Dodaj do ulubionych

Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom

18.11.05, 08:17
Program INDEX pamięci Polaków zamordowanych i represjonowanych przez hitlerowców za pomoc Żydom

W dzisiejszej Rzeczpospolitej artykuł:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_051118/publicystyka/publicystyka_a_4.html

Fragment:

<<- To już ostatni dzwonek, aby sięgnąć po relacje żyjących jeszcze świadków tych zdarzeń - alarmował prof. Bartoszewski. Stoi on na czele rady programowej programu "INDEX pamięci Polaków zamordowanych i represjonowanych przez hitlerowców za pomoc Żydom", którego celem jest rzetelne i wiarygodne zbadanie skali tego rodzaju nazistowskich represji, a także upamiętnienie ich ofiar. Wiedzy na ten temat jest mało, bo nikt dotychczas tym się nie zajmował na większą skalę. Wiadomo tylko, że tysiące Polaków pomagało ukrywać się Żydom, prawie 6 tysięcy z nich zostało uhonorowanych przez izraelski instytut Yad Vashem tytułami Sprawiedliwy wśród Narodów Świata. Ale ilu zginęło lub było gnębionych przez hitlerowców, dotychczas nie ustalono. Zdaniem wybitnego badacza Holokaustu prof. Martina Gilberta z Uniwersytetu w Oxfordzie, mogło ich być nawet kilkadziesiąt tysięcy. Wszak za pomoc ukrywającym się Żydom w okupowanej Polsce hitlerowskie prawo przewidywało karę śmierci.>>
Obserwuj wątek
    • dana33 [...] 19.11.05, 19:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • aaki Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 19:30
        policzenie będzie trudne....to już kilkadziesiąt lat
        • dana33 Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 19:33
          nu, bogu dzieki aki, zes sie dopisal..... zaraz zrobimy tutaj cepkowi watek na
          parenascie wpisow..... bo jakos nikt sie nie zlitowal dotychczas i nie policzyl
          ani nie zareagowal.... moze ty policzysz?
          • aaki Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 19:47
            nie!!! ja nie będę liczył- nie ja poniosłem straty przez tego typu działalnosc w czasie okupacji i nie ja odniosłem korzyści.
            choć z pewnością byli twoi rodacy,którzy dzięki temu ocalili życie i tacy moi rodacy,którzy z tego samego powodu wówczas je stracili-nieprawdaż....?

• cepimierz Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 19:56
              A swoją drogą -
              • dan34bratdany33 Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 20:31
                Dwa lata wstecz pewna polonijna organizacja z Kanady tworzyla komitet
                do zbadania tego wlasnie ilu zginelo.
                W Wrszawie mialo powstac mauzoleum-muzeum poswiecone tej czesci historii
                holokaustu i wojny.Napisalem do nich lecz dostalem z powrotem odpowiedz ze
                takiej organizacji juz nie ma.
                Wiem tez ze jest ta inicjatywa blokowana i jak do tej pory skutecznie
                bo to Zydzi ponoc maja wszystkie prawa autorskie jezeli chodzi o holokaust.
                Ukazanie swiatu ilu Polakow zginelo aby uratowac sasiada Zyda zrojnowaloby
                zydowska propagande o antysemityzmie Polakow.
                Jest jeszcze inny aspekt tej sprawy a mianowicie Yad Washem uznaje tylko takie
                przypadki w ktorych pomoc byla uwienczona sukcesem czyli nie doszla ofiara
                przezyla wojne.Jaka jest perfidia tej organizacji jezeli Zyd i ten co go chcial
                uratowac nie przezyli i nie zasluguja na pamiec-to juz nie musze tu pisac
                kazdy sobie to moze zinterpretowac wedlug swojego sumienia.
                • wann Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 20.11.05, 19:26
                  To bardzo dobrze, że powstała taka inicjatywa. Chciałbym tylko wiedzieć, czy w
                  każdym przypadku podane zostanie to, jakie były okoliczności "wpadki". A
                  dokładniej kto z sąsiadów doniósł, a także czy i jaką za to poniósł karę! Ten
                  bilans pewnie będzie marny!
                  • wann Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 20.11.05, 19:30
                    ... no i dobrze było by wiedzieć, ilu sposród tych, którzy ukrywali, z polskiej
                    zginęło z ręki! W książkach jest sporo i takich faktów opisanych.
              • dana33 [...] 19.11.05, 20:35
                • dan34bratdany33 Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 21:00
                  A moze bys sie ustosunkowala do postu powyzej?.
                  • dana33 Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 19.11.05, 21:28
                    a moze sie nie ustosunkuje? juz ci powiedzialam tozero, mozesz tylko
                    podskakiwac. i nawet tego dobrze nie umiesz robic. idz sie douczac.
                    • dan34bratdany33 Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom - up 20.11.05, 01:30
                      Nie ustosunkowanie sie to tez odpowiedz.A mialas szanse
                      byc lepszym czlowiekiem ale ty jak zwykle
                      zawsze wybierzesz konfrontacje.

Zostan juz moze przy tych garach-chyba ci to lepiej wychodzi.
    • antysemitnik Fajny ten Instytut.. 19.11.05, 23:24
      "Nasz projekt nie jest pomyślany jako przeciwwaga dla Jedwabnego - zapewnia ISS
      oraz archiwiści. - Tym bardziej że przy okazji poszukiwań na pewno znajdziemy
      donosy pisane przez Polaków, dowody na kolaborację i szmalcownictwo. Już teraz
      mamy takie sygnały. Będziemy je ujawniać - mówi Zdzisław Jurkowski, jeden z
      pomysłodawców. - Ale jeśli uda się nam udowodnić, że tysiące Polaków angażowały
      się w pomoc Żydom i płaciły za to zdrowiem i życiem, to głosy, które obarczają
      nas współwiną za Holocaust i obozy koncentracyjne, stracą swoją siłę - dodaje."

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,3020269.html
      ...i jakoś tak się zdecydować nie może :-)
    • mamzerek lepsze pytanie 20.11.05, 07:14
      trupia czaszko
      ilu Polakow wydancyh Niemcom przez szmalcownikow zgineleo za pomoc Zydom

• cepimierz Re: lepsze pytanie 20.11.05, 07:35
        Trupia czaszko - to do prof. Bartoszewskiego,

euro.pap.com.pl/cgi-bin/ludzie.pl?ID=97

czy do prof. Martina Gilberta?

www.winstonchurchill.org/i4a/pages/index.cfm?pageid=578

Dupkiem jesteś i małym dupkiem zostaniesz.
      • aaki słyszałeś o organizacji "żagiew" 20.11.05, 07:43
        działającej w warszawskim gettcie?
    • dana33 [...] 20.11.05, 08:41
      • krystian71 Re: słyszałeś o organizacji "żagiew" 20.11.05, 08:52
        www.google.pl/search?hl=pl&q=%C5%BCagiew+getto&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl
        • dana33 Re: słyszałeś o organizacji "żagiew" 20.11.05, 09:28
          dzieki krystianek...
      • aaki no - już masz link od swojego kolegi po warząchwi 20.11.05, 09:03
        :-)
        jednoczesnie informuję cię,że fakt iż w ein gedi żyją nadal lamparty jest dla mnie o wiele bardziej fascynujący od koniuchów,jedwabnych,naliboków,żagwi,wspólpracy żydów z rosjanami po 17IX39 i 60 tyś polskich szmalcowników tylko w samej małopolsce.
        serdecznie pozdrawiam
        • dana33 Re: no - już masz link od swojego kolegi po warz 20.11.05, 09:17
          nu, dobrze ze poinformowales. tylko dlaczego nie piszesz wiecej o lampartach
          wlasnie (piekny kolor maja), zamiast o dzialaniach zolnierzy israelskich....
          dobrze to by zrobilo nie tylko mnie ale i calemu forum...
          teraz w ein gedi najlepsza pora na lazenie. pozdrawiam cie tez:

zaraz sprawdze ten link....
          • aaki Re: no - już masz link od swojego kolegi po warz 20.11.05, 10:35
            kiedys założyłem taki wątek-nie cieszył się zbytnim wzięciem niestety(a szkoda)
            a że krytykuję co poniektórą działalność idf ?
            owszem-takie są prawa tego forum i taka moja opinia
            (audiatur et altera pars-jak mówili starożytni)
    • aaki ooooooooo uderz w stół..... 20.11.05, 08:41
      kochana danusiu:to była odpowiedż na napasliwy post mamzerka-zwróc uwagę.osobiście nie mam zamiaru niczego zacierać czy osłabiać te smutne wydarzenia są dla mnie tylko książkową historią.
      żądam przeprosin? pokaż proszę mi gdzie to napisałem(ani żądam ani nie zamierzam przepraszać jeśli już)
      pokaż mi też proszę moje wątki zakładane wczesnym rankiem o winach żydów :-)
      zwracam ci uwagę,że wojna szczególnie tak okrutna ja ta wzbudzała i najlepsze odruchy i najgorsze instynkty u ludzi,którzy wtedy żyli.Nie tylko u polaków; jak wiesz z żydami rozprawiono się przez "ostateczne rozwiązanie" natomiast polaków czekał generalplan ost-część miała być wybita,część zamieniona w niewolników w GG,a część przesiedlona na wschód.Czy jestes pewna ,że gdyby to polaków dotyczyło "endlosung" to żydzi polscy masowo rzuciliby się im do pomocy? nie byłoby szmalcownictwa? denuncjacji itp,itd.Wiesz- czasem mam wrażenie,że macie większy żal do polaków ja niż do niemców(no oni spłacają swoje winy dziesiątkami miliardów marek czy euro hehe)
      wpisz do googla organizacja "żagiew" jest sporo informacji-mnie one nie bulwersująTtakie to były wtedy czasy.Ty pewnie byłabyś wtedy bohaterską,prawą iniezłomną bojowniczką; ja nie wiem....
      • dana33 Re: ooooooooo uderz w stół..... 20.11.05, 08:57
        nic nie pisalam, ze ty zaczynasz watki o 5 nad ranem. wyraznie napisalam, ze to
        cepek, a ty ze wylatujesz zawsze z kontra.. czytaj uwazniej:

"tylko ze my nie zaczynamy dziennych watkow o winach polakow, jak to robi nasz
        cepus czasem juz o 5 nad ranem, albo jak robisz to ty, ze przy kazdym watku o
        winie polakow, natychmiast wylatujesz z kontra o winie zydow."

nie wiem co byloby gdyby... jako ze nie bylo, wiec nie mamy co spekulowac. ale
        mozliwe, ze masz racje, ze mamy wiekszy zal do polakow niz do niemcow. do
        niemcow nie mamy wogole zalu, do niemcow mamy pretensje i jeszcze gorzej.
        natomiast do polakow owszem, duzo zalu. bo uwazalismy sie za czesc narodu
        polskiego, a tu nam pokazano, ze to nie byla prawda. myslelismy, ze po 800
        latach jestesmy jednym narodem, ale sie okazalo, ze nie. my jestesmy
        polskojezyczni, niedoholokaustowani, nie zaakceptowani i "szkoda ze ich nie
        zginelo wiecej".

wpisalam do google i dostalam to:
        Web Images Groups News Froogle Local more »

Advanced Search
        Preferences

Web Results 1 - 10 of about 12,900 for zagiew. (0.15 seconds)

MKS "Żagiew" Dzierżoniów - Official Page
        Klub piłki ręcznej, informacje o klubie, zawodnikach i rozgrywkach.
        www.zagiew.pl/ - 23k - 18 Nov 2005 - Cached - Similar pages

MKS "Żagiew" Dzierżoniów - Official Page
        Klub piłki ręcznej Żagiew Dzierżoniów. ... 32, MKS "Żagiew" Dzierżoniów, -,
        MKS Zaglebie II Lubin, 41, :, 27. 33, MKS Pogon Olesnica ...
        www.zagiew.pl/ index.php?idg=Tabela&action=mecze&lp=5 - 15k - Cached - Similar
        pages
        [ More results from www.zagiew.pl ]

Związek Harcerstwa Polskiego || IV Środowiskowy Szczep Harcerski ...
        kartek z życzeniami dla wszystkich drużyn Hufca, - szampana Picolo. CZUWAJ!!!
        IV Środowiskowy Szczep Harcerski „Żagiew" ...
        zagiew.harc.pl/ - 32k - Cached - Similar pages

MKS Żagiew Dzierżoniów
        Nieoficjalna strona klubu MKS Żagiew Dzierżoniów. ... 12, Żagiew Walcząca.
        2003-05-04, 09:38:31, 345. 13, Czy to ostatnie nasze minuty w tej lidze? ...
        kropel.korandel.pl/ - 28k - Cached - Similar pages

Polyporus arcularius (Batsch.) Fr. żagiew włosistobrzega
        Polyporus arcularius (Batsch.) Fr. żagiew włosistobrzega.
        grzyby.strefa.pl/Polyporus_arcularius.html - 16k - Cached - Similar pages

żagiew orzęsiona Polyporus ciliatus żagiew miła Polyporus lepideus ...
        żagiew orzęsiona Polyporus ciliatus żagiew miła Polyporus lepideus Fr.: Fr.
        sensu Kreisel.
        grzyby.strefa.pl/Zagiew_orzesiona.html - 9k - Cached - Similar pages
        [ More results from grzyby.strefa.pl ]

Polyporus (żagiew), żagwie
        Polyporus (żagiew), opis i fotografie (DESCRIPTION & PHOTOGRAPHS); żagwie.
        www.grzyby.pl/gatunki/Polyporus.htm - 13k - Cached - Similar pages

Polyporus ciliatus (żagiew orzęsiona)
        Polyporus ciliatus (żagiew orzęsiona), opis i fotografie (DESCRIPTION &
        PHOTOGRAPHS)
        www.grzyby.pl/gatunki/Polyporus_ciliatus.htm - 11k - Cached - Similar pages
        [ More results from www.grzyby.pl ]

Żagiew - Wikipedia, wolna encyklopedia
        Żagiew (Polyporus) – huba, grzyb pasożytniczy z rodziny żagwiowatych. W szerszym
        znaczeniu (historycznym) każda huba. Z żagwi przygotowywano hubkę. ...
        pl.wikipedia.org/wiki/Żagiew - 10k - Cached - Similar pages

Forum grzyby.pl i atlas-roslin.pl: żagiew okółkowa?
        To chyba młoda żagiew okółkowa? Las bukowo-świerkowy z domieszkami - ... Darek,
        żagiew okółkowa jest podawana z Popradzkiego Parku Krajobrazowego, ...
        www.bio-forum.pl/messages/33/23664.html - 24k - Cached - Similar pages

Try searching for zagiew on Google Book Search

i to:

WWW Grafika Grupy dyskusyjne Katalog

Ustawienia

Szukaj tylko w Leksykon Szukaj w Katalogu

Katalog

Podana faza - żagiew - nie została odnaleziona.

Podpowiedzi:
        - Sprawdź, czy wszystkie słowa zostały poprawnie napisane.
        - Spróbuj użyć innych słów kluczowych.
        - Spróbuj użyć bardziej ogólnych słów kluczowych.
        • dan34bratdany33 Szmalcowniki.Dana trzeba przelknac te zabe. 20.11.05, 09:27
          Tak oto Zydzi sobie wmowili ze szmalcowniki to Polacy.

"(...) Pora na wstęp zbilansować ilość zdrajców z getta warszawskiego. Było ich
          ca 10 000 osób. Z tego w policji było (rotacyjnie) ca 2500. Specjalnych agentów
          Gestapo i „Żagwi” było ponad 1000 osób. W kolaboracyjnej Gminie Żydowskiej było
          ponad 6000 osób; z tego za szczególnie zdrajczych, biorących udział w
          specjalnym wyzysku i ekonomicznym wyniszczeniu narodu, w wyniszczaniu
          przesiedleńców i skazywaniu ich na śmierć głodową uważano co najmniej 2500
          osób. Te 10 000 stanowiło w 1940/41 ca 2% ogółu społeczności getta; zaś w skali
          krajowej dochodziło do tego dziesiątki tysięcy ludzi, gdyż byli oni w każdym
          getcie. Wywodzili się oni ze sfer zamożnych, plutokracji, inteligencji, dużo
          pracowników policji. Im mniejsze getto tym procent zdrajców większy. Nie ma
          możności ustalenia ich liczby, skoro sami Żydzi i ŻIH ich ukrywają, skoro
          Kneset w 1950 roku uchwalił nie pociąganie ich do odpowiedzialności karnej. To
          jest niemoralne! (...)"
          www.innyswiat.most.org.pl/15/zagiew.htm
        • aaki hm..... 20.11.05, 09:51
          nie sądzę abyśmy byli jednym narodem przez te 800 lat
          Po pierwsze w przeszłości nikt specjalnie nie miał poczucia przynależności narodowej.Życie przeciętnej jednostki zamykało się w obrębie najblizszej wsi, miasta, czy najwyżej najbliższego województwa.Nie uważam aby powszechnie myślano w kateforiach przynależności do" narodu polskiego"
          Po drugie żydzi byli narodem hermetycznym, trudno asymilującym się.Różnili się od polaków etnicznie, kulturowo i wyznaniowo.Pozwoliło im to zachować odrębność i tożsamość, nie rozpłynąć się w masie innych narodów.Zarazem jednak rodziło stałe konflikty z mieszkającą na danym terenie(nie tylko w polsce) większością
          Coś za coś.... inaczej być nie mogło.Albo albo...A że miliony żydów przez te 800 lat znalazło sobie miejsce na polskiej ziemi?.Wynika to nie tylko i wyłącznie ze wspaniałości polskiego charakteru(hihi)ale i z wielu różnych czynników-temat na dłuższe rozważania
      • dana33 Re: ooooooooo uderz w stół..... 20.11.05, 09:34
        nu, poczytalam sobie te linki.... rozumiem, ze to byla organizacja dzialajaca w
        gettach, wiec nie wydawala polakow. i byla zlikwidowana. nu, ciagle nie
        rozumiem, jaki to mial byc przyklad na watek cepa. i jak napisalam, w kazdym
        narodzie znajdziesz swinie.
        czy ja bym byla bohaterka w tamtych czasach? nie mam pojecia. watpie, bo ja nie
        typ bohatera. i nie oceniam nikogo, kto musial w tamtych czasach podejmowac
        decyzje. oprocz tych, ktorzy bez zadnego niebezpieczenstwa dla wlasnego zycia
        wydawali zydow i polskich patriotow niemcom. bo jak wiesz, polacy wydawali
        niemcom nie tylko zydow. wydawali tez innych polakow.
        • aaki Re: ooooooooo uderz w stół..... 20.11.05, 10:07
          jako że getto było jednostką zamkniętą więc żydzi z żagwi mogli denuncjować raczej tylko żydów .Czy według ciebie to, że wydawali żydów znaczy,iż byli mniejszymi łajdakami niż gdyby wydawali polaków? To było czynienie zła i nie można tego usprawieliwiac czy rozgrzeszać.Siedząc przed komputerem łatwo uważać się za odważnego i sprawiedliwego,który w czasach okupacji nie zrobiłby nigdy jakiegoś świństwa.Nie wiem czy będąć wtedy żydem zginłbym w gettcie z karabinem w dłoni czy też" pracowałbym" w żagwi.A jako polak może walczyłbym w powstaniu warszawskim, a może byłbym szmalcownikiem.Nie wiem i tyle!!!!
    • cepimierz Re: słyszałeś o organizacji "żagiew" 20.11.05, 08:44
      Nie, nie mam, ale poszukaj używając polskiej pisowni, jak w tytule postu. Wiem, ze takie coś było, że rozwalali tych agentów i ludzie z AK i ludzie z Getta, ale szczegółow nie znam. Wygląda na to, że jedna z najbardziej jadowitych komórek Gestapo.

Co do pierwszego: to nie ja robię z siebie durnia. Izrael jest państwem, konkretnie ulokowanym i prowadzącym konkretną politykę wewnętrzną i zagraniczną. I to państwem dwunarodowym. Obywatel Izraela niekoniecznie jest Żydem. Żydostwo to ogół ludzi, dla których żydowskie korzenie to zasadniczy element samoidentyfikacji. Dlatego np nie jestem skłonny mieszać spraw Żydów polskich (czy indyjskich, chociażby) z kwestiami zaprzątającymi rząd/parlament Izraela.
    • hanna_arendt ZGINĘLI ZADENUNCJOWANI PRZEZ SĄSIADÓW 20.11.05, 10:38
      Mordowali ich hitlerowcy, ale donosy pochodzily od “zyczliwych” sasiadow. Czym
      sie kierowali ci sasiedzi, ktorzy wydawali Polakow i Zydow??? Ochotą do zemsty?
      Chciwoscia? Bo dla donosicieli byly skromniutkie nagrody? Bohaterstwo tych
      Polakow ukrywajacych Zydow wynikalo przede wszystkim stad, ze robili to w takim
      otoczeniu, gdzie prawdziwe smiertelne niebezpieczenstwo stanowili ich najblizsi
      SĄSIEDZI, a nie Niemcy, ktorzy zagladali tam od swieta.
      • hanna_arendt Re: ZGINĘLI ZADENUNCJOWANI PRZEZ SĄSIADÓW 20.11.05, 12:30
        Z książki Jana Grabowskiego “Szantażowanie Żydów w Warszawie, 1939-1943”:

Po ucieczce z getta, pięcioosobowa rodzina Mławskich ukrywała się przez szereg
        miesięcy w lasach w okolicach Pułtuska. W zimie 1942/1943 roku Mławscy spali w
        lesie bądź szukali schronienia w stodołach i stajniach. Wiosną 1943 roku
        ponownie znaleźli sobie kryjówkę w lesie. Sześćdziesięcioletni Józef Mławski
        kupował niezbędne produkty u okolicznych chłopów, lecz w maju 1943 roku wyszedł
        z kryjówki po raz ostatni i słuch po nim zaginął. W ciagu lata 1943 roku
        prowiant przynosiła do kryjówki dwudziestoletnia Hanka Mławska, która ”nie
        miała żydowskiego wyglądu” i z tej racji bez obaw mogła chodzić po zakupy do
        chłopów. Ze swej kryjowki w lesie Mławscy widzieli znanych sobie sprzed wojny
        ludzi pracujących na pobliskich polach, lecz woleli się nie ujawniać. W
        początku października Hanka Mławska została wydana w ręce Niemców, a w ślad za
        nią wpadli pozostali członkowie rodziny.
        Dwóm synom udało się uciec, lecz “dzięki natychmiast podjętemu przez polską
        ludność pościgowi udało się schwytać żyda Abrahama Mławskiego” – tak zapisał
        oficer dochodzeniowy w końcowym raporcie.
        Schwytanie Mławskich pomogło też wyjaśnić tajemnicę wcześniejszego zniknięcia
        ojca rodziny. 7 października 1943 roku na posterunek żandarmerii w Gzach
        zgłosił się niejaki Kazimierz Długi ze wsi Grochy (gmina Kozłowo) i oświadczył,
        że 20 maja “zabił żyda Mławskiego ciosami pałki”.
        W raporcie żandarm napisał:
        “żyd przychodził do niego wielokrotnie na podwórko i próbował wymusić żywność
        i ubranie. Kiedy żyd już się oddalił od wioski, Długi przyłożył mu pałką i żyd
        padł trupem na miejscu. Następnie Polak zakopał go w pobliżu.”
        -----------
        • aaki hania dej se pokój 20.11.05, 12:36
        • dana33 Re: ZGINĘLI ZADENUNCJOWANI PRZEZ SĄSIADÓW 20.11.05, 12:47
          przeczytalam ta ksiazke w ciagu jednego wieczoru. wlosy na glowie staja z
          przerazenia.
          to samo opisuje anna bikont w "my z jedwabnego". nie tylko wtedy, ale i dzisiaj
          jeszcze ci co ratowali zydow i ich dzieci sa szczuci przez swoich sasiadow.
          w glowie sie nie miesci.
          • antek_cukierman W uzupełnieniu 20.11.05, 14:50
            "Szanowny Panie Gistapo - Donosy do władz niemieckich w W-wie i okolicach w
            latach 1940-41" - Wyd. Inst. Filozofii i Socjologii PAN, Warszawa 2003

Do Szanownych Władz.
            Byłem w lokalu przy ulicy Kruczej 41.wywiazała się rozmowa, że administracja
            tego domu idzie na rękę żydom ty, którzy mieszkają w tych w tym domu, że
            przepisują mieszkania na tych, co nie należą do Gietta. Dajmy na to, że sklep z
            cukierkami przepisany jest na polaka natomiast żyt siedzi w sklepie i z tego
            korzysta. I mówi niech go Niemcy w dupe pocałują.
            Z poważaniem?
            Proszę o ścisłe z badanie dowodów.

A.Wozniakowa i jej syn, kturzy przyjechali z Francji sieją wiadomości o
            wycofaniu wojsk z Francji niemieckich i o wojnie Rosji z naszemi wojskami z
            powodu Rumunji. Stalowa 51.

Zawiadamiam,iż Dobiesław Damięcki znajduje się w dzielnicy żydowskiej i te
            osoby, które wymieniam mogą dużo powiedzieć o tem.
            Śmietan Szymon, Leszno 60 m 16

Niniejszym zawiadamiam że Marjan Ryciak jest polskim oficerem i się ukrywa u
            swojej matki Kazimiery ktura go świadomie ukrywa przed władzo niemiecko w
            Kosowie powiat Sokołów.

Zawiadamiam
            Do Policji niemieckiej w Warszawie, że przy Saskiej Kępie, na ulicy Saskiej
            107, w suterynie w pralni robią wódkę.

Do władzy niemieckiej

Czy to możliwe, żeby nie nosiła opaski żydowskiej , której mąż jest żydem-ona
            jest wychrzczoną żydówką i jej córka żona Aryjczyka Wanda Łapkiewicz. Od
            rozporządzenia wydanego przez Władze Niemieckie nie noszą opasek. Mieszkają
            przy ulicy Natolińskiej 13 m 4 a. Jeden pokój ładnie urządzony, jeden pokój
            wynajmują za 100zł miesięcznie. Czy to możliwy taki wyzysk?
            Żyda Perla wywiozły dla ukrycia gdzieś pod Warszawę – przed gettem. Wanda
            łapkiewicz córka tego żyda na którą jest to mieszkanie obecnie pracuje nawet
            się wkręciła do tej fabryki, która wyrabia materiały sukniowe (z wełny na
            kartki) – Warto zajrzeć czy ją ubezpieczono. W fabryce tej jest komisarz. W
            mieszkaniu Wandy Łapkiewicz jest też jej kuzyn z Tomaszowskiej Fabryki. Czy
            też się ukrywa przed gettem?
            Obserwator

Żuków dnia 18 II 41
            Do Szanownego Pana Kreishauptamnna
            Uprzejmie proszę przyjąć do wiadomości:
            Żyd Lejbman Icek zamieszkały w Łukowie codziennie na ulicy rozmawia o polityce
            i to wszystko przeciwko rządowi niemieckiemu mianowicie opowiada o bą
            bardowaniu w Niemczech, o braku jedzenia itp.

Do gestapo
            Donoszę że Henryk Koniczyński konduktor tramwai miejskich w Warszawie należy do
            tajnej organizacji i rozpowszechnia gazety.
            28.X.40

An die gestapo – Radzyń
            Judko Man i jego syn Dawid komunista nie biły na przymusową pracę, ukrywa się w
            Toporowie, wioska koło Łosic. Cały czas, t.j. od roku śmuklująz tamtą bez
            karnie zarobili majątek i wszystko zamienia na obcą walutę kturą żona ma
            pochowaną.

Szyja Epsztajn zam. Ul. Lubelska 12 wrucił z Rosyi w zeszłym roku poszukiwany
            przez władze tutejszą to drapnoł do Warszawy. Nie dawno wrucił i posiada dużo
            dolarów i złota.

Icko Windelbjm i syn jego Szlomo mają fabryke cukierków Lubelska 30. Śmuklują z
            Warszawy różne towary między nimy sprowadzają nie legalną gazetkę, która
            zabiera u nich właściciel składu aptecznego Szulchaniuk i jego były pracownik
            syn kowala zz ul. Listopadowej i onio rozdają między Polakami. Tu i na wsi w
            mieście roznosi sana malarz moc pienedzy dostają za tą robotę.

Dobry i sumienny informator
            Dalsze informacje nadejdą.

...Na ulicy Piwnej 7/9 w sklepie ukrywa się żydówka Rojza Wajcman , podaje się
            za polkę i ma sfałszowane nazwisko. To chytra i przebiegła Zydówka, do tej pory
            pozostawała w ukryciu, przypadkiem odkryłem jej kryjówkę, w rozmowie mało można
            ją odróżnić od akcenty polskiego, tylko morda wskazuje na to że to żydówka,
            średniego wzrostu, gruba.

...Ja człowiek mając na uwadze dobroć Wielkiego Państwa Niemieckiego i
            Wielkiego Wodza Adolfa Hitlera zwracam się do SS w Polsce o interwencję w
            sprawie kilku Osobą i szkotnikom zamieszkałym naterenie domów numer 8.10,12i
            14. Jako zwolennik obecnego porzątku rzeczy czuję się w obowiązku donieść o
            obywatelach nielojalnych, jestem polakiem nie mogę przepatrzeć co te drańie
            robią, tarz Pan Hitler złoty dobrze rządzi a ony mu robią przeciw czytają
            ulotki.
            • cepimierz Re: W uzupełnieniu 20.11.05, 15:33
              Bardzo piękne przykłady.

Czy Wielce Szanowny A. Cukierman ma również na podorędziu donosy pisane do władz sowieckich w latach 1939-1941?

Są zapewne równie piękne.

Chętnie bym się z nimi zapoznał. Z góry dziekuję za przychylenie się do mej uprzejmej prośby.

Z wyrazami szacunku,

C.
              • antek_cukierman Re: W uzupełnieniu 20.11.05, 17:31
                Mam na podorędziu.
                Ale Ci nie podam, możesz nie przeżyć patriotycznego szoku.
                • dana33 Re: W uzupełnieniu 20.11.05, 18:02
                  :))))))
                • cepimierz Re: W uzupełnieniu 20.11.05, 18:17
                  Nie łam się.

Moje szoki są szokowe. Nigdy patriotyczne.

Natomiast chciałbym mieć pewność, że to, co masz na podorędziu, nie jest aby nieco wybiórcze.
            • aaki Re: W uzupełnieniu 20.11.05, 15:40
              Donosy do władz niemieckich w Warszawie i okolicach w latach 1940-1941 - opis książki:
              W zespole Der Kommandeur der Sicherheitspolizei und des SD fur den Distrikt Warschau w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie znajduje się teczka zawierająca dwieście pięćdziesiąt pięć anonimowych donosów do władz niemieckich 1940-1941. Teczka
              ============================================================================
              mała ta teczka
              255 donosów na cały dystrykt warszawski w ciagu 2-ch lat
              • antek_cukierman Na niewielu więcej 20.11.05, 17:28
                udokumentowanych relacjach sa oparte rewelacje różnych hałaśliwych śmieci typu
                remekk "o masowych mordach żydowskich na Kresach". Wnioski wyciągnij sam.
                Jeśli zafundujesz sobie książkę bedziesz miał możliwość oceny skali zjawiska
                opisywanej w meldunkach KG AK.
                • aaki Re: Na niewielu więcej 20.11.05, 17:42
                  za dużo mam już książek w domu choć przyznaję,że byłaby to nader interesująca lektura
      • remekk ZDZICZAŁE MASOWE ZBRODNIE NA POLAKACH ... 20.11.05, 14:08
        ... nie doczekały się nie tylko rozliczenia ale chocby jakiegos marnego słowa
        ubolewania z ich strony .
        Teraz najbezczelniejw swiecie próbuja "oskarżać" tych , którzy oddali
        straszliwą danine krwi dla ratowania ich przodków , którzy to uratowani baaardzo
        często odwdzięczali się w katowniach ubowskich .
        Doprawdy meandry ich osobowosci ukształtowanej pzrez patologiczna cywilizacje
        pozostają powodem zdziwienia nawet dla tych , którzy co nieco ich juz znają ...
        • remekk Re: ZDZICZAŁE MASOWE ZBRODNIE NA POLAKACH ... 20.11.05, 14:18
          Dodam jeszcze , ze Polacy rozliczali margines swojego narodu zaangażowany w
          kolaboracje z okupantem - dzisiejsi bezczelni "oskarzyciele" nie rozliczyli
          moreli itp "ocalałych" ... .
          • hanna_arendt Re: ZDZICZAŁE MASOWE ZBRODNIE NA POLAKACH ... 20.11.05, 15:15
            Tak, te zbrodnie Polakow na Polakach denuncjowanych Niemcom za przechowywanie
            Zydow nie doczekaly sie rozliczen.
            Ci ktorym sie udalo, bo nikt nie dowiedzial sie o tym, ze ukrywali Zydow, do
            konca zycia bali sie do tego przyznac, bali sie swoich sasiadow, mordercow
            Zydow. Dzisiaj dzieci tych mordercow dalej chca zastraszac swoich sasiadow, co
            widac wyraznie w powyzszych wpisach.
            • remekk Re: ZDZICZAŁE MASOWE ZBRODNIE NA POLAKACH ... 21.11.05, 09:12
              hanna_arendt napisał:

> Tak, te zbrodnie Polakow na Polakach denuncjowanych Niemcom za przechowywanie
              > Zydow nie doczekaly sie rozliczen.
              > Ci ktorym sie udalo, bo nikt nie dowiedzial sie o tym, ze ukrywali Zydow, do
              > konca zycia bali sie do tego przyznac, bali sie swoich sasiadow, mordercow
              > Zydow. Dzisiaj dzieci tych mordercow dalej chca zastraszac swoich sasiadow,
              co
              > widac wyraznie w powyzszych wpisach.
              Te żałosne próby uciekania od odpowiedzialności i tak was nie uratuja pzred
              rachuneczkiem za wasze zbrodnie oraz za brak jakiegokolwiek rozlizcenia ich
              czy chocby odcięcia sie od zdziczałych czynów wielu "ocalałych" ... .
    • lortea Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego przeciw 20.11.05, 14:55
      Polsce i Polakom, ze strony wielu żydowskich organizacji, była to zmarnowana
      krew.
      • dana33 Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 18:07
        ty, wodnista herbatko, nie widzisz tego, ze to wlasnie wy oskarzacie
        idiotycznie caly czas zydow, i jak w koncu pokazuje sie wam nie tylko wasze
        klamstwa, ale rowniez i wasza postawe w stosunku do wlasnych ziomkow, jako
        ostatni argument rzucacie "nienawisc zydow do polski i polakow".
        juz kiedys pisalam: przestancie nas oskarzac o rzeczy, ktore nie mialy miejsca,
        przestancie wyolbrzymiac przestepstwa zydow, to i nie bedziecie musieli czytac
        o wlasnych.
        • lortea Co zarzucamy, co nie miałoby miejsca? 20.11.05, 18:09
          Na jakich polskich stronach oficjalnych organizacji są kłamstwa antyżydowskie?
          • dana33 Re: Co zarzucamy, co nie miałoby miejsca? 20.11.05, 18:17
            nie znam duzo polskich stron. znam nasza witryne i radio maryja. wystarczy.
            • lortea Czyli nie wiesz nic. 20.11.05, 18:20

• aaki Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 18:12
          ale dlaczego nie czytać o przestępstwach własnego narodu- to ważne aby wiedzieć i o takich sprawach, to uczy pokory -nie uważasz???- ja chcę znać i takie sprawy??
          a ty nie????
          -----------------------------------------------------
          to i nie bedziecie musieli czytac
          > o wlasnych.
          • dana33 Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 18:20
            ja tez chce aki. ale nie w towarzystwie remkkkkkkkow i reszty tej holoty. u
            nich kazdy zyd przestepca to dokladnie 15 milionow zydow na calym swiecie,
            wlacznie z israelem. jak bylo 100 zydow wydajacych polakow, to chce przeczytac,
            ze bylo 100 a nie "taka jest ich natura".
            • cepimierz Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 18:25
              dana33 napisała:

jak bylo 100 zydow wydajacych polakow, to chce przeczytac,
              >
              > ze bylo 100

Jak to? Przecież zawsze twierdziłaś, że liczby nie są istotne, a samo dążenioe do dokładnosci jest czymś nie do przyjęcia i dowodzacym, że --
              • aaki cepimierz -nie na temat ale.... 20.11.05, 18:32
                cep odziela ziarno od kłosów.
                ziarno od plew odziela zaś wialnia

pl.eximagro.com/3/bcxa.htm
                • cepimierz Re: cepimierz -nie na temat ale.... 20.11.05, 18:42
                  Masz rację. Jest jednak drobne ale. Gdyby nie to oddzielanie ziarna od kłosów, plewy, wialnia nie wialnia, pozostałyby na ziarnie -
              • dana33 Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 18:52
                ty cepek nie zamieniaj sie w mirmila, bo bedziesz tak samo traktowany.
                ie zawsze tak twierdzilam. i nie zawsze tak twierdze. zalezy o czym mowa.
                jak o jedwabnem, to wlasnie nie jest dla mnie istotne, czy bylo tam 1600 czy
                300 zamordowanych. a bylo wiecej niz 300. bo uratowanych z jedwabnego jest
                niewielu, a stanowili polowe mieszkancow miasteczka.
                jak doliczysz jeszcze tak samo zakatowanych, przez swoich sasiadow, z
                radzilowa, wyzny i reszty okolocznych miasteczek i wiosek, to pewnie bedzie
                ponad 1600. to co mi wazne w przypadku jadwabnego to dwie rzeczy: ze sasiad
                mordowal bestialsko sasiada. i ze do nagloszenia sprawy byl tam pomnik i
                napisane bylo 1600 zydow zamordowanych przez niemcow i to bylo ok, nikt nie
                zglaszal protestow co do liczby zamordowanych. a teraz nagle, cepek i inni chca
                miec dokladna cyfre. bo sie okazalo, ze to nie niemcy mordowali zydow, tylko
                polacy-sasiedzi, wiec cepek musi miec prawdziwa i rzetelna cyfre.....
                • cepimierz Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 19:35
                  ależ oczywiście - chcę mieć prawdziwą i rzetelną liczbę. Jak zostanie udokumentowane 1600, to ją przyjmę, jest udokumentowane 5 razy mniej, to przyjmuję tyle, ani więcej ani mniej.

I chcę mieć też prawdziwą i rzetelną liczbę donosicieli do sowieckich władz. Bez gadania o tym, że niektórzy to robili z wyższych ideologicznych pobudek, a nie dla pieniędzy. Ważny jest skutek - czyli smierć lub katowanie innych ludzi, reszta ganz egal.

Czy to jasne? I przestań, prosze, straszyc mnie zmianą traktowania. I tak odnosisz się do mnie jakbyś miała jakieś osobiste prawo mnie strofować i poniżać. Po mnie te Twoje usiłowania spływają raczej jak po gęsi woda, więc aż tak się nie podniecaj swoją rolą.

Inaczej mówiąc: przyjmuje krytyke, kiedy jest słuszna. Z zasady. Tak się jednak, droga Dano, składa, że dość rzadko masz słuszność.

A jeszcze rzadziej przyznajesz innym, że to oni mieli racje, a Ty się myliłaś.

C.
                  • dana33 Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 21:47
                    nu cepek, ja cie traktuje wg twego zachowania. ze po tobie splywa, to wiem.
                    ale nicha. jak ktos ma racje, to chetnie mu ja przyznaje. bez zadnych ociagan.
                    wiec jak to jest? dlaczego przez cale lata nikt, ty tez nie, nie protestowal
                    przeciwko pomnikowi z napisem o wymordowaniu 1600 zydow jedwabienskich przez
                    niemcow, a takie poruszenie i dochodzenie dokladnej liczy, az do ostatniego
                    zyda, jak sie okazalo, ze to mordowali polacy? dasz odpowiedz, cep, czy znow
                    jakies wykrety?
                    • cepimierz Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 22:28
                      dlaczego nie protestowałem?

Bo nie miałem pojęcia, że taki pomnik istnieje. to raz, a dwa -
                      • dana33 Re: Sądząc z ogromu nienawisci, skierowanego prze 20.11.05, 22:54
                        niezla odpowiedz. nu, wiec licz. zobaczymy do ilu sie doliczysz.
    • polani Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom 20.11.05, 18:52
      mniej niz sznalcownikow
      ile zginelo polakow przez szamalcownikow volksdeutsche slaskakow
      napewno wielu ?
      Nie znam jednego polaka co wlaczyl dla Israel ale znam z dozo jwrejow co
      wlaczyli dla polske i dostali fige
      • aaki przecież figa to bardzo smaczny owoc 20.11.05, 18:58
        • polani Re: przecież figa to bardzo smaczny owoc 20.11.05, 19:00
          unas w Erec Israel ale nie w polsce.))))))
          • aaki Re: przecież figa to bardzo smaczny owoc 20.11.05, 19:26
            być może te jewreje dostali w nagrodę figę importowaną z izraela(czyli nasmaczniejszą na świecie oczywiście)
      • remekk Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom 22.11.05, 19:15
        polani napisał:

> mniej niz sznalcownikow
        > ile zginelo polakow przez szamalcownikow volksdeutsche slaskakow
        > napewno wielu ?
        > Nie znam jednego polaka co wlaczyl dla Israel ale znam z dozo jwrejow co
        > wlaczyli dla polske i dostali fige
        Nawet było kilku takich , kótrzy walczyli naprawdę nie oczekując w zamian
        geszefciku - ale tylko kilku ... .
    • samsone [...] 21.11.05, 09:32
      • remekk [...] 21.11.05, 13:27
    • dan34bratdany33 Re: Ilu Zydów zginęło za pomoc Polakom - ban za t 22.11.05, 19:16
      Zgadza sie.Szkoda ze dane wysylaja na osla,robia jej przysluge a ta nawet nie
      zdaje sobie sprawy gdzie.Ja tez jestem wysylany na osla ale jak juz pisalem ani
      mnie to ziebi ani grzeje.

Chcialbym sie tez dowiedziec ilu tych Zydow zginelo.Mam juz nawet tworczy
      pomysl na dzielo uwinczajace bohaterskosc i poswiecenie,choc jeden przypadek
      bedzie juz powodem do wielkiego dziela.Mam nawet epitafium"Sprawiedliwy wsrod
      Zydow"Dzewo to zasadze z wlasnej kieszeni i wlasnorecznie.
    • ariadna-enta Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom 22.11.05, 20:18
      Ilu Polaków zginęło nie wiadomo,ale mnie poruszyła historia Ireny Sendlerowej
      skromnej starej i schorowanej kobiety,która uratowała wiele żydowskich
      dzieci,więcej od osławionego Oskara Schindlera. O tym ostatnim nakręcono film,a
      o tej wielkiej i skromnej kobiecie ktoś film nakręci?.
      • cepimierz Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom 23.11.05, 03:52
        Schindler -
        • ariadna-enta Re: Ilu Polaków zginęło za pomoc Żydom 23.11.05, 18:23
          cepimierz napisał:

> Schindler -
    • dan34bratdany33 Znalazlem cos wiecej na temat 23.11.05, 18:01
      "Mniej więcej trzy lata temu powstał Komitet dla Upamiętnienia Polaków
      Ratujących Żydów. W głównej mierze to zasługa pani Anny Poray-Wybranowskiej,
      mieszkającej na stałe w Kanadzie, ale wywodzącej się z Warszawy."

www.znak.com.pl/forum/index.php?t=przeglad&id=1239
      • remekk [...] 24.11.05, 14:42
        • dan34bratdany33 Re: Znalazlem cos wiecej na temat 25.11.05, 19:14
          Tez zbozna iniscatywa.Zydzi jakos sie nie kwapia z podsuwaniem
          przykladow.Mysle ze to jest w kwesti technicznej rozdzielenia
          polak-zyd.
          Wiesz jak w IIWS Zyd(polski Zyd) ratowal Polaka To wlasciwie Polak ratowal
          Polaka.
          Jednakze jakPolak ratowal (polskiego Zyda )to ratowal Zyda.W zaleznosci od
          interesu rozroznia sie Zyd i polski Zyd.Ot taka zydowska lamiglowka
          typu rebusowego aby narod wybrany mial zawsze historie gdzie go yahve karal a
          gdzie nagradzal.

• dana33 Re: Znalazlem cos wiecej na temat 25.11.05, 23:36
            znowu belkoczesz, tozero.... idz sie doucz, przynajmniej moze wybijesz sie
            sposrod reszty glukpowatych polakow. chcialabym zobaczyc chociaz jednego
            madrego, bo to co sie pisze o waszej, polskiej madrosci to chyba jakis mit...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka