mysliwy73 NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 minut 08.08.05, 09:50 Astronauci - trzymam za Was kciuki; oby się Wam lądowoanie powiodło. Ale swoją drogą to zmieńcie brykę, bo się wyraźnie już rozsypuje... Odpowiedz Link Zgłoś
darx Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 12:41 tak czy inaczej wyląduja a efekt ladowania to statystyka sterowana bledem ludzkim Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora73 Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 10:06 Mam nadzieję że i oni - podobnie jak siódemka Rosjan będą mieli szczęście, bo przecież 7 to szczęśliwa liczba.Trzymam kciuki.Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
zygfryd.okrutny Modlmy sie za szczesliwy powrot 08.08.05, 10:15 Discovery na Ziemie, pomozmy im modlitwami tak jak Brytyjczycy pomogli Rosjanom w wydobyciu batyskafu. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Modlmy sie za szczesliwy powrot 08.08.05, 15:44 zygfryd.okrutny napisał: > Discovery na Ziemie, pomozmy im modlitwami tak jak Brytyjczycy pomogli Rosjanom > w wydobyciu batyskafu. ******************************* To Brytyjczycy wydobyli batyskaf modlitwami? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Modlmy sie za szczesliwy powrot 09.08.05, 01:09 Na to jest przyslowie:czlowiek strzeal, p. Bog kule nosi.. Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 10:20 Wracajcie szczęśliwie i w jednym kawałku! powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
mbulele Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 10:21 Nie mogę pojąć po co tyle lat powtarzają to samo doświadczenie z zapłodnieniem na orbicie. Czy ktoś czytał coś o tych dzieciach spłodzonych w stanie nieważkości? Bo niewiasty chyba tylko po to tam zabierają? Odpowiedz Link Zgłoś
edipolo Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 11:09 Już nieaktualne , lądują jutro. Oby szczęśliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
at_work Lepiej dmuchać na zimne (po próżnicy?) 08.08.05, 11:40 Mimo że zero absolutne (0 stopni Kelvina), to naprawdę zimne. Powodzenia pani kapitan. Tym razem musi się udać. www.atwork.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zuluseq Prom okrąża Ziemie w ok 2 h 08.08.05, 12:05 więc do wtorku zdąży obrócić pare razy - a nie raz jak to napisano Odpowiedz Link Zgłoś
doopa1 1.5h 08.08.05, 19:09 16 razy na dobę okrąża Ziemię bo widocznie przy mniejszej szybkości by zaczął spadać a tak siła odśrodkowa równoważy grawitację i dzięki temu się utrzymuje na orbicie. Odpowiedz Link Zgłoś
ja_lemur I o co ten ambaras??? 08.08.05, 12:17 myslalem ze mamy juz za soba emocjonowanie sie lotami w kosmos. Nie rozumiem, po co za grube miliony mamy wysylac tam ludzi??? Zeby zobaczyli Ziemie z kosmosu i zeby pozniej NASA mogla sie pochwalic przed podatnikami amerykaskimi kolejna udana (albo i nie) misja? I z jakiej racji zle warunki pogodowe na Florydzie maja byc jednym z najwazniejszych wydarzen dnia??? Czy nie lepiej wyslac mniejsze, tansze i precyzyjniejsze statki bezzalogowe? Jednym slowem, przestanmy robic wielka sensacje z malo waznego wydarzenia. I niech mi ktos jeszcze powie, jakie z tej misji korzysci dla nauki...? Odpowiedz Link Zgłoś
mitffoch Re: I o co ten ambaras??? 08.08.05, 18:23 Po to sie tam wysyla ludzi zeby mogli przeprowadzac eksperymenty ktorych sie na ziemi nie da przeprowadzic. Zeby zbudowac stacje orbitalna trzeba jakos ten sprzet tam dowiezc i zainstalowac a jak to ma zrobic "maly, tanszy bezzalogowy statek". A jakie korzysci dla nauki? Zbadamy lepiej wplyw niewazkosci na organizm czlowieka, mozemy zbudowac krysztaly ktorych nie dalibysmy zrobic na ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: I o co ten ambaras??? 08.08.05, 23:30 ja_lemur napisał: > myslalem ze mamy juz za soba emocjonowanie sie lotami w kosmos. Nie rozumiem, > po co za grube miliony mamy wysylac tam ludzi??? ***************************** Według tej koncepcji podróże do Ameryki powinny skończyć się na rejsie Santa Marii, Ninii i Pinty. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 senne marzenia 09.08.05, 01:13 maruda.r napisał: > Według tej koncepcji podróże do Ameryki powinny skończyć się na rejsie Santa > Marii, Ninii i Pinty. To by bylo piekne: Bush i Chenny w Anglii (Irladni?), Wolfowitz w Polsce (!) a Rice w Afryce. Eh, pomarzyc, ktorz nam zabroni... Odpowiedz Link Zgłoś
malw Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 12:48 będzie dobrze!! kobieta = precyzja ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 15:40 Hypki zaznaczył, że lądowanie w bazie Edwards będzie dla NASA o wiele bardziej kosztowne. Prom trzeba będzie potem bowiem przetransportować na Florydę. ***************************** To w Kaliforni nie skupują złomu? Odpowiedz Link Zgłoś
ssierota Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 18:51 > > Hypki zaznaczył, że lądowanie w bazie Edwards będzie dla NASA o wiele bardziej > > kosztowne. Prom trzeba będzie potem bowiem przetransportować na Florydę. > To w Kaliforni nie skupują złomu? Nie - w Kalifornie nie ma muzeum astronautyki, a na Florydzie jest... MSZ Amerykanie nigdy juz nie wystrzela wahadlowca a'la Columbia. Zrobia inny. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnoksieznikzkrainyoz Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 22:52 Mam pytanie: Dlaczego NASA nie wystrzelila nowszego promu po katastrofie Columbii?? Przeciez jest Endeavour on ma teraz 14 lat a Discovery ponad 20 chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 08.08.05, 23:26 ssierota napisał: > > > Hypki zaznaczył, że lądowanie w bazie Edwards będzie dla NASA o wie > le bardziej > > > kosztowne. Prom trzeba będzie potem bowiem przetransportować na Flo > rydę. > > To w Kaliforni nie skupują złomu? > Nie - w Kalifornie nie ma muzeum astronautyki, a na Florydzie jest... ********************************** No tak, chociaz nic nie stoi na przeszkodzie, by muzeum powstało równiez w Kalifornii. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 09.08.05, 01:07 maruda.r napisał: > ssierota napisał: > Nie - w Kalifornie nie ma muzeum astronautyki, a na Florydzie jest... > ********************************** > No tak, chociaz nic nie stoi na przeszkodzie, by muzeum powstało równiez w > Kalifornii. Stoi, stoi. To moze byc muzeum jednego (ostatniego) eksponatu. Troche by glupio byo. Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 09.08.05, 15:31 Juz wyladowali o 8:11. Swiat nie wstrzymal oddechu. Wszystko bylo tak jak mialo sie odbyc. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Pisze tego posta we wtorek 9 sierpnia 2005 r., 09.08.05, 22:41 godz. 22.41. Redakcjo GW wydania netowego jesli chcecie miec chociaz cos wspolnego z tzw. portalem internetowym (a tym mianem czesto sie okreslacie) zadbajcie o MINIMALNA aktualnosc informacji. Jesli nie chce wam sie wprowadzac nowych informacji zdejmujcie chociaz wiadomosci juz nieaktualne od dobrych ponad 8 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 Re: NASA: Lądowanie Discovery przesunięte o 90 mi 09.08.05, 23:40 A nowy, bezpieczniejszy statek dopiero powstaje na deskach kreślarskich. Wiadomo, że będzie wynoszony przez jednorazową rakietę jak czasach lotów Apollo, a potem na Ziemię na spadochronie wróci tylko kapsuła z załogą. czyli powrot do starego ,sprawdzonego sposobu?Rosjanie szybciej do tego doszli,swojego Burana odrazu postawili do muzeum,chociaz eksperyment wypadl wspaniale.Amerykanom potrzebne bylo 20 lat i masa ofiar ,aby zrozumiec ze jeszcze za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś