Gość: To tylko Ja IP: *.proxy.aol.com 22.08.02, 18:02 Ja im nie wierze w dobre intencje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Golem Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: *.sympatico.ca 22.08.02, 18:07 Polska nic do tej sparwy miedzy Izraelem, USA a Irakiem nie ma. Czemu te wiadomosci o Iraku sa tak wyeksponowane. Czyzby znowu ktos chcial zeby Polacy sie tanio sprzedawali "za nasza i wasza wolnosc"? Czy nie wystarczy ze w podziece za to ze walczylismy od poczatku II Wojny Swaitowej do jej zakonczenia opluwaja nas w Polnocnej Ameryce, zabili nam Sikorskiego i przez pol wieku w encyklopediach w USA pisali ze Katyn jast miescem w ktorym zginelo 10,000 polskich oficerow, na co nie ma niezbitych dowodow ze nie zrobili tego Niemcy. Truly, "polish jokes" serve its' purpose Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platt polemika IP: *.skarb.telsat.wroc.pl 23.08.02, 11:39 Nie wiem dlaczego ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi z tym Izraelem. W całym artykule nie ma o nim mowy. Wytłumacze ci dlaczego temat jest tak bardzo eksponowany we wszystkich mediach, otóż mój drogi Golemie, rejon Zatoki Perskiej jest newralgicznym punktem świata (a niektórzy uważają, że nawet naszej cywilizacji). Kto kontroluje ten region (największe znane złoża ropy na świecie) ten ma władze, pieniądze i rozdaje polityczne znaczone karty. Dzięki Bogu region pełen jest lokalnych animozji, przez co arabowie nie bardzo potrafią przyjąć wspólne stanowisko, co ułatwia życie najwiekszym konsumentom materiałów ropopochodnych. Tak więc Bush, starający sie dokończyć robote ojca, walczy nie tylko z Al Kaidą ale walczy o kontrole nad regionem. (Zaatakowanie Iraku przynosi znacznie większe korzyści niż zaatakowanie Korei Północnej, czy też Kuby.) Mam nadzieje, że udało mi sie wytłumaczyć dlaczego zainteresowanie mediów tym tematem jest tak duże. Co do kwestii chistorycznych, które poruszasz. Nie przypominam sobie abyśmy byli opluwani przez Amerykanów od początku wojny (polacy sami sobie bardziej szkodzą wyprawiając emigracyjne cyrki) SIKORSKIEGO prawdopodobnie zabił agent MI5 (brytyjski kontrwywiad) na usługach NKWD, który w latach 60-tych uciekł do CCCP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: 5.2.1R1D* / 193.188.174.* 22.08.02, 18:22 Znaczy sie, akcje zaczete przez Feldmarszalka Rommela na razie nie beda kontynuowane przez Rumsfelda. Os Weglowodorowa przeciw Osi Zla, w samo poludnie! Na razie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.02, 19:54 Jaki to kraj? W związku z trwającą walką z terroryzmem i poszukiwaniem przez USA krajów kwalifikujących się do zbombardowania i obalenia istniejących tam reżimów, obserwatorzy polityczni zwrócili baczniejszą uwagę na pewien nieduży kraj na Bliskim Wschodzie, który wydaje się wypełniać wszelkie kryteria (cytowane bez przerwy przez administrację amerykańską) zaliczenia go do rzeczywistej „osi zła”. Tak więc cóż to za kraj bliskowschodni, który: 1. Posiada zapasy broni masowego rażenia (broń atomową, chemiczną i biologiczną) oraz środki jej przenoszenia? 2. Stworzył potężną armię wyposażoną w najnowocześniejszą broń konwencjonalną, której potencjał przekracza znacznie siłę militarną krajów sąsiednich i stanowi dla nich zagrożenie? 3. Okupuje od 35 lat fragmenty terytoriów wszystkich państw sąsiadujących i nie zamierza z tej okupacji zrezygnować, a nawet prowadzi politykę zasiedlania zdobytych terytoriów swoimi kolonistami? 4. Od początku swego powstania nie przestrzega żadnej z rezolucji i uchwał ONZ nakazujących wycofanie się z terytoriów okupowanych, zaprzestanie osadnictwa itd.? 5. Nie zgadza się na wprowadzenie obserwatorów zagranicznych, sił rozjemczych ONZ czy NATO, ani nawet komisji ds. praw człowieka ONZ czy dziennikarzy na terytoria przez siebie okupowane? 6. Łamie prawa człowieka wobec ludności okupowanej, prowadząc politykę skrytobójczych mordów bez sądu lokalnych przywódców politycznych, zamykanie mieszkańców w gettach, wprowadzanie godziny policyjnej, zakaz poruszania się między miastami, burzenie domów, zatrzymywania i aresztowania, powszechne stosowanie bicia i tortur wobec osób podejrzanych o opór wobec okupanta? 7. Którego armia strzela z broni maszynowej do dzieci rzucających kamieniami w kierunku żołnierzy, prowadzi ogień z czołgów do ludności cywilnej naruszającej rygory godziny policyjnej, a dla zabicia jednego przywódcy okupowanej ludności zrzuca tonową bombę na miasto mordując przy tej okazji dwadzieścia innych osób, w tym wiele małych dzieci? 8. Na którego to czele rządu stoi człowiek oskarżany w przeszłości o działalność kryminalną i zbrodnie wojenne? 9. Prowadzi ewidentnie rasistowską politykę społeczną i wprowadza elementy państwa wyznaniowego? Przeciętnie rozgarnięty, typowy czytelnik „Gazety Wyborczej” zawoła od razu głośno, że to jest oczywiście Irak. Prawda jest jednak inna. Ten tajemniczy kraj, który w przedziwny sposób nie podlega międzynarodowej krytyce i potępieniu, to najbliższy sojusznik Stanów Zjednoczonych – Izrael. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glupijasio Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: 64.119.104.* 22.08.02, 20:56 Mysle, ze jestes juz wciagniety na liste osi zla. Napisz gdzie mieszkasz bo nie chce przebywac w poblizu jak zrzuca na Ciebie tonowa bombe laserowo satelitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jurek Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: *.proxy.aol.com 23.08.02, 02:48 Pozornie wszystko to o czym pisze Alik wydaje sie prawdziwe ale tylko pozornie. Wydaje mi sie ze ten Pan nie rozumie albo nie chce zrozumiec w czym jest problem. Nie mam nawet ochoty aby z tym Panem polemizowac. Jego opinie sa poprostu idiotyczne. Z kazdym punktem jego wypowiedzi mozna byloby szeroko polemizowac, jednak moj brak wprawy w obsludze klawiatury nie pozwala mi tego uczynic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: 5.2.1R1D* / 62.150.31.* 23.08.02, 08:46 Doskonale streszczenie faktow zwiazanych z Izraelem. Ale ze Izrael rzadzi Ameryka poprzez swoja V Kolumne, wiec Ameryka nie moze nic mu zrobic. Sluga tanczy, jak mu pan kaze. Napisz krotko o tych pozorach chociaz, bo naprawde jestem ciekawy, jak Twoj mozg kontaktuje sie z rzeczywistoscia. Powaznie!!!!!! Ale autor zapomnial napisac, ze armia izraelska, demokratyczna zreszta, uzywa jako zywe tarcze sasiadow ludzi ktorych chce zabic. Czy to ten pozor masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosz haszana pomieszanie z poplątaniem IP: *.skarb.telsat.wroc.pl 23.08.02, 11:58 jak widze zastosowałes bardzo pokretna metodę dowodzenia swojej mysli. Niestety dowodzi ona TYLKO JAK BARDZO NIE ROZUMIESZ tego co tam sie dzieje. 1.Posiadanie broni masowego rażenia nie jest nielegalne (Rosja i USA mają tyle tego świństwa, że molibyrozwalić całą okolice włączając księżyc).Izraelowi nigdy nie udowodniono użycia gazów bojowych a Irakowi tak i to nie raz. Posiadanie dużej i dobże wyszkolonej armii też nie jest karalne, a nawet jest niezbedne jeżeli wszystkie ościenne kraje ostrzą sobie na ciebie zęby. Posiadanie dużej armii jest niezbedne jeżeli bierze sie pod uwage konflikt na wielu frontach na raz (Wojna Yom Ki Pur 1971 albo 72) 3. Co można zrobić z wrogiem z którym za chiny ludowe nie można sie dogadać, w pańswie, przez które można przejechac w 5 godzin czołgiem? I takie tam. Zacznij mysleć jak człowiek a nie wspieraj sie jakimiś humanitarnymi pustymi chasłami. Odpowiedz Link Zgłoś
marbelgazetowy O prawdziwych intencjach USA 23.08.02, 08:02 1. Międzynarodowi eksperci szacują, że irackie złoża ropy naftowej kryją 112,5 miliarda baryłek, czyli 11% światowych zasobów tego surowca. Prawdopodobnie w Iraku jest jeszcze sporo nierozpoznanych złóż. Ich wielkość może być taka, jak rozpoznanych. Stawiałoby to Irak na czele państw-producentów ropy. 2. Pięć największych na świecie firm nafciarskich to, kolejno: ExxonMobil, Royal Dutch-Shell, British Petroleum-Amoco, Chevron-Texaco i TotalElfFina. Cztery z nich to firmy z USA lub Wielkiej Brytanii. 3. Przed rokiem 1972, kiedy to Irak postanowił zwiększyć państwową kontrolę nad zasobami ropy leżącymi na terenie tego kraju, aż 3/4 tych zasobów było kontrolowanych przez firmy amerykańskie i brytyjskie. 4. USA i Wielka Brytania są najzagorzalszymi zwolennikami sankcji przeciwko Irakowi i wojny w tym kraju. 5. W 1998 roku, podczas spotkania w Commonwealth Club of San Francisco, Kenneth Derr, szef Chevron-Texaco, powiedział, że "Irak posiada olbrzymie zapasy ropy i gazu - zapasy do których Chevron chciałby uzyskać dostęp". 6. Pani Condoleezza Rice, doradca Busha ds. bezpieczeństwa narodowego, była członkiem rady nadzorczej Chevron-Texaco zanim trafiła do Białego Domu. I co? Składa się wszystko do kupy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: O prawdziwych intencjach USA IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 09:23 A czy żądanie wygórowanych cen za ropę to przypadkiem nie terroryzm ekonomiczny? Dlaczego baryłka ma kosztować ponad 20 dolarów skoro może jednego? Wspomnijcie te słowa płacąc za benzynę. Oczywiście, padnie argument, że o cenie benzyny decydują głownie zawarte w niej podatki ale cena ropy też coś znaczy. Nie życzę sobie swoimi pieniędzmi wspomagać terrorystów. Jeśli ktoś ma zarabiać na moim tankowaniu, to lepiej EXXON itp. zamiast Hussain. Odpowiedz Link Zgłoś
marbelgazetowy ZZ - trafiłeś jak kulą w płot 23.08.02, 09:53 1. Irak sprzedaje ropę pod kontrolą ONZ, która decyduje o ilości i cenie 2. Jako zwolennik kapitalizmu powinieneś wiedzieć, że każdy producent ma prawo do ustalenia sobie takiej ceny z towar, jaka mu się podoba, a konsument może ten towar kupić, bądź nie Twoje argumenty można więc o kant d... rozbić. A może uważasz, że UE powinna wypowiedzieć wojnę USA, ponieważ Stany nie sprzedają swoich produktów po takich cenach, jakie byłyby korzystne dla UE? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: O prawdziwych intencjach USA IP: 5.2.1R1D* / 62.150.49.* 23.08.02, 10:15 A czy zadanie wygorowanych cen za "intellectual property": programow komputerowych, filmow, lekarstw, broni itd itp to nie terroryzm ekonomiczny? Dlaczego program komputerowy ma kosztowac setki dolarow a nie jednego, szczegolnie jak sie wezmie pod uwage, ze robione sa tania sila robocza w Azji i sprzedawane w milionach. Oczywiscie podatki podwyzszaja cene, ale podstawowa cena tez gra role. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZ Re: Bush uspokaja w sprawie wojny z Irakiem IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.02, 09:19 No cóż, zło należy usunąć. Im wcześniej, tym lepiej a im później, tym gorzej. Przykładów jest chyba dość. Odpowiedz Link Zgłoś
marbelgazetowy ZZ - a kto to "zło" sponsorował 23.08.02, 10:00 Czy to nie USA przez lata sponsorowały Saddama? Jasne, że Stany. I teraz, gdy Irak poprawia stosunki z sąsiadami (bezprecedensowe w historii uznanie granic Kuwejtu) i próbuje dogadać się z ONZ (mimo, że ONZ przyznał, że w roli inspektorów do Iraku wysyłano szpiegów), to USA chcą na Irak napaść. A wiesz dlaczego? Dlatego, że boją sie, iż ich bazy w tamtym rejonie świata okażą się niepotrzebne, a złoża ropy wymkną im się z rąk. Próbują więc sprowokować wojnę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teri Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.77.77.* 03.09.02, 10:42 Myślę, że atak na Irak powinien nastąpić jak najszybciej. Husajn już prowadzi testy swojej broni biologicznej czy tam chemicznej. Wiecie co on robi?????????????????????? To paranoja. W szczelnych klatkach umieszcza psy i wpuszcza do nich gaz, i patrzy ze spokojem jak te biedne zwierzaki reagują - czy zdychają czy się męczą. To jest chore i to trzeba jak najszybciej zlikwidować. Husajn produkuje broń masowej zagłady i niedługo może jej użyć bez wachania. A na atak będzie już za późno, bo może spotkać nas taki sam los, co te bedne pieski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!ODWOLAC!! IP: 5.2.1R1D* / 193.188.174.* 03.09.02, 15:22 Gość portalu: Teri napisał(a): > Myślę, że atak na Irak powinien nastąpić jak najszybciej. Husajn > już prowadzi testy swojej broni biologicznej czy tam chemicznej. > Wiecie co on robi?????????????????????? To paranoja. W > szczelnych klatkach umieszcza psy i wpuszcza do nich gaz, i > patrzy ze spokojem jak te biedne zwierzaki reagują - czy > zdychają czy się męczą. To jest chore i to trzeba jak > najszybciej zlikwidować. Husajn produkuje broń masowej zagłady i > niedługo może jej użyć bez wachania. A na atak będzie już za > późno, bo może spotkać nas taki sam los, co te bedne pieski. ******************************************************************************* Te biedne pieski i inne zwierzaki, to jest chore, zobacz ponizej: www.peta.org/feat/military/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teri Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.77.77.* 05.09.02, 00:00 To co zobaczyłem na Twojej stronie Jurku jest okropne. Nie mam pojęcia jakie inne słowo powinno być na miejscu "chore". Tego nie da się opisać. A filmiku to nawet nie mogłem do końca obejrzeć. Po prostu jego się nie dało obejrzeć, jak tak można???? Przecież to jest stworzenie Boże i nikt nie ma prawa odbierać temu stworzeniu życia i to jeszcze dla jakiś tam testów. A co gorsza pies nawet nie mógł się bronić, gdyż był uwiązany. Jestem człowiekiem zrównoważonym, nigdy nie popełniłem żadnego przestępstwa, ale zabić Husajna nie wahałbym się. Nawet sprawiło by mi to przyjemność. I tu jest moje pytanie: dlaczego USA waha się uderzyć? Niby planuje, kombinuje i nic. Przecież strony internetowe, takie jak Ty mi Jurku podałeś, są ogólno dostępne. Strona ukazuje test wykorzystania broni chemicznej. I to już jest dowód, że Husajn ma tą broń. Czyż nie? Więc atak jest tu oczywisty. Husajn uderzy, wcześniej czy później, ale to zrobi. Więc lepiej było by, gdyby Bush zdecydował się uderzyć na Irak jak najszybciej. Ja jestem ZA!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!!!!! IP: 5.2.1R1D* / 193.188.174.* 05.09.02, 09:53 Gość portalu: Teri napisał(a): > To co zobaczyłem na Twojej stronie Jurku jest okropne. Nie mam > pojęcia jakie inne słowo powinno być na miejscu "chore". Tego > nie da się opisać. A filmiku to nawet nie mogłem do końca > obejrzeć. Po prostu jego się nie dało obejrzeć, jak tak > można???? Przecież to jest stworzenie Boże i nikt nie ma prawa > odbierać temu stworzeniu życia i to jeszcze dla jakiś tam > testów. A co gorsza pies nawet nie mógł się bronić, gdyż był > uwiązany. Jestem człowiekiem zrównoważonym, nigdy nie popełniłem > żadnego przestępstwa, ale zabić Husajna nie wahałbym się. Nawet > sprawiło by mi to przyjemność. I tu jest moje pytanie: dlaczego > USA waha się uderzyć? Niby planuje, kombinuje i nic. Przecież > strony internetowe, takie jak Ty mi Jurku podałeś, są ogólno > dostępne. Strona ukazuje test wykorzystania broni chemicznej. I > to już jest dowód, że Husajn ma tą broń. Czyż nie? Więc atak > jest tu oczywisty. Husajn uderzy, wcześniej czy później, ale to > zrobi. Więc lepiej było by, gdyby Bush zdecydował się uderzyć na > Irak jak najszybciej. Ja jestem ZA!!!!!!!!!!!!!!! ******************************************************************************* To nie jest moja strona, a PETA - organizacja zajmujaca sie ochrona zwierzat. Przetlumacze Ci kilka tylko zdan. 1.Each year, at least 320,000 primates, dogs, pigs, goats, sheep, rabbits, cats, and other animals are hurt and killed by the U.S. Department of Defense (DoD) in experiments that rank among the most painful conducted in this country. Kazdego roku, co najmniej 320,000 malp, psow, swin, koz, owiec, krolikow, kotow i innych zwierzat jest ranionych i zabitych przez Ministerstwo Obrony USA (DoD) w eksperymentach ktore mozna zaliczyc do najbardziej bolesnych w tym kraju (USA) 2.All images below are from footage of Israeli tests on dogs. (Po prawej stronie nad zdjeciami psa.) Wszystkie zdjecia sa z filmu izraelskich eksperymentow na psach. Piszesz: "A co gorsza pies nawet nie mógł się bronić, gdyż był uwiązany" i jestes ZA skonczeniem takich eksperymentow, tak? Na dole strony jest: Please contact President George W. Bush and demand an immediate end to U.S. military experiments on animals: The Honorable George W. Bush The White House 1600 Pennsylvania Ave. Washington, DC 20515 co znaczy, prosze skontaktuj sie z prezydentem George W. Bushem i domagaj sie zakonczenia wosjkowych eksperymentow USA na zwierzetach. Adres podano. Daj mi cynk jak napiszesz. Nie rozumiem tylko, dlaczego piszesz: "ale zabić Husajna nie wahałbym się. Nawet sprawiło by mi to przyjemność." Sprawilo by Ci przyjemnosc zabicia Husajna, bo to nie bylo wcale o Husajnie (Bush jest glownodowodzacym armii USA jak wiesz, ktora zabija nie tylko psy, ale rowniez inne zwierzeta) i zal Ci zabitych psow (mnie tez). Czy Ty jestes chrzescijaninem ktory ma cos pomiedzy uszami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teri Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.77.77.* 05.09.02, 10:31 Widzę, że się trochę pomyliłem. Przez te zdjęcia i film nie zwróciłem uwagi na tekst napisany na stronie. To ja już naprawdę nie wiem co się na tym świecie dzieje. Myślałem że to zdjęcia z Iraku, a się okazało że z USA. Sam już nie wiem kto jest tu tą dobrą stroną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Atak na Irak - JAK NAJSZYBCIEJ!!!!!!!!!!ODWOLAC!!! IP: 5.2.1R1D* / 193.188.174.* 05.09.02, 14:20 Zwracam honor za zlosiwe moje pytanie na koncu, przepraszam. Chodzi mi o to, zeby wykazac jak latwo jestesmy manipulowani propaganda, ktora narmalnie zeruje na tym, ze ludzie sa zapracowani, zagonieni i nie maja wiele czasu na doglebne analizy i jak latwo ich podniecic do akcji w kierunku w ktorym sie chce. Ten bialy swiat, nasz swiat, nie jest taki bialy, niestety i Kali ma sie dobrze, tez niestety. Odpowiedz Link Zgłoś