Dodaj do ulubionych

Make history by making poverty history

03.07.05, 00:09
Pozostaje nam tylko podpisac Liste8.
Rola naszych liderow to nie mord, nie grabiez i nie wojna, ale pomoc dla
umierajacego swiata.

podpisz! www.live8live.com/

Wiecej o koncercie. Mysle ze wszyscy i tak ogladali/ja
xtramsn.co.nz/news/0,,11965-4532943,00.html
Obserwuj wątek
    • wqrwiony2 Ty ponoc rasistka jestes... A co napisza tzw. 03.07.05, 00:13
      "etosi..."?
      Ej, swiecie...
      • abe_ltd Rasistka? 03.07.05, 00:22
        Sponsoruje dziecko innej rasy niz moja. A Ty, filantropie co robisz dla
        umierajacych dzieci 'obcej' ci rasy?
        • wqrwiony2 Abe - doczytaj - toz ja Tobie poklon daje! Pisze, 03.07.05, 00:26
          ze ty ponoc rasistka, ale o ludzi stajesz! Wykluwam oczy tzw. 'antyrasistom'!
          Naucz sie rozpoznawac przyjaciol...
          • abe_ltd Sorry, wqrwiony. Ty ostatnio jakis erratic jestes 03.07.05, 00:27
            Nie wiadomo co sie po Tobie spodziewac.
            • wqrwiony2 Ostatnio? Od paru miesiecy nie pisze, bo czasu 03.07.05, 00:29
              nie mam...
              • abe_ltd Re: Ostatnio? Od paru miesiecy nie pisze, bo czas 03.07.05, 00:39
                Zauwazylam.
                ALe jak juz cos napiszesz!.....
                Moze to dla mnie za trudne.
                W kazdym badz razie nie jestes zdegradowanym ubostwem 'twardzielem' jak co
                poniektorzy tutaj, widze. Podpisz list.
                Dzieki
                • odrzut.z.eksportu Ej,frajerstwo, nie macie priva do tych amorów? 03.07.05, 01:23
                  Wymieńcie się profilami sporządzonymi według wzorów z jakichś serwisów
                  randkowych. I bedzie git.
                  Ale nie zawracajcie gitary na wątku, który ma przecież świat ratować.
                  • abe_ltd Te, odrzut - 03.07.05, 01:33
                    jakbys tu czesciej bywal to bys wiedzial that there is no love lost between
                    wqrwiony and me.
                    Ale tu widzisz sie zjednoczylismy. To tez sie liczy jak sie swiat ratuje, nie
                    uwazasz?
                    Podpisales sie?>
    • mmkkll Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 00:24
      Ciekawe, ile z tych pieniędzy zeżre afrykańska korupcja :(((?
      • abe_ltd Tym razem nie zbieramy pieniedzy, tylko podpisy 03.07.05, 00:27
        Petycja do przedstawienia Wielkiej Osemce. Cel: anulacja dlugow, aid (pomoc
        rzeczowa i osobowa) i ulgi w handlu aby dac im szanse na konkurencje na rynku.
        Podpisz sie chlopie. To nic nie kosztuje a dobrze wplywa na sumienia jak
        nastepnym razem bedziesz ogladal program dokumentalny o dzieciach tak
        wychudzonych ze moga tylko poruszac sie na czworaka.
        • mmkkll Re: Tym razem nie zbieramy pieniedzy, tylko podpi 03.07.05, 00:32
          Podpisałem, bo cel słuszny. Aczkolwiek mam pewne wątpliwości, co do sensu
          organizowania tego typu imprez(na dłuższą metę to naprawdę nie pomoże), skoro
          nic się np. nie mówi o unijnej polityce rolnej. To, co napisałem powyżej dotyczy
          po prostu realiów. Oprócz tego te pieniądze mogą trafić do często
          niedemokratycznych władz, czego nikt z nas przecież nie chce. Ale jakaś pomoc
          jest niewątpliwie konieczna.
          • abe_ltd Re: Tym razem nie zbieramy pieniedzy, tylko podpi 03.07.05, 00:41
            Dzieki.
            Troski o to gdzie pieniadza trafia ja pozostawiam organizatorom. To sa ludzie
            poswieceni idei. Wielu z NZ pracuje voluntaryjnie w takich organizacjach w
            Afryce i Indiach. Ja im ufam.
      • wqrwiony2 W dupie mam! A ile dzieci przezyje...?! Trzymales 03.07.05, 00:28
        w rekach zdychajace na Aids dziecko? Nie? To won!!!
    • i-love-2-bike Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 00:28
      abe_ltd napisała:

> Pozostaje nam tylko podpisac Liste8.
      > Rola naszych liderow to nie mord, nie grabiez i nie wojna, ale pomoc dla
      > umierajacego swiata.
      >
      > podpisz! www.live8live.com/
      >
      > Wiecej o koncercie. Mysle ze wszyscy i tak ogladali/ja
      > xtramsn.co.nz/news/0,,11965-4532943,00.html

wiesz abe,gdzies tam na innym watku omawialismy ten koncert i powiem tobie,ze ja
      osobiscie tego typu happeningu nie kupuje. to nie paru bogatych,zmanierowanych
      tym bogactwem piosenkarzy,czy businesmanow powinno sie zajac afryka,ale rzady
      krajow uprzemyslowiaonych,ktore od lat wala pieniadze na tzw. pomoc,niestety bez
      zadnych skutkow i wiadomo dlaczego .problem afryki jest bardziej zlozony niz
      worek pieniedzy,ktory to sie im dostarcza. wiele panstw musi samych wypracowac
      sobie jakies struktury,rzad,prawo a przede wszystkim przestac sie dziko
      rozmnazac aby przetrwac. jak wiesz niesnaski pomiedzy klanami to nic innego
      tylko brutalny rasizm czarnego na czarnym,co jest niewygodne dla wiekszosci
      bialych do wypowiedzenia. ja rozmawialam z paroma lokalnymi farmerami w
      afryce,ktorzy wlasnie wsystkos tracili "dzieki pomocy",gdyz jak tu konkurowac z
      gotowka i gotowa zywnoscia. jest to krotkotrwale,bo jak wiadomo dostajesz racje
      zywnosci na jakis czas,ale jesli pomoc nie ma wymogow to niczego nie osiaga.nie
      mowiac juz o strasznej czarnej korupcji,ktora to powoduje,ze warstwa kacykow ma
      wszystko i ciagle jest subsydiowana prze miedzynarodowa pomoc.
      • abe_ltd Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 00:37
        Czesc Rachelko,
        Ci znudzeni piosenkarze o ktorych piszesz maja potencjach skupienia na sobie
        uwagi milarda mlodych ludzi z krajow zaawansowanych. Ten miliard mlodych ludzi
        bedzie mial wplyw na to kto stanie u steru wladzy w ich krajach. To oni
        zadecyduja czy ich politycy beda sie poswiecac krzyzowym wyprawom lupiezczym
        czy tez ocalaniu zycia glodujacych na tej planecie.
        Piszesz o samodzielnym wypracowywaniu przez czarne kraje wlasnych struktur
        politycznych. To nie jest kwestia polityki. To jest kwestia moralna ratowania
        ludzkiego zycia. Czy oni tam sobie wyrobia system polityczny zblizony do
        twojego w USA czy nie nie powinno miec najmniejszego znaczenia dla twojej
        decyzji czy stac cie moralnie i finansowa aby pomoc ich dzieciom, ktorym
        polityka jest obca.
        Zniesienie dlugow i bezposredni aid dotrze do tych najbiedniejszych a nie
        zatrzyma sie w kieszeniach kacykow.
        Ja mieszkalam w Afryce. Farmerzy konkurujacy o rece do pracy z pomoca
        charytatywna - ha ha ha!!!! To dobre! Bezrobocie na wsi afrykanskiej jest
        nagminne. Zaden masowy farmer tobaco czy kakao nie jest w stanie zatrudnic tych
        wszystkich rak do pracy. Ci z ktorymi rozmiawialas to zwykli biali supremisci,
        ktorzy na lewo i prawo twierdza ze bez Bialego Czlowieka Afryka szczezlaby juz
        100 lat temu. Fakt jest, ze dzieje sie na odwrot.
        • bam_buko Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 01:09
          abe_ltd napisała:

> Ci znudzeni piosenkarze o ktorych piszesz maja potencjach skupienia na sobie
          > uwagi milarda mlodych ludzi z krajow zaawansowanych.

# na dwie godziny trwania koncertu

Ten miliard mlodych ludzi bedzie mial wplyw na to kto stanie u steru wladzy w
          ich krajach.

# i to dzieki temu koncertowi?? hehe zeby tak bylo to moze dzieki muzyce
          swiat wygladalby inaczej ,jak by wygladal?? hmmm trudno jednoznacznie
          stwierdzic ........ napewno bylby rozspiewany,ale dalej podzielony na biednych
          i bogatych.

• abe_ltd Cynizm daje Ci poczucie spelnionego obowiazku? 03.07.05, 01:18
            • abe_ltd Powiedz otwarcie ze nie poczuwasz sie do obowiazku 03.07.05, 01:19
              To zrozumiem lepiej
              • bam_buko Re: Powiedz otwarcie ze nie poczuwasz sie do obow 03.07.05, 01:53
                abe_ltd napisała:

> To zrozumiem lepiej

Obowiazku????????????? hehe Geldof ten ciagle nacpany muzykant i paru innych
                podobnie nacpanych zyjacych przez wiekszosc swojego zycia w swiecie iluzji i
                absurdu bedzie mnie mowilo jakie ja,ty,swiat mamy obowiazki

Obowiazek to ma, cos z tym(bieda) zrobic glownie ONZ i jego rozne agencje bo do
                tego zostaly powolane.Dysponuja miliardowym dunduszem ktory marnotrawia czy
                wrecz rozkradaja
                Jest dziesiatki organizacj charytatywnych z Red Cross na czele -niestety jest
                tam jeszcze gorzej niz w ONZ -tam biurokracja i pospolite zlodziejstwo
                pochlania ponad 90% funduszy przeznaczonych na pomoc.
                • abe_ltd Re: Powiedz otwarcie ze nie poczuwasz sie do obow 03.07.05, 01:57
                  Sam sobie zaprzeczasz mowiac ze istnieja do tego celu powolane instytucje, ale
                  dodajac ze sa one skorumpowane albo niekompetentne.
                  Wiec co pozostaje? Skrytykowac te cholerne instytucje i umyc rece? Przynajmniej
                  ten nacpany Gedolf cos robi oprocz mycia rak.
                  Zle zrozumiales poczucie obowiazku. Nikt ci tego nie moze narzucic. To
                  obowiazek moralny, wychodzi ze srodka.
            • j-k Ignorowanie faktu istnienia Pax Americana daje Ci. 03.07.05, 01:23
              poczucie komfortu psychicznego?

I to ze Amerykanie chocby JUTRO zrzuca na iranskie instalacje atomowe tyle
              bomb, ile uwazaja za stosowne , nie wzudza twojego procesu myslowego?
              • abe_ltd Jakis ty durny 03.07.05, 01:52
                Ja nie ignoruje istnienia Pax Americana. Ja przeciw jego istnieniu PROTESTUJE!!!

A co to ma do pomocy dla glodujacych w Afryce????
            • bam_buko to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cyniczni 03.07.05, 01:26
              chyba pamietasz podobny koncert 10 lat temu???
              a efekty?? moze mnie przypomnisz...bede moze mniej cyniczny
              • abe_ltd Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 01:55
                20 lat temu chyba zaczeli. Zebrali sporo kasy. Choc to moze kropla w wodzie
                potrzeb ale wszystko sie liczy. Gdzies trzeba zaczac. W miare czasu zaczeli
                doskonalic metody- od zwyklej zbiorki kasy do obecnego wywierania naciskow
                politycznych, rallies, petycji z konkretnymi zadaniami zniesienia dlugow, trade
                deals, i direct aid. Chyba te naciski mialy jakis tam drobny wplyw w ostatniej
                decyzji waszej Bushowiny azeby obciac niezly procent dlugow jakie USA trzyma
                wobec trzeciego swiata.
                • bam_buko Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 02:02
                  abe_ltd napisała:

> 20 lat temu chyba zaczeli. Zebrali sporo kasy. Choc to moze kropla w wodzie
                  > potrzeb ale wszystko sie liczy. Gdzies trzeba zaczac. W miare czasu zaczeli
                  > doskonalic metody- od zwyklej zbiorki kasy do obecnego wywierania naciskow
                  > politycznych, rallies, petycji z konkretnymi zadaniami zniesienia dlugow,
                  trade
                  >
                  > deals, i direct aid. Chyba te naciski mialy jakis tam drobny wplyw w
                  ostatniej
                  > decyzji waszej Bushowiny azeby obciac niezly procent dlugow jakie USA trzyma
                  > wobec trzeciego swiata.

abe to nie jest rozwiazanie darowanie im dlugow bo zeby zyc musza brac nastepne
                  pozyczki.darowanie moze byc jednym z elementow jakis radykalnych zmian

powiem szczerze ja widze jedna droge jesli chodzi o afryke -SKOLONIZOWAC od nowa
                  • abe_ltd Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 02:09
                    Obok anulacji pozyczek rowniez aid i ulgi w trade - to dopiero poczatek.

Czy neo-kolonizacja Afryki to jakas new wave linia polityczna w USA - wkoncu
                    ostatnim razem zescie sie nie zalapali i to was tak strasznie boli?
                    • i-love-2-bike Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 02:11
                      abe_ltd napisała:

> Obok anulacji pozyczek rowniez aid i ulgi w trade - to dopiero poczatek.
                      >
                      > Czy neo-kolonizacja Afryki to jakas new wave linia polityczna w USA - wkoncu
                      > ostatnim razem zescie sie nie zalapali i to was tak strasznie boli?

no dobrze abe,ale jesli anulujemy im dlugi,to kazdy moze powiedziec,ze chce tego
                      samego,dlaczego nie? wiesz jak bogaci sa niektorzy kacykowie,przeciez afryka
                      moja droga jest nieslychanie bogata i zasobna w surowce. dlaczego biedny
                      podatnik USA ma pracowac na bogatego kacyka z afryki?
                      • abe_ltd Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 02:16
                        Afryka to smrod, brud, ubostwo, AIDS i glod!!!!!
                        Kacykowie, ktorymi sie zaslaniasz, stanowia promil tej spolecznosci. Prawie
                        wszyscy cierpia poza nimi.
                        Wasze pozyczki i tak sa niezwracalne. Oni sa za biedni i robia sie jeszcze
                        biedniejsi. Bush kasujac te dlugi po prostu spisal tak zwany bad debt.
                        Wiesz dlaczego ty i ja powinnysmy pomagac jako ci 'cierpiacy' podatnicy?
                        Dlatego ze ty i ja mialysm szanse w zyciu, a oni nie. Daj im szanse.
                  • i-love-2-bike Re: to bogaci/zmanier.organizatorzy L8 sa cynicz 03.07.05, 02:09
                    bam_buko napisał:

> abe_ltd napisała:
                    >
                    > > 20 lat temu chyba zaczeli. Zebrali sporo kasy. Choc to moze kropla w wodz
                    > ie
                    > > potrzeb ale wszystko sie liczy. Gdzies trzeba zaczac. W miare czasu zacze
                    > li
                    > > doskonalic metody- od zwyklej zbiorki kasy do obecnego wywierania nacisko
                    > w
                    > > politycznych, rallies, petycji z konkretnymi zadaniami zniesienia dlugow,
                    >
                    > trade
                    > >
                    > > deals, i direct aid. Chyba te naciski mialy jakis tam drobny wplyw w
                    > ostatniej
                    > > decyzji waszej Bushowiny azeby obciac niezly procent dlugow jakie USA trz
                    > yma
                    > > wobec trzeciego swiata.
                    >
                    > abe to nie jest rozwiazanie darowanie im dlugow bo zeby zyc musza brac nastepne
                    >
                    > pozyczki.darowanie moze byc jednym z elementow jakis radykalnych zmian
                    >
                    > powiem szczerze ja widze jedna droge jesli chodzi o afryke -SKOLONIZOWAC od now
                    > a

to robia czarni wobec czarnych moj drogi a swiat milczy,bo jak krytykowac
                    biednego czarnego. kacyki czarne,zyja tak jak kiedys kolonizatorzy a biali daja
                    im na to jeszcze pieniadze. reszta afryki rozmnaza sie dziko i bez opamietania,
                    a reszta umiera na AIDS,za co czarne kacyki obwiniaja oczywiscie bialych. wielu
                    czarnych wzdycha do kolonii,bo wtedy mieli prace,sami niewiele moga zdzialac,bo
                    od razu niesnaski klanowe prowadza do brutalnych wojen,oczywiscie panstwa
                    zachodnie nigdy nie potepia np.takiego bandyty Mugabe,bo to nie wypada mowic cos
                    przeciwko czarnemu.nawet w SA rzad Mbeki to nic tylko skorumpowana mafia, a kto
                    smie potepic bandytke zabijajaca dzieci,zone Mandeli,nikt oczywiscie.
                    • abe_ltd Sciagnelismy watek w brud moralny i sie w tym 03.07.05, 02:17
                      kapiemy.
                      Zupelnie nie o to chodzilo....
                      • i-love-2-bike Re: Sciagnelismy watek w brud moralny i sie w tym 03.07.05, 03:15
                        abe_ltd napisała:

> kapiemy.
                        > Zupelnie nie o to chodzilo....

brud moralny sciagneli biali i CZARNI abe,nie rozgrzeszaj czarnych prosze,bo to
                        latwo,ale niesprawiedliwie. ja np. nie mam ochoty na placenie czarnemu
                        kacykowi,poniewaz biali nie maja guts,aby czrnym przylozyc.mozna komus darowac
                        dlugi,kto na to zasluguje i kto sam odda co jest winien,ale darowac czarnym jak
                        kacykowie kradna na lewo i prawo to czysta niesprawiedliwosc. abe afryka sama
                        musi cos zrobic,aby sie wyleczyc,nie mozesz ciagle kazac innym,aby ja uzdrowili
                        i nie znajduj ciagle winy w kims innym,bo sami czarni ponosza gro winy za to co
                        sie obecnie dzieje na ich kontynencie.zadne koncerty tego nie uzdrowia,jesli nie
                        pokonamy paru skorumpowanycyh czarnych,ktorzy okradajac swoich krzyczac na caly
                        swiat slowo RASIZM.ich stac na to,aby wreszcie cos zrobic pozytywnego w ich
                        wlasnych krajach.
        • i-love-2-bike Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 01:33
          abe_ltd napisała:

> Czesc Rachelko,
          > Ci znudzeni piosenkarze o ktorych piszesz maja potencjach skupienia na sobie
          > uwagi milarda mlodych ludzi z krajow zaawansowanych. Ten miliard mlodych ludzi
          > bedzie mial wplyw na to kto stanie u steru wladzy w ich krajach. To oni
          > zadecyduja czy ich politycy beda sie poswiecac krzyzowym wyprawom lupiezczym
          > czy tez ocalaniu zycia glodujacych na tej planecie.
          > Piszesz o samodzielnym wypracowywaniu przez czarne kraje wlasnych struktur
          > politycznych. To nie jest kwestia polityki. To jest kwestia moralna ratowania
          > ludzkiego zycia. Czy oni tam sobie wyrobia system polityczny zblizony do
          > twojego w USA czy nie nie powinno miec najmniejszego znaczenia dla twojej
          > decyzji czy stac cie moralnie i finansowa aby pomoc ich dzieciom, ktorym
          > polityka jest obca.
          > Zniesienie dlugow i bezposredni aid dotrze do tych najbiedniejszych a nie
          > zatrzyma sie w kieszeniach kacykow.
          > Ja mieszkalam w Afryce. Farmerzy konkurujacy o rece do pracy z pomoca
          > charytatywna - ha ha ha!!!! To dobre! Bezrobocie na wsi afrykanskiej jest
          > nagminne. Zaden masowy farmer tobaco czy kakao nie jest w stanie zatrudnic tych
          >
          > wszystkich rak do pracy. Ci z ktorymi rozmiawialas to zwykli biali supremisci,
          > ktorzy na lewo i prawo twierdza ze bez Bialego Czlowieka Afryka szczezlaby juz
          > 100 lat temu. Fakt jest, ze dzieje sie na odwrot.

nieprwada abe,rozmawialam z czarnymi farmerami,ktorzy bez pomocy bialych
          zatrudniali czarnych,ale nie sa w stanie wytrzymac konkurencji "pomocy",przez co
          sami upadaja i upadaja te proste miejsca pracy,ktore oni kreowali. zwidz sobie
          to czarne soeto,sztucznie stworzone przez czarnych dla czarnych i zobacz,czy tam
          ludzie sa bardziej szczesliwi niz w tych dalekich wioskach,gdzie mieli 1 koze i
          male poletko-odpowiedza ci,ze nie i slusznie. czarny rasista zebral ich na jedno
          miejsce tylko po to by wygrac wybory,nie po to by poprawic ich byt.
          • abe_ltd Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 01:51
            Nie wiem o jakim kraju mowisz w Afryce. Ja nigdy sie nie spotkalam z czarnymi
            farmerami. Owszem, z czarnymi robotnikami rolnymi a nawet zarzadcami farm, ale
            nigdy z farmerami. Moze teraz 7 lat po moim stamtad wyjezdzie klasa czarnych
            farmerow sie pojawila.
            Nie wiem o jakim kraju mowisz, ale pomoc miedzynarodowa to jest kropa w morzu
            potrzeb czarnej Afryki i nie wyobrazam sobie aby stanowila ona zagrozenia dla
            domoroslej przedsiebiorczosci. Ale jak ci to daje spokoj sumienia...

Byla w Soweto. Sa tam niezle wille obok biedniejszych domow, ale to porzadne
            miejsce w tej chwili. Moze ty masz na mysli squaters' camps, nie townships?
            Male poletko i koza byly dobre 200 lat temu. Swiat nie stoi w miejscu a ty
            przeciez usilujesz tych ludzi osadzic w erze kamienia lupanego. Czy tak ciezko
            jest wyciagna reke i wciagnac ich do twojej ery.
            Jesli tak ich ubostwo w Sowetu ci przeszkadza, to czemu zaslaniasz 'czarnymi
            rasistami' i ich polityka?
            Zreszta to nie Czarni rasisci skumulowali Czarnych w Sowetu ale polityka
            apartheidu - pracowali w Jo'burg ale nie mogli tam mieszkac, a zatem musieli
            stworzyc township na obrzezach Jo'burga w odleglosci dogodnej do dojazdow. Co
            to ma wspolnego z ich czarnymi przywodcami politycznymi? Oni przyszli pozniej,
            po powstaniu Soweto
            • i-love-2-bike Re: Make history by making poverty history 03.07.05, 02:05
              abe_ltd napisała:

> Nie wiem o jakim kraju mowisz w Afryce. Ja nigdy sie nie spotkalam z czarnymi
              > farmerami. Owszem, z czarnymi robotnikami rolnymi a nawet zarzadcami farm, ale
              > nigdy z farmerami. Moze teraz 7 lat po moim stamtad wyjezdzie klasa czarnych
              > farmerow sie pojawila.
              > Nie wiem o jakim kraju mowisz, ale pomoc miedzynarodowa to jest kropa w morzu
              > potrzeb czarnej Afryki i nie wyobrazam sobie aby stanowila ona zagrozenia dla
              > domoroslej przedsiebiorczosci. Ale jak ci to daje spokoj sumienia...
              >
              > Byla w Soweto. Sa tam niezle wille obok biedniejszych domow, ale to porzadne
              > miejsce w tej chwili. Moze ty masz na mysli squaters' camps, nie townships?
              > Male poletko i koza byly dobre 200 lat temu. Swiat nie stoi w miejscu a ty
              > przeciez usilujesz tych ludzi osadzic w erze kamienia lupanego. Czy tak ciezko
              > jest wyciagna reke i wciagnac ich do twojej ery.
              > Jesli tak ich ubostwo w Sowetu ci przeszkadza, to czemu zaslaniasz 'czarnymi
              > rasistami' i ich polityka?
              > Zreszta to nie Czarni rasisci skumulowali Czarnych w Sowetu ale polityka
              > apartheidu - pracowali w Jo'burg ale nie mogli tam mieszkac, a zatem musieli
              > stworzyc township na obrzezach Jo'burga w odleglosci dogodnej do dojazdow. Co
              > to ma wspolnego z ich czarnymi przywodcami politycznymi? Oni przyszli pozniej,
              > po powstaniu Soweto

abe ja bylam w zeszlym roku w SA i zwiedzalam townshipy,dziekuje bardzo. musisz
              otwarcie przyznac,ze czarny rasizm i zlodziejstwo nieludzkie istnieje, i nie
              jest to wina bialych,ale czarnych zlodziei,ze ma to miejsce. ci ludzie skupieni
              jak malpy w ZOO,zostali przewiezieni z calej afryki do miejsc takich jak
              townshipy w Cape Town,czy Soeto w JO-burg,tylko po to ,aby wybierac partie
              czarnych,a nie po to,aby sobie ulzyc biedzie.jak mowie czarny apartheid jest
              tak samo brutalny jak bialy i dyskryminuje zarowno bialych jak i innych czarnych
              spoza klanu. aby uzdrowic afryke trzeba czegos wiecej niz petycji paru
              wplywowych ludzi.trzeba zmusic ich do odpowiedzialnosci za to co SAMI robia. ja
              wiem abe,ze to brzmi rasistowsko niepoprawnie,ale nie powiesz mi,ze czarny
              bandyda z rzadu ANC jest lepszy od bialego bandyty z rasistowskiego RPA,bo obaj
              sa bandytami. w afryce masz pelno rzadow kacykow,ktorzy sobie zagarniaja kazdy
              grosz przysylany im przez pomoc miedzynarodowa,ktorzy bez pardonu zabijaja
              swoich i przyjezdnych w imie praw,ktore sami wydaja. jak mowie aby cos uzyskac
              musimy czegos wymagac,a nie darowac dlugi,dawac wciaz pieniadze i obwiniac
              ciebie,czy mnie za to czego ani ja ,ani ty nie zrobilysmy. afryka musi sama
              pokazac co potrafi a nie zaslaniac sie rasizmem,bo w mojej opinii to nie
              przejdzie. ja sie nie poczuwam do winy,oczywiscie bialy czlowiek zrobil tam
              swoje,ale nie tylko tam i jakos inne kontynenty sie podniosly a afryka nie.
              bedac tam zauwazylam wiele rzeczy,ktorych nigdy tutaj nie
              widzialam,mianowicie,ze rasizm nie ma koloru skory,ale rasizm powoduje
              skorumpowana wladza czarna i biala,bez roznicy.
              jak mowie pomoc pieniezna nic nie daje,jesli nie jest obarczona restrykcjami,te
              ktora ja widzialam spowodowala tylko zamkniecie lokalnych czarnych farm,ktore
              nie wytrzymaly konkurencji "darmowej pomocy",bo i trudno.
              • abe_ltd Nikt cie nie wini, Rachelko! 03.07.05, 02:12
                To nie jest kwestia winy, rasizmu czy polityka.
                To jest kwestia czlowieczenstwa.

Zostawienie Afryki samej sobie aby na siebie sama zarobila po tym jak Biali
                przyszli i postawili jak na glowie, narzucili obce im mentalnie wzorce
                zachowania, wspolzycia, jest morderstwem tego kontynentu z premedytacja. Takie
                postulatu wysuwaja ci ktorzy czekaja na wykrwawienie Afryki i nowa przestrzen
                zyciowa dla siebie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka