowcy, bedzie to zawsze akt terroru.

• Gość: Adam:D Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 30.07.02, 11:04
                          Szanowny Mic.Pisząc o wkalkulowaniu masz 110% racji ale o co ci chodzi?Jezeli
                          o wysadzenie bloków w Rosji to sami Rosjanie krzyczac wszedzie ze to sprawka
                          Czeczenow nie przedstawili żadnych dowodow,przeciwnie-cicho osądzili za to
                          kilka osob narodowosci Czerkesskiej(nie Czeczenow podkreslam to!),nie ma żadnej
                          wskazowki w tej sprawie, ktora by mogla obarczyc nawet tych biednych Czerkessow,
                          zas istnieje sporo poszlaków ktore prowadzą do Lubianki w Moskwie,oglądałeś
                          film o tym?Nie mowię że to dowód ostateczny ale obiejrz go,przedziwne rzeczy
                          zauważysz.A slyszałeś może coś o "Ćwiczeniach" w Riazaniu?Poszukaj publikacji
                          pani Krystyny Kurczab-Redlich w koncu.
                          Jeżeli chodzi ci o likwidację osób cywilnych,ktore wspolpracują z rosyjską
                          administracją na zajętych przez Moskwę terenach,-to ci powiem:,przypomnij sobie
                          dzialania bochaterskiej AK .
                          Jeszcze jedna uwaga,kiedy Rosja zaczynała swą krwawą łażnie,nie ważne
                          pierwszą,czy drugą,nie mogła nie wiedzieć o możliwych ofiarach cywilnych,jeden
                          stary Scud czy tam Toczka(nie pamietam) zrobil taką ilość tatara z cywili w
                          Groznym jaka Tobie sie nie śniła.A to był tylko jeden dzien wojny.Czy to
                          oznacza ze Rosja jest Państwem terrorystycznym?,Bo z twej logiki powinno tak
                          wynikać.
                          Nie mam zamiaru dyskutować z nikim na ten temat,napisałem ten post wyjątkowo
                          i osobiście do ciebie,bo na głupiego nie wygłądasz.A tak naprawdę to na tym
                          forum nieżle śmierdzi.Idę stąd.
                          Uszanowania,Adam

Gość portalu: Mic napisał(a):

> Gość portalu: Adam :D napisał(a):
                          >
                          > > Po cos to napisal,jakie terrorystyczne intencji,szkoda kolego,wstyd.
                          >
                          > Jesli w zamachy bombowe wkalkulowane sa ofiary cywilne w tym kobiety i dzieci
                          > to niezaleznie od celow politycznych zamachowcy, bedzie to zawsze akt terroru.
                          >
                          • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 30.07.02, 11:46
                            Wszelkie szufladkowanie i ocena czynow tylko z perspektywy czyjejs
                            przynaleznosci narodowej lub etnicznej to slepa uliczka.

Piszac o aktach terroryzmu nie mialem akurat na mysli faktu wysadzenia blokow
                            mieszkalnych w Rosji, ktory rzeczywiscie "smierdzi" i to bardzo ale inne
                            zamachy, ktore maja na swoim sumieniu separatysci czeczenscy. Chodzi miedzy
                            innymi o uprowadzenia zakladnikow i ostatnie zamachy w Czeczenii (jeden podczas
                            defilady), w ktorym zgineli cywile jak i wczesniejsze egzekucje (po czesci
                            bardzo brutalne) dokonywane na jencach rosyjskich.

Daleki jestem od obrony doktryny Rosji w tym i innych konfliktach. Juz
                            wczesniej niejednokrotnie krytykowalem bombardowanie Groznego. To tez jest
                            forma terroryzmu i to o tyle grozniejsza, ze dokonywana nie w imieniu jakichs
                            tam lokalnych komendantow tylko kierownictwa panstwa uwazajacego sie za
                            cywilizowane.

AK likwidowala cywili wspolpracujacych z okupantem ale nie likwidowala czlonkow
                            ich rodzin, w tym dzieci. AK nie likwidowala tez cywili tylko dlatego, ze byli
                            narodowosci niemieckiej.
                            • Gość: Adam :D Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 30.07.02, 12:42
                              AK likwidowala Ukraincow na Kresach,UPA robila to samo z Polakami,dobrze o tym
                              wiesz,masz tu bardzo tragiczny przykład..O co ci chodziło z tymi rodzinami to
                              ja tak i nie zrozumiałem,owszem w Czeczenii w nocy czesto giną całe rodzine,
                              ale nie ma reguly ze ktos z tej rodziny wspolpracuje z Rosjanami czy
                              nie ,poprostu giną,bo jakies kompanji pianych zolnierzy zechciało sie jeszcze
                              wodki.

O wybuchu podczas defilady,wybuch zdażył się na teritorium Dagestana,wladze
                              Dagestana (znów bez dowodow) obarczyli odpowiedzialnoscią dagestanskiego
                              komendanta ,niejakiego Rappani Halilowa,Pytanie-kto miał z tego najwiecej
                              korzysci,-odpowiedż-Federalny Centrum.

O zakladnikach..,tych co uprowadzali nazywasz separatystami,myslalem ze
                              separatysci to ci co chcą oderwać sie od Rosji.Po kazdej wojnie w kazdym
                              Panstwie są bandyci,nieprawdaż?Najlepszy,chociaz brutalny sposob walczyc z
                              kidnepingiem -to poprostu nie płacić,pierwszych zakładników zaczeli uprowadzać
                              ludzi Moskwy(banda pulkownika FSB Adama Deniewa ,jego ludzi pozniej zabili
                              norwezkich lekarzy z CK ktorzy przez calą wojne leczyli separatystow),a płacił
                              za nich,wykupując ich-niejaki Berezowski,owczesna prawa ręka Jelcyna.Nie
                              wiedziales o tym?Czy tylko udajesz to?Dalej ten proces rozwijał się
                              kaskadowo,bandyci(nie separatysci do kurwy nędzy!)widząc w tym ogromne zyski
                              faktycznie zaczeli porywac niewinnych,przez cały czas porwali okolo 500 osob w
                              tym okolo 100 obcokrajowcow,niezle zpisal sie bandyta Barajew
                              ale zapytaj w Dębaku w osrodku dla uchodzców o nim,usłyszysz-to człowiek Rosji
                              (i zostal zlikwidowany nie przez "walecznych" Rosjan jak oni o tym,hehe pisali,
                              a przez osobę zpłacającą wendette ktora ma miejsce w Czeczenii)
                              i za pieniądzy zrobilby wszystko.
                              :-)Teraz o egzekucjach na jencach,na początku pierwszej wojny młodych Rosjan
                              stadami puszczali do domu(pokaż mi choćaz jeden taki przykład w historji wojn
                              wspolczesnych).Z czasem zaczeli ich oddawać w ręca przedstawicieli Komitetu
                              matek żolnierzy,póżniej starali się wymieniać,a wojna trwała i trwała,już sie
                              zpalił Grozny,Samaszki,pracowali obozy filtracyne,trwali zaczystki,a
                              szlachetność ludzka(nawet Czeczenska)nie jest z gumy i nie rozciąga się bez
                              końca.Nawet teraz sie nie zabija mlodych rosyjskich jencow w Czeczenii,
                              są pewne kategorji ktore nie mogą liczyć na litość,to osobnicy z rosyjskich
                              sonderkommand majacych rozmaite dżwięczne skroty -omon,spetcnaz,rozne
                              alfy ,omegi i gru.nie pozostawia sie przy życiu rowniez lotnikow i artelerystow
                              z jasnych tobie powodow.

I jeszcze jedna puenta szanowny kolego,zawsze kiedy na Kaukazie była zadyma w
                              Polsce był względny spokój,pamietaj o tym,zbadaj to jak chcesz,od tego jest
                              Jagiellonka i Ossolineum.Miłego dnia
                              • Gość: Adam :D Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 30.07.02, 12:45
                                sorry za dużą ilość nawiasów,cała ta wojna w nawiasach
                                • Gość: Adam :D Re: CO SADZICIE O ROSJI . Ja sadze jak Tomasz ,n IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 01.08.02, 22:17

egzekucji tych ścierw z rosujskich sonderkomand oglądałem,
                                  obiejrz i ty cos Micu,i trzym sie mocno.

www.cecenonline.org/eng/photo_album.htm
    • Gość: RUSSKA ROSJA ZRUJNOWANA? IP: 212.45.5.* 26.07.02, 07:48
      Wczoraj z kosmodroma Bajkonur startowal apparat "Kosmos" w interesach wojsk
      kosmicznych Rosji.
    • Gość: Andriy A MOZE? Nie może!! IP: *.client.mchsi.com 26.07.02, 08:58
      A MOZE "SLOWIANSKA UNIA Z ROSJA" LEPSPSZA OD UE?

*** Dziwię się Polakom! O co chodzi. Są 2 dzrekcij strategicznzch dlia Polski:

1) związek z Ukrainą (aljans 40 mln Polacy i 50 mln Ukraińcy to 90 mln, majże
      jak Rosja).
      2) rozwiązanie problem Białorusi.

Milo nam Ukraińcam że Polacy są taki twardy w podparciu Ukraińców przed Uniją.

Zapomnicie o Rosji. Rosjanie mają pochybki w polityce wewnięcznej: natychmiast
      rozwoju Schodu Dalniego, robią sobie ciśnienia i problemy na zachodnich
      granicach (aka Białorus).

Z powagą.
      • Gość: Mic Re: A MOZE? Nie może!! IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 26.07.02, 09:52
        Gość portalu: Andriy napisał(a):

>
        > *** Dziwię się Polakom! O co chodzi. Są 2 dzrekcij strategicznzch dlia Polski:
        >
        > 1) związek z Ukrainą (aljans 40 mln Polacy i 50 mln Ukraińcy to 90 mln, majże
        > jak Rosja).
        > 2) rozwiązanie problem Białorusi.
        >
        > Milo nam Ukraińcam że Polacy są taki twardy w podparciu Ukraińców przed Uniją.
        >
        > Zapomnicie o Rosji. Rosjanie mają pochybki w polityce wewnięcznej:
        natychmiast
        > rozwoju Schodu Dalniego, robią sobie ciśnienia i problemy na zachodnich
        > granicach (aka Białorus).
        >
        > Z powagą.

Nam Polakom w najblizszym czasie z pewnoscia duzo latwiej bedzie dogadac sie z
        Ukraincami niz z Rosjnami. Pod warunkiem, ze obie strony zapomna o dawnych
        wasniach i nie dadza sie SPROWOKOWAC ludziom, ktorzy chetnie by nas zwasnili.

Wynika to przede wszystkim z tego, ze Ukraincy - podobnie jak Polacy - nie
        maja tak chorobliwej obsesji na punkcie mocarstwowosci i dominacji innych za
        wszelka cene jak Rosjanie. "Wczoraj z kosmodroma Bajkonur startowal
        apparat "Kosmos" w interesach wojsk kosmicznych Rosji" - no to fajnie
        dla "wojsk kosmicznych" ale czy po tym starcie "apparatu" milionom rencistom
        rosyjskim zyje sie chocby ciut lepiej?

Nie bawilbym sie w jakies spekulacje na temat paktow "slowianskich" bo mamy juz
        pakt europejski. Polska i czesc bylych krajow bloku wschodniego juz w nim sa,
        Rosja z nim kooperuje i to tylko kwestia czasu, kiedy Ukraina tez albo bedzie
        jego pelnoprawnym czlonkiem albo bedzie kooperowac podobnie jak Rosja - w
        ktorej ludzie przyzwyczaja sie, ze czasy ZSRR juz nigdy nie wroca.
        Wbrew temu co przepowiada Misza ("na czolgu do Polski") jestem zdania, ze za 20-
        30 lat Europa (w tym Ukraina i Rosja) stanie przed zupelnie innymi wyzwaniami
        (niektore z nich zarysowaly sie wyraznie po 11 wrzesnia) i dawne niesnaski i
        wrogosci pojda w zupelna niepamiec.

Kto teraz jeszcze mysli powaznie o mozliwosci wojny miedzy Anglia i Francja czy
        miedzy Niemcami a Francja, ktore przeciez jeszcze kilkadziesiat lub sto
        kilkadziesiat lat temu mialy miejsce? Nikt przy zdrowach zmyslach. I tak samo
        bedzie to za niewiele lat wygladalo w tej czesci Europy, w ktorej przyszlo nam
        zyc.

• Gość: Tomasz Polityczna megalomania IP: *.ibch.poznan.pl 26.07.02, 10:48
          Polska i Polacy nie kochają Ukrainy, ale nasza klasa polityczna wierzy w możliwość realizacji celu, jaki
          kiedyś chciał zrealizować Piłsudski. Chodziło o odciągnięcie tego Kraju od Rosji, a obecnie także innych
          państw tego regionu celem stworzenia strefy buforowej. Trudno, żeby Rosjanie tego nie zauważali i z
          pewnością określi to ich stosunek do naszego kraju na wiele lat.

Problem w tym, że Polska polityka zagraniczna naznaczona jest megalomanią, szczególnie w określaniu
          celów na Wschodzie. Polska nie ma środków na prowadzenie jakiejkolwiek samodzielnej polityki.
          Lobowanie na rzecz Ukrainy jest tego przykładem. I tak zrobimy to, co każe nam zrobić Unia lub Stany.
          Jeśli Zachód będzie grał na odciąganie Ukrainy od Rosji i tym samym na drażnienie Rosjan to my
          niewątpliwie będziemy w pierwszym szeregu, jeśli nie- to zrobimy, co nam każą - przykładem są wizy dla
          mieszkańców Ukrainy.

Nasza polityka wschodnia wynika z obsesji, a nie z chłodnych kalkulacji.
          Nasze cele strategiczne są w istocie celami, jakie stawiali sobie dziewiętnastowieczni politycy i niewiele
          ma wspólnego z realiami, jakie obecnie panują (jest to nadal taka XiXto-wieczna polityka.)

Ja widzę w polskiej polityce absolutny serwilizm w stosunku do Zachodu w połączeniu z arogancją
          względem Wschodu. Być może przyczyną takiej postawy jest to, że nasz charakter narodowy w znacznym
          stopniu jest dziedzictwem zachowań drobnej szlachty, która słynęła ze służalczości względem swoich
          patronów będąc równocześnie arogancka w stosunku do swoich (często ukraińskich) chłopów.

> Nam Polakom w najblizszym czasie z pewnoscia duzo latwiej bedzie dogadac sie z
          > Ukraincami niz z Rosjnami. Pod warunkiem, ze obie strony zapomna o dawnych
          > wasniach i nie dadza sie SPROWOKOWAC ludziom, ktorzy chetnie by nas zwasnili.
          >
          > Wynika to przede wszystkim z tego, ze Ukraincy - podobnie jak Polacy - nie
          > maja tak chorobliwej obsesji na punkcie mocarstwowosci i dominacji innych za
          > wszelka cene jak Rosjanie. "Wczoraj z kosmodroma Bajkonur startowal
          > apparat "Kosmos" w interesach wojsk kosmicznych Rosji" - no to fajnie
          > dla "wojsk kosmicznych" ale czy po tym starcie "apparatu" milionom rencistom
          > rosyjskim zyje sie chocby ciut lepiej?
          >
          > Nie bawilbym sie w jakies spekulacje na temat paktow "slowianskich" bo mamy juz
          >
          > pakt europejski. Polska i czesc bylych krajow bloku wschodniego juz w nim sa,
          > Rosja z nim kooperuje i to tylko kwestia czasu, kiedy Ukraina tez albo bedzie
          > jego pelnoprawnym czlonkiem albo bedzie kooperowac podobnie jak Rosja - w
          > ktorej ludzie przyzwyczaja sie, ze czasy ZSRR juz nigdy nie wroca.
          > Wbrew temu co przepowiada Misza ("na czolgu do Polski") jestem zdania, ze za 20
          > -
          > 30 lat Europa (w tym Ukraina i Rosja) stanie przed zupelnie innymi wyzwaniami
          > (niektore z nich zarysowaly sie wyraznie po 11 wrzesnia) i dawne niesnaski i
          > wrogosci pojda w zupelna niepamiec.
          >
          > Kto teraz jeszcze mysli powaznie o mozliwosci wojny miedzy Anglia i Francja czy
          >
          > miedzy Niemcami a Francja, ktore przeciez jeszcze kilkadziesiat lub sto
          > kilkadziesiat lat temu mialy miejsce? Nikt przy zdrowach zmyslach. I tak samo
          > bedzie to za niewiele lat wygladalo w tej czesci Europy, w ktorej przyszlo nam
          > zyc.
          >
          >
          >
          >
          >
          >
      • Gość: ERYK Re: A MOZE? Nie może!! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 26.07.02, 16:27
        Gość portalu: Andriy napisał(a):

>
        > *** Dziwię się Polakom! O co chodzi. Są 2 dzrekcij strategicznzch dlia Polski:
        >
        > 1) związek z Ukrainą (aljans 40 mln Polacy i 50 mln Ukraińcy to 90 mln, majże
        > jak Rosja).
        > 2) rozwiązanie problem Białorusi.
        >
        > Milo nam Ukraińcam że Polacy są taki twardy w podparciu Ukraińców przed Uniją.
        >
        > Zapomnicie o Rosji. Rosjanie mają pochybki w polityce wewnięcznej:
        natychmiast
        > rozwoju Schodu Dalniego, robią sobie ciśnienia i problemy na zachodnich
        > granicach (aka Białorus).
        >
        > Z powagą.

BARDZO MADRY I PRAKTYCZNY POMYSL. POPIERAM
        • Gość: Andriy Dziekuje. (-) IP: *.sbdc.iastate.edu 26.07.02, 23:43
          .
          • Gość: ERYK BRACIA KOZACY DO SZABEL IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.02, 17:17
            • Gość: Andriy :)) IP: *.client.mchsi.com 30.07.02, 08:36
              .
    • Gość: gaduła Re: NOWE ŻĄDANIE - ZWRÓCIĆ KŁAJPEDE ROSJI ! IP: *.IOd.krakow.pl 30.07.02, 11:24
      Rosja powinna zażądać od Litwy zwrotu Kłajpedy i przyłączyć Obwód Kłajpedzki do
      Kaliningradu - pisze „Niezawisimaja Gazieta”. Dziennik powołuje się na historię
      Kłajpedy, dawnej krzyżackiej twierdzy Memel. Jest to jednak kolejna próba
      szantażowania Litwy w dyskusji toczącej się wokół Kaliningradu.
      W Rosji, na Litwie, w Polsce oraz w Brukseli od kilku miesięcy toczy się
      żarliwa dyskusja wokół wiz dla mieszkańców Kalinigradu po wejściu Litwy i
      Polski do UE. Tymczasem - według rosyjskiego dziennika - zanim nastąpi
      rozwiązanie tego problemu, powinna zostać uregulowana kwestia Kłajpedy. Autor
      powołuje się na skomplikowaną historię miasta, niegdyś potężnej twierdzy
      krzyżackiej. Twierdzi, że Moskwa ma pełne prawo do części litewskiego
      terytorium.

Miasto było częścią Prus Wschodnich. Po I wojnie światowej zostało włączone do
      Litwy, by po kolejnych 20 latach wrócić do Niemiec. Wraz z zakończeniem II
      wojny światowej kraje nadbałtyckie, Kłajpedę i Kaliningrad (niem. Koenigsberg,
      pol. Królewiec) włączono do Związku Radzieckiego. Moskwa dopiero kilka lat
      później przeprowadziła zmiany administracyjne i formalnie włączyła dawną
      twierdzę w skład Litwy. Gdy rozpadł się ZSRR, Litwa zrzekła się wszystkich praw
      i obowiązków wynikających z przymusowej przynależności do Kraju Rad. Gazeta
      wyciągnęła więc wniosek, że Moskwa może zażądać zwrotu Kłajpedy.

Przypomnijmy, że niedawno niektórzy rosyjscy deputowani proponowali, aby
      unieważnić tajny protokół Ribbentrop-Mołotow. To właśnie na jego podstawie
      Wilno zostało przyłączone do Litwy. Zdaniem tych deputowanych - po tym akcie -
      Litwini byliby bardziej ulegli wobec Moskwy i chętniej zgodziliby się na
      bezwizowy korytarz.

TAKA JEST IMPERIALNA ROSJA !!!!!
      • ukrainiec SUPERNOWE ŻĄDANIE - ZWRÓCIĆ KOENIGSBERG NIEMCÓM ! 30.07.02, 14:12
        ;))

A KURIŁY - japońcóm!
        • klaryska ale pytania 30.07.02, 20:27
          napisalam na innym forum, ze przeraza mnie brak wiadomosc o swiecie u mlodych
          rosjan tzn do 30 roku zycia. Moim zdaniem w nich odzywaja hasla wielkiej Rosji
          i nienawisci do Polakow. Kiedys wierzylam ze nastepna generacja moze zmienic
          Rosje. le teraz mysle ze na to potrzeba kilku generacji. Co najmniej 3. I tak
          naprawde madzrzejsi sa Ci starsi Rosjanie oni wiecej widzieli i mniej sa
          odmozdzeni. Cala nasza nadzieja w innych d. republikach jak Ukraina, Estonia
          Litwa. powinnismy razem sie trzymac. I jeszcze cala nasza nadzieja ze Rosja
          zbyt szybko nie wyjdzie z kryzysu ekonomicznego. Ja osobiscie po tych rozmowach
          z Rosjanami , kiedy w skrajnych sytuacji slyszlam ze Gorbaczow to najwiekszy
          zdrajca mysle, ze trzeba uwazac i nie lekcewazyc Rosjan. I wielkie halo wokol
          Kalingradu w sumei martwi mnie, bo jest to temat sztucznie rozdmuchany , nie od
          dzis wiadomo ,z e jest Kalingrad i nie od dzis wiadomo jakie sa zasady Unii. I
          mysle ze w tej sprawie trzeba bardzo delkatnie postepowac, polskimi herosami
          bylismy w czasie 2 wojny i w porownaniu z innymi krajami najlepiej na tym nie
          wyszlismy. To sa nasi sasiadzi i trzeba uwazac a sojusze z zachodem najlepiej
          nam w historii nie wyszly. I obiektywnie to Polska na skali miedzynarodowej
          jest nikim, wiec z tym machaniem nozkami trzeba uwazac.
          Pewnie nie pisalabym tego gdyby nie te rozmowy z Rosjanami, ale oni maja 23 -30
          lat to Oni beda u wladzy za 10 lat. Kiedys wierzylam ze kontakt z zachodem moze
          zmienic mentalnosc Rosjan. Ale Ci o ktorych pisze to mlodzi bywalcy swiata. ..
          • Gość: Andriy. Mlody Rosjanie IP: *.sbdc.iastate.edu 01.08.02, 23:52
            Ze wzgledu Ukrainca, Rosjanie z provincje sa ok. Nie maja juz tego radzieckiego
            zlobizmu. Moskowianie i ktory z oblasti centralne sa bardzej pro-komunistyczne
            i taskna za imperium.
            • Gość: Misza Nie szuti tak bratiszka ;-)) IP: *.tele2.ee 02.08.02, 00:30
              Gość portalu: Andriy. napisał(a):

> Ze wzgledu Ukrainca, Rosjanie z provincje sa ok.

Ze wzgledu Rosjanina Ukraincy z prowincji sa OK, ale z Kijowa sa radzieckie
              ;-)))

Czy nie uwazasz ze mozna tak powieziec ? Juz nie mowiac o tym ze na Krymu 90%
              ludzi chce odlaczenia od Ukrainy i przylaczenia do Rosji...

> Nie maja juz tego radzieckiego
              > zlobizmu. Moskowianie i ktory z oblasti centralne sa bardzej pro-
              komunistyczne
              > i taskna za imperium.

A tutaj bracie w ogole mowisz nieprawde - nawernoje dawno nie byles w Moskwie
              jesli mowisz taki bzdury ;-)) Moskwa to jest najbardziej prozachodnie miasto w
              Rosji, tam najbradziej bogate ludzi w Rosji - a w prowincji (szczegolnie w
              Uljanowskoj i Vologodskoj oblasti gdzie u wladzy jeszcze rok temu byli
              komunisci (!!) procent komunisrtow jest najwiekszy) We wszystkich wyborach
              Moskwa zdecydowanie glosuje za demokratami i liberalami , a prowicnja za
              komunistami i nacjonalistami. U was na Ukraine jest troche inaczej, bo Kijow
              jest nie taki prozachodni jak Lwow, a juz nie mowiac o "komunistycznym"
              krymie.. ;-)))

Priwet
              Misza

• Gość: Misza Stosunek mlodych Rosjan do POlski IP: *.tele2.ee 02.08.02, 00:22
            Pol roku temu juz pisalem na tym forum o stosunku mlodych Rosjan
            (przestawicielem ktorych jestem - mam 24 lata) do POlakow i Polski, ale widze
            ze jednak trzeba jeszcze raz robic to samio ;-))

) ze przeraza mnie brak wiadomosc o swiecie u mlodych
            ) rosjan tzn do 30 roku zycia.

Masz racje, ale raczej tylko w przypadku Polski a nie Swiata. Bo chyba Polska
            to nie jest calym Swiatem ;-)) Czy sadzisz ze wieza mlodzich np. Amerykanow czy
            Francozow nt. Polski i jej historii jest lepsza? Zdecydowanie tak nie jest...
            Po prostu historyczna badz kulturowa "waga" Polski w skali swiatowej jest mala
            jesli nie powiedziec mizerna i nie mozna winic mlodzich obywateli Ziemi za to
            ze jej nie interesuja sie... Napisalas ze starsze Rosjanie znaja na temat
            POlski wiecej, ale pomysl dlaczego tak jest? Otoz dlatego ze za czasoe ZSRR
            waga Polski dla Rosji byla kilka razy wieksza niz dzis. historyczne "minusy"
            Polski komunisci obrocili na "plus". Czyli antyrosyjskie powstanie 19 wieku
            nazywano "awangarda rewolucji" a szefa CzK (matki NKWD i KGB) Dzerzynskiego
            nazywali najlepszym przyjacielem Lenina i Stalina. Nawet napad Polakow na Rosje
            w 17 wieku nazywali walka z Caratem... A po wojnie nastapila bardzo aktywna
            wymian kulturowa miedzy ZSRR a PRL. Rosjanie jezdzili do Polski, a wy do nas.
            Wiele Polakow studjowalo na naszych uczelniach. Byla duza wspolpraca w kinie i
            teatrze... A po rozwale ZSRR nastapil brak zainteresowania Polska i wasza
            kultura. Wiekszosc mlodzich Rosjan nic kompletnie nie wiedza o Polsce. Nie jest
            to nienawisc (jak ty chyba powiedzialas) a zwykla obojetnosc... Przeciez tak
            samo jest wsrod mlodzich Polakow w stosunku do nas. Ja studjowalem 2 lata w
            Polsce, mieszkalem w akademiku wsrod Polskich studentow i znakomicie wiem o
            czym mowie - ponad polowe Polakow nic nie wiedza o wspolczesnej Rosji, a z
            naszej historii znaja tylko to ze byli rozbiory i pakt Molotow-Ribbentropp. I
            ja ich swietnie rozumiem - tak samo jak wsrod mlodzich Rosjan u nich
            pryorytetem kulturowym, historycznym i politycznym jest Zachod na czele z USA i
            Niemcami i Rosja ich interesuje jak zeszloroczny snieg... Dlaczego uwazasz ze w
            Rosji musi byc inaczej, szczegolnie ze znacznie Polski w swiecie jest znacznie
            mniejsze od znaczenia Rosji ? Dzis wstyd powiedziec, ale ja kiedy jechalem do
            Polski w 1998 wiedzialem tylko 3 miasta z Poslki: Warszawa, Poznan i Krakow i
            nie wiedzialem ze Polacy napadli na Rosje i doszli do Moskwy w 17 wieku... Po
            prostu zle sluchalem lekcji z historii w 7 klassie :) Ale tak naprawde,
            wiekszosc mlodych Rosjan nie wie ze Rosja kiedykolwiek walczyla z Polska i ze
            Polska wchodzila w sklad Imperium Rosyjskiego... Moj przyjaciel Pawel, ktory ze
            mna pryzjechal studjowac do Polski nie wiedzial nawet o pakci Molotow-Ribbetrop
            i ze ZSRR napadl POlske w 1939, juz nie wspominajac o 17 wieku i powstaniach....

) Moim zdaniem w nich odzywaja hasla wielkiej Rosji
            ) i nienawisci do Polakow.

Na szczescie myslisz sie - w Rosjanach nie ma zadnej nienawisci do Polakow. Tak
            samo jak do Niemcow i Francozow (chociaz z nimi walczylismy dluzej i zupelnie
            nie dawno...). Powiedzialbym ze w ostatnie 3-4 lata stosunek Rosjan do POlski
            pogorszyl sie, ale to nie z przyczyn jakichs tam "hasel wielkej Rosji" czy
            "nienawisci" a tylko dlatego ze Poslka popiera separatystow w CZecznie i Polacy
            spalili flage Rosji w naszej ambasadzie...

) Kiedys wierzylam ze nastepna generacja moze zmienic
            ) Rosje. le teraz mysle ze na to potrzeba kilku generacji.
            ) Co najmniej 3.

Nie wiem co masz na mysli mowiac "moze zmienic Rosje", ale jesli mowisz o
            zwiekszeniu zainteresowania historia stosunkow polsko-rosyjskich, to chyba co
            rok to zainteresowanie bedzie malalo - szczegolnie ze niedlogo Polska
            przestanie istniec jako samodzilne panstwo ze swymi granicami, wojskiem,
            waluta, jezykiem itd... A juz napewno nie da sie powiedziec co sie stanie za 3
            generacje... :)

) I tak naprawde madzrzejsi sa Ci starsi Rosjanie
            ) oni wiecej widzieli i mniej sa odmozdzeni.

O tym juz napisale wyzej - oni zostali wychowane na idei bratstwa i przyjazni
            poslko-rosyjskiej i dlatego czuja sympatyje do Polski...

) Cala nasza nadzieja w innych d. republikach jak Ukraina, Estonia
            ) Litwa. powinnismy razem sie trzymac.

Nie wiem co znow masz na mysli mowiac "nadzieja"? Nadzieja na co? Ja obecnie
            znajduje sie na urlopie w Estonii i, prawde mowiac, mlodzi Estonczycy wiedza
            nt. Polski jeszcze mniej niz
            mlodzi Rosjanie. W dodatku jezyk Estonski jest absolutnie niepodobny do
            slowianskich jezykow i np. moj przyjaciel Reino mowi ze POlska to niepryjazny
            kraj, bo kiedy rok temu jechal z Niemiec do Estonii przez Polske, Litwe i
            Latwie, to na granice Poslka-Litwa zaden z celnikow nie mowil po Niemecku czy
            Angielsku i nie mogac nic powiedziec przeklinali po polsku (tutaj musze
            powiedziec ze przeklinania polskie sa prawie tak same jak rosujskie, a ich
            znaja znakomicie wszyscy byle obywateli ZSRR :)).
            Co do Ukrainy, to powiem tylko ze stosunek wielu Ukraincew do Polski jest
            autentycznie negatywny - i to najbardziej w zachodzniej czesci. Jesli bralas w
            reke jakis szkolny podrecznik z historii Ukrainy, to wiesz ze tam jest zapisane
            ze Ukraina ciagle walczyla z dwoma wielkimi wrogami - Polska a Rosja zeby
            bronic swej niezaleznosci. Tutaj nie mozesz narzekac na brak wiedzy stosunkow
            ukrainsko-polskich - kazde dziecko od przedszkola wie ze Ukraina walczyla z
            Polskim "Panem"... Tylko nie wiem czy o takie stosunki ci chodzilo... Litwa? No
            nie wiem czy warto liczyc ich na dobry stosunek do Polski i wspolnej
            historii... I w ogole chcialebym zauwazyc ze nie mozna dzielic narody na wrogie
            czy przyjazne - to jest daleko idace uproszczenie - w kazdym narodize sa
            nacjonalisty i idioci, ale w wiekszosci ludzie sa normalne - czyli patrza nie
            na pasport a na czlowieka - jesli czlowiek jest w porzadku to jaka to roznica
            jakiej jest nacjonalnosci ? Wiekszosc z mlodych Polakow, ktorych mialem
            przyjemnosc poznac, mowili ze "nie wygladam na Rosjanina, bo jestem...
            normalny" ;)) Oni mysleli ze Rosjani to jakis szczegolny, mroczny i
            nieprzyjazny gatunek ludzi - to wszystko dlatego ze nigdy nie byli w Rosji :)

) I jeszcze cala nasza nadzieja ze Rosja
            ) zbyt szybko nie wyjdzie z kryzysu ekonomicznego.

Nie wiem skad masz informacje ze my znajdujemy sie w kryzysie, ale mnejsza z
            tym - widzec nadzeje w kryzysie w Rosji moze albo rusifon albo nierozumny
            czlowiek - Rosja w krytycznym stanie jest znacznie niebezpiecznejsza niz teraz
            - kiedy ma stabilnosc gospodarczo i politycznie. Skutki tej stabilnosci widac
            wyraznie w rozwoju stosunkow z USA i NATO. Wraz z rostem stabilnosci Rosji
            rosnie stabilnosc w Europie i Swiecie - mozesz z tym nie zgadzac sie ale fakty
            mowia same za siebie... :)

) Ja osobiscie po tych rozmowach z Rosjanami , kiedy w skrajnych
            ) sytuacji slyszlam ze Gorbaczow to najwiekszy zdrajca mysle, ze trzeba )
            uwazac i nie lekcewazyc Rosjan.

:) Lekcewazyc nas oczywiscie nie trzeba ;) Ale czy w Poslce nie slyszalas
            opinie, ze Walesa czy Kwasniewski to zdrajca ? Ja slyszalem ;-) Ale chyba nie
            bedziesz mowila ze z tego wynika ze przyszlosc Polski jest okropna ;)) PO
            prostu trafilas na takich Rosjan co maja Gorbaczewowi za zle ze rozwalil ZSRR
            (bo chyba o to im chodzilo), ale zapewniam cie, ze takich ludzi wsrod mlodzich
            Rosjan jest ogromna mniejszosc - taka opinia panuje wsrod ludzi starszych
            (ponad 50 lat)... Mam nadzieje ze zmienisz swoja opinie, bo inaczej bedziesz po
            prostu w blezie...

)  Pewnie nie pisalabym tego gdyby nie te rozmowy z Rosjanami,
            ) ale oni maja 23 -30 lat to Oni beda u wladzy za 10 lat.

Szczerze watpie ze wlasnie _oni_ beda u wladzy ;-)) Ale wszystko moze byc -
            nawet we Francji do wladzy mogl dojsc Le Pen :)

) Kiedys wierzylam ze kontakt z zachodem moze
            ) zmienic mentalnosc Rosjan.

Chyb mylisz mentalnosc
            • Gość: Misza Re: Stosunek mlodych Rosjan do POlski CD IP: *.tele2.ee 02.08.02, 00:26
              Ciag dalszy

> Kiedys wierzylam ze kontakt z zachodem moze
              > zmienic mentalnosc Rosjan.

Chyb mylisz mentalnosc z pogladami politycznymi - mentalnosc to nieodlaczalna
              czesc narodu, tak samo jak jezyk, kultura czy tradycje - nie da sie to zmienic
              nawet za 500 lat - i kontakt z zachodem tu nic nie zmienia - moze zmienic mode,
              styl, manery, ale nie mentalnosc... I to jest bardzo dobrze - bo inaczej
              wszyscy bylibysmy takie same :)))

Pozdrawiam
              Misza
    • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: 212.45.5.* 31.07.02, 08:24
      Nad Moskwa stoi straszliwa mgla i nie ma czym oddychac. Dookolo plona lasa. W
      tym roka stoi niesamowita upal.
      • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 31.07.02, 15:54

> Nad Moskwa stoi straszliwa mgla i nie ma czym oddychac. Dookolo plona lasa. W
        > tym roka stoi niesamowita upal.

Wlasnie widzialem przez moment w telewizji - niesamowite. Dobrze, ze
        przynajmniej ten dym nie jest szkodliwy.
        Nic tylko w pociag i do.... Pietuszek :o)
        • Gość: RUSSKA Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: 212.45.5.* 01.08.02, 08:30

> Wlasnie widzialem przez moment w telewizji - niesamowite. Dobrze, ze
          > przynajmniej ten dym nie jest szkodliwy.
          > Nic tylko w pociag i do.... Pietuszek :o)

Wlasnie ze jest szkodliwe. Nie ma wiatru i zawartosc szkodliwych skladnikow
          wysze o 20 razy.
          • Gość: Mic Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.dbtec.de / 10.1.4.* 01.08.02, 11:53

>
            > > Wlasnie widzialem przez moment w telewizji - niesamowite. Dobrze, ze
            > > przynajmniej ten dym nie jest szkodliwy.
            > > Nic tylko w pociag i do.... Pietuszek :o)
            >
            > Wlasnie ze jest szkodliwe. Nie ma wiatru i zawartosc szkodliwych skladnikow
            > wysze o 20 razy.

A w telewizji zacytowali ekspertow (rosyjskich) jakoby nie byly szkodliwe.
            No moze nie tak szkodliwe jak przy pozarze jakiejs rafinerii lub zakladow
            chemicznych. A czuc ten dym... zapachowo?

Pojedz sobie do Pietuszek, przynajmniej po poludniu :o)
            Tez bym sie kiedys przejechal.
      • Gość: Czeczen To jest mgla od palacej Czeczenji !! IP: *.sbdc.iastate.edu 01.08.02, 23:35
        Smorod od ciala Groznieske dzieci zabitych Rosjanom.
    • Gość: gaduła Re: ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.IOd.krakow.pl 31.07.02, 10:34
      to jest schyłek imperium z 18 wieku z czasów Piotra Wielkiego, Rosja traci
      swoje zdobycze terytorialne w europie, traci kaukaz o ktory walczy juz ponad
      200 lat bez skutku, azja to niezalezne kraje i muzułmanie którzy rosną w siłę,
      gospodarczo rosja jest niewydolna, ale jeszcze zostały pamiątki po imperium i
      to myślenie magiczne,
      za miedza rosna na syberii chiny - wystarczy jedna komenda dla chin do ataku,
      przejda miliony ludzi przez granicę i zajmą w szybkim tempie te puste obszary,
      a co wtedy ?
      rosja przechodzi to wielka brytania, francja czy inne kraje kolonialne, bo sama
      taka jest !
      tylko nie może się z tym pogodzić !
    • Gość: Andriy. Rosjanie chca Ziemi Litewskiej - teraz IP: *.sbdc.iastate.edu 02.08.02, 00:33
      ng.ru/world/2002-07-30/1_klaipeda.html
    • Gość: Andriy. Panstwo zabite przez Rosjanom - Gruzja IP: *.sbdc.iastate.edu 02.08.02, 00:36
      Idzie wojna zbrojno-informacyjna medzy Rosja i Gruzja:

ng.ru/politics/2002-07-31/1_war.html
    • Gość: Andriy. Rosjanie inicijuja konflikt zbrojowy (Osterja) IP: *.sbdc.iastate.edu 02.08.02, 00:45
      ...medzy Osetinami. Background: Oserja Polnocna jest czesca Rosji, oraz Osetja
      Poldzienna jest czescia Gruzji.

"Pobawcie sie", jesli panstwo moge czytac po-rosyjsku:

ng.ru/cis/2002-06-28/5_osety.html
      1. "- Александр Сергеевич, как относится к учениям НАТО в Грузии руководитель
      соседней Республики Северная Осетия?
      - На душе тревожно. Но не хочу верить, что присутствие НАТО в Грузии уже
      необратимо."

2. "- Как вы видите в далекой и ближайшей перспективе Южную Осетию: в составе
      Грузии, независимым государством или частью России?

- Каждый осетин, конечно, ощущает себя частицей единого народа. К сожалению,
      желание быть одним народом реализуется сегодня не на правовой основе. С другой
      стороны, мы удовлетворены тем, что восстановились связи между Северной и Южной
      Осетией, хорошими стали дороги, налицо информационная открытость, мы широко
      распахнули двери образовательных учреждений для жителей Южной Осетии. Словом,
      мы видим себя единым народом. И зацикливаться на процедурных вопросах сегодня
      не собираемся - ни на Севере и ни на Юге. Отстаивать же возможность
      существования постоянных связей между нами мы будем всегда. "
    • Gość: U Re: CO SADZICIE O ROSJI - JAKA TERAZ I POZNIEJ IP: *.gis.net 02.08.02, 05:23
      Zamiast martwic sie,co bedzie z Rosja,moze warto by
      zaczac sie czegos uczyc od tych "Ruskow".Np:,kilka dni
      temu Prez.W.Putin podpisal ustawe o sprzedazy
      ziemi.Warumek:-z wykluczeniem cudzoziemcow.Mysle ze
      rosyjskim prezydentem na czele,Rosja moze isc tylko do
      przodu.Na Rosji juz niejeden polamal zeby.
      Jesli chodzi o Polske,umrze smiercia naturalna,jako ze z
      narodowej jednosci,ktora jest podstawa bytu kazdego
      narodu,nie zostalo prawie nic.
      Z przyjemnoscia napisalem Prez.W.Putin.Napewno nie zrobie
      tego w przypadku magistra,ktory ze swoja szajka jest
      najlepszym dowodem,czym jest Polska.

napisalem to pare dni temu,ale zniklo.Chyba data
      collector sie obudzil.Zobaczymy tym razem.
    • Gość: ERYK ROSJA - cienizna IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 18:47
      nie mamy po co sie bac rosji a zwlaszcza teraz...
      -kraj sie prawie rozpadl, ludzie zyja w biedzie (tylko 5% na normalnym poziomie)
      -wojskowy sprzet sie starzeje
      -mamy wsparcie w nato i ue
      -oni nas nie podbili tylko przejeli wycieczonych po niemcach(a wczesniej ich
      pokonlismy "cud nad wisla")
      -amerykanie tak naprawde nie ufaja rosji i okrazaja ze wszystkich stron (teraz
      gruzja)
      -maja przed soba najtrudniejsze reformu a my je mamy za soba

nie ma co bac sie rosji ktorej gospodarka jest wielkosci gospodarki holandii

rosyjscy politycy i generalowie czesto wypowiadaja sie "imperialistycznie"
      lecz prawda jest taka ze nikt tak na prawde nie boi sie rosji na zachodzie
      (przeciez zostala faktycznie ustrojowo pokonana), jedyne czego sie obawiaja
      to nie glodnej armii rosyjskiej lecz rozprzestrzenienie broni nuklearnej
      i to wszystko. Sama rosja pod wzgledem ekonomicznym nie jest silna
      a pod wzgledem politycznym to moga tylko tyle na ile pozwola im amerykanie ;-)

ROSJA JEST SLABA A JEJ OSTATNIE SUKCESY NA ARENIE POLITYCZNEJ TAK NA PRAWDE
      I TAK BY NASTAPILY. SAMA ROSJA NIE ZNACZY WIECEJ NIZ ORZED WSTAPIENIEM DO G8
      CZY UTWORZENIU RADY NATO-ROSJA.

NIE MA SIE POWODU BAC ROSJI, CZASY SIE BARDZO ZMIENILY...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka