ajkaj 18.11.05, 12:14 znowu prowokacja dla sączenia jadu, nie wiem, ale powiem, że Marcinkiewicz pozdrowił, jak Wam nie wstyd Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_s_i_m_o Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:16 Cos ten Spiegel ostatnio mocno kolo piora naszemu premierowi robi. Do kogo ten tygodnik nalezy? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik11 Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:32 To tutaj dzisiaj sie PiS-Dack-Club zakamuflowal!!!! Nie macie PiS-Dacki nic do powiedzenia na temat (jak to PiS rozwiazuje problemy korupcji)? Albo, dlaczego tak bardzo sa potrzebne wczesne wybory samorzaowe? Jasne, wiem co odpowiecie, nie odpowiadacie na manipulacje GW. Odpowiedz Link Zgłoś
sojowa Ktory Kaminski z PIS byl u zbrodniarza Pinocheta? 18.11.05, 12:55 pare lat temu w Wielkiej Brytanii? zawozili mu tam ryngraf z Matka Boska i przekazywali zyczenia. To ten gruby Kaminski czy chudy? Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino Przyganiał kocioł garnkowi... 18.11.05, 13:30 Wssssstydu nie mają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
antysynaj a pan żyd Michnik jątrzy i jątrzy 18.11.05, 13:45 spokoju nie da, niszczy Polskę katolicką, chce wszystkiego dla żydowskich braci Odpowiedz Link Zgłoś
iwona_radler czy merkel popiera zbrodniarzy hitlerowskich ????? 18.11.05, 15:28 wśród członków ziomkostw ktore popiera merkel jest bardzo wielu zbrodniarzy hitlerowskich ! te sprawe trzeba wyjasnic ! Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu PO ILE POMARANCZE U HEIDERA? 18.11.05, 13:31 czy Wyborcza chce sprowadzac pomarancze z Austrii dla Rokity i Kusego (Tuska)? Dobrze, ale najpierw niech zaaplikuje im leki na depresje i rozstroj nerwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ciotka_zenobia Czy w Polsce juz stoi pomnik Pinocheta? 18.11.05, 14:00 Czy w Polsce juz wybudowano w jakims miescie pomnik Pinocheta? Jezeli nie - to wstyd. Czlowiekowi ktory uratowal Chile przed socjalizmem nalezy sie wdziecznosc. Jezeli tak, lub jezeli gdzies istnieje komitet budowy zbierajacy skladki na budowe takiego pomnika, to bardzo prosze podac mi jego adres. Ciotka Zenobia Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 Re: Czy w Polsce juz stoi pomnik Pinocheta? 19.11.05, 03:53 ciotka_zenobia napisała: > Czy w Polsce juz wybudowano w jakims miescie pomnik Pinocheta? > > Jezeli nie - to wstyd. Czlowiekowi ktory uratowal Chile przed socjalizmem > nalezy sie wdziecznosc. > > Jezeli tak, lub jezeli gdzies istnieje komitet budowy zbierajacy skladki na > budowe takiego pomnika, to bardzo prosze podac mi jego adres. > > Ciotka Zenobia POstKomunisci z tow Bolkiem zbieraja na pomnik "honorowego" bandyty - Jaruzelskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 Pinochet nie jest zbrodniarzem, obronił swój kraj 18.11.05, 14:10 przed CZERWONĄ ZARAZĄ. dlatego wszelkiej maści CZERWONE DZIADOSTWO się go czepia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 panie Heider pozdrawiam! p. Marcinkiewicza również 18.11.05, 14:12 i innych, którzy demolują CZERWONĄ ZARAZĘ w Europie!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: panie Heider pozdrawiam! p. Marcinkiewicza ró 18.11.05, 15:04 heil marcinkiewicz Odpowiedz Link Zgłoś
madzia_buczek Ten z paluszkami jak serdelki. 18.11.05, 15:46 sojowa napisał: > pare lat temu w Wielkiej Brytanii? zawozili mu tam ryngraf z Matka Boska i > przekazywali zyczenia. To ten gruby Kaminski czy chudy? Ten gruby oblech napasiony łapówkami o palcach niczym bawarskie serdelki (to taki model PiSowski wzorem Kaczorów). Pojechał tam z z ryngrafem oraz pośmiewiskiem w środowisku dziennikarzy, niejakim Wołkiem, który czego nie dotknie to rozpirzy w proch. Pojechali czcić ludobójcę przy pomocy symboli religijnych. Ot normalka. Dziwne tylko że Żakowski tego mędrca od latynoskiej piłki kopanej zaprasza do TokFM. Po jakiego grzyba to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Spiegel jest KOMPLETNIE niezależny 18.11.05, 13:29 a_s_i_m_o napisał: > Cos ten Spiegel ostatnio mocno kolo piora naszemu premierowi robi. Do kogo ten > tygodnik nalezy? Spiegel dlatego jest tak dobry, bo jest kompletnie niezależny. Jest spółdzielczą własnością samych redaktorów, to taki ewenement jak w PL "Polityka" Jest czasopismem opiniotwórczym i wpływowym, dlatego właśnie m.in., że ma doskonale prowadzony wywiad dziennikarski. Nie wiem, jak było tym razem odnośnie Marcinkiewicza- wszystko jest możliwe, ale faktem jest, że Spiegel na ogół niezwykle rzadko się myli i rzadko musi przepraszać za podanie błędnych wiadomości. Spiegel jest centrolewicowy z naciskiem na centro - ale to oznacza co innego niż w PL i raczej nigdy nie będzie fanem poglądów Marcinkiewicza. To fakt, ale przecież nie on jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu HUMOR DNIA: Spiegel jest KOMPLETNIE niezależny 18.11.05, 13:35 > a_s_i_m_o napisał: > > > Cos ten Spiegel ostatnio mocno kolo piora naszemu premierowi robi. Do kog > o ten > > tygodnik nalezy? > HUMOR DNIA: - Spiegel jest kompletnie niezalezny od swojego wlasciciela! Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: HUMOR DNIA: Spiegel jest KOMPLETNIE niezależ 18.11.05, 13:51 pozlotemu napisał: > HUMOR DNIA: - Spiegel jest kompletnie niezalezny od swojego wlasciciela! Jeszcze nie pojąłeś, że Spiegle sam sobie sterem, żeglarzem,okrętem i NIE MA jednego właściciela? Odpowiedz Link Zgłoś
ppppppp6 Re: HUMOR DNIA: Spiegel jest KOMPLETNIE niezależ 18.11.05, 14:06 Aleś walnęła Evka z tą niezależną Polityką w PL. Pani Paradowska i Pan Żakowski to wzory bezstronności. A jakie super dziennikarstwo śledzcze. W czasach kiedy Wprost, Newsweek czy Rzpa pokazywał aferalną Polskę made by SLD, Polityka ani potrafiła tylko krytykować komisje śledzcze. Pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: HUMOR DNIA: Spiegel jest KOMPLETNIE niezależ 18.11.05, 15:28 To o czym piszesz to są sympatie czy antypatie. Nikt nie jest całkiem obiektywny, również i gazety mają swoje profile, byleby tylko NIE przesadzały i NIE zniekształcały rzeczywistości. Mnie chodziło o co innego - Polityka podobnie jak Spiegel jest rzadkim na rynku medialnym FENOMENEM własności pracowniczej, co daje OGROMNA niezależność od nacisków z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
sfw Re: 18.11.05, 13:53 przydałaby sie zdolność czytania... pewnie nie umiesz po niemiecku ale za to moze ktos inny. Die Besitzverhältnisse am SPIEGEL-Verlag sind einzigartig in der deutschen Medienlandschaft. Rudolf Augstein, der am 7. November 2002 verstorbene Gründer, Chefredakteur, Herausgeber und Geschäftsführer des SPIEGEL, übertrug 1974 die Hälfte seines Unternehmens der Belegschaft. Mitverantwortung, Mitentscheidung und ein Anspruch auf die Hälfte des Gewinns zählen seither zu den Arbeitsbedingungen der Mitarbeiter und prägen das Klima im Haus. Nirgendwo anders ist die Idee, die Beschäftigten eines Unternehmens auch zu Inhabern zu machen, so konsequent verwirklicht worden. Eigentümer der SPIEGEL-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co. KG sind die Erbengemeinschaft Augstein, der Verlag Gruner+Jahr AG & Co KG, die KG Beteiligungsgesellschaft für SPIEGEL-Mitarbeiter mbH & Co. und die Rudolf Augstein GmbH. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 do sfw - przetłumaczę ci biedaku na polski 18.11.05, 14:08 bo widzę, że sobie nie radzisz, i coś mi bez sensu z tetgo stresu próbujesz nieporadnie zarzucić: >Die Besitzverhältnisse am SPIEGEL-Verlag sind einzigartig in der deutschen > Medienlandschaft. Rudolf Augstein, der am 7. November 2002 verstorbene >Gründer, Chefredakteur, Herausgeber und Geschäftsführer des SPIEGEL, übertrug >1974 die Hälfte seines Unternehmens der Belegschaft. Mitverantwortung, >Mitentscheidung und ein Anspruch auf die Hälfte des Gewinns zählen seither zu >den Arbeitsbedingungen der Mitarbeiter und prägen das Klima im Haus. Nirgendwo > anders ist die Idee, die Beschäftigten eines Unternehmens auch zu Inhabern zu > machen, so konsequent verwirklicht worden. "Stosunki własności w wydawnictwie Spiegla są ewenementem na niemieckim rynku mediów. R. Augstei, zmarły 7.11.2002 założyciel, redaktor naczelny i wydawca Spiegla przekazał w roku 1974 połowę swego przediębiorstwa pracownikom." Dalej wołami, abyś pojął: "Współodpowiedzialność,współdecydowanie oraz PRAWO do POŁOWY ZYSKOW NAALEZA OD TEGO CZASU do WARUNKOW PRACY WSPOŁPRACOWNIKOW i TWORZA KLIMAT TEJ FIRMY(po polsku dosłownie domu). NIGDZIE INDZIEJ nie zraalizowano TAK KONSEKWENTNIE IDEI UCZYNIENIA PRACOWNIKOW WLASCICIELAMI FIRMY" > Eigentümer der SPIEGEL-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co. KG sind die > Erbengemeinschaft Augstein, der Verlag Gruner+Jahr AG & Co KG, die KG > Beteiligungsgesellschaft für SPIEGEL-Mitarbeiter mbH & Co. und die Rudolf > Augstein GmbH. Właścicielami SPIEGEL-Verlag Rudolf Augstein GmbH & Co. KG jest wspólnota dziedziczna Augsteina, Wydawnictwo Gruner+Jahr AG & Co KG, die KG ORAZ SPOŁKA UDZIAŁOW PRACOWNICZYCH (spłódzielnia pracownicza) KG Beteiligungsgesellschaft für SPIEGEL-Mitarbeiter mbH & Co. und die Rudolf Augstein GmbH. Proste?? Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 GW KŁAMIE -Spiegel TEGO NIE POWIEDZIAŁ 18.11.05, 13:49 W międzyczasie sprawdziłam w oryginale i GW świadomie kłamie io nie zna chyba na dodatek podstaw j. niemieckiego. Po 1) TO NIEPRAWDA, że "Już na wstępie niemiecki tygodnik podał, że polski premier Kazimierz Marcinkiewicz wysłał serdeczne pozdrowienia uczestnikom zjazdu". Spiegel informuje o Polsce w 6. zdaniu artykułu i po 2) WCALE NIE TWIERDZI, że, jak podaje GW "Kazimierz Marcinkiewicz wysłał serdeczne pozdrowienia uczestnikom zjazdu" TO JEST NIEPRAWDA. Spiegel twierdzi jedynie, że wcale NIE MARCINKIEWICZ lecz jego partia PiS PODOBNO wysłała (dosłownie sformułowała) życzenia. Niemiecka konstrukcja soll etwas gemacht/verfasst/ haben - JEST konstrukcją trybu PRZYPUSZCZAJACEGO i znaczy po polsku tyle co "podobno, rzekomo coś zrobiono, sformułowano" Oto co naprawdę powiedział Spiegel: "Die neu gewählte nationalkonservative Regierungspartei Recht und Gerechtigkeit von Polens frisch gewähltem Ministerpräsidenten Kazimierz Marcinkiewicz, soll immerhin mit herzlichem Wohlwollen eine Grußnote an die Versammelten verfasst haben." www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,385314,00.html Tłumaczenie: "Nowo wybrana narodowo-konserwatywna partia rządząca Prawo i Sprawiedliwość świeżo obranego szefa rządu Kazimierza Marcinkiewicza miała przynajmniej podobno sformułować ciepłe życzenia dla wszystkich zgromadzonych." Rzeczywiście Spiegel powinien chyba oskarżyć GW o mącenie,przekręty i antyspieglowską propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: GW KŁAMIE -Spiegel TEGO NIE POWIEDZIAŁ 18.11.05, 13:56 "soll verfasst haben" to jest na poziomie Bild-a. Tak to ja sobie moge napisac ze redaktor naczelny Spiegla "podobno jest pedofilem". To jest poziom Leppera. A sprawdz sobie kto jest wlascicielem wydawnictwa to moze przestaniesz pisac bajki o "niezaleznosci" Spiegla. I poczytaj sobie co jego redaktor naczelny swego czasu wypisywal. Spiegel to antysemicka, antypolska i antyamerykanska czyli ogolnie lewacka szmata i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: GW KŁAMIE -Spiegel TEGO NIE POWIEDZIAŁ 18.11.05, 14:14 powiedział, co wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: GW KŁAMIE -Spiegel TEGO NIE POWIEDZIAŁ 18.11.05, 14:49 A moze cos na temat? I co, poczytalas czy mam linki podac na tacy? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: GW KŁAMIE -Spiegel TEGO NIE POWIEDZIAŁ 18.11.05, 15:14 biedny Marcinkiewicz-nic nie wiedzial;), zreszta Spiegel pisze dalej, ze pis zaprzeczyl; Augstein byl dlugo w fdp, to i tak cudowna ewolucja, i clkiem niezly tygodnik, szkoda, ze nie ma polskiego wydania Odpowiedz Link Zgłoś
wujcio44 Re: Spiegel jest KOMPLETNIE niezależny 18.11.05, 15:02 Eva ma jak zwykle rację. Spiegel jest kompletnie niezalezny. Od faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
kashulek Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 14:01 Heider nie ma od 1,5 roku nic wspolnego z ÖFP! Zanim cos napiszecie to sprawdzie informacje dokladnie. ÖFP tez nie jest nacjonalistyczna! Jest roznica miedzy wyrazem "narodowa" i narodowosciowa (nacjonalistyczna) tak ja miedzy "socjalna" i "socjalistyczna"... Uklony... Odpowiedz Link Zgłoś
eofek jeszcze jeden spisek 18.11.05, 14:44 nie wiem, do kogo należy ta gazeta, ale na pewno nie jest w polskich rękach! ;-))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
levinas Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:16 Ale Faszysta z tego Marcinkiewicza!!! No no no... Dziekuje Ci Gazeto, ze mnie w pore ostrzeglas przed tym wilkiem w owczej skorze Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:16 nie wiem, ale powiem, by sączył się jad... Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus Czy to prawda ze Adam Michnik przybijał piątkę 18.11.05, 12:17 z Jerzym Urbanem?? Chyba tak - no i co z tego? Czy Haidar to jakis przestepca albo zbrodniarz?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus ps-a czy to prawda ze Shroeder pozdrawiał Putina? 18.11.05, 12:23 Odpowiedz Link Zgłoś
kralik11 Re: marcus dla ciebie moralnosc jest PiSdaczym slo 18.11.05, 12:34 slowem Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Czy to prawda ze Michnik pil brudzia z Kiszczakiem 18.11.05, 13:40 No to GW zaczyna gonic w pietke A jak sie dowiemy, ze Kwasniewski calowal sie z Jaruzelskim, to bedzie skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
util A do rzeczy, nie łaska? 18.11.05, 13:09 marcus_crassus napisał: > Czy Haidar to jakis przestepca albo zbrodniarz?? Nie, przestępcę to Marcinkiewicz i s-ka zrobili wicemarszałkiem. I dlatego poparcie dla Haidera nie powinno dziwić. To jest naturalne dla PiS. Popieramy populistów, politycznych rozrabiaków i ksenofobów. A oni popierają nas, bo nikt nawet im się nie kłania. Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: Czy to prawda ze Adam Michnik przybijał piątk 18.11.05, 14:09 Gazeta Wyb napisała: "zjechało 60 delegatów. Wśród nich wnuczka Benito Mussoliniego Alessandra - założycielka populistycznej partii Alternativa Sociale, Bruno Golnisch - prawa ręka Jean Marie Le Pena, szefa francuskiego Frontu Narodowego, czy flamandzki nacjonalista Flip Dewinter." Po 13 grudnia roku pamiętnego wpadła mi w ręce broszura (fuj!) komusza, w której do działaczy Solidarności z imienia odnoszono sie w stylu: "... - ten syn koniokrada i prostytutki". Np. W.Cz. B. Geremek był określany jako: "ten specjalista od francuskich średniowiecznych prostytutek" - dosłownie!!! Teraz czytam i oczom nie wierzę: "Ta Alessandra, wnuczka Benito Mussoliniego ...", itd. "ten Bruno Golnisch - prawa ręka Jean Marie Le Pena". Oj Gazeta, Gazieta!! Odpowiedz Link Zgłoś
jas Po(layout)dly Marcinkiewicz 18.11.05, 12:18 Podupadly Marcinkiewicz napewno wyslal pozdrowienia. Wszak to kumple z prawicy! Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Po-DUPA-dly premier z zadupia pozdrawia zadupie 18.11.05, 12:21 Kaczki machaja skrzydelkami.Heil prawica! Odpowiedz Link Zgłoś
junkier Szarona mozna obsciskiwac a Haidera juz nie ? 18.11.05, 12:20 To ze zbrodniarzem i lapowkarzem Szaronem mozna wysciskiwac sie, tak jak Kwachu, a Haiderowi, ktorym ma na sumieniu 0 (ZERO) istnien ludzkich, nie mozna nawet wyslac kartki? Typowa filizofia podwojnej miary starozakonnych z Wybiorczej. Odpowiedz Link Zgłoś
galba Czy GW p[owtórzy każdą bzdurę byle uderzała w rząd 18.11.05, 12:20 Nic dziwnego, że ludzie przestali się przejmować tym, co rozpowszechniają media. Odpowiedz Link Zgłoś
tuptipl Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:24 Troche grubymi nicmi to szyte, do tego sporo tu niescislosci, chocby ta ze Heider od wiosny tego roku nie ma nic wspolnego z partia FPO-e poniewaz oddzielil sie od tej partii zakladajac nowa o nazwie BZO-e, moze panowie redaktorzy lepiej by sie przygotowali do swoich malych prowokacyjnych szpileczek? Odpowiedz Link Zgłoś
kralik11 Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:27 ajkaj napisała: > znowu prowokacja dla sączenia jadu, nie wiem, ale powiem, że Marcinkiewicz > pozdrowił, jak Wam nie wstyd Ty biedaku wszedzie widzisz prowokacje, ale za malutki mozdzek masz zeby doszlo do ciebie, ze bez wzgledu czy Marcinkiewicz napisal ten list czy nie, w Europie i na swiecie PiS , jest spostrzegane jako niemalze faszystowskie ugrupowanie populistyczne z lewackimi pogladami ekonomicznymi. Jednym slowem, totalna kompromitacja na kazdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
tuptipl Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:31 Nic dziwnego jak w domu robi sie taka opinie, przeciez nie wydaje Ci sie chyba ze caly "zachod" pofatygowal sie o wyrobienie wlasnego zdania na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:30 Nie lubię neofaszystów, nie lubię antysemitów, nie lubię Haidera. Ale to, co robi ostatnio Gazeta mnie poraża. Walicie w ten rząd jak bęben, powtarzacie największe bzdury, sami nie zauważając, jak śmieszny - a zarazem żenujący - jest taki styl uprawiania dziennikarstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
semiconductor Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:37 ano..jestem antypisem, ale wg mnie GW tez troche za bardzo juz jedzie. no i puszcza ploty, brak w tym rzetelnosci i umiarkowania Odpowiedz Link Zgłoś
klex1 KIEDY "GW" ODPOWIE ZA KLAMSTWA ??????? 18.11.05, 12:34 Mam nadzieje, ze w koncu odpowiednie sluzby w Polsce zajma sie zbadaniem intencji, dla ktorych "polskie" media, przede wszystkim gazieta w. lza bezkarnie najwyzsze organa panstwowe. Chyba jest o tym wzmianka w kodeksie. Michnik podal Ziemkiewicza do sadu za prawdziwa wypowiedz tego ostatniego, ze uczynil wiele dla ukladu postkomunistycznego. Codzienne klamstwa i puste domysly z mruganiem okiem do glupkow powinny byc scigane z urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
edip2 Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:34 Tja, "Spiegel" ma jakies bardzo przeterminowane wiadomosci. Jörg Haider nie przewodniczy i nie ma nic wspolnego z populistyczna FPÖ. Przed kilkoma miesiacami zalozyl wlasna partie BZÖ (nota bene o tej samej ideologii). A tak na marginesie to UE powinna nalozyc sankcje na Polske (jak to zrobila w stosunku do Austrii po wyborach w 1999, gdy do rzadu weszla FPÖ). PiS i koalicjanci to tez skrajna prawica!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tludzki4 Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:35 pan Marcinkiewicz jest facetem uprawiającym politykę na ETACIE premiera. premierem się nie jest - prezydentem też!!! Odpowiedz Link Zgłoś
widziane_inaczej Kolejne "rewelacje" Wybiórczej, kolesie odpuśćcie 18.11.05, 12:35 Odpowiedz Link Zgłoś
widziane_inaczej A ja jestem skarżypyta i nazywam się Wybiórcza... 18.11.05, 12:37 Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza juz mnie nic nie zdziwi 18.11.05, 12:40 wszytko jest mozliwe z kaczkami.. Odpowiedz Link Zgłoś
widziane_inaczej Ludzi macie za głupich, Wasze intencje sa czytelne 18.11.05, 12:39 Odpowiedz Link Zgłoś
mandaryna65 metody Kurskiego 18.11.05, 12:41 widać dziennikarze Gazety szybko uczą sie od bulteriera Odpowiedz Link Zgłoś
pro-adas313 Re: metody Kurskiego 18.11.05, 13:52 mandaryna65 napisała: "widać dziennikarze Gazety szybko uczą sie od bulteriera" Szczegolnie widać to po przypomnieniu pani Alessandrze, że miała dziadka Benito Mussoliniego. Czy Kurski pracuje w Gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
schlagbaum Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:45 GW Już na wstępie niemiecki tygodnik podał, że polski premier Kazimierz Marcinkiewicz wysłał serdeczne pozdrowienia uczestnikom zjazdu. Der Spiegel Die neu gewählte nationalkonservative Regierungspartei Recht und Gerechtigkeit von Polens frisch gewähltem Ministerpräsidenten Kazimierz Marcinkiewicz, soll immerhin mit herzlichem Wohlwollen eine Grußnote an die Versammelten verfasst haben. Niby troche podobnie ale nie tak calkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
klex1 TLUMACZENIE TEXTU SPIEGLA (Dla kogo klamie GW) 18.11.05, 13:09 "Nowowybrana narodowo-konserwatywna partia Prawo i Sprawiedliwosc swiezo wybranego Premiera Kazimierza Marcinkiewicza miala jakoby zredagowac serdeczna note z pozdrowieniami dla zebranych." Kazdy srednio cwiercinteligentny dziennikarzyna powinien wiedziec, ze Haider zostal w kwietniu 2005 roku wykluczony z FPÖ i zalozyl wlasna partie. Zreszta juz w nastepnym zdaniu pisze o tym Spiegel. Mam ponowne pytanie: "W CZYIM INTERESIE GAZIETA W. KLAMIE I KIEDY ZA TO ZACZNIE ODPOWIADAC" ????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
ned_pap Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:47 Czyżby "zapytywać" i "podejmować próby poznania prawdy" wolno było tylko Ojcu Dyrektorowi, Kaczyńskiemu i jego wspaniałym koalicjantom? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski "Wiarygodnosc Spiegla" 18.11.05, 12:48 Zalozyciel i dlugoletni wydawca Spiegla, Rudolf Augstein pisal w czasie wojny artykuly, ziejace nienawiscia do Zydow i narodow slowianskich w centralnym pismie nsdap "Voelkischer Beobachter"; kiedy mu to pewein austriacki dziennikarz wytknal, to Augstein grozil mu procesem, ale potem zamknal gebe, bo wiedziel, ze to prawda; zas obecny naczelny, Setfan Aust, sympatyzowal w swoim czasie z RAF. Spiegel nalezy do wydawnictwa, w ktorym wiekszosc udzialow posiada partia SPD. Trudno wiec sie dziwic, temu, co i jak Spiegel o Marcinkiewiczu pisze. Aha: i jeszcze jedno: Augstein (a to kontynuuje obecna redakcja) z respektem odnosil sie tylko do Rosjan (bo Sowieci Niemcow pokonali); o Polsce zawsze wyrazal sie, jesli nie z pogarda, to z - raczej niezyczliwa - poblazliwoscia: Nie dziwcie sie wiec temu, co ci glupcy ze Spiegla wypisuja; sa po prostu wierni tradycji; cienkie boki, nedzne "pifkes", jak to mowia Austriacy o Niemcach Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Zazdoscisz? 18.11.05, 14:06 To sam wez sie do nauki: moze czegos sie dowiesz, i nie beda cie dziwily posty madrzejszych od ciebie; Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zazdoscisz? 18.11.05, 14:13 chłopie, zęby bolą od tego, co wypisujesz. Pójdź sobie na górę tego wątku, np. moją dyskusję z sfw, to się dowiesz, kto jest właścicielem Spiegla, nieszczęśniku. Straszne Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: Zazdoscisz? 18.11.05, 14:19 nieszczesna kobieto; calkiem niedawno w mediach niemieckich bylo glosno o przejeciu znacznej kontroli (nie upieram sie, ze calej) przez koncern wydawniczy, wydajacy rowniez Sterna, a ktorego akcje w znacznej mierze sa kontrolowane przez SPD; cala dyskusja wybuchla z wielka sila, kiedy pojawialy sie coraz to nowe informacje o skorumpowanych politykach; wiem b. duzo na ten temat, bo jeden z moich znajomych 2 takich politykow z spd, specow od roznych "lewych interesow" przed sadem bronil; poza tym spieglowi dobral sie - wlasnie z powqodu kontroli przez spd - do skory Focus; eva15 napisała: > chłopie, zęby bolą od tego, co wypisujesz. Pójdź sobie na górę tego wątku, np. > moją dyskusję z sfw, to się dowiesz, kto jest właścicielem Spiegla, > nieszczęśniku. > > Straszne Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 Re: Zazdoscisz? 18.11.05, 14:38 silesius.monachijski napisał: > nieszczesna kobieto; A nie mógłbyś nieszczęśniku sam coś wymyślić, zamiast małpować mój zwrot? Ty chyba przebywasz wśród Polonii bez dostępu do otaczającego cię świata. Spiegel w ręku koncernu wydającego Sterna i należącego w znacznym stopniu do SPD!!!!! Ręce opadają... Coś usłyszałeś coś ci dzwoni, nie wiesz w którym kościele.. Mylisz najwyraźniej Spiegla z Frankfurter Rundschau. Wybacz biedaku, ale w dalsze dyskusje wdawać się nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Eva = nieuk 18.11.05, 17:18 Quelle: MA II/2005 1) Gruner + Jahr hält eine Beteiligung von 25,25 % am Verlag des Spiegel. . Przypominam, ze Gruner + Jahr to najwieksze niemieckie wydawnictwo, wydajace prase, m.in. wydaja magazyn "Stern"; Z kolei SPD ma duzyx pakiet akcji w tym wydawnictwie; naczelny Spiegla, Aust, bardzo protestowal przeciwko przejeciu 25 % akcji w wydawnictwie Spiegla przez Gruner + Jahr, uwazajac - calkiem slusznie, ze podwazy to w opinii publicznej niezaleznosc Spiegla; nic nie mogl jednak zrobic; nawet spadkobiercy zalozyciela Spiegla, Augsteina, maja mniej (bo ok. 20 %) akcji niz Gruner + Jahr. Proste? To najpierw sie dowiedz, jak jest w rzeczywistosci, a nie wypisuj takich bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
eva15 drogi głuptasiński 18.11.05, 23:53 najpierw przeczytaj w Gablerze co to jest "znaczna kontrola", później dowiedz się jaki to pakiet ma u Gruner+ Jahr SPD. Później raz jeszcze sprawdź u Gablera co to znaczy "znaczny pakiet" oraz "pakiet kontrolny". A później przeczytaj twoje posty do mnie. Na koniec pójdź spać nieszczęśniku. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik11 Re: Zazdoscisz? 18.11.05, 16:06 silesius.monachijski napisał: > To sam wez sie do nauki: moze czegos sie dowiesz, i nie beda cie dziwily posty > madrzejszych od ciebie; Myslisz, ze jestes madrzejszy od kogos kogo nawet nie znasz? Tylko totalny glupiec, i ignorant moze powiedziec cos takiego. A co do tematu artykulu, to jedno jest pewne, PiS to partia faszyzujacych lewakow i gdyby nawet Marcinkiewicz nie wyslal tego listu, to i tak swiat odbiera PiS-dackow jako faszystow i tego nie zaklamiesz, tak jak i tego ze sam jestes faszyzujacym petakiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Kralik: idz sie leczyc na lokiec, bo na glowe to 18.11.05, 17:20 stanowczo za pozno; wot kultura poszczekujacych po-wskich kundelkow! kralik11 napisał: > silesius.monachijski napisał: > > > To sam wez sie do nauki: moze czegos sie dowiesz, i nie beda cie dziwily > posty > > madrzejszych od ciebie; > > > Myslisz, ze jestes madrzejszy od kogos kogo nawet nie znasz? > Tylko totalny glupiec, i ignorant moze powiedziec cos takiego. > > A co do tematu artykulu, to jedno jest pewne, PiS to partia faszyzujacych > lewakow i gdyby nawet Marcinkiewicz nie wyslal tego listu, to i tak swiat > odbiera PiS-dackow jako faszystow i tego nie zaklamiesz, tak jak i tego ze sam > jestes faszyzujacym petakiem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
magaw77 Re: "Wiarygodnosc Spiegla" 19.11.05, 16:54 silesius.monachijski? dlaczego monachijski? mieszkasz w monachium? dziwne, ze umiesz u tych nedznych pifkes (ktorzy sie wlasciwie Piefkes pisza) zyc. ale dobrze idze wyzyc z niemieckiej zapomogi socjalnej, co? napewno to twoja pomsta za II wojne swiatowa. podlym i bezczelnym pasozytem, pelnym nienawisci do niemcow jestes i to wszystko. a gdybys raz tylko dobrze pomyslal, to bys wiedzial, ze spd, to niemiecka socjaldemokracja. najstarsza niemiecka partia robotnicza, ktora zostala przez 3 rzesze zabroniona. dlatego juz to durne, co ty piszesz, jesli spd, spiegla i augsteina z 3 rzesza kojarzysz. i z wszystkiego wielka kupe gow** mieszasz. spd to partia centro-lewicowa. i nawet jesli spiegel do nich nalezyc by mial, to to nic nie znaczy, bo spd jeszcze nigdy nic przeciw polsce nie miala (powiem tu tylko: historyczna wizyta niemieckiego kanclerza willy brandt'a w warszawie) ale (i to jest wazne, wiec wez sobie czas i przeczytaj. poszukalem dla ciebie wszystkiego): spd ma wlasna spolke, ktora wkupia sie w gazety, telewizje itd. ta spolka nazywa sie Deutsche Druck- und Verlagsgesellschaft mbH. ta spolka nie ma nic wspolnego z Gruner+Jahr. jak mi nie wierzysz, to popatrz sam: www.ddvg.de/static/html/organigramm/ Gruner+Jahr nalezy z 74,9% do Bertelsmann AG i 25,1% do rodziny Jahr. mozna to przeczytac pod www.guj.de do kogo nalezy bertelsmann, mozesz tu przeczytac (jesli umiesz): www.bertelsmann.de/bertelsmann_corp/wms41/bm/index.php?ci=100&language=1 tam tez nic o spd nie pisze. a Der Spiegel nalezy tylko do G+J, do spadkobiorcow Augsteina i do pracownikow Spiegla. patrz i sie dziwuj: www.spiegelgruppe.de/spiegelgruppe/home.nsf/D008083F883D828BC1256FFD004AC3E0/$file/gesellschafterundbeteil_524.gif rudolf augstein byl w 1942 roku krotko u "Hannoverscher Anzeiger" a potem zolnierzem. po wojnie pracowal najpierw jako szef ressortu Niemcy dla magazynu Diese Woche, ktory zostal zalozony przez brytyjczykow. gdyby byl takim faszysta, to by mu brytyjczycy hyba tej pracy nie dali, albo? a nawet, jesli kiedys nawet cos mial pisac dla Völkischer Beobachter, to to duzo nie znaczy. on byl wtedy 18 lat stary i mial za soba 10 lat propagandy. a madrzy ludzie moga tez poglady zmieniac. ty niestety nie. spiegel jest wiarygodny i niepodlegly. caly swiat go szacuje wlasnie z powodu jego wiarygodnosci. i tylko w polsce zawsze ci, co podstawowke nie skonczyli mysla, ze niemcy z czolgami na granicy czekaja i prasa tylko klamstwa o polsce pisze. a ty prawdopodobnie nawet w nrf mieszkasz. wiec gdybys w kiosku sobie porzadne gazety kupil, to bys wiedzial, ze to nie prawda i podle klamstwo, co tu piszesz. ale na pewno czytasz tylko te bzdurne propagandowe polskojezyczne swierszczyki, ktore zostaja w niemczech wydawane. co ci mam jeszcze pisac. idz i poskarz sie twojemu urzednikowi w sozialamt'cie. on tez scierwo a nie czlowiek. spluj mu w twarz. wtedy bedziesz dobrym polakiem z poczatkow XX wieku. na szczescie reszta swiata i takze wiekszosc niemcow i polakow rozwija sie dalej i umie dobrze zyc ze soba. Odpowiedz Link Zgłoś
bsc1 Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:49 Kusi mnie, żeby sparafrazować stare powiedzenie Mazurkiewicz bój się Boga. Tak Marcinkiewicz bój się Boga, jeśli jest to prawda. W sprawie plagiatu expose, też kłamał. Czy to jest ta odnowa moralna i etyczna? Brakuje tu jeszcze pozdowień od Rydzyka i Leppera, bo wtedy grałaby orkiestra Prawicowo- nacjonalisyczno-chłopsko-socjalistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Czy Marcinkiewicz pozdrawiał Haidera? 18.11.05, 12:51 Trudno uwierzyć w te doniesienia "Spegla". Jeżeli jakieś jednak pozdrowienia z Polski nadeszły, to warto wiedzieć kto je wysłał. O ile nie ma nic złego w dyskutowaniu o nacjonaliźmie w UE, to o tyle należy dbać żeby nie robić tego w szemranym towarzystwie. Odpowiedz Link Zgłoś
widziane_inaczej To oczywiste, że Niemcom nie leży obecny Rząd... 18.11.05, 12:52 Miało być inaczej, Takie środki Niemcy zainwestowali a nasze wybory, Inaczej to sobie wyobrażali, miało byc inaczej tylko coś nie wyszło po ich myśli, więc teraz po linii Gazety Wybiórczej bliźniaczy Der Spigel pisze "rewelacje" aby zamącić Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 PiS powinien przeprosic Niemcow za wygrane wybory 18.11.05, 13:46 Ocyzwiscie, ze Niemcom nie lezy. PiS powiniem przeprosic Niemcow za wygrane przez siebie wyborz. A przy okazji za polskie obozy koncentracyjne. Mysle ze GW sie to spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
no.logo Przecież to od początku jest kłamstwo 18.11.05, 12:53 Kolega już zacytował fragment niemieckiego oryginału. Przecież każdy, kto siódme przez jedenaste zna niemiecki, zrozumie, że Spiegel pisze o pozdrowieniach PARTII [z której wywodzi się premier]. Wyborczej nie stać na tłumacza? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=32160812&a=32162751 Odpowiedz Link Zgłoś