Gość: Marten IP: *.profinet.eu.org 06.09.02, 19:07 Wolna Białoruś(najlepiej pod rządami POLSKI!!!) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: quasi modo Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.tele2internet.lt 06.09.02, 21:42 Niestety, wydaje się. že sprawa bialoruska jest juž przegrana. Powtarzam się, že Moscovia podchodzi do granic Bugu. Nic z tego eksperymentu nie będzie-powstanie odlamek "Siewiero-Zapadnogo kraju". Polscy księža będą wygnani, zapanuje "jedynaja i nedelimaja", t.z. prawoslawnaja Rossija. Taki pessymistyczny prognoz z Wilna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Bujo Jesr tylko jedno wyjscie z sytacji!!!!!!!!!! IP: *.zbymar.tarnow.pl / *.da.pl 06.09.02, 23:41 LEWATYWA DLA WSZYSTKICH:>>>>>>>>>>>>>>>>>>>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el Bujo Jesr tylko jedno wyjscie z sytuacji!!!!!!!!!! IP: *.zbymar.tarnow.pl / *.da.pl 06.09.02, 23:44 LEWATYWA DLA WSZYSTKICH:>>>>>>>>>>>>>>>>>>>!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Czy Rosja IP: *.ic.ru / *.ic.ru 06.09.02, 23:48 Gość portalu: Rafi napisał(a): > Jedna tylko uwaga - dotyczaca wstepu i tego faktu > ze "dla wiekszosci Rosjan niezaleznosc Ukrainy i Bialorusi jest > czyms nierealnym". Tez prawda, chociaz jakiekolwiek rozmowy z > ekspertami od socjologii powinny byc wspierane liczbami. > Niepokoi mnie jednak przyklad, ktorego uzywa autor - przeciez to > banalna budowa stereotypu na podstawie prawidlowych faktow. > Rzeczywiscie, istnieje programtelewizyjny "Klub Wesolych i > Bystrych", ma swoich widzow, zdarzaja sie tam zarty niewybredne, > sa tacy,ktorym te zarty podobaja. Tylko ja wiem ze moje > przyjaciele - mlode i wyksztalcone - tego programu nie ogladaja, > zarty te ich raczej nie smiesza, i istnienie odrebnych panstw > Ukrainy i Bialorusi jest dla nich rzecza naturalna. To nie > zmenia faktu ze wiekszosc Rosjan... i tak dalej. Zdrawstwuj zemlyak, ja toze Rosjanin i soglasen s Toboj wo mnogom, no... Statja na 100% werna! Nie widzialem zadnych bledow. Obrazasz sie ze nie opdali liczb.. Ale my z TOba wiemy najlepiej zeta wiekszosc wynosi okolo 85% - czyli wszyscy oprocz tzw. "intelligencji". > Ale mnie, nie > nalezacemu do wiekszosci, przykro jest co raz spotykac w > polskiej prasie (tym bardziej - w "Wyborczej") uogolnienia na > temat "Rosja nadal radziecka". Czesciowo prawda, ale powtarzana > przez caly czas staje sie prawda calkowita - dla polskiego > czytelnika. Calkowicie zgadzam sie. Zbyt czesto dla sensacji dzennikarze uzywaja glosnych i nieprawdziwych hasel dla swych niezbyt obiejtywnych artykolow, ale u nas czesto tez tak jest - dzennikarzom nie mozna wierzyc na 100% (a nawet na 80% ;-)) A modre ludzie potrafia sami analizowac informacje i robic wlasne wnioski, a co mysli i sadzi tlum mnie osobiscie nie obchodzi - kazde panstwo kieruje swym tlumem w swym, interesie - w unteresie POlskiego zradu nastwaiac tlum do USA i UE.. Niech bedzie ;-)) > Przyklad - czy bylo by przyjemnie polakowi czytac w > najwiekszej rosyjskiej gazecie nastepujacy wstep do > artykulu: "90 procent Polakow to sa katolicy. Wsrod polskich > katolikow populiarnoscia cieszy sie Radio Maryja (kilkaset > sluchaczy i sprzymierzonych z nimi). Na falach tej rozglosni > dosc czesto, a nawet bardzo czesto mozna spotkac komentarze o > tresci antysemickiej. A teraz porozmawiajmy o odwiecznym > antysemiznie Polakow...". Fakty sie zgadzaja. A rzeczywistosc? > Ja wiem ze nie - a przecietny rosyjski czytelnik uwierzy ze > tak ;-) Z perwnoscia uwierzy! ;-)) Priwet Misza P.S> Podales trafny przyklad... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Musisz sie zwrocic do lekarza ;-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 06.09.02, 23:51 Gość portalu: Marten napisał(a): > Wolna Białoruś(najlepiej pod rządami POLSKI!!!) Wolna ona chyba nigdy nie byla, a pod rzadami Polski, Rosji, Szwecji i Litwy juz byla... Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walery Re: Musisz sie zwrocic do lekarza ;-)) IP: 212.87.17.* 07.09.02, 22:14 Misza, nie znasz dobrze historyi. Wielkie Ksiestwo Litewskie to bylo slowianskie panstwo, faktycznie - to co teraz nazywa sie Bialorusia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza No nie wiem... IP: *.ic.ru / *.ic.ru 08.09.02, 01:02 Gość portalu: Walery napisał(a): > Misza, nie znasz dobrze historyi. Walera (chyba mozge cie tak nazywac ;-)), ja nie jestem pewien co do tego ze Litwa to slowianskie panstwo, a koli Bialorus kiedys i byla w skladzie Litwy to napewno to nie bylo panstwo slowianskie, co najwyzej polslowianskie ;-)) > Wielkie Ksiestwo Litewskie to > bylo slowianskie panstwo, faktycznie - to co teraz nazywa sie > Bialorusia. Gdyby to byla Bialorus, to chyba tak i nazywala by sie, niz uwazasz ? ;-)) Powiec to Litwinom, niech posmieja sie, ze Litwa to Bialorus ;-)) Priwet Misza P.S. Bylem na Bialorusi kilka rzy, fajnie jest, szczegolnie na Brestskiej Krepasci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 02:56 Ot i mamy nowe supermocarstwo Polske, co prawda wielkosci z 20 gektarow, ale zawsze cos. Zachcialo sie jemu rzadzic Bialorusju. Smieszny facet. Przeciez was nawet pod mikroskopem nie widac, co prawda halasu duzo. Cikawe czy wie jeszcze ktos ze Polska naprawde rozwinieta, niezalezna, demokratyczna, prosperujaca? Ja mam na mysli kogos oprocz polakow. Sa juz prawie na dnie, a jaki pomysly. Ja osoboscie jak rosyjaninb uwazam ze Rosyji Bialorus nie jest potrzebna, najlepej nech zostanie wszystko jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szczepciu Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: 5.2.1R1D* / *.cpe.net.cable.rogers.com 07.09.02, 03:45 A ty kurda palica ruski nasieni si lepi ni udzywaj naser ci mater kutasi jeden. Polski pud mikroskopym ni widać? A ty si skund tu wzion i gazety polski czytasz. Jak si ni pudoba to wypirdalej na swój sybir. A Rosja była mucarstwem ale si zbyła i ni bedzi. Tak jak Polska kiedyś i Anglia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 10:44 Gość portalu: Szczepciu napisał(a): > A ty kurda palica ruski nasieni si lepi ni udzywaj naser ci > mater kutasi jeden. Polski pud mikroskopym ni widać? A ty si > skund tu wzion i gazety polski czytasz. Jak si ni pudoba to > wypirdalej na swój sybir. A Rosja była mucarstwem ale si zbyła i > ni bedzi. Tak jak Polska kiedyś i Anglia itd. Ty polski insekcie, sprzataj gowno, tam gdie siedzisz i nie wrzeszcz tak niby u ciebe brzuch boli, hujek. Twoja opinija obchodzi mnie tyle, jak but obchodzi opinija karalucha na ktorego nadepnal. Smrod i jeszesze raz smrod. Chyba zeby tu wytrzymac musze kupic maske gazowa. Kurduplu, kundelek poszczekaj, tylko za duza pysk nie otwieraj i tak smrodu za duzo. (Przepraszam wszystkie kundelki na swiecie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 06:05 Gość portalu: Rada napisał(a): > Ot i mamy nowe supermocarstwo Polske, co prawda wielkosci z 20 gektarow, ale > zawsze cos. Zachcialo sie jemu rzadzic Bialorusju. Smieszny facet. Przeciez was > > nawet pod mikroskopem nie widac, co prawda halasu duzo. Cikawe czy wie jeszcze > ktos ze Polska naprawde rozwinieta, niezalezna, demokratyczna, prosperujaca? Ja > > mam na mysli kogos oprocz polakow. Sa juz prawie na dnie, a jaki pomysly. Ja > osoboscie jak rosyjaninb uwazam ze Rosyji Bialorus nie jest potrzebna, najlepej > > nech zostanie wszystko jak jest.------------------------------- ------------------chcałbym żeby zostało tak jak jest ale o tym zadecyduje Putin,nie wiem na ile jest to logiczne ale Lukaszenko się przyłączy do Rosji albo do UE, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek do lukaszenki .! IP: *.kat.forthnet.gr 07.09.02, 09:05 dobra rada i to za darmoche.!!!!!!!!!!!!!!1 wypierdol z bialorusi wszystkich pojebanych katolikow. to sa szpiedzi watykanu i polski polska i watykan to jedno.to chyba jedyny kraj na swiecie co zolnierze przysiegaja sluzyc watykanowi i dopiero swoim rodaka. katole pierdolone won z bialorusi do chlewa huje zlamane tam jest wasze miejsce. jak wyjebiesz ta piata kolumne z bialorusi to dopiero tam zajdzie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomahawk Łukaszenko IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 07.09.02, 11:48 Najbardziej śmieszy mnie sposób w jaki Łukaszenko prowadzi swój teatrzyk,jak w ogóle tak prymitywny człowiek,były dyrektor sowchozu tak długo utrzymuje się przy władzy w tak wielkim kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walery Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: 212.87.17.* 07.09.02, 22:32 Ja jako bialorusin jestem zdecydowanie sprzeciw przylaczeniu naszego kraju do Rosji. Oczewiscie, niszczyc ekonomiczne stosunki z Rosja bylo by warjactwem, ale po co stwarzac jakis niezrozumialy Zwiazek (Zbir)? Ja rozumiem, ze jedyny cel i Bialorusi i Rosji - to dazenie do cywilizowanej Europy, to znaczy do Unii Europiejskiej. A ten Zbir potrzebny tylko dla Lukaszenki. Niestety, narod bialoruski wybral tego palanta w roku 1994 i teraz bedzie bardzo ciezko od niego pozbawic sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.ic.ru / *.ic.ru 08.09.02, 01:10 Gość portalu: Walery napisał(a): > Ja jako bialorusin jestem zdecydowanie sprzeciw przylaczeniu > naszego kraju do Rosji. Ja jako Rosjanien, tez jestem przeciw przylaczeniu Bialorusi do Rosji - i w tym zgadzamy sie - chyba lepiej przyjaznic sie zdaleka ;-)) Ale oczywiscie , jesli wanm bardzo sie zechce to mozna znalesc jakies rozwazanie ;-)) > Oczewiscie, niszczyc ekonomiczne > stosunki z Rosja bylo by warjactwem, ale po co stwarzac jakis > niezrozumialy Zwiazek (Zbir)? Wlasnioe, jesli cos i robic to tylko wlaczenie Bialorusskiej Respubliki w Federacje Rosyjska, a nie zadne tam idiotyczne Zbiry... PO jaka cholere nam (Rosjanom) taki stwor ??? Zeby karmic Bialorus? Nieeee, dzieki ;-)) > Ja rozumiem, ze jedyny cel i > Bialorusi i Rosji - to dazenie do cywilizowanej Europy, to > znaczy do Unii Europiejskiej. Moze dla Bialorusi to jedyny (tzn. po rosyjsku edinstwennyj, a nie edinyj ;-)) cel ,ale dla Rosji jeden z wielu ;-))) > A ten Zbir potrzebny tylko dla > Lukaszenki. Brawo! Trzy razy.. ;-)) To bylo zrobione tylko zeby Luka mial zabawke dla grania ;-)) > Niestety, narod bialoruski wybral tego palanta w > roku 1994 i teraz bedzie bardzo ciezko od niego pozbawic sie. No to dlaczego go trzymacie?? Wyjebac go w Koreee i juz! CZy u was tam niema jakiegos porzadnego killera zeby go "zdjac", koli w sposob "normalny" nie potraficie ? ;-)) Pozdrawiam misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 01:44 Nie zgadzam sie Misza, na przylaczenia Bialorusiji w zadnej formie, wedlug mnie mozliwe wylacznie ekonomiczne zwiazki, ale napewno musza byc KORZYSNE dla Rosyji. Dawno juz czas zeby przede wszystkim rosyjanie czerpali korzysci ze swojej ziemi i zloz naturalnych. Rosyja musi w koncu nauczyc sie zarabiac na innych, to zawsze lepej niz podbijac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza A jesli by nado bylo wybierat/ ? :-)) IP: *.ic.ru / *.ic.ru 08.09.02, 12:34 Gość portalu: Rada napisał(a): > Nie zgadzam sie Misza, na przylaczenia Bialorusiji w zadnej formie, Ja tez tego nie prafgne, ale odpppowiec: co "wybral" bys - ZBIR czy Bialorus w skladzie Federacji? Iz dwuch zol wybierajut... prawilno - tretje ;-)) > wedlug mnie > > mozliwe wylacznie ekonomiczne zwiazki, ale napewno musza byc KORZYSNE dla > Rosyji. A poki na Bialorusi siedzi batka Luka o zadnej wygodzie dla Rosjhi mowic nie mozna - slyszales o skandale z "Baltyka" ? TO dopiero "bialorusski bizness" ;-)) > Dawno juz czas zeby przede wszystkim rosyjanie czerpali korzysci ze > swojej ziemi i zloz naturalnych. Rosyja musi w koncu nauczyc sie zarabiac na > innych, to zawsze lepej niz podbijac. Zgadzam sie! Pozdrawiam Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 02:12 I jeszcze cos Walera, w swoim dazeniu do Unii, mow tylko za Bialorus, za Rosyju nie trzeba. Unia z Polski ostatni spodni zdejmuje, ponad 20 % realne bezrobocie to nie jest bajka, i ponad milion glodnych dzieci co dnia do szkoly. Jak cie ta Europa otpowiada, szyrokiej drogi. Sytuacia coraz gorsza, i nadzeji zadnej. To juz nie ten czas. Zachod zyl tak dobrze tylko dla tego ze caly wschod byl pograzony w biede. Rozwijali sie praktycznie bez konkurencii. A teraz czy ty naprawde wierzysz ze im zalezy na bogatej Bialorusi? Zeby byc bogatym trzeba produkowac, a to znaczy trzeba sprzedawac. A dla tego trzeba miec rynki zbytu, a swiat juz dawno podzielony i wolnych rynkow niema. Zeby sprzedawala Bialorus czy Polska ,trzeba zeby mnej sprzedawali Nemcy czy Francija i t.p. Zgadni z trzech raz pojda oni na to czy nie.Chcesz sprobowac , probuj, a Rosyja swietnie da sobie rady bez tego. Odpowiedz Link Zgłoś
quent Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed 08.09.02, 10:37 Gość portalu: Rada napisał(a): > I jeszcze cos Walera, w swoim dazeniu do Unii, mow tylko za Bialorus, za Rosyju > > nie trzeba. Unia z Polski ostatni spodni zdejmuje, ponad 20 % realne bezrobocie > > to nie jest bajka, i ponad milion glodnych dzieci co dnia do szkoly. Jak cie ta > > Europa otpowiada, szyrokiej drogi. Sytuacia coraz gorsza, i nadzeji zadnej. To > juz nie ten czas. Zachod zyl tak dobrze tylko dla tego ze caly wschod byl > pograzony w biede. Rozwijali sie praktycznie bez konkurencii. A teraz czy ty > naprawde wierzysz ze im zalezy na bogatej Bialorusi? Zeby byc bogatym trzeba > produkowac, a to znaczy trzeba sprzedawac. A dla tego trzeba miec rynki zbytu, > a swiat juz dawno podzielony i wolnych rynkow niema. Zeby sprzedawala Bialorus > czy Polska ,trzeba zeby mnej sprzedawali Nemcy czy Francija i t.p. Zgadni z > trzech raz pojda oni na to czy nie.Chcesz sprobowac , probuj, a Rosyja swietnie > > da sobie rady bez tego. Czy mam przez to rozumiec ze jak Bialorus czy Rosja nie wejda do UE to konkurencja zniknie i bede mialy gdzie sprzedawac swoje towary? to smieszne. walka o zbyt i konkurecja beda zawsze i to niezaleznie od tego czy polska czy bialorus bedzie w UE czy nie bedzie. a lepie byc "w" bo wtedy mozna liczyc na jakies pieniadze i co najwazniejsze ma sie wplyw na podejmowanie decyzji- to najwieksza kozysc z UE.mozna sie oczywiscie odgradzac od UE icalego swiata ale wtedy czeka kazdego smialka los polnocnej korei. bezrobocie -owszem jest w polsce bardzo duze- ale to nie wina UE ale naszej ociezalej gospodarki, socjalizmu w sektorze uslug spolecznych, sztywnego kodeksu pracy, wyskokich podatkow, biurokracji itd.w hiszpani kilka lat temu bezrobocie wynosilo tez grubo ponad 20%,i w koncu do wladzy doszli konserwatysci premiera Aznara- wystarczylo kilka lat, liberalne reformy(jak na standardy UE a nie USA)i bezrobocie znaczaca spadlo. Glodne dzieci- te byly i za komuny( podobne jak ukryte bezrobocie i inflacja), tylko nikt o tym nie mowil wschod to dla zachodu rynek zbytu- prawda ale jak bedziemy w UE to bedzie i na odwrot,czy polskie przedsieiorstwa wykorzystaja szanse zalezy tylko od nich- ceł zaporowych w kazdym badz razie nie bedzie zachod byl konkurencja sam dla siebie bo to nie monolit.teraz pozostaje sie polsce wlaczyc w ta gre i wstapic do UE, jest to dla nas szansa- nikt tam z pewnoscia na nas nie czeka tak jak nikt nie czekal na hiszpanie czy grecje , trzeba to zrobic dla siebie. i tak sie wlasnie dzieje- nikt nas do UE nie zaprasza , sami sie tam pchamy.z punktu widzenia UE z pewnoscia lepiej byloby pozostawic wszytstko tak jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rada Re: Białoruski reżim i opozycja bronią się przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 12:19 > > Czy mam przez to rozumiec ze jak Bialorus czy Rosja nie wejda do UE to > konkurencja zniknie i bede mialy gdzie sprzedawac swoje towary? to smieszne. > walka o zbyt i konkurecja beda zawsze i to niezaleznie od tego czy polska czy > bialorus bedzie w UE czy nie bedzie. Chodzi o obrone przynajmnej swogo wlasnego rynku, jak by Polska potrafila obronic swoj rynek wewnetrzny to napewno bylo by teraz lepsza situacija. a lepie byc "w" bo wtedy mozna liczyc na > jakies pieniadze i co najwazniejsze ma sie wplyw na podejmowanie decyzji- to > najwieksza kozysc z UE.mozna sie oczywiscie odgradzac od UE icalego swiata ale > wtedy czeka kazdego smialka los polnocnej korei. O tak, nie zapomni jeszcze Norwegii i Swaicarii. Nie musisz byc obronca kapitalizmu, ja tez za rekami a nawet nogami. Co do pieniedze w owszem, dadza.Ale i Polska zaplaci skladke i to 100 % od samego poczatku. A ile otrzymaja rolniki? 25 % doplat do 45 % produkcii. W 8 razy mnej. A teraz wytlumacz mnie taki przyklad, rolnik Hans ma 100 Ha ziemi, rolnik Jan ma tyle samo, wyprodukowali ta sama ilosc zboza, rolnik Hans otrzymal w 8 razy wiecej pieniedzy niz rolnik Jan, za ta sama prace, przy jednakowych wydatkach. Pytanie, ile wytrzyma rolnik Jan? Napewno potrafisz podjec decyzii. > > bezrobocie -owszem jest w polsce bardzo duze- ale to nie wina UE ale naszej > ociezalej gospodarki, socjalizmu w sektorze uslug spolecznych, sztywnego > kodeksu pracy, wyskokich podatkow, biurokracji itd. Tak dziwnym trafem jeszcze z 5 lat temu ,wszystkie te minusy tez istnialy, a Polska rozwijala sie i to nie zle musze przyznac. Nie porownywaj Hispanii, Irlandii i innych. To byli zupelnie inne czasy. Oni wszystkie mieli doplaty w wysokosci 100 % ot samego poczatku. w hiszpani kilka lat temu > bezrobocie wynosilo tez grubo ponad 20%,i w koncu do wladzy doszli > konserwatysci premiera Aznara- wystarczylo kilka lat, liberalne reformy(jak na > standardy UE a nie USA)i bezrobocie znaczaca spadlo. > > Glodne dzieci- te byly i za komuny( podobne jak ukryte bezrobocie i inflacja), > tylko nikt o tym nie mowil Nie rob ze mnie komucha, to co dzialo sie za komuny, wszystko to gowno znam nie gorzej, a moze i lepej od ciebe. Komuny niema i juz nigdy chwala Bogu nie bedzie. I jak chcesz porownac to przypomni czasy wojny ,bedziesz mial jeszcze > porownanie na korzysc Unii. > wschod to dla zachodu rynek zbytu- prawda ale jak bedziemy w UE to bedzie i na > > odwrot,czy polskie przedsieiorstwa wykorzystaja szanse zalezy tylko od nich- > ceł zaporowych w kazdym badz razie nie bedzie Cikawe ile ich zostanie tych przedsiebiorstw. W Unii maja szanse jeszcze tylko panstwa male jak Czechy, czy Litwa, Polske zgubi to ze jest za duza, a znaczy za niebezpieczna dla Unii.Za duzo ryzyko mocnej konkurencii. > > zachod byl konkurencja sam dla siebie bo to nie monolit.teraz pozostaje sie > polsce wlaczyc w ta gre i wstapic do UE, jest to dla nas szansa- nikt tam z > pewnoscia na nas nie czeka tak jak nikt nie czekal na hiszpanie czy grecje > , trzeba to zrobic dla siebie. i tak sie wlasnie dzieje- nikt nas do UE nie > zaprasza , sami sie tam pchamy.z punktu widzenia UE z pewnoscia lepiej byloby > pozostawic wszytstko tak jak jest teraz Swieta racija, napewno bylo by lepej, i tak maja juz prawie wszystko co chcieli. A tak na marginesie, mowie tylko o Rosyji, czy Bialorusii, co zrobi Polska to jej sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś