Dodaj do ulubionych

Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz

• chris12 Skoro i Internauci są Maryjni to kto nie? 05.11.05, 18:43
      Te głosy niżej dziwiące się istnieniem sprawy równości praw... są dowodem na
      to, że ciągle zamiast butów nosimy kapcie z łyka ale co to nam - my są
      narodowe, polskie i patrioty!
    • chris12 Skoro i Internauci są Maryjni to kto nie? 05.11.05, 18:43
      Te głosy niżej dziwiące się istnieniem sprawy równości praw... są dowodem na
      to, że ciągle zamiast butów nosimy kapcie z łyka ale co to nam - my są
      narodowe, polskie i patrioty!
    • resu Chyba się z kimś na głowy pozamieniałeś... 05.11.05, 18:46
      Nie bij piany, nie powtarzaj bredni rydzykowych, tylko w pierś się uderz....
    • resu Powtarzasz się... 05.11.05, 18:48
      Może być się przejechał za granicę i docenił wiele lepszych obyczajów o
      niektórych naszych, matołku...
      • acentymaz5 Re: Powtarzasz się... 05.11.05, 18:59
        -=p=
        7=9-p[
        7uyphlk.;/[pi\}{
    • langston Szwajcarki glosuja dopiero od lat 1970tych!!!!!!!! 05.11.05, 19:03
      1. Prawo wyborcze w Szwajcarii kobiety uzyskaly w latach ...1970tych.
      2. W Niemczech i Anglii kodeks karny przewidywal kary za homoseksualizm az do
      lat 1960tych. W Polsce takie kary przestaly obowiazywac juz w latch 1920tych.

Pisal o tym niedawno S. Bratkowski w Rrzeczpospolitej.

...to tak na marginesie by zakompleksieni idioci czegos sie dowiedzieli zamim
      beda dalej pluc na Polske.
    • michnix2 Taki haracz moze placic. Jestem za! 05.11.05, 19:04
      Te Srodzine wywalic na zbity pysk! Caly urzad wydawal 1/4 budzetu na swoje utrzymanie - na wyjazdy zagraniczne, konferencje, bankiety i samochody. Reszta poszla na glupkowate kampanie w stylu "kobieta w bikini uraga godnosci kobiety". Gdyby to glupie babsko chociaz raz przeszlo sie na plaze, to by widziala, ze te kobiety same chca "sie upokarzac".

Nic dziwnego, ze to stara panna. Kto by taka jedze zechcial???
    • lidkawozniak Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:34
      U nas niejeden całuje kobietę w rękę, a potem leje ją po gębie. Nie sądze, by
      pełnomocnik, którego już nie ma, sprzeciwiał się całowaniu w rękę. Tej drugiej
      części na pewno tak.

Z dwoja złego wolę, żebysmy zatracili szlacheckie obyczaje.
      • wet3 Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:42
        lidkawozniak napisała:

> U nas niejeden całuje kobietę w rękę, a potem leje ją po gębie. Nie sądze, by
        > pełnomocnik, którego już nie ma, sprzeciwiał się całowaniu w rękę. Tej drugiej
        > części na pewno tak.
        >
        > Z dwoja złego wolę, żebysmy zatracili szlacheckie obyczaje.

A ja wolalbym abyscie nie lansowali ohydnej opinii Srody twierdzacej, ze
        przemoc w rodzinie to wina katolicyzmu.
        >
        • cuauhtemoc Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:43
          To bylo typowe dla Srody, lubila rzucac miesem w katolikow, chociaz sama chyba
          do konca nie rozumie kto to jest katolik.
        • lidkawozniak Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:47
          wet3 napisał:

> A ja wolalbym abyscie nie lansowali ohydnej opinii Srody twierdzacej, ze
          > przemoc w rodzinie to wina katolicyzmu.
          > >

Po pierwsze nikt jej nie lansuje, po drugie sroda wcale nic takiego nie
          powiedziała (chyba, że masz cytat i wiarygodne źródło). O ile pamiętam, to
          powiedziała, że katolicyzm nie sprzeciwia się przemocy w rodzinie, choć również
          jej nie pochwala. Czyli zachowuje stanowisko neutralne, co jest złe. Ja tego nie
          wiem - nie jestem katoliczką, ale byc może jest to prawda.
          • orellafellaci Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 21:43
            Katolicyzm nie wspiera bezpośrednio, ale też nie sprzeciwia się przemocy wobec
            kobiet. Istnieją jednak pośrednie związki, poprzez kulturę, która jest silnie
            oparta na religii". I ani słowa na podstawowy temat - związków wspólczesnej,
            społecznej i rodzinnej pozycji kobiety z piastowanymi przez nią funkcjami we
            wspólnotach łowieckich, rolniczych, zbierackich itp. sprzed wieków.
            • adas313 Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 06.11.05, 09:56
              To prawie jak Kurski. On też tylko powiedział że "poważne źródła mówią, że".
          • mg2005 "Kłamstwo sztokholmskie" Miss Piggy: 05.11.05, 22:29
            Kościół nie sprzeciwia się przemocy wobec kobiet, a katolicyzm jest źródłem
            przemocy wobec kobiet.

lidkawozniak napisała:

> wet3 napisał:
            >
            > > A ja wolalbym abyscie nie lansowali ohydnej opinii Srody twierdzacej, ze
            > > przemoc w rodzinie to wina katolicyzmu.
            > > >
            >
            > Po pierwsze nikt jej nie lansuje, po drugie sroda wcale nic takiego nie
            > powiedziała (chyba, że masz cytat i wiarygodne źródło). O ile pamiętam, to
            > powiedziała, że katolicyzm nie sprzeciwia się przemocy w rodzinie, choć również
            > jej nie pochwala. Czyli zachowuje stanowisko neutralne, co jest złe.
            >
            • mosznamnieboli Re: "Kłamstwo sztokholmskie" Miss Piggy: 05.11.05, 22:34
              mg2005 napisał:

> Kościół nie sprzeciwia się przemocy wobec kobiet, a katolicyzm jest źródłem
              > przemocy wobec kobiet.

Kobiety miejsce jest przy garach,mężczyzny - w barze przy piwie.I żadna Środa
              tego porządku nie zmieni i dobrze że ją na pysk wylali.
              • bio.mum Re: "Kłamstwo sztokholmskie" Miss Piggy: 05.11.05, 22:37
                mosznamnieboli napisał:

> mg2005 napisał:
                >
                > > Kościół nie sprzeciwia się przemocy wobec kobiet, a katolicyzm jest źródł
                > em
                > > przemocy wobec kobiet.
                >
                > Kobiety miejsce jest przy garach,mężczyzny - w barze przy piwie.I żadna Środa
                > tego porządku nie zmieni i dobrze że ją na pysk wylali.

Mam nadzieje, ze jestes zwykłym prowokatorem. Jesli nie, to szczerze współczuję
                twojej matce.
                • mosznamnieboli Re: bio.mum 05.11.05, 22:43
                  bio.mum napisała:

> Mam nadzieje, ze jestes zwykłym prowokatorem. Jesli nie, to szczerze współczuję
                  >
                  > twojej matce.

Ty współczuj swojej matce, że taki prymityw powiła.Jak nie potrafisz na poziomie
                  prowadzić dyskusji to weź się do sprzatania bo jutro jest niedziela - Dzień Pański.
                  • bio.mum Re: bio.mum 05.11.05, 23:06
                    mosznamnieboli napisał:
                    >
                    > Ty współczuj swojej matce, że taki prymityw powiła.Jak nie potrafisz na
                    poziomie prowadzić dyskusji to weź się do sprzatania bo jutro jest niedziela -
                    Dzień Pański.

Twoja matka cie nauczyla mowic do innych per prymityw?? Fajna jest;)) Ostra z
                    niej babka. Napisales doslownie dwa posty, a juz masz u mnie pierwsze miejsce;)
                    W jakiej kategorii nie powiem. Zachowam dla siebie.

Tylko mądrzejszy ode mnie moze mnie obrazic. Ty jestes jakimś zupełnie
                    niewiarygodnym mutantem głupoty i nienawisci.

Rozumiem, ze własnie w ten sposób uczcisz Dzień Jakiśtam (rozumiem, ze to
                    swieto koscielne). Bedziesz wyzywał innych od prymitywów. Nie ma to jak dzień
                    świety święcic.
                  • taziuta Ty albo nad poziomy wylatasz, alboś prowokator! 05.11.05, 23:40
                    Alboś piętrowym prowokatorem (wtedy gratuluję pokrętnego poczucia humoru), albo
                    wylatasz ponad wszelkie poziomy (prowadzenia dyskusji) :-)

mosznamnieboli napisał:
                    > Ty współczuj swojej matce, że taki prymityw powiła.Jak nie potrafisz na
                    > poziomie prowadzić dyskusji to weź się do sprzatania bo jutro jest niedziela -
                    > Dzień Pański.

> bio.mum napisała:
                    > > Mam nadzieje, ze jestes zwykłym prowokatorem. Jesli nie, to szczerze wspó
                    > > łczuję twojej matce.
            • bio.mum Re: "Kłamstwo sztokholmskie" Miss Piggy: 05.11.05, 22:35
              mg2005 napisał:

> Kościół nie sprzeciwia się przemocy wobec kobiet, a katolicyzm jest źródłem
              > przemocy wobec kobiet.

To są same truizmy. Ech. Niby wszystko jasne, a my nadal w średniowieczu:(
          • wet3 Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 22:51
            Odwracasz kota ogonem. Wlasnie w swym odczycie w Szwecji oskarzyla o to KK! -I
            od tego czasu mamy z nia przepychanki.
      • cuauhtemoc Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:42
        Troche zejde z tematu. Komunisci nie wierza w rzadnego Boga to jedna z podstaw
        ich swiatopogladu, chociaz PiS jest z pewnoscia partia bardziej lewicowa niz
        prawicowa, tyle ze nie obyczajowo a gospodarczo.
        • lidkawozniak Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 19:44
          cuauhtemoc napisał:

> Troche zejde z tematu. Komunisci nie wierza w rzadnego Boga to jedna z podstaw
          > ich swiatopogladu, chociaz PiS jest z pewnoscia partia bardziej lewicowa niz
          > prawicowa, tyle ze nie obyczajowo a gospodarczo.

Komunisci nie, ale normalna lewica tak. Patrz Francja - to prawicowy rząd
          zakazuje noszenia w szkołach symboli religijnych przez dzieci.
    • me-e JA, JA...JA 05.11.05, 19:50
      ...Niemieckie firmy zaopatrywały przemysł zbrojeniowy w Iranie i Syrii. Pisze o
      tym tygodnik "Focus", powołując się na poufny list rządu w Berlinie do
      rodzimych przedsiębiorstw...

• broetje precz z różowymi niemcami, nich sie walą 05.11.05, 19:55
        • bio.mum Re: precz z różowymi niemcami, nich sie walą 05.11.05, 19:59
          Precz z preczem!
    • pralkosuszarka Rety, przeciez to tylko urząd a nie zadania 05.11.05, 20:24
      zresztą sam urząd niczego nie zmieni potrzebna jest szeroka, a nawet b. szeroka
      polityka informująca społeczeństwo o tym ,że kobiety nie są gorsze od
      mężczyzn ;)))) śmieje sie z tego co napisałam ale chyba nie powinnam.
    • moki1 Bardzo pożyteczne informacje 05.11.05, 20:31
      Myślę, że wbrew intencjom GW, takie informacje będą spełniały bardzo pożyteczną
      rolę w zjednoczeniu się Polaków dla osiągnięcia wspólnego celu.
      Zawsze nam najlepiej wychodziło w obliczu zagrożenia, kiedy byliśmy atakowani.
      • bio.mum Re: Bardzo pożyteczne informacje 05.11.05, 20:39
        moki1 napisał:

> Myślę, że wbrew intencjom GW, takie informacje będą spełniały bardzo
        pożyteczną rolę w zjednoczeniu się Polaków dla osiągnięcia wspólnego celu.
        > Zawsze nam najlepiej wychodziło w obliczu zagrożenia, kiedy byliśmy atakowani.

Pozwole sie z Toba zgodzic. Teraz kiedy przez rzad skrajnej nacjonalistycznej
        prawicy jaka niewatpliwie jest PiS (nie wnikajac w to, ze bedzie wchodzil w
        uklady z LPR i SO) nasze prawa (ogolnie pojete prawa czlowieka) sa zagrozone,
        spoleczenstwo sie zjednoczy i pogoni tych lamiacych prawo i naruszajacych
        demokratyczne wartosci "ludzi u steru". Oby jak najszybciej.
        • taziuta Myślę, że temu barankowi bożemu nie o to chodziło! 05.11.05, 21:12
          Na baranki ze stada Ojca (Rydzyka) szkoda klawiszy. Czy raczej nie szkoda? :-)

bio.mum napisała:
          > Pozwole sie z Toba zgodzic. Teraz kiedy przez rzad skrajnej nacjonalistycznej
          > prawicy jaka niewatpliwie jest PiS (nie wnikajac w to, ze bedzie wchodzil w
          > uklady z LPR i SO) nasze prawa (ogolnie pojete prawa czlowieka) sa zagrozone,
          > spoleczenstwo sie zjednoczy i pogoni tych lamiacych prawo i naruszajacych
          > demokratyczne wartosci "ludzi u steru". Oby jak najszybciej.

> moki1 napisał:
          > > Myślę, że wbrew intencjom GW, takie informacje będą spełniały bardzo
          > pożyteczną rolę w zjednoczeniu się Polaków dla osiągnięcia wspólnego celu.
          > > Zawsze nam najlepiej wychodziło w obliczu zagrożenia, kiedy byliśmy atako
          > wani.
          >
          • bio.mum Re: Myślę, że temu barankowi bożemu nie o to chod 05.11.05, 21:32
            taziuta napisał:

> Na baranki ze stada Ojca (Rydzyka) szkoda klawiszy. Czy raczej nie szkoda?:-)

Zrozum, że ja naprawdę probuję rozszyfrowac ich tok myślenia. Probuje doszukac
            się w tym co piszą jakichś ukrytych sensów. Probuję w każddego z nich
            zaangażować wszystkie pokłady empatii jakie posiadam...Zastanawiam się jak
            toczyły sie ich losy...kto ich w dzieciństwie skrzywdził...podchodzę do nich
            jak lekarz do pacjentów, ze zdradzę Ci swoja profesję;)

Ps. Zauważyłeś ukłon w swoją stronę?;)
            • taziuta Re: Myślę, że temu barankowi bożemu nie o to chod 06.11.05, 01:47
              Ukłon? Myślisz o Abbie i Esmeraldzie? :-)

bio.mum napisała:
              ...kto ich w dzieciństwie skrzywdził...podchodzę do nich
              > jak lekarz do pacjentów, ze zdradzę Ci swoja profesję;)
              >
              > Ps. Zauważyłeś ukłon w swoją stronę?;)
    • tusk1944 Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do nas! 05.11.05, 20:57
      Nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz!!!!!!!!!!!!!
      • bio.mum Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:02
        tusk1944 napisał:

> Nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz!!!!!!!!!!!!!

A ja jestem wdzieczna niemieckiej prasie, ze trzyma reke na pulsie. Szczerze.
        Balam sie, ze tylko beda nas wysmiewac (wynik ostatnich wyborow upowaznia ich
        do tego) a oni naprawde sie martwia, ze oto, na ich oczach wyrasta druga
        Bialorus, i to na dodatek w granicach UE:( Zagraniczni korespondenci!! Nie
        zostawiajcie nas samych!!! Blagam!!!!
        • tusk1944 Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:06
          bio.mum napisała:

> tusk1944 napisał:
          >
          > > Nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz!!!!!!!!!!!!!
          >
          > A ja jestem wdzieczna niemieckiej prasie, ze trzyma reke na pulsie. Szczerze.
          > Balam sie, ze tylko beda nas wysmiewac (wynik ostatnich wyborow upowaznia ich
          > do tego) a oni naprawde sie martwia, ze oto, na ich oczach wyrasta druga
          > Bialorus, i to na dodatek w granicach UE:( Zagraniczni korespondenci!! Nie
          > zostawiajcie nas samych!!! Blagam!!!!
          MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE NIECH ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
          • tusk1944 Re: bio.mum 05.11.05, 21:16
            tusk1944 napisał:

> bio.mum napisała:
            >
            > > tusk1944 napisał:
            > >
            > > > Nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz!!!!!!!!!!!!!
            > >
            > > A ja jestem wdzieczna niemieckiej prasie, ze trzyma reke na pulsie. Szcze
            > rze.
            > > Balam sie, ze tylko beda nas wysmiewac (wynik ostatnich wyborow upowaznia
            > ich
            > > do tego) a oni naprawde sie martwia, ze oto, na ich oczach wyrasta druga
            > > Bialorus, i to na dodatek w granicach UE:( Zagraniczni korespondenci!! Ni
            > e
            > > zostawiajcie nas samych!!! Blagam!!!!
            > MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE NIECH ZROBIĄ
            > PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
          • taziuta A co z Niemcami, co udają Polaków, jak Silesiusz? 05.11.05, 21:16
            Nie krzycz dupku! Robisz z nas pośmiewisko (nas, niestety, skoro piszesz po
            polsku)! Nie poznałeś jeszcze Silesiusza, który klika z Monachium? Jeszcze
            jeden polskojęzyczny prowokator, jak ty!

tusk1944 napisał:

> MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE NIECH
            > ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
            • silesius.monachijski Re: A co z Niemcami, co udają Polaków, jak Siles 05.11.05, 21:25
              taziuta napisał:

> Nie krzycz dupku! Robisz z nas pośmiewisko (nas, niestety, skoro piszesz po
              > polsku)! Nie poznałeś jeszcze Silesiusza, który klika z Monachium? Jeszcze
              > jeden polskojęzyczny prowokator, jak ty!
              >
              > tusk1944 napisał:
              >
              > > MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE NIECH
              > > ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
            • silesius.monachijski Taziuta pokazal/a prawdziwe oblicze kulturalnego 05.11.05, 21:28
              i zaangazownego PO-wca! I o to chodzi! I tylko tak dalej! Niech wam
              ta "kultura" z kufajek, a "intelektualna sloma" z "europejskich" walonek
              wylazi; tak trzymac! jest sie z czego sobotnim wieczorem posmiac!! cha, cha,
              cha: PO i kultura! buhahahaha

taziuta napisał:

> Nie krzycz dupku! Robisz z nas pośmiewisko (nas, niestety, skoro piszesz po
              > polsku)! Nie poznałeś jeszcze Silesiusza, który klika z Monachium? Jeszcze
              > jeden polskojęzyczny prowokator, jak ty!
              >
              > tusk1944 napisał:
              >
              > > ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
              • taziuta Re: Jakie PO, Silesiuszu? Jestem bezpartyjny! :-) 05.11.05, 23:51
                Można by wręcz powiedzieć, że jestem ateistą politycznym. Żaden polityk nie
                jest moim guru. Innymi słowy, wszystkich polityków mam w głębokim poważaniu.
                No, może niektórych bardziej. I tak się składa, że są to akurat twoi idole :-)
                Ale jak już w innym miejscu dzisiaj zauważyłem, nie jesteś aż tak głupi, jak
                wcześniej podejrzewałem, a więc miło mi będzie zawsze wymienić z tobą poglądy.
                Chociaż wnioskując na podstawie naszych dotychczasowych potyczek, zdaje się że
                i tak każdy z nas pozostanie przy swoich :-)

silesius.monachijski napisał:

> i zaangazownego PO-wca! I o to chodzi! I tylko tak dalej! Niech wam
                > ta "kultura" z kufajek, a "intelektualna sloma" z "europejskich" walonek
                > wylazi; tak trzymac! jest sie z czego sobotnim wieczorem posmiac!! cha, cha,
                > cha: PO i kultura! buhahahaha
                >
                > taziuta napisał:
                >
                > > Nie krzycz dupku! Robisz z nas pośmiewisko (nas, niestety, skoro piszesz
                > po
                > > polsku)! Nie poznałeś jeszcze Silesiusza, który klika z Monachium? Jeszcz
                > e
                > > jeden polskojęzyczny prowokator, jak ty!
                > >
                > > tusk1944 napisał:
                > >
                > > > MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE N
                > IECH
                > > > ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
                • silesius.monachijski Re: Jakie PO, Silesiuszu? Jestem bezpartyjny! :-) 06.11.05, 00:02
                  I ja podobnie taziuta, podobnie; co wiecej - pokaz mnie Boze - poznalem
                  osoboscie (i to nie raz) Tuska i Rokite, i paru innych jeszcze znam (nawet PO-
                  owcow lepiej od PiS-owcow, choc w PiS-ie znam 2 osoby, na ktore w najblizszym
                  czasie chyba do Kaczynskich nadam, bo boje sie, ze beda robic "wlasna kase");
                  dlaczego walcze jak lew po stronie PiS-u? Bo nie lubiechamstwa! A to prezentuja
                  wszytskie tzw. niezalezne publikatory w Polsce, lobujac na rzezc PO az do
                  granic obrzydliwosci. Niech Tusk i Rokita spieraja sie z Kaczynskimi, ale niech
                  media - w racjonalny i wywazony sposob - przedstawiaja racje obu stron; ja
                  dostaje bialej goraczki - po doswiadczeniach z komuna -, kiedy tzw. "obiektywne
                  media" szkaluja po chamsku PiS, i staraja mi sie wmowic, ze jestem debilem,
                  jezeli popieram PiS, a krytykuje swieto(jebliwa) PO; mam dosc tej chamskiej,
                  niepisanej cenzury w tzw wolnych mediach, i stad moje tu na PO, GW i reszte
                  pyskowanie; i - jedno jest pewne - dopoki ten chamski i niczym nie uzasadniony
                  atak na Pis, przy jednoczesnym "wazelinowaniu" PO sie nie skonczy, dopoty bede
                  na tym forum wylewal moja zolc, i zalewal to forum obrazoburczymi dla GW
                  linkami; Amen

taziuta napisał:

> Można by wręcz powiedzieć, że jestem ateistą politycznym. Żaden polityk nie
                  > jest moim guru. Innymi słowy, wszystkich polityków mam w głębokim poważaniu.
                  > No, może niektórych bardziej. I tak się składa, że są to akurat twoi idole :-)
                  > Ale jak już w innym miejscu dzisiaj zauważyłem, nie jesteś aż tak głupi, jak
                  > wcześniej podejrzewałem, a więc miło mi będzie zawsze wymienić z tobą
                  poglądy.
                  > Chociaż wnioskując na podstawie naszych dotychczasowych potyczek, zdaje się
                  że
                  > i tak każdy z nas pozostanie przy swoich :-)
                  >
                  > silesius.monachijski napisał:
                  >
                  > > i zaangazownego PO-wca! I o to chodzi! I tylko tak dalej! Niech wam
                  > > ta "kultura" z kufajek, a "intelektualna sloma" z "europejskich" walonek
                  > > wylazi; tak trzymac! jest sie z czego sobotnim wieczorem posmiac!! cha, c
                  > ha,
                  > > cha: PO i kultura! buhahahaha
                  > >
                  > > taziuta napisał:
                  > >
                  > > > Nie krzycz dupku! Robisz z nas pośmiewisko (nas, niestety, skoro pi
                  > szesz
                  > > po
                  > > > polsku)! Nie poznałeś jeszcze Silesiusza, który klika z Monachium?
                  > Jeszcz
                  > > e
                  > > > jeden polskojęzyczny prowokator, jak ty!
                  > > >
                  > > > tusk1944 napisał:
                  > > >
                  > > > > MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SI
                  > EBIE N
                  > > IECH
                  > > > > ZROBIĄ PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WAR
                  > A!!!
                  • taziuta Re: Piękne credo, ale ciut się mylisz :-) 06.11.05, 00:28
                    Cieszy mnie, że nie dlatego popierasz PiS, że jesteś debilem! Przekorę lubię :-)
                    Ale co do GW to jesteś dla nich chyba ciut zbyt surowy. Czasami przeginają,
                    mają swoje sympatie, jak każdy, ale po to mamy rozum, aby odsiać ziarno od
                    plew. Swoje wiemy. Ale jednocześnie jest to najbardziej obiektywna gazeta w
                    Polsce. Czyż nie powinno cię do tej tezy przekonać chociażby istnienie tego
                    portalu, na którego forum gościmy i na którym możemy pisać co chcemy, tak dłubo
                    jak nie jesteśmy zbyt chamscy? Pokaż mi taki drugi Hyde Park w Polsce! Nie wiem
                    jak Ciebie, ale mnie wszędzie (indziej) wycinają :-)

> I ja podobnie taziuta, podobnie; co wiecej - pokaz mnie Boze - poznalem
                    > osoboscie (i to nie raz) Tuska i Rokite, i paru innych jeszcze znam (nawet PO-
                    > owcow lepiej od PiS-owcow, choc w PiS-ie znam 2 osoby, na ktore w najblizszym
                    > czasie chyba do Kaczynskich nadam, bo boje sie, ze beda robic "wlasna kase");
                    > dlaczego walcze jak lew po stronie PiS-u? Bo nie lubiechamstwa! A to
                    > prezentuja wszytskie tzw. niezalezne publikatory w Polsce, lobujac na rzezc
                    > PO az do granic obrzydliwosci. Niech Tusk i Rokita spieraja sie z
                    > Kaczynskimi, ale niech media - w racjonalny i wywazony sposob - przedstawiaja
                    > racje obu stron; ja dostaje bialej goraczki - po doswiadczeniach z komuna -,
                    > kiedy tzw. "obiektywne media" szkaluja po chamsku PiS, i staraja mi sie
                    > wmowic, ze jestem debilem, jezeli popieram PiS, a krytykuje swieto(jebliwa)
                    > PO; mam dosc tej chamskiej, niepisanej cenzury w tzw wolnych mediach, i stad
                    > moje tu na PO, GW i reszte pyskowanie; i - jedno jest pewne - dopoki ten
                    > chamski i niczym nie uzasadniony atak na Pis, przy
                    > jednoczesnym "wazelinowaniu" PO sie nie skonczy, dopoty bede
                    > na tym forum wylewal moja zolc, i zalewal to forum obrazoburczymi dla GW
                    > linkami; Amen
                    • silesius.monachijski Re: Piękne credo, ale ciut się mylisz :-) 06.11.05, 00:43
                      nie do konca; forum GW jako hyde park to moze jeszcze; ale nie komentarze ;
                      dlugi czas "Rzepa" pod wodza Lukasiewicza bila GHW na "leb" na "szyje" jesli
                      chodzila o obiektywne komentarze na temat sytuacji w Polsce; nie zapominaj tez,
                      ze "!ocenzurowany" osobiscie przez Michnika Herling Grudzinski, kiedy go -
                      finansowo od Agory uzalezniony - Tygodnik Powszechny "pogonil", mogl
                      swoj "dziennik pisany noca" publikowac w "Rzepie"; do tego dochodzil,Herbert i -
                      nawet bardzo obecnie przeklety - Wildstein; A GW? A to Kiszczak przyjacielem od
                      wodki Adasia Michnika; a to Jaruzel, we spolnych podrozach z Michnikiem do
                      Francji (tam "Spawacz" sprzedawal swoj "bestseller" jako noway Konrad
                      Wallenrod); i to "wykopanie" w swoim czasie wielu uczciwych i niezaleznych
                      publicystwo z GW, ktorzy wytepowali przecoiwko "grubej kresce"; GW to jest
                      takie pismadlo bez zadnego kregoslupa: w GW wsyztsko zalezy od obecnego ukladu
                      interesow;
                      .
                      To tyle na tematz GW; czasami pomieszczam tu moje komentarze z przekory: zeby
                      mocno dopiec tzw. - przez siebie samych wykreowanych - inteligentom, ktorzy
                      wszystko lepiej wiedza, a najlepiej, jak wszytsko wiedza tak, jak wie rzeczony
                      naczelny Michnik; Nie, GW, jest dla mnie marna gazeta, z marnymi komentarzami;
                      ja korzystam raczej tylko z forum (GW przestalem kupowac w kiosku na dworcu w
                      Monachium ok. 10 lat temu);

taziuta napisał:

> Cieszy mnie, że nie dlatego popierasz PiS, że jesteś debilem! Przekorę
                      lubię :-
                      > )
                      > Ale co do GW to jesteś dla nich chyba ciut zbyt surowy. Czasami przeginają,
                      > mają swoje sympatie, jak każdy, ale po to mamy rozum, aby odsiać ziarno od
                      > plew. Swoje wiemy. Ale jednocześnie jest to najbardziej obiektywna gazeta w
                      > Polsce. Czyż nie powinno cię do tej tezy przekonać chociażby istnienie tego
                      > portalu, na którego forum gościmy i na którym możemy pisać co chcemy, tak
                      dłubo
                      >
                      > jak nie jesteśmy zbyt chamscy? Pokaż mi taki drugi Hyde Park w Polsce! Nie
                      wiem
                      >
                      > jak Ciebie, ale mnie wszędzie (indziej) wycinają :-)
                      >
                      > > I ja podobnie taziuta, podobnie; co wiecej - pokaz mnie Boze - poznalem
                      > > osoboscie (i to nie raz) Tuska i Rokite, i paru innych jeszcze znam (nawe
                      > t PO-
                      > > owcow lepiej od PiS-owcow, choc w PiS-ie znam 2 osoby, na ktore w najbliz
                      > szym
                      > > czasie chyba do Kaczynskich nadam, bo boje sie, ze beda robic "wlasna kas
                      > e");
                      > > dlaczego walcze jak lew po stronie PiS-u? Bo nie lubiechamstwa! A to
                      > > prezentuja wszytskie tzw. niezalezne publikatory w Polsce, lobujac na rze
                      > zc
                      > > PO az do granic obrzydliwosci. Niech Tusk i Rokita spieraja sie z
                      > > Kaczynskimi, ale niech media - w racjonalny i wywazony sposob - przedstaw
                      > iaja
                      > > racje obu stron; ja dostaje bialej goraczki - po doswiadczeniach z komuna
                      > -,
                      > > kiedy tzw. "obiektywne media" szkaluja po chamsku PiS, i staraja mi sie
                      > > wmowic, ze jestem debilem, jezeli popieram PiS, a krytykuje swieto(jebliw
                      > a)
                      > > PO; mam dosc tej chamskiej, niepisanej cenzury w tzw wolnych mediach, i s
                      > tad
                      > > moje tu na PO, GW i reszte pyskowanie; i - jedno jest pewne - dopoki ten
                      > > chamski i niczym nie uzasadniony atak na Pis, przy
                      > > jednoczesnym "wazelinowaniu" PO sie nie skonczy, dopoty bede
                      > > na tym forum wylewal moja zolc, i zalewal to forum obrazoburczymi dla GW
                      > > linkami; Amen
          • bio.mum Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:17
            tusk1944 napisał:

> MILCZ WARIATKO!!!NIEMCY NIECH SAMI STWORZĄ RZĄD U SIEBIE,U SIEBIE NIECH
            ZROBIĄ
            > PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!

Ja tez cie kocham:) Pomimo tego, ze jestes zacietrzewiony w swojej nienawisci.
            Pomimo tego, ze nie jestem katoliczka i nie kieruje sie Dekalogiem. Pomimo
            tego, ze w kontaktach z innymi ludzmi kieruje sie tylko i wylacznie intuicja:)
            Pomimo tego, ze gleboko sie mylisz, a do tego mnie obrazasz. Wiem co to jest
            empatia. Mam takie wyksztalcenie i taki zawod, ze wiem co to znaczy byc gleboko
            nieszczesliwym. Wiem jak bardzo teraz cierpisz. I trzymam za ciebie kciuki,
            zebys jak najszybciej wyszedl z tego stanu - niemocy i marazmu ktora rodzi
            agresje. wszystkiego dobrego:))
            • tusk1944 Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:24
              bio.mum napisała:

> tusk1944 napisał:
              >
              > ZROBIĄ
              > > PORZĄDEK Z POLAKAMI CO UDAJĄ NIEMCÓW!!!A OD POLSKI WARA!!!
              >
              > Ja tez cie kocham:) Pomimo tego, ze jestes zacietrzewiony w swojej nienawisci.
              > Pomimo tego, ze nie jestem katoliczka i nie kieruje sie Dekalogiem. Pomimo
              > tego, ze w kontaktach z innymi ludzmi kieruje sie tylko i wylacznie intuicja:)
              > Pomimo tego, ze gleboko sie mylisz, a do tego mnie obrazasz. Wiem co to jest
              > empatia. Mam takie wyksztalcenie i taki zawod, ze wiem co to znaczy byc gleboko
              >
              > nieszczesliwym. Wiem jak bardzo teraz cierpisz. I trzymam za ciebie kciuki,
              > zebys jak najszybciej wyszedl z tego stanu - niemocy i marazmu ktora rodzi
              > agresje. wszystkiego dobrego:)
              jETSEŚ TOTALNIE GŁUPIA!TWOJE MIEJSCE JEST ZA ODRĄ.WIĘC SPADAJ TAM I BĄŹ SZCZĘSLIWA!ONI TUTAJ JUZ NIERAZ BYLI( Z WIADOMYM SKUTKIEM) WIĘC MORDY NIEMIECKIE W NIEMIECKIE SPRAWY A OD POLSKI WARA!!!!!!!!!!!!!!
              • bio.mum Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:37
                tusk1944 napisał:
                > jETSEŚ TOTALNIE GŁUPIA!TWOJE MIEJSCE JEST ZA ODRĄ.WIĘC SPADAJ TAM I BĄŹ
                SZCZĘSL
                > IWA!ONI TUTAJ JUZ NIERAZ BYLI( Z WIADOMYM SKUTKIEM) WIĘC MORDY NIEMIECKIE W
                NIE
                > MIECKIE SPRAWY A OD POLSKI WARA!!!!!!!!!!!!!!

Szkoda, ze nie ma funkcji podkreślania i pogrubiania druku, co?? Ale wtedy bys
                dał czadu:))))))

• tusk1944 Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:47
                  bio.mum napisała:

> tusk1944 napisał:
                  > > jETSEŚ TOTALNIE GŁUPIA!TWOJE MIEJSCE JEST ZA ODRĄ.WIĘC SPADAJ TAM I BĄŹ
                  > SZCZĘSL
                  > > IWA!ONI TUTAJ JUZ NIERAZ BYLI( Z WIADOMYM SKUTKIEM) WIĘC MORDY NIEMIECKIE
                  > W
                  > NIE
                  > > MIECKIE SPRAWY A OD POLSKI WARA!!!!!!!!!!!!!!
                  >
                  >
                  > Szkoda, ze nie ma funkcji podkreślania i pogrubiania druku, co?? Ale wtedy bys
                  > dał czadu:))))))
                  >
                  Owszem dałbym Ci takiego czadu,że wzrost cisnienia tętniczego krwi rozsadziłby TWÓJ GŁUPI PROGERMAŃSKI ŁEB!
                  • bio.mum Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:52
                    tusk1944 napisał:

> Owszem dałbym Ci takiego czadu,że wzrost cisnienia tętniczego krwi
                    rozsadziłby
                    > TWÓJ GŁUPI PROGERMAŃSKI ŁEB!

Na twoim miejscu martwilabym sie o siebie:)) Naprawde zmierz sobie lepiej
                    cisnienie bo nie chcialabym cie miec na sumieniu:))) No chyba, ze pielegniarka
                    siedzi gdzies obok i w razie czego zatamuje krwotok z nosa:)))
                  • bio.mum Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 22:33
                    tusk1944 napisał:
                    > Owszem dałbym Ci takiego czadu,że wzrost cisnienia tętniczego krwi
                    rozsadziłby
                    > TWÓJ GŁUPI PROGERMAŃSKI ŁEB!

Chyba cie usmiercilam. Do tuska1944 rodziny - wybaczcie. Naprawde nie chcialam:(
                    • silesius.monachijski Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 22:41
                      w imieniu rodziny tuska 1944 przyjmuje wyrazy wspolczucia i kondolencje; w
                      koncu ktos musi byc choc troche ludzki; dziekuje bio.mum za wyrazy wspolczucia -
                      mam nadzieje, ze szczere
            • taziuta Świetne, gratuluję! Ale chyba nie odniosło skutku! 05.11.05, 21:29
              Sądząc po reakcji tego popaprańca, twoja empatia trafiła w czarną dziurę :-)

bio.mum napisała:
              > Ja tez cie kocham:) Pomimo tego, ze jestes zacietrzewiony w swojej
              > nienawisci. Pomimo tego, ze nie jestem katoliczka i nie kieruje sie
              > Dekalogiem. Pomimo tego, ze w kontaktach z innymi ludzmi kieruje sie tylko i
              > wylacznie intuicja:) Pomimo tego, ze gleboko sie mylisz, a do tego mnie
              > obrazasz. Wiem co to jest empatia. Mam takie wyksztalcenie i taki zawod, ze
              > wiem co to znaczy byc gleboko nieszczesliwym. Wiem jak bardzo teraz cierpisz.
              > I trzymam za ciebie kciuki, zebys jak najszybciej wyszedl z tego stanu -
              > niemocy i marazmu ktora rodzi agresje. wszystkiego dobrego:))
        • silesius.monachijski Re: Niemieckie media mordy do Bundestagu a nie do 05.11.05, 21:35
          niech sie Frankfurter Rundschau zajmie lepiej ta sepleniaca wariatka Nahles
          (sepleni podobnie do Tuska: coz za podobienstwo), ktora biega na smyczy
          Lafontaine'a rozbija SPD (coz tu byly ostatnio za "jaja"; szef SPD ustapil,
          niezgrabnie sklecony rzad "wielkiej koalicji" znow pod znakiem zapytania; szef
          CSU z Bawarii - Stoiber, ktory umowe koalicyjna przygotowal, "zabral swoje
          klocki" do Monachium, i z funkcji "superministra" zrezygnowal); slowem: w
          Niemczech jest duzo smieszniejszy cyrk, niz wsyztskim politykom PO i PiS-u
          razem wzietych, udaloby sie kiedykolwiek w Polsce wprowadzic; wiec czego sie od
          niemieckich mediow i politykow uczyc? tego, zeby nigdy nie mylsec i nie
          postepowac tak, jak oni; tak smiesznych i glupich rzadow, i tak glupkowatych
          mediow nie ma nawet we Francji; w dzeidzinie glupoty i nieudolnosci Niemcy
          ostatnio udowodnily, ze sa prawdziwym europejskim mocarstwem; tak
          trzymac, "meine Damen und Herren"

bio.mum napisała:

> tusk1944 napisał:
          >
          > > Nie bedzie Niemiec pluł nam w twarz!!!!!!!!!!!!!
          >
          > A ja jestem wdzieczna niemieckiej prasie, ze trzyma reke na pulsie. Szczerze.
          > Balam sie, ze tylko beda nas wysmiewac (wynik ostatnich wyborow upowaznia ich
          > do tego) a oni naprawde sie martwia, ze oto, na ich oczach wyrasta druga
          > Bialorus, i to na dodatek w granicach UE:( Zagraniczni korespondenci!! Nie
          > zostawiajcie nas samych!!! Blagam!!!!
          • ritterausleidenschaft dajesz "dobre" rady 05.11.05, 23:58
            niemcom (nota bene twoim pracodawcom) i "udajesz greka" - a
            sam jestes u nich "glupim jasiem na posylki" ...

BTW
            niepokojaca jest ta chroniczna choroba "na tuska", wszystko ci sie
            z nim kojarzy ... nawet juz i niemieckie baby z SPD ...

prof. krol ma jak widac racje, u SLABYCH (psychicznie wzgl. umyslowo?)
            polakow ta ostania kampania wyborcza PiSu wywolala nieodwracalne szkody w
            psychice ... :-)))

• mg2005 A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 22:24
          ...i przebije Mumię Europejską osinowym kołkiem...)))
          • bio.mum Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 22:27
            mg2005 napisał:

> ...i przebije Mumię Europejską osinowym kołkiem...)))

Wzywając przy tym moce piekielne? ; ))
            • silesius.monachijski Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 22:42
              bio.mum, czy w kazdej trudnej sytuacji nalezy kierowac ufne wezwania do
              michnika?

bio.mum napisała:

> mg2005 napisał:
              >
              > > ...i przebije Mumię Europejską osinowym kołkiem...)))
              >
              > Wzywając przy tym moce piekielne? ; ))
              • bio.mum Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 23:18

> bio.mum, czy w kazdej trudnej sytuacji nalezy kierowac ufne wezwania do
                > michnika?

Rozumiem, ze miałes na mysli Rydzyka, ale sie przejęzyczyłeś.
                • silesius.monachijski Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 23:24
                  otoz nie bio.mum: jak to ktos kiedys madrze powiedzial: "trzeba sie umiec
                  pieknie roznic"; wiec Ty odwolasze siedo Michnika, a ja do Rydzyka, a moze na
                  odwrot - w zaleznosci od tego, kto, i do jakich mocy chcialby sie odwolywac;
                  wazne jest, zebysmy sie "pieknie" roznili (cokolwiek by to mialo znaczyc)

bio.mum napisała:

>
                  > > bio.mum, czy w kazdej trudnej sytuacji nalezy kierowac ufne wezwania do
                  > > michnika?
                  >
                  > Rozumiem, ze miałes na mysli Rydzyka, ale sie przejęzyczyłeś.
                  • bio.mum Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 23:32

> otoz nie bio.mum: jak to ktos kiedys madrze powiedzial: "trzeba sie umiec
                    > pieknie roznic"; wiec Ty odwolasze siedo Michnika, a ja do Rydzyka, a moze na
                    > odwrot - w zaleznosci od tego, kto, i do jakich mocy chcialby sie odwolywac;
                    > wazne jest, zebysmy sie "pieknie" roznili (cokolwiek by to mialo znaczyc)

Nie spodziewalam sie, ze to akurat ty bedziesz tym, ktory lekko nadszarpnie
                    moja niechecia wobec calej tej katolickiej polskiej szopki. Udalo ci sie to.
                    Szacunek.
                    • silesius.monachijski Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 05.11.05, 23:50
                      jak widzisz, wieczorna, pozna pora, wlozylem wor pokutny i posypalem glowe
                      popiolem, i przemyslalem pare moich -nadto zlosiliwych - postow; niektorych bym
                      powtornie nie napisal, ale coz: "homo est et nihil quod hominum ad me alienum
                      esse puto"; ciesze sie, ze moge z Toba podyskutowac; pomimo mego - pewnie tak
                      sadzisz - "katolickiego ukaszenia", lubie podyskutowac z inteligentnymi ludzmi,
                      ktorzy akurat w spojrzeniu na swiat, jego problemy i ludzi, ode mnie sie
                      roznia. Od klakierow niczego nauczyc sie niemozna (chyba ze stepienia umyslu),
                      od inaczej myslacych wiele; spodobal mi sie spokoj, za jakim doprowadzalas do
                      furii tego infantylnego "krzykacza", noweg "mesyjasza"; bylo to niezmiernie
                      zabawne; jako, ze pare razy spotykalem o. Rydzyka, i "nie taki diabel straszny,
                      jak go maluja", sadze, ze gdyby dowiedzial sie, jakiego tu ma "rycerza" na
                      forum, to przelozylby go przez kolano, sciagnal pasa i zlal porzadnie pupsko
                      (przepraszam za wspomnienie tak autorytarnych metod wychowawczych); i... w
                      dalszym ciagu serdecznie pozdrawiam

bio.mum napisała:

>
                      > > otoz nie bio.mum: jak to ktos kiedys madrze powiedzial: "trzeba sie umiec
                      >
                      > > pieknie roznic"; wiec Ty odwolasze siedo Michnika, a ja do Rydzyka, a moz
                      > e na
                      > > odwrot - w zaleznosci od tego, kto, i do jakich mocy chcialby sie odwolyw
                      > ac;
                      > > wazne jest, zebysmy sie "pieknie" roznili (cokolwiek by to mialo znaczyc)
                      >
                      > Nie spodziewalam sie, ze to akurat ty bedziesz tym, ktory lekko nadszarpnie
                      > moja niechecia wobec calej tej katolickiej polskiej szopki. Udalo ci sie to.
                      > Szacunek.
                      • bio.mum Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 06.11.05, 00:08

> jak widzisz, wieczorna, pozna pora, [cut]

Tak jak napisałam wczesniej - to nie jest tak, że jakąś szczególną niechęcia
                        pałam do polskiego koscioła katolickiego tylko nienawidzę hipokryzji, ktorą ten
                        kościół jest przesiąkniety. Doceniam to, ze nie próbujesz zaprzeczać. Byłam do
                        Ciebie uprzedzona jeszcze do dzisiaj, nie przeczę, ale to sie własnie zmieniło.
                        Jestem w lekim szoku, jesli mam być szczera, ale odbieram to jako pozytywne
                        doświadczenie. Dobranoc.
                        • silesius.monachijski Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 06.11.05, 00:28
                          Dobranoc bio.mum i pieknych, kolorowych snow w wolnej przeciez Polsce; rownie
                          pieknej i radosnej niedzieli, i niech sie Tobie, i Twoim najblizszym - po
                          prostu - darzy

bio.mum napisała:

>
                          > > jak widzisz, wieczorna, pozna pora, [cut]
                          >
                          > Tak jak napisałam wczesniej - to nie jest tak, że jakąś szczególną niechęcia
                          > pałam do polskiego koscioła katolickiego tylko nienawidzę hipokryzji, ktorą
                          ten
                          >
                          > kościół jest przesiąkniety. Doceniam to, ze nie próbujesz zaprzeczać. Byłam
                          do
                          > Ciebie uprzedzona jeszcze do dzisiaj, nie przeczę, ale to sie własnie
                          zmieniło.
                          >
                          > Jestem w lekim szoku, jesli mam być szczera, ale odbieram to jako pozytywne
                          > doświadczenie. Dobranoc.
          • theworst Re: A z Polski wyjdzie Mesyjasz Narodów... 06.11.05, 17:36
            tja
            pewnie ty nim będziesz
    • fritz.fritz hitlerowiec jestes? 05.11.05, 20:58
      • fritz.fritz uwaga, to pytanie jest przesuniet ca.190 postow. 05.11.05, 21:05
        nie ma nic wspolnego z powyzszymi postami.

• silesius.monachijski Przerazliwa glupota niemieckich mediow 05.11.05, 21:05
      Pisze ten post tutaj, a nie przy newsie o Sudedeutsche Zeitung (choc moj post w
      duzej mierze odnosi sie do niebywale malo blyskotliwego korespondenta SZ w
      Polsce, niejakiego Thoamsa Urbana), bo widze, ze jest tu duzo wiecej
      dyskutantow, wiec moze uda sie troche na serio podyskutowac; otoz mieszkajac w
      Nimeczech od lat, dostrzeglem pewna prawidlowosc, ze Niemcy - korespondenci
      prasy niemieckiej, intymnie zwiazani z Polkami/Polakami pisza najbardziej
      nieobiektywne teksty o Polsce. Przyklady: Thoams Urban (ponoc
      potomek "wypedzonych" z Breslau) ozeniony z wroclawianka; Klaus Bachmann - tez
      zona Polka; pani Lesser - polski kochanek, itd., itp. Szcegolnie utkwilo mi w
      pamieci ostatnie spotkanie z p. Urbanem z SZ w konsulacie polskim w Monachium:
      to polaczenie arogancji, besserwiseroswta, z niezglebiona wrecz ignorancja
      tego,czym Polskanaprawde zyje. Odnioslem wrazenie, ze Urban - majacy najlepsze
      kontakty w rodzinnym miesscie zony (czyli PO-wskiej twierdzy Wroclawiu) siedzi
      przy wodce z tesciem, zakasza, i delektuje sie tegoz tescia wizja Polski i
      jegoz ocena polskiej polityki. Potem ow "zacny" Thomas Urban kleci zgrabny
      tekscik (musi w nim lajac Polakow i zacheca ich do bycia bardziej
      europejskimi), wysyla do centrali SZ w Monachium, i modli sie (jezeli wogole
      sie modli), zeby ten tekscik poszedl na stonie 4, 5, a przy duzym szczesciu
      (wtedy pewnie tesciowi zubrowke zafunduje) nawet na stronie 2 lub 3. Bo od tego
      zalezy, jak dlugo bedzie korespondentem SZ w Polsce (a to dla niego wazne:
      rodzina meiszak w Polsce, wiec jest mu z ta jego praca bardzo wygodnie);
      dlatego, ze Niemcy ogolnie - z wlasnej glupoty, gnusniosci i braku zdrowego
      rozsadku, oarz niczym nie uzasadnionej pychy (wytknal im to ostatnio znany
      historyk Bahring, mowiac, ze Niemcy powinni sie od Polakow uczyc, jak po upadku
      komunizmu mozna szybko zajac sie odbudowa kraju - skrytykowal przy okazji
      proces rozwoju bylego NRD), odreagowuja swoje kompleksy krytykujac innych (w
      tym Polakow); a najgorszymi szujami okazuja sie korespondenci mediow
      niemieckich w Polsce,zwoazani rodzinnie z Polska: broniac tego swojego korytka
      nogami i "recoma", napisza kazda bzdura, zeby sie swemu zadufanemu i
      intelektualnie ograniczonemu szefowi przypodobac. nie wiekszych dupolizow w
      niemieckich mediach, niz panstwo:Urban, Bachmann i Lesser
      • indianski Re: Przerazliwa glupota niemieckich mediow 05.11.05, 22:48
        Ty zawsze nie na temat ? . zapomniales dodac ze dziadek Tuska byl w wermachcie .
        • silesius.monachijski Re: Przerazliwa glupota niemieckich mediow 05.11.05, 22:52
          och, zapomnialem indianski, sorry, dodac, ze Bozia ci wprawdzie PC dala,ale
          rozumu juz poskapila; püomodle sie: moze da sie cos jeszcze "odkrecic"

indianski napisał:

> Ty zawsze nie na temat ? . zapomniales dodac ze dziadek Tuska byl w
          wermachcie
          > .
    • jarek.jam Cynizm Niemców 05.11.05, 21:09
      Nieważne co się likwiduje i dlaczego, ważne jest to, że traci się PINIĄDZE
    • toporowa biuro do odczyniania urokow 05.11.05, 21:12

Pani Sroda twierdzi, ze gdyby nie dymisja, jej biuro byloby w stanie przeputac kilkadziesiat
      milionow euro.
      Zaangazowanie wiejskich znachorek do zaklinania rzeczywistosci byloby bez porownania tansze
      a skutek identyczny.
    • tusk1944 Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!!!!!!! 05.11.05, 21:42
      Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem
      Zakłady mięsne w Dolnej Saksonii sprzedawały niemieckim zakładom przetwórczym rozmrożone mięso drobiowe jako świeże wyroby - informują niemieckie media.
      • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 21:46
        niestety, w Bawarii bylo niewiele lepiej; gdybym zaczal na forum pisac jak
        Urban z SZ i Lesser z FR, to wybaczcie: widac, ze "nazarlem" sie nieswojskiego
        niemieckiego wurstu

tusk1944 napisał:

> Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem
        > Zakłady mięsne w Dolnej Saksonii sprzedawały niemieckim zakładom przetwórczym
        r
        > ozmrożone mięso drobiowe jako świeże wyroby - informują niemieckie media.
      • bio.mum Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 21:47
        Buhahahahahahaha:)))) Dobre. To z kabaretu Mumio jakis skecz??":)))
        • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:01
          bio.mum, to akurat nie skecz (niestety); zaklady miesne z Dolnej Bawarii -
          Niederbayern - naprawde przerabialy rozne dziwne "swintewska" na - glownie -
          wursty, i wypuszczaly to do calkiem przyzwoitych i - podobno - kontrolowanych
          sklepow (jako, ze mam "hopla" na punkcie zywnosci, wiec palce wiecej i kupuje
          w "sprawdzonych" sklepach, a i tak - jak widac, kto chce i kiedy chce. moze
          mnie na dudka wystrychnac). Ok. bio.mum, dyskusja tutaj czasami i mnie mierzi -
          szczegolnie, kiedy konczy sie ironizowanie (nawet ze zloscliwosciami: a czemuz
          by nie), a zaczyna sie obrzucanie epitetami czy inwektywami; ale: przyznaj
          sama: to ciagle podkreslanie tego, jak wazna jest opinia Niemiec i niemieckich
          mediow (choc panstwo niemieckie duzo gorzej radzi sobie z koniecznymi reformami
          panstwa, a znacza czesc prasy niemieckiej jest politycznie podporzadkowana SPD:
          nie jest tajemnica, ze np. duza czesc udzialow kapitalowych w tak znanych
          tygadnikach,jak Spiegel i Stern ma - poprzez wydawnictwo - SPD), i sugerowanie,
          ze ta opinia ma jakies olbrzymie znaczenie dla polski, to wywoluje moj smiech,
          i zacheca wrecz do forumowych harcow; Niemcy nie sa ani lepsi ani gorsi od
          Polakow; wazne jest, zeby zajeli sie swoimi problemami (w koncu sklecili
          ten "wielkokoalicyjny" rzad i zaczeli z koniecznymi reformami), a nie pouczali
          innych; do roli "belfrow" naprawde sie nie nadaja;

bio.mum napisała:

> Buhahahahahahaha:)))) Dobre. To z kabaretu Mumio jakis skecz??":)))
          • bio.mum Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:15

> bio.mum, to akurat nie skecz (niestety); zaklady miesne z Dolnej Bawarii -
            > Niederbayern - naprawde przerabialy rozne dziwne "swintewska" na - glownie -
            > wursty, i wypuszczaly to do calkiem przyzwoitych i - podobno - kontrolowanych
            > sklepow (jako, ze mam "hopla" na punkcie zywnosci, wiec palce wiecej i kupuje
            > w "sprawdzonych" sklepach, a i tak - jak widac, kto chce i kiedy chce. moze
            > mnie na dudka wystrychnac).

Ale jaki to ma zwiazek z tematem??? Na naszym podworku był snator Stoklosa,
            obcinanie pracownikom palców i nielegalne zakopywanie zwierzęcych szczątków.
            Myslisz, ze na niemieckich forach o tym sie pisze? Nie mowiac o królu żelatyny
            i tym podobnych historiach. To niemieckie zepsute mięso trzeba wyciagać? Żeby
            niby co udowodnić??

Ok. bio.mum, dyskusja tutaj czasami i mnie mierzi -
            >szczegolnie, kiedy konczy sie ironizowanie (nawet ze zloscliwosciami: a czemuz
            > by nie), a zaczyna sie obrzucanie epitetami czy inwektywami;

Staram sie tego unikać, chociaż kilka razy mi sie zdarzyło. Ale wiesz, jak to
            jest. Obrazić może cie tylko ktoś mądrzejszy od ciebie.

ale: przyznaj sama: [cut]>
            > nie jest tajemnica, ze np. duza czesc udzialow kapitalowych w tak znanych
            > tygadnikach,jak Spiegel i Stern ma - poprzez wydawnictwo - SPD), i
            sugerowanie,

Jakie to ma znaczenie? Jaki to ma na mnie wpływ? Ja nie czytam tylko Wyborczej.
            Czytam mnostwo prasy, nie tylko politycznej. To nie chodzi o to, że ktoś cię
            próbuje w coś wkręcać, tylko o to, czy jestes na tyle odporny i bystry, żeby
            się nie dać wkręcić. Zapewniam cię, że ja jestem. Przynajmniej się staram. A na
            hipokryzje jestem uczulona. Dla mnie kwintesencja hipokryzji jest Prawo i
            Sprawiedliwość (tzn ta partia, która ostatnimi czasy zawłaszczyła sobie
            bezprawnie te dwa piekne słowa).
            >
            wazne jest, zeby zajeli sie swoimi problemami (w koncu sklecili
            ten "wielkokoalicyjny" rzad i zaczeli z koniecznymi reformami), a nie pouczali
            > innych; do roli "belfrow" naprawde sie nie nadaja;

A ja uważam, że to skandal wewnątrzunijny, ze w Polce wygrała populistyczna i
            nacjonalistyczna partia. A skoro jesteśmy w UE to jest problem całej UE a nie
            tylko Polski.
            >
            • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:39
              oj, bio.mum, chyba troche sie mylisz; kiedy w Austrii do wladzy dochodzilo FPÖ
              Haidera, to tez "cala Europa" sie obrazila, i byly jakies sankcje (no bo
              Austria mala, i mozna bylo jej ba "forum" Eu dokopac); ta postawa - niezmíernie
              glupich zaiscie - politykow "politycznej poprawnosci" w EU doprowadzila - summa
              summarum - do fiaska calej polityki sankcji, do wzrostu poparcia dla
              konserwatystow w Austrii: dwa razy pod rzad (pierwszy raz w historii republiki)
              wygrali wybory parlementarne z SPÖ, a na sam koniec doprowadzila do kompletnego
              zblaznienia Chiraca i popierajacego go Schroedera: w wyborach prezydenckich we
              Francji piersza ture przeszli:Chirac i skrajny nacjonalista, szowinista i
              antysemita Le Pen (przypominam: we Francji! sic!´); dopiero wspolne wysilki
              gaullistow. socjalistow, komunistwo, trockistow,liberalow, doprowadzily do
              zwyciestwa Chiraca (a itak ten skrajny oszolom francuski, przy ktorym Lepper to
              takie sobbie nic, zebral b. duze poparcie); a w Niemczech? w dwoch wschodnich
              landach - gdzei wczesniej duzo do powiedzenia miala SPD I PDS, do parlamentu
              weszli typowi niemeiccy faszysci z NPD (w sojuszu z DVU Freya); i tak bierg
              wydarzen wysmial te glupia, izolacyjna polityke wobec Austrii: dwa panstwa,
              ktore najbardziej przeciwko Austrii "pyskowaly", doprowadzily do wzrostu
              znaczenia w swoich krajach szowinistow i faszystow; z lezka w oku przypominam
              sobie program w austriackiej telewizji, kiedy to Haider szydzil sobie z
              Chioraca (po pierwszej turze wyborow we Francji), proponujac
              wyslanie "europejskiego korpusu militarnego" na granice Francji, zeby obronic
              Europe przed zalewem francuskiego "faszyzmu"; ale sie wtedy usmialem; I
              podobnie smieje sie z glupich i bezczelnych pouczen pod adresem Polski; Francja
              i Niemcy musza najpierw "odrobic swoje zadania domowe", zeby moc pouczac inych;
              inaczej staja sie nie tylko smieszni, ale i zwyczajnie glupi;

• indianski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:45
                Jedno jest pocieszajace : FPÖ skonczyla w rynsztoku . PIS czeka to samo .
                • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:55
                  No, jeszce gorzej zdaje sie powodzic SPD, francuskim socjalistom, tudziez
                  socjalistom austriackim (ktorzy sankcje wobec sowjego kraju popierali); za
                  zdrade intersow narodowych spotkala ich druga porazka z rzedu w wyborach
                  parlamentarnych; jesli Tusk i PO beda dalej tacy proniemieccy, to i za cztery
                  lata beda nici z wygranej w wyborach; nikt nie lubi, kiedy obcy miesza sie w
                  jego osobiste sprawy
              • bio.mum Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 22:54

> i Niemcy musza najpierw "odrobic swoje zadania domowe", zeby moc pouczac
                inych; inaczej staja sie nie tylko smieszni, ale i zwyczajnie glupi;

Nie wnikajac w cała resztę, wszystko byle nie Kaczyńscy i były ZChN. Ja jestem
                niewierząca, niestety ochrzczona (mam pretensje do swoich rodziców o to),
                smiejaca się z niepokalanego poczęcia najswietszego Jezuska ( chociaz szanujaca
                tych, którzy w to wierzą)itd itp...ale czuję sie Polką, kocham ten kraj i
                chociaż miałam wiele propozycji, żeby sie stąd urwac i zarabiac 10 razy tyle co
                obecnie to zostałam. A tacy jak ty tylko szufladkujecie i szufladkujecie.
                Naprawde, jeszcze tydzien na tym forum, wk**ię sie i wyjadę. Nie chcecie takich
                jak ja w tym kraju no i hak wam w smak. Tylko krowa nie zmienia pogladów
                podobno.

Matka Polka ze mnie do ku**wy nędzy. Feministka, która nie usunęła chociaz
                wpadła i nie załuje, ale nienawidzi katolickiej hipokryzji do bólu. Zrobię
                wszystko, zeby nigdy nikt mnie nie skojarzył z tą wstydliwą cecha polskości -
                katolicką hipokryzją.
                • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 23:12
                  Staram sie nie szufladkowac bio.mum, i akurat w Twoim przypadku powiem szczerze
                  i uczciwie: "chapeau bas"; nie jestem kobieta, wiec nie chce tu pisac glupich
                  farmazonow o tym, co kobieta powinna, a co nie, i jakie sie do niej stosuja
                  prawa i nakazy (albo i zakazy); to czysta glupota: podziwiam, ze zdecydowalas
                  sie - mimo wszystko - zaryzykowac, i dac komus zycie; sam nie wiem, jakbym
                  postapil (oczywiscie - ideologicznie rzecz ujmujac, to ja "zawsze za zyciem" -,
                  ale: "w zyciu bywa roznie"); tym niemniej bede staral sie bronic katolicyzmu i
                  depozytu wiary jako takiego: nie powinnas brac moze przykladu ze mnie: mam tez
                  pare swoich "osobistych problemow", moze smiesznych, jak np.smierc serdecznego
                  przyjaciela, mimo ze staralem sie to jego dalsze zycie - jak moglem
                  najlepiej "wymodlic", bo byl kochanym czlowiekiem, i osierocil wspaniala
                  kochajaca zone i dwojke malych dzieci; tez mnie kopnelo, ze "Boze, to nie tak
                  mialo byc"; ale chrzescijanstwo, a konkretnie katolicyzm, to nie tylko sfera
                  tych naszych bardzo osobistych zawierzen, zyczen, oczekiwan; to cos, co nas
                  wszytskich kulturowo "niesie", i co - poniekad - wspolodpowiada za to, ze nasza
                  cywilizacja jest duzo bardziej rozwinieta, i otwrata na obecnosc (w tym i
                  wolnosc) drugiego czlowiéka niz inne, przy okazji podkreslac tez i spoleczny
                  wymiar chrzescijanstwa: poszanowanie wolnosci drugiego czlowieka tak, ale nie
                  obojetnosc wobec jego losu; ach; bio.mum, sprowokowalas mnie do -
                  niepotrzebnych byc moze - refleksji, ale czasami warto sobie i takie
                  przypowiesci opowiedziec, a nie zamykac sie tylko na to, kto w wyscigu szczurow
                  lepszy: PO czy PiS; yzcze Ci milej niedzieli i pozdrawiam

bio.mum napisała:

>
                  > > i Niemcy musza najpierw "odrobic swoje zadania domowe", zeby moc pouczac
                  > inych; inaczej staja sie nie tylko smieszni, ale i zwyczajnie glupi;
                  >
                  > Nie wnikajac w cała resztę, wszystko byle nie Kaczyńscy i były ZChN. Ja
                  jestem
                  > niewierząca, niestety ochrzczona (mam pretensje do swoich rodziców o to),
                  > smiejaca się z niepokalanego poczęcia najswietszego Jezuska ( chociaz
                  szanujaca
                  >
                  > tych, którzy w to wierzą)itd itp...ale czuję sie Polką, kocham ten kraj i
                  > chociaż miałam wiele propozycji, żeby sie stąd urwac i zarabiac 10 razy tyle
                  co
                  >
                  > obecnie to zostałam. A tacy jak ty tylko szufladkujecie i szufladkujecie.
                  > Naprawde, jeszcze tydzien na tym forum, wk**ię sie i wyjadę. Nie chcecie
                  takich
                  >
                  > jak ja w tym kraju no i hak wam w smak. Tylko krowa nie zmienia pogladów
                  > podobno.
                  >
                  > Matka Polka ze mnie do ku**wy nędzy. Feministka, która nie usunęła chociaz
                  > wpadła i nie załuje, ale nienawidzi katolickiej hipokryzji do bólu. Zrobię
                  > wszystko, zeby nigdy nikt mnie nie skojarzył z tą wstydliwą cecha polskości -
                  > katolicką hipokryzją.
                  • bio.mum Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 23:23

> Staram sie nie szufladkowac bio.mum, {cut]

To bylo najdluzsze zdanie jakie przeczytalam w zyciu a mimo wszystko trzymalo
                    sie kupy:) Rowniez pozdrawiam.
                    • silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 23:40
                      Dziekuje za komplement, tym niemniej postaram sie unikac wyuczonego wNiemczech
                      nawyku do konstruowania przydlugich zdan zlozonych; wiesz dlaczego bywam
                      czasami tak ostry na tym forum: po to, zeyb ludzie zaczeli spogladac na siebie,
                      na swoje problemy, i najlepiej - po wczesniejszym osadzie - rozwiazywac swoje
                      wlasne problemy; merzi mnie to ciagle pouczanie o tym, co mysla o nas Francuzi
                      i Niemcy; a my tez czasami myslimy i mowimy: zabojady i szwaby;i co? czy oni
                      tez bardzo sie tym przejmuja? nie; jako, ze pochodze z dosc mocno zniemczonej
                      rodziny slaskiej, ciagle musze tutaj toczyc boje o to, zeby Polska byla
                      traktowana jako rownoprawny partner, a nie "mlodszy brat"; dlatego irytuja mnie
                      media w Polsce, ktore tak wielka wage przywiazuja do tego,co mylsa o nas inni;
                      gdyby Niemca przejmowali sie na powaznie tym, co mysla o nich Anglicy, to nie
                      skonczyloby sie pwenie tylko na "zimnej wojnie" (szczegolnie te "dowcipne"
                      tytuly prasy braytjskiej po wyborze Ratzingera na papieza); jednym slowem:
                      glowa do gory: jasne, ze isntnieja podzaily polityczne i - jak zwykle
                      wyolbrzymiane - obawy przed dalszym losem Polski; nie wydaje mi sie, zeby bylo
                      zle; ci politycy, ktorzy okazali sie byc malostkwoi i egoistyczni - obojetnie
                      jaki polityczny "couleur" - przegraja; ludzie=narod wygraja, bo zawsze wygrac
                      musza; tutaj jestem niepoprawnym optymista; i nie wyjezdzaj bio.mum z Polski:
                      wiem, pomylsisz, latwo ci sie gada, skoro siedzisz tam, a nie tu; ale ja mylse,
                      zeby powrocic; oczywiscie musze to rozsadnie przygotowac; ale Polska coraz
                      bardziej mnie "rajcuje" (Obojetnie, kto rzadzi); tak wiec nie wyjezdzaj;
                      pojawiaj sie lepiej na forum; bardzo sympatycznie mi sie z Toba dyskutuje - a
                      nawet i sprzecza; tez - raz jeszcze - pozdrawiam

bio.mum napisała:

>
                      > > Staram sie nie szufladkowac bio.mum, {cut]
                      >
                      > To bylo najdluzsze zdanie jakie przeczytalam w zyciu a mimo wszystko trzymalo
                      > sie kupy:) Rowniez pozdrawiam.
                      • bio.mum Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 05.11.05, 23:50

nie wyjezdzaj bio.mum z Polski:
                        > wiem, pomylsisz, latwo ci sie gada, skoro siedzisz tam, a nie tu; ale ja
                        mylse,zeby powrocic; oczywiscie musze to rozsadnie przygotowac; ale Polska
                        coraz bardziej mnie "rajcuje" (Obojetnie, kto rzadzi); tak wiec nie wyjezdzaj;
                        > pojawiaj sie lepiej na forum; bardzo sympatycznie mi sie z Toba dyskutuje - a
                        > nawet i sprzecza; tez - raz jeszcze - pozdrawiam

Wzruszylam sie. Serio. Dobrze ze nigdy nie mialam do czynienia z zadna sekta (
                        bo nie jezdzilam na zadne pielgrzymki;))). Pewnie, gdyby ktos kiedy zapukal do
                        moich drzwi dawno bylabym umoczona;). Moja gnom jest za maly. Na razie sie stad
                        nie ruszam. Co nie znaczy, ze nie bede zwalczac PiS i Rydzyka. Zeby byla
                        jasnosc.

• silesius.monachijski Re: Niemcy: Skandal z nieświeżym mięsem!!!!!!!!!! 06.11.05, 00:16
                          I dobrze: skoro Rydzyk i PiS Cie wnerwiaja, to ich zwalczaj; to wprawdzie tez
                          ludzie, i ja ich napewno bardziej cenie, niz niejakiego Tuska (Ty pewnie
                          odwrotnie), ale nikt nie ma prawa narzucac Ci swojego punktu widzenia;
                          wyrazilem to w innym miejscu: moj stopien - pewnie nie do konca potrzebnej
                          agresji - w stosunku do PO i GW (i innych tzw. "niezaleznych mediow"), wzrasta
                          wraz z bardzo jednostronna i negatywna kampania przeciwko PiS-owi; tutaj
                          pokazuje sie moj caly buntowniczy charakter: nigdy nie bylem czlonkiem PiS-u,
                          nie jestem, i byc nie zamierzam: ale nie cierpie, kiedy wszyscy sobie wycieraja
                          buciory PiS-em i Kaczynskimi, bo sa wsciekli, ze przegrali, choc wszyscy od
                          dawna kadzili zwyciestwo przy oltarzu PO. I jeszce jednego nie moge zdzirzyc:
                          ze magister historii, ktory nawet historii wlasnej rodziny dobrze nie zna,
                          uwaza za stosowne pouczanie profesora prawa, o ktorym studenci UG maja jak
                          najlepsze zdanie (i to nawet zwolennicy PO i SLD); Tusk moglby sie jeszce wiele
                          uczyc; niestety - jego postawa i w Nimeczech Polsce narobila "bigosu"; mam w
                          Berlinie przyjaciela, adwokata Stefana Hambure, ktory skutecznie stara sie
                          walczyc z roszczeniami wypedzonych i powiernictwa pruskiego przeciw Polsce
                          (choc ma podobne slasko-niemieckie korzenie jak ja); i wiesz, ze SLD i PO
                          stwierdzilo, ze Schroeder - ktory "zaklepal sobie baltycki rurociag" z Putinem,
                          nie pytajac nikogo o przyzwolenie -, otoz, ze ten Schroeder problem odszkodowan
                          rozwiaze. Guzik prawda! I tutaj Tusk powinien dostac "klapsa" za glupie i
                          nieumiejetne prowadzenie polityki zagranicznej; spotkania z p. Steinbach i z.
                          p. Merkel, "pod publiczke", i bez zadnych konkretow, przyniosly wiecej szkody
                          niz pozytku; ja wiem, dlaczego niemiecka prasa teraz "po Kaczynskich jezdzi";
                          bo wiedza doskonale (a mam zaprzyjaznionych dziennikarzy), ze skonczylo sie
                          glupkowate "shake hands", bez konkretow, i zawsze z niekorzyscia dla Polski;
                          oni czuja i wiedza, ze Kaczynscy to nie Kwach i Belka, i ze zabawa sie
                          skonczyla, a zaczela "Realpolitik";
                          .
                          Sorry bio.mum; nie chcialem, a znow sie rozgadalem

bio.mum napisała:

>
                          > nie wyjezdzaj bio.mum z Polski:
                          > > wiem, pomylsisz, latwo ci sie gada, skoro siedzisz tam, a nie tu; ale ja
                          > mylse,zeby powrocic; oczywiscie musze to rozsadnie przygotowac; ale Polska
                          > coraz bardziej mnie "rajcuje" (Obojetnie, kto rzadzi); tak wiec nie
                          wyjezdzaj;
                          > > pojawiaj sie lepiej na forum; bardzo sympatycznie mi sie z Toba dyskutuje
                          > - a
                          > > nawet i sprzecza; tez - raz jeszcze - pozdrawiam
                          >
                          > Wzruszylam sie. Serio. Dobrze ze nigdy nie mialam do czynienia z zadna sekta
                          (
                          >
                          > bo nie jezdzilam na zadne pielgrzymki;))). Pewnie, gdyby ktos kiedy zapukal
                          do
                          > moich drzwi dawno bylabym umoczona;). Moja gnom jest za maly. Na razie sie
                          stad
                          >
                          > nie ruszam. Co nie znaczy, ze nie bede zwalczac PiS i Rydzyka. Zeby byla
                          > jasnosc.
                          >
                      • taziuta Re: Też się wzruszyłem :-) 06.11.05, 00:10
                        Brzmisz jak normalny człowiek, Silesiuszu, kto by pomyślał! Tylko czemu
                        popierasz tych popaprańców z PiS? :-)

> ...wiesz dlaczego bywam
                        > czasami tak ostry na tym forum: po to, zeyb ludzie zaczeli spogladac na
                        > siebie, na swoje problemy, i najlepiej - po wczesniejszym osadzie -
                        > rozwiazywac swoje wlasne problemy; merzi mnie to ciagle pouczanie o tym, co
                        > mysla o nas Francuzi i Niemcy; a my tez czasami myslimy i mowimy: zabojady i
                        > szwaby;i co? czy oni tez bardzo sie tym przejmuja? nie; jako, ze pochodze z
                        > dosc mocno zniemczonej rodziny slaskiej, ciagle musze tutaj toczyc boje o to,
                        > zeby Polska byla traktowana jako rownoprawny partner, a nie "mlodszy brat";
                        > dlatego irytuja mnie media w Polsce, ktore tak wielka wage przywiazuja do
                        > tego,co mylsa o nas inni; gdyby Niemca przejmowali sie na powaznie tym, co
                        > mysla o nich Anglicy, to nie skonczyloby sie pwenie tylko na "zimnej wojnie"
                        > (szczegolnie te "dowcipne" tytuly prasy braytjskiej po wyborze Ratzingera na
                        > papieza); jednym slowem: glowa do gory: jasne, ze isntnieja podzaily
                        > polityczne i - jak zwykle wyolbrzymiane - obawy przed dalszym losem Polski;
                        > nie wydaje mi sie, zeby bylo zle; ci politycy, ktorzy okazali sie byc
                        > malostkwoi i egoistyczni - obojetnie jaki polityczny "couleur" - przegraja;
                        > ludzie=narod wygraja, bo zawsze wygrac musza; ...
                        • silesius.monachijski Re: Też się wzruszyłem :-) 06.11.05, 00:26
                          tego i Ty taziuta nie zmienisz: kilka razy spotykalem Tuska i Roklite; jezeli
                          chodzi o JMR to OK: jakis szacunek pozostal; dla Tuska mam tylko politowanie;
                          wiesz dlaczego "podsuwalem" Wam ciagle na forum nastepujacy link z
                          Urbanowskiego "Nie" (klapouchego nie cierpie);
                          .
                          www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=6293&zaznacz=donald%20tusk.
                          bo Tusk taki wlasnie jest; mowisz "popaprancy z PiS-U"; A HGW? wybory
                          prezydenckie w 1995 roku, wileka kampania, wielka pompa, i co? 2,3 % poparcia;
                          a Komorowski? minister obrony z AWS-u w rzadzie Buzka,a potem..hyc z SKL-em
                          Rokity do PO; a Schetyne: wroclawski"grzesiowszystkomoze", lewe interesy swoje
                          i zony firmy reklamowej; a Piskorski, a Lewandowski, a Merkel? OK, Ty mozesz
                          miec swoje racje; ja - poniewaz srodowisko "panaTuskowe" znam od przeszlo 10
                          lat, suchej nitki na tym towarzystwie nie pozostwaie; mozesze sie smiac: ale
                          dla mnie lepiej jest, ze wygral PiS (teraz mo´cno pod kontrola PO-wskich
                          tzw. "niezaleznych mediow"), niz zeby wygral Tusk i PO (bo wtedy zapomnij o
                          zmianie sytuacji w Polsce); a na koniec: jak mylsisz, dlaczego Rokita dostal
                          przed wyborami do parlamentu "koipa" od Tuska, HGW, Schetyny i HGW? Bo zadnej
                          zmiany i zadnyhc rozliczen nie chcieli! dlatego tez "upuppili" Rokite; dopoki
                          Tusk z Schetyna beda rozdawali karty w PO, to nie przestane ich nazywac "partia
                          aferalow";

taziuta napisał:

> Brzmisz jak normalny człowiek, Silesiuszu, kto by pomyślał! Tylko czemu
                          > popierasz tych popaprańców z PiS? :-)
                          >
                          > > ...wiesz dlaczego bywam
                          > > czasami tak ostry na tym forum: po to, zeyb ludzie zaczeli spogladac na
                          > > siebie, na swoje problemy, i najlepiej - po wczesniejszym osadzie -
                          > > rozwiazywac swoje wlasne problemy; merzi mnie to ciagle pouczanie o tym,
                          > co
                          > > mysla o nas Francuzi i Niemcy; a my tez czasami myslimy i mowimy: zabojad
                          > y i
                          > > szwaby;i co? czy oni tez bardzo sie tym przejmuja? nie; jako, ze pochodze
                          > z
                          > > dosc mocno zniemczonej rodziny slaskiej, ciagle musze tutaj toczyc boje o
                          > to,
                          > > zeby Polska byla traktowana jako rownoprawny partner, a nie "mlodszy brat
                          > ";
                          > > dlatego irytuja mnie media w Polsce, ktore tak wielka wage przywiazuja do
                          >
                          > > tego,co mylsa o nas inni; gdyby Niemca przejmowali sie na powaznie tym, c
                          > o
                          > > mysla o nich Anglicy, to nie skonczyloby sie pwenie tylko na "zimnej wojn
                          > ie"
                          > > (szczegolnie te "dowcipne" tytuly prasy braytjskiej po wyborze Ratzingera
                          > na
                          > > papieza); jednym slowem: glowa do gory: jasne, ze isntnieja podzaily
                          > > polityczne i - jak zwykle wyolbrzymiane - obawy przed dalszym losem Polsk
                          > i;
                          > > nie wydaje mi sie, zeby bylo zle; ci politycy, ktorzy okazali sie byc
                          > > malostkwoi i egoistyczni - obojetnie jaki polityczny "couleur" - przegraj
                          > a;
                          > > ludzie=narod wygraja, bo zawsze wygrac musza; ...
                          • taziuta Co do aferałów, to pełna zgoda, ale PiS taki sam! 06.11.05, 00:39
                            Powinieneś był dawno się odezwać, a nie tylko linki ludziom podrzucać :-)
                            PO darzę uczuciem równie mocnym jak Twoje. Tyle, że rozciągam je również na
                            Rokitę. Może on i nie głupi (choć jeśli nie jest, to przyznam, że dobrze się
                            maskuje), ale wkurza mnie jego bufonada i cudaczny kapelusik do marynarki :-)

A co do PiS-u, to boimy się ludzi z misją (jak to już gdzie indziej dziś
                            napisałem, nie chcę się powtarzać). Te zacięte, marsowe miny przerażają. Ale
                            jak widać, nie wszystkich, skoro rządzą. :-)

> tego i Ty taziuta nie zmienisz: kilka razy spotykalem Tuska i Roklite; jezeli
                            > chodzi o JMR to OK: jakis szacunek pozostal; dla Tuska mam tylko politowanie;
                            > wiesz dlaczego "podsuwalem" Wam ciagle na forum nastepujacy link z
                            > Urbanowskiego "Nie" (klapouchego nie cierpie);
                            > ...
                            > bo Tusk taki wlasnie jest; mowisz "popaprancy z PiS-U"; A HGW? wybory
                            > prezydenckie w 1995 roku, wileka kampania, wielka pompa, i co? 2,3 %
                            > poparcia; a Komorowski? minister obrony z AWS-u w rzadzie Buzka,a potem..hyc
                            > z SKL-em Rokity do PO; a Schetyne: wroclawski"grzesiowszystkomoze", lewe
                            > interesy swoje i zony firmy reklamowej; a Piskorski, a Lewandowski, a Merkel?
                            > OK, Ty mozesz miec swoje racje; ja - poniewaz srodowisko "panaTuskowe" znam
                            > od przeszlo 10 lat, suchej nitki na tym towarzystwie nie pozostwaie; mozesze
                            > sie smiac: ale dla mnie lepiej jest, ze wygral PiS (teraz mo´cno pod kontrola
                            > PO-wskich tzw. "niezaleznych mediow"), niz zeby wygral Tusk i PO (bo wtedy
                            > zapomnij o zmianie sytuacji w Polsce); a na koniec: jak mylsisz, dlaczego
                            > Rokita dostal przed wyborami do parlamentu "koipa" od Tuska, HGW, Schetyny i
                            > HGW? Bo zadnej zmiany i zadnyhc rozliczen nie chcieli! dlatego tez "upuppili"
                            > Rokite; dopoki Tusk z Schetyna beda rozdawali karty w PO, to nie przestane
                            > ich nazywac "partia aferalow";
                            • silesius.monachijski Re: Co do aferałów, to pełna zgoda, ale PiS taki 06.11.05, 00:51
                              wiesz Taziuta; ja mam - moze lekko ograniczone - zaufanie do Kaczynskich: to
                              nie oni wymslili instrukcje o inwilgacji prawicy (ta byla przeciwko nim); to
                              nie oni kombinowali, jak tu obalic legalnie urzedujacy rzad, bo "pali nam sie
                              pod tylkami,i interesow trza bronic" (jak imc szanowny pan Bolek, z panem
                              Tuskie i z panem Kwasniewskim; jak to Tusk powiedzial: "zeby tylko sld nie
                              skrewilo"); i nie zaufania do Niesiolowskiego,ktory w 1992 roku jak lew bronil
                              rzadu Olszewskiego i uchwaly o lustracji w studiu TVP - u Lisa, przeciwko
                              atakom Rokity (vide: "Nocna zmiana"), a teraz to taki wielki Rokitowy
                              przyjaciel; pozyjemy, zobaczymy; ja mysle, ze duza szansa dla Polski to bylby
                              sukces - i tak ciagle przez opinie publiczna kontrolowanego rzadu PiS-u; wtedy
                              moze rzeczywoiscie wszelkie aferalne struktury "posprzatalyby" po sobie, i w
                              Polsce znow normalnie daloby sie uprawiac polityke; boje sie, ze porazka
                              Marcinkiewicza, to bedzie jednoczesnie sukces tego calego Kwacho-Tuskow-
                              Schetynow-,itd., itp. srodowiska; tak wiec: zycze premierowoi Marcinkiewiczowi
                              sukcesu: dla dobra Polski!
                              • taziuta Niesiołowski mi się podoba, gdy pluje na PiS :-) 06.11.05, 01:14
                                Mamy zupełnie inną pamięć historyczną. Ja pamiętam i oceniam Nocną Zmianę
                                zupełnie inaczej niż Ty :-)
                                Dla mnie Niesiołowski wówczas był oszołomem pierszej wody. Dla Ciebie jest nim
                                dzisiaj. A mi on się dzisiaj całkiem podoba. Zaczał mi się podobać od momentu w
                                którym stwierdził, że członkowie komisji ds Orlenu są pozbawieni zdolności
                                honorowej. A ponieważ Niesiołowski lepiej ode mnie poznał przed laty swoich
                                kolegów oszołomów, to jestem mu skłonny dzisiaj wierzyć, gdy nas przed nimi
                                ostrzega :-)
                                A co do rządu Marcinkiewicza, to też mu życzę powodzenia. Nie uważam wcale, że
                                im gorzej tym lepiej. Jak mu się powiedzie, to super. A jak nie, to powiem, a
                                nie mówiłem! :-)

> wiesz Taziuta; ja mam - moze lekko ograniczone - zaufanie do Kaczynskich: to
                                > nie oni wymslili instrukcje o inwilgacji prawicy (ta byla przeciwko nim); to
                                > nie oni kombinowali, jak tu obalic legalnie urzedujacy rzad, bo "pali nam sie
                                > pod tylkami,i interesow trza bronic" (jak imc szanowny pan Bolek, z panem
                                > Tuskie i z panem Kwasniewskim; jak to Tusk powiedzial: "zeby tylko sld nie
                                > skrewilo"); i nie zaufania do Niesiolowskiego,ktory w 1992 roku jak lew
                                bronil
                                > rzadu Olszewskiego i uchwaly o lustracji w studiu TVP - u Lisa, przeciwko
                                > atakom Rokity (vide: "Nocna zmiana"), a teraz to taki wielki Rokitowy
                                > przyjaciel; pozyjemy, zobaczymy; ja mysle, ze duza szansa dla Polski to bylby
                                > sukces - i tak ciagle przez opinie publiczna kontrolowanego rzadu PiS-u;
                                wtedy
                                > moze rzeczywoiscie wszelkie aferalne struktury "posprzatalyby" po sobie, i w
                                > Polsce znow normalnie daloby sie uprawiac polityke; boje sie, ze porazka
                                > Marcinkiewicza, to bedzie jednoczesnie sukces tego calego Kwacho-Tuskow-
                                > Schetynow-,itd., itp. srodowiska; tak wiec: zycze premierowoi
                                Marcinkiewiczowi
                                > sukcesu: dla dobra Polski!
                                • silesius.monachijski Re: Niesiołowski mi się podoba, gdy pluje na PiS 06.11.05, 01:40
                                  Dobrze, ze zgadzamy sie,co do rzadu, i zyczenia, zeby mu sie powiodlo; co do
                                  Niesiolowskiego: dzisiaj oberjrzalem sobie "wystep" Niesiolowskiego w
                                  programie "Co z ta Polska" Lisa na Polsacie; im Dluzej mu sie przygladalem, i
                                  go sluchalem, tym bardziej odswiezalo sie w moim "mozgu" to, co powiedzial jego
                                  serdeczny - do dzisiaj - przyjaciel Jurek, w radiu Zet u Olejnik: "Stefan,
                                  prosze, przypasuj", czyli: "uspokoj sie chlopie, wyluzuj"; rozumiem, ze Tobie
                                  PO sie wogole podoba, ale Niesiolowski w obecnej "formie" to obciach
                                  (potwierdzaja to moi znajomi, ktorzy od "zawsze" glosowali na PO); Artur -
                                  ostatnio w towarzystwie powiedzial: "jak mozemy tego nawiedzonego zamknac"?
                                  przcoez robi nam obciach?

taziuta napisał:

> Mamy zupełnie inną pamięć historyczną. Ja pamiętam i oceniam Nocną Zmianę
                                  > zupełnie inaczej niż Ty :-)
                                  > Dla mnie Niesiołowski wówczas był oszołomem pierszej wody. Dla Ciebie jest
                                  nim
                                  > dzisiaj. A mi on się dzisiaj całkiem podoba. Zaczał mi się podobać od momentu
                                  w
                                  >
                                  > którym stwierdził, że członkowie komisji ds Orlenu są pozbawieni zdolności
                                  > honorowej. A ponieważ Niesiołowski lepiej ode mnie poznał przed laty swoich
                                  > kolegów oszołomów, to jestem mu skłonny dzisiaj wierzyć, gdy nas przed nimi
                                  > ostrzega :-)
                                  > A co do rządu Marcinkiewicza, to też mu życzę powodzenia. Nie uważam wcale,
                                  że
                                  > im gorzej tym lepiej. Jak mu się powiedzie, to super. A jak nie, to powiem, a
                                  > nie mówiłem! :-)
                                  >
                                  >
                                  > > wiesz Taziuta; ja mam - moze lekko ograniczone - zaufanie do Kaczynskich:
                                  > to
                                  > > nie oni wymslili instrukcje o inwilgacji prawicy (ta byla przeciwko nim);
                                  > to
                                  > > nie oni kombinowali, jak tu obalic legalnie urzedujacy rzad, bo "pali nam
                                  > sie
                                  > > pod tylkami,i interesow trza bronic" (jak imc szanowny pan Bolek, z panem
                                  >
                                  > > Tuskie i z panem Kwasniewskim; jak to Tusk powiedzial: "zeby tylko sld ni
                                  > e
                                  > > skrewilo"); i nie zaufania do Niesiolowskiego,ktory w 1992 roku jak lew
                                  > bronil
                                  > > rzadu Olszewskiego i uchwaly o lustracji w studiu TVP - u Lisa, przeciwko
                                  >
                                  > > atakom Rokity (vide: "Nocna zmiana"), a teraz to taki wielki Rokitowy
                                  > > przyjaciel; pozyjemy, zobaczymy; ja mysle, ze duza szansa dla Polski to b
                                  > ylby
                                  > > sukces - i tak ciagle przez opinie publiczna kontrolowanego rzadu PiS-u;
                                  > wtedy
                                  > > moze rzeczywoiscie wszelkie aferalne struktury "posprzatalyby" po sobie,
                                  > i w
                                  > > Polsce znow normalnie daloby sie uprawiac polityke; boje sie, ze porazka
                                  > > Marcinkiewicza, to bedzie jednoczesnie sukces tego calego Kwacho-Tuskow-
                                  > > Schetynow-,itd., itp. srodowiska; tak wiec: zycze premierowoi
                                  > Marcinkiewiczowi
                                  > > sukcesu: dla dobra Polski!
          • taziuta Jesteś zaskakująco niegłupi, jak piszesz o Reichu! 05.11.05, 22:16
            Okazujesz się zaskakująco niegłupi (co mnie oczywiście cieszy, a nie martwi),
            jak nie piszesz o Polsce! Mógłbyś się tak dalej trzymać tematów, na których się
            znasz?
            Opinia Niemców nam zwisa. Tak długo, jak długo jest to opinia odosobniona. Ale
            jak cała Europa zacznie zaczynać dzień od lektury, co tam nowego (śmiesznego)
            wczoraj wymyślili polaczkowie (pod wodzą PiS), to to mi już przestaje zwisać. A
            ten mało dla nas zabawny, nowy zwyczaj właśnie się zaczyna przyjmować :-(

> bio.mum, to akurat nie skecz (niestety); zaklady miesne z Dolnej Bawarii -
            > Niederbayern - naprawde przerabialy rozne dziwne "swintewska" na - glownie -
            > wursty, i wypuszczaly to do calkiem przyzwoitych i - podobno - kontrolowanych
            > sklepow (jako, ze mam "hopla" na punkcie zywnosci, wiec palce wiecej i kupuje
            > w "sprawdzonych" sklepach, a i tak - jak widac, kto chce i kiedy chce. moze
            > mnie na dudka wystrychnac). Ok. bio.mum, dyskusja tutaj czasami i mnie
            > mierzi - szczegolnie, kiedy konczy sie ironizowanie (nawet ze
            > zloscliwosciami: a czemuz by nie), a zaczyna sie obrzucanie epitetami czy
            > inwektywami; ale: przyznaj sama: to ciagle podkreslanie tego, jak wazna jest
            > opinia Niemiec i niemieckich mediow (choc panstwo niemieckie duzo gorzej
            > radzi sobie z koniecznymi reformami panstwa, a znacza czesc prasy niemieckiej
            > jest politycznie podporzadkowana SPD: nie jest tajemnica, ze np. duza czesc
            > udzialow kapitalowych w tak znanych tygadnikach,jak Spiegel i Stern ma -
            > poprzez wydawnictwo - SPD), i sugerowanie, ze ta opinia ma jakies olbrzymie
            > znaczenie dla polski, to wywoluje moj smiech, i zacheca wrecz do forumowych
            > harcow; Niemcy nie sa ani lepsi ani gorsi od Polakow; wazne jest, zeby zajeli
            > sie swoimi problemami (w koncu sklecili ten "wielkokoalicyjny" rzad i zaczeli
            > z koniecznymi reformami), a nie pouczali innych; do roli "belfrow" naprawde
            > sie nie nadaja;
            >
            > bio.mum napisała:
            > > Buhahahahahahaha:)))) Dobre. To z kabaretu Mumio jakis skecz??":)))
            • silesius.monachijski Re: Jesteś zaskakująco niegłupi, jak piszesz o Re 05.11.05, 22:50
              nie jest tak zle taziuta, i nie sie czym przejmowac: w Europie kazdy sie z
              kazdym zre, a najmniej lubia Niemcow, wiec ci staraja sie pouczac slabszych od
              siebie;przyklady? po wyborze Ratzingera na papieza, w prasie brytyjskiej nie
              brakowalo chamskich komentarzy, typu: "Pappa Ratzi",czy tez "Od Hitlerjugend do
              papieskiego tronu"; z kolei dwa lata temu wloski minister turystyki wyrazil
              glosno opinie, ze do Wlcho przyjezdza za duzo tych "germanskich blondynow, o
              blekitnych oczach, ktorzy tylko potrafia zrec, pierdziec, i napastowac nasze
              kobiety"; po tym sam Schroeder odwolal swoj tradycyjny urlop we Wloszech, a ow
              beidny minister - troche prawdy jednak powiedzial (wystarczy pojechac nad Laco
              di Garda) - zaplacil glowa; z kolei Aznar - premier Hiszpanii - jak kiedys go
              wkurzyl pouczajacy go Schroeder - publicznie stwierdzil, ze ani on - Aznra -
              nie Franco, ani Schroeder Hitler, zeby znow Niemcy mieli Hiszpanow pouczac; w
              Austrii o Niemcach nie mowi sie inaczej, jak "dumme, arrogante Pifkes"; i nie
              jest to bynjmniej komplement; tak wiec: ok, czytamy, co pisza inni, sluchamy
              ich glosu, ale... z bardzo duzym dystansem i suwerennie;

taziuta napisał:

> Okazujesz się zaskakująco niegłupi (co mnie oczywiście cieszy, a nie martwi),
              > jak nie piszesz o Polsce! Mógłbyś się tak dalej trzymać tematów, na których
              się
              >
              > znasz?
              > Opinia Niemców nam zwisa. Tak długo, jak długo jest to opinia odosobniona.
              Ale
              > jak cała Europa zacznie zaczynać dzień od lektury, co tam nowego (śmiesznego)
              > wczoraj wymyślili polaczkowie (pod wodzą PiS), to to mi już przestaje zwisać.
              A
              >
              > ten mało dla nas zabawny, nowy zwyczaj właśnie się zaczyna przyjmować :-(
              >
            • ritterausleidenschaft mylisz sie taziuta 06.11.05, 00:47
              silesiusz rowniez o niemcach pisze tendecyjnie i selektywnie - mozliwe,
              ze z jakis tam wlasnych slasko-polskich kompleksow ... kto wie?

zobacz np. jak subiektywnie (tak po esbecku) "opisal" niem. korespondentow,
              ktorych intymne stosunki z polkami i "aroganckie" zachowanie gdzies
              tam w ambasadzie, bardziej interesuja niz to, co oni pisza.
              paszkwilancko pisze tez o niemczech - wyluskujac margínalne aferki i
              sugerujac, ze w niemczech gorzej sie dzieje niz w polsce ... hehehe

czy nie nasuwa sie w zwiazku z tym pytanie, skoro tak zle sie w tych
              biednych niemczech wyrabia i cala europa na niemcow jest wq..wiona, to
              dlaczego "silesiusz" sie tak tu meczy i nie wraca do "kraju winem i miodem
              plynacym" czyli naszej ukachanej "prawej i sprawiedliwej" polski ...

• silesius.monachijski Re: mylisz sie taziuta 06.11.05, 01:01
                Herzlichen Dank fuer Dein Kommentar, Du gluecklicher Idiot; Du kannst weder
                zwischen Meinung eines Herrn Urban und Meinung anderer, viel kultivierter
                Menschen unterscheiden, als auch hast Du kein Einblick in das Wesentliche in
                den deutsch-polnischen Beziehungen; Deine Meinung kann mir nur soviel wert
                werden, wie ein Stueck Klopapier nach dem vorherigen Gebrauch;

ritterausleidenschaft napisał:

> silesiusz rowniez o niemcach pisze tendecyjnie i selektywnie - mozliwe,
                > ze z jakis tam wlasnych slasko-polskich kompleksow ... kto wie?
                >
                > zobacz np. jak subiektywnie (tak po esbecku) "opisal" niem. korespondentow,
                > ktorych intymne stosunki z polkami i "aroganckie" zachowanie gdzies
                > tam w ambasadzie, bardziej interesuja niz to, co oni pisza.
                > paszkwilancko pisze tez o niemczech - wyluskujac margínalne aferki i
                > sugerujac, ze w niemczech gorzej sie dzieje niz w polsce ... hehehe
                >
                > czy nie nasuwa sie w zwiazku z tym pytanie, skoro tak zle sie w tych
                > biednych niemczech wyrabia i cala europa na niemcow jest wq..wiona, to
                > dlaczego "silesiusz" sie tak tu meczy i nie wraca do "kraju winem i miodem
                > plynacym" czyli naszej ukachanej "prawej i sprawiedliwej" polski ...
                >
                • ritterausleidenschaft Re: mylisz sie taziuta 06.11.05, 01:29
                  keine ursache :-)

und wenn ich dir noch einen tipp geben darf, das "stueck klopapier
                  nach dem vorherigen Gebrauch" (hehehe) schmeissen "kultivierte Menschen"
                  fuer gewoehnlich ins klo ... ansonsten passieren damit merkwuerdige dinge,
                  wie eben in deiner plumpen antwort einer beleidigten bockwurst ... hehehe
    • silesius.monachijski Thomas Urban z SZ=wierny uczen "dziada" Jerzego 05.11.05, 21:44
      To, co ostatnio Thomas Urban z SZ, a takze ta niebywale glupkowata pani Lesser
      na temat Polski wypisuja, bardzo przypomina urbanowski (czyzby przypadkowa
      zbieznosc nazwisk) cynizm z lat stanu wojennego; Urban (Jerzy) twierdzil - i
      mial racje "rzad sie zawsze wyzywi"; Urban (Thomas) najwieksze lgarstwo o
      Polsce napisze, zeby jego korytko bylo pelne, i zeby go z SZ nie "wyslali na
      zielona trawke" (a ostatni byla w SZ redukcja etatow, bo za malo zlecen
      reklamowych - wiec ten zalosny maly dupek byle co nagryzmoli, zeby od korytka
      nie odegnali); a pani Lesser: no coz - to jeden korzystny przyczynek do jej
      ogolnej oceny - tak przylgnela do polskiego kochanka, ze napisze, cokolwiek jej
      kaza, zeby tych "goracych i kochajycych ramion" nie utracic; ta motywacja jest
      przynajmniej ludzka i raczej sympatyczna; nie to, co te baranowate zaiscie (gdy
      chodzi o inteligencje) Urbany i Bachmanny
      • taziuta Re: Nie znam twojego Urbana, ale cenię mojego! 06.11.05, 00:59
        NIE, obok GW i Polityki, to jedyna moja lektura. No i może jeszcze to co mi
        różni tacy w formie linków podrzucą :-)
        Zasługi Urbana są powszechnie znane. Ale już ich ocena jest tak różna, jak i
        oceniający. I nie obchodzi mnie, że poprawność polityczna każe go uznawać za
        trędowatego. Dla mnie gość jest hiperinteligentny i zabawny i nigdy (póki
        któryś z nas nie umrze) nie przestanę go czytać :-)

> To, co ostatnio Thomas Urban z SZ, a takze ta niebywale glupkowata pani
        > Lesser na temat Polski wypisuja, bardzo przypomina urbanowski (czyzby
        > przypadkowa zbieznosc nazwisk) cynizm z lat stanu wojennego; Urban (Jerzy)
        > twierdzil - i mial racje "rzad sie zawsze wyzywi"; Urban (Thomas) najwieksze
        > lgarstwo o Polsce napisze, zeby jego korytko bylo pelne, i zeby go z SZ
        > nie "wyslali na zielona trawke" (a ostatni byla w SZ redukcja etatow, bo za
        > malo zlecen reklamowych - wiec ten zalosny maly dupek byle co nagryzmoli,
        > zeby od korytka nie odegnali); a pani Lesser: no coz - to jeden korzystny
        > przyczynek do jej ogolnej oceny - tak przylgnela do polskiego kochanka, ze
        > napisze, cokolwiek jej kaza, zeby tych "goracych i kochajycych ramion" nie
        > utracic; ta motywacja jest przynajmniej ludzka i raczej sympatyczna; nie to,
        > co te baranowate zaiscie (gdy chodzi o inteligencje) Urbany i Bachmanny
        • silesius.monachijski Re: Nie znam twojego Urbana, ale cenię mojego! 06.11.05, 01:07
          No, oczywiscie, moglbym sie po - Twoim - Urbanie "przejechac"; ale po co?
          powiem Ci tylko, ze - wg mnie (a czytam i "nie" urbanowe); Twoj Urban do piet
          nie doratsa Waldemarowi Lysiakowi; i nie chodzi mie tylko o jego publicystyke
          polityczna (dla mnie cymes analizy; naprawde swietny ma leb do tego), ale i
          ogolna inteligencje, i znajomosc historii Polski i Europy (moze dlatego tak
          bardzo go ten "rozowo-czerwony" salon w Polsce nienawidzi, ze tak cholernie
          inteligentny?);

taziuta napisał:

> NIE, obok GW i Polityki, to jedyna moja lektura. No i może jeszcze to co mi
          > różni tacy w formie linków podrzucą :-)
          > Zasługi Urbana są powszechnie znane. Ale już ich ocena jest tak różna, jak i
          > oceniający. I nie obchodzi mnie, że poprawność polityczna każe go uznawać za
          > trędowatego. Dla mnie gość jest hiperinteligentny i zabawny i nigdy (póki
          > któryś z nas nie umrze) nie przestanę go czytać :-)
          >
          >
          > > To, co ostatnio Thomas Urban z SZ, a takze ta niebywale glupkowata pani
          > > Lesser na temat Polski wypisuja, bardzo przypomina urbanowski (czyzby
          > > przypadkowa zbieznosc nazwisk) cynizm z lat stanu wojennego; Urban (Jerzy
          > )
          > > twierdzil - i mial racje "rzad sie zawsze wyzywi"; Urban (Thomas) najwiek
          > sze
          > > lgarstwo o Polsce napisze, zeby jego korytko bylo pelne, i zeby go z SZ
          > > nie "wyslali na zielona trawke" (a ostatni byla w SZ redukcja etatow, bo
          > za
          > > malo zlecen reklamowych - wiec ten zalosny maly dupek byle co nagryzmoli,
          >
          > > zeby od korytka nie odegnali); a pani Lesser: no coz - to jeden korzystny
          >
          > > przyczynek do jej ogolnej oceny - tak przylgnela do polskiego kochanka, z
          > e
          > > napisze, cokolwiek jej kaza, zeby tych "goracych i kochajycych ramion" ni
          > e
          > > utracic; ta motywacja jest przynajmniej ludzka i raczej sympatyczna; nie
          > to,
          > > co te baranowate zaiscie (gdy chodzi o inteligencje) Urbany i Bachmanny
          • taziuta Re: Na Łysiaku można się przejechać jak n kobyle 06.11.05, 01:30
            Po Łysiaku z łatwością można się przejechać jak po łysej kobyle, ale nie zrobię
            tego, szanując Twoje uczucia.
            Powiem tylko, że bardzo mi się podobały jego przygodówki, jak miałem
            kilkanaście lat. Ja wyrosłem, on nie :-)

> No, oczywiscie, moglbym sie po - Twoim - Urbanie "przejechac"; ale po co?
            > powiem Ci tylko, ze - wg mnie (a czytam i "nie" urbanowe); Twoj Urban do piet
            > nie doratsa Waldemarowi Lysiakowi; i nie chodzi mie tylko o jego publicystyke
            > polityczna (dla mnie cymes analizy; naprawde swietny ma leb do tego), ale i
            > ogolna inteligencje, i znajomosc historii Polski i Europy (moze dlatego tak
            > bardzo go ten "rozowo-czerwony" salon w Polsce nienawidzi, ze tak cholernie
            > inteligentny?);
            • silesius.monachijski Re: Na Łysiaku można się przejechać jak n kobyle 06.11.05, 01:47
              wiesz taziuta: trzeba rozrozniac miedzy faktami, a intepretacja faktow;
              oczywiscie: zawsze mozna powiedziec, ze sam dobor faktow jest interpretacja;
              tym niemniej: "Salon. Rzeczpospolita klamcow" Lysiaka to majstersztyk (a wiem
              co mowie, bo sie na rzemiosle znam); powtarzam: kazdy na swoj sposob oceni
              podane tam fakty, zdarzenia, odniesie sie do "lysiakowej" interpretacji, ale
              nikt - kto ma choc troche oleju w glowie - nie przejdzie wobec tego obojetnie;
              jezeli Lysiaka krytykujesz - a przeciez to Twoje swiete prawo - to pokaz mi
              Twoja (albo innego autora) tak wyrazistza synteze "okraglostolowego ukladu"; to
              moze byc rzecz - w przeciwienstwie do Lysiak - pozytywna, ale powinna byc
              podobnie inteligentna, i powinna probowac calosciowo zrozumiec te cala
              problematyke; wskaz mi autora, a chetnie poczytam;

taziuta napisał:

> Po Łysiaku z łatwością można się przejechać jak po łysej kobyle, ale nie
              zrobię
              >
              > tego, szanując Twoje uczucia.
              > Powiem tylko, że bardzo mi się podobały jego przygodówki, jak miałem
              > kilkanaście lat. Ja wyrosłem, on nie :-)
              >
              > > No, oczywiscie, moglbym sie po - Twoim - Urbanie "przejechac"; ale po co?
              >
              > > powiem Ci tylko, ze - wg mnie (a czytam i "nie" urbanowe); Twoj Urban do
              > piet
              > > nie doratsa Waldemarowi Lysiakowi; i nie chodzi mie tylko o jego publicys
              > tyke
              > > polityczna (dla mnie cymes analizy; naprawde swietny ma leb do tego), ale
              > i
              > > ogolna inteligencje, i znajomosc historii Polski i Europy (moze dlatego t
              > ak
              > > bardzo go ten "rozowo-czerwony" salon w Polsce nienawidzi, ze tak cholern
              > ie
              > > inteligentny?);
          • ritterausleidenschaft twoj "gadzinowy" styl bije fryckowy 06.11.05, 01:48
            i'like it, please more! hehehe
        • ritterausleidenschaft i masz racje 06.11.05, 01:07
          urban-"mind" to rozrywka dla inteligentnych ;-)

a silesiusza nie mozna brac na serio, bo pisze jak kompletnie
          zfrustrowany paszkwilant, ktorego widocznie "monachijski pracodawca"
          zbytnio nie docenia wzgl. malo placi ;-)
          • silesius.monachijski Re: i masz racje 06.11.05, 01:18
            ales sie frustarcie "wysilil"? glupcze: jestem sam dla siebie pracodawca, a Ty
            dostalbys u mnie zatrudnienie - biorac pod muwage Twoj, hmmmm "poziom
            inteligencji" jedynie jako czlonek tzw "Putzkolonne"; choc nie wiem, czy i to
            nie przerastaloby uwarunkowan Twojej tzw. "inteligencji"; ach, zalosny glupcze;
            myslac o twociuh "yntelygentnych" postach przypomina mi sie to, co kiedys Bruno
            Jasienski napisal do krytyka literackiego o podobnej do twojej, ptasiej
            inteligencji (sparafrazuje): "Siedze teraz w ustronnym miejscu, i mam twoj post
            przed soba; za chwile - daj Boze - bede go miec za soba"; I to tale dla ciebie,
            poczciwy glupku; wiecej ci nie odpowiem: bo i po co, i komu

ritterausleidenschaft napisał:

> urban-"mind" to rozrywka dla inteligentnych ;-)
            >
            > a silesiusza nie mozna brac na serio, bo pisze jak kompletnie
            > zfrustrowany paszkwilant, ktorego widocznie "monachijski pracodawca"
            > zbytnio nie docenia wzgl. malo placi ;-)
            • ritterausleidenschaft hehehe :-)))) 06.11.05, 01:40
              w przeciwienstwie do ciebie "samoprodawco" (hehehe) - ja sie nie
              wysilam ani nie frustruje, bo nie mam po co? tak dla odprezenia
              czytam sobie twoje i frycka.frycka "madrosci" i sie b. dobrze
              bawie - za to wam serdecznie dziekuje i prosze o wiecej!

• krzych60 Nic dodać, nic ująć. I może burzyć 05.11.05, 22:31
      się polski umysłowy zaścianek tak mocno zawsze na tym forum reprezentowany...
    • bromba2 MIĘDZY ODRĄ A BUGIEM JEST WOLNY KRAJ !!! 05.11.05, 22:51
      • kurtho Re: MIĘDZY ODRĄ A BUGIEM JEST WOLNY KRAJ !!! 05.11.05, 22:58

- Tak, jak na razie, ale w kazdym badz razie absolutnie nie tolerujacy krytyki
        i na taka reagujacy jadem i wsciekloscia.
        • silesius.monachijski Re: MIĘDZY ODRĄ A BUGIEM JEST WOLNY KRAJ !!! 05.11.05, 23:16
          a jak Niemcy toleruja krytyke? kiedy przed 2 laty wloski minister kultury
          wspomnial o "germanskich hordach blondowlosych i niebeiskookich, ktorzy zra,
          pija, pierdza i zaczepiaja Wloszki", tosam Schroeder odwolal urlop we Wloszech;
          Niemcy bardzo lubie krytykowac i dokuczac innym, ale zeby im cos powiedziec:
          Bron Panie Boze!

kurtho napisał:

>
          > - Tak, jak na razie, ale w kazdym badz razie absolutnie nie tolerujacy
          krytyki
          > i na taka reagujacy jadem i wsciekloscia.
          • indianski Re: MIĘDZY ODRĄ A BUGIEM JEST WOLNY KRAJ !!! 06.11.05, 10:15
            Pewnie gdyby schroeder cos powiedzial na temat "brudnych , zachlanych
            slowianskich hord , kradnachych samochody" , kaczynski by przyklasnal .
    • abhaod Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 05.11.05, 22:58
      katolik_polski1 napisał:

> Kogo reprezentuje ten szmatlawiec ?
      > Jaka rownosc kobiet i mezczyzn ?
      > Na zachodzie podaja lape kobiecie na przywitanie
      > jak chlopu .
      > Jak ja caluje kobiete w reke to juz jestem
      > seksista ???
      > My mamy jeszcze nasze szlacheckie obyczaje !
      > Oni zatracili wszelkie .

koltunowa gnido, bo umyslem tylko jej dorownujesz
      • wet3 do abhaod 06.11.05, 02:20
        Napisales do "katolik_polski": <koltunowa gnido, bo umyslem jej tylko
        dorownujesz>

Piszac takie posty znizasz sie daleko ponizej wspomnianej przez ciebie
        koltunowej gnidy!!! Nie masz kultury ani poczucia godnosci osobistej!
        WSTYDZ SIE!!! - Cociaz bardzo watpie czy kiedykolwiek slyszales co to jest
        wstyd.
        • abhaod a ty nadstaw "katolikowi" drugi policzek 06.11.05, 10:09
    • olias heh! a mamy się uczyć od Francji!????? 06.11.05, 00:02
      najlepsza tolerancja i demokracja jest oczywiscie w "starej" Unii. Akurat
      trwają rozmowy integracyjne mieszkańców hett franuskich z policją. Tolerancję
      już poznaliśmy - gdy płonęły świątynie i szkoła islamskie w Holandii.
      Jest bosko!
      • silesius.monachijski Re: heh! a mamy się uczyć od Francji!????? 06.11.05, 00:30
        duzo masz racji; jest w tym tez troche zlosliwosci, ale czemu innym nie
        przypomniec ich miejsca w szeregu, kiedy staraja sie nas pouczac? nie widze
        powodu

olias napisał:

> najlepsza tolerancja i demokracja jest oczywiscie w "starej" Unii. Akurat
        > trwają rozmowy integracyjne mieszkańców hett franuskich z policją. Tolerancję
        > już poznaliśmy - gdy płonęły świątynie i szkoła islamskie w Holandii.
        > Jest bosko!
      • zenek68 We Francji naprawde bija Murzynow... 06.11.05, 09:30
        • silesius.monachijski A Murzyni w XI dzielnicy Paryza bija i gwalca 06.11.05, 23:32
          Nie-Murzynow
    • burakiprlu przeciez tu chodzi o ta jebnieta srode, 06.11.05, 02:59
      ta jebnieta baba sroda "walczyla" z instrucjami do skladaniea membli. co za
      jebnieta baba, dobrze ze wypieprzyli ja na zbita morde, to bezuzyteczne scierwo
    • kaisy7 Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 06.11.05, 03:09
      << Zdaniem gazety, decyzja władz w Warszawie spowoduje kłopoty w stosunkach z
      Unią Europejską. W depeszy gratulacyjnej do polskiego rządu - przypomniał "FR" -
      Komisja Europejska zaznaczyła, że ani kary śmierci, ani też wszelkich form
      dyskryminacji nie można pogodzić z podstawowymi wartościami UE. >>

Czas chyba powrócić do EWG. Współpraca w ramach związku gospodarczego. Bez prób
      narzucania "podstawowych wartości UE"
    • kwon22 niedlugo nowy grunwald 06.11.05, 04:01
      Jestesmy krajem unijnym i ktos nas straszy ze stracimy unijne dotacje- jestem
      zwyklym szarym obywatelem i moze ktos z ludzi rozumiejacych te zaleznosci.Ile
      POlska wplaca do Uni a ile dostaje,oraz inne kraje ,bez slo tylko wplywy i
      wydatki na unie,jestem ciekaw czy ktos placi wiecej niz dostaje -ten rachunek
      musi sie przecie jaks wszystkim zgadzac.
      z powazaniem R>T
    • jeune-et-belle Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 06.11.05, 06:47
      A Ty myslisz, katoliku-polski (od siedmiu bolesci), ze jak mnie calujesz w reke,
      to zapewniasz mi rownouprawnienie? W Twojej katolickiej mentalnosci miesci sie
      tylko zagonienie mnie do kuchni i prezumpcja dominacji meskiego umyslu nad
      kobiecym...
      U mnie dzieki Bogu wszystko w porzadku: dom, dzieci, praca - ale bron mnie Boze
      przed takimi facetami jak Ty, ktorzy w swym zadufaniu nie rozumieja, ze duzo
      wiecej nam potrzeba niz tylko cmok-nonsensu. I Urzad taka wlasnie funkcje mial
      pelnic (mial, bo zgasl zanim rozwinal skrzydla...)
      • pietkado Re: Niemiecka gazeta: polski rząd płaci haracz 06.11.05, 08:30
        Równouprawnienie powinno działać w obie strony "Młoda i Piękna". A co powiesz o
        dyskryminowaniu mężczyzn w stosunku do opieki nad dziećmi? Poczytaj sobie o
        ojcach, którzy są traktowani, jak przestępcy i wychowaniu dzieci przez "biedne"
        kobiety we wrogości do nich. Poczytaj o sądach rodzinnych i stosowanej przez nie
        zasadzie, że lepsza najgorsza matka, niż najlepszy ojciec. O wychowywaniu dzieci
        bez ojców. Pani Środa tym problemem w ogóle się nie zajmowała. Bo to wstydliwe
        dla postępowych środowisk a poza tym słuszna zemsta na wstrętnych samcach. Wejdź
        na stronę www.tata.pl i zobacz prawdziwą dyskryminację
        • pietkado O równouprawnieniu trochę szerzej i głębiej 06.11.05, 11:01
          Równouprawnienie powinno działać w obie strony . Co wiecie o
          dyskryminowaniu mężczyzn w trakcie lub po rozwodach w kwestii opieki nad
          dziećmi? Poczytajcie sobie o ojcach, którzy są traktowani jak przestępcy i
          wychowaniu dzieci przez "biedne" kobiety we wrogości do nich. Poczytajcie o
          sądach rodzinnych i stosowanej przez nie zasadzie, że lepsza najgorsza matka,
          niż najlepszy ojciec. O wychowywaniu dzieci bez ojców. Pani Środa tymi
          problemami w ogóle się nie zajmowała. Bo to nie poprawne politycznie dla
          postępowców a poza tym słuszna zemsta na wstrętnych samcach. Wejdźcie na stronę
          www.tata.pl i zobaczcie inną ale równie prawdziwą dyskryminację
          • nudek Re: O równouprawnieniu trochę szerzej i głębiej 06.11.05, 11:13
            TEN PAN MA RACJE !!!! TAK JEST NAPRAWDE; powinnismy sie ubiegac o
            rownouprawinienie, moze nie ubiegac ale dac do zrozumienia, ze w europie stoja
            kobiety juz nad meszczzyzna!!!! co innego w turcji, krajach arabskich i
            afryce!!!! tam trzeba wszystkimi silami walczyc o prawa kobiet w swiecie
            opanowanym przez meskie towarzystwo!

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka